[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 422
33 692
113
Nem tudom volt e?

Ezt úgy hívják, hogy reálpolitika. Orbán visszavásárolta Putyin MOL-részvényeit, próbált azeri és más források után nézni gázügyileg, pl. Azerbajdzsán (baltásgyilkos, baltásgyilkos, tudom) de egyelőre sok siker nélkül. Az USA csak követelőzni tudott, hogy ne vegyünk orosz gázt, de alternatívát nem tudott kínálni, csak sokkal drágább és elégtelen mennyiségű LNG-t kínálgatott. Horvátoknál volt valami LNG beruházás, amiben mi is benne lettünk volna, csak aztán a MOL-lal is kicsesztek a horvátok, bizonyára külföldi súgásra. De nem ismerem a részleteket. Paks2-re csak az oroszok adtak elfogadható ajánlatot, már az előző kormány is velük akart megállapodni. Más kérdés hogy az EU és a hazai segítőik mindent megtettek, hogy keresztbe feküdjenek neki. Ha nem teszik, lassan el is készült volna...
De tudom, az ellenzék szerint nem is kell atomerőmű, majd leszigetelünk minden házat és megcsináljuk a magyar energiewendét, a kirobbanóan sikeres német példát követve.
Az ukrán kormány annak az amerikai mélyállamnak a kiterjesztése, ami 11 éve próbálja a Fidesz kormányt megdönteni valahogy, így jó viszony nem lehetséges velük. Az ukrán elnök mindekivel úgy beszél, mintha a seggéből rántotta volna elő, mi nem vagyunk vevők erre a stílusra.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 422
33 692
113
Az EP szankcios listaja.
Remelem mindet bevezetik, csont nelkul. Paks2 le fogjak tiltani az fix, annak buko. Hogy helyette nem lesz masik eromuvunk a nyugati arazas, uj tenderezes, rekordhosszu kivitelezes miatt az tuti. Paks 1 par ev mulva kuka. Marad a napelem meg a szelporgettyu, Mad Max korszak. Jah, gazeromu is tuti stop. Meg a gaz amugy is, lesz vagy ossz vissz 10%. A ruszkikon kivuli meg nagyon draga lesz, es ugyse mi vesszuk meg hanem Kina, vagy a Nemetek. Remelem megcsinaljak ezek ott Brusszelben, nagyon kivanom nekik. :D


  • Felszólítja Oroszországot, hogy azonnal vonuljon ki hadseregével Ukrajna teljes területéről.
  • Felsorolja, hogy milyen nemzetközi szerződéseket sértett meg Oroszország, köztük van a Budapesti Memorandum is.
  • Vlagyimir Putyint háborús bűnösnek nevezi, és több nemzetközi törvényszéket is felszólít eljárások elindítására az orosz katonák által meggyilkolt, megkínzott és megerőszakolt civil áldozatok ügyében.
  • Támogatja a tagállamokat, hogy külön-külön szállítsanak fegyvereket Ukrajnának, és azt is, hogy az EU további közös fegyverbeszerzéseket intézzen, újabb 500 millió euró értékben.
  • Humanitárius folyosók megnyitását követeli a civilek kimenekítésére a harcok elől, és még több segélyt Ukrajnának. Támogatni akarja a menekülteket ellátó és befogadó tagállamokat is.
  • Az EU-nak politikailag messzemenőkig ki kell állnia Ukrajna mellett, és elismernie, hogy Ukrajna az európai értékek védelmében harcol.
  • Támogatja, hogy haladjanak a tárgyalások Ukrajna felvételéről az EU-ba.
  • Felszólítja Oroszországot, hogy ne használjon tömegpusztító fegyvereket, és vigye el a katonáit az atomerőművek közeléből.
  • Üdvözli az eddigi szankciókat Oroszország ellen, és további szankciókat is követel az Európai Tanácstól.
  • Felszólítja a tagállamok kormányait, hogy az ENSZ-ben szervezzék meg békefenntartók küldését az ukrajnai atomerőművekhez.
  • Felszólítja a tagállamok kormányait, hogy érjék el Oroszország kizárását számos nemzetközi szervezetből, többek között a G20 csoportból és a WTO-ból is.
  • Felszólítja a Tanácsot és a tagállamokat, hogy a kivetett szankciókat szigorítsák, ne lehessen trükökkel megkerülni azokat.
  • A tagállamok a saját igazságszolgáltatásukkal is csapjanak le a szankciókat kikerülő cégekre, személyekre.
  • Terjesszék ki a szankciókat az agresszív háborús propagandát terjesztő orosz személyekre is.
  • Felszólítja az európai cégeket, hogy teljesen szakítsák meg minden üzleti kapcsolatukat Oroszországgal.
  • Új szankciókat is követel: az összes orosz bankot kapcsolják le a SWIFT-rendszerről, az összes orosz érdekeltségű hajót tiltsák ki a kikötőkből, terjesszék ki a kereskedelmi szankciókat a közúti fuvarozásra is, és harmadik országokban regisztrált teherautókat se engedjenek az EU területéről kereskedni Oroszországgal és Fehéroroszországgal.
  • Teljes energetikai szankciót követel, azaz a gáz, olaj, szén és nukleáris fűtőelemek importjának teljes tilalmát.
  • Az EU szerezzen új forrásokat energiára és nyersanyagokra is.
  • Az összes EU-s tagállam állítsa le az orosz együttműködésben épülő atomerőművét, itt külön megemlíti a határozat Magyarországot. A Roszatom helyett nyugati cégek folytassák a munkát.
  • Minden közös energetikai együttműködést állítsanak le.
  • Tiltsanak ki minden Putyin közelében lévő befolyásos személyt az EU-ból, és akiknek van már vízumuk vagy letelepedési engedélyük, azoktól ezeket vonják meg. Ez az összes oroszországi kormányzóra és polgármesterre is vonatkozzon.
  • Ukrajna kapjon hatalmas újjáépítési segélycsomagot.
  • Kobozzák el az orosz oligarchák EU-ban tartott teljes vagyonát.
  • Kapjanak anyagi segítséget a menekültek és az energia-embargó miatt bajba került tagállamok az EU-tól.
  • Az európai testvérvárosok és más együttműködési szervezetek mondjanak fel minden szövetséget orosz partnereikkel.
  • Kapjon segítséget Ukrajna az idei mezőgazdasági munkák elkezdéséhez, vetőmagot, műtrágyát, gázolajat.
  • Támogatja a hágai nemzetközi törvényszék eljárását az orosz háborús bűnösökkel szemben.
  • Csapjanak le a tagállamok a korrupt orosz üzletemberekre.
  • Minden háborús bűnös elfogásához adjon segítséget az EU is.
  • Az orosz állami tévék európai sugárzását minden technológiai eszközzel lehetetlenítsék el.
  • Jelentsék be az EU-nak az európai bankok és pénzügyi szolgáltatók, hogy milyen orosz tulajdonú számlákat, eszközöket tartanak náluk. Vizsgálják ki, hogy vannak-e köztük a háborúért felelős személyek.
  • Támogatja, hogy a nemzetközi sport- és kulturális rendezvényekről kitiltsák az orosz államot képviselő személyeket.

Ez még csak az EP-s hülyék listája, igaz? Persze az érzelmi terror alá helyezett bizottság és kormányfők sem biztos, hogy ki merik majd ebből venni legalább a legostobább dolgokat.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 659
9 247
113
Valószínűleg kezdődik a háború 2. szakasza. A kérdés, hogy az oroszoknak mekkora területet sikerül befoglalniuk, amit igen, arra valószínűleg az ukránok keresztet vethetnek.
Odesszát és a teljes tengerpartot aligha tudják megszerezni, sem a nagyvárosokat. Viszont ha Donyeck és Luganszk területét teljesen "felszabadítják" és beveszik Mariupolt, akkor még arcmentésként győzelmet hirdethetnek és leülhetnek a tárgyalóasztalhoz. Ha az ukránok elég súlyos veszteséget szenvednek, talán készek lesznek fegyverszünetet kötni, lesz egy fegyverszüneti vonal, természetesen Ukrajna nem fog lemondani hivatalosan egy négyzetméterről sem. Lásd indiai-pakisztáni, indiai-kínai helyzet. Nem véletlenül ódzkodtak ezek az országok nagyon elítélni az oroszokat, nekik is vannak mindenféle történelmi és egyéb jogokra alapozott követeléseik a szomszédaikkal szemben.
Ez lenne az EU-nak is a kívánatos eredmény, a lengyelek viszont kellően őrültek, hogy Moszkvába bevonulásról ábrándozzanak, az US és UK pedig azt szeretné, ha minél hosszabb lenne a háború, és teljes orosz megszégyenüléssel és kivonulással végződjön, majd oroszországi rezsimváltással. Az ukránok is természetesen, amíg tömik őket, nem fogják beérni kevesebbel. A média pedig az eddiginél is inkább nyomja majd az oroszellenes propit, szóval nem valószínű, hogy az európai reálpoltikai érdeket bárki képviselni merné majd. Pedig lehet, hogy cinikus álláspont, de ez lenne az európai érdek, és a legdurvább szankciók feloldása a fegyverszünet után.
Oroszország rájöhetett, hogy szar a hadserege, és hogy az ukránok nem fogják sosem felszabadítóként várni őket, arra is, hogy kész szinte bármilyen szankcióra a nyugat velük szemben. Ha viszont valamilyen arcmentő kiutat sem kínálnak fel nekik, akkor kiszámíthatatlan mi következik. Jöhet az, hogy ha már úgyis páriák, megpróbálják egyszer és mindenkorra elintézni az ukrán kérdést. Ez esetben persze szinte garantált a közvetlen konfrontáció a NATO-val, mert a Gutmenschek ki fogják követelni az ukránok mellett beszállást. Egy esetben kerülhető el a közvetlen összecsapás, ha csak Nyugat-Ukrajna fölött hirdetnek repüléstilalmi zónát, illetve csak oda mennek be NATO-erők.
Szóval ahogy az ukránok mondták, most le lesz meccselve, hogy milyen kiindulásból kezdődjenek majd a béketárgyalások.

Ez inkább harmadik szakasz, nem? Első a villámháború - elbukták. Második a lassabb előrenyomulás - félig elbukták, félig sikerült. Most jön az erőteljes keleti támadás. Bár ezek inkább haditervek, nem szakaszok.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 466
7 298
113
A csecsenek Putyin személyes hűbéresei, mármint Kadirov. Persze ha már nem lesz Putyin, eszébe juthat még, hogy igazából ő független akar lenni...
az hogy ebben a háborúban csak a kadirovisták tolhatják a netes propit - ld: tik-tok hadosztály - jelentheti azt hogy a hét év szír katonairendészkedés majd ez után a háború után feljebb pozicionálhatják magukat az orosz föderáción belül, a pr munka az orosz közvélemény megdolgozását szolgálja
oroszország egy multikulti ország xar demográfiával a következő évszázadok az ilyen-olyan kisebbségek integrációjáról kell szóljanak különben szétszáll az egész a fenébe, a legnehezebben integrálható kisebbség - és erre itt európában még csak nem is látszik a felismerés - a muszlim
a csecsenekkel kapcsolatos integrációs irány - a hagyományaiknak, kultúrájuknak megfelelően az orosz hadseregen keresztül - egyelőre sikeresnek látszik, néhány évtized múlva ők lesznek az orosz föderáció szárazföldi haderejének a meghatározó ereje
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 826
113
hJcSzmOqNQ4.jpg

ECXJ_fuVacQ.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 826
113
"Ukrajna kudarcot vall, és ezért a szíriai terroristák taktikáját alkalmazza – civileket támad meg és külső beavatkozásra szólít fel" – mondta Brian Berletic geopolitikai elemző, az amerikai tengerészgyalogság volt katonája a Kramatorszkban történt incidensről.

"Egyértelmű, hogy mi történik itt. Ukrajna vereséget szenved. És pontosan ezt láttuk a szíriai konfliktus során. Amikor az USA, Nagy-Britannia és az EU által támogatott terroristák vereséget szenvedtek, valami hasonlót csináltak.

Megtámadták a civil lakosságot. És azt mondták, hogy a szír kormány tette ezt. És akkor beavatkozást kértek. Új szankciókat kértek.

Így tették az egész konfliktus során, egészen addig, amíg teljesen elveszítették. És ezt látjuk itt Ukrajnában."

 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 016
14 835
113
Abból a tényből ítélve, hogy az Azovstal szemközti mariupoli halászkikötőből ma felvételek jelentek meg, elmondható, hogy az ukrán erők egy részét a vasútállomás, a városi strand és a szomszédos lakóépületek környékén elvágták a fő erőktől a kohászati üzemekben és egy másik katlanba kerültek. Ezért Polamar mai visítása TG-n érthető.

bNVVC_amNEU.jpg


Elmondható...A város a miénk...onnan nem jönnek ki, de nehéz is lesz kifüstölni őket...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Sladkov:
MARIUPOL. E HÉT LEGNAGYOBB RENDEZVÉNYÉRE. 267 APU MARINES A FOGSÁGBAN.

Most azok a részletek, amelyekről hallgattam. Fegyverrel és lőszerrel mentek ki, élelmeikkel, nem éhesen, indulás előtt pár órával ettek.

Teljesen magukban voltak, nem ijedtek meg, nem vadásztak, senkinek nem remegett a keze. És mindez miért? Véleményem szerint úgy döntöttek, hogy nem halnak meg a jelenlegi kijevi rendszerért.

Rájöttek, hogy azért rakják a földbe, hogy „ugyanazokat az embereket mentsék ki a bunkerből”, azok kedvéért, akikről már mindenhol hangosan beszélnek: „Ott, Azovstalnál ül valaki. fontos és titkos.

Valószínűleg a következő héten szenzáció lesz azoknak a titkos és fontos személyeknek a nevének bejelentése. Felejtsd el a tengerészgyalogságokat. És a halott lakosokról, akik azon az utcán feküdtek, ahol a fogság történt.

https://vk.com/wall-123538639_2414895
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 016
14 835
113
Szerintem a franciák(+többiek) küldik a Mariupol-ban bennragadt embereik miatt, akiknek köszönhetően eddig oroszok ezrei haltak, és tankok százai. Most a "Bocsi, nem így gondoltuk a végét, éppen hazaugranánk" üzemmódba váltanának.

...és a sajtóban sem illenének bele az eltervezett narratívába! ... se holtan, se élve, "beszédesen" --pedig gondolom főleg-- nem.

A Azov-osok is üzemmódot válthatnak, mikor rádöbbennek, hogy "Itt a VÉG", köreikben szokásos módon lezárva problémát ...
Nem irigylésre méltó helyzet!
A Belmondo-s "Profi" című film jut eszembe, és a mindent is megígérő politikusaik!



.
Erre gondolsz cimbora? a különbség az hogyí ezek ócska gyílkosok....de csinálják :D jobb lesz mindenkinek...
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ezt úgy hívják, hogy reálpolitika. Orbán visszavásárolta Putyin MOL-részvényeit, próbált azeri és más források után nézni gázügyileg, pl. Azerbajdzsán (baltásgyilkos, baltásgyilkos, tudom) de egyelőre sok siker nélkül. Az USA csak követelőzni tudott, hogy ne vegyünk orosz gázt, de alternatívát nem tudott kínálni, csak sokkal drágább és elégtelen mennyiségű LNG-t kínálgatott. Horvátoknál volt valami LNG beruházás, amiben mi is benne lettünk volna, csak aztán a MOL-lal is kicsesztek a horvátok, bizonyára külföldi súgásra. De nem ismerem a részleteket. Paks2-re csak az oroszok adtak elfogadható ajánlatot, már az előző kormány is velük akart megállapodni. Más kérdés hogy az EU és a hazai segítőik mindent megtettek, hogy keresztbe feküdjenek neki. Ha nem teszik, lassan el is készült volna...
De tudom, az ellenzék szerint nem is kell atomerőmű, majd leszigetelünk minden házat és megcsináljuk a magyar energiewendét, a kirobbanóan sikeres német példát követve.
Az ukrán kormány annak az amerikai mélyállamnak a kiterjesztése, ami 11 éve próbálja a Fidesz kormányt megdönteni valahogy, így jó viszony nem lehetséges velük. Az ukrán elnök mindekivel úgy beszél, mintha a seggéből rántotta volna elő, mi nem vagyunk vevők erre a stílusra.
"Paks2-re csak az oroszok adtak elfogadható ajánlatot, már az előző kormány is velük akart megállapodni. Más kérdés hogy az EU és a hazai segítőik mindent megtettek, hogy keresztbe feküdjenek neki. Ha nem teszik, lassan el is készült volna..."
Ööö biztos hogy e ellenzőket a egyébként is megosztott magyarországi ellenzék körében kell keresni?
Mármint 16 éve egy kapavágás nem volt a project-ben.
És ebből 11+ év alkotmányozó többséggel a jelenlegi kormányfőé kormánypártoké.
/többire most nem írok de ezzel kapcsolatban lehet gondolkozni/