[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 209
9 342
113
Hohol influenszer egy páncélosban égett orosz katonát kóstolgat.
Szó szerint…
Elmebeteg.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Ja, tényleg!
Akkor elárulom, hogy a 2. fázis tervei pont a Moszkván voltak.

Ezért lett olyan zabos a führer.
:)
Már rég győzött volna, most meg keresik a búvárok a. 110 éves hajójukkal.
Ha nem lesz meg május 9-én reggel 9-ig, nagy baj lesz.
Rendkívül gyors válasz csapás következik.
Annak a tervei egy Belgorodii lőszerraktárban vannak gondosan őrizve.
Köszönjük a nagyon kimerítő infókat! :)
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 818
113
No, hogy legyen egy ontopik bejegyzés is, egy térkép Luhanszkról:
FRYdwNOWYAMG1VC
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Illetve persze elkészült a következő nyugger elemzés, külön hangsúllyal Transznyisztrián

Köszönjük szépen a színvonalas elemzést.

Moldova illetve Transznisztriával kapcsolatban esetleg szívesen olvastam volna a társadalom hozzáállásáról illetve a politikai illetve diplomáciai feszültségekről.

Ugye egyfelől ott van Transznisztria, mely 3 évtizede deklarált célkitűzése az OF -hez csatlakozás. A másik érdekes terület - Gagauzia . Ugye Ők annak idején korábban kiáltották ki a függetlenségüket, mint a Dnyeszteren túliak - azonban végül kiegyeztek egy széleskörű autonómiában. Ők egy török eredetű népcsoport - keresztény vallással ...

Ugye egyfelől mi és Törökország (pedig a törököknek az EU tagjelölti státuszból előrelépés realitása gyakorlatilag nulla) támogatnánk Moldova EU csatlakozását (bele lehet látni némi "Türk Tanács" dolgot is :) ). Az igazán érdekes az utóbbi motivációja - miért is támogatná ebben Moldovát (a gagauzok miatt is), ha Ő az EU -nak nem tagja és várhatóan egyhamar nem is lesz az? Tulajdonképpen az, hogy a gagauzok is az OF -be igyekeznének. Ráadásul ennek is jó ideje hangot adva - immáron több baskán -on (bașkan=helyi góré) keresztül ívelő módon és erről a törökök sem tudják lebeszélni Őket. Ugye elméletben - EU csatlakozással kihúzhatnánk mind a román annektálási szándékot, mind Gagauzia esetleges OF -be tagozódását (ez utóbbi esetben gyakorlatilag elvesznének a törökök számára).

Mi a gagauzok motivációja? Törökországhoz nem tudnak érdemben közeledni - az, hogy mennyire akarnának az is kérdéses lenne. Viszont ott lenne a románokhoz csatlakozás "rémképe" (ami időnként előtérbe kerül a moldáv politikai életben) és hát elég átnézni a Prut -on túlra, hogy milyen nemzetiségpolitika van arrafelé. Minimum autonómia meg mindenféle önrendelkezés ugrik. A "másik oldalon" viszont - hogy ne menjünk messzire - ha vigyázó szemeiket pl. a krími tatárokra vetik (vagy akár egyéb OF-beli tatár/türk népcsoportokra), akkor az csábító lehet számukra ...

Moldova egyéb részei. A jelenlegi EU-barát kormányzatuk gazdasági teljesítménye finoman fogalmazva siralmas. E mellé hozzátéve az orosz gázzal kapcsolatos vesszőfutást - itt ugye a rendkívül kedvezményes árat sem tudták fizetni. Tárgyalás helyett ment az oroszra prüszkölés. Az orosz belengette, hogy akkor lehet a piaci árhoz közelítő árazás szerint is menni akár ... Ugye a gáz mellett gond, hogy az elektromosság 80% -a is gáz alapokon megy ... A "másik oldalról" viszont, mint "EU-barát" kormányzat ott van az EU nyomás illetve az, hogy az egyébként "EU-liebling" Ukrajnától rendkívül heves diplomáciai támadásokat kap így is (javarészt pont a "semlegesség" politikája miatt). Belsőleg mindemellett - ugye a orosz-ukrán-gagauz-bolgár kisebbségeket érzékenyen érintő - számos kérdések is feszítik a húrt. Ilyen pl. a román államnyelvvé tétele (Romániához közeledés) illetve a Szent György-szalag betiltás (ez említés szintjén szerepelt a cikkben. Ez általános kisebbségellenes lépésként is érzékelhető a többiek számára is) meg hasonlók. Mindezt egy olyan részen, ahol a legnépszerűbb külföldi politikusok: 1. Putyin, 2. Lukasenko. A legnépszerűtlenebb pedig: Zelenszkij ... Akkor ehhez képest Transznisztriában és Gagauziában meg ... :)

Miért érdekes a fentebbi "mesedélután"? Hát azért, mert láthatjuk, hogy Moldova EU-barát kormányának belső politikai és diplomáciai mozgástere is gyakorlatilag a nullához konvergál. Bármilyen oldalra is lépne - komoly feszültséggóc alakulna ki. Extrém esetben akár puskaporos hordóvá is alakulhat a dolog. És akkor itt lehetett volna rákötni a cikkben röviden említett dolgokra - pl., hogy mindezt amúgy még egy esetlegesen "zavarosban halászó" Románia, egy az adott esetben rövidtávú katonai előnyöket szem előtt tartó Ukrajnával, meg ugye egy adott esetben "közeledő" Oroszországgal (meg az EU meg mindenki más) ...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 553
32 043
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 613
44 948
113
Г. Rubizhne tele van a fegyveres erők holttestével és NATO-fegyverekkel

Alaudinov, a csecsen köztársasági vezető tanácsadója a hatalmi blokk számára:
"...Bandera és az ukrán nácik csatlósait nem segítették a nyugati fegyverek és a jól felszerelt védelmi állások, amelyek gyakorlatilag minden lakóház udvarán megtalálhatóak. A bosszú könyörtelen keze mindannyiukat utolérte".