[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ma reggeli hírek a román sajtóból:

A britek 1,3 mld fontnyi katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának.

Az ukrán légierő bombázott a Kígyók szigetén, az oroszok hidakat robbantanak, hogy "megállítsák a komoly ukrán előrenyomulást".

A CIA főnök szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok taktikai nukit vetnének be Ukrajnában, viszont emelhetik a tétet, mert nem engedhetnek meg egy vereséget maguknak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Háááát nem is tudom.Ha esetleg szegényitett uránnal darál a 30-as,de még akkor is fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban.
Miért? Kb hasonlóak egy 2A42 adatai egy GAU-8aséhoz. Lövedék kezdősebessége , tömege kb ugyanott van. Hidd el nekem, mindegy milyen HK-ban ülsz, maximum a frontpáncél mögött vagy biztonságban egy jó 30-astól.
 
W

Wilson

Guest
A brit hírszerzés szerint az orosz csapatok magas rangú parancsnokainak azon próbálkozásai, hogy a problémákat személyes jelenléttel a fronton oldják meg, nem jártak jelentős eredménnyel, csupán soraik veszteségeinek növekedéséhez és a parancsnokságot átvevő kollégák vonakodásához vezettek.

Ez áll május 8-án a brit hírszerzésnek az ukrajnai háborúról szóló áttekintésében, amelyet a brit védelmi minisztérium naponta tesz közzé az " European Truth " szerint.

"A vezetési és irányítási nehézségek, valamint a csapatok bizonytalan fellépése a frontvonalon arra késztette a magas rangú parancsnokokat, hogy személyesen jelenjenek meg a harctéren, valószínűleg személyesen vállalják a hadművelet vezetését. Az orosz parancsnokok ritkán ruháznak át hadműveleti jogkört beosztottakra, ezért ezek a beosztottak nem is szereznek fontos vezetői tapasztalatot” – mondta a hírszerzés.

"Azonban nem észrevehető, hogy ezeknek a parancsnokoknak a jelenléte a fronton valamiképpen javította vagy megváltoztatta volna a hadműveleti tervet. Az oroszok sikerét továbbra is hátráltatja a tervezés és a támogatás hiánya" - áll az áttekintésben.

Megjegyzendő, hogy a magas rangú parancsnokok frontközeli jelenléte jelentős kockázatot jelent számukra, és ez okozta aránytalanul nagy veszteségeket a magas rangú orosz tisztek körében ebben a háborúban.

"Ez arra késztette az erőket, hogy lassabban reagáljanak a kudarcokra, és a csatatéren nem tudják megváltoztatni a hozzáállásukat. Mindezek a problémák valószínűleg továbbra is fennállnak, tekintettel arra, hogy az elesettek helyett kinevezett tisztek nem rendelkeznek megfelelő műveleti parancsnoki tapasztalattal" szerepel az üzenetben.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 088
13 489
113
Ma reggeli hírek a román sajtóból:


Az ukrán légierő bombázott a Kígyók szigetén, az oroszok hidakat robbantanak, hogy "megállítsák a komoly ukrán előrenyomulást".
A románok késésben vannak, azóta kijot a "The curse of Snake Island" ukrán szappanopera kovetkezo epizódja.
Ezúttal az oroszok helikopterrel próbálkoztak, de nem jártak semmivel se jobban. :oops:

https://liveuamap.com/en/2022/8-may-video-ukrainian-military-work-tonight-at-zmiiny-island

 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Királyság további 1,6 milliárd dollár katonai segélyt nyújt Ukrajnának​


Az Egyesült Királyság további 1,6 milliárd dollárral növeli az Ukrajnának nyújtott segélyt.

Erről a Reuters számolt be .

Ezzel csaknem megkétszereződött a Nagy-Britannia korábbi segélyei.

A kormány már közölte, hogy ez a legmagasabb kiadási szint az iraki és afganisztáni háború óta, bár részleteket nem közöltek.

" Putyin brutális támadása nemcsak kimondhatatlan pusztítást okoz Ukrajnában, hanem egész Európában fenyegeti a békét és a biztonságot " - mondta Johnson közleményében.

Az Ukrajnának nyújtott segítség további költségei a tartalékalapból származnak, amelyet vészhelyzetekre használnak fel.

Ezenkívül Boris Johnson ebben a hónapban találkozik vezető védelmi vállalatokkal, hogy megvitassák a termelés növelését az Ukrajna számára megnövekedett fegyverkereslet miatt
 
  • Vicces
Reactions: jurgenbauer

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 939
41 156
113
Az orosz védelmi minisztérium reggeli tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

Az Orosz Légierő nagy pontosságú légiharc-rakétái az éjszaka folyamán megsemmisítették egy gépesített dandár parancsnoki állását a Harkivi területen található Pjatikatka közelében, valamint a Cservonoglinszkoje katonai repülőtér kommunikációs központját, amely Arcsisz falu közelében található. Az 1241-es projekthez tartozó ukrán haditengerészeti korvett is megsemmisült Odessza közelében.

Az ukrán katonai egységeket 130 katonai objektumon csapást mértek a hadműveleti és taktikai légierő és a hadsereg repülőgépei. Közülük: 3 parancsnoki állás, 123 személyzeti és katonai felszerelés koncentrációs terület, 2 tüzérségi üteg tüzelőállásban, valamint 2 rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktár Bakhmut és Krasznopolye körzetekben. A csapások eredményeként akár 420 nacionalista megsemmisült, és 55 katonai eszközt vontak ki a forgalomból.

Az éjszaka folyamán az orosz légvédelmi erők megsemmisítettek két további ukrán Szu-24-es bombázót és egy Mi-24-es helikoptert a Kígyósziget felett, valamint lelőttek egy Bayraktar-TB2 UAV-t Odessza város közelében. A nap folyamán összesen 4 ukrán repülőgép, 4 helikopter, köztük 3 kétéltű rakománnyal a fedélzetén, 3 Bayraktar-TB2 UAV és az ukrán haditengerészet egy kétéltű támadóhajója semmisült meg a térségben.

A rakétaerők és a tüzérség 56 parancsnoki állást, 32 tüzérségi tüzelőállást, 415 olyan területet, ahol az AFU emberei és katonai felszerelései összpontosulnak, valamint a Harkivi területen lévő Korotics falu közelében lévő Sz-300-as föld-levegő rakétarendszerek 2 indítóállását találta el.

A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 156 repülőgépet , 116 helikoptert, 765 pilóta nélküli légi járművet, 297 föld-levegő rakétarendszert, 2927 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 335 többszörös rakétavetőt, 1393 tábori tüzérségi és aknavető ágyút, valamint 2746 különleges katonai járművet semmisítettek meg.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 939
41 156
113
De most szorongok. És sokat. A Zaporizzsjai területi közigazgatás megtiltotta (ideiglenesen, de hogy meddig, azt nem közölték) a városból való kijutást. Azzal az ürüggyel, hogy be kell engedni az összes belépőt. De az emberek kelet felől jönnek be. Miért zárják le a város nyugati kijáratát?
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 513
14 965
113
De most szorongok. És sokat. A Zaporizzsjai területi közigazgatás megtiltotta (ideiglenesen, de hogy meddig, azt nem közölték) a városból való kijutást. Azzal az ürüggyel, hogy be kell engedni az összes belépőt. De az emberek kelet felől jönnek be. Miért zárják le a város nyugati kijáratát?
Az ukik valszeg rájöttek, hogy egy ostromlott város, tele civilekkel a legjobb propaganda. Védeni is könnyebb, ha a támadó kesztyűs kézzel akar bánni a civilekkel. Vátozatlanul nem látom azt a taktikát, hogy a városokat elkerülve a terepen alakítsanak ki katlanokat. Akkor a városoknak sem lenne esélyük a hosszú ostromra.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 355
9 941
113
De most szorongok. És sokat. A Zaporizzsjai területi közigazgatás megtiltotta (ideiglenesen, de hogy meddig, azt nem közölték) a városból való kijutást. Azzal az ürüggyel, hogy be kell engedni az összes belépőt. De az emberek kelet felől jönnek be. Miért zárják le a város nyugati kijáratát?
Hogy a lehető legtöbb, valószínűleg orosz nemzetiségű civil legyen a műveletek útjában. Az elmúlt hetekben egyre jobban kezd kidomborodni a konfliktus etnikai oldala.