[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 562
80 924
113
Őszintén megmondom, én sem értem miért nem nyomnak be nagyobb erőket Ukrajnába, mert ez kicsit most kötéllel billiárdozunk kategória.
Mert pont erre várnak azok, akik az ukrikat küldték. Ahogy az oroszok meg arra, hogy az ukrik kimozduljanak és szétlőhessék őket. Viszont az oroszok mögött van egy hasonló alapú szíria hadjárat, és bár amit csinálnak nem látványos, a lényeg a lényeg, működik: konkrétan szépen, apránként tizedelik a NATOt, földön, vízen, levegőben úgy, hogy kb. még annyit se adnak bele ebbe a konfliktusba, mint amennyit ma én reggel a klotyón, hogy pottyanjon valami. Aztán a nyáron jön a kampány a félidős választások kapcsán. Ha addig semmi, ahogy a kurdok, irakiak, afgánok, az ukránok is el lesznek felejtve. Mert ez egy ilyen történet 1991 óta.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Ez termit (magnézium + termit). A foszfor gyorsan, sok, sűrű füstöt képez. Ennyi foszfor akkora füstöt csinálna, hogy semmit nem látnál az üzemből.

A termit viszont magasabb hőfokon ég. Látszik a fényességén (a nagyobb hőfok miatt) és a színén is (vöröses fehér, ami a termitre jellemző). A Grad 9M22SZ gyújtó rakétái dolgoznak, amik egyenként 180 db, 2-3 percig égő, magnézium burkolatú termit hasábot dobnak ki. Ilyeneket:

2-768x1024.jpg
Elektronfémként említi a szakirodalom. Alu+Vasoxid mix némi magnéziummal :)))
Oltani csak úgy lehet ha vízzel annyira le tudják hűteni, hogy a fém alu vagy mg ne tudjon tovább égni, más módon elfojtani nem lehet, ugyanis az alu és a magnézium égése olyan hőfokon történik hogy a vasoxidbúl veszikijazokszigént. kéremkapcsojjaki....
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
nem kell egy clausewitzi logikával rendelkezni ahhoz,hogy az ember rájöjjön, a háború az adok-kapok elvén alapul,pontosan ezért vannak mindig veszteségek mind a két oldalon .. azt fentebb kifejtettem hogy miért nem tudjuk mi a terv .. erre nem is vesztegetnék több sort.

A háborút az az ország veszíti el,aki területet veszít,én a történelemben még nem hallottam olyan háborúról,ahol egy ország területének X-része elveszett volna és mégis győzelmet kiált az ellensége felett.. de lehet én vagyok rosszul informált töriből és majd valaki kijavít. :D

Szóval lehet ezt csűrni-csavarni de eszerint az elmélet szerint bármi is történik eddig az oroszoknak állnak jobban ! (nem ők vesztettek területet)
Na itt a különbség a véleményünkben, de ez nem baj, én örülök, hogy így van, mert ettől (is) kerek a világ, hogy nem vagyunk egyformák.

Tehát én azon a véleményen vagyok, hogy igen Ukrajna egy része elveszett, de Oroszország és különösen a hadserege elvesztette hitelességét. Akkora arcvesztésnek vagyunk a tanúi, ami Oo. jövőjét hosszútávon befolyásolja negatív értelemben.

néhány példa:
  • tovább bővül a NATO
  • Európa országai lehet, hogy most szívnak az energiafüggőség miatt, de hidd el, hogy padlógázt nyomtak az orosz energiától való függőségre (kivéve minket), pár év és ez a piac elsorvad nekik
  • a kínkeserves katonai győzelem (amikor eljön) nem növelte a tekintélyét
  • még a baráti/félbaráti országok, Kína, India stb. is egy gyengébb Oroszországot látnak maguk előtt, akinek vissza lehet ütni
  • Európa feladja/feladta az 1 % GDP arányos haderő fenntartást/ fejlesztést, mindenhol jelentősen több forrást biztosítanak a fegyveres erőkre (ez a folyamat már a Krími kalanddal elkezdődött)
stb., stb.

Ezek miatt teszem fel a kérdést. Megérte?

Nem kell igazat adni nekem, csak beszélgetünk.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 342
113
Elektronfémként említi a szakirodalom. Alu+Vasoxid mix némi magnéziummal :)))
Oltani csak úgy lehet ha vízzel annyira le tudják hűteni, hogy a fém alu vagy mg ne tudjon tovább égni, más módon elfojtani nem lehet, ugyanis az alu és a magnézium égése olyan hőfokon történik hogy a vasoxidbúl veszikijazokszigént. kéremkapcsojjaki....
hu-hu vízzel nemszabad csak erősítí az égését mert szétbontja a vízet és égeti az oxigént és a hidrogént is. ezért ég vízalatt is mert a VÍZBŐ NYERI KI AZ OXIGÉNT :p 2-2400 C nem igenlehet visszahűteni ami folyamatosan termeli a hőt nem tud olyan gyorsan áramolni körülötte a vízz.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Asszem egy volt amerikai tengerészgyalogos elemzésében találtam ezt az egy hónapos idősíkot Twitteren, de igen, eléggé necces. Ukránok mint látszik mindenképp meg akarják osztani az orosz erőket, ezért is van most pl. a Harkov környéki ellentámadás. De cincegnek az egerek Nyikolajev-Herszon térségében is, nem kizárt, hogy az is hamarosan felmelegszik. Plusz hát ott lebeg Transznyisztria kérdése. Mindenképpen több erőt kéne az oroszoknak bevinni meg végre szétlőni a Dnyeper hídjait és a lengyel-moldáv-román vasúti összeköttetéseket. Most is elvileg jelentősebb utánpótlások érkeznek Szeverodonyeck térségébe és Mariupol 2.0-t akarnak belőle csinálni az ukránok.
Június-augusztus magasságában mindenképpen menni kéne egy nagyot a tenger mellett ameddig lehet, mert ahogy te is mondtad utána megint kaputt az egész. Őszintén megmondom, én sem értem miért nem nyomnak be nagyobb erőket Ukrajnába, mert ez kicsit most kötéllel billiárdozunk kategória. Lehet persze így is tolni, de dákóval hatékonyabb. Olvasni olyat, hogy az elit is azért megosztott és nem kicsi az aránya azoknak akik inkább befagyasztanák a harcokat Minszk mintájára (főképp a gazdasági vonal ilyen) aztán gondolom a vezetésben is megy a ketrecharc.
Minszk 3.0? Ami nem jön be 2x, azt próbáljuk meg harmadjára?
Óh de jó, akkor az egész hercehurca tényleg csak arra volt jó, hogy több 10 000 halott árán a nyugat elvágja a gazdasági kapcsolatait az oroszokkal...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
hu-hu vízzel nemszabad csak erősítí az égését mert szétbontja a vízet és égeti az oxigént és a hidrogént is. ezért ég vízalatt is mert a VÍZBŐ NYERI KI AZ OXIGÉNT :p 2-2400 C nem igenlehet visszahűteni ami folyamatosan termeli a hőt nem tud olyan gyorsan áramolni körülötte a vízz.
bocs, ebben tévedtem, a lényeg azonban továbbra is az, hogy csak valamilyen hűtéssel oltható :)
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Ehhez a cikkhez mit szólsz :D ?!

Nem feléd irányuló kritika, de nem bírom nem szóvá tenni. "PKM golyószórót. (Amellyel e sorok írója is lőtt előfelvételisként Kalocsán 1974–1975-ben golyószóró-irányzóként.)" A PKM többek szerint géppuska. Ha a tisztelt újságíró lőtt volna vele valószínűleg nem golyószórónak hívná. Rátaláltál a magyar újságírás újabb szakmai gyöngyszemére.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A legmegbízhatóbb adatok szerint már ötszáz fölött jár az Ukrajnában elesett orosz tisztek száma. Még a két világháborúban sem voltak egyik országnak sem ilyen súlyos arányú tisztáldozatai.

Az Ukrajnában elesett orosz tisztekről elsősorban az orosz híroldalak és az orosz közösségi média posztjaiból szereznek információkat. Ez úgy néz ki, hogy szorgosan monitorozzák például a VKontaktye nevű orosz Facebook-klónt, ahol a hozzátartozók vagy különféle VK-csoportok gyakran nyilvánosan számolnak be az ukrajnai „különleges katonai művelet” során elhunyt hozzátartozókról. Ezek a gyászposztok szinte kivétel nélkül mind hitelesek,

  • Altábornagy: 2
  • Tábornagy: 7
  • Ezredes: 18
  • Alezredes: 38
  • Őrnagy: 74
  • Százados: 109
  • Főhadnagy: 158
  • Hadnagy: 101
  • Egyéb: 10
518 tiszt, ebből kilenc tábornok. A húsz tábornokból kilencet leszedtek, a többit meg Putyin váltotta le.
Hol lehet elérni a név szerinti adatbázist? Én a cikkben csak leírva találtam, de kink nem volt.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 794
113
Mielőtt vádaskodsz mutasd már nekem még azt a részt amelyben az van, hogy Zelenszkij nem engedte meg az Azovosoknak ,hogy elhagyják az Azovstalt?
Volt erről híradás, hogy azt az utasítás kapták Zelenszkijéktől, hogy a végsőkig tatsanak ki. El is indult a spekuláció, hogy miért olyan fontos az a bunkerrendszer. Kik, vagy mik lehetnek ott? Ha megtalálom akkor belinkelem. Egyébbként lemaradtam valamiről? Hatott a könyörgés és már rég kijöttek amikor volt rá lehetőségük? A nagy kérdés az, hogy miért Zelenszkijnek könyörögnek? :)
Mielőtt vádaskodsz mutasd már nekem még azt a részt amelyben az van, hogy Zelenszkij nem engedte meg az Azovosoknak ,hogy elhagyják az Azovstalt?

Wilson:
"Nem csúsztattam arról beszéltem, hogy amikor lehetőségük volt rá akkor Zelenszkíjék engedélyezték nekik az evakuálást, amit ők visszautasítottak."


"Zelenszkijnek könyörgött a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka." Pravda hírportál."
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 783
40 054
113
Jelentős tűzvész történt a lvoszki régióban lévő Javoriv város környékén. A rakéta feltehetően az Egyesült Államokból és más NATO-országokból szállított fegyverekkel talált el egy raktárt.

Korábban a külföldi zsoldosok fő bázisa Yavorivban volt, amelyet március elején egy rakétatámadás következtében semmisítettek meg.

@anna_news
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Ha a hazájukat nemzetben gondolkodó politikusok vezetnék akkor igen. De ha a kollaboráns országvezetés mészárszékre küldi őket akkor nem fognak. Lásd avozosok is már kijöttek volna az Azovstalból de Zseléék nem engedték nekik, pedig erre kétszer is volt lehetőségük. Most meg már könyörögnek az életükért a nagyon "kemény" nackók csak erről lecsúsztak.
Mitől kollaboráns?

Hogy nem akar orosz csicska állam lenni, mint Beloruszia?
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
532
4 794
93
Fogalmad sincs rólam, úgyhogy a személyes ítélkezést mellőzd, én meg azt tartom bődületes marhaságnak, hogy azt gondolja bárki is ,hogy az ukrán katonákat immáron 80 napja csak a saját tisztjeiktől való félelem tartja vissza attól, hogy eldobják a fegyverüket és menekülőre fogják.
Rólad nincs, de a beírásaid minősítenek. Gondolom jól megfizetnek az egyoldalú propahantáért.

Amúgy kurva egyszerűen lehet ám valakit akár évekig is sakkban tartani. Elég, ha azzal fenyegetik, hogy rajta kívül a családját is kiirtják nem kíméletes módon. Egy fejlövés vagy egy szívenszúrás az nagyon kíméletes mód. De, ha megígérik, hogy a családod tagjai hosszan kínlódva fognak elpusztulni, akkor már sok mindent felvállal az ember, még azt is hogy ő haljon meg, csak a hozzátartozói maradjanak életben.

Pár év rendelkezésre áll, hogy az azovosok miket is produkálnak. Égve elégetés, a feleséged szeme láttára szépen lassan elnyiszálják a torkodat. Szép mennyiségben voltak fent videók 2014 óta. Ugyebár nem is olyan régen az ukránok elkezdték közölni a nem tetsző emberek halállistáját, köztük van egy 14 éves lány is.

Van még kérdés?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 794
113
Mitől kollaboráns?

Hogy nem akar orosz csicska állam lenni, mint Beloruszia?
Mitől ne lenne az? Inkább kiszolgálja az angolszász érdekeket, ahelyett hogy a saját népe felemelkedésén és a területén élő kisebbségek jogainak a biztosításán dolgozott volna? Zelenszkij egy ócska ripacs aki a hatalomért és a pénzért simán vágohídra küldi az ukránokat!
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Podolyaka: Oroszország áttért a "B" tervre Ukrajnában​

Politika
Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy 1 millió tartalékos katonát hívnak fel az orosz hadsereg elleni ellenállásra . Oroszországban azonban még nem jelentettek be általános vagy részleges mozgósítást, bár gazdasága fokozatosan háborús alapokra helyeződik. Jurij Podolyaka újságíró és blogger kifejtette véleményét ebben a kérdésben .

Podolyaka: Oroszország áttért a B tervre Ukrajnában


A szakember úgy véli, hogy valójában az ukrán hadsereg csak egy "mag". Valamit, aminek cselekedeteivel elégedetlenséget kellene okoznia Oroszországon belül. Az igazi háborút pedig London és Washington vívja. És meg kell értened, hogyan próbálják megnyerni.

Oroszországot belülről mérik a fő csapás. Sőt, minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy országon belül felkavarják a helyzetet, talán őszre vagy télre – véli a blogger.

"Éppen azért, mert az orosz vezetés tökéletesen megérti, hogyan próbálják majd "megrázni" Oroszországot, és megérti, hogy a játék még sokáig tart. És persze a háború nem Ukrajnával, hanem a Nyugattal<... > Az orosz vezetés is hosszú küzdelemre készíti fel országát” – magyarázta Podolyaka.
Véleménye szerint most Oroszország áttért a "B" tervre - a hosszú távú hadműveletekre, amelyek az idei év őszi-téli időszakában nagyrészt megoldják az ukrajnai lakosság lélektani összeomlásának problémáit.

Ezt megelőzően pedig több hadművelet eredményeként az ukrán fegyveres erők lélektani összeomlását kellene végrehajtani. Ezzel teljes és végleges győzelmet aratott a jelenlegi kijevi rezsim felett. Ennek megfelelően Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vereségét Ukrajna területén érik, de ezzel még nem ér véget minden – véli a blogger.

Ha Oroszország most meghirdeti a mozgósítást, és minden erejét a kijevi rezsim lerombolására veti, akkor csak két dolgot érhet el: súlyos veszteségeket és komoly partizánmozgalmat – véli az újságíró. Emellett az ország gazdasága is tönkremegy, ami jelentősen csökkenti a kollektív Nyugattal vívott háború megnyerésének esélyét – zárta gondolatait.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/politics...nil_pochemu_rossija_ne_provodit_mobilizaciju/
 
W

Wilson

Guest
Volt erről híradás, hogy azt az utasítás kapták Zelenszkijéktől, hogy a végsőkig tatsanak ki. El is indult a spekuláció, hogy miért olyan fontos az a bunkerrendszer. Kik, vagy mik lehetnek ott? Ha megtalálom akkor belinkelem. Egyébbként lemaradtam valamiről? Hatott a könyörgés és már rég kijöttek amikor volt rá lehetőségük? A nagy kérdés az, hogy miért Zelenszkijnek könyörögnek? :)
Mondom még egyszer nem volt ilyen Zelenszkij utasítás éppen ellenkezőleg, azt mondta a védőknek, hogy hagyják el Mariupolt amikor még megtehették ezt a védők visszautasították, és a videó üzenetekben elmondták, hogy annak ellenére, hogy Zelenszkijék arra kérték őket, hogy hagyják el a várost ők a saját elhatározásból maradtak, hogy megvédjék Mariupolt.

Wilson:
"Nem csúsztattam arról beszéltem, hogy amikor lehetőségük volt rá akkor Zelenszkíjék engedélyezték nekik az evakuálást, amit ők visszautasítottak."


"Zelenszkijnek könyörgött a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka." Pravda hírportál."

Én most megnéztem azt a Telegram üzenetet elősször is nem könyörög Zelenszkijnek hanem arra kéri Zelenszkijt, hogy tegye lehetővé, hogy a sebesült katonákat Ukrán területre evakuálják, szerinted Zelenszkijjen múlt, hogy erre nem került sor.

Elárulom neked nem rajta múlt, hanem az oroszokon, mivel az oroszok nem akarják, hogy egyetlen Azovos is megússza az orosz igazságszolgáltatás felelősségre vonást, lásd pl a legutóbbi szaki vezér nyilatkozatát.

Most talán nemzetközi közvetítéssel sikerül elérni azt, hogy 60 súlyosan sebesült ukrán katonát evakuálják, de ez még korántsem biztos.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Mitől ne lenne az? Inkább kiszolgálja az angolszász érdekeket, ahelyett hogy a saját népe felemelkedésén és a területén élő kisebbségek jogainak a biztosításán dolgozott volna? Zelenszkij egy ócska ripacs aki a hatalomért és a pénzért simán vágohídra küldi az ukránokat!
Még mindig nem Zelenszkij döntött erről a háborúról, hanem Putyin. Tényleg olyan meglepő hogy az ukránok ellenállnak? Mégis mit vártatok?
 
W

Wilson

Guest
Rólad nincs, de a beírásaid minősítenek. Gondolom jól megfizetnek az egyoldalú propahantáért.

Amúgy kurva egyszerűen lehet ám valakit akár évekig is sakkban tartani. Elég, ha azzal fenyegetik, hogy rajta kívül a családját is kiirtják nem kíméletes módon. Egy fejlövés vagy egy szívenszúrás az nagyon kíméletes mód. De, ha megígérik, hogy a családod tagjai hosszan kínlódva fognak elpusztulni, akkor már sok mindent felvállal az ember, még azt is hogy ő haljon meg, csak a hozzátartozói maradjanak életben.

Pár év rendelkezésre áll, hogy az azovosok miket is produkálnak. Égve elégetés, a feleséged szeme láttára szépen lassan elnyiszálják a torkodat. Szép mennyiségben voltak fent videók 2014 óta. Ugyebár nem is olyan régen az ukránok elkezdték közölni a nem tetsző emberek halállistáját, köztük van egy 14 éves lány is.

Van még kérdés?
Mondom nem tudsz rólam semmit így az ítélkezést mellőzd,ha valakit a hozzászólásai alapján minősítesz az csak téged minősít nem a másikat

Az a hadsereg az első adandó alkalommal szétesik amelyet semmi más mint a félelem tart a fronton.