[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 495
18 542
113
Kramatorszkkal kapcsolatban az a legerősebb kétségem, hogy az oroszok minden nap rakétáznak célpontokat, pontosan szoktak találni is, és sosem tocskát küldenek
Most véletlenül pont az ment, ráadásul nem is oroszország felől. Azt ne mondja senki, hogy elfogytak a preciziós fegyvereik, az akkor lesz csak valamennyire hihető magyarázat, ha mostantól sehol nem használnak olyat.
Nem hinném, hogy orosz haderő lőtte a Tocskát. Két opció lehet szerintem: vagy ukrán, vagy szakadár banda lőtte. Reméljük kiderül
Bárki volt is, igazi barbarizmus, hisz menekül a lakosság.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 664
9 266
113
Ki helyett? Vagy ez egy új parancsnoksâg?

A BBC-ből valami olyasmi rémlik, hogy az Ukrajnába betörő egységeket a kiindulási körzetükből irányították, de most közös ukrajnai parancsnokságot kapnak. Meg szíriai tapasztalatokkal rendelkező tiszt irányítja majd a dolgokat.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113


Közben az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt állítják, hogy nem ők álltak a támadás mögött, és azt arra használják, hogy megakadályozzák az oroszbarát térség lakosságát abban, hogy elhagyják a veszélyzónát, hogy az ukrán hadsereg emberi pajzsként használhassa őket.

„A kijevi rezsim Kramatorszk pályaudvarra mért csapásának célja az volt, hogy megzavarja a lakosság tömeges kivonulását a városból, hogy „emberi pajzsként” használhassák őket az ukrán fegyveres erők pozícióinak védelmére, mint sok más ukrán lakossági központban. ” – jelentette ki az orosz MOD.

Az oroszok felhívták a figyelmet arra is, hogy a támadásban használt lövedék fényképén egy Tochka-U rakéta látható, amelyet szerintük csak az ukrán hadsereg használ.

A rakéta oldalára a „gyermekeknek” felirat volt írva, ami nyugtalanítóan ironikus, tekintve, hogy többeket megölt.


Oroszország azt állítja, hogy titkosszolgálatuk szerint „a Kramatorszk pályaudvarra mért csapást az ukrán fegyveres erők rakétahadosztálya hajtotta végre a várostól 45 kilométerre délnyugatra fekvő Dobropol’e területéről”.

A Tochka-U-t állítólag az Iskander váltotta fel 2019-ben, és Oroszország azt állítja, hogy a rakéták nem is állnak szolgálatban.

Egy Ukrajna-barát beszámolók által terjesztett videó azonban azt állítja, hogy orosz katonai egységek szállítják a rakétákat.


A felvételre reagálva Oroszország kijelentette: „A kijevi rezsim képeket tett közzé a közösségi médiában azokról a Tochka-U rakétavetőről, amelyek részt vettek az „Union Courage 2022” orosz-fehérorosz gyakorlaton februárban.

Egy figyelmes megfigyelő a videó Twitter-kommentárjában azt is megjegyezte, hogy március közepén és végén nem volt erős hó Fehéroroszországnak ezen a részén.


Scott Ridder volt ENSZ-fegyverfelügyelő úgy véli, hogy a rakétát egy Ukrajna által ellenőrzött területről indították a többnyire oroszbarát civilek felé.

Az általa közzétett térkép megegyezik az orosz MOD nyilatkozatával, amely azt állítja: „A robbanófej bevetési sugarának elemzése, valamint a Tochka-U rakéta farokrészének jellegzetes helyzete egyértelműen megerősíti, hogy délnyugati irányból indították. Kramatorszkból."

Az egyik Twitter-felhasználó pontosan elmagyarázta, hogy egy hasonló incidenst már rögzítettek, és azt írta: „Ukrajna március 14-én ugyanazzal a Tochka-U rakétával találta el Donyeck központját, 30 ember életét vesztette és többen megsebesültek. @PLnewstoday független újságíró néhány percen belül a helyszínen volt, és dokumentálta a groteszk utóhatásokat, amelyek szinte semmilyen tudósítást nem kaptak a nyugati médiában.


Tekintse meg az alábbi riportot, ahol első kézből láthatja civilek szemtanúinak beszámolóit, akik biztosak abban, hogy az ukránok álltak a halálos támadás mögött.


Oroszország szerint Kijev civileket célzó döntése „nem véletlen”, mivel „maximalizálni akarják a polgári áldozatok számát”.

„Donbászban elkövetett gyilkosságaik bevett gyakorlattá váltak az ukrán fegyveres egységek számára az elmúlt nyolc évben” – jelentette ki Oroszország. "A civilek hidegvérű cinikus meggyilkolásával Kijev megpróbálja Oroszországot hibáztatni saját bűneiért, hogy hiteltelenítse Moszkva különleges katonai műveletét a DPR és az LPR védelmében."

Nyilatkozata végén az orosz MOD azt mondta: „Sürgetjük a nemzetközi közösséget, hogy objektíven értékelje az ukrán egységek által elkövetett bűncselekményeket, hagyjon fel fegyverrel, és kérje Kijevet, hogy mondjon le elfogadhatatlan ellenséges módszereiről”.

A világ fősodratú médiája és politikusai ismét rohannak megvádolni Oroszországot kegyetlen háborús bûnnel, még mielõtt a nyomozás megindult volna.

A vád csak egy nappal azután hangzik el, hogy Oroszországot felfüggesztették az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a buchai mészárlással kapcsolatban, amelyet Oroszország szintén tagadott.

Kiderül-e valaha az igazság ezeknek az ártatlan civileknek a haláláról?

Az Ukrajna-Oroszország konfliktussal kapcsolatos további információkért tekintse meg a következő linkeket.

Nézze meg: Mit nem mondanak el az orosz-ukrán konfliktusról

Oroszország azt állítja, hogy a legutóbbi rakétatámadás egy újabb hamis zászló

Törés: Oroszországot felfüggesztették az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Ukrajna tűz alatt: riporterdokumentumok, háború sújtotta Mariupol

Nézze meg: Ukrán állampolgárok azt mondják, hogy „fasiszta” neonáci Azov-dandár „csak civilekre lőni”

Propaganda? Az ukrán parlamenti képviselő azt állítja, hogy orosz katonák horogkeresztet égettek a nő hasába

Jelentés: Két tanár meghalt a Donyecki Népköztársaság ukrán ágyúzása után
 
W

Wilson

Guest
A Donyeck régióban található Kramatorszk pályaudvar ellen Point U (Tochkát) komplexumból április 8-án több mint 50 embert megölő rakétacsapást az orosz hadsereg hajtotta végre, annak ellenére, hogy az orosz parancsnokság megpróbálta felmenteni magát a felelősség alól. Ezt az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője jelentette be az újságíróknak tartott zárt tájékoztatón április 8-án.

„Nyilvánvalóan nem vettük meg az oroszok kifogásait, miszerint ők nem felelősek (ezért a rakétacsapásért – a szerk.) . Először azt állították, hogy sikeres támadást hajtottak végre, de aztán a következmények bejelentése után ezt azonnal tagadták” – közölte a Pentagonm

Az ügynökség azt is közölte, hogy az orosz hadsereg az orosz fegyveres erők 18. Gépesített lövészhadosztályát fogja használni Kramatorszk megtámadására.

„Egy egységről beszélhetünk – a 2021-ben megalakult 18. Gépesített lövészhadosztályról. Három gépesített gyalogezredből és egy páncélosezredből áll. Becsléseink szerint várhatóan ott fogják használni őket, ahol megtámadták a vasútállomást (Kramatorszkban - a szerk.) . Az egységek mozgását és az erő alkalmazását látjuk ezen a területen” – mondta a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője.

„Ez a fő vasúti csomópont Ukrajna keleti részén. És ez egy nagyon stratégiai hely. És láttuk, hogyan próbáltak erőket áthelyezni Kramatorszkba, ahol ez a vasútállomás található” – tette hozzá.

Elmondása szerint Oroszország jelenleg katonai egységeit Belgorod és Valujka orosz városokba helyezi át az offenzíva folytatása érdekében.

„Látjuk, hogy néhány egység Belgorodba tart. Vannak, akik eljutnak Valujkiba, amely az oroszországi Belgorodtól délkeletre, a Donbass északi részével határos határ közelében található” – közölte a Pentagon.

A Pentagon azt is hozzátette, hogy Ukrajna teljes körű inváziójának kezdete óta Oroszország 1500 rakétát lőtt ki Ukrajnára.

 
W

Wilson

Guest
A Donyeck régióban található Kramatorszk pályaudvar ellen Point U (Tochkát) komplexumból április 8-án több mint 50 embert megölő rakétacsapást az orosz hadsereg hajtotta végre, annak ellenére, hogy az orosz parancsnokság megpróbálta felmenteni magát a felelősség alól. Ezt az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője jelentette be az újságíróknak tartott zárt tájékoztatón április 8-án.

„Nyilvánvalóan nem vettük meg az oroszok kifogásait, miszerint ők nem felelősek (ezért a rakétacsapásért – a szerk.) . Először azt állították, hogy sikeres támadást hajtottak végre, de aztán a következmények bejelentése után ezt azonnal tagadták” – közölte a Pentagonm

Az ügynökség azt is közölte, hogy az orosz hadsereg az orosz fegyveres erők 18. Gépesített lövészhadosztályát fogja használni Kramatorszk megtámadására.

„Egy egységről beszélhetünk – a 2021-ben megalakult 18. Gépesített lövészhadosztályról. Három gépesített gyalogezredből és egy páncélosezredből áll. Becsléseink szerint várhatóan ott fogják használni őket, ahol megtámadták a vasútállomást (Kramatorszkban - a szerk.) . Az egységek mozgását és az erő alkalmazását látjuk ezen a területen” – mondta a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője.

„Ez a fő vasúti csomópont Ukrajna keleti részén. És ez egy nagyon stratégiai hely. És láttuk, hogyan próbáltak erőket áthelyezni Kramatorszkba, ahol ez a vasútállomás található” – tette hozzá.

Elmondása szerint Oroszország jelenleg katonai egységeit Belgorod és Valujka orosz városokba helyezi át az offenzíva folytatása érdekében.

„Látjuk, hogy néhány egység Belgorodba tart. Vannak, akik eljutnak Valujkiba, amely az oroszországi Belgorodtól délkeletre, a Donbass északi részével határos határ közelében található” – közölte a Pentagon.

A Pentagon azt is hozzátette, hogy Ukrajna teljes körű inváziójának kezdete óta Oroszország 1500 rakétát lőtt ki Ukrajnára.


És még mielőtt valaki szokás szerint a fentiekkel kapcsolatban nekem esne ,hogy ez egy ukrán fake news.....

Itt az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján tegnap elhangzottak leiratának egy részlete az amerikai védelmi minisztérium honlapjáról.....


"Magas rangú védelmi tisztviselő tart háttér-tájékoztatót
2022. ÁPRILIS 8.

Vezető védelmi tisztviselő

OK, jó napot mindenkinek. Nagyra értékelem a mai rugalmasságukat. Tudom, hogy általában reggel szoktunk ilyeneket tartani, de ez egy ilyen pénteki nap volt, úgyhogy rögtön bele is vágunk.

44. nap. Tudom, hogy mindenkit érdekel a kramatorszki vasútállomás elleni rakétacsapás. Nyilvánvalóan nem vesszük be az oroszok tagadását, hogy nem ők voltak a felelősek. Megjegyezném, hogy eredetileg sikeres csapást jelentettek be, és csak akkor vonták vissza, amikor civil áldozatokról érkeztek jelentések. Tehát teljes mértékben arra gondolunk, hogy ez egy orosz csapás volt. Úgy véljük, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, egy SS-21-t(Tochkát) használtak, és a helyi hatóságokra bízzuk, hogy nyilatkozzanak az áldozatokról és a károkról. Ezzel kapcsolatban nem látunk bele a részletekbe.

Néhányan megkérdezhetik, hogy "Nos, miért pont az a vasútállomás és mi volt az oka?". Ahogy már korábban is mondtuk, nincs tökéletes rálátásunk az orosz célzási folyamatra, de ez egy vasútállomás, és ha megnézik a térképet, nem messze Izyumtól, délre található, közvetlenül az orosz és ukrán erők közötti érintkezési vonal szélén, a Donbasz térségében. Ez egy fontos vasúti csomópont, úgyhogy azt hiszem, ennyiben hagynám a dolgot. Ez... azt hiszem, ez sokat elárul.

Ahogy a lakosok kezdenek visszatérni Kijevbe és néhány környező külvárosba, továbbra is látjuk, hogy az ukránok megtisztítják a területet az aknáktól és csapdáktól, de ők... az összes orosz erő eltűnt, ahogy már mondtuk. Úgy véljük, hogy ezek az erők Fehéroroszországba és Nyugat-Oroszországba vonulnak át, hogy feltöltődjenek és utánpótlást kapjanak.

Általánosságban azt látjuk, hogy néhány egység Belgorod felé tart, és jelek utalnak arra, hogy néhány másik egység egy olyan város felé tart, amelynek a neve - le fogom írni, de betűzöm - Valuyki - V-A-L-U-Y-K-I, amely - amely Belgorodtól délkeletre fekszik Oroszországban. Közvetlenül az ukrán határ és a Donbasz északi része közelében van. Úgy gondoljuk, hogy ez a terület az egyik utánpótlási/felszerelési terület lesz ezeknek a csapatoknak, és láttunk jeleket arra, hogy néhány egység már elindult ebbe az irányba, miközben beszélgetünk.

Ami a harcok helyszínét illeti - folytatódnak a harcok Dél- és Kelet-Ukrajnában, többek között Harkiv közelében, ahol még mindig folynak a harcok. Izyum, már sok-sok napja beszélünk Izyumról; a közös hadműveleti terület mentén, ahol ez a vasútállomás van, a közös hadműveleti terület szélén. Nyilvánvaló, hogy Mariupolban még mindig heves harcok folynak, és továbbra is harcok folynak Mykolaiv körül,

A levegőben az oroszok bevetéseinek száma az elmúlt 24 órában 240 és 250 között volt, ami nagyjából megfelel az elmúlt napokban látottaknak. Az elmúlt 24 órában a csapások túlnyomó súlya és fókusza Mariupolra és a JFO-ra irányult, tehát egyértelműen Ukrajna keleti és déli részére összpontosítják csapásmérő tevékenységük nagy részét, összhangban azzal, amiről úgy véljük, hogy megpróbálják megtenni.

Ma nincs jelentős tengeri tevékenység, amiről beszélhetnénk. Lássuk csak... ó, és a rakéták számolásával kapcsolatban: több mint 1500 rakétakilövést figyeltünk meg az ukrajnai orosz invázió kezdete óta."

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Bucsában még a halottakat át is rendezték...

UE5MzxQRVO0.jpg
lehúzták az útról
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
901
3 245
93
Lassan véget érnek a harcok és ukrán győzelem lesz !
Nem, nem lesz az. Ukrajna elvesztette. Persze lehet, hogy Oroszország is. Lehet ebből már az Orosz sem áll fel. Ez a háború volt az amiben Ukrajnát végleg olyan szintű kiszolgáltatottságba taszították amiből már 100% nem lehet kijönni. Engem tisztán arra emlékeztet mint amikor 1686.-ban kiűzte a Törököt az egyesült Habsburg-Európai-Magyar haderő Budáról és elkezdődött az ország ,,felszabadítása". Mi sem győztünk akkor. Ez teljesen az. Ha győz az egyesült Ukrán-Usa-EU.-zsoldos haderő, Ukrajna már nem lehet szabad. Olyan óriási tartozása van a ,,nyugat" felé amit csak az ország átadásával tud leróni. Jó nagy marha aki elhiszi, hogy ezt a hatalmas fegyver mennyiséget, anyagi támogatást azért adják mert a demokráciát védi a ,,nyugat", mert sajnálja az ukrán népet. Gazdasági+ember vesztesége Ukrajnának kifejezhetetlen. Na de majd ott lesznek a ,,segítők". Akik az országukért hajlandóak lesznek arra, hogy életben tartsák őket. A bábosok megint elégedetten hátra dőlnek.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 626
45 050
113
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 771
113
Vártam a kérdést...
Szerintem:
  • A távolságok túl nagyok, a légifölényt nyugaton nem tudják biztosítani. A légierő kockáztat, nyugati radarok belátnak erre a területre, ezért valós idejű légi helyzet képe lehet az ukránnak.
  • A nyugati EW környezetben nehezebb az orosz precíziós fegyverek célba juttatása.
  • A vasbeton hidak, műtárgyak rombolása több, nagy tömegű csapásmérő eszközt igényel.
  • Ezek hatása is csak ideiglenes, vagy semmilyen akadályt nem jelent a hadianyag szállítmányoknak.
  • A rombolt közlekedési csomópontok általában hadiutakon, vagy egyszerű erdei utakon megkerülhetők.
  • A vízi akadály a Dnyeszter és mellékfolyói lehetnek, de elég sűrű az úthálózat, illetve hadihidakkal pótolható lenne a rombolás.

A fenti okokkal az orosz tervezők szerintem tisztában vannak. Egyszerűen túl sok precíziós eszközt igényelne a hatékony rombolás, és az is csak időlegesen lassítaná a szállításokat. Ugyanakkora hatalmas kockázat a repülőgépekkel mélyen az ellenség hátországba kijuttatni az eszközöket.
Ennyi Kalibr és Iszkander egyszerűen nincs, illetve kétséges lenne az eredmény.

A szabotázs lehet hatékony, de nagy szervező meló nagy kockázattal.
Minden élet halál ott most.
Lviv-et rakétákkal lőtték .. eléggé nyugatra van úgy gondolom,bőven a nyugati EW-rendszerekhez közel.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Ellopták az összes számítógépet az oroszok Novji Bikiv iskolájából​

Shaun Walker, a Guardian - egyébként Budapesten élő - tudósítója járt a Csernihiv melletti faluban, ahol az oroszok a helyi iskolában építették ki a bázisukat. Mint írta, az egész épületet szétverték, és elloptak minden értéket - még azt is, ami le volt csavarozva:
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Én nem hiszek benne, de nyugat -ukrajnában már a lengyel és román területén lévő ABM rendszerek is hatékonyan oltalmazhatják a térséget.
Az tény, hogy a rakéta védelmi rakéta alkalmazása nem kifejezetten támadó tevékenység. Egy ilyen esetben fel lenne adva a lecke, hogy akkor támadott-e a NATO vagy csak védett. Vajon mi lenne az arányos orosz ellenlépés? Mi van ha NATO területre csapódik egy rakéta, vagy alkatrésze? Az orosz megtámadta a NATO-t?
A rakéta védelmi alkalmazását ,hogy képzeled? Pl. Ukrajna folotti orosz gépet ami nem veszélyeztet ukrán célponton kívul mást, te lelosz lengyel teruletrol? Gondolkodj egy kicsit. Az nem védekezés hanem nyílt támadás.
 
W

Wilson

Guest
Én nem hiszek benne, de nyugat -ukrajnában már a lengyel és román területén lévő ABM rendszerek is hatékonyan oltalmazhatják a térséget.
Az tény, hogy a rakéta védelmi rakéta alkalmazása nem kifejezetten támadó tevékenység. Egy ilyen esetben fel lenne adva a lecke, hogy akkor támadott-e a NATO vagy csak védett. Vajon mi lenne az arányos orosz ellenlépés? Mi van ha NATO területre csapódik egy rakéta, vagy alkatrésze? Az orosz megtámadta a NATO-t?
Ha lengyel területről lelőnek egy Ukrajna felett tartózkodó orosz harci gépet az nem védekezés hanem támadás ...De viszont más módon is segítheti a NATO az ukrán légvédelmet ugyanis pl a Lengyel-Ukrán határ mellett járőröző AWACS gépek jó mêlyre belátnak nyugat Ukrajnában, és minden infót meg tudnak osztani az ukrán légvédelemmel/haderővel...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 495
18 542
113
Lviv-et rakétákkal lőtték .. eléggé nyugatra van úgy gondolom,bőven a nyugati EW-rendszerekhez közel.
Igen. Egyszer, de nem abból a célból, amiről beszéltünk.
Csapot is lőheti, de a drága Iszkander vagy Kalibr csak értékes célra használható.
A közlekedési infrastruktúra rombolása nagy területen nagy falat.
Nem érné meg a több száz rakétát, bombát, mert pár órával, nappal lassítja csak a szállításokat.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Von der Leyen a bucsai látogatása után Kijevben közös sajtótájékoztatójukon adta át Volodimir Zelenszkijnek azt az uniós kérdőívet, aminek kitöltése Ukrajna tagfelvételi kérelme elbírálásának első lépése. A Bizottság elnöke azt ígérte, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják majd Ukrajna tagsági kérelmét. "Most nem a szokásos évekig fog tartani, hogy kialakítsuk a véleményünket, hanem hetekig" - ígérte. Zelenszkij pedig közölte, hogy egy héten belül kitöltik a kérdőívet.

Von der Leyen azt is közölte, hogy az EU-nak kötelessége felügyelnie Oroszország próbálkozásait a szankciók megkerülésére, és szükség esetén még szigorúbb szankciókat kell bevezetnie. "Oroszország gazdasági, anyagi és technológiai romlásba süllyed, miközben Ukrajna az Európai jövő felé menetel, én ezt látom" - mondta. (Via The Guardian)