[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Elhiszem, hogy az ukránok kezébe most egy olyan fegyverrendszer maroknyi példánya került amely lehetőséget ad egyáltalán precíziós csapásmérésre - no nem mintha soha nem lett volna ilyenjük, csak nem volt elég (mondjuk mert kilőtték őket).

De ez akkor is csak néhány darab. Ami részben előny (merthogy egyszerűbb elrejteni azt, amiből kevés van), de nyilván nem fog semmilyen fordulatot hozni, hiszen kevés van belőle.

PR akciónak tökéletes. Miért?
  • nyugati technika (hiszen minden ami orosz eredetű, az pfejj)
  • angolul kiejthető betűszó a neve (sokkal többen említik már HIMARS-ként azt, ami egyébként M270)
  • “precíziós” - erre minden hülyének felcsillan a szeme, akkor is, ha tudja, hogy nem az összes rakétája irányított
  • esztétikailag egy “technósabb” szerkezet: nem úgy néz ki, mint egy random orosz MLRS a rápakolt kéménycsövekkel, meg az ‘50-es éveket idéző teherautóalvázzal
  • tökéletesen illeszkedik “az oroszt ésszel győzzük le, hiszen ők buta orkként csak csöves tüzérséget használnak, haha” narratívába - persze az nem zavarja ezeket a debileket, hogy az oroszok ezres nagyságrendben használtak precíziós fegyvereket az elmúlt 5 hónapban
  • már rengeteg nyomi mémet kreáltak hozzá ráérős redditorok illetve jól fizetett CIA alkalmazottak (minő véletlen, van már Saint HIMARS is)

Szóval: a HIMARS egy psyops műveletbe oltott haditechnikai PR-akció. Nem tudom, nincs infók róla, hogy el akarnak-e adni belőle még, de kísértetiesen úgy tűnik, hogy a gyártó cég vergődik ezzel, hogy lehetőleg minél nagyobb hypeot generáljanak köré.
Ki emlékszik már a Javelinre, NLAW-ra, a mindenféle MANPADS-ekre vagy akár az M777-re (az is nagyon “precíziós” volt, ráadásul titán, nem mint a buta orosz acéltarackok).

Wilsonék azért gondolkodjanak már el egy percre a fentieken, illetve ezen: 4, 8, vagy akár 20 HIMARS úgy mégis mit változtat majd a dolgok menetén? Mi lesz a stratégiai előny?
az oroszok logisztikaja vasutvonal, loszer egy depoba lepakol 50kmre a fronttol
napi 50 000 buta de hatekony loszert lottek ki az oroszok az ukranokra.
ez brutalis szam.

a depok muholdrol tok jol behatarolhatok.
nem sok himarsot kaptak az ukranok, de egy himars hatosugara 80km es ezek nagyon mobilak.
na a loszerraktarak kilovese miatt most a napi 50000 tuzersegi lovedek erosen lecsokkent.
a haboru menetet ez nem forditja meg.
de az oroszokat talan lelassitja.

1. ki kell talalni uj logisztikat, elso korben a depokat hatrebb kell vonni, messzebbrol tobb teherautoval kell cipelni a loszert.
2. ki kell szedni a himarsokat. de ez hiabavalo, mert par tucatot mindig fognak kapni az amiktol
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 729
14 573
113
M

Volt a Szovjetunión belül orosz és ukrán hadsereg is? Nekem ez új. Ne költsél már az ukránok képzelt 1917-et megelőző történelme mellé már képzelt hadsereget is! Nagyon kilóg a lóláb nálad is. Már megint egy ukrán fantazmagóriás.

Szándékosan értetlenkedsz, hogy írtam volna ilyent ? Hogy kellett volna érthetőbben leírnom ? A Szovjetunió szétesését megszívta az azután, újonnan létrehozott Ukrán és Orosz Hadseregek ?
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: ghullaire and PPP

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 989
12 021
113
Meg sem száradtak az aláírások az egyezményen, de az oroszok már robotrepülőgépekkel támadták az odesszai kikötőt.
90c95b07504a4f85bd9e81145cfe5b73.png

Ennyit ér a szavuk.
ott van a szerzodes, te is beillesztetted. En ugy latom, azon nincs az orosz reszrol alairas, csak torok es ukran, valamint az ENSZ reszerol, mint aki tanusitja. Szoval az oroszok eszerint nem irtak ala, ergo nincs mit megszegniuk.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 454
11 468
113
Én azt értem, hogy a Donbaszban nagyon komoly ukrán erődítsék vannak/voltak, de 1940-ben a németek simán megkerultek a Maginot vonalat. Az oroszoknak is volt erre lehetőségük északról is és délről is, de ők inkább ezeket az erődítséket ostromoljak.
Csak laikusként.

Az eddigi fejleményekből kiindulva szerintem előbb-utóbb megtudnák kerülni az oroszok az erődítéseket.

De a mind a két félnek az a vélt vagy valós érdeke, hogy ott folytatódjanak a harcok:

- Az ukránok nem akarnak feladni egy talpalatnyi földet sem. Ráadásul ott maximalizálni tudják az oroszoknak okozott veszteségeket.

- Az oroszok a logisztikai útvonalat szeretnék mennél rövidebben tartani, amíg erőik anyagigényes harcba, komolyabb ellenállásba ütköznek.
A lassú előrenyomulással nem mellesleg folyamatosan lebegtetik az esélyét annak az ukránok előtt, hogy azok egyszer csak megtudják változtatni a hadiszerencsét (mert elfogy az oroszok lőszere, stb.)
Ehhez ráadásul nyilván apránként az ukránok folyamatosan kapják a nyugati utánpótlást.
Ha az oroszok kikerülve az erődítéseket - lásd betörés Kijevig - végigrohannak nyugat felé, akkor azokon a területeken ellehetetlenül a nyugati szállítás.
Márpedig szerintem az oroszok másik célja fogyasztani a Nyugat fegyvereit. Nem mintha nem maradna ott még "valamennyi", meg ne tudnának azok helyette újabbakat gyártani. De hát az idő (nem a majd maximálisan felpörgött fegyvertermelésű hidegháború idején járunk), de még a felpörgetés is idő.

Amikor és amennyiben terveik és reményeik szerint már az ukrán főerők elfogynak, a nyugati szállítási kedv is lanyhul (egy ponton túl a potenciális vásárlók is látják, hogy hagyományos orosz harcászattal is darálhatóak a nyugati fegyverek; nem egy jó reklám...), no meg a szankciók is sorra sülnek el visszafelé, ahhoz meg idő kell, az erődítések elleni harccal meg szépen megy az idő, akkor jöhet az, ami rendre jósolva volt a műveletek előtt; viszonylag rövid idő alatt beljebb nyomulni a nyugati területek felé - nem kritikusan megterhelve a saját logisztikai kapacitásukat.

Szerintem.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 826
113
Ismét van víz Mariupolban.
A közművek Mariupol mind a négy kerületében újraindították a vízellátást a központi vízvezetékeken keresztül, az ellenségeskedés során megsérült csöveket nyomás alatt ellenőrzik és javítják – mondta Vlagyimir Sehanin, a DPR Állami Egységes Vállalatának "Donbass vize".segélyszolgálatának vezetője.

„Négy kerület van a városban, Primorszkijban és Oktyabrszkijban van víz, és az Iljicsevszki (ma Kalmiuszszkij ) kerületet is teljesen ellátják, és már a bal parton is ellátják. Vagyis a víz a központi vízvezetékekbe került. Külön szakaszok voltak, városunk végpontjai. Elvileg minden [többszintes épületben] van víz” – idézte a vezetőt a TASS.

Elmondása szerint míg a közművek korlátozott nyomás alatt szolgáltatnak vizet, az ellenségeskedések következtében rengeteg hálózat tönkrement. Elegendő nyomás van ahhoz, hogy egy többszintes épület legfeljebb harmadik emeletére jusson víz. Egy ilyen intézkedés szükséges a vízvezetékek sérült szakaszainak megtalálásához és javításához.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 989
12 021
113
Pont Európában, érdekes. Ha nem mész ki a házadból, kevesebb energia fogy össztársdalmi szinten. Jól illeszkedik az eddigi háttérhatalami showműsorhoz ez a beteg játék, amit velnk játszanak.

Amúgy ez nem homárokat fertőz éppenséggel? Akkor nem vagyok meglepődve, hogy pont Európában van a legtöbb fertőzés, hiszen az oktrojált seggbekukiból is itt van a legtöbb.

Már csak egy kérdésem van: miért kellene, hogy a normális embereket érdekelje ez?
Furcsa, hogy napi 33 fertozeszamnal mar veszhelyzetet hirdetnek, az egesz vilagon 15.000 esetet jegyeznek, Magyarorszagon tudtommal 3 db majomhimlos van, szlovakiaban talan 1 db. EZ MAR VESZHELYZET! Persze a COVIDnal messze nagyobb fertozesszamnal nem volt az. Gyanus.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 824
57 723
113
1904-ben született, a Cári Oroszországban, akkor még teljes tagadásban voltak, mindent tűzzel - vassal írtottak. De a Szovjetunióban ott volt rendesen sokféle, 16 elismert etnikum, saját köztársaságokkal, és Morozov az Ukrán SzSzR-be lett besorolva.

Csak éppen az orosz etnikai részen született. Mai napig orosz terület a város:

Nyilván a főkonstruktőr elvtárs nem egymaga tervezte szólóban az adott gépjárművet, a legkisebb csavarig, hanem a mérnökcsapat, de ő fogta össze a team-et és jegyezték meg a nevét. Más mérnöki csapatnál meg Popov vagy Karcev - Venegyiktov koordinálták a projektet.

Például Mozorov a T-34-et sem egyedül tervezte, Kucharenkóval együtt csinálták. Annak a neve maradt fennt aki jobban feküdt a pártnál.
A Mozorov mítoszt nagyban építették az ukránok is az utóbbi időben politikai okokból szintén.
Valóban tehetséges ember volt, de sok kíváló főkonstruktőr dolgozott még az SZU-ban, lásd teljesség igénye nélkül:
Leonyid Kartsev, Nyikolaj Popov, Pavel Isakov.
E mellet a páncélt, az ágyút, a tűzvezetést mind külön tervezőintézetek tervezték.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 729
14 573
113
A Mozorov mítoszt nagyban építették az ukránok is az utóbbi időben politikai okokból szintén.

Lehet nacionalistáskodni, de attól még az Orosz és Ukrán testvérnépek, egykutya.

E mellet a páncélt, az ágyút, a tűzvezetést mind külön tervezőintézetek tervezték.

Azt említettem is, hogy a 125-öst azt Permben, és az APS-t meg Kolomnában tervezték, mindenki ki tudott állítani okos mérnököket.
 
W

Wilson

Guest
mit vársz egy repülő tárgy lelővésénél? egy fényes pukkanás az égen és ennyi vagy a te kedvedérd szereljenek kamerát a rakéta orrába?
"De felülhetsz egy rakétára és élőben meg tapasztalhatod."
a poént félre téve nem értelek.
Milyen repülő tárgy lelövéséről beszélsz? Én a Himars indítók âllítólagos oroszok általi kilövéséről beszéltem és amelyek tudomásom szerint nem szoktak repkedni.