[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 269
93
pont ugyanezt kérdeztem február 24.-én
és azóta se értem a választ, miszerint nem háborúzni indultak vagy nem is értem
Odesszában idióta civilek az eleje óta gyártják a molotovokat, ami ott áll halomban minden nagyobb elbarikádozott csomópontban.
Fényes nappal drónról/repülőről egy kis kezdőlökés, begyújtani nekik, hagy melegedjenek meg.
 
W

Wilson

Guest
MIért vitatkozol amikor nem értessz hozzá? Akkor egy kicsit az LNG-ről x600 a mélyhűtött arány (-162 fok) vs szobahőmérsékletű gáz aránya.
Barátom úgy látom, hogy a tényeket ignorálod, de hiába próbálod, egy standard LNG tartályhajóba akkor sem tudsz több gázt belerakni, mint 216.000 m3
Nem kell építeni van, 9 db az oroszoknak, 40+ a kínaiaknak. És a gazprom részesedések által világszerte, akár még 20-30 db-al növelhető
Mit érsz 9 db-l meg még 40-l Kínából azokkal hogy szállítod át a az európai gázt át keletre? Ismétlem egy hajóba 216,000 m3 gáz fér, 185,000 milliárd m3 gázt oszd már el légy szíves ezzel a szállítási kapacitással....
A Bloomberg ne akarja tudni vélni Németország képes és mire nem. A BBC mellett a másik hazugsággyár.
Arra vannak a német közgazdászok, és energetikai szakemberek, ők pedig hangosan kiabálnak, "wir schaffen es nicht".
Értsd meg nincs elég olaj, OPEC:
De te értsd már meg, hogy ők az azonnali embargó ellen ágálnak de egy éven belül Németország ki tudja váltani az orosz olajat, és Nyugat-Európába többi része eddig sem nagyon függött az orosz olajtol, valójában ez a függés az orosz olajtol Európában lokális és főként a Visegrádi országokat érinti...
Meg kell értened az USA 30%-át ami kiesik az oroszok részéről is pótolni kell az Araboknak, Europa teljes egészében lehetetlen, hogy nélkülözze az orosz olajat, Németország önmagában bele sem kezd.
Hidd el, hogy megfogja csinálni
Valójában egyik sem egyszerű.
Se gázból se olajból senki nem tudna adni eleget (OPEC, KATAR nyilatkozatok)
A gázhoz 80-136 hajót kell építeni, és 8-12 Terminált. Az olajhoz is kellenek hajók több mint 75%-ban. Az sincs!
A szakértők nem így látják ahogy te másfél év alatt nagyon le lehet csökkenteni az orosz részarányát...
Közöd nincs a politikához ne haragudj, a kormányfőnek soha nem volt ilyen döntési joga, csak diktatúrákban. Sületlenségeket beszélsz
Akkor olvasd el már légy szíves azt a francia cikket, amit beraktam neked forrásként, remélem nem gondold, hogy ezt jobban tudod mint a franciák, és remélem tisztában vagy vele ,hogy nem a NATO-l való kilépésről van szó hanem csak a NATO integrált parancsnokságából...
Neked elmentek otthonról, a kínaiak saját chipgyártásuk van a 5-től - 70nm-ig mindent gyártanak. Mainboard, switchek, routerek, szerverek, amit csak szeretnél saját márka alatt is, és bérgyártásban is. Szólok az oroszok már 16nm-nél tartanak, az Intel-től alig 3-4 év lemaradásban, "elbrus 8s, 16s". Ezt a taiwaniak gyártották volna nekik bérbe ahogyan az apple-nek is, és most veszik át a kínaiak, a megállapodások folyamatban. Pontosítok, a háború előtti 30 nappal kezdték a megállapodásokat, ugye milyen érdekes?
Neked mentek el otthonról ,nézd már utána mennyire függ a kínai ipar a Tajvani chipgyartóktól...Amit pedig a chip gyartásról írsz az oroszokkal és az inetellel kapcsolatban arra csak azt tudom mondani, hogy tájékozatlan vagy, meg az oroszok sem állítanak ilyet....

Ez meg mese habbal:) Nyugati idióta narratíva, én is olvastam napok óta a sajtóban, de nem igaz. A kitermelési technológiákban csak a fracing lesz amihez nem férnek hozzá. Minden másban még exportálják is más országokba a tudásukat. Igaz hagyományos olajkitermelés, de meg kell érteni, USA narratíva a szar fracingjük miatt van, meg, hogy nem lesznek képesek hagyományos módon termelni.
A hagyományos módon kitermelhető kőolajkészletük, közel 40 évig elég még.(További feltárások folyamatban, Oroszország feltárása alig 40%-os) Majd addig lesz idejük kigondolni, hogyan tovább.

Te teljesen el vagy tájolva a képességeiket illetően, és mint mindig felülsz az USA / EU narratívának.

A repülőgépgyártás is megkezdődött, igaz még kis formátumban tesztgépek (civil) de, ne feledd egykoron ezzel se volt problájuk, majd belejönnek. Oroszország a szó szoros értelmében akár önfenntartó is lehetne. (igaz nem a mi szintünkön) De segítséggel Kínai és India részről, nagy ívben tesznek a teljes EU elvvesztésére.
Nem vagyok eltajolva maguk az oroszok írják ,hogy gondok lesznek ennek következtében....
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Bleroka and sixtus

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Barátom úgy látom, hogy a tényeket ignorálod, de hiába próbálod, egy standard LNG tartályhajóba akkor sem tudsz több gázt belerakni, mint 216.000 m3
Azt hiszem a sima gázhalmazállapotú gáz és a cseppfolyósított gáz összehasonlítása folyik épp... 1 m3 cseppfolyósított gáz nem egyenlő 1 m3 gázhalmazállapotó gázzal...

1 cubic meter LNG~600 cubic meter gas
216000x600 =129 600 000
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 269
93
Valószínűleg egyszerűen nem képesek rá. De biztos van valami más magyarázat, mindent megmagyaráznak.
mire nem képesek, ne idegesíts már te hávégébohóc? kijevtől bőven nyugatabbra van Lvov, Luszc, Ivano Frankivszk, ezeket mind érte jelentős légitámadás. Kijevben is szét lett bombázva a 'támaszponttá' alakított bevásárlóközpont. Akkor miért nem a Rada, vagy az SZBU, vagy az amerikai követség?

Más van a háttérben:

1. idióta hit abban, hogy ha jófejek vagyunk a civilekkel, akkor nem kell majd kitelepítés, meg ujgur mintára átnevelőtábor a következő 20 évre a pacifikálásra. pont ezért kellett volna a távközlést és a műsorszórást azonnal mégbénítani első nap
2. szükség lesz arra az infrastruktúrára hamarosan
3. az egész ukrán balhé elterelés, csali, ahol nem baj ( stratégiailag) ha 10-20 ezer orosz katona elesik, mert majd a fő csapásirányra lesz majd 500.000 (ugye a mai napig nem tudjuk, hogy hol van a 1.5 hónapja folyamatosan áramló, bevagonírozott technika, amit strelkov vígan posztol március eleje óta)
 

Xtreeem

Active Member
2022. március 7.
30
167
33
A csoportkép után jött a korábbi videón látható jelenet.

https://t.me/oroszhirek/1459
Azt a budos qu.... tyhijj 'azmeg... igy mar ertem mit kerestek ott a sracok alkatreszei az orosz elakadt tankon.... ertem en hogy haboru, de.. azert ez kemeny. egyik pillanatban meg eletuk kepe, masikban eletuk utolso kepe... Hat nyugodjanak!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 842
13 053
113
Csak az objektivitás kedvéért nem erről beszéltem.:)
Hanem arról, hogy nekünk is, mint most az ukránoknak, jó párszor fegyverrel kellett megvédeni a hazánkat egy nálunk erősebb hatalommal szemben.
jól ki is porolják a fenciteket most is :D- (ez ugye aranyos volt PC és minden kedves nem? :)
 
W

Wilson

Guest
Azt hiszem a sima gázhalmazállapotú gáz és a cseppfolyósított gáz összehasonlítása folyik épp... 1 m3 cseppfolyósított gáz nem egyenlő 1 m3 gázhalmazállapotó gázzal...

1 cubic meter LNG~600 cubic meter gas
216000x600 =129 600 000
Akkor nézzük más mértékegységben....

"A rövid távú terv szerint még ebben az évben ki szeretnék váltani az orosz import mintegy kétharmadát, azaz 100 milliárd köbmétert, ami több mint 150 millió tonna cseppfolyós gázt jelent. Ez a mai LNG-piac mennyiségének 40 százaléka.

Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget elérjük, az Európába irányuló cseppfolyós gáz importjának meg kellene háromszorozódnia.
Nem lesz egyszerű.

Távol Houstontól

Amennyiben amerikai gázban gondolkodunk, akkor a célállomás Houston, mert a város és Hamburg között az út több mint 8300 kilométer, ami több mint 10 napos utazást jelent egy tartályhajó számára. Inkább érdemes az úttal és a rakodással együtt 14 nappal számolni, azaz egy hajó oda-vissza havi egy utat tudna lebonyolítani.

Egyetlen átlagos tartályhajó 72 ezer tonna cseppfolyós gázt tud szállítani, azaz több mint kétezerszer kellene megfordulnia ahhoz, hogy ezt a mennyiséget leszállítsa.

Amennyiben egy tartályhajó 12-szer tud fordulni, akkor ehhez az európai gázimport kielégítésére 166 tartályhajót kellene ráállítani.

A világ tengereit jelenleg 665 darab LNG-tartályhajó szeli. Azaz minden negyedik tartályhajónak az európai gázimportot kellene kiszolgálnia, ami valószínűleg nem reális.

Valószínűbb forgatókönyv, hogy az orosz gáz egy részét cseppfolyós gázzal, másik részét egyéb energiaforrásokkal (szél, nap, víz, nukleáris energia) helyettesítik, és Európa megtartja az orosz ellátás egy részét. Végül is, Putyinnak sem kell örök időkre a Kremlben maradnia."

 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Akkor nézzük más mértékegységben....

"A rövid távú terv szerint még ebben az évben ki szeretnék váltani az orosz import mintegy kétharmadát, azaz 100 milliárd köbmétert, ami több mint 150 millió tonna cseppfolyós gázt jelent. Ez a mai LNG-piac mennyiségének 40 százaléka.

Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget elérjük, az Európába irányuló cseppfolyós gáz importjának meg kellene háromszorozódnia.
Nem lesz egyszerű.

Távol Houstontól

Amennyiben amerikai gázban gondolkodunk, akkor a célállomás Houston, mert a város és Hamburg között az út több mint 8300 kilométer, ami több mint 10 napos utazást jelent egy tartályhajó számára. Inkább érdemes az úttal és a rakodással együtt 14 nappal számolni, azaz egy hajó oda-vissza havi egy utat tudna lebonyolítani.

Egyetlen átlagos tartályhajó 72 ezer tonna cseppfolyós gázt tud szállítani, azaz több mint kétezerszer kellene megfordulnia ahhoz, hogy ezt a mennyiséget leszállítsa.

Amennyiben egy tartályhajó 12-szer tud fordulni, akkor ehhez az európai gázimport kielégítésére 166 tartályhajót kellene ráállítani.

A világ tengereit jelenleg 665 darab LNG-tartályhajó szeli. Azaz minden negyedik tartályhajónak az európai gázimportot kellene kiszolgálnia, ami valószínűleg nem reális.

Valószínűbb forgatókönyv, hogy az orosz gáz egy részét cseppfolyós gázzal, másik részét egyéb energiaforrásokkal (szél, nap, víz, nukleáris energia) helyettesítik, és Európa megtartja az orosz ellátás egy részét. Végül is, Putyinnak sem kell örök időkre a Kremlben maradnia."

És még terminál sincs hozzá ha jól tudom.
 
W

Wilson

Guest

A kérdés, hogy formálisan is NATO tagokká válnak e.

És innen geoploban Ukrajna fixen bukó Oroszoknak. 100*inkább egy Ukrajna legyen NATO tag mint Finnek, Svédek. Főleg, hogy Orosz sírás miatt Ukrajnát soha nem vették volna fel.

Ez a Putyin igazi zseni.
Ha úgy döntenek már júniusban NATO tagok lehetnek...
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Hogyan készítik a fake videókat az ukránok:

QDvLhQWSw1Q.jpg

d_vVFfFHz9k.jpg

SbnH5_fnqiA.jpg

vR6VijCx6XY.jpg

Orosz BMP medsemmisítése Mariopolban az ukrán poszt szerint


Közben aegy 2017-es szíriai videóbál vannak a felvételek
 
W

Wilson

Guest
Úgy látszik, elore meg volt tervezve a támadás, megfigyelve, hogy ugyan azokon a pályákon halad mindig és szimbólikusan pont a Kigyó sziget mellet. Nem lehet véletlen az se, hogy pont ma adtak ki az ukránok egy póstabélyeget, amin a Moszkva cirkáló szerepel:


 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 375
8 953
113
A mi tortenelmunkben, a torok haborut a Nemet Romai csaszarsag finanszirozta, tobb, mint 150 evig. A torok kiuzese egy hosszu, koltseges, de igazi EUROPAI program volt. Mikor a SZU reszei voltunk, szatelit allamkent, na akkor megint elvalasztodtunk Europatol.... Ezen is erd3mes gondolkozni, de tenyleg csak az objektiviras kedveert...
Már majdnem válaszoltam, de aztán átgondoltam, hiszen ennyi marhaságot nem lehet véletlenül írni. Tudatos hazugságokon pedig nem fogok vitatkozni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Folyamatosan úton vannak világszerte én 9db-ról tudtam, ahogyan a 120+ db olajszállító is. A koreaiknál meg 5 rendelésben, ezek lehet meghiúsultak.
A Vlagyivosztoki Zvezda hajógyár is építi az LNG tankereket az orosz gázóriásoknak mint a Gazprom és a Novatek.. 15 hajóra van megrendelés. Most kezdték a 7. hajó számára az acél vágását.