[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Wilson ott a pont. Hagyd őket, ezek nehéz felfogásúak.Nem értik,hogy ha ellenséges katonák -ellenséges területre visznek valakiket hadifogságba akkor az nyilvánvalóan evakuáció. Világos mint a nap . Kicsit sokáig tartott nálam is de már megvilágosodtam. Az ukrán vezetőség mindenre is képes még arra is ,hogy úgy integrálja a nácikat hogy részei a hatalmi struktúrának meg nem is. Mit nekünk maradiaknak a logika ,ha akarom fiú vagyok ha akarom lány . Azért majd a wikipédiában is frissítjük ezeket a fogalmakat ,nehogy hülyén haljunk meg.
Te kiregesztő nácziguttya, mi az hogy fijú vagy jány? És aki csillámfaszlámaként azonosítsa magát az mán szart ér???
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
https://ukraina.ru/exclusive/20220518/1033988499.html

Ukrajna szabadjára engedi a benzinárakat

Az ukrán kormány leállítja a gázolaj és a benzin árának állami szabályozását. Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes szerint ez azért történik, hogy a magánszolgáltatók telítsék a hazai piacot. Ám a szakértők szerint az állami szabályozás eltörlése az üzemanyagok árának katasztrofális emelkedését vonja maga után. Szviridenko a piaci szereplőkkel folytatott találkozóról számolt be, ahol megállapodás született arról, hogy a kormány sürgősen szabadjára engedi az árakat, hogy a magánkereskedők segítsenek a növekvő benzinhiány leküzdésében, mert az ukrán benzinkutakon szó szerint hetente hosszabbodnak a sorok. A Minisztertanács ilyen szándékai megdöbbenést és riadalmat keltenek a társadalomban. Mindenki arra számít, hogy ezek az intézkedések azonnal az üzemanyagárak rekordemelkedéséhez vezetnek. „A Minisztertanács leállította az üzemanyagárak állami szabályozását. 200 hrivnyát adsz egy litert 95.-ösért!” – kommentálta gúnyosan az új kezdeményezést az ismert blogger és újságíró, Anatolij Sarij. És szavai meglehetősen pontosan közvetítik a hétköznapi ukránok többségének félelmeit.

A fő probléma az, hogy a drágulás egyáltalán nem segít a benzin- vagy gázolajhiány elleni küzdelemben. Egyszerűen lehetetlen manapság elegendő mennyiségű üzemanyaggal telíteni a piacot - erre sem belső, sem külső forrás nem maradt. Amint arról maga Julia Szviridenko is beszámolt, a harcok során Ukrajna elvesztette olajfinomító infrastruktúrájának nagy részét, amelyet még nem állítottak helyre. Konkrétan a kremencsugi finomító, amely áprilisban a dízel iránti országos kereslet 50%-át, a benzin iránti hazai kereslet 100%-át kielégítette, mára teljesen leállt. Emellett az ország ezzel egyidejűleg a külföldről érkező üzemanyag-ellátás logisztikai csatornáinak mintegy 97%-át elveszítette. Tengeri úton nem lehet szállítani, Kijev kezdeményezésére pedig ünnepélyesen leállították a belorussziai és oroszországi vásárlásokat. Európa egyszerűen nem volt felkészülve az ukrajnai növekvő keresletre. Az ukrán elnök körének újságírói győzelmet próbálnak kovácsolni a helyzetből. Denisz Smihal kormánya örömmel számolt be egy újabb megállapodásról Lengyelországgal, amely az üzemanyag-szállítások mennyiségének sürgős növelését ígéri - 60 000 tonnáról 120 000 tonnára. Ez csepp a tengerben, ami nem segít ellátni az ukrán piacot benzinnel.

„A háború előtt Ukrajna évente 12 millió tonna olajterméket fogyasztott, ebből 2,5 milliót ukrán termelők állítottak elő, az ország pedig 9,5 milliót importált. Ebből a 9,5 millióból 7 millió gázolaj volt, aminek 43%-a Belaruszból, 30%-a Oroszországból, 10%-a Litvániából, 17%-a pedig a Fekete-tengeren keresztül érkezett – elsősorban a mediterrán olajfinomítókból. A 92-es benzin száz százaléka Belaruszból érkezett hozzánk. A 95-ös benzin 69%-a Belaruszból, Litvániából 29%-a, Romániából és Magyarországról pedig nagyon kis szállítmányok érkeztek. Szinte az összes cseppfolyósított gáz Oroszországból, Kazahsztánból és Belaruszból származott – 41%, 21% és 31% (93%). Ma ez a három ország nulla százalékot képvisel az importunkban” – mondja a helyzetről Vaszilij Daniljak, a Galnaftogaz Konszern első alelnöke, az ukrán energiapiac egyik legkompetensebb szakértője.

Az európai beszállítók nem tudják kompenzálni a hiányzó üzemanyagmennyiséget. Először is, Európának nincs annyi szabad üzemanyaga, amennyire most Ukrajnának szüksége van, és az Európai Unió továbbra is aktívan vásárol orosz olajat a szükségleteihez. Ráadásul a nyugati cégeknek nincs elég üzemanyagtartályuk ahhoz, hogy üzemanyagot szállítsanak Kijevbe. Az ukrán tartálykocsik pedig nem alkalmasak erre az Európai Unióban és Ukrajnában eltérő méretek és eltérő vasúti nyomtávok miatt. „Két párhuzamos platformon kell az üzemanyagot európai tankokból ukrán tartályokba szállítanunk. Mindez időbe telik, kényelmetlenséget okoz, és lassítja az ukrajnai kőolajtermék-ellátást” – fogalmazott kommentárjában a Galnaftogaz felsővezetője. A teherszállítás sem képes kijutni a zsákutcából. Ma Ukrajna legfeljebb napi 200 tartálykocsit tud európai üzemanyagért küldeni. Lehetetlen több ukrán kocsit használni, mert azok nem felelnek meg a jelenlegi európai szabványoknak. A helyzet az, hogy Európa csak az úgynevezett fenékrakodással felszerelt "biztonságos" üzemanyagszállító teherautókat engedi be a területére - az ukrán kereskedelmi cégek flottája pedig ma már gyakorlatilag nem rendelkezik ilyen speciális felszereléssel.

Végül Brüsszelben értik, hogy az ukrajnai kőolajtermék-szállítás azonnal megnöveli az árakat a hazai európai piacon. Ez pedig további csapást mér az egész európai gazdaságra. „Az ukrán importőrök európai üzemanyag-beszállítókhoz intézett megrendelései megemelték a benzin, a gázolaj és a cseppfolyósított gáz amúgy is magas árait az EU-ban, amelyek 10-20%-al nőttek” – mondta Daniljak a helyzetről. Vagyis még az az ígéret is, hogy Kijev üzemanyag-ellátásában segít, az Európai Uniónak meglehetősen sok pénzébe kerül – amit persze ott már régen kiszámoltak, levonva ebből a számításból a szükséges következtetéseket. És Lengyelországon kívül egyetlen ország sem ígérte eddig Kijevnek a kőolajtermékek kínálatának növelését.

Az ukrán gazdasági minisztérium szerint várhatóan a 95-ös benzin 52 hrivnyába fog kerülni a fogyasztóknak, a gázolaj pedig literenként 58 hrivnyára drágul. Ez lényegesen magasabb, mint a dereguláció előtti árak, amikor a benzin körülbelül 40 hrivnyába, a gázolaj pedig valamivel több, mint 42 hrivnyába került. Az ukrán töltőállomásokon azonban már felmentek az árak, és helyenként elérték a 75 hrivnyás szintet, mert az üzletemberek azonnal spekulációkba kezdtek, nem tartva a kormány és a monopóliumellenes bizottság fenyegetésétől. Ukrán szakértők szerint a deregulációs történet nyilvánvaló átverés, amely lehetővé teszi a kereskedők és a miniszteri kabinet korrupt tisztviselői számára, hogy meggazdagodjanak. A vetési kampány során tapasztalható drágulás jelentősen növeli a kereskedők bevételeit, a benzin- és gázolajhiány pedig nem tűnik el. Sőt, az üzemanyag oroszlánrészét továbbra is az ukrán fegyveres erők ellátására tervezik.

Az ukrán benzinkutaknál azonban valóban csökkenni fognak a sorok. Egyszerűen azért, mert a megdrágult üzemanyag sok munka és jövedelem nélkül maradt fogyasztó számára hozzáférhetetlen lesz.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 454
113

Ukrán katonák ellopták az orosz határt jelző oszlopot, majd visszaszaladtak vele biztonságos helyre és ott fotózkodtak mellette​


Erre az oroszok annyit mondtak: mi 2014 óta Ukrajnában harcolunk ...

Más.

A magyarok végleg lezárnák a háborút:

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Az orosz védelmi minisztérium részleteket tárt fel az ukrán erők zaporozhiei régióban végrehajtott sikertelen ellentámadásáról (videó, fotók)

Mindegyik kép volt már. Többször is eladják, hogy az ukrik veszteségei az oroszok veszteségekhez mérhetőnek tűnjenek.
 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
A lényegi különbség is látszik a videón. Egy ilyen találatnál a T-szériából ha kimásznak le van a kezük lábukról égve a ruha, de általában nem másznak ki. Itt meg a tank direkt úgy van kialakítva hogy a tűz ne csapjon be a személyzethez. Ez nem csak technológiai de hozzálássi különbség is a ruszkik meg az amcsik közt. A ruszki ugyanis szarni bele jó az úgy, nem én égek bele. Az amcsi meg tudja hogy nagyon nem nézz ki jól a lehegesztett koporsós temetés. ( Amiért kapsz két zsák krumpli, meg egy üveg vodkát.)
Persze :D szerencséje volt a kezelőnek, hogy időben mászott, a másik három ott maradt. Ugyanugy ég mint a T széria ez sem különb semmivel.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Az Európai Bizottság a védelmi kiadások növelését sürgeti.

1999 és 2021 között az EU védelmi kiadásai mindössze 20 százalékkal nőttek, szemben az Egyesült Államok 66 százalékos, Oroszország 292 százalékos és Kína 592 százalékos emelkedésével.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Szigorúan a demokrácia nevében! :)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
A felderítők kettészakítják a meghódoló AFU katonát, aki átadja nekik "testvérei" állásait.

A jó és a rossz zsaru klasszikusok.
Klasszikus. Azért felhívom a figyelmet arra, hogy az "akció" végén a delikvens egészséges és nincs lábon lőve/kivégezve. Ijesztgetve van, de ez háborúban belefér. Nem túl "genfi" de nem is annyira háborús bűn, mintha megcsonkítják/kivégzik. Az információszerzés egyik egyszerűbb módja. A CIA durvább és hatékonyabb. Az FSB szintén. Az SBU-t nem ismerem, de valószínűleg ők sem kispályáznak. Ezen igazából senki nem háborodik fel, aki látott már ilyent közelről...
 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 379
8 565
113
Gerhard Schröder ellen is terveznek szankciókat. Sőt lehet az osztrák Karin Kneissl ellen is.


Schrödert ha jól tudom már otthagyta a munkatársainak egy jelentős része. De kiraknák a pártból is. Még a fényképét is levennék az egyik falról :) Ez mind persze azért, mert nem távolodott el Putyintól a háború óta és tagja még az egyik orosz vállalat bizottságának. Kneissl dettó. Ővele táncolt Putyin az esküvőjén.