[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 415
33 638
113
Nem kell alábecsülni az ukrikat, az meg hogy mi a valós helyzet, kiderül hamarosan.
Nyilván az ukrik elsődleges célja az erőmű visszafoglalása, a többi valószínűleg elterelő hadművelet volt, kérdés összejön-e nekik. Ha bent vannak, akkor már az oroszok nem tudják visszafoglalni anélkül, hogy atomkatasztrófa okozásával vádolják őket... ami, ahogy korábban nyilatkozta valami nyugati politikus, a NATO 5. cikkelye értelmében támadásnak számítana a NATO ellen. És ez esetben azonnal vinnék majd oda az ukrik a NAÜ ellenőreit stb.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 633
48 327
113

Orosz Védelmi Minisztérium: Ukrán csapatok semmisültek meg a zaporozsjei atomerőműben tett partraszállási kísérlet során​


Az ukrán leszálló a zaporozsjei atomerőműben történt leszállási kísérlet során tönkrement. Az orosz hadsereg elsüllyesztett két bárkát, ahol az ukrán fegyveres erők katonái tartózkodtak.

Erről az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy számolt be.

Az eset Vodyany falu közelében történt, nem messze az atomerőműtől. Két önjáró bárka ukrán katonasággal a fedélzetén követte Nikopol felől, és 7 óra körül látták őket a Zaporozsjei atomerőmű közelében.

Az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának (GUR) ma reggeli üzenete erről semmit sem mond. Csak az Energodar ágyúzásáról számol be, amelyet az ukrán változat szerint az orosz fegyveres erők hajtanak végre, hogy megzavarják a NAÜ-küldetést.
A Reuters információi szerint azonban a nemzetközi bizottság a viharos helyzetről szóló jelentések ellenére már elhagyta Zaporozsjét az Energodar felé.

A térségben megnövekedett a katonai tevékenység. Ha idáig eljutottunk, nem állunk meg

- mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Újabb kísérlet történt ma az ukrán fegyveres erők partraszállására a Kahovka-tározónál. Két ukrán szabotázscsoport működött hét motorcsónakon, összesen mintegy 60 fővel. Amikor a Zaporizzsja Atomerőműtől három kilométerre megpróbáltak leszállni, a Nemzetőrség blokkolta őket.


Szóval elég zavaros a helyzet a híradások alapján, ilyet is olvastam:
A NAÜ-misszió megérkezett a Zaporozsjei régió orosz ellenőrzése alatt álló területére. Ezt Alexander Volga Energodar polgármestere jelentette be.

Elmondása szerint a delegáció áthaladt a vasziljevkai (Energodartól kb. 67 km-re lévő) ellenőrzőponton, és várhatóan egy órán belül megérkezik a városba.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662018755
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 017
16 360
113
Nem megerősített hírek:

A frissített adatok szerint Energodar part menti övezetében két uszályt is megsemmisítettek, egyenként 140 fegyveresből álló partraszálló csapatokkal, és Nikopol térségében körülbelül 50fegyverest, amelyek a következő szállításra készültek.

Az Ukrán Fegyveres Erők MTR-je(SOF) és az Ukrán Fegyveres Erők Fő Hírszerzési Igazgatósága(GRU) elit egységeinek teljes vesztesége körülbelül 320 ember, akik közül 230-at az Egyesült Királyságban képeztek ki.

A további ellenőrzést igénylő adatok szerint a brit védelmi minisztérium 6-8 tisztje vesztette életét a Dnyeper partján, Nikopol közelében. Jelenleg az ukrán fegyveres erők 4 tisztje van fogságban.

A NAÜ-misszió holnap délutánra tárgyal a ZNPP felé történő mozgás folytatásáról.

Jelenleg kb 28 km-re találhatók az atomerőműtől - a Novoaleksandrovka-i ellenőrzőpontnál ..
Valószínű, hogy Zelenszkij nyilvánosan az Ukrán Fegyveres Erők vezetését fogja hibáztatni a közeljövőben a művelet kudarcáért, és ez lesz az oka annak, hogy az Ukrán Fegyveres Erők legfelsőbb vezetése sorozatosan lemond.

lC_v4FvwbIc.jpg
Ez is igazolja, amit írtam, hogy a többi helyen folytatott "ellentámadás" csak figyelem elterelés volt az atomerőmű térségéről, az oroszok tudtak erről, és kihasználták az alkalmat.. Azért ha ott voltak irányítani brit tisztek - az nagy gáz, nem nyílt NATO beavatkozás?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 805
113
A helyzet Nikolaev-Krivoy Rog irányban
2022. augusztus 31-ig

Az ukrán fegyveres erők Herszon elleni offenzívájának harmadik napján az ellenség úgy döntött, hogy egyszerre három szektorban nyomja át az RF fegyveres erők védelmét: Poszad-Pokrovszkij, Andrejevka és Vysokopole. Alekszandrovka és Blagodatnij (Komszomolszkij) közelében az ukrán fegyveres erők nem jártak sikerrel, és még mindig nem.

Az Ukrán Fegyveres Erők technológiai, felderítési pontosságának, célkijelölésének és tüzérségi tűznek a fölénye ellenére a csatatéren sebtében összegyűjtött tartalékok a képzettség és a kiképzés hiányát mutatták.

Egyes területeken az Ukrán Fegyveres Erők és a területvédelmi különítmények milíciájának katonái teljes magasságban, katonai vegyi anyagokkal leforgácsolva szálltak harcba.

▪A front Posad-Pokrovsky szakaszán:
➖ A nap közepére az ukrán fegyveres erők át tudták nyomni az RF fegyveres erők védelmét Zeleny Guy közelében, Ternovy Pod sikerével. Átmenetileg az orosz egységeket visszadobták Kiselevka északi határához.
➖ Néhány órával később az RF fegyveres erőknek az Aleksandrovkából felszabaduló mobil tartalék miatt sikerült visszatérniük a Blagodatnoje (Petrovszkoje) - Zeleny Gai rajtvonalhoz.
➖ Ljubomirovka (Vörös zászló) és Ternovye Pod továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt marad. Katona és békés a szürke zónában.

▪A front Sznyigirevszkij szektorában:
➖Az ukrán fegyveres erők megkísérelték megtámadni Blagodatnoje-t (Komszomolszkoje) északról Partizanszkij felől, nyugatról pedig Kiselevka felől. Az ukrán fegyveres erők visszavonultak, miután öt felszerelést veszítettek, és fél csapatnyi embert megöltek és megsebesítettek.
➖Partizanszkojeban felrobbantották az Ukrán Fegyveres Erők lőszerellátó pontot.

▪A front Andrejevszkij szektorában:
➖Az ukrán fegyveres erők páncélozott járművekből és személyzetből tartalékokat dobtak öngyilkos rohamba a sztyeppén. Szuhoj Sztavkától Kosztromkáig és Bruskinszkoje délnyugati külvárosáig lehetett haladni.
➖Estére az Orosz Föderáció Fegyveres Erői visszakapták a kezdeményezést, biztosították a Davydov Brod - Bruskinszkoje - Novaya Kahovka autópályát, és megfékezték az Ukrán Fegyveres Erők tüzét Szuhoj főhadiszállásán és Kosztromkán. Az Andreevka teljes folyosója az orosz csapatok teljes tűzellenőrzése alatt áll.
➖Az ukrán fegyveres erők is megpróbálták kiterjeszteni az ellenőrzést a Lozovajától keletre fekvő Plotnitsky traktusra.

▪A front Olginszkij szektorán:
➖ Reggel hírek érkeztek arról, hogy Arhangelszkoje az ellenség irányítása alá került. A nap közepére az RF fegyveres erői ellentámadásba lendültek, és megpróbálták visszafoglalni a falut. A faluban még mindig dúlnak a harcok.
➖Olginóban az orosz egységek sikeresen tartják a védelmet. Vysokopolye-ban sikerült felszámolniuk a bekerítést és ellentámadásba lendültek. Az Orosz Föderáció fegyveres erői az ukrán fegyveres erők erősítésének kiiktatására összpontosítanak.

Így az ukrán fegyveres erők magabiztos irányítása alatt állnak Krasznoe Znamja, Ternovje Podi, Andrejevka, Lozovoje, Szuhoj Sztavok. Vitatott irányítás Arhangelszk, Olgino, Vysokopolye és Kostroma felett.

Az ukrán fegyveres erők offenzívájának folytatása az élőerő és a felszerelés rendelkezésre állásán múlik. És az egyik és a másik még mindig elég. Az ukrán fél egyelőre megengedheti magának, hogy ütött-kopott felszerelések csontvázaival és katonai vegyszerrel leszúrt katonák holttesteivel töltse fel a frontot.

Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek már sikerült megbirkóznia két támadóhullámmal. A NATO kiképzési kézikönyveinek legjobb hagyományai szerint várjuk a harmadik hullámot.

BI
k5Ztq58cUp4.jpg
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 752
3 963
113
Nem kell alábecsülni az ukrikat, az meg hogy mi a valós helyzet, kiderül hamarosan.
Nyilván az ukrik elsődleges célja az erőmű visszafoglalása, a többi valószínűleg elterelő hadművelet volt, kérdés összejön-e nekik. Ha bent vannak, akkor már az oroszok nem tudják visszafoglalni anélkül, hogy atomkatasztrófa okozásával vádolják őket... ami, ahogy korábban nyilatkozta valami nyugati politikus, a NATO 5. cikkelye értelmében támadásnak számítana a NATO ellen. És ez esetben azonnal vinnék majd oda az ukrik a NAÜ ellenőreit stb.
Az ukránok a NATO tagja? Miket tudok itt meg ! :)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Nem kell alábecsülni az ukrikat, az meg hogy mi a valós helyzet, kiderül hamarosan.
Nyilván az ukrik elsődleges célja az erőmű visszafoglalása, a többi valószínűleg elterelő hadművelet volt, kérdés összejön-e nekik. Ha bent vannak, akkor már az oroszok nem tudják visszafoglalni anélkül, hogy atomkatasztrófa okozásával vádolják őket... ami, ahogy korábban nyilatkozta valami nyugati politikus, a NATO 5. cikkelye értelmében támadásnak számítana a NATO ellen. És ez esetben azonnal vinnék majd oda az ukrik a NAÜ ellenőreit stb.
Nincsenek bent az ukrik, a "kerítés" előtt meg lettek állítva.
És ha be is mentek volna páran közülük, azok kézi fegyverrel, közelharccal simán ki lesznek iktatva. És egyébként is, annyi aknát az a pár bejutott ukri nem tud bevinni, hogy kárt tegyen az erőműben (meg kizártnak tartom, hogy az erőmű blokkba bejutnának). Anélkül pedig nincs atomkatasztrófa.
Gondolod, hogy az INKAL/Vaspajzs őrzővédőire bízták az oroszok az erőmű védelmét, amíg a SPECNAZ napozik a tengerparton;)?
Nem véletlen, hogy több száz jól képzett különlegessel próbálkoztak az ukrik. Csak hát azok sem érnek semmit az Aligátorok ellen, amik megették őket már a vízen, útban a cél felé:(. Minden esetre hiányozni fognak ezek a katonák majd Odessza ostrománál.
És ukrajna nem NATO tag. Ha a NATO annyira be akarna avatkozni, már megtehette volna, talált volna rá indokot. De valahogyan nem akarodzott találni nekijük. Érthető, egyik nyugati főokos sem szeretné, ha a nyaralója bitumen fedele a nyakába csorogna, mielőtt a 350 km/h szél/lökéshullám végleg elvinné őket gazdájukhoz.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Nem, de a levezetés szerint ha "az oroszok új Csernobilt okoznak", az támadásnak minősül a NATO országok ellen.
És ezt ki is vezette le? A NATO?
Tudtommal egy hohol találta ki, és 1 ember bólogatott rá. Hivatalos NATO közleményről nem tudok. (Aztán lehet, hogy van.. én nem találkoztam ilyesmivel)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
--
Ebbőo mi lesz? Állítólag 2 csoportban, max 60 hohol érkezett. Nemtudom hogy gondolták az erőmű visszafoglalást, de nekik annyi, az tuti.
Ez így egy szabotázscsoport és nem visszafoglaló. Ez alapján pedig vélhetően egy szabotázst akartak végrehajtani, vélhetően az erőmű ellen. Ha pedig ez így lenne, akkor vélhetően az atomerőműben vagy robbantanini akartak, vagy a fűtőanyag tárolókat akarhatták felrobbantani, egyfajta piszkos bombának használva azt.
Tekintetbe véve hogy ezen egységek felszereltségéről (sem) egyelőre nem láttam információkat...

Másodlagos cél vélhetően a NAÜ beérkezésének megakadályozása lehetett. Ami megint felvethet kérdéseket. (pl: mármint, ha ez lenne a fő vagy másodlagos cél, akkor meddig mennének el a beérkezésük megakadályozásában...)
 

gyurka

Well-Known Member
2015. február 11.
65
401
53
A GPS rendszer akkor sem képes álló helyzetben orientációt meghatározni, de nyitott vagyok a cáfolatra.

A GPS rendszer akkor sem képes álló helyzetben orientációt meghatározni, de nyitott vagyok a cáfolatra.
Az egyszerű kézi készülékek álló helyzetben simán felcserélik északot féllel, ezért van rajtuk az éppen aktuális látható égitest iránya, így gyorsabb a helyes tájolás.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 805
113
Friss!
Megérkeztek az ellenőrök az atomerőmühöz...

Az Izvesztyia tudósítója, Roman Polshakov bemutatta, hogyan érkezett meg a NAÜ-küldöttség a Zaporizzsja Atomerőmű területére.

"Már kilenc páncélozott ENSZ-terepjáró érkezett a ZNPP ellenőrzőpontjához. Ez a NAÜ küldetése. Annak ellenére érkeztek meg, hogy Kijev minden lehetséges módon megpróbálta megakadályozni a látogatást" - mondta

 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 908
15 206
113
Ma kora reggel Novaja Zarja település környékén az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek egységei az 59. önálló gépesített gyalogdandárból álló csoport mozgását észlelték. A demilitarizálás ezután kezdődött...


Hohol gyalogság tüzérségi tűz allatt, Harkovnál


Miközben a NAÜ küldöttsége úton van a Zaporizzzsja Atomerőműhöz,
az Energodart tűz alá vetették – mindkét harcoló fél egymást hibáztatja.
ukrán szabotőrök megpróbálták elfoglalni az atomerőművet.

 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
649
2 245
93
Az orosz értékek, amelyeket a kollektív nyugat megpróbál eltörölni és felváltani az aljas, bolond melegfelvonulásokkal. Nem fog működni ! Gyönyörű Oroszország !


Utolsó próbálkozás




Hersonban látványosan folytatódik az ellentámadás. Ebben még két kiiktatott T-72M1

Ez, a ukrán görbekuki hadművelet! kíváncsi vagyok mi lesz a vége?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Az egyszerű kézi készülékek álló helyzetben simán felcserélik északot féllel, ezért van rajtuk az éppen aktuális látható égitest iránya, így gyorsabb a helyes tájolás.
Direkt nem készülékről írtam, hanem a GPS-ről mint rendszerről. Az nem tud orientálni továbbra sem.
Hogy az egyedi készülékbe mit építenek még be (giró, iránytű, stb), az nem a GPS-en múlik.

Visszatérve az eredeti felvetésre: ha van egy GPS által meghatározott koordinátád a tüzérségi ütegedre, meg egy másik a célpontodra, térképen be tudod lőni a tájolást az egyiktől a másikig.
De ahhoz, hogy a lövegcsövet irányba állítsd, kelleni fog iránytű is. Ennyi, kéremkapcsojjaki.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 347
9 093
113
Nem gyanús hogy ez tegnap délelőtt lehozott orosz hír, az ukrán veszteségekről? Sőt még a liberális média is lehozta, hogy ezek ukrán veszteségek. Podcastekben volt róla szó. Miért kell szemérmetlenül, és felháborítóan hazudni?
Te nem tudod, hogy ha nem akarsz kiesni a rutinból, akkor folyamatosan gyakorolni kell?