[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Odessza síksagon van, semmilyen nehézséget nem okoz elfoglalni a szárazföldről.
Én nem szállnék partra pont Odesszánál, hanem tőle nyugatra, hogy egy bekerítésben segítsek. Ott van egy nagy limán. A límán és a város közti résznél szállnék parta és az irány inkább Valyka-Znamikna lenne, hogy azokat az utánpótlási vonalakat vágjam el.

Odesszát kelet felöl szárazföldről megtámadni sokkal problémásabb mint a tenger felől, ha ránézel a térképre akkor láthatod, hogy, túl sok torkolat, öböl és folyó van arra amelyek nagyrészt észak-déli irányúak, ez egy sor megsemmisítési zóna az ukránok számára, sokkal kézenfekvőbb lenne a tenger felől támadni mivel az ukrán haditengerészet jelentéktelen, egyedül az ukrán hajó ellenes rakéták (Neptun)jelenthetnek akadályt, amelyből csak kevés állhat az ukránok rendelkezésére, természetesen ha az amcsik telepakolják az ukrikat hajó ellenes rakétákkal már más lesz a helyzet.

Egy kombinált tengeri-szárazföldi (Tüzérség,légierő támogatásával) támadás amely lekötné az ukrán haderőt a várostól É-Ék-re támogatná a tenger felőli partraszállást pl Odesszától nyugatra (ahogy @Mackensen mondja) amelyet így a siker nagyobb eséllyével tudnának megvalósítani. Odesszát a területvédelmis erők védik az ukrán hadsereg egységei a várostól keletre helyezkednek el..
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and paul64

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 181
9 287
113
Az oroszok igy strandolnak...

Amugy Psaki (na jo tudjuk o Psaki) mondott egy erdekeset:

Psaki, a Fehér Ház szóvivője az imént közölte:
Ukrajna fővárosa, Kijev orosz bombázása átlépte a NATO vörös vonalát, és az amerikai hadsereg Lengyelországban állomásozó 82. légideszant hadosztálya készenlétben áll.

Nyilvánvaló, hogy a több mint egy hónapos katonai kiigazítás után a NATO kész meglepetésszerű támadást indítani Oroszország ellen Ukrajnában.

Csakhogy ha megteszik, akkor Kina elindul Tajvanert, mar igy is tűkön ulnek, es katonailag el vissza tamogatjak egymast majd az oroszokkal.
Érdekes lesz. Megindulnának?
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93

Mitrovits Miklós

19 ó. ·
(folytatás - XLIX.) #Oroszország háborúja #Ukrajna ellen – helyzetkép ötven nap után Szerzők: Andrzej Wilk, Krzysztof Nieczypor, Sławomir Matuszak (Ford.: Zsombor Zeöld és Mitrovits Miklós)…

Az OSW szakértőinek kommentárja:
• A Kijev és a Pentagon által a harcoló felek erőösszevonásainak számosságáról közzétett információk a két fél katonai potenciáljáról mutat egy körülbelüli képet. Figyelembe véve a rajtuk kívül tevékenykedő támogató- és biztosító alegységeket, a 65 orosz BGT-t nagyjából 65000 főnyi erőre lehet tenni. Ha figyelembe vesszük azt a pár nappal korábbi amerikai információkat, melyek szerint a Donbaszban 30 BTG-nyi erőt vetettek be, ez azt jelentheti, hogy a neuralgikus harctérségekben az erők aránya négy a három ellen az ukrán hadsereg javára. Az agresszornak azonban előnye van a felszerelés és a légitámogatás területén, mely [utóbbi] az ukrán oldalon jelenleg pusztán szimbolikus. Továbbá a Kelet-Ukrajnával határos orosz oblasztyokban minimum 20 BTG állomásozik, ezek [számbeli] ereje növekedhet. Továbbra is nyitott kérdés marad, hogy Ukrajna Fegyveres Erői a többi irányban milyen nagyságú erőket tudnak összevonni, és ezekből melyeket tudják a Donbaszban zajló tevékenység támogatása céljából felhasználni. A háború kezdeti fázisában a reguláris egységek illetve a területvédő önkéntesek száma meghaladta a 300000 katonát (az agresszor 150–200000-es hadseregével szemben). Azt kell feltételeznünk, hogy [az ukrán fél] még bármennyire is jelentős számú katona felett diszponál, hiányzik az a felszerelés, mely lehetővé teszi a hatékony támadótevékenység folytatását.
• Az utóbbi napokban az ukrán hadsereg parancsnoki struktúrái által a Harkiv és Donyecki terület határán kialakult katonai helyzetről szóló üzenetek drasztikus korlázotása valószínűleg a védők helyzetének romlásával magyarázható. A média továbbra is felületesen tudósít az Izjumban vagy az Izjum irányában folyó harcokról. Az ukrán állások jelenleg mintegy 30 km-re délre vannak [a várostól], az agresszor pedig megközelítette Barvinkovét és Szlavjanszkot. Több mint egy napja vannak utalások arra, hogy Szlavjanszkot a Donbász oldaláról is támadják, de ukrán források nem pontosítják, hogy ez egy Luhanszk megyében működő csoportosulás egy részének támadása Szjevjerodonyeck térségében (keletről), vagy a Gorlovkától északra lévő védők állásainak áttörése (délről). Az agresszor két irányból működő erőinek koncentrációja Szlavjanszk térségében azonban azt jelenti, hogy a Szjevjerodonyeck térségében lévő ukrán csoportosulás (a védők utolsó csoportosulása a luhanszki megyében) jelenleg katlanba szorult, vagy már be is kerítették.
• Az orosz szolgálatok és a média által az ukrán katonák által az Orosz Föderáció határ menti területein végrehajtott állítólagos ágyúzásokról és elterelő akciókról nyújtott információk célja az orosz társadalom további erősítése a Kreml körül, és az agresszió várható fokozásának igazolása. Céljuk az is, hogy a két fél cselekedetei közötti szimmetria látszatát keltsék, szemben a nyugati médiában közzétett adatokkal, amelyek az oroszok által Ukrajnában elkövetett háborús bűnökről szólnak.
• Az OPZZ-frakció feloszlatása egy újabb állomás az ukrajnai oroszbarát fő erő felszámolásában. A háború kitöréséig a Verhovna Rada második legnagyobb frakciója volt (44 képviselő). Az agresszió hatására néhány képviselő kivonult - a frakció 34 képviselőre zsugorodott, de így is a legnagyobb ellenzéki frakció maradt. A frakció feloszlása azt jelenti, hogy a továbbiakban nem tölthet be vezetői tisztségeket a tanácsi bizottságokban. Az OPZZ teljes betiltására irányuló eljárás folyamatban van a bíróságon.
Rövidítések:
BTG: zászlóalj-harccsoport; kb. 800–900 főből álló, több fegyvernem (pl. haditengerészet tengerészgyalogosai, tüzérség, páncélos erők stb.) állományából összeállított alakulat, "task force" jelleggel
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93

Key Takeaways

  • Russian forces continued to grind down Ukrainian defenses in southwestern and eastern Mariupol, though ISW cannot confirm any major new territorial changes in the past 24 hours. Ukrainian defenders reported that the situation is “deteriorating” and Russian forces are deploying additional artillery and heavy weapons.
  • Russian forces continued unsuccessful daily attacks against Rubizhne, Popasna, and Marinka and heavy shelling along the line of contact in eastern Ukraine.
  • Ukrainian forces repelled Russian attacks from Izyum toward both Slovyansk and Barvinkove.
 
W

Wilson

Guest
A wiki szerint 320 000 körüli lakosú. Egy ekkora városban egyébként normál esetben, amikor minden rendben, majd két hónap alatt, mennyien halhatnak meg?
Passz hirtelen neked erre nem tudok válaszolni de megnéztem egy ukrán statisztikát Herszon tekintetében....

"A régió demográfiai helyzete 2018. január-júniusban​

08/23/2018 06:40:35
A régió demográfiai helyzete 2018. január-júniusban

2018. július 1-jén Becslések szerint a Herson régióban 1 042,6 ezer ember élt. A teljes népességfogyás az év eleje óta 4402 fő volt, ami 8,5 fő 1000 főre vetítve.
A természetes népességfogyás minden közigazgatási körzetben bekövetkezett, a régió egészében ennek mértéke 7,2 fő/1000 fő volt a jelenlegi lakosság körében.

2018. január-június folyamán Az anyakönyvi hivatalok 4478 élveszületést regisztráltak. Az 1000 lakosra jutó születési ráta 8,6 volt.

A regisztrált halálozások száma 2018. január-júniusban 8162 fő volt. A halálozási arány a régió egészében 15,8 fő volt 1000 lakosra vetítve. A fő halálokok a keringési rendszer betegségei (62,8%) és a daganatok (12%) voltak.

A Herson régió Statisztikai Főosztálya szerint"

 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and eszena

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Az oroszok igy strandolnak...

Amugy Psaki (na jo tudjuk o Psaki) mondott egy erdekeset:

Psaki, a Fehér Ház szóvivője az imént közölte:
Ukrajna fővárosa, Kijev orosz bombázása átlépte a NATO vörös vonalát, és az amerikai hadsereg Lengyelországban állomásozó 82. légideszant hadosztálya készenlétben áll.

Nyilvánvaló, hogy a több mint egy hónapos katonai kiigazítás után a NATO kész meglepetésszerű támadást indítani Oroszország ellen Ukrajnában.

Csakhogy ha megteszik, akkor Kina elindul Tajvanert, mar igy is tűkön ulnek, es katonailag el vissza tamogatjak egymast majd az oroszokkal.
Szerintem ha a 82-esek beteszik a lábukat ukrán földre, nem érik el a frontot, mert kapnak egy taktikai nukit…
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 917
113
Az oroszok igy strandolnak...

Amugy Psaki (na jo tudjuk o Psaki) mondott egy erdekeset:

Psaki, a Fehér Ház szóvivője az imént közölte:
Ukrajna fővárosa, Kijev orosz bombázása átlépte a NATO vörös vonalát, és az amerikai hadsereg Lengyelországban állomásozó 82. légideszant hadosztálya készenlétben áll.

Nyilvánvaló, hogy a több mint egy hónapos katonai kiigazítás után a NATO kész meglepetésszerű támadást indítani Oroszország ellen Ukrajnában.

Csakhogy ha megteszik, akkor Kina elindul Tajvanert, mar igy is tűkön ulnek, es katonailag el vissza tamogatjak egymast majd az oroszokkal.
Forrás van a vörös vonalas témához?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 458
7 267
113
Szerintem ha a 82-esek beteszik a lábukat ukrán földre, nem érik el a frontot, mert kapnak egy taktikai nukit…
eddig az összes efféle bejelentésről (ilyen olyan fegyverek szállításáról) az derült ki hogy mire bejelentették azok a fegyverek már benn is voltak ukrajnában
a tegnapi sasos hír is úgy szólt hogy két hete ott vannak, kiképzési célú fügefalevéllel
 

Kilroy was here

Well-Known Member
2022. március 4.
37
330
53
Ha mar elvi szinten felvetodott az Odessza alatti partraszallas lehetosege, akkor azt a meretet tekintve elso, de valos kepessegeit tekintve meg sokadik hadihajo kiesese miert annulalja?

A Fekete tengeri flotta Krivak osztalyu es Buyan-M osztalyu hajoi nem kepesek vedernyo fedezettel ellatni? Van koztuk olyan ami nincs 5 eves es rajtuk a Buk tengereszeti valtozata, OSA-M, MANPADS, tengereszeti gatlingok, stb.

A Khersoni kiszogellesbol szarazfoldi legvedelmet is kaphatna, melysegben a Krim felol ott az S400 ernyo. Partraszallitobol vesztettek egyet. Azon kivul nincsenek meg a tobbi? Es a boszme legparnas csapatszallitoik?

Relativ de valos legifoleny mellett.

Nem inkabb a Donbassert vivott szarazfoldi csata idejere kerult le a napirendrol ha ugyan lekerult? Valamint a hajok elleni parti utegek felkutatasa es kiktatasa elvezhet meg prioritast.

Persze, ertem en hogy van kockazata, de ha a fent emlitett leckeket elvegzik akkor nehogymar egy iszapra szallt 40 eves hajon muljon hogy partra szallunk vagy szartra pallunk?