[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 371
113

Ukrán civilek szerint megkötözték, megverték, éheztették, nemi erőszakkal fenyegették őket az oroszok egy kínzókamrában​

Orosz fogságból szabadultak szerint a Szumi régióban található Trosztjanyecben gyakorlatilag kínzókamrákat műtködtetek az oroszok. Az Independent cikke szerint a kínzások áldozatainak beszámolói újabb bizonyítékok arra, hogy Ukrajnában az orosz megszállók háborús bűnöket követnek el.
Az egyik fogoly szerint miközben ő megkötözve, bekötött szemekkel feküdt, mellette agyonvertek egy férfit. Elmondása szerint hallotta, ahogy ropognak a férfi csontjai, közben pedig az oroszok azt mondták: „Ha meghal, akkor meghal. Minden ukránnak meg kell halnia.”

Szerinte a férfi holtteste reggelig mellette volt, és amikor elvitték mellőle, még két embert vittek be, szintén civileket. Azt mondta, tíz napig éheztették és kínozták őket, az orosz katonák nemi erőszakkal fenyegették őket, arra kényszerítették őket, hogy a saját ürülékükben üljenek és többször is tartottak „látszatkivégzéseket”.Az egyik fogoly az Independentnek a helyet is megmutatta a trosztjanyeci vasútállomás alatti pincében, ahol napokig kínozták őket. A fotók szerint a néhány négyzetméteres pince fala még mindig véres volt.

A fogvatartottak közül hárman meghaltak vagy eltűntek. Egyikőjüket a beszámolók szerint megölték, két másikat pedig szinte eszméletlenre vertek, mielőtt elvitték őket, de nem tudni, hogy hova.

Egy másik fogoly az Independentnek azt mondta, megszúrták a bal lábán, levetkőztették és nemi szervének megcsonkításával fenyegették és azzal, hogy megerőszakolják. A 33 éves férfi állítása szerint az orosz katonák egyszer áramütést mértek a fejére és annyira brutálisan megverték, hogy már azért könyörgött fogvatartóinak, hogy öljék meg. Csuklóján, lábán és bokáján még mindig látszanak a kínzások nyomai, a jobb kezét elvesztette.
A háború előtt a húszezer lakosú Trosztjanyec csak egy vidéki város volt, ami leginkább csokoládégyáráról, nyári zenei fesztiváljairól volt ismert, illetve arról, hogy itt élt egykor Csajkovszkij. Az Independent beszámolója szerint a város most egy felrobbantott, sáros pokol.

Kiszivárogtatott felvételek ahogy oroszok erőszakolnak ukrán lányokat 21+

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 492
18 509
113

A vörös zászló visszatért az Iljics üzembe..​

3136306_900.jpg


Colonelcassad
Dekommunizáció.
:D
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113

Jé, Demkó Attila is azt mondja, mint én. Hogy ez az Izjum-Dombasz frontális roham nem kerek történet.

"Az én tippem, hogy nem a Szlovjanszk-Kramatorszk vonal lesz a főirány, nagyvárosokban rosszul megy az oroszoknak, hanem attól nyugatabbra, Krasnohorivka-Porkovks-Oleksandrivka-Barvinkove vonalon próbálják meg bevarrni a katlan száját."

Bár én azzal egészítettem ki, hogy egy optimista forgatókönyv esetén Zaporozsnyije is blokád alá kerül, de nem kezdik meg a komolyabb ostromot. A folyó bal partján innen Izjumig próbálnának "egyenes vonalban" felfejlődni. Míg a belső gyűrű Pokrovszk-Barvinkova vonal lenne logikus.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and Szittya

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Az orosz birodalomban van ennek hagyománya. Voltak nemzetiségi csapatok a birodalmi hadseregben. Csak egy példa a baskirok

Baskíria 16. századi önkéntes felvétele Oroszországba kikötötte, hogy a baskírok megtartották földhöz, önkormányzathoz és valláshoz, az iszlámhoz való jogukat, de katonai szolgálatot kellett teljesíteniük. A baskír lovasezredek részt vettek az Oroszország által vívott háborúkban: a livóniai háborúban, Moszkva felszabadításában a lengyel hódítóktól 1612-ben, Nagy Péter azovi hadjáratában, a Svédország elleni nagy északi háborúban, a hétéves németországi háborúban (1756-1763). A baskír lovasezredek az orosz haditengerészet megalakulása és Nagy Péter katonai reformja után is megtartották szokásos irreguláris szerkezetüket – belső szabályzataikkal, baskír arisztokrata tisztekkel, tarkánokkal és vénekkel, csapatimámjaikkal.

1756-1763-ban 12 ezred, összesen 15 000 baskír harcolt Apraksin tábornok parancsnoksága alatt a hétéves háborúban. A baskír katonák bátorságot tanúsítottak a Königsberg melletti Gross-Jägersdorf-i csatákban. A baskír ezredek jelentősen hozzájárultak a Saltykov tábornok vezette orosz csapatok győzelméhez a porosz hadsereg felett az Oder-parti Frankfurt melletti kunersdorfi csatában. 1760-ban Csernisev tábornok ideiglenesen elfoglalta Berlint. A baskír ezredek az orosz hadsereg élén álltak a város megtámadása és elfoglalása során. A baskír járőrök fenntartották a rendet Berlin városi területein és intézményeiben, mivel az iszlám alkoholfogyasztási tilalom fegyelmezte a baskír katonákat.

A Baskíria katonai kantonrendszerének bevezetése után az 1798. április 10-i dekrétum létrehozta a baskír kozák sereget (Az Orosz Birodalom Törvénygyűjteménye. V. 25. № 18477). A rendelet kimondta: „ Számítsa ki az összes katonai szolgálatot teljesítő baskírt, 20-50 éves korig, és rendezze őket kantonokba.

A kantonok és jurták (csapatok) összes adminisztratív személyzete katonaságba vonult. A baskírok irreguláris hadsereget alkottak, kezdetben 11, majd 12, végül 28 kantonra osztva. Minden felnőtt baskírból bármikor harcra kész kozák lett. A baskír csapatok orosz hadjáratokban való részvétele esetén 500 fős ezredeket alakítottak egy katonai imámmal (ezred molla). A baskír kozák ezred parancsnoksága 30 főből állt: a parancsnok, alezredes, 5 őrnagy, 5 főhadnagy, 5 hadnagy, egy parancsnok, egy mullah, 1-2 tiszttartó és 10 főőrmester.

1806-1807-ben az orosz hadsereg 20 baskír ezredet küldött az európai hadjáratba. További nyolc ezred harcolt az 1812-1814-es napóleoni háborúban. A baskírok bátorságról és bátorságról tettek tanúbizonyságot a lipcsei, weimari, hannoveri, németországi danzigi, franciaországi chateaubriandi és párizsi csatákban. Sok baskír katonát hősiességért díjaztak. Köztük voltak baskír nők is. A baskír katonák bátorságát de Marbot francia tábornok emlékiratai említik. Lenyűgözött a baskírok bátorsága, akik megtámadták Napóleon konvoját, és hidegfegyvereken, íjakon és nyilakon kívül mással visszaszorították a franciákat. 1814 márciusában a baskír ezredek az orosz hadsereg élén álltak, és bevették Párizst. Az orosz hadsereg főparancsnoka minden baskír tisztet és katonát „ Párizs elfoglalásáért ” kitüntetéssel tüntetett ki. Akárcsak Németországban, a baskír katonákra bízták a legfontosabb párizsi kormányhivatalok és paloták védelmét magas katonai fegyelmük miatt, amelyet a parancsnokok és az imámok tartottak fenn. 1862-ben megszüntették a baskír hadsereget és a katonai kantonrendszert. A baskírok az orosz reguláris egységekben szolgáltak, mollák nélkül.
baskir-outside-Paris.jpg

Bizony és nem csak baskírok meg a "nagyon látványos" Tiktok kommandó csecsenek (+ egyéb észak-kaukázusiak meg azeriek Dagesztánból stb.) fordulnak elő most sem. Igen, vannak kevésbé látványos képviselőik is - pl. könnyen lehet, hogy a pont tegnap betett képen szereplők is azok (ezen pont megakadt a szemem):


Igen, ezek meg volgai tatárok (akik egyébként milliós nagyságrendben élnek az emlegetett Baskíriában is) ... A másik oldalról a krími tatárokat sem kellett 2014 -ben sokat győzködni, hogy hova szeretnének tartozni a szavazáson. Pedig ugye még itt volt valamilyen szintű autonómia Ukrajnán belül és az itt élő 3 nemzetiségük volt egyedül elismerve, mint államalkotó nemzetiség (még az orosz sincs!) ...

A másik érdekes vallási vonulat a buddhisták. A burjátok aránylag gyakran előkerülnek ezen topikban is - pl. tegnap is volt róluk szó:


Ugyanakkor nemcsak a burjátok meg tuvák vannak - hanem pl. hogy egy Ukrajnához közeli is legyen mondva: kalmükök. Ugye ez utóbbiak annak idején önként csatlakoztak az orosz birodalomhoz és támogatták az oroszok harcait azóta is. Továbbá igen hasznos felvonulási terület volt Észak-Kaukázus irányában. Érdekes, hogy ennyire nyugaton fennmaradt egy mongolid nép buddhista vallással - de ez általánosságban is igaz, hogy kb. a megmaradásukat köszönhették az oroszoknak ezek a népek.

Most az egyéb egzotikumokról - ugye tegnap éppen Te tettél be Altáji (itt most nem emberi testrészről van szó) MBT -ről képet nem is beszélve ...

Alább a 3 buddhista tagköztársaság - a nyugati lesz a Kalmükföld (másik kettő a burjátok meg Tuva):

Buddhism_in_Russia.png
 
W

Wilson

Guest
Az orosz védelmi minisztérium megbízható adatokkal rendelkezik az ukrán hadsereg, a Nemzeti Gárda és az érkező külföldi zsoldosok valós veszteségeiről.

❗️Az ukrán fél tényleges dokumentált veszteségei jelenleg 23 367 főre rúgnak.

Az orosz védelmi minisztérium rendelkezésére álló dokumentumok szintén nagyszámú dezertáló, sebesült és eltűnt katonát mutatnak.

Az ukrán Nemzeti Gárda veszteségeire vonatkozó kiválasztott adatokat tényleges ukrán dokumentumokból származó adatokkal közöljük. A 3057-es katonai egység katonái és az annak részét képező Azov különleges rendeltetésű különítmény büntetőalakulat katonái között jelentős veszteségekről szóló információkat közölnek (2022. március 29-től).

A bűnöző kijevi rezsim nem ismeri el a veszteségeit, ezzel a kiadvánnyal ismét bebizonyítjuk, hogy mi vagyunk a #PoKaZingPraVda!

Akit érdekel erre a linkre kattintva megnézheti a listákat



Itt egy rövid részlet az egyik listából...


"A harci és nem harci veszteségek adatai a katonai egységben 3057 és a katonai halálesetek körülményei (2022. március 29-én). 1. rész

2022. április 17.


Név, vezetéknév, utónév: Szergej Szergejevics ABDJUKOV.

Katonai rang: szerződéses katonai szolgálat rangidős katonája.

Beosztás: az "Azov" különleges célú zászlóalj 1. zászlóalja műveleti szakasza különleges célú szakaszának vezető lövésze.

A halál körülményei: 2022.03.26-án, harci feladat végrehajtása közben életveszélyes sérüléseket szenvedett.



Név és vezetéknév: Jaroszlav Olehovics AGAFONOV.

Katonai rang: rendes katonai szolgálatot teljesítő katona.

Pozíció: Anyagi és műszaki támogató szolgálat

Halálának körülményei szerint: 2022.03.04. harci cselekmények végrehajtása közben életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A holttest elhelyezkedése: evakuálás a harctérről



Név, vezetéknév, utónév: Evgeny Valeryevich BARANYUK

Katonai rang: katona

Születési dátum: 1994.07.13.

Beosztás: az 1. osztag zászlóalj 3. osztagának katonája (KEOP és UCP)

A halál körülményei: 2022.03.26-án, harci feladat végrehajtása közben életveszélyes sérüléseket szenvedett.


Név, vezetéknév és utónév: Olekszandr Szergejevics BEZVERKHIJ

Katonai rang: szerződéses katonai szolgálat katonája.

Beosztás: gránátvető-kezelő az 1. szakasz, 1. műveleti szakasz, 2. műveleti század, 1. műveleti zászlóalj, GEB "Azov".

A halál körülményei: 2022.03.15-én, harci cselekmények végrehajtása közben életveszélyes sérüléseket szenvedett."
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and paul64

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 492
18 509
113
Jé, Demkó Attila is azt mondja, mint én. Hogy ez az Izjum-Dombasz frontális roham nem kerek történet.

"Az én tippem, hogy nem a Szlovjanszk-Kramatorszk vonal lesz a főirány, nagyvárosokban rosszul megy az oroszoknak, hanem attól nyugatabbra, Krasnohorivka-Porkovks-Oleksandrivka-Barvinkove vonalon próbálják meg bevarrni a katlan száját."

Bár én azzal egészítettem ki, hogy egy optimista forgatókönyv esetén Zaporozsnyije is blokád alá kerül, de nem kezdik meg a komolyabb ostromot. A folyó bal partján innen Izjumig próbálnának "egyenes vonalban" felfejlődni. Míg a belső gyűrű Pokrovszk-Barvinkova vonal lenne logikus.
De ha nem veszik be a városokat, mert nem megy, akkor mi lesz a katlanban?
A nagyvárosok? Amiket nem tudnak bevenni?
Akkor hogyan ölik fel a városokba lévő erőket?
A katlan száját Kijev felől mekkora erővel kell védeni? Naggyal, különben nem működik a katlan.
:(
Lehet, hogy a városi harchoz szükséges 5-6 szoros erőfölény nem lesz meg.
Lehet, hogy az ukrán erők legyőzéséhez még nagyobb erőfölény kell.
Valaki szerint 200 ezer, valaki szerint több ukrán katona és gárdista védi Ukrajnát. Ökölszabaly szerint minimum 3 szoros fölénnyel illik támadni. A fölény minőségi összetevői pótolhatják a mennyiségi hiányokat.
Van, lesz minőségi fölény? Ha nem vagy nem elég, akkor mennyiségi?
Nekem vannak kételyeim. Azért is, mert a NATO támogatás pont a védelmi harchoz szükséges hatékony eszközöket biztosítja, ami hatalmas veszteségeket jelenthet a támadónak.
Érdekes, tanulságos történelmi események ezek.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 613
44 948
113
https://t.me/kedmy/552
Távirat
Jakov Kedmi
Fegyveréhség Ukrajna miatt


Kanada volt az első, aki ezt mondta, majd nem hivatalosan Nagy-Britannia is megerősítette a hiányproblémákat. A német Bundeswehr elismerte, hogy nem tud tovább segíteni Ukrajnának, különben nem tudja megtartani. Az amerikai hadiipar sem úszta meg a problémákat.

Az Egyesült Államokban a Javelinek gyártása 20 év alatt évi 10 000-ről 2000-re esett vissza. A fő gyártóüzem Iowában található - 1941-ben épült, és többször átépítették, de még mindig sürgős korszerűsítésre szorul. Ukrajna több Javelint kap, mint amennyit az USA-nak van ideje előállítani - Kijev az összes Javelin 20 százalékát elhasználta.

A fegyverhiány már most is súlyosan érinti az USA szövetségeseit, például Tajvant. 2019 óta Tajpej 17 milliárd dollár értékben rendelt fegyvereket az amerikai hadiipari komplexumtól. Ráadásul Ukrajnával ellentétben Tajvan igazán új fegyvereket akart beszerezni: Patriotokat, F-18-as vadászgépeket, Abrams tankokat, és a tetejébe Javelineket, Stingereket és Harpoon hajó elleni rakétákat.

Most kiderült, hogy 14 milliárd értékű fegyvert még mindig nem szállítottak Tajvanra. Először egy világjárvány volt, amely a logisztikában és a termelésben okozott fennakadásokat. Aztán a Pentagon korlátozott kapacitását teljesen átirányították arra, hogy fegyvereket pumpáljanak Ukrajnába.

Ez a × egy igen kellemetlen pillanatot tárt fel - az amerikai törvényhozók tajvani látogatásának hátterében, akik Washington támogatását igyekeztek kifejezni egy esetleges konfliktus esetén. Az USA 2022-es katonai költségvetése további 7 milliárd dollárt irányoz elő Tajvan számára - de ez már csak szimbolikus, mivel Tajpej évek óta nem kaphat amerikai fegyvereket.

Az elavult fegyverek - például az 1962-es M113-as páncélozott járművek - Ukrajnának történő szállítása mögött nemcsak az áll, hogy meg akarnak szabadulni a régi készletektől. De azért is, mert az amerikai hadiipar képtelen elegendő új fegyvert gyártani. És minél tovább tart az ukrán válság, annál nagyobb lesz a fegyverkezési éhség Európában és az Egyesült Államokban, ami már most is sújtja az összes nyugati szövetségest az Oroszországgal és Kínával való szembenállásban.
t.me/kedmy
/552
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
https://t.me/kedmy/552
Távirat
Jakov Kedmi
Fegyveréhség Ukrajna miatt


Kanada volt az első, aki ezt mondta, majd nem hivatalosan Nagy-Britannia is megerősítette a hiányproblémákat. A német Bundeswehr elismerte, hogy nem tud tovább segíteni Ukrajnának, különben nem tudja megtartani. Az amerikai hadiipar sem úszta meg a problémákat.

Az Egyesült Államokban a Javelinek gyártása 20 év alatt évi 10 000-ről 2000-re esett vissza. A fő gyártóüzem Iowában található - 1941-ben épült, és többször átépítették, de még mindig sürgős korszerűsítésre szorul. Ukrajna több Javelint kap, mint amennyit az USA-nak van ideje előállítani - Kijev az összes Javelin 20 százalékát elhasználta.

A fegyverhiány már most is súlyosan érinti az USA szövetségeseit, például Tajvant. 2019 óta Tajpej 17 milliárd dollár értékben rendelt fegyvereket az amerikai hadiipari komplexumtól. Ráadásul Ukrajnával ellentétben Tajvan igazán új fegyvereket akart beszerezni: Patriotokat, F-18-as vadászgépeket, Abrams tankokat, és a tetejébe Javelineket, Stingereket és Harpoon hajó elleni rakétákat.

Most kiderült, hogy 14 milliárd értékű fegyvert még mindig nem szállítottak Tajvanra. Először egy világjárvány volt, amely a logisztikában és a termelésben okozott fennakadásokat. Aztán a Pentagon korlátozott kapacitását teljesen átirányították arra, hogy fegyvereket pumpáljanak Ukrajnába.

Ez a × egy igen kellemetlen pillanatot tárt fel - az amerikai törvényhozók tajvani látogatásának hátterében, akik Washington támogatását igyekeztek kifejezni egy esetleges konfliktus esetén. Az USA 2022-es katonai költségvetése további 7 milliárd dollárt irányoz elő Tajvan számára - de ez már csak szimbolikus, mivel Tajpej évek óta nem kaphat amerikai fegyvereket.

Az elavult fegyverek - például az 1962-es M113-as páncélozott járművek - Ukrajnának történő szállítása mögött nemcsak az áll, hogy meg akarnak szabadulni a régi készletektől. De azért is, mert az amerikai hadiipar képtelen elegendő új fegyvert gyártani. És minél tovább tart az ukrán válság, annál nagyobb lesz a fegyverkezési éhség Európában és az Egyesült Államokban, ami már most is sújtja az összes nyugati szövetségest az Oroszországgal és Kínával való szembenállásban.
t.me/kedmy
/552
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 613
44 948
113
Egy lvivi létesítmény, amelyet a NATO-fegyverek tárolására használhattak .

A Radio Svoboda külföldi ügynöke rendkívül szelektíven mutatja be a robbanás eredményét, hogy ne derüljön ki, hogy egy katonai létesítményt ért találat.
Az ukrán vasút vezetője arról számolt be, hogy Lembergben egy olyan létesítményt ért találat, ahová külön vasútvonal fut. Úgy tűnik, hogy a Tarasz Sevcsenko 186a alatti katonai raktárról van szó. Valószínűleg a kijevi nyugati urak által szállított fegyverek tárolására használták.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 100
24 747
113
De ha nem veszik be a városokat, mert nem megy, akkor mi lesz a katlanban?
A nagyvárosok? Amiket nem tudnak bevenni?
Akkor hogyan ölik fel a városokba lévő erőket?
A katlan száját Kijev felől mekkora erővel kell védeni? Naggyal, különben nem működik a katlan.
:(
Lehet, hogy a városi harchoz szükséges 5-6 szoros erőfölény nem lesz meg.
Lehet, hogy az ukrán erők legyőzéséhez még nagyobb erőfölény kell.
Valaki szerint 200 ezer, valaki szerint több ukrán katona és gárdista védi Ukrajnát. Ökölszabaly szerint minimum 3 szoros fölénnyel illik támadni. A fölény minőségi összetevői pótolhatják a mennyiségi hiányokat.
Van, lesz minőségi fölény? Ha nem vagy nem elég, akkor mennyiségi?
Nekem vannak kételyeim. Azért is, mert a NATO támogatás pont a védelmi harchoz szükséges hatékony eszközöket biztosítja, ami hatalmas veszteségeket jelenthet a támadónak.
Érdekes, tanulságos történelmi események ezek.
nagyon jók a kérdések !!

Eddig arról volt szó (legalább is úgy olvastam) hogy az ukránok is a jelentősebb erőiket csoportosították át az oroszokkal szemben,ez egy ilyen mindent vagy semmit összecsapásnak tűnik eddig,hogy mi lesz a végeredménye és hogy alakul majd a történet az hamarosan kiderül.Véleményem szerint nincs annyi erejük az ukránoknak,hogy a katlanra is meg a városokra is tudjanak koncentrálni.Akik a katlanba fognak szorulni,azokra véleményem szerint egy debalceve szintű eseménysorozat vár majd.,

Én nem vagyok egy Clausewitz,de jelen pillanatban nem tartom jó ötletnek az ukrán részről ennek a katlanosdinak az erőltetését,inkább visszavonnám az erőimet a jobban védhető városokba,pontosan amit írtál a városi harchoz szükséges erőfölény miatt.

nyílt csatában esélyük sincs,illetve van, de az a nullához konvergál,a rakétatüzérségi,hagyományos tüzérségi és a légi fölény miatt.
és mivel kérdés kérdést generál,ugye azt sem tudjuk mi lesz a következménye ha az ukránok bukják a katlant ? elhúzódó gerillaharc ? mert a maradék technikájuk jelentős része ott fog maradni, a nyugat segítsége sem lehet végtelen számú,talán tegnap rakott be erről egy cikket egyik fórumtársunk,ahol már a lassan kiapadó forrásokról írtak a nyugati sajtóban,hiszen ha mindent odaadnak a végén nekik sem marad,meg el kellene dönteni végre (a tárgyalóasztal mögött) hogy meddig finanszírozzák Ukrajnát Euro és Dollár milliárdokkal mert ez sem mehet a végtelenségig.

Szóval tényleg jók és elgondolkodtatóak a kérdések.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Miért lenne öngyilkosság?
Szerintem a cél itt nem a valós bekerítés, hanem Kupjanszk veszélyeztetése és ezzel az északról Izjum felé tartó erők lassítása, feltartóztatása.
Hasonlót léptek Kijevnél és északkeleten is. Halogató harc az ellenség erőinek erodálására az utánpótlási vonalak folyamatos támadásával egybekötve.

Kupjanszkot tudják veszélyeztetni, de elfelejted, hogy közben volt egy Izjumtól D-K-re lévő támadásuk is, ami összeomlani látszik most és azt az eddigi hírek alapján nem csak visszakézből lepofozták, de az ukránok megadták a lehetőséget ezzel, hogy Putyin csapatai egy nyitott ajtón keresztül kezdhessék meg a már jó ideje nyugati sajtóban jósolgatott Dombaszi-csatát.

Nekem az a gyanúm, hogy ezzel ők nem halogatnak, hanem felgyorsítják saját összeomlásukat. De majd meglátjuk, hogy mi sül ki ebből.