[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Vinnyicán ukrán Buk-M1 légvédelmi rakéta elemeit találták a lakóház környékén. Érdekes módon a Belsat tájékoztatott erről. Ukrán PVO-sok ismét saját állampolgáraikat ölték meg.
xfGzNr2BMNM.jpg

b3S_fmGw13Q.jpg

nJewTLxiqHw.jpg

qrdh81u_Njg.jpg
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Nagyon jó kis blog, az összes ökörséget hozza napi szinten amit az ukránok híresztelnek.
Aki nem akarja elolvasni, annak röviden: orosz tábornok öngyilkos lett a tankjai állapotát látva, tömeges orosz dezertálás, logisztika összeomlása, augusztusra várható a második világháború japán kapitulációjához fogható orosz vereség és az, hogy az ukránok akadálytalanul bevonulnak a krímbe és a donbasszba, mert a himarsok szétlőtték az összes raktárat. Higgins, Wilson, ladagrant, robur, meszike, mindenen kívül, yoda stb ne is fáradjatok a továbbiakban elegendő Miss Brzezinskit olvasni (szakmai önéletrajzából csak ennyi: These days I produce, and promote a science fiction role-playing game called Future Nexus, and write both science fiction and fantasy. I have been published in the gaming industry over the years, with credits from FASA, Mongoose, Reaper and Kerzerco.)
 
W

Wilson

Guest

Részlet az interjúból..​

Ukrán katonai szakértő az Indexnek: Oroszország kifáradt, augusztusban indul az ukrán ellentámadás...​

Bendarzsevszkij Anton
BENDARZSEVSZKIJ ANTON

2022.07.19. 08:08


32DV26C-highres



Miközben Oroszország június végére elfoglalta a luhanszki megye maradékát, az elmúlt egy hétben mintha inkább ukrán sikerekről érkeztek volna hírek: Kijev legalább húsz orosz fegyverraktárat semmisített meg mélyen az orosz vonalak mögött, komoly ellátási zavarokat okozva az ellenfélnek. Ukrajna legismertebb katonai szakértője, Oleg Zsdanov segített nekünk értelmezni a kelet-ukrán fronton zajló eseményeket. Zsdanov nyugalmazott ukrán ezredes, a tüzérségben szolgált, 2007-ben szerelt le. A Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta aktívan elemzi az Ukrajnában zajló katonai eseményeket, és a Youtube-on hatszáz ezres követői bázissal rendelkezik. Az Index exkluzív interjúja következik.

Arra gondoltam, hogy a beszélgetésünkben több, az orosz médiában útjára indított narratívát beszéljünk át, és Ön szakmai elmondja a véleményét ezekről. Kezdjünk az elsővel: Luhanszki megye elfoglalása az orosz hadsereg első jelentős katonai sikere. Ezzel áttörték az ukrán védelmi vonalakat, amit innentől újabb ukrán kudarcok fognak követni. Erről mit gondol?

Politikai értelemben a Luhanszki megye elvesztése Ukrajna részleges kudarcának számít, hiszen az oroszok az ország egy újabb megyéjét szállták meg. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy az orosz nyilatkozatok ellenére még mindig nem a megye egésze került orosz kézbe, vannak területek, amelyeket még az ukrán hadsereg ellenőrzi.

KATONAI SZEMPONTBÓL AZONBAN KUDARCRÓL SEMMIKÉPPEN NEM LEHET BESZÉLNI. IGEN, TERÜLETEKET VESZTETTÜNK, DE MEGŐRIZTÜK AZ UKRÁN HADERŐT JELENTŐSEBB VESZTESÉG NÉLKÜL, ÉS NEM HAGYTUK, HOGY BEKERÍTSÉK, MEGSEMMISÍTSÉK VAGY ELFOGJÁK A CSAPATAINKAT.

Számunkra ez inkább presztízs veszteség, mert az orosz erők így átmenetileg megszerezték a kontrollt a Luhanszki megye felett.

Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022. június 22-én Moszkvában

Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022. június 22-én Moszkvában
Fotó: Mikhail Metzel / AFP

Az orosz háborús taktika​

Mennyire bizonyult hatásosnak az elmúlt hónapokban az orosz taktika: nehéztüzérség folyamatos bevetése, és ezzel az ukrán erők lassú felőrlése, az ukrán védelem fokozatos felszámolása. Ez működik? Mit tud tenni ellene az ukrán hadsereg?

Van hatása, de ne értékeljük túl ezeket az eredményeket: 2 hónap alatt az orosz haderő 40 km-t haladt előre. Nagyon lassú ez az előrehaladás, rendkívül nagy veszteségek mellett. A hadseregük kimerült, tartalékok nincsenek, és emiatt a támadó potenciál nagyon lecsökkent. Ez a II. világháború stratégiája, amikor a nagy tüzérségi támadóhullámot a gépesített lövész egységek előrenyomulása követi.

Pontosan ugyanezt a taktikát követte Oroszország a második csecsen háború idején is. Azonban épp most változik meg a harcok jellege, és ez a stratégia egyre kevésbé lesz hatékony a jövőben. Hogy miért? Mert most már lehetőségünk van megsemmisíteni az ellenfél ellátási vonalait mélyen a frontvonalak mögött. Ez azt eredményezi, hogy az orosz hadseregben lövedék-éhség lép fel, vagyis nem lesz elég muníciójuk, hogy véghez vigyék a feladataikat olyan tempóban, ahogyan ezt eddig próbálták megtenni.

Az elmúlt hónapokban a szakértők körében elterjedt az a nézet, hogy ukrán oldalon a széleskörű mobilizáció miatt nem volt gond az emberi erővel, de problémát okozott a nehézfegyverzet és a lőszerek hiánya, miközben az orosz hadseregben pont ellenkezőleg – nem volt gond a fegyverekkel, de érződni kezdett az emberhiány. Ez az alapfelállás változott, vagy még mindig jellemzi a helyzetet?

Oroszország számára egyre inkább gond lesz az üzemanyag ellátás és a löveg utánpótlás. Ezek nélkül sem az ágyúk, sem a tankok nem működnek. A hírszerzés szerint egyre nehezebben tudják ezeket pótolni - az európai részen amit lehetett, gyakorlatilag már felhasználták. Most az Ural környékéről kell hozni, ami több ezer kilométer vasúti szállítást jelent. Szeverodonyeck és Liszicsanszk ostrománál például már nem orosz lövedékeket hoztak, hanem a belarusz készleteket ürítették ki, hogy gyorsabban jussanak hozzá. Minszk több mint száz vagonnyi lövedéket adott át, ami jelentősen csökkentette a készleteiket.

Oleg Zsdanov

Fotó: Oleg Zsdanov
Az egyik néhány nappal ezelőtti interjújában azt mondta, hogy az orosz hadsereg „kifáradt”. Ezt miből látja?

Az Orosz Föderációnak egyszerűen nem maradt operatív tartaléka, amelyet be lehetne küldeni a harcokba, és megerősíteni vele a támadást. A háború tudománya azt mondja, hogy ha támadsz, akkor minden egyes elfoglalt területtel erősítened kell a saját haderőd létszámát – vagyis tartalék egységeket kell beküldeni a harcokba. Ilyen tartalékokkal Oroszország jelenleg nem rendelkezik. A legtöbb, amit most tehetnek, hogy a veszteségeiket részlegesen pótolják. Ez látszik abból is, hogy

MÁR EGY HETE NEM TUDJÁK FOLYTATNI AZ INVÁZIÓT A DONYECKI TERÜLETEKEN, SZLAVJANSZK, BAHMUT ÉS KRAMATORSZK IRÁNYÁBAN.
Putyin erre azt mondta, hogy „időt ad a katonáknak a pihenésre”.

Ő maga korábban azt is mondta, hogy nem szabad megrohamozni az Azovsztal területét, erre másnap elindult a gyár bombázása. Azt mondta, hogy az egységeknek pihenni kell, de közben az orosz haderő felderítő jellegű harcokat végez: vagyis megpróbálja kipuhatolni az ukrán védelem gyenge pontjait. Ez történik már egy hete Szlavjanszknál és Bahmutnál – keresik a gyenge pontjainkat. De teljes értékű invázió elindítására nem képesek – nincsenek meg hozzá az emberi erőforrásaik.

És hogyan fogja az orosz vezetés megoldani ezt a problémát?

Az orosz vezetés most operatív szünetet vesz majd, de ezt aktív harci cselekménynek fogja álcázni. Az orosz haderő megpróbál majd támadást imitálni, ahogyan most is teszik. Elképzelhető, hogy megpróbálkoznak addig egy másik területtel – például Harkiv környékével, vagy Zaporozsjével. De az elfogott telefonbeszélgetésekből tudjuk, hogy a Zaporozsjében lévő csapatok nem akarnak harcolni, mert hátrányban vannak hozzánk képest.

Eközben Moszkva megpróbálja feltölteni a tartalékokat és újabb önkénteseket toborozni. Most éppen gyorsított program szerint próbálják kiképezni az önkénteseket, hogy legalább minimálisan legyenek képben a lőfegyverek használatával. Ez a katonai kontingens már erősen eltér az eddigiektől: 40-50+ életkorban jelentkeznek leginkább, a fiatalok már nem. Akik akartak a fiatalok közül, már ott vannak a fronton. Most toboroznak például az orosz börtönökben. Meglátjuk, hogy milyen hamar tudják feltölteni a tartalékokat, hogy legalább a sereg ütőképességét tudják helyreállítani.

Egy kigyulladt teherautó Luhanszk megyében 2022. május 28-án

Egy kigyulladt teherautó Luhanszk megyében 2022. május 28-án
Fotó: Alex Chan Tsz Yuk / SOPA Images / Getty Images Hungary

Van egy másik jellemző narratíva, amely terjed az orosz médiában: miszerint kialakulóban van egy töréspont az ukrán kormány és a katonai vezetés között. A politikai vezetés erőltette Szeverodonyeck megtartását, a katonai ellenezte. Lehet ilyenről beszélni, és volt-e eredménye annak, hogy közel három hónapon keresztül tudta megtartani az ukrán hadsereg a Luhanszki megye maradékát?

Moszkva nagyon szeretné, hogy ilyen töréspont legyen az ukrán vezetésben, de semmiféle vitáról nincs szó. A katonai vezetés irányítja a védekezést, az ukrán elnök pedig az ország vezetését. Félreértésék vagy viták az elnök és a hadsereg parancsnoka között nincsenek. Szeverodonyeck megtartásának több fontos oka volt: például az, hogy komoly előnyben vagyunk az ellenféllel szemben a városi harcokban. Itt nem is lehetett más vélemény, hogy a várost meg kell-e tartani, vagy sem: mind katonailag, mind politikailag szükség volt rá.

 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
#39 784
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A brit hírszerzés azt jósolja, hogy "Wagner" elveszíti szerepét az Orosz Föderációban​

Olena Roschyna – 2022. július 18., hétfő, 09:27

21941

A brit hírszerzők úgy vélik, hogy a toborzási kritériumok leszállítása, az elítéltek bevonása és a "Wagner" PMC rövid kiképzése miatt elveszíti vezető szerepét az Oroszország által Ukrajnában vívott háborúban.

Forrás: Military Intelligence Review , amelyet az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma adott ki július 18-án

Szó szerint: "Oroszország a Wagner katonai magánvállalatot használta erőinek megerősítésére a frontvonalon, valamint a személyi hiány és a veszteségek csökkentésére.

"Wagner" szinte biztosan központi szerepet játszott az utolsó csatákban, beleértve Popasnaya és Lisychansk elfoglalását. Ezek a csaták súlyos veszteségeket okoztak a csoportnak.

„Wagner” csökkenti a toborzási normákat, elítélteket és korábban „feketelistán” szereplőket vesz fel. Nagyon korlátozott képzés áll rendelkezésre az újoncok számára. Ez valószínűleg hatással lesz a csoport jövőbeni hadműveleti hatékonyságára, és csökkenti a reguláris orosz haderő támogatásának értékét."

Részletek: A brit hírszerzés megjegyzi, hogy a "Wagner" vezetője, Jevgenyij Prigozsin nemrégiben megkapta az Orosz Föderáció hőse címet "Wagner" luhanszki munkájáért.

Hírszerzési források szerint egy olyan időszakban, amikor számos magas rangú orosz katonai parancsnokot lecserélnek, ez valószínűleg tovább fokozza a katonaság és Wagner közötti elégedetlenséget.

Valószínűleg az orosz hadsereg moráljára is negatív hatással lesz – teszik hozzá.
A BRIT HÍRSZERZÉS!!!! ÉRTED??? A BRIT, A HÍRSZERZÉS aki mindent is tud. A titkosszolgálat, ami a média sztárja, ami már 16-szor jelezte, hogy Oroszország kimerült és mindig is igaza volt! Aki már tudja, hogy a sátáni ruszkik 163 ezer embert vesztettek és minden elégették a titkos harctéri krematóriumokban, sőt a hamujukat bekeverték a tábori pékek kenyérbe, mert nincs logisztika, nincs ellátási biztonság náluk. A szolgálat, ami TITKOS, ami annyira titkos, hogy mindenhol ott van, de természetesen titokban...ami majdnem olyan jó, amint a BRIT tudósok! Az ősi kelta druidák utódai, a híres Merlin unokái, akik látnak, ismernek, tudnak.
DE most komolyan.....ez a brit titkosszolgálat????? :)
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Mit nem ertesz pontosan? Ketszer leirtam, mi nem vilagos.
Az oroszok egy benzinkut meg gazkut, meg esetleg az egyszerub agrariumhoz ertenek, semmi mashoz nincs mar kozuk. Most viszont mar kereskedni sem fognak olyan konnyen, a gazdasagukat meg terden fogja rugni a szankcios hatas ev vegere (mondjuk az europait is, de az most nem tema itt.)


Ezt a zoldseget.
MIlyen szintet lehetne lepni annak, akinek nincs annyi nyersanyaga? Rajzoljon, baszki? :D

Harmadszor is: Japan akarhonnan vesz akarmit, mert nemhogy kozkedvelt a vilagban, de meg raadasul qrva gazdag is, es mindenki akar veluk kereskedni, mert meg raadasul iszonyu fejlett is technologiailag. Japan a hulye stagflacioja mellett is megmaradt a vilag 3-4-5. gazdasaganak az lmult 30 evben.

Ezzel szemben az oroszok ruppotlanok es nem ertenek mar regen semmihez. Nemhogy alapkutatasuk nincsen a fejlesztesekhez, de gyartastechnologiaban is remenytelenul lemaradtak, mikozben a fejlesztesek tempoja miatt kenytelenek voltak nyugati rendszerekre berendezkedni, amiert mind kibanyaszott nyersanyagokkal fizettek.
Ennek most mind vege, es az amugy sem tul komoly orosz gazdasagi potencial meg tovabb zsugorodik majd.




Hogyne ertenelek. Ertelmetlensegeket beszelsz. Milyen blokaddal, ki fojt meg kit? :D
Te lattad mar Japant a terkepen, baszki? :cool:

HETEZER szigetet ki az istennyila blokkolna? :D :D
Meg hogyan?
Az egyik legnagyobb economic zone az oveke a vilagon es azt kemenyen ellenorizk is.
A JMSDF erejet sem ismered, ugye? A vilagon a 4. legerosebb navy, pont emiatt, raadasul hangsuloyozottan anti-sub kepessegre, aknamentesitesre, raketavedelemre meg anti-aircraft elharitasra gyurtak ra a kezdetektol fogva.

Milyen kontinens? Az oroszok? :eek:
Atnyulnak ketto kozott, de nemhogy nem sajat kontinenes - WTF?? -, de raadasul tiszta lapos az egesz nyugati resze, vedhetetlen, ezert is megy ez a nonstop hoditgatasuk 400 eve.
A teruletukhoz kepest meg miniatur peldaul pont a Navy, a Black Sea Fleet egy vicc volt mindig is, a Pacificen levot teleraktak subokkal meg missile destroyerekkel, partraszallo talan csak mutatoban marad, destroyer talan van 3-4 osszesen ott keleten. Komolytalan mindenfele offenziv akciora.
Az egyetlen epkezlab talan az eszaki flotta, pont azert, hogy ne lehessen oket ott fenn blokkolni, de azt biztosan nem vinnek at a Csendesre, mert akkor nyitva van az aranykapu...

Ami a hataraikat illeti, ha a kinaiak megindulnak, a ruszkiknak annyi meg egy bambi, a felere redukaljak a kinaiak a teruletuket.



Ebbol az inkoherens manias katyvaszbol egy szot nem ertek.
Próbáltam megfogalmazni az érdemi reakciómat, de rá kellett jönnöm, hogy ez az ukrán, és nyugati vezetőktől is (meg itt is néhányatok által képviselt) megszokhatatlan, valóság tagadó attitűd teljesen feleslegessé teszi.

Örvendtem...
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

Zaluzsnij: Sikerült stabilizálni a helyzetet, a HIMARS segített​

2022. JÚLIUS 18., HÉTFŐ, 21:32

d68d070-zaluzhnuj-detector.jpg
VALERIE ZULUZNYI.

Valerij Zaluzsnyij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az Egyesült Államok Vezérkarának elnökével folytatott beszélgetésben elmondta, hogy Ukrajnának sikerült stabilizálnia a helyzetet a harctéren.

Forrás : Zaluzhnyi in Telegram

"Sikerült stabilizálni a helyzetet. Nehéz, feszült, de teljesen kontroll alatt van.

A védelmi vonalaink és pozícióink megtartásához hozzájáruló fontos tényező az M142-es HIMARS időben történő megérkezése, amelyek célzott csapásokat mérnek az ellenséges irányítópontokra, lőszer- és üzemanyagtároló raktárakra."

Részletek : Zaluzsnyij megjegyezte, hogy hagyományosan ő tájékoztatta amerikai kollégáját az operatív helyzetről.
A fegyveres erők főparancsnoka hozzátette, hogy az Ukrajna védelmével foglalkozó kapcsolattartó csoport ülésének előestéjén Millivel szinkronizálta az ukrán fél kéréseit.

Végül is, a kóma is egy stabil helyzet.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 262
113
Mit nem ertesz pontosan? Ketszer leirtam, mi nem vilagos.
Az oroszok egy benzinkut meg gazkut, meg esetleg az egyszerub agrariumhoz ertenek, semmi mashoz nincs mar kozuk. Most viszont mar kereskedni sem fognak olyan konnyen, a gazdasagukat meg terden fogja rugni a szankcios hatas ev vegere (mondjuk az europait is, de az most nem tema itt.)


Ezt a zoldseget.
MIlyen szintet lehetne lepni annak, akinek nincs annyi nyersanyaga? Rajzoljon, baszki? :D

Harmadszor is: Japan akarhonnan vesz akarmit, mert nemhogy kozkedvelt a vilagban, de meg raadasul qrva gazdag is, es mindenki akar veluk kereskedni, mert meg raadasul iszonyu fejlett is technologiailag. Japan a hulye stagflacioja mellett is megmaradt a vilag 3-4-5. gazdasaganak az lmult 30 evben.

Ezzel szemben az oroszok ruppotlanok es nem ertenek mar regen semmihez. Nemhogy alapkutatasuk nincsen a fejlesztesekhez, de gyartastechnologiaban is remenytelenul lemaradtak, mikozben a fejlesztesek tempoja miatt kenytelenek voltak nyugati rendszerekre berendezkedni, amiert mind kibanyaszott nyersanyagokkal fizettek.
Ennek most mind vege, es az amugy sem tul komoly orosz gazdasagi potencial meg tovabb zsugorodik majd.




Hogyne ertenelek. Ertelmetlensegeket beszelsz. Milyen blokaddal, ki fojt meg kit? :D
Te lattad mar Japant a terkepen, baszki? :cool:

HETEZER szigetet ki az istennyila blokkolna? :D :D
Meg hogyan?
Az egyik legnagyobb economic zone az oveke a vilagon es azt kemenyen ellenorizk is.
A JMSDF erejet sem ismered, ugye? A vilagon a 4. legerosebb navy, pont emiatt, raadasul hangsuloyozottan anti-sub kepessegre, aknamentesitesre, raketavedelemre meg anti-aircraft elharitasra gyurtak ra a kezdetektol fogva.

Milyen kontinens? Az oroszok? :eek:
Atnyulnak ketto kozott, de nemhogy nem sajat kontinenes - WTF?? -, de raadasul tiszta lapos az egesz nyugati resze, vedhetetlen, ezert is megy ez a nonstop hoditgatasuk 400 eve.
A teruletukhoz kepest meg miniatur peldaul pont a Navy, a Black Sea Fleet egy vicc volt mindig is, a Pacificen levot teleraktak subokkal meg missile destroyerekkel, partraszallo talan csak mutatoban marad, destroyer talan van 3-4 osszesen ott keleten. Komolytalan mindenfele offenziv akciora.
Az egyetlen epkezlab talan az eszaki flotta, pont azert, hogy ne lehessen oket ott fenn blokkolni, de azt biztosan nem vinnek at a Csendesre, mert akkor nyitva van az aranykapu...

Ami a hataraikat illeti, ha a kinaiak megindulnak, a ruszkiknak annyi meg egy bambi, a felere redukaljak a kinaiak a teruletuket.



Ebbol az inkoherens manias katyvaszbol egy szot nem ertek.
elnézést ha meghaladta a szellemi szintedet,érdekes módon mások értették .. még egyszer elnézést kérek :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113

Részlet az interjúból..​

Ukrán katonai szakértő az Indexnek: Oroszország kifáradt, augusztusban indul az ukrán ellentámadás...​

Bendarzsevszkij Anton
BENDARZSEVSZKIJ ANTON
Bohóc Anton, ilyet még megosztani is gáz szerintem. Ismerem személyesen sajnos, nem teljesen normális. Ráadásul egy ruszofób barom. Belaruszként.
 
W

Wilson

Guest
Bohóc Anton, ilyet még megosztani is gáz szerintem. Ismerem személyesen sajnos, nem teljesen normális. Ráadásul egy ruszofób barom. Belaruszként.
Neked ez a véleményed róla , az meg hogy mit oszt meg az ember nem te döntöd el, árulj már el nekem valamit mikor fogsz már leszokni arról, hogy előírod másoknak, hogy mit oszzon meg? Ez egy fórum szerintem ideje lenne már tudomásul venni minden érintettnek, hogy attól még, hogy rendszeresen leírja valaki, hogy miért osztja meg valaki ezt vagy azt attól még az ugyanúgy meg lesz osztva ebben a topikban is.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
az elmúlt időben ezek az orosz lőszerraktárak kommunikációs/logisztikai/vezetési pontok sorra megsemmisültek úgy Donbaszban mint Hersonban.
tán egy hete volt pár nap amikor sorra lőtték szét ezeket
aztán vagy elfogytak - ami meglepő lenne - vagy elővették az oroszok az álcázás tankönyveiket és elkezdték hasznosítani az ott olvashatóakat
meg persze nyilván csökkentették a koncentrációt több kisebb raktárba és hátrább is tették ezeket
mindenesetre egyelőre eredményesnek tűnik, akármit is csináltak
igen, a kercsi hidat nem fogják tudni se eldugni se máshova vinni se álcázni:-(
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 273
93
Napi humor :D címszavakban:igaz hogy területeket vesztettünk de az emberanyagot kimentettük veszteség nélk...orosz lőszerhiány..orosz emberhiány..orosz üzemanyaghiány...csak ráérő embereknek ajánlom.Ilyen a mainstream média manapság.Aki ezt olvassa vajon mit tudhat a valóságról?Izé...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Neked ez a véleményed róla , az meg hogy mit oszt meg az ember nem te döntöd el, árulj már el nekem valamit mikor fogsz már leszokni arról, hogy előírod másoknak, hogy mit oszzon meg? Ez egy fórum szerintem ideje lenne már tudomásul venni minden érintettnek, hogy attól még, hogy rendszeresen leírja valaki, hogy miért osztja meg valaki ezt vagy azt attól még az ugyanúgy meg lesz osztva ebben a topikban is.
Neked a fétised ez a szöveg, amit hetente egyszer leírsz valakinek? Szedd már össze magad egy picit, olyan vagy mint egy értetlen ovodás.
Egy szóval sem mondtam olyat, hogy ne ossz meg ilyeneket. A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy miket osztasz meg. Azt osztasz amit akarsz. Max röhögünk rajtad, de ez meg a mi dolgunk.
Ismét csak leírtam a véleményem egy baromról. Ennyi. Ne okoskodjál már mindenért, mert rohadt fárasztóak és frusztrálóak ezek a szövegeid.

@Vontolla Anton féle baromság áradat. Egy vicc az ember.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
tán egy hete volt pár nap amikor sorra lőtték szét ezeket
aztán vagy elfogytak - ami meglepő lenne - vagy elővették az oroszok az álcázás tankönyveiket és elkezdték hasznosítani az ott olvashatóakat
meg persze nyilván csökkentették a koncentrációt több kisebb raktárba és hátrább is tették ezeket
mindenesetre egyelőre eredményesnek tűnik, akármit is csináltak
igen, a kercsi hidat nem fogják tudni se eldugni se máshova vinni se álcázni:-(

Oroszok nem változtattak semmit, ők eddig is minimálisan depóztak, folyamatosan jön az utánpótlás a hátországból, meg ott van rendes légvédelem.

Miliciánál találtak egy gyenge pontot, hogy a rengeteg zsákmányt központilag tároltak, csak tochka ellen számolva. Nekik durrant el pár raktáruk.
Herszonban meg civil vegyipari célpontokra mentek, amiket látványosan lehet messziről fotózni/videózni, hogy nicsak füstöl valami.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 798
14 335
113
Neked ez a véleményed róla , az meg hogy mit oszt meg az ember nem te döntöd el, árulj már el nekem valamit mikor fogsz már leszokni arról, hogy előírod másoknak, hogy mit oszzon meg? Ez egy fórum szerintem ideje lenne már tudomásul venni minden érintettnek, hogy attól még, hogy rendszeresen leírja valaki, hogy miért osztja meg valaki ezt vagy azt attól még az ugyanúgy meg lesz osztva ebben a topikban is.
Teljesen igazad van. Ha nem volnának ide gumicsontok bedobálva nem volna min rágódnunk.
Ha mindenki egy álláspontot képviselne unalmas hely volna a fórum, hiszen saját magával ki beszélget?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 301
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Nagy a bizonytalanság Kijevben is. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök úgy tűnik komoly tisztogatásba kezdett az ukrán felsővezetés körében. Az elnök attól fél, hogy vezérkara együttműködik az oroszokkal. Most a jelentős hatalommal bíró belbiztonsági ügynökség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (Sluzhba Bespeky Ukrayiny, vagy SzBU) vezetőjét és az államügyészt helyezték vizsgálat alá, melynek idejére felfüggesztették őket, de hivatalosan nem bocsátották el."