[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Ukránok a honvédők. Ez az ő nagy honvédő háborújuk a másik oldalon pedig a náci oroszok vannak.
Úgy tűnik nagyon kiborított hogy a pártfogoltjaidat lenácizzák, csak mert horogkereszteket tetoválnak magukra, mein kampfot olvasgatnak, karlengetnek, SS példaképeik vannak, "fehérhatalom" pólókban rohangálnak (ami értelmezhetetlen), meg szeretnek népirtani.
De teljesen felesleges ez a kontra-nácizás. Eladhatatlan és hiteltelenné tesz. Senkit nem tudsz ezzel megtéríteni aki csak egy kicsit is tájékozódott. Érvelj valami olyannal ami nem sorol a laposföldhívők szintjére.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Először volt halálos áldozata az Oroszország ellen végrehajtott ukrán támadásoknak - közölték csütörtökön orosz hírügynökségek. A határmenti Belgorod megyében lévő Szolohi községet szerda este ukrán oldalról tüzérségi támadás érte, amelyben egy civil lakos életét vesztette, további hét megsebesült, 17 lakóház pedig megsérült. A falu lakosait evakuálták.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/243461/
Tegnap azon frissiben beraktam a hírt, de valamiért törölték. A mai hírek szerint a halálos áldozatok száma már kettőre nőtt.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Úgy tűnik nagyon kiborított hogy a pártfogoltjaidat lenácizzák, csak mert horogkereszteket tetoválnak magukra, mein kampfot olvasgatnak, karlengetnek, SS példaképeik vannak, "fehérhatalom" pólókban rohangálnak (ami értelmezhetetlen), meg szeretnek népirtani.
De teljesen felesleges ez a kontra-nácizás. Eladhatatlan és hiteltelenné tesz. Senkit nem tudsz ezzel megtéríteni aki csak egy kicsit is tájékozódott. Érvelj valami olyannal ami nem sorol a laposföldhívők szintjére.

Mért borított volna ki? Elég jól ismerem az orosz agitpropot.

Igen Ukránok a honvédők. Oroszok meg a nácik. Az ukrán féle ork túl kedves.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://news-front.info/2022/05/12/zachem-predstojatel-upc-vystupil-v-zashhitu-azova/

Onufrij, a 2018-ban a moszkvai metropolita fennhatóságától elszakadt Ukrajna Pravoszláv Egyháza (PCU) metropolitája Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult a mariupoli Azovsztálban ostrom alatt lévő Azov-hadosztály banditáinak evakuálása ügyében. Az ostromlottakat a metropolita javaslata szerint Ukrajna, vagy más, harmadik ország területére kellene evakuálni. Onufrij Putyin „keresztény lelkiismeretére” és a „húsvéti napok szentségére” apellált. Botrányos módon képes volt az Azov-hadosztály tagjait, a város egykori ostromlóinak ideológiai utódait Leningrád hős védőihez hasonlítani. V.V. Putyin családtagjai egyébként átélték Leningrád 2 év 4 hónapig tartó ostromát 1941-44-ben.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 190
113
Na ebből is van már az oroszoknak.
Ez a kép ebből az ukrán videóból van, intelslavának vannak néha hülyeségei
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 422
12 036
113
Magyarország nem is tartozik a fejlett liberâlis demokráciákhoz. :)

Sajnos már ígyis túl liberális és a kreténséget kell tolni. Az érzékenyítés eljutott arra a szinte, hogy a normális értékrend jóformán szégyenleni való, míg az aberrált betegeknek több joguk van.
Sajnos bizonyosnpolitikai körök megdolgozták már a magyar társadalmat is. Annó egy kormánypárt egyetlen eredménye egy gazdasági válságon kívül az volt, ha ma valaki a házára kirak egy magyar zászlót, akkor mindenki kérdően néz és szélsőséges nacionalistának tartják. Ide jutottunk. Szégyen!!!
Vagy mi a liberális demokrácia definiciója? Ahol valami liberálisnak mondott párt van kormányon csaholva a kreténségben a "nyugatnak" Ahol csak hvg és 444 hazudik kézenfogva és más véleményt azonnal cenzúráznának?
Vagy milyen formában lehetne liberálisabb a magyar demokracia még ennél is? Gondolom csakis az az irány megfelelő, hogy a nem felsorakozókat a liberális kreténség mögé elnyomják.
Amit ma liberálisoknak hívnal az ég világon semmi köze nincs az eredeti eszmékhez.
Ezek csupán teljes elnyomást tartanának megfelelőnek és maguknak kiváltságokat.
Fekély a társadalomban.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Mekkor öngól ez a Nagyoroszoknak.

"Valójában Finnország ennél sokkal jelentősebb erőt képvisel. Az ország, ahol a mai napig fenntartják a hadkötelességet mind a férfiak, mind a nők számára, a világ negyedik legnagyobb tartalékos haderejével bír, az aktív állománnyal és a félkatonai egységekkel együtt csaknem milliós sereget képes hadba bocsátani.

...

A svéd haderőből a haditengerészet rendelkezik globálisan is kiemelkedő képességekkel, elsősorban kisebb hajóosztályokban, korvettekben és őrnaszádokban, illetve tengeralattjárókban és aknásító hajókban."


 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://ukraina.ru/exclusive/20220512/1033951774.html
https://life.karpat.in.ua
https://news-front.info/2022/05/12/...ny-operativnaja-svodka-12-maja-obnovljaetsja/

Tegnapi (május 12.) kishírek:
  • Légicsapás érte Novgorod-Szeverszkij (Csernyigovi terület) városközpontját. Ukrán jelentések szerint 3-an meghaltak és 14-en megsebesültek.
  • Rakétatámadás érte Dergacsi települést (Harkovi terület). Ukrán közlés szerint egy személy életét vesztette, hárman pedig megsérültek.
  • A Csernyigovi területen az orosz-ukrán-belorusz hármashatáron álló „Három nővér”-emlékmű lebontásáról döntöttek. Az 1975-ben emelt emlékmű a három szláv nép testvériségét jelképezi. 2016-ig itt tartották meg minden júniusban a „Szláv Egység”-fesztivált. Az emlékműnek azonban csak 1/3-a áll ukrán területen.
  • A Lengyel Posta Volodimir Zelenszkij elnök arcmását ábrázoló bélyeget bocsátott ki, amelyet magas ára ellenére egy óra alatt szétkapkodtak az ukrán államfő lengyel rajongói. A bevétel teljes összegéből az ukrán államot támogatják. Egy krakkói önkormányzati képviselő az egyik bélyeget felragasztotta egy ukrán nyelvű képeslapra, és elküldte a lengyelországi orosz nagykövetnek.
  • Az SZBU hazaárulással vádolja az Oroszországban tartózkodó Petro Heckót, a Podkarpatszka Rusz Köztársaság önjelölt miniszterelnökét. A korábban (távollétében) már 12 évre ítélt Hecko javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy Kárpátalját nyilvánítsák Podkarpatszka Rusz Köztársasággá mandátumterületként és a ruszinokat államnemzetté, továbbá hogy ne fejezzék be a különleges katonai műveletet Ukrajnában több, Kárpátaljára vonatkozó tényező figyelembevétele nélkül.
  • Ukrajna katalógust készít a nyugati országok számára a régiókról, amelyeket „újjá kell építeniük”. „A végéhez közeledek az egyes régiók infrastruktúra-újjáépítési igényeinek katalogizálása, és hamarosan elérhetővé válik a nyugati partnerek számára, akik majd védnökséget vállalnak az egyes régiók helyreállítása fölött” – jelentette be Kiril Timosenko, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője.
  • A mariupoli drámai színház áttelepült Ungvárra. A színház épülete teljesen megsemmisült a városban folyó harcok során.
  • Az oroszországi Belgorodi terület kormányzója nyilatkozatban cáfolta azokat a terjedő rémhíreket, miszerint az ukrán hadsereg átlépte az orosz határt és elfoglalta a határmenti Szereda falut.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 894
113
Mekkor öngól ez a Nagyoroszoknak.

"Valójában Finnország ennél sokkal jelentősebb erőt képvisel. Az ország, ahol a mai napig fenntartják a hadkötelességet mind a férfiak, mind a nők számára, a világ negyedik legnagyobb tartalékos haderejével bír, az aktív állománnyal és a félkatonai egységekkel együtt csaknem milliós sereget képes hadba bocsátani.

...

A svéd haderőből a haditengerészet rendelkezik globálisan is kiemelkedő képességekkel, elsősorban kisebb hajóosztályokban, korvettekben és őrnaszádokban, illetve tengeralattjárókban és aknásító hajókban."


egy nato-orosz háborúban nincs jelentőségük a hagyományos eszközöknek
azok nem kerülnek elő
finnország nem a hagyományos haderejével fenyegeti oroszországot, hanem azzal ha beengedi az usa nukleáris csapásmérő erőket a területére
ha ez megtörténik, akkor az oroszoknak tényleg van egy problémájuk
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 812
113
Baszki ezek olvassák Wilsont (bocs!), és tényleg nekiálltak nemzetek "csinálni" magukból.
Te jó ég!:eek::D
"Van például egy ilyen történész Ukrajnában, Valerij Bebik (és nem ő az egyetlen). Azt állítja, hogy Konstantinápoly a mai Szevasztopol területén lévő Herszonészosz kolóniája volt, és hogy a szkíták őse egy krími őslakos, Héraklész, akinek gyökerei a Dnyeperben lévő Horticza szigetéről származnak"

Ha azt hiszed, már mindent láttál, akkor nézd meg ezt:


Szóval briték csak vissza akarnak térni az Azovi-tengerre... ;)
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 885
113
https://ukraina.ru/exclusive/20220512/1033951774.html
https://life.karpat.in.ua
https://news-front.info/2022/05/12/...ny-operativnaja-svodka-12-maja-obnovljaetsja/
Az SZBU hazaárulással vádolja az Oroszországban tartózkodó Petro Heckót, a Podkarpatszka Rusz Köztársaság önjelölt miniszterelnökét. A korábban (távollétében) már 12 évre ítélt Hecko javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy Kárpátalját nyilvánítsák Podkarpatszka Rusz Köztársasággá mandátumterületként és a ruszinokat államnemzetté, továbbá hogy ne fejezzék be a különleges katonai műveletet Ukrajnában több, Kárpátaljára vonatkozó tényező figyelembevétele nélkül.
Itt számomra ez a lényeg.
Kérdés, hogy van-e bármilyen támogatottsága, vagy csak egy egyszemélyes köztársaság?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Odessza szerintem ezért nem célja az oroszoknak (kb 2000 km nyi alagútrendszer fekszik alatta)

Én ennek nem adnék annyi jelentőséget. Ha Mikolajevet beveszik a ruszkik, akkor ugyan úgy körbe kerítik Odesszát és elszigetelik, mint Mariupolt. És nem biztos, hogy sietniük kell majd. Szerintem tengerről jött utánpótlás vagy folyamatosan erősödő felmentő sereg nélkül a város önmagában védhetetlen. Addig tartható, ameddig Mikolajev és védi a két város egymást. (Viszont ahhoz annyival több katonát és felszerelést kellene oda küldeni, hogy arról mi is jó előre tudnánk, hogy ezt tervezik, nem csak az ukrán vagy az amerikai hírszerzés.)

Viszont lenne egy kérdésem, mert te szolgáltál hk-n is, ha jól tudom.


Itt milyen álcázási módokról beszélhet az író? Elképzelésem nincs arról, hogy egy mozgó páncélost hogyan lehet úgy álcázni, hogy azt felülről ne vegyék észre. Rárakhatnak zöld ágakat, de pont az erdő miatt be vannak szorítva az útra, virítanának azzal is az aszfalton. De én csak fotelhuszárként gondolkodom és nem jutottam semmire. Talán te tudod, hogy mire gondolhatott az újságíró.

És lenne @Filter és @ijasz kollégákhoz kérdésem egy másik cikk kapcsán.


Ez mennyiben segíthet az oroszokon? Vagy ti máshogy védekeznétek esetleg az oroszok helyében?
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Itt számomra ez a lényeg.
Kérdés, hogy van-e bármilyen támogatottsága, vagy csak egy egyszemélyes köztársaság?
Nem igazán lehet tudni.
Eszerint
https://www.rusyn.sk/rusini-na-ukrajine-su-utlacani-no-odmietaju-byt-predlzenou-rukou-moskvy/
Hecko a régi (14 előtti) ruszin autonómiamozgalom egyik vezetője, már 2008-ban kinevezte magát kormányfőnek, de mivel régóta Oroszországban él, nincs állandó kapcsolatban Kárpátaljával. Viszont gyakran szerepel az orosz médiában és jó viszonyban van a DNR és az LNR vezetőivel. Kárpátaljának Krím és a Donbassz útját kell követnie álláspontja szerint. Többször adott ultimátumot az ukrán kormánynak.

Az, hogy az SZBU ennyire acsarog utána, sok más jellel együtt arra utal, hogy a majdanista rezsim reális fenyegetést lát a lehetséges kárpátaljai szeparatizmusban.
 
W

Wilson

Guest

Egyszerre két offenzíva folyik a Donbászban - orosz és ukrán . Az eredmény attól függ, hogy ki tud jobban megbirkózni a két fő problémával - a folyóval és az ellenséges tüzérséggel.​

2022. május 12., 18:34
Forrás: Meduza

Május elején az orosz és az ukrán csapatok offenzívát indítottak Ukrajna keleti részén - a nem túl teli folyású Szeverszkij Donec folyón ("elhagyja" Oroszországot, és egy ideig párhuzamosan folyik az orosz-ukrán határral). Azóta több száz kilométeren keresztül a partjain ugyanaz a kép figyelhető meg: az előrenyomuló (akár ukrán, akár orosz csapatok) megpróbálnak átkelni a folyón, de az ellenséges tüzérség sikeresen megakadályozza az ilyen próbálkozásokat, megsemmisítve az átkelőhelyeket és az előrenyomuló ellenséges egységeket. Minden kilométert véresen adnak a feleknek, és a kulcskérdés az, hogy az orosz hadseregnek lesz-e ideje felismerni előnyét, mielőtt az ukrán erők széles körben bevetnék a nyugati precíziós fegyvereket.

Hogyan és merre halad előre az ukrán hadsereg?​

  • Az ukrán csapatok sikeresen nyomulnak előre Harkov északi és északnyugati részén. Ezt az offenzívát maga az orosz parancsnokság is kiváltotta, kivonva (legkésőbb április második felében) a harcképes csapatokat erről a területről, köztük valószínűleg a tüzérség jelentős részét is. Nem tudni, hová vitték ezeket az egységeket: legalábbis még nem erősítették meg jelenlétüket a fronton. Az orosz egységeket felváltották a magukat a Donbassnak kikiáltott köztársaságok területén mozgósított egységek. Nem tudták megfékezni a támadó ukrán erőket.
  • Ternovaja térségében (Kharkovtól 30 kilométerre) az ukrán csapatok május 10-én érték el a belgorodi régió határát. De általánosságban elmondható, hogy itt (legalábbis eddig) semmi szörnyű nem történt az orosz parancsnokság számára: még áprilisban az orosz csapatok visszavonultak az államhatáron túl egy több száz kilométeres fronton. Így aligha érdemes ukrán támadásra számítani a (szó szerint néhány tíz kilométerre található) Belgorod ellen. Mindenesetre egyelőre nincs szó támadó ukrán szárazföldi hadműveletről orosz területen – az kiszámíthatatlan reakciót váltana ki a Kreml részéről. Ugyanakkor most nincs stratégiai értelme egy ilyen műveletnek.
  • Sokkal veszélyesebb lehet az orosz csapatok számára az ukrán erők előrenyomulása keletre Stary Saltov faluból (a helyi polgármestert hazaárulás gyanújával azonnal őrizetbe vették , miután visszatért az ukrán irányítás alá ) és Csuguev Kupjanszk irányába. Ott található a teljes orosz csoport fő logisztikai központja Donbass északi részén. De az ukrán előrenyomulás korlátozza a terepet: a Szeverszkij- Donyec folyót sűrű erdővel a partok mentén. Általánosságban elmondható, hogy a folyóparton több száz kilométeren keresztül egy és ugyanaz a kép figyelhető meg: az előrenyomuló (akár ukrán, akár orosz csapatok) megpróbálják rákényszeríteni, de a tüzérség sikeresen megakadályozza az ilyen próbálkozásokat, megsemmisítve az ellenség átkelőit és előretolt egységeit. .
  • A Stary Saltov oldaláról gyakorlatilag lehetetlen átkelni: a folyón több száz méter széles víztározót alakítottak ki. A faluban lévő hidat felrobbantották, de a víztározótól északra - Felső-Piszarevka környékén - van egy gát, amelyen keresztül elméletileg át lehet kelni a Donyec-en. Az ukrán csapatok azonban eddig nem tettek ilyen kísérleteket.
  • Délen (Csuguev régióban) az ukrán erők hídfőállást hoztak létre a Szeverszkij-Donyec bal partján még március végén - április elején, de azóta az ottani offenzívát leállították.
  • Május elején az ukrán csapatok nagyon közel (nyugat felé) kísérelték meg átkelni a Donyecet Izyum városától, ahol az orosz csoport főhadiszállása és nagy hatótávolságú tüzérsége található. Úgy tűnik, hogy az offenzíva kudarcot vallott, és az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót a Protopopovka melletti ukrán pontonhidat megsemmisítő légicsapásról. Valószínűleg azóta újabb kísérletek történtek a folyón történő átkelés kikényszerítésére (Chepel térségében), de a nagy ukrán erők Izyum felé történő előrenyomulásáról nem számoltak be. Itt láthatóan az ukrán parancsnokság nem tud nagy egységeket ellátni: nincsenek megbízható átkelőhelyek.
  • Az orosz csapatok helyzete azonban Harkovtól keletre továbbra is fenyegető marad: a front itt (bár a Szeverszkij-Donyecek által „védett”) 160 kilométeren húzódik. Nagyon valószínű, hogy újabb nagy ukrán offenzíva indul Kupjanszk irányában, ami az Izyum régió egész csoportosulását kritikus helyzetbe hozza. És ez a legtöbb orosz csapat a Donbászban. A Seversky Donets folyót (még akkor sem, ha a támadó a km jelenlegi háborúban szembesül minden nehézséggel) nem nevezhető áthághatatlan akadálynak.

Hol és hogyan haladnak előre az orosz csapatok?​

  • A háború első szakaszában az orosz csapatoknak sikerült átkelniük a Szeverszkij-Donyecen Izyumtól délre, ahol az egyetlen orosz hídfő a jobb parton található. Március végén elfoglalták (bár súlyos veszteségekkel), és azóta jelentősen bővítették. Az elmúlt hetekben azonban az ukrán parancsnokság nagy tartalékokat irányítottt át e hídfő ellen (az orosz légierő ezt nem tudta megakadályozni), az orosz offenzíva pedig elakadt. Április közepe óta dúlnak a harcok Dolgenkoe falu határában, amelyet továbbra is ukrán csapatok tartanak fogva. Csak május 11-én foglalták el az orosz erők a hídfő szárnyán lévő Velikaya Komyshevakha falut, azonban ezen a szárnyon az offenzíva fő célja - a Barvenkovo úti csomópont - még mindig messze van az orosz csapatoktól (messze Természetesen ennek a háborúnak a mércéje szerint az orosz csapatok szó szerint 10-20 kilométerre vannak Barvenkovótól).
  • Az orosz parancsnokság legutóbbi lépései azt jelzik, hogy úgy tűnik, elvetette a teljes ellenséges Donbasz-csoport bekerítésének gondolatát, és az ukrán frontot részenként próbálja összeomolni. Nem tudni, hogy a hadművelet ilyen fejlesztését előre megtervezték-e, vagy az izyumi hídfőből érkező offenzíva kudarca okozta; áprilisban írtunk arról , hogy az orosz parancsnokság számára a „front felosztásának” terve lehet a fő. A fő csapást (amelyre az ukrán parancsnokság úgy tűnt, nem számított) nem az Izyum hídfőről, hanem a folyó másik partjáról - Liman (korábban Krasznij Liman) és Yampol térségében - adták. Jampolt áprilisban foglalta el az orosz hadsereg, és az ide átvitt ukrán tartalékok továbbra is Limanban töltik be állásukat.
  • Ezzel egy időben az orosz csapatok elérték a Jampoltól keletre fekvő Szeverszkij-Donyecet, és megpróbálták rákényszeríteni egy nagy ukrán csoport (legalább két dandár, körülbelül 8-10 ezer fős) utánpótlását a Liszicsanszk-Szeveronyeck- Rubizhne agglomerációja (egy ilyen művelet sikere ugyanennek a "front összezúzásának" fontos részévé válhat).
  • Az orosz csapatok pontonátkelőhelyeket építettek Belogorovka falu közelében. Egy megerősített zászlóaljat (valószínűleg a 90. páncéloshadosztályból ) áthelyeztek a jobb partra. Katasztrófa történt egy idegen parton: a zsúfolt felszerelést, amelynek nem volt ideje harci alakulattá alakulni, az ukrán tüzérség tüze érte. Az átkelőhelyeket felrobbantották, körülöttük felszerelések tucatjait lőttek szét (és hagyta el a legénysége) harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, gépjárműveket, pontonhidak szakaszait.
  • Nem világos, hogy egyes orosz egységek a tüzérségi támadás után meg tudtak-e venni a lábukat Belogorovka közelében, vagy teljesen megsemmisültek (vagy visszavonultak a Donyecen túlra). Feltételezhető azonban, hogy a folyó erőltetésére és Liszicsanszk-Szeveronyeck bekerítésére irányuló kísérletek folytatódni fognak. A Liszicsanszkot a "szárazfölddel" összekötő út mindössze 7-8 kilométerre van a Szeverszkij-Donyec fejlett orosz állásaitól. A folyótól északra orosz erősítéseket láttak új pontonhidakkal és egyéb mérnöki berendezésekkel.
  • Lehetséges, hogy dél felől egy orosz csoportosulás támad ezekre a csapatokra, amelyek egy hónapnyi harc után május 9-ig elfoglalhatták Popasznaja városát (a „front kettéválása” azt jelenti, hogy a védő nem tudja tartani az összes kulcsfontosságú pontot). Egyelőre azonban nem világos, milyen állapotban vannak az orosz erők (tengerészgyalogság, a Wagner PMC zsoldosai) a súlyos városi harcok után, valamint a városból kivonult ukrán csapatok állapota.
  • A front más szektoraiban folytatódnak a helyzeti harcok és természetesen az ellenséget kimerítő tüzérségi támadások. Az ukrán hadseregnek az orosz tüzérségi tüzek miatti nehézségeit ismertette a kanadai önkéntes „Vali”, aki május elején tért haza ukrajnai útja után.

Mit jelent mindez? A háború holtpontra jutott?​

Valószínű, hogy igen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kiút a zsákutcából: aki a következő hetekben-hónapokban döntő előnyre tesz szert a tüzérség mennyiségében és minőségében, az megnyeri a donbászi háború döntő csatáját.