[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
A háború előtt senki nem abból indult ki, hogy az oroszok négyszeres (4×) túlerő ellen harcolnak majd, hisz az orosz hadsereg bőven képes lenne mimum egalizálni az erőviszonyokat.
Amit viszont nem szabad elfelejteni azaz, hogy az orszok 4× túlerő ellen is hadnak előre, bár (!!!) valóban nem túl meggyőző tempóban.
Azért vegyük hozzá hogy három égtáj felől veszélyeztetik az ukránokat a ruszkik a belorusszokkal együtt. A harctéren nincs túlerő de az ukránok hadereje is megvan osztva és le van kötve a két ország be nem vetett erejei miatt.
Nekem úgy tűnik hogy nincs túl nagy technikai fölénye a ruszkiknak, gyalogság és harckocsik terén. ( Amúgy igazad volt a kiscsapatos taktikákkal kapcsolatban, önmagában nem elég.) Viszont a ruszki önjáró tüzérség, cirkáló rakéta és légi fölény ( még ha nem is teljes) úgy látszik tud sikereket elérni.
Csak az a kérdés hogy elég lesz e az ember a harctéren hogy elérjék a stratégiai céljaikat. Mobilizálás nélkül szerintem nem. Max ha a belorusszokkal betámadnak északon de akkor remélem a nato közbe lép.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 835
113

Lengyel elnök: júniusban az EU-nak “ki kell nyitnia az ajtaját” Ukrajna előtt.​


Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Kijevben kijelentette, hogy az Európai Uniónak meg kell nyitnia kapuit Ukrajna előtt, és tagjelölti státust kell neki adnia a júniusi EU-csúcson.



Erről a lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt. “Ukrajnának most szüksége van a mi jelzésünkre, amely megnyitja az európai kapukat az ukrán állam és társadalom előtt, amely az európai közösségek része akar lenni” – hangoztatta Duda a Jevropejszka Pravda hírportál szerint. Kiemelte, hogy nagy jelentőséggel bírna, ha Ukrajna uniós tagjelölti státusáról a júniusi csúcson hoznának döntést.


“Arra kérek mindenkit, akinél eddig kétségek merültek fel, hogy gondolkodjon el. Az Európai Unióba törekvő országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk, hogy az EU kapui nyitva vannak” – hangsúlyozta a lengyel elnök. Duda azt is szorgalmazta, hogy fokozzák az Oroszországgal szembeni szankciós nyomásgyakorlást.

“Hogyan tud a világ békés úton segíteni a háború befejezésében? Csakis szankciókkal, határozott nyomással, csakis Oroszország elszigetelésével. A hatodik szankciócsomag kérdése az Európai Unión belül egy nagyon fontos kérdés. Ezúton fordulok azokhoz, akiknek még kétségeik vannak: felejtsék el a szokásos üzletkötéseket” – fogalmazott Duda.

A sajtótájékoztatón megkérdezték Zelenszkijtől, mi a véleménye arról a lakossági elektronikus petícióról, amelyben azt kezdeményezték, hogy a sorköteles korú férfiaknak engedélyezzék az ország elhagyását a hadiállapot ideje alatt is. A petíció több mint 25 ezer támogató aláírást kapott, így a törvény szerint az elnöknek válaszolnia kell rá.

“Nem tudom, kinek kellett volna ezt a petíciót címezni. Talán nekem, vagy talán a fiukat elvesztő szülőkhöz kellene szólni, azokhoz, akik életük árán védték ezt vagy azt a területet, ezt vagy azt a várost és többnyire nem azt a települést, ahol születtek. Ma naponta ötven-száz ember halhat meg főként a keleti országrészben, miközben megvédik államunkat és függetlenségünket, amiről annyit beszél a világon mindenki” – fejtegette Zelenszkij.

Közben az ukrán vezérkar vasárnap délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a Donbasszban az orosz erők a nap folyamán főként Donyeck és Bahmut városok térségében folytatták támadóműveleteiket, elsősorban azzal a céllal, hogy az ukrán csapatokat visszaszorítsák egészen a donyecki és luhanszki régiók közigazgatási határain túlra, ugyanakkor a Donyec-medencei Avgyijivka, Kurahove, továbbá délen, a Mikolaij megyében lévő Novopavliszk, valamint Zaporizzsja irányában a harci cselekmények intenzitásának csökkenése volt megfigyelhető.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azért vegyük hozzá hogy három égtáj felől veszélyeztetik az ukránokat a ruszkik a belorusszokkal együtt. A harctéren nincs túlerő de az ukránok hadereje is megvan osztva és le van kötve a két ország be nem vetett erejei miatt.
Nekem úgy tűnik hogy nincs túl nagy technikai fölénye a ruszkiknak, gyalogság és harckocsik terén. ( Amúgy igazad volt a kiscsapatos taktikákkal kapcsolatban, önmagában nem elég.) Viszont a ruszki önjáró tüzérség, cirkáló rakéta és légi fölény ( még ha nem is teljes) úgy látszik tud sikereket elérni.
Csak az a kérdés hogy elég lesz e az ember a harctéren hogy elérjék a stratégiai céljaikat. Mobilizálás nélkül szerintem nem. Max ha a belorusszokkal betámadnak északon de akkor remélem a nato közbe lép.
Reméled a NATO közbelép? Ugye ezt Te sem gondolod komolyan?
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
ujabb orosz tiszt temetese.

meg lehet figyelni milyen szep es igenyes az orosz koporso a hosi halottnak.
igazi disz, latszik, hogy buszkek az elesett katonara.
a feladoveveny is rajta van a koporso elejen.

beke poraira.



<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Look at that coffin... cheap like in a western movie, laying on some benches. I&#39;m sure they didn&#39;t want anyone to look inside. Funeral of Shamil Gayazetdinov somewhere in Russia.<a href="https://t.co/bal1A8nrqd">https://t.co/bal1A8nrqd</a> <a href="https://t.co/YPND5OyWA5">pic.twitter.com/YPND5OyWA5</a></p>&mdash; Russian Officers killed in Ukraine (@KilledInUkraine) <a href=" ">May 22, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Mindannyiónknak nehéz ez. A barátaidnak és az ismerőseidnek is, természetesen a szülőket sem felejtem el. Egyedül te nem tudsz semmiről...
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 763
93
A Szovjetunió Oroszországra épült, az orosz gondolkodásra, mentalitásra, birodalmi felfogásra. Ezért van az, hogy Oroszország a kommunista korszak előtt és után is hasonlóan gondolkodik, mint a Szovjetunió. A mostani konfliktus is ugye onnan indult ki, hogy Oroszország (Putyin) szerint Ukrajna Oroszország befolyási övezete.
Te tényleg ennyire el vagy vakulva, vagy nem hallottál a német ügynök Leninről, aki a német Marx által kitalált eszmével és a németek pénzén szított forradalmat az orosz cár ellen? A kommuinizmus német találmány! Az sem világos, hogy a Leninhez hasonló ügynökök keverek a fekéliát a saját "hazájukban" ? Az ukrán mentalitás (nyelv, vallás, ételek, stb) alapjában véve semmiben nem különbözik az orosztól. Az oroszoknak az ukrán kb olyan mint nekünk a csángók!
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 375
8 563
113
Te tényleg ennyire el vagy vakulva, vagy nem hallottál a német ügynök Leninről, aki a német Marx által kitalált eszmével és a németek pénzén szított forradalmat az orosz cár ellen? A kommuinizmus német találmány! Az sem világos, hogy a Leninhez hasonló ügynökök keverek a fekéliát a saját "hazájukban" ? Az ukrán mentalitás (nyelv, vallás, ételek, stb) alapjában véve semmiben nem különbözik az orosztól. Az oroszoknak az ukrán kb olyan mint nekünk a csángók!

Teljesen mindegy hogy honnan jött a kommunizmus eszméje. Csak ott tudott életre kelni, ahol annak megvan a táptalaja. És az hogy a Szovjetunió hasonló birodalmi keretekben gondolkodott mint előtte az Orosz Birodalom vagy utána az Orosz Föderáció, annak végképp nincs köze Lenin eredetéhez.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 835
113

Újabb külföldi harcos nyilatkozott az ukrán körülményekről: húsdarálóba küldtek minket.​


A 30 éves Curtis két hónapot töltött Ukrajnában, miközben külföldi csapatok egységei mellett több fronton is ádáz harcokban vett részt, elviselte az orosz tüzérségi bombázásokat és tűzharcokban is részt vett – írja a brit iNews.


A brit fegyveres erők veteránja egy önkéntesekből álló szakasz tagjaként, akik közül néhányan brit gyártmányú NLAW-rakétákkal voltak felfegyverezve az orosz tankok és páncélozott járművek megsemmisítésére, a fővároshoz, Kijevhez közeli Irpinyben volt bevetésen, ahol elkeseredett harcok folytak. Egységükből két grúz harcos meghalt egy tüzérségi támadásban.
Miután a háború elején az orosz ejtőernyősök által elfoglalt Gosztomel repülőtérre vezényelték, 10 napot töltött kórházban, miután légzési nehézségekkel küzdött egy incidens után, amely két harcostársát megölte, és többeket súlyosan megbetegített.
A katonák attól tartottak, hogy az oroszok valamilyen vegyi anyaggal permetezhették le az elhagyott fegyvereiket, miután elűzték őket a légibázisról. Ezt az állítást nem ellenőrizték, de ezeket további vádak követték, miszerint Oroszország vegyi fegyvereket használt a háború során.
A berkshire-i Readingből származó Curtis, aki a múlt héten tért vissza az Egyesült Királyságba, de vissza akar menni Ukrajnába, hogy folytassa a harcot, úgy véli, hogy az általa megismert nem ukrán nemzetiségű harcosok “80 százaléka” már távozott [Ukrajnából], arra hivatkozva, hogy a fegyverek és a hírszerzés hiánya miatt “vakon mennek a hadműveletekbe”.


“Papírok nélkül küldenek ki harcolni, ami a legnagyobb problémánk. Így a családjainkat nem fogják kárpótolni, ha a legrosszabb bekövetkezik” – mondta.

“A fickók balra, jobbra és középen halnak meg feleslegesen, szükségtelen műveleteken… olyan helyeken, ahol már így is veszélyben vannak. Emberek halnak meg.”
A harcos eredetileg az ukrán idegenlégióhoz csatlakozott, miután márciusban, az inváziót követően Nagy-Britanniából oda utazott, később pedig átállt a fegyveres erők mellett harcoló egységhez.


Azt állította, hogy azok a csapatok, amelyekkel együtt harcolt Ukrajnában, elutasították a brit vagy amerikai önkéntesek taktikai tanácsait, és ehelyett “csak úgy leküldték az embereket a húsdarálóba”.

Miután belépett Ukrajnába, Curtis és a fegyveres erők más veteránjai elhagyták a lengyel határ közelében lévő katonai bázist, ahol külföldi önkénteseket szállásoltak el, akik közül sokan nem rendelkeztek katonai tapasztalattal, miután aggodalmakat fejezték ki a biztonsági ellenőrzés hiánya miatt, és attól tartottak, hogy a közösségi médiában közzétett posztok felfedik tartózkodási helyüket.
Tíz órával a távozásuk után a kiképzőközpont egy részét egy orosz rakétatámadásban megsemmisítették, több tucat ember halálát okozva.
Miután Irpinyben brit társaival, valamint grúz és svéd zsoldosokkal együtt harcolt, a mintegy 200 fős csapat egyik tagja volt, amelyet a Gosztomeli repülőtérre küldtek a tisztogatási műveletben, miután azt felszabadították az orosz csapatoktól.
“A mi embereinket azért küldték oda, hogy szerezzenek be minden használható felszerelést” – mondta. “Két srác hozzáért valamihez, az a hír járja, hogy a repülőtér alatt bunkerek vannak, és sok felszerelést és lőszert az aszfalt alatt tároltak.
“Az oroszok ott lent lehettek, és úgy gondoljuk, hogy amikor kijöttek, valamilyen vegyi csapdát hagytak hátra, és a srácok megérintették azt.
“Két fickó meghalt álmában, öten pedig elég súlyosan megbetegedéssel kerültek a kórházban. Körülbelül nyolcan vagy tízen voltunk, én magam 10 napig voltam kórházban légzési problémákkal.
“Személyesen nem voltam ott, de sok olyan felszereléshez hozzáértem, amit a srácok használtak. 24 órán belül a légzésem iszonyatosan rossz lett.”
Őt és más önkéntes harcosokat később a belorusz határhoz vezényelték, miután a légióból a fegyveres erőkhöz mentek, és azt mondták nekik, hogy készüljenek fel egy újabb orosz támadásra Kijev elfoglalására.
A fiúkat figyelmeztették, hogy orosz helikopterek légitámadására számíthatnak, és felfegyverezték őket a Belfastban gyártott NLAW rakétákkal, valamint Javelin páncéltörő fegyverekkel és Stinger légvédelmi rakétákkal.


Úgy véli azonban, hogy az embereket “értelmetlen” műveletekre küldték, amelyek a csapatok életét kockáztatták, mivel tüzérséggel lőtték őket.

“Voltak srácok, akik sisak nélkül mentek a frontvonalra” – állította. “Vakon mentünk be a műveletekbe.
“Voltak brit és amerikai különleges erők, akikkel összefutottunk. Ismerik a kockázatot, nem azért vannak ott, hogy meghaljanak, de olyan helyekre mennek, ahol nincs hírszerzés. Folyamatosan távoztak, mert elegük volt ebből.”
Curtis egy hete repült vissza az Egyesült Királyságba, miután 60 napot töltött Ukrajnában. Még mindig úgy véli, hogy “helyesen cselekedett”, amikor csatlakozott a harchoz, de szeretné, ha a jövőbeni önkéntesek tisztában lennének azzal, hogy mire vállalkoznak.
Curtis reméli, hogy a történetének megosztásával másoknak is segít, hogy “megalapozott döntéseket hozzanak” – mondta.

Pedig ez még csak egy különleges művelet. Mit mondana akkor ha háború lenne? :rolleyes:
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
531
1 930
93
https://ren.tv/news/v-mire/977974-e...azal-kak-sluzhba-v-vsu-sdelala-ego-narkomanom (videóval)

Az ukrán hadseregben való szolgálat arra késztette Andrej Belouszovot, az ATO egykori résztvevőjét, hogy vödörszámra fogyasszon kábítószert

Andrej Belouszov, az Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) egykori tisztje elmondta, hogy a kijevi rezsim oldalán folytatott harci cselekményekben való részvétel hogyan tette drogfüggővé. Az Izvesztyija tudósítója beszélt az úgynevezett „terrorizmusellenes művelet” (ATO) egyik résztvevőjével. Andrej Belouszovot a Herszoni területen vették őrizetbe. A házában hatalmas mennyiségű kábítószert találtak, háromliteres üvegekbe eltéve, mint a savanyúságot. Belouszov elismeri, hogy ekkora mennyiségű szer még egy évre sem elég neki, amiért az ukrán fegyveres erőknél végzett szolgálat a hibás.

„Ingyenes volt az alkohol, mert nálunk 80 fő volt, ebből 60-an függők. Kábítószer – bármilyen, heroin is volt. Kender mindenkinek volt bőven”- emlékszik vissza a harcos. Elmondása szerint zászlóaljának harcosai annyit használtak, hogy irányíthatatlanná váltak. A kijevi parancsnokság még megpróbálta újraosztani őket, de a helyzet nem változott, hiszen a drogok nem tűntek el az ukrán fegyveres erőkből. „A VSzU-nak köszönhetően drogfüggő lettem. Ott szoktam rá. Megpróbáltam egyszer, két-három alkalom után ráálltam. És amióta hazatértem, folyamatosan drogozok” – mondja az ATO volt résztvevője. Miután Kijev oldalán harcolt, kábítószer-függőségét szó szerint "vödörben" mérik. Belouszov elismeri, hogy még 10 liter sem lesz elég neki egy évre. „Volt egy lehetőség, hogy éljek vele – éltem vele. Most a 10 literes vödör nem elég egy évre.” – mondja.

Ráadásul Belouszov két börtönbüntetést tudhat maga mögött, de ez nem zavarta az ukrán parancsnokságot, amikor csatlakozott a hadsereghez. Sőt, hivatalosan kétszer is kitüntették. De ahogy az ATO egykori résztvevője bevallja, sokkal több kitüntetése van. Ezeket azonban mind az interneten vásárolták meg bedrogozva. „Az ATO-ban való részvételért, elnöki. Két hivatalos. A többit magunknak írtuk az interneten ”- mondja. Az ukrán fegyveres erőknél teljesített szolgálat után Belouszov súlyos kábítószer-függőségben szenved, amiért „köszönetet mond” az ukrán hadseregnek.
Nana! Azért nem lesz mindenki drogos, mert stresszes az élete!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Még azt is szeretném kérdezni, hogy miért írsz ékezetek nélkül, illetve miért regisztráltál a háború kitörésekor? Mi a célod a hozzászólásaiddal, mert feltűnt, hogy rossz a véleményed az oroszokról.

Ja még annyit, hogy szerinted hogy-hogy ilyen sokáig húzzák az ukránok?

Köszi.
egy nickem van. nincs masik.
nincs ekezet a billentyuzetemen.

azt hittem a forumon lesznek katonai szakertok akik tudjak hogy mi van mi lehet, de az itt nincs, vagy nem irnak ide a forumba.
ezert regisztraltam.
egyebkent en sem gondoltam, azert jottem ide a forumra, mert azt hittem, itt majd lesznek okosak akik megmondjak mi lesz.
ehelyett azt olvastam hogy humorista, buzi, zelensky, stb.

mi a celja itt barkinek a hozzaszolasaival ?
egy faszt abrazolo zelensky szoborral mi a cel ebben a forumban ?

ha komolyan kerdezted akkor azert huzzak ilyen sokaig az ukranok, mert az orosz hadvezetes elszamolta magat.
putyin nem gondolta, nem tudta, hogy az ukranok ellenallast fognak kifejteni, nem hitte el hogy nem akarnak oroszorszag lenni,
foleg a krim behuzasa utan, az nagyon konnyen es profin ment. a krim peldaul tenyleg orosz erzelmu inkabb, az valahol jogos es meg ertheto is volt, hogy elvettek az oroszok. de a tobbi resz az mar nem orosz barat. most meg mar foleg nem.

az oroszokrol egyebkent nincsen semmilyen rossz velemenyem, de ez egy elhibazott dontes, elhibazott haboru, es feleslegesen kegyetlenkednek csak itt a szomszedban, ertelmetlenul.
csak szenvedest okoznak mindenkinek es az oroszoknak nincs eselyuk nyerni, lehet katonailag talan, de mit kezdenek utana ?


jo lenne ororszaggal egyuttmukodni, de oroszorszag valahol leragadt a multban, meg a teruleti kovetelesek vilagaban.
egyebkent donbaszt, luhanszkot behuzzak nem lett volna semmi, a nyugat hagyta volna, csak hagyjak abba, oszt kesz.
de azt hogy be akartak huzni egesz ukrajnat, azzal valamit atleptek amit a nyugat nem fog elfogadni.

sokan azt hiszik itt a forumon, hogy az oroszok a barataink, kozben nem szamitunk semmit nekik.
nem kapjuk olcsobban a gazt a benzint.

ellenseg vagyunk az oroszoknak mivel a natoban vagyunk, a gyozelmuknek orulni, olyan mintha orulnenk, hogy a torok leveri a romanokat, vagy a bulgarokat a kozepkorban. hehe romanok most jol megkapjak a toroktol.

persze ezt ha leirom itt akkor az mar propaganda meg atlantista libsi szoveg.

de hat lehet ignoralni.
 
  • Tetszik
Reactions: Árpicsek and Ember

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Reméled a NATO közbelép? Ugye ezt Te sem gondolod komolyan?
De, sőt szerintem van egy kiskapu amivel a lengyelek támadhatnak. (Nem hiszem hogy fognak, mert nem akarnak ők is egy véres háborút de megtehetik). Ha a belorusszok támadnak a lengyelek a NATO nélkül is beavatkozhatnak. Ekkor a háború csak ők és a belorusszok között van, tehát a többi NATO tagállam nem vesz rész sem a ruszkik, mert ha az oroszok hadat üzennek az élesíti az ötödik cikkelyt. Lévén hogy a lengyelek az oroszokat nem támadták meg. Persze lennének országok akik jogászkodnának, pl mi is hogy miért nem lépünk be a háborúba. De a nagy játékosok a törökök kivételével belépnének.
Ezért szerintem az oroszok nem üzennének hadat csak támogatnák mindennel a belorusszokkat.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 060
13 431
113
Te tényleg ennyire el vagy vakulva, vagy nem hallottál a német ügynök Leninről, aki a német Marx által kitalált eszmével és a németek pénzén szított forradalmat az orosz cár ellen? A kommuinizmus német találmány! Az sem világos, hogy a Leninhez hasonló ügynökök keverek a fekéliát a saját "hazájukban" ? Az ukrán mentalitás (nyelv, vallás, ételek, stb) alapjában véve semmiben nem különbözik az orosztól. Az oroszoknak az ukrán kb olyan mint nekünk a csángók!
1.- Lenin nem szíthatot forradalmat az orosz cár ellen, mivel az egy honáppal az elot kénytelen volt abdikálni, hogy Lenin Oroszorszába kerult volna. :rolleyes:
2.- Lenin onmagában csakugyan más kurzust nyomot, de oszt átvette a gyeplót Sztalin, aki megértette, hogy nem lesz semmiféle "világforradalom" és lényegében viszaált a régi hatalmi politikára, amit a Ribbentrop-Molotov paktumon is jól látni.
3.- Komunizmus csakugyan nem orosz találmány, ahogyan a keresztény ortodoxia sem, vagy a panszlávizmus - mégis ezek az ideológiák sorra fel voltak használna az orosz térnyerés legitimizáciojára.
4.- A Moszkvai Fejedelémségbol létrejott Oroszország, mint geopolitailag, úgy mentálisan is az Aranyi Horda és annak elodjei útódja. Alapvetooen még mindig egy expanzív állam. Kár hogy anno nem a Novgorodi Koztársaság gyózot, no de ez van. A jelenlegi formájában nem is képes máskép viselkedni, ézért mindanyiunk érdeke, hogy bomoljon szét.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 117
119 428
113
De, sőt szerintem van egy kiskapu amivel a lengyelek támadhatnak. (Nem hiszem hogy fognak, mert nem akarnak ők is egy véres háborút de megtehetik). Ha a belorusszok támadnak a lengyelek a NATO nélkül is beavatkozhatnak. Ekkor a háború csak ők és a belorusszok között van, tehát a többi NATO tagállam nem vesz rész sem a ruszkik, mert ha az oroszok hadat üzennek az élesíti az ötödik cikkelyt. Lévén hogy a lengyelek az oroszokat nem támadták meg. Persze lennének országok akik jogászkodnának, pl mi is hogy miért nem lépünk be a háborúba. De a nagy játékosok a törökök kivételével belépnének.
Ezért szerintem az oroszok nem üzennének hadat csak támogatnák mindennel a belorusszokkat.
Hát szerintem ez nem tartozna az v. cikkely alá. Lengyelország egy katonai szövetségi rendszert támadna meg (CSTO) nem pedig csak Belorussziát. A NATO belépése meg azonnal atomháborút jelentene. (ezért sem fog lengyelország megtámadni senkit sem)