[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 998
41 586
113

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 7-én este​

Kirill Gromov ma 00:29-kor

KÜLFÖLDÖN​


Naprakész adatok
Napi helyzet a frontokon:
Izyum-szláv front . Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hivatalosan bejelentette Szvjatogorszk felszabadítását. A mai napon helyi forrásokból is érkeztek információk a Szvjatogorszki Lavra elfoglalásáról. A Studenok teljes orosz irányítás alatt haladt át, ahol a tisztítás befejeződött. Észak felől döntő offenzíva indul a 20 km-nél nem messzebb lévő Szlavjanszk irányába. Az RF fegyveres erők egységei elérték Bogorodicsnoje község határát, és tűzkárokat okoz a Krasznopolye és Dolina falvakat védő ellenség.
Krasnopolie Sherwoodban . Tehát az egyik taktikai irány az úgynevezett Sherwood-erdő. "Zelenka" az Izyum-Slavyansk autópálya keleti részén, a völgy és a Bogorodichne irányában, amely a 35. hadsereg felelősségi területe. Jelenleg az oroszok a Zelenka körülbelül egyharmadát birtokolják, és sok olyan probléma szenved, amelyet az erdőben megtelepedett APU csoportosulás okoz. Sajnos a 35. hadsereg harcosainak napról napra meg kell rohamozniuk ezen a nehéz terepen, ahelyett, hogy bőséges égetést kellene végezniük. Vigyázz a mezők királynőjére és adj napalmot, mi pedig új erdőt ültetünk.
Lugansk front . Az ukrán fegyveres erők védelme Szeverodonyeck közelében valójában a szemünk láttára omlik össze. Az LPR Népi Milícia egységei blokkolták a várost, és fokozatosan megtisztítják a fegyveres ukrán alakulatok maradványaitól. A Liszicsanszk-Zolotoje vonalon az LPR Népi Milíciája közölte, hogy az RF fegyveres erőkkel közösen visszafoglaltak egy megerősített pontot Borovskoye közelében, és részben megszakították az ukrán fegyveres erők ellátását Liszichanszkban.
A donyecki szektorban a szövetséges erők új zsebet építenek Avdiivka körül. Vannak helyzeti csaták, hogy kimerítsék az ellenséget.

Zaporozsjétől délkeletre védelmi vonalakat alakítottak ki , amelyekhez amerikai M777 tarackokat telepítettek. Gulyaipole közelében a 81. OGSHB rohamcsoportjai délkeleti ellentámadásra készülnek Marfopol irányába. Vasziljevka közelében az ukrán fegyveres erők megtámadták az RF fegyveres erők állásait Pjatikhatki térségében. Válaszul az RF fegyveres erői eltalálták a 128. különleges gárdadandár Scserbaki, Kamenszkoje és Sztyepnogorszk állásait.
Déli front . Ma Belaja Krinitsa falu közelében lelőtték az ukrán fegyveres erők MI-8-as helikopterét . Az ukrán fegyveres erők kísérlete, hogy ellentámadást hajtson végre a Herszon régióban, kudarccal végződött. Nikolaevka térségében nem történt jelentős előrelépés mindkét oldalon. Az ukrán fegyveresek az orosz tüzérség hatalmas lövöldözése után a Denisov gázlónál nem mentek messzire, újra csoportosulnak. További értelmetlen támadásokra kell számítani.
Érkezéskor . Az ukrán fegyveres erők továbbra is sújtják a DPR városi területeit és a települések lakossági szektorát. Mineralnoye, Yasinovatsky kerület, az ukrán fegyveresek csapása alá került. Reggel tűz alatt Jakovlevka, Szvetlodarszk, Jelenovka. Ukrajna fegyveres alakulatai tüzérségi lövedékekből lőtték ki Szvetlodarszk város piacát, miközben humanitárius segélyeket osztottak szét a lakosságnak. Donyeck Petrovszkij kerülete ismét tűz alá került - Egy ember meghalt. Az ágyúzás következtében Shirokaya Balka faluban két civil meghalt, és egy lakóépület is megrongálódott.
Oroszország hősei . Roman Kutuzov , az Orosz Föderáció Fegyveres Erők vezérőrnagya , aki Artemovszkij irányában halt meg, posztumusz kapta a címet . altábornagy.
Meghalt a Belka harckocsi század legendás parancsnoka . Fogtechnikus a háború előtt, aki legénységével a Popasnaya elleni támadás hőse lett. Örök emlék a hősnek!
Világszerte : Görögország késlelteti a szállítást A szovjet BMP-1 legalább két hónapig, mivel Németország késlelteti a Marder BMP leszállítását, amely az Ukrajnába szállított berendezéseket helyettesíti. A görög védelmi minisztériumban felháborodási hullámot váltott ki Németország „több lépése”, amellyel fegyvereket küldtek Ukrajnába. A minisztérium úgy véli, hogy Olaf Scholz egyszerűen nem akar közvetlenül segíteni Ukrajnának, de ezt nem is ismeri el.
Az érdekességből : röviden az ukrán parancsnokok kapcsolatáról leendő "körülményeikkel" - a Liszicsanszk környéki állásra érkezett katonát többször megütötte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának alezredese, aki állítólag gyávának nevezték.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

360Kuai: az orosz hadsereg "elcsábított kígyójának" taktikája megzavarta Zelenszkijt​

2022. 06. 07. 18:42
Világ
Az orosz hadsereg parancsnoksága új taktikát alkalmazott a Donbászban, ami még Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is elkedvetlenítette. Ezt mondja a kínai kiadású 360Kuai böngészője. A fordítást a PolitRussia biztosította.

360Kuai: az orosz hadsereg elcsábított kígyójának taktikája megzavarta Zelenszkijt


A cikk szerzője megjegyezte, hogy az orosz csapatok egyenként folytatják Donbass településeinek sikeres fokozatos felszabadítását. De néha a tábornokok váratlan parancsot adnak, hogy állítsák le az offenzívát, és egy kicsit vissza is vonják a csapatokat.

Az elemző szerint mindezt egy meghatározott cél érdekében teszik – hogy az ukrán fegyveres erőket ellentámadásra kényszerítsék. A szakértő "elcsábított kígyó" taktikának nevezte.


Ennek a taktikának köszönhető, hogy az orosz hadsereg jelentős sikereket ért el a Donbászban. És ezt még a nyugati titkosszolgálatok is kénytelenek nyilvánosan beismerni – véli a 360Kuai szerzője.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1716565-v_kitae_rasskazali_o_novoi_taktike_armii_rossii_na_ukraine/
Erősen emlékeztet a lovas nomádok színlelt megfutamodás taktikájára
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
553
2 788
93
Tévedsz. Sokkal erősebb, mint akkor.
Ezt is benézte Putyler és bandája. Ez egy történelmi baklövés részéről, ami Oroszország történelmi bukását eredményezheti.
Szomorú, de most Ukrajna védi a fejlett világot.
Ezért támogatja mindenki.
:D
Fejlett világot? Hogy mi van? Hiába no, a volt nyilas/avos most épp liberálisok még a paneleket se nagyon tudják változtatgatni.
Az ellenségünk ellensége
Az USA és az EU ellen harcol?
alap formál logika: az fog vállalhatatlan feltételeket kikötni, aki ellenérdekelt abban, hogy a búzaexport megvalósuljon
Mi vállalhatatlan azon, hogy átvizsgálják a hajókat?
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
1) alap formál logika: az fog vállalhatatlan feltételeket kikötni, aki ellenérdekelt abban, hogy a búzaexport megvalósuljon

2) Ukrajna így is kap fegyvereket...és leginkább olyan helyekről, ahonnan a szárazföldi szállítás sokkal egyszerűbb...annak aztán nagyon sok értelme volna, hogy egy ukrán hajó visz gabonát mondjuk egyiptomba, az USA Egyiptomba szállítja a fegyvert, és ott pakolják fel hajóra, amikor ezt sokkal biztonságosabban meg tudja csinálni Euróopán keresztül....eszem megáll...

3) tudtommal az oroszoknak vannak felderítő műholdjaik, amikkel mondjuk nyomon tudják követni ezeket a hajókat....de egy hajónak a merüléséből is meg lehet állapítani, hogy üres-e...
Alap formállogika, hogy premisszákból vezetem le a konklúziót. Te a saját mentális gimnasztikádból előállt konklúzióhoz próbálsz hamis premisszát gyártani.

Minden elemző elmondta, hogy ezt a háborút az fogja eldönteni, hogy a nyugat tud -e megfelelő mennyiségű hadianyagot az ukrajnai frontra juttatni, lehetőleg olcsón és nagy mennyiségben, a megsemmisítés veszélyét minimalizálva. A szárazföldi szállítás drága, könnyen megfigyelhető és támadható, valamint az ukránok infrastruktúrája már így is romokban van.

Az oroszok által támasztott feltételek egyáltalán nem vállalhatatlanok. Nekik létszügséglet, hogy a hadianyagtranszport ne következzen be.

Nonszensz amit írsz, szerinted háborús helyzetben arra akarják lekötni az oroszok a müholdkapacitásaikat, hogy több száz tengeri uszályt követnek nyomon? És arra mi a garancia, hogy nem csatlakoznak be a hajózási útvonalba olyan hajók, amik nem a célkikötőkből indulnak vissza, vagy esetleg onnan, de útközben átpakolták őket? Ezt kinek kellene figyelni szerinted? Még az USA sem tudta megakadályozni a jemeni fegyverszállításokat.

Itt egyszerű a képlet: a nyugat nagyobb hasznot remél abból, hogy Putyin ellen fordítja az arabokat és az afrikaiakat, mint abból, hogy Ukrajna eladja oda a gabonáját.
 
W

Wilson

Guest
Mit csinálnak az arcvonalon harcoló orosz kiskatonák, mit esznek, hol alszanak, míg támadó akcióban vannak? Hány napig tart egy-egy bevetés az oroszoknál? Mit okoz az emberhiány, ha nem tudják időben pótolni a halott, sebesült katonákat? Miért a tüzérség a háború istene? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Szenes Zoltán volt vezérkari főnökkel a Kibeszélő Extrában.

http://indavideo.hu/video/Kibeszelo_Szeles_Zoltan
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Kopi2000
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok azon dolgoznak, hogy hajóellenes rakétákat szállítsanak Ukrajnába.​


921562c-173e07d-gettyimages-2556678.jpg

FEHÉR HÁZ, FOTÓ: GETTY IMAGES.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azon dolgoznak, hogy Ukrajnát hajóellenes rakétákkal és rendszerekkel látják el.

Forrás : a Fehér Ház magas rangú tisztviselője, idézi a Voice of America

„Támogatjuk Ukrajnát, és azon dolgozunk, hogy javítsuk part menti védelmét.
Ezen erőfeszítések részeként pilóta nélküli parti védelmi hajókat biztosítunk Ukrajnának.

Szövetségesekkel és partnerekkel azon is dolgozunk, hogy Ukrajnát hajóelhárító rakétákkal és rendszerekkel láthassuk el. Minden nap folyamatosan kommunikálunk az ukránokkal az igényeikről."

Részletek : A tisztviselő hozzátette, hogy az Egyesült Államok a legnagyobb védelmi segítséget nyújtó partnere Ukrajnának, és "a jövőben a világban vezető szerepe lesz a történelem legnagyobb biztonsági segítségnyújtásában Ukrajnának

 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
A ruszkinak el kell takarodni onnan, ahhoz hogy szabadon mozoghassanak a hajók. Az aknákat az ukránok intézik, ott ahol ők akarják.
Mit nem értesz ezen?



Az ukrán a ruszkira panaszkodik, a ruszkinak kell onnan el takarodnia. Ennyi.
Ukrán kikötők, ukrán felsegviízeken való hajózhatoságról van szó.




Úgy védi a világot, hogy a ruszki katonai képességei gyengülnek a vesztes háborúval.. Ez jó az egész világnak, mert nem tud senkit fenyegetni.
Ha szeretnéd, elmagyarázom részletesebben.
;)
A háború ugyanis mindenkinek rossz, annak is, aki távol van tőle. Ezért nem jó, ha valaki háborúzik vagy azzal fenyeget. Ezt a világ 185 országa érti. Csak nagyon, nagyon kevesen tesznek úgy, mintha nem értenêk.
:)
Kezet foghatsz Zelivel. Mindketten azt képzelitek ,hogy diktálhatjátok a feltételeket. Na ez a hozzáállás teszi teljesen a sírba a valamikori Ukrajnát, már egy lábbal ott van.Jobb lenne a realitások talaján mozogni.
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
1) alap formál logika: az fog vállalhatatlan feltételeket kikötni, aki ellenérdekelt abban, hogy a búzaexport megvalósuljon

2) Ukrajna így is kap fegyvereket...és leginkább olyan helyekről, ahonnan a szárazföldi szállítás sokkal egyszerűbb...annak aztán nagyon sok értelme volna, hogy egy ukrán hajó visz gabonát mondjuk egyiptomba, az USA Egyiptomba szállítja a fegyvert, és ott pakolják fel hajóra, amikor ezt sokkal biztonságosabban meg tudja csinálni Euróopán keresztül....eszem megáll...

3) tudtommal az oroszoknak vannak felderítő műholdjaik, amikkel mondjuk nyomon tudják követni ezeket a hajókat....de egy hajónak a merüléséből is meg lehet állapítani, hogy üres-e...
Köszönjük Emese leülhet, ha nincs mit rejtegetni miért gond egy üres hajó átnézése? Amiket írtál az nettó baromság.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 273
113

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 273
113
A munkácsi 128-as dd. (vagy legalább egy része) Szeverodonyecknél harcol. Egy ismerősöm nagybátyja ott van, azt mondja van olyan század, ahol már csak négyen maradtak az eredeti állományból... Igazi húsdaráló, ezt már tényleg be kellene fejezni. A faxért nem lehet kivonni a majdnem bekerített dandárokat? Zselé lassan olyan lesz mint Adolf. :(
 
W

Wilson

Guest
Wilson, te is rendszeresen beszámolsz "mindkét" oldalról és benned is van egy adag sértettség, látjuk is néha, hogyan alakul a fordításaid értelme. De ezzel együtt nem hiszem, hogy te lennél az oldal "leghitelesebb" embere... :D
Girkin "elemzései" - azzal együtt, hogy sok esetben valós problémákat is bemutat - tele vannak a donbaszi orosz katonai vezetés irányába megfogalmazott negatív kritikákkal. Egykor ő volt a "szlavjanszki hős", aztán emlékszünk itt többen ahogy 14-ben hirtelen "meleg lett a talaj" neki donbasszban és olyan gyorsan eltüntették, hogy csak a fejünket kapkodtuk. Feltehetően kicsit önjáróbb lett a 2Sz19-nél... :D
Neked is csak azért a "leghitelesebb" mert ő fogalmaz meg legtöbb negatív kritikát az orosz oldalon, és ez kellemesen kenegeti a narratívádat... :D Így lehet hivatkozni egy "oroszra" úgy hogy közben szidod az oroszokat... :D Végül is ez a célod, nem? :D
Újfent azt kell mondanom, neked, hogy megint még csak közelében sem jársz az igazságnak, bennem semmilyen sértettség sincsen,veled ellentétben akiben a sértettség mellett egy jó nagy adag frusztráció is van ami nagyon jól látszik ennek a hozzászólásodnak is hangvételéből is.
De van egy jó hírem a számodra, a pszichomókusok szerint ha kibeszéled/utat engedsz neki az már egy a pozitív irányba tett lépést, csak a stílusodra ügyelj...:)

Ami pedig Girkint illeti, amit mond arról már sokszor bebizonyosodott ,hogy hiteles és igaz volt, amúgy gondoltam, hogy ő sem lesz megfelelő a számodra mert (nagyon sokszor jogos) kritikát fogalmaz meg a szaki köztársaságok és Oroszország vezetése felé, de ezen azért sem csodálkozom mert eddig mindig bebizonyítottad, hogy számodra csak a Kreml agitprop osztálya által megírt propaganda jelentések/hírek az egyedül elfogadhatóak.De ez legyen a te problémád.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 782
113
Nem kizárt, hogy igaz, de kissé túl elegánsan kezelik ezt az "orosz források is megerősítették" dolgot. Wilson óta én már szeretem látni azokat a "forrásokat"... :D

Semmit nem jelent a forrás hovatartozása.
Itt komplett (igaz külföldről támogatott) szervezeteket találnál ahol divat a hazaáruló eszme.


Igaz hvg, szóval lehet egy mondat nem igaz belőle, de önmagában már az is érdekes, hogy propaganda oldalon ukrán kritikus cikk megjelenhet:
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 782
113
Újfent azt kell mondanom, neked, hogy megint még csak közelében sem jársz az igazságnak, bennem semmilyen sértettség sincsen,veled ellentétben akiben a sértettség mellett egy jó nagy adag frusztráció is van ami nagyon jól látszik ennek a hozzászólásodnak is hangvételéből is.

Ez pedig egy egészen sértődöttnek tűnő válaazadás.
Az a problémád, hogy nem látod be, hogy amit igazságnak hívsz, azt körülötted a világ csak wilsoni igazságnak hívja.
A kettő pedig, finoman fogalmazva is, nem éppen ugyanaz.
 
W

Wilson

Guest
Ez pedig egy egészen sértődöttnek tűnő válaazadás.
Az a problémád, hogy nem látod be, hogy amit igazságnak hívsz, azt körülötted a világ csak wilsoni igazságnak hívja.
A kettő pedig, finoman fogalmazva is, nem éppen ugyanaz.
Neked szerintem fogalmad sincs a sértődöttség szó jelentéséről, de ha gondolod nagyon szívesen segítek neked ebben is.

Ami pedig a hozzászólásod többi részét illeti, tudod az az érdekes ,hogy elnézve a hozzászólásaidat pont te vagy az az egyik ember ebben a topikban, aki véleménybuborékban él, csak a te nézőpontodat tartod egyedül elfogadhatónak, semmilyen más nézőpontot nem vagy hajlandó elfogadni, és aki más véleményen van, az ellen egyből "támadást" indítasz sokszor személyeskedő stílusban.

De ha elfogadsz tőlem egy abszolút jó szándékú tanácsot, az élet és a körülöttünk lévő világ nem fekete és fehér, persze tudom, hogy sokkal egyszerűbb így nézni a dolgokat, de a két véglet között bizony nagyon sok árnyalata van a világnak.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
539
1 951
93
Semmit nem jelent a forrás hovatartozása.
Itt komplett (igaz külföldről támogatott) szervezeteket találnál ahol divat a hazaáruló eszme.


Igaz hvg, szóval lehet egy mondat nem igaz belőle, de önmagában már az is érdekes, hogy propaganda oldalon ukrán kritikus cikk megjelenhet:
Lehet hogy, ott bütykölték az atombombájukat?