[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Nem kaptak használhatatlan fegvereket! Nagyíonis használható fegyvereket kaptak! A kiképzetlen állomány és a karbantartás hiány teszi használhatatlanná. Nem a fegyver tehet róla, hogy nem tudják üzemeltetni. Ez pontosan az amiről beszélni szoktam a tartalékosok kapcsán, ha nem képzed ki őket rendesen akkor többet ártanak mint használnak.
Ezzel egy kicsit vitatkoznék. Kaptak egy csomó használhatatlan fegyvert. Mint pl. a németek átadták a keletnémetek egykori 9M14 Maljutka készletét. Valljuk be ez már 30 éve is teljesen elavult eszköz volt, a találati valószínűsége meg a lőtéren is katasztrófális (30%...)

Kaptak a lengyelektől T-72M harckocsikat amiből eltávolították a modernizációt jelentő francia elektronikát, hőképalkotó rendszert stb.

Azzal viszont teljesen egyetértek hogy ha nincs karbantartás, javítás és a kezelőszemélyzet nincs felkeszítve a modern nyugati eszközök (pzh, ceasar, M777) néhany tíz löves alatt tönkremegy.

Igazàból az ukránok fő gondja már most az lesz, hogy ha kifutnak a keleti lőszerkészleteik akkor nem nagyon lesz mivel ( 8 HIMARS 7 pzh, 50 Krab, a megmaradt max 50 M777) és mit (legutolsó amerikai szàllítmàny 36.000 grànàtja is csak kb 5-6 napra elegendő) visszalőni.

Arról nem is beszélve hogy elfogadva az ukránok azon àllítàsàt, hogy napi kb 1000 főt veszítenek a harcedzett, jólképzett csapataik lassan elfogynak.
Nehézfegyverzettel már saját bevallásuk szerint se rendelkeznek.

Szóval -vèleményem szerint- az ukránok az első etapot megnyerték, az első támadást ügyesen megallították. Az üss és fuss taktika nagyon ment nekik az utánpótlási vonalak ellen.

Azonban az oroszok képesek voltak váltani arra technikára amiben jók. Ez ellen jelenleg az ukránok nem tudnak hatékonyak lenni. A képzetlen gyengén felszerelt területvedelem statikus védelemben nem lesz hatékony ilyen orosz tüzérségi fölenyben. Úgy tűnik hogy a nyugati országok is kezdenek kihátrálni a támogatási projectekből mert túl drága.

Az oroszok okosan használják az energiafegyvert és az afrikai élelmiszer ellátást is. Szóval itt a nagy kérdés hogy az EU hogy fog ebből kiszállni túl nagy arcvesztés nélkül.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113

Egy kis szines a fiuval aki mar szerepelt parszor.


Na es nincs megallas Vovcsojarivka felett mar az olajfinomitoert megy a harc. Eselye orarol orara kevesebb az ukranoknak arrafele. Aki bentmarad Liszicsanszkban az lehet hogy orokre ott marad. Be lesz keritve ugy nez ki teljesen.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Donyeck Petrovszkij keruletben ukran tuzerseg talalt el egy lakohazat. A civilek meghaltak.


Na ezert nincs mar teherautoja sem az ukranoknak. Ajandek Csehszlovak Tatra teherauto kapott telibe egy ATGM - t.

Artemovszkban is fogynak az ukranok.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
W

Wilson

Guest
A Pentagon tisztázta, hogy milyen felszerelések tartalmazzák majd az Ukrajnának szánt új segélycsomagot

2022. június 25., szombat, 07:38


Az Egyesült államoktól Ukrajnának nyújtott katonai segélycsomag 18 hajót tartalmaz.

Forrás : Pentagon

Részletek : Konkrétan két 10 méteres folyami csónakról, hat 12 méteres haditengerészeti hadihajóról és tíz 11 méteres Dauntless Sea Ark járőrhajóról van szó.

Megjegyzendő, hogy ezeket a csónakokat elsősorban a folyók védelmére tervezték, de tengerparti területeken is használhatók.

A legújabb csomag négy nagy mobilitású HIMARS tüzérségi rakétarendszert is tartalmaz; 36 ezer darab 105 mm-es lőszer; 18 "harcászati" vontató tarackokhoz; 1200 Mk-19 gránátvető és 2000 géppuska.

Emlékezzünk vissza : június 23-án az Egyesült Államok bejelentette, hogy új részletet nyújt Ukrajnának katonai segítségnyújtásból 450 millió dollár értékben.




Az Ukrán vezérkar összefoglalója: Az ukrán fegyveres erők megállították az ellenség előrenyomulását Bahmut irányában....​


2022. június 25., szombat, 07:00


Bahmut irányban az ukrán katonák megállították az ellenség előrenyomulását Vlagyimirovka - Pokrovszkoje irányába, az oroszok visszavonultak.

Forrás : Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara

Részletek : Megjegyzendő, hogy Bahmut irányában az 5. egyesített fegyveres hadsereg egységei Pilipchatino - Pokrovskoye irányában támadnak, a harcok folytatódnak. Rota - Vershina irányába az ellenség egy kilométert előrenyomult.

Volyn és Polesie irányban a fehérorosz fegyveres erők tevékenységével kapcsolatos helyzet nem változott jelentős mértékben. Az ország területéről rakétafegyverek bevetésének veszélye áll fenn.

Szeverszk irányban , az orosz-ukrán határ egy szakaszának lefedésére, a Brjanszki és Kurszki régiókban az ellenség legfeljebb három BTG-t állomásoztat az 1. harckocsi és a 20. kombinált fegyveres hadsereg légideszant egységeitől. Az ellenség tüzérséggel lőtt állásainkra Bucski (Csernyihiv) és Boyar-Lezhachi (Szumi régió) települések területén. A megszállók továbbra is megerősítik a védelmi pozíciókat a Brjanszki régió határterületein.

Harkov irányában az ellenség a pozíciók megtartására összpontosítja erőfeszítéseit. Tüzérségi támadásokat hajtott végre az infrastruktúra elemei ellen Harkov és a Vjalovszkij-tározó területén.

Az ellenséges rohamcsoport akcióit Oud térségében katonáink határozottan elfojtották. Az ellenség visszavonult. Légicsapást indított Ka-52 helikopterekről Yavirskoye falu közelében.

Szláv irányban az ellenség fő erőfeszítéseit Dovgenkoye és Dolina települések irányában történő offenzíva lebonyolítására összpontosítja. Az ellenség a Novaja Dmitrovka, Krestische, Dibrovnoe és Bogorodichny melletti állásainkra lőtt. Dovgenkoe - Mazanovka irányában próbál támadást végrehajtani, a csata folytatódik. Légicsapást indított Dibrovnoje közelében.

Donyeck irányában az ellenség fő erőfeszítéseit a vonalak megtartására és a csapatok átcsoportosítására összpontosítja.

Nem végzett aktív műveleteket Kramatorszk irányában . A Raigorodka és Starodubovka körzetekben aknavetőkkel és rakétatüzérséggel mérte tüzes vereségét egységeinken.

Szeverodonyeck irányában a megszállók ágyútüzérségből lőttek Liszicsanszk, Disputed és Vovchoyarovka területére. Légicsapást indítottak Liszicsanszk környékén, dél felől próbálták elzárni a várost.

Egységeink kiszorítására az ellenség támadást hajtott végre Metelkino, Sirotin és Voronovo települések területén.

A megszállók Avdejevszkij, Kurakhovszkij és Novopavlovszkij irányban próbálnak korlátozó akciókat végrehajtani és tartani a határokat . Zaporizzsja irányában – védekezésben állnak.

Az ellenség megpróbálta átvenni az irányítást a Yasinovataya-Konstantinovka út szakaszán, Vasziljevka-Kamenka irányába harcolt. Védőink visszaszorították őket. Az ellenség veszteséggel vonult vissza.

Juzsnobuzsszk irányban a megszállók fő erőfeszítéseiket a megszállt vonalak megtartására összpontosítják. Felderítést végeznek, fejlesztik a mérnöki felszerelést és megpróbálják megakadályozni csapataink átcsoportosítását.

Az ellenség a Herson-vidéki Potemkino - Vysokopolye irányába nyomult, nem járt sikerrel, visszavonult.

Az UAV légi felderítését végezte Staroselye térségében.

A Fekete- és Azovi-tenger vizein rakétacsapások indítására készen az ellenség négy Kalibr tengeri cirkálórakéta-hordozót tart a kezében.

 
W

Wilson

Guest

ISW: Az oroszok megpróbálják bekeríteni Liszicsanszkot, mielőtt folytatnák az offenzívát Szlovjanszk ellen....​


2022. június 25., szombat, 03:40


9bb5d11-gettyimages-1241004358.png



Az oroszok legszívesebben bekerítenék az ukrán erőket Liszicsanszknál, és elzárnák a várostól északnyugatra lévő szárazföldi utánpótlási vonalakat, mielőtt folytatnák előrenyomulásukat Szlovjanszk felé.

Forrás : American Institute for the Study of War ( ISW )

Részletek : Az ukrán fegyveres erők valószínűleg fenntartják védelmét Liszicsanszk környékén, és folytatják az orosz csapatok kimerítését.

Az ISW ugyanakkor azt írja, hogy az ukrán csapatok valószínűleg szándékosan visszavonulnak Liszicsanszkból, ha az oroszok ukrán fellegvárakat fenyegetnek a térségben.

Az oroszoknak le kell vágniuk az ukrán logisztikai útvonalakat Bahmutból és Szeverszkből, hogy teljesen elszigeteljék Liszicsanszkot. Valószínűleg nehezen tudják bekeríteni Liszicsanszkot a Szeverszkij Donyeck májusi kudarca miatt.


 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 344
113
Szóval, az oroszok kikaparják a régi tankokat, miközben nagy veszteségei vannak. Kedden egyébként ismét csődbe megy Oroszország, szerdán Putyin megint meghal és az ukránok Moszkvát támadják.
Ezek a hírek elsősorban a románoknak szólnak, hogy minél később álljanak át.

Egyébként valamennyire működik a propaganda, pár napja egy közvélemény kutatás azt adta vissza, hogy az ukránok 75%-a szerint jól haladnak a dolgok (vagy ez is csak propaganda volt).
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 945
93
OFF:

Üdv Wilson!

23 ezer hozzászólás 4,5 év alatt az átlagosan az év minden egyes napján 14 hozzászólást jelent.
Ha egy hozzászólásra átlagosan 10 percet fordítasz (előzményt elolvasod, értelmezed, a választ megírod), az 140 perc/nap, ami nettó 16,33 óra/hét. Azaz átlagosan ez minden héten minimum két teljes munkanapnyi időráfordítás 4,5 éven keresztül.

Vagy nagyon laza a melóhelyed és napi 2-2,5 óra fórumozás is simán belefér (ez gazdasági szempontból kizárt, hogy megérje, ergo szarul működik a cég), vagy saját vállalkozásban dolgozol, de akkor ez a mennyiségű fórumozás igen komoly függőségre utal, ráadásul tenger időt vesz el egyéb egészséges és fontos/hasznos tevékenységtől.
Feltételezem, hogy nem egy alturizmusból elkövetett virtuális népfőiskolát terveztél üzemeltetni ennek a fórumnak a farvizén és mostanra engem is elkezdett érdekelni, hogy mi is lehet a valós helyzet, pláne, hogy a kiugróan magas hozzászólásszám egy jól behatárolható „szakterületre” koncentrálódik csak.
Más oldalról köszönet a lelkes munkáért és a biztonságpolitika/geopolitika területén realizálódott hozzáadott értékért, időt és energiát nem sajnáló elkötelezettségre utal ez a hozzáállás, ami akár nagyon dicséretes dolog is lehetne.
Ha kis hazánkban ez a fajta lelkes és szívós hozzáállás jellemezné a társadalom döntő részét a saját szakterületén, már rég Svájc 2.0 lennénk.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Ezek a hírek elsősorban a románoknak szólnak, hogy minél később álljanak át.

Egyébként valamennyire működik a propaganda, pár napja egy közvélemény kutatás azt adta vissza, hogy az ukránok 75%-a szerint jól haladnak a dolgok (vagy ez is csak propaganda volt).
Nagyonukránok 75%a szerint, vagy a 75% az oroszpárti?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Ez amolyan:
-Itt egy Maus! Nesze hülyegyerek, látod!?
-Áh, mekkora! Hídon, hogy megy át? Mindegy, mekkora, áhhhh ...
-Amúgy, Hitler öngyilkos lett.
-Áh? Vesztettünk?
-Mindjárt, még pár nap, de látod mekkora?
- Áh, tényleg ....

Na, kb ennyit a nyugati wunderwaffékról ...
Szegényt Maus-t mindenki félreérti. Több éves harctéri tapasztalat után a járműveikkel, aligha álltak volna neki használhatatlan harckocsit gyártani. Mármint a csapatok a Jagdtigert sem sem szerették és ezt közölték is, mert az már túl nehéz volt a brutalitása ellenére.

A Maus azért ilyen rohadt nehéz, vastag, nagy, több nagy fegyverrel, mert hajók elleni partvédelmi fegyvernek tervezték. Olyannak, amit egy nem várt partraszállás nem tud megsemmisíteni mint mondjuk a rögzített partvédelmi ütegeket, mert hátul vannak letárolva valahol védetten. Amikor az esemény bekövetkezik, Maus kigurul, elmegy a védelmi állásokig és hajókat lő. Ez volt a megszületése oka.

A nyugati wunderwaffék érnének valamit, ha a nyugati képzettség és infrastruktúra mögöttük állna, meg persze ha nem pár darabok lennének.