[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
c
Illetve bocsánat az offért, de nekem a grade5ös ti6al4v nekem tempering után 1100 hozzák. Eről hol lehet olvasni? Neten rákeresek, ott is annyi
sak szólok..... te másról beszélsz, mint @ozymandias , mert önmagában tudsz felmutatni olyan anyagot, ami jobb lehet mint a titán, CSAK !! abból kellene egy szerkezet, amit vagy hegesztesz, vagy szegecselsz, vagy ragasztasz (össze)..... na itt bukik a mutatvány! lásd a szipi-szupin aluminium, amit felhoztál..... senki nem használja hadiiparban szerkezetekhez, mert nem tudják összetákolni belőle a cuccot..... (alu-s szakember vagyok 35 éve)
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 425
7 005
113
Miért zárják le a város nyugati kijáratát?
február végén az első mariupoli videók egyike volt - amikor még nem értek oda az oroszok - amikor két éjszaka autóval menekülő családot megfogott az azov, az első autóból a férjet ott helyben le is ölték, a második autó áttört
mint utóbb kiderült, az ukrán taktika a civilek túszként benntartásával a városban bevált, hiszen még tegnap is lehetett belőlük szabadon engedni és verni a propagandagépezetet az újabb ukrán sikerről
azt a rész nem látom át, hogy az oroszok miért nem szállják meg az ukrán belső médiát - a közösségi médiák korában ennek nem lehet különösebb akadálya - és mutatják be az ukrán lakosságnak hogy miről is van szó
mert még a mariupoli azovstalból menekültek között is volt aki nem az orosz hátországot hanem zaporozsjét választotta, ami azért meglehetősen abszurd egyéni döntésnek tűnik innen
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
Ügyesen össze vágták csak egy baj van ez régi, és ráadásul ha jól emlékszem konkurzs lőtte ki ez látszik a szines képen amikor oldalról érkezik a raketta.
A képet mérföldekről, Karabahból, Szíriából, Líbiából készítik, és még az eddig közzétett ukrán videók többségében is úgy tűnik, hogy a lőszer oldalról, 20 fokos szögben érkezik. Az a tény, hogy a drón felfelé irányuló perspektívából lő, nem jelenti azt, hogy a drón közvetlenül a cél felett van.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
De most szorongok. És sokat. A Zaporizzsjai területi közigazgatás megtiltotta (ideiglenesen, de hogy meddig, azt nem közölték) a városból való kijutást. Azzal az ürüggyel, hogy be kell engedni az összes belépőt. De az emberek kelet felől jönnek be. Miért zárják le a város nyugati kijáratát?
Pár nappal ezelőtt írtam ide, hogy hasonló híreket hallanak Kárpátalján menekültektől. Akkor azt mondták, tuti orosz dezinfó. Úgy látszik nem zörög a haraszt... Civilek élő pajzsnak. Majd még elszállásolják a keletről érkezőket védelmi pozíciók közelében, aztán ha buknak, lehet népírtást kiáltani.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 413
4 447
113
W

Wilson

Guest
Az ukrán ellentámadás Harkivtól északkeletre jelentősen előrehaladt, és az elkövetkező napokban vagy hetekben valószínűleg az orosz határ felé halad. Ezt az előrejelzést az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete tette legutóbbi jelentésében.

"Az orosz erők a sikeres ukrán támadásokkal szemben korlátozott visszavonulást folytathatnak, és a jelentések szerint három hidat romboltak le, hogy lassítsák az ukránok előrenyomulását. A hadseregek általában csak akkor rombolják le a hidakat, ha már nagyjából eldöntötték, hogy a közeljövőben nem próbálnak meg átkelni a folyón egy másik irányba. Ezért nem valószínű, hogy az orosz erők a közeljövőben hadműveletekbe kezdenek az ukrán erők által felszabadított Harkiv északkeleti külvárosának visszafoglalására. Az orosz erők korábban több hidat is leromboltak, miközben visszavonultak a Csernyihiv régióból, akárcsak a háború első napjaiban az orosz offenzívával szemben visszavonuló ukrán erők.

Az ukrán offenzíva célja valószínűleg az orosz csapatok kiszorítása Harkov tüzérségi hatótávolságából és az oroszországi Belgorod régió határáig. Amint azt korábban megjósoltuk, az ukrán ellentámadás arra kényszeríti a máshol bevetésre szánt orosz egységeket, hogy átcsoportosítsák a harkivi frontra, hogy megállítsák az ukrán támadásokat. Az ukrán előrenyomulás jelenlegi ütemét tekintve az orosz erők még további erősítésekkel sem biztos, hogy képesek lesznek megakadályozni, hogy az ukrán csapatok elérjék az orosz határt. Az ukrán erők nem fenyegetik közvetlenül az orosz kommunikációs csatornákat Izyummal, de az ukrán ellentámadás ígéretesnek tűnik, és megteremtheti a terepet a további offenzív műveletekhez az északkeleti Harkivi területen" - állapítják meg amerikai elemzők.

Meg kell jegyezni, hogy az orosz távirati csatornák szerint az orosz hadsereg felvállalta a védelmet a Kozacsaja-Lopan-Lipcsei vonalon. Ez nagyon közel van a határhoz, de azt mondják, hogy az oroszok megpróbálnak majd azon a vonalon meghúzódni, hogy ne vonuljanak vissza az orosz területre.

Orosz szakértők a Harkiv északi külvárosából való visszavonulást annak tulajdonítják, hogy az "LDNR" itt mozgósított (tapasztalat, elegendő fegyverzet, sőt megfelelő felszerelés nélkül) erőit a bekerítés megakadályozása érdekében visszavonták.

 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
"Mint kutya az okádékához, úgy tér vissza a bolond a maga hülyeségéhez", ahogy írja is a Biblia. Hát én is ezt teszem.


Amikor megtörtént egy ukrán offenzíva kifulladása után az orosz áttörés Kreminnánál, én azt mondtam, hogy megnyílt a kapu egy Liman-Popaszna vonalú horognak, amivel bekeríthetnék egy mini katlanba Szeverodonyeck egész térségét, mint Luhanszk megye utolsó ukrán kézben maradt városait.


Úgy tűnik, valóban ezen a két területen van az összes pici előre haladás muszka oldalán. Bár meg ne kérdezzétek tőlem, hogy ennek mi értelme van és miért nem egy jóval messzebb lévő ponton, és főleg jóval kevésbé kiépített védelmi állásoknál próbálnak előre nyomulni?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Elolvastam. Egy pontot, a segélyek lenyúlását nem írja, a többit igen.

Azért az óriási Rejtői húzás lenne az oroszoktól meg az ukránoktól, hogy elszedjék a nyugat pénzét és az új fegyvereket harceljárásokat megismerjék. Majd mint a csecsnek az ukránok is ha már mindent kifejtek amit csaak tudtak a nyugatból szépen átállnak az idiótát meg a bandáját meg likvidálják mint anno a csecsenek. Ez lenne a világ legnagyobb átverése, és a nyugat csak nézne mint kati a moziban.
 
W

Wilson

Guest
"Mint kutya az okádékához, úgy tér vissza a bolond a maga hülyeségéhez", ahogy írja is a Biblia. Hát én is ezt teszem.


Amikor megtörtént egy ukrán offenzíva kifulladása után az orosz áttörés Kreminnánál, én azt mondtam, hogy megnyílt a kapu egy Liman-Popaszna vonalú horognak, amivel bekeríthetnék egy mini katlanba Szeverodonyeck egész térségét, mint Luhanszk megye utolsó ukrán kézben maradt városait.


Úgy tűnik, valóban ezen a két területen van az összes pici előre haladás muszka oldalán. Bár meg ne kérdezzétek tőlem, hogy ennek mi értelme van és miért nem egy jóval messzebb lévő ponton, és főleg jóval kevésbé kiépített védelmi állásoknál próbálnak előre nyomulni?
Nagyon úgy néz ki a számomra, hogy ez az orosz offenzíva elakadt Donbaszban, ha valamit el akarnak érni akkor újabb jelentős erők bevetésére lesz szükségük a donbaszi fronton.