[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

A grúz védelmi minisztérium átadhatja az ukrajnai grúz önkéntesek adatait az Orosz Föderációnak - a média​

2022. augusztus 9., kedd, 17:53


A Mtavari grúz ellenzéki tévécsatorna hétfő este nyilvánosságra hozott egy vizsgálatot, amelyben azt állítja, hogy a grúz védelmi minisztérium információkat szolgáltathat Oroszországnak az Ukrajnában az orosz megszállók ellen harcoló egykori katonákról.

Erről számol be az "Európai Igazság" .

A Mtavari-történet azt állítja, hogy a grúz hadsereg személyi aktái az úgynevezett "LPR Népi Ügyészség" kezébe kerültek, amely állítólag az ukrán hadsereg egykori Liszicsanszk melletti kiképzőbázisáról tette közzé fotóit.

Különösen Mikheil Kamhadze grúz tisztről beszélünk, aki 2017 óta szolgál az ukrán fegyveres erőknél. Az oroszok nyilvánosságra hozták a róla és családtagjairól szóló, teljes körű információkat tartalmazó dokumentumokat, köztük lakcímüket és munkahelyüket is.

Kamhadze azt állítja, hogy soha nem járt Liszicsanszkban, és valaki a grúz védelmi minisztérium levéltári osztályától eladhatta a mappát a személyes aktájával együtt az orosz különleges szolgálatoknak.

Egy másik grúz, akinek személyes aktája a megszállók birtokában van, Nadym Khmaladze. Állítása szerint őt a családjára vonatkozó adatokkal együtt még márciusban az egyik oroszbarát Telegram csatorna publikálta, de nem tudja, hogy hogy.

A mtavari nyomozás nyilvánosságra hozatala után a grúz ellenzék azonnal bírálta a hatóságokat, "hazaárulással és kollaborálással" vádolták őket, valamint orosz befolyást hirdettek a grúz védelmi minisztériumban.


Egyelőre sem a minisztérium, sem a grúz hatóságok képviselői nem kommentálták a vádakat.

Nem tudni pontosan, hány grúz önkéntes harcol Ukrajnában Oroszország ellen, de számukat több százra becsülik. Különösen a „Grúz Légióban”, az „Azov” zászlóaljban, a Nemzetközi Légióban harcolnak.

Mint ismeretes, márciusban Denys Shmygal ukrán miniszterelnök felszólította grúz kollégáját, Irakli Garibasvilit, hogy engedélyezze Grúziából származó önkéntesek repülését Ukrajnába.

Júniusban Garibasvili botrányba keveredett, amikor "bérelt önkénteseknek" nevezte azokat a grúz önkénteseket, akik Ukrajnába mentek Oroszország ellen harcolni, és közölte, hogy Kijev állítólag követelte szabadon bocsátásukat.


 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
amint jön az első áramszünet nem fog eladni senki senkinek áramot, max ha valamelyik megújuló éppen túltermel és nincs hova tenni
de a szenet gázt olajat onnantól kezdve mindenki be fogja spájzolni
magyarország fogyasztásának ca egyharmada import..
Ha az oroszok akarják Ukrajna nagyon hamar importáló ország lesz. Ne üljünk már háttal a moziban.

Ettől függetlenül, amit ír, az úgy igaz, hogy a téli időszakban reális lehet, de az egész évet tekintve az import ennél alacsonyabb (tavaly 27% volt, 2020-ban 25%).
1aram-433732.jpg

(Zöld a téli fogyasztás.)

Főleg azért, mert az áram esetében sokkal kisebb lett az áremelés, mint a gáz esetében, a rezsicsökkentett fogyasztás felett. A fogyasztásunk legfeljebb 3-5%-al csökkent az előző hatására. Amennyiben tovább emelnék az áram árát akkorvélelmezhetően a 6-10%-os tartományba kerülne a fogyasztás csökkenés a téli időszakban.
Ám ettől függetlenül, az ukrán energiatermelésre alapozni, energiastratégiát nem lehet. Nem tudhatja, hogy:
Lesz-e elég szén Ukrajnában az erőművek működtetéséhez? Mekkora lesz a folyók téli vízállása? Milyen hideg lesz egyáltalán a tél? Egyáltalán hány erőmű fog áramot termelni?
Az aktuális adatok és lehetőségek (honnan veszünk áramot), ezen kérdések megválaszolására elégtelenek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

A védelmi minisztérium hivatalosan nyilatkozott a krími robbantásokról​


Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma vészhelyzetről számol be Novofedorovkában:

Augusztus 9-én 15 óra 20 perc körüli időben a Novofedorovka településhez közeli szaki repülőtér területén több légijármű-lőszer robbant fel egy zárt tárolóhelyen.

„Senki sem sérült meg a robbanásban. A repülõtér repülõgépei nem sérültek meg.

Intézkedéseket tesznek a tűz oltására és a robbanás okainak felderítésére.

- A helyszínről származó jelentés szerint a repülőtéren lévő összegyűjtött lőszertároló területén nem volt tűzhatás.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660055584
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
Kijev elismerte, hogy a világ országainak kétharmada nem támogatja Ukrajnát. A világközösség nagy része semleges vagy oroszbarát az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Korábban a Bloomberg arról számolt be, hogy a G20-országok fele nem csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz.

FZuBpVNXgAAYPk_

FZuTWjcXkAA7tWf
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 300
113
Breking!!! Ég a Krímben egy légibázis. Csak nem megkapták a hoholok az USA-tól a nagyobb hatótávolságú rakétákat????


https://topwar.ru/200083-v-krymu-progremela-serija-vzryvov.html

photo_2022-08-09_15-57-38.jpg



 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113

A védelmi minisztérium hivatalosan nyilatkozott a krími robbantásokról​


Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma vészhelyzetről számol be Novofedorovkában:

Augusztus 9-én 15 óra 20 perc körüli időben a Novofedorovka településhez közeli szaki repülőtér területén több légijármű-lőszer robbant fel egy zárt tárolóhelyen.

„Senki sem sérült meg a robbanásban. A repülõtér repülõgépei nem sérültek meg.

Intézkedéseket tesznek a tűz oltására és a robbanás okainak felderítésére.

- A helyszínről származó jelentés szerint a repülőtéren lévő összegyűjtött lőszertároló területén nem volt tűzhatás.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660055584
( A dögök már 37 repülőgép és 6 helikopter pusztulását vizionálják a twitteren)
Személyi veszteség sajnos biztos van, de remélem tényleg nincs eszközveszteség.
Ha harcban, hohol-nyírás közben le is pottyan az égről egy-egy, azt valahogy még fel lehet dolgozni. Ennél hősibb, szebb halált számukra elképzelni sem tudok...
Na de ágyban, párnák közt ??? :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and cirqle

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Aksenov egy halálos áldozatról számolt be a novofedorovkai robbanásokban

A krími Aksjonov vezetője egy halottról számolt be, miután Novofedorovkában felrobbantották a lőszert.​

Füst egy robbanásból a krími Novofedorovka faluban - RIA Novosti, 1920, 2022.09.08.

© RIA Novosti
Menj a fotóbankhoz
Füst egy robbanásból a krími Novofedorovka faluban
Olvassa el a ria.ru oldalt
SIMFEROPOL, augusztus 9. – RIA Novosti. Egy ember meghalt a lőszerrobbanásban a Novofedorovka melletti szaki repülőtéren, további öten megsérültek – közölte Szergej Akszjonov, a krími tartomány vezetője a Telegram csatornáján.
"Sajnos egy ember meghalt. Őszinte részvétemet fejezem ki a hozzátartozóknak és a barátoknak. Minden szükséges segítséget megadnak" - írta.



videó lejátszása
Füstoszlop Novofedorovka felett: lőszert robbantottak fel a Krímben
0:14

Mint a köztársasági egészségügyi minisztérium vezetője, Konstantin Skorupsky felvilágosította, öt áldozatot, köztük egy gyereket szállítottak a szaki regionális kórházba, négyet azonnal hazaengedtek az orvosi segítségnyújtás után.

"Az ötödik áldozat a műtőben van, nem átható mellkasi seb miatt műtéti ellátásban részesül. Az állapota közepesen súlyos, ma már nincs életveszély" - mondta.
Kedden korábban robbanások dörögtek a krími Novofedorovka régióban. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az incidens a repülési lőszerek felrobbantása miatt történt. A pontos okot a vizsgálóbizottság fogja megállapítani. A tűz oltására most intézkednek.

A régió vezetője, Oleg Krjucskov tanácsadója szerint 30 embert evakuáltak a repülőtérrel szomszédos házakból, őket panziókban és szállodákban helyezik el.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider
K

Kopi2000

Guest
Légibázis(Saki) Novofedorovkában. A Planet Labs képei állítólag négy órával a mai robbanások előtt készültek.


ZDhRs6Y92ow.jpg

BnrU1AUb4XY.jpg

PDBeL8vgfec.jpg
Remelem, h9gy valaki kozzeteszi majd a robbanasok es a tuz elulte utani muholdkepeket is. Ismerve az oroszokat, ha azt mondjak nincsen baj, akkor nagy baj van... Elnezve a robbanasokat, tobb epicentrum is lathato, meg osszefuggo fusttenger.... Nehezen hiheto, hogy senkinek es semminek nincsen baja.... Akkor miert telepitik ki az embereket 5 km-es korzetben?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Aksjonov a novofedorovkai helyzetről beszélt: halott van (VIDEO)​


A krími vezetője, Szergej Akszjonov, aki a helyszínen tartózkodik Novofedorovkában, a sürgősségi körzet jelenlegi helyzetéről beszélt. Azt mondta, hogy egy halottról van információ.

Nyilatkozatában megjegyezte, hogy:

►A történtek okait illetően a Honvédelmi Minisztérium hivatalos kommentárjára kell hagyatkoznunk, ott minden egyértelműen le van írva.

►Sajnos egy ember meghalt.

►A helyzet lokalizált és ellenőrzés alatt áll. A környéken nincs általános evakuálás. Csak a katonai repülőtér közvetlen közelében található házak lakóit telepítik át.

►Kikerülőt hajtanak végre, megállapítják a kár mértékét. Minden áldozaton segíteni fognak.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660059144
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Remelem, h9gy valaki kozzeteszi majd a robbanasok es a tuz elulte utani muholdkepeket is. Ismerve az oroszokat, ha azt mondjak nincsen baj, akkor nagy baj van... Elnezve a robbanasokat, tobb epicentrum is lathato, meg osszefuggo fusttenger.... Nehezen hiheto, hogy senkinek es semminek nincsen baja.... Akkor miert telepitik ki az embereket 5 km-es korzetben?

Kizárólag az Egyesült Államok felderítésen múlik hogy hány percen/órán belül teszik közzé a légi bázis maradványairól készült műhold felvételeket,ez nem a Fekete tenger közepe.
A légi bázist 0-24 ben figyelik az amerikaiak,a szokásos orosz ködösítés itt nem fog működni.
 
K

Kopi2000

Guest
( A dögök már 37 repülőgép és 6 helikopter pusztulását vizionálják a twitteren)
Személyi veszteség sajnos biztos van, de remélem tényleg nincs eszközveszteség.
Ha harcban, hohol-nyírás közben le is pottyan az égről egy-egy, azt valahogy még fel lehet dolgozni. Ennél hősibb, szebb halált számukra elképzelni sem tudok...
Na de ágyban, párnák közt ??? :confused:
Legalabb a Krimben is kezzelfoghatova valt, milyen pusztito a haboeu.... Neztem a strandolok mogotti fustfelhoket. A bekes eletbe ronditot
bele a haboru.....
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 846
113
Sztrelkov mai helyzetjelentése...

Sztrelkov Igor Ivanovics


augusztus 9., 12:34


Egyes hírek szerint a Bahmutért vívott harcok során csapatainknak sikerült megtisztítaniuk az artyomovszki pezsgőgyárat az ellenségtől.

A donyecki fronton - a frontról érkezett jelentések szerint nincs változás - a donyecki gyalogság itt működő (kezdetben sem "gazdag") egységeinek támadási potenciálja gyakorlatilag kimerült. A rendelkezésre álló erőkkel aligha lehetséges elérni Avdiivka elfoglalását és más területeken való előretörést. Folytatódnak a harcok Peska külvárosáért. Bár az ellenség sokkal nagyobb veszteségeket szenved el a hadművelet során, még a „Harmadik Hatásos Szakasz” taktikai sikerei is megalázóan minimálisak a tovább haladás tekintetében. Még én sem - minden leplezetlen szkepticizmusommal - sem számítottam ilyen szerény eredményre.
Erre mondják, ha nem lenne Sztrelkov, ki kéne találni.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Kizárólag az Egyesült Államok felderítésen múlik hogy hány percen/órán belül teszik közzé a légi bázis maradványairól készült műhold felvételeket,ez nem a Fekete tenger közepe.
A légi bázist 0-24 ben figyelik az amerikaiak,a szokásos orosz ködösítés itt nem fog működni.
Az amerikaiak nem tesznek közzé a saját műholdjaik vagy más eszközeik által készített képeket, szóval meg kell várni a következő polgári műhold átrepülését. Utoljára ma reggel 8kor készült a területről kép.
unknown.png