[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Az Egyesült Államok további 600 AeroVironment Switchblade drónt küldött az ukrán hadseregnek az orosz invázió leküzdésére – közölte csütörtökön az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma. Ez jelentős növekedés az Egyesült Államok által márciusban küldött 100 drónhoz képest.

Arról nem közöltek részleteket, hogy mely modellből illetve modellekből áll ez az újabb 600 db Switchblade szállítmány.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
816
2 881
93
  • Tetszik
Reactions: oliver88

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 424
84 328
113
NATO felderítőgépek repülései 2022.4.1- 2022.04.14.

bObIu9yHkeQ.jpg
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 451
113
Z: Keleti Reguláris Erők
Z négyzetben: A Krímből érkezett csapatok.
V: Tengerészgyalogság
O: Fehéroroszországból bevonult erők.
X: csecsenek
A: különleges erők

Bár az utolsót két jelzést nem igazán láttam még!
Ez nem igy van
V: Északi front(Dnyepertől nyugatra)
O: Északkeleti front(36., 41. és 1.GDHK hds-ek)
Z négyzetben: 6. hds
Z: a keleti és déli front csapatai
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 603
4 428
113
Egy amerikai exkatona pedig kielemezte az oryx listáit:
Magyarul összehordott minden hülyeséget az orosz propi alapján.
Ugyanez az arc a moszkva eltrafálása után egy napig bizonygatta, hogy nincs semmi látnivaló, a hajó visszatért Szevasztopolba stb.
Aztán mikor a ruszkik bejelentették hogy konyec, gyorsan törölte a kapcsolatos posztokat és blokkolt egy csomó embert.
Szal leülhet, egyes. :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 616
65 312
113
A NATO úgy (volt) védelmi szervezet, hogy folyamatosan riogatott a VSz támadásával, ami ellen “védekezett”, a gyakorlatban pedig fegyverkezett és intrikált.
A VSz úgy volt (szovjet) védelmi szervezet, hogy folyamatosan riogatott a NATO támadásával, ami ellen egy ellentámadás megindítására készült, miközben fegyverkezett és a Moszkva számára ütközőzónát és gazdasági erőteret képezett. E kettő feladata volt a szovjet kommunista rezsim legitimációja odahaza is.
Nem véletlenül nem engedték se a csehszlovák 1968-at, se a magyar Új Gazdasági Mechanizmust, hiszen ezek odahaza okoztak volna fejfájást a szovjet társadalom felett uralkodóknak.

Azonban a szovjet ellentámadásra épülő VSz “védelmi” doktrína egy fals romantikán alapult. Ez nem volt más, mint a Nagy Honvédő Háború dicsősége, amikor menetből visszaverték Berlinig a fokozatosan összeomló Wehrmacht-ot és SS-t.
Miután Paulus megadta magát, majd évekkel később, mikor Normandiánál megnyílt a nyugati front. Plusz a Lend Lease segítsége.
De még így is óriásiak voltak a veszteségeik.

1968-ban aztán kiütközött, hogy a szovjet támadó doktrína még mindig ugyanazokkal az alapvető hiányosságokkal bír, különösen az integráció terén. Amikor a tulai deszantosok elfoglalták az augusztusi tűző napon az egyik csehszlovák repteret, a szervezésbeli zavarok miatt a pálya mellett a fűben fekvő ejtőernyősöknek egy napon át nem jött semmiféle utánpótlás, mert az elakadt valahol. A reptér csehszlovák személyzete addig a kantinban sörözgetve nézte a fűben aszalódó szovjeteket.
Nem egy nagy sztori, inkább csak egy példa. De még a baráti szövetséges ellen is csak nehézséggel ment a felvonulás.
Idehaza a kiskunlacházi és tököli MiG-29-es ezredek annak ellenére sem kooperáltak soha, hogy a két bázis mindössze húsz km-re van egymástól és a légterük (Velencei tó - Dunaújváros) is közel azonos volt. Egyszerűen azért, mert az ezredek munkáit hadosztály szinten hangolták össze… Moszkvában.
Még csak nem is a Déli Hadseregcsoport tököli légierős, vagy a mátyásföldi egyesített parancsnokságán!

Ahogy az MN se jutott volna tovább Ausztrián, hiába az észak-olasz Pó-síkság volt a cél, úgy nem jutott volna el a VSz az Atlanti óceán közelébe se.
De riogatásnak, fegyverkezési alapnak jók voltunk.

Ezért “vicces” hogy még mindig megy az orosz lánctalpakkal félelemkeltés, miközben Nyugaton sokkal inkább reális veszély bicskás Ali, vagy a gázhiány.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 212
48 256
113
Az Ukrán Fegyveres Erők állásaiban tiltott lőszert fedezett fel az orosz katonaság

Az ukrán mesterlövészek terjeszkedő golyókkal megrakott puskái az orosz hadsereg kezébe kerültek.

Mi a veszélye egy ilyen golyónak: amikor az emberi testet találja, kinyílik, mint egy virág. Ennek eredményeként egy személy súlyosabb sérüléseket szenved, mint egy hagyományos patron. Ezért tilosak. De az ukronáziakat nem érdekli, nem érdekli őket, hogyan és kit öljenek meg, csak hogy tovább kínozzák őket. Ez háborús bűn.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 246
19 374
113
Onnan , hogy a háború után lesz a szomszédunkban egy végletekig nacionalista Ukrajna amelyet a Nyugat egyfajta szent tehénként fog kezelni,és amellyel szemben így a magyar kormány érdekérvényesítő ereje csökkenni fog, amely nagyon fontos pl a kárpátaljai magyarok szempontjából.

Ez feltehetően így lesz, ha Ukrajna, mint állam megmarad. Akkor lesz egy ránk nézve veszélyes szomszéd, az eddigi kevésbé veszélyesek mellett. Most úgy néz ki megmarad, mert mintha az orosz tervek változtak volna. Már csak a keleti részekre koncentrálnak, úgy érzem. A következő támadással, ha elintézik az ukrán haderő gerincét, akkor jönnek majd a tárgyalások, aminek a végén valamiben megegyeznek és Putyin otthon bemutatja, hogy volt értelme a háborúnak. Amennyiben az ukrán kivédi az orosz támadást, akkor nagyobb baj lehet. Mert Oroszország nem vonulhat vissza, csak úgy. Valamit fel kell mutatnia otthon. Így nem marad más választása, mint folytatni a vég nélküli hadakozást, hagyományos haderővel, rövid távon belátható eredmény nélkül. Illetve, megpróbál szintet lépni és atomfegyvert vet be. Az már most látszik, az oroszok számára elfogadható, hogy külpolitikai konfrontációt háborúval rendezzék Európában is. Az USA szerbiai légioffenzívája után végül is, nem kirívó a történet. Ebből viszont az lesz, hogy minden ellenérdekelt rákapcsol. Fegyverkezés a NATO-ban, illetve Svéd és Finn tagság a szervezetben.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 412
14 990
113
Semmi.
Erre nem kell jobb példa mint az, hogy a háborút rögtön azzal kezdték, hogy atommal fenyegettek mindenkit. Más reális elrettentő erejük nincs, mivel minden másból amit fel tudnának mutatni a nyugatnak nagyságrendekkel több és jobb minőségű van.
Páran arra apelláltak, hogy putyin a háború elején nem a nukleáris hanem a konvencionális elrettentő erőket helyezte nagyobb készültségbe. Könyörgöm. Indítanának egy "konvencionális" elrettentő csapást, arra egy napon belül NATO hadihajók és atom tengeralattjárók meg stratégiai bombázók olyan tömeges robotrepülőgép csapással válaszolnának, hogy a Krímtől Kaliningrádig nem maradna ép vezetési pont meg légibázis.

Ez régóta ismert tény, már annak aki akarta ezt érteni.
Az oroszok a propagandájuk ellenére pontosan tisztában voltak ezzel, ezért is feküdtek rá a hagyományos haderőt még jobban elsorvasztva az atomra. Mert az ellen nincs mit tenni. De a hagyományos erejük nem elsőligás mára. Az az USA meg mögötte valahol Kína.
Nekik az egyetlen esélyük, ha a kínaiakkal kezdenek kooperációban dolgokat hegeszteni - az egyetemi képzés és az elméleti tudás az még most is versenyképes náluk. De önerős fejlesztések a top-end kategóriákban nagyon limitált számukra a költségek miatt.

Ennek ellenére a jelenlegi haderő bőven elég kellett volna legyen egy Ukrajna ellen - de nem egy NATO/Pentagon vezetette, pénzelte Ukrajna ellen. Mert ez már részben megfelel egy USA elleni háborúnak (hardware nagyon kis részben, de kiterjedt felderítési és vezetési apparátus).
 
W

Wilson

Guest

Harkovban leszerelték Georgij Zsukov szovjet marsall emlékművét​

A „Suspilne” című kiadvány szerint helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül történt. A Nemisljanszkij körzet adminisztrációjának vezetője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az emlékművet a katonaság leszerelte. Az újságírók ugyanakkor megjegyzik, hogy nem világos, hogy kinek a kezdeményezésére. A harkovi városi tanács sajtószolgálata, amely régóta és következetesen ellenezte az emlékmű leszerelését, egyelőre nem nyilatkozott.

A leszerelés után a talapzaton megjelent a "Dicsőség Ukrajnának" felirat és a nemzeti jelkép.

Harkivban leszerelték Zsukov emlékművét
t.me/hueviykharkov
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: borisz and sisimoto

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 143
2 213
113
Az Egyesült Államok további 600 AeroVironment Switchblade drónt küldött az ukrán hadseregnek az orosz invázió leküzdésére – közölte csütörtökön az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma. Ez jelentős növekedés az Egyesült Államok által márciusban küldött 100 drónhoz képest.

Arról nem közöltek részleteket, hogy mely modellből illetve modellekből áll ez az újabb 600 db Switchblade szállítmány.
Ez már jelentős mennyiség, ennek már érezhető hatásának kell lenni a harcokban, amennyiben képesek lesznek bevetni.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Az Ukrán Fegyveres Erők állásaiban tiltott lőszert fedezett fel az orosz katonaság

Az ukrán mesterlövészek terjeszkedő golyókkal megrakott puskái az orosz hadsereg kezébe kerültek.

Mi a veszélye egy ilyen golyónak: amikor az emberi testet találja, kinyílik, mint egy virág. Ennek eredményeként egy személy súlyosabb sérüléseket szenved, mint egy hagyományos patron. Ezért tilosak. De az ukronáziakat nem érdekli, nem érdekli őket, hogyan és kit öljenek meg, csak hogy tovább kínozzák őket. Ez háborús bűn.
Véleményem szerint ezen kár az oroszoknak lovagolni akár alá vannak irva a különféle fegyvertilalmi egyezmények,akár nincsenek.(Egyébként én is ezt csinálnám propaganda és az ellenség lejáratása céljából)Ezek az ugynevezett robbanó golyók,persze nem robbannak hanem a külsö puha fémet a belül mozgó keményebb fém becsapódáskor szétcsapja és ahogy irják szétnyilik mint egy virág.De azt sem szabad elfelejteni hogy háboruban és szerelemben mindent szabad,amivel azért teljes mértékben nem tudok azonosulni.