[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Készletekről volt szó, minek kell mindig hozzászólnod ha olvasni sem tudsz? Ráadásul mindig akkor amikor Wilson van megszólítva. Vagy erről a névről szoktál durván provokálni, Wilson meg a biztonságibb játékra van?

Wilson mindig meg van szólítva. :)
Valamiért mindig bele akarsz kötni ezzel a neveddel. :oops:
A válaszom a magyarázat arra, hogy a 25 millió tonna gabona elég lehet-e egy 30 milliós országnak. De mivel bárhonnan kaphatnak gabonát, semmi értelme a kiéheztetésükön agyalnotok.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Gyemokracija....Ide velük, itt a helyük, Brüsszel várja őket.
Háboróban állnak... a Nagyoroszok már tucatnyi éve hintik/finanszírozzák a viszály magvait a Kisorosz kissebségi politikában.

Valószínűleg lesz még az EU-ban pár körünk ezzel a következő évtizedekben... mint a Magyar korrupcióval (és médiafelvásárlásokkal), a Lengyel bíróságok nemfüggetlenedésével... stb.
Egy még relative fiatal szervezet... fejlődik.
 
W

Wilson

Guest
Köszönöm, akkor csak annyit mondok, hogy ezentúl ne hivatkozz évekre elegendő élelmiszerkészletekre, mert az butaság, egy országot nem lehet készletekből ellátni. A miniszter nagyot akart mondani, hogy megnyugtassa a népet. Sajnos élelmiszerhiány nagyon gyorsan kialakulhat, pláne akkor amikor a vezetésnek inkább érdeke a külföldi igények ellátása mint a hazai. Majd jövőre az lesz, hogy a nemzetvesztő kormány sehol, készletek eladva, és jöhet az EU meg orosz élelmiszersegély. Bár tényleg amilyen sok gabonát termelnek Ukrajnában, nagy művészet lenne egy újabb holodomort összehozni, de hát azt sem gondolta volna senki hogy lesz olyan kormány amely USA érdekekért szétlöveti az országot.
Berakom neked a forrást amelyben márciusban lenyilatkozza, az ukrán mezőgazdasági miniszter ,hogy évekre elég készletük van gabonából, de te meg az ő nyilatkozatát is kétségbevonod.
És nála is jobban tudod mi a helyzet ez ügyben Ukrajnában,
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 891
113
Semmi se változik!

cfee8a7f8e934c59e2a76d93857188283df31590663605449578802a6943344b.jpg
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Berakom neked a forrást amelyben márciusban lenyilatkozza, az ukrán mezőgazdasági miniszter ,hogy évekre elég készletük van gabonából, de te meg az ő nyilatkozatát is kétségbevonod.
És nála is jobban tudod mi a helyzet ez ügyben Ukrajnában,
Lehet, hogy a miniszter arra utalt, számukra (úgymint: a kormány és csatlósai) még évekre elegendő a készlet. Közben meg exportálnak rendületlenül.
A’la holodomor :(
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Már ne is haragudj, de rohadtul nem :) Amit látsz az 9M22Sz vagy 9M28Sz termit szubmuníció.
03._maket_gch_9m22s_grad_cs.v.gurov_.jpg

A fehérfoszfor égésekor sűrű fehér füst keletkezik, ezért is volt használatos ködgránátokban.
És mielőtt egy szót szólnál :
viber-k-p-2022-05-15-13-46-52-312.jpg

Sajnos már láttam fehérfoszfort égni, nagyon közelről...

Hm... De nekem úgy tűnik termitet használni se feltétlenül tiszta dolog élőerő ellen használni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
W

Wilson

Guest
Lehet, hogy a miniszter arra utalt, számukra (úgymint: a kormány és csatlósai) még évekre elegendő a készlet. Közben meg exportálnak rendületlenül.
A’la holodomor :(
Nem arra utalt, március elején leállt az Ukrán gabona export azt próbálják most valamilyen mértékben újraindítani az orosz propaganda ezt úgy állítja be, hogy Zelenszkijék eladnak minden gabonát az országból és jön az éhezés Ukrajnában, ezt pedig sokan minden kritika nélkül átveszik.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Talán mert nem egy marvel filmben érzik magukat, és gondolkodó emberek, akik előbb-utóbb mérlegelni fogják, milyen formában fontos nekik a hazájuk/családjuk: épségben vagy szarrá lőve.
Akkor a török háborúkban, vagy a Rákóczi szabadságharcban, vagy 1848-49-es szabadságharcban, vagy 1956-ban meg kellett volna adni magunkat az első puskalövésnél?
Még sorolhatnánk példákat.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Foszfornak néz ki.

Ez termit (magnézium + termit). A foszfor gyorsan, sok, sűrű füstöt képez. Ennyi foszfor akkora füstöt csinálna, hogy semmit nem látnál az üzemből.

A termit viszont magasabb hőfokon ég. Látszik a fényességén (a nagyobb hőfok miatt) és a színén is (vöröses fehér, ami a termitre jellemző). A Grad 9M22SZ gyújtó rakétái dolgoznak, amik egyenként 180 db, 2-3 percig égő, magnézium burkolatú termit hasábot dobnak ki. Ilyeneket:

2-768x1024.jpg
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
Nem csúsztattam arról beszéltem, hogy amikor lehetőségük volt rá akkor Zelenszkíjék engedélyezték nekik az evakuálást, amit ők visszautasítottak.

Az Azovstalból áruld már el, hogyan tilthatják meg a védőknek Zelenszkijék, hogy távozzanak.Mikor erre a védőknek nincs semmilyen lehetőségük?
Nem csodálom, hogy itt már sokan fentartásokkal vannak irányodba, mert vagy csúsztatsz vagy nem bontod ki az igazság minden bugyrát. DÁTUMOKRA FIGYELJ MIELŐTT ISMÉT CSÚSZTATÁSOKKAL ÉRVELNÉL AZ EVAKUÁLÁSOK TEKINTETÉBEN! :)

2022-04-21 11:21
Putyin nem engedélyezte az Azovsztal ostromát és újra megadásra szólította fel az ukránokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedélyezte az Azovsztal üzem ostromát – ezt akkor közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta, hogy az orosz erők elfoglalták Mariupolt. A védelmi tárca vezetője teljes offenzívát akart indítani az üzemben rejtőzködő fegyveresek ellen.

“Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.


Utasította Sojgut, hogy szólítsa fel mindazokat akik még nem tették meg, hogy tegyék le a fegyvert.

Az orosz fél garantálja az életüket és méltósággal bánik velük a nemzetközi jogi eszközökkel összhangban. Minden sebesültet orvosi ellátásban részesítenek – közölte az orosz elnök.​

Mariupol március eleji bekerítésekor a miniszter becslése szerint mintegy 8100 ukrán katona, külföldi zsoldosok és nacionalista fegyveres – köztük a hírhedt neonáci Azov zászlóalj tagjai – maradt az üzem területén.

Több mint 1400 fegyveres adta meg magát – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy több mint 142 ezer civilt is evakuáltak a városból, ami hetek óta ostrom alatt áll.

Oroszország az elmúlt napokban kétszer is megpróbált humanitárius folyosót létrehozni a távozni szándékozók számára, de mindkét kísérlet sikertelen volt. Az orosz védelmi minisztérium biztonsági garanciákat kínálva felszólította a megmaradt ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert, ha elfogadják a megadási javaslatot és leállítják az ellenségeskedést.

Szergej Volina, az üzemben meghúzódó ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka azt állította, hogy “több száz” civil rekedt a létesítményben. Azt nem magyarázta meg, hogy miért döntenek önként úgy, hogy egy olyan létesítményben bújnak el, amelyet ostromlott neonácik és reguláris ukrán csapatok ellenőriznek.

“Mintegy 90 autóbuszt és 25 mentőautót készítettünk elő számukra” – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy kamerákat szereltek fel a területen a helyzet megfigyelésére. “Senki sem hagyta el az Azovstal [üzemet]” – tette hozzá. Más területekről mintegy 100 civil élt a lehetőséggel, hogy evakuálják – mondta a miniszter.

Az orosz erők kiszabadították a Mariupol kikötőjében fogva tartott összes túszt is, köztük a tengeri hajók legénységét, akiknek a kommunikációját a túszejtők megszakították – mondta Sojgu. A kikötő továbbra is le van zárva a tengeri aknák miatt – tette hozzá.

Az ott rejtőzködő ukrán erők szerdán késő este közölték saját feltételeiket a helyszín elhagyására. A csapatok jelezték, hogy egy meg nem nevezett “harmadik fél” támogatásával hagyják el a területet – mondta akkor Szvjatoszlav Palamar, a neonáci Azov ezred parancsnokhelyettese. Hozzátette, hogy személyes fegyvereiket is meg akarják tartani és nem hajlandók megadni magukat.

Mariupolban zajlanak a leghevesebb harcok, amióta Moszkva megindította offenzíváját.
_________________________________________

2022-05-05 19:51
Zelenszkijnek könyörög a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

“Már harmadik napja annak, hogy az orosz erők betörtek az Azovsztal területére. Véres harcok dúlnak. Az ukrán védelmi erők már 71. napja harcolnak szemtől szemben az ellenséggel” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videoüzenetében Szvjatoslav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese.


Kijelentette, hogy az oroszok ismét megszegték a tűzszünet kihirdetésére tett ígéretüket, és nem hagyják kimenekíteni azokat a civileket, akik továbbra is az üzem föld alatti bunkereiben vannak.

“Felszólítjuk a világközösséget, hogy evakuálják a civileket, és személyesen fordulunk a legfelsőbb főparancsnokhoz (az ukrán államfőhöz), hogy gondoskodjon a szörnyű gyötrelemben szenvedő sebesült katonákról. Teremtsenek lehetőséget a katonák holttesteinek elszállítására, hogy az ukránok búcsút vehessenek hőseiktől. Tegyenek megfelelő válaszlépéseket egy olyan kritikus helyzetre, amelyben az ellenség nem tart be semmilyen etikai normát, egyezményt vagy jogszabályt, és az egész világ szeme láttára pusztít el embereket” – fogalmazott Palamar.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Már ne is haragudj, de rohadtul nem :) Amit látsz az 9M22Sz vagy 9M28Sz termit szubmuníció.
03._maket_gch_9m22s_grad_cs.v.gurov_.jpg

A fehérfoszfor égésekor sűrű fehér füst keletkezik, ezért is volt használatos ködgránátokban.
És mielőtt egy szót szólnál :
viber-k-p-2022-05-15-13-46-52-312.jpg

Sajnos már láttam fehérfoszfort égni, nagyon közelről...

Megelőztél. Ott a pont.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Akkor a török háborúkban, vagy a Rákóczi szabadságharcban, vagy 1848-49-es szabadságharcban, vagy 1956-ban meg kellett volna adni magunkat az első puskalövésnél?
Még sorolhatnánk példákat.
igazából 56 ot leszámítva seholsem a városi harc dominált nállunk...
 
  • Tetszik
Reactions: paul64
W

Wilson

Guest
Nem csodálom, hogy itt már sokan fentartásokkal vannak irányodba, mert vagy csúsztatsz vagy nem bontod ki az igazság minden bugyrát. DÁTUMOKRA FIGYELJ MIELŐTT ISMÉT CSÚSZTATÁSOKKAL ÉRVELNÉL AZ EVAKUÁLÁSOK TEKINTETÉBEN! :)

2022-04-21 11:21
Putyin nem engedélyezte az Azovsztal ostromát és újra megadásra szólította fel az ukránokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedélyezte az Azovsztal üzem ostromát – ezt akkor közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta, hogy az orosz erők elfoglalták Mariupolt. A védelmi tárca vezetője teljes offenzívát akart indítani az üzemben rejtőzködő fegyveresek ellen.

“Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.


Utasította Sojgut, hogy szólítsa fel mindazokat akik még nem tették meg, hogy tegyék le a fegyvert.


Mariupol március eleji bekerítésekor a miniszter becslése szerint mintegy 8100 ukrán katona, külföldi zsoldosok és nacionalista fegyveres – köztük a hírhedt neonáci Azov zászlóalj tagjai – maradt az üzem területén.

Több mint 1400 fegyveres adta meg magát – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy több mint 142 ezer civilt is evakuáltak a városból, ami hetek óta ostrom alatt áll.

Oroszország az elmúlt napokban kétszer is megpróbált humanitárius folyosót létrehozni a távozni szándékozók számára, de mindkét kísérlet sikertelen volt. Az orosz védelmi minisztérium biztonsági garanciákat kínálva felszólította a megmaradt ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert, ha elfogadják a megadási javaslatot és leállítják az ellenségeskedést.

Szergej Volina, az üzemben meghúzódó ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka azt állította, hogy “több száz” civil rekedt a létesítményben. Azt nem magyarázta meg, hogy miért döntenek önként úgy, hogy egy olyan létesítményben bújnak el, amelyet ostromlott neonácik és reguláris ukrán csapatok ellenőriznek.

“Mintegy 90 autóbuszt és 25 mentőautót készítettünk elő számukra” – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy kamerákat szereltek fel a területen a helyzet megfigyelésére. “Senki sem hagyta el az Azovstal [üzemet]” – tette hozzá. Más területekről mintegy 100 civil élt a lehetőséggel, hogy evakuálják – mondta a miniszter.

Az orosz erők kiszabadították a Mariupol kikötőjében fogva tartott összes túszt is, köztük a tengeri hajók legénységét, akiknek a kommunikációját a túszejtők megszakították – mondta Sojgu. A kikötő továbbra is le van zárva a tengeri aknák miatt – tette hozzá.

Az ott rejtőzködő ukrán erők szerdán késő este közölték saját feltételeiket a helyszín elhagyására. A csapatok jelezték, hogy egy meg nem nevezett “harmadik fél” támogatásával hagyják el a területet – mondta akkor Szvjatoszlav Palamar, a neonáci Azov ezred parancsnokhelyettese. Hozzátette, hogy személyes fegyvereiket is meg akarják tartani és nem hajlandók megadni magukat.

Mariupolban zajlanak a leghevesebb harcok, amióta Moszkva megindította offenzíváját.
_________________________________________

2022-05-05 19:51
Zelenszkijnek könyörög a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

“Már harmadik napja annak, hogy az orosz erők betörtek az Azovsztal területére. Véres harcok dúlnak. Az ukrán védelmi erők már 71. napja harcolnak szemtől szemben az ellenséggel” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videoüzenetében Szvjatoslav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese.


Kijelentette, hogy az oroszok ismét megszegték a tűzszünet kihirdetésére tett ígéretüket, és nem hagyják kimenekíteni azokat a civileket, akik továbbra is az üzem föld alatti bunkereiben vannak.

“Felszólítjuk a világközösséget, hogy evakuálják a civileket, és személyesen fordulunk a legfelsőbb főparancsnokhoz (az ukrán államfőhöz), hogy gondoskodjon a szörnyű gyötrelemben szenvedő sebesült katonákról. Teremtsenek lehetőséget a katonák holttesteinek elszállítására, hogy az ukránok búcsút vehessenek hőseiktől. Tegyenek megfelelő válaszlépéseket egy olyan kritikus helyzetre, amelyben az ellenség nem tart be semmilyen etikai normát, egyezményt vagy jogszabályt, és az egész világ szeme láttára pusztít el embereket” – fogalmazott Palamar.
Mielőtt vádaskodsz mutasd már nekem még azt a részt amelyben az van, hogy Zelenszkij nem engedte meg az Azovosoknak ,hogy elhagyják az Azovstalt?

Ha a hazájukat nemzetben gondolkodó politikusok vezetnék akkor igen. De ha a kollaboráns országvezetés mészárszékre küldi őket akkor nem fognak. Lásd avozosok is már kijöttek volna az Azovstalból de Zseléék nem engedték nekik, pedig erre kétszer is volt lehetőségük. Most meg már könyörögnek az életükért a nagyon "kemény" nackók csak erről lecsúsztak.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Szia!

"A jelenlegi állapotok szerint vélhetően nagyjából a donbasszi harcok még egy hónapig tarthatnak el, és csak ezt követően indulhat meg az offenzíva déli-délnyugati irányba Odessza, valamint Transznisztria térségébe."

Ez mennyire érzed úgy, hogy az oroszok komolyan gondolnák és mennyire érzed úgy, hogy amikor ilyenekről beszélnek, akkor az egy vágyvezérelte gondolat, amit ők is éreznek, hogy sántít? Én esélyt nem látok erre, meg mondom őszintén. Amit én látok, hogy az amerikai tanácsadók és így az ukrán vezetés is tudatosan arra játszik, hogy lelassítsák az orosz erők sikereit a Dombaszi-csatában. Ezt láttuk Mariupolnál, ezt látjuk Szeverodonyecknél.
És ennek talán van egy logikája. Kelet-Európa ritka szar csatamezőt kínál. Nem rég jöttünk ki a Raszputyicából és már csak pár hónap van hátra oda, hogy megint megérkezzen. És utána fél évet kapnak a NATO tanácsadók, hogy felkészítsék, kiképezzék az új ukrán alakulatokat.

Én úgy sejtem, hogy a terv az amerikai-ukrán részről mindvégig az volt, hogy mindenképp időt nyerjenek és jövőre és az után már egyre nagyobb jelentősége lesz a NATO elfekvő készleteknek, annak a kiképző kapacitásnak, amit akár ukrán újoncok külföldön való felkészítése jelent. Ezt a halogatást láttuk Mariupolban és ezt látjuk most Szeverodonyecknél.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha én látnám a Föderációban azt az erőt, ami a keleti hadműveletek gyors befejezéséhez kellene, akkor nem kellett volna feladniuk Harkov megyét. És korábban az északon elért sikereiket.

Azt a lehetőséget még mindig esélyesebbnek látom, hogy nyár végéig megtörténik Dombasz bekerítése, de még utána is hosszan elhúzódó katlan csatára számítanék. És ezért is kérdeztem bele ebbe az Odessza ostromra készül dologba, mert szerintem az oroszok is reálisan azzal számolnak, hogy idén még ők területet tudnak nyerni, de jövőre befagyhatnak a frontvonalak és már olyan méretű hadműveletekre nem lesznek képesek, amit a tengerpart behúzása megkövetelne. Márpedig az jól látszik, hogy ha egy esély van rá, akkor szeretnék ezt elérni.
Asszem egy volt amerikai tengerészgyalogos elemzésében találtam ezt az egy hónapos idősíkot Twitteren, de igen, eléggé necces. Ukránok mint látszik mindenképp meg akarják osztani az orosz erőket, ezért is van most pl. a Harkov környéki ellentámadás. De cincegnek az egerek Nyikolajev-Herszon térségében is, nem kizárt, hogy az is hamarosan felmelegszik. Plusz hát ott lebeg Transznyisztria kérdése. Mindenképpen több erőt kéne az oroszoknak bevinni meg végre szétlőni a Dnyeper hídjait és a lengyel-moldáv-román vasúti összeköttetéseket. Most is elvileg jelentősebb utánpótlások érkeznek Szeverodonyeck térségébe és Mariupol 2.0-t akarnak belőle csinálni az ukránok.
Június-augusztus magasságában mindenképpen menni kéne egy nagyot a tenger mellett ameddig lehet, mert ahogy te is mondtad utána megint kaputt az egész. Őszintén megmondom, én sem értem miért nem nyomnak be nagyobb erőket Ukrajnába, mert ez kicsit most kötéllel billiárdozunk kategória. Lehet persze így is tolni, de dákóval hatékonyabb. Olvasni olyat, hogy az elit is azért megosztott és nem kicsi az aránya azoknak akik inkább befagyasztanák a harcokat Minszk mintájára (főképp a gazdasági vonal ilyen) aztán gondolom a vezetésben is megy a ketrecharc.