[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
A lengyelek vegkepp megbolondultak, legalabbis politikusi szinten mindenkeppen.
Vagy eddig is azok voltak, csak nem figyelt rajuk az ember, meg van ez az evszazados magyar-lengyel baratsag maszlag is.
De ezzel mit lehet most kezdeni, haboru, valsag, erre a kretenek most jönnek elö ezzel az igen aktualis, friss problemajukkal:
.
.

Kaczyński: Lengyelország 520 ezermilliárd forintnyi háborús jóvátételt fog követelni Németországtól​

Miért, nem járna nekik szerinted? Én azon lepődtem meg, hogy eddig nem kaptak.
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
258
995
93
Nem. Az MN-ben sem ez volt. A gépkocsizó az a teherautón vagy bármin szállított ami nem harcjármű.

Igen, nem egyeztettük a korszakot. 1960-as évektől kezdétk átalakítani a gépkocsizó lövészeket gépesített lövészekibg. Az MN 1986-os hadrendsjáében még szerepelt az MN15. Gépkocsizó lövészhadosztály kettő gépkocsizó lövészezreddel.

Forrás:
 
  • Tetszik
Reactions: Tumpek and vata

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 775
80 873
113
Kryvonos, az ukrán fegyveres erők tábornoka: Ukrajna veszteségei az Oroszországgal vívott csatában több százezer embert jelentenek.

Ezt Ukrajna Biztonsági Tanácsának volt helyettes vezetője és az Ukrán Fegyveres Erők SSO(SOF)egységek volt parancsnokhelyettese, Szerhij Krivonosz vezérőrnagy mondta az UMN csatorna műsorában.

A. Shariy: "Krivonosz tábornok: Ukrajna veszteségei az Oroszország elleni háborúban már több százezer halottra rúgnak. Zelenszkij nem hiába indított büntetőeljárást ellene, látja, beszédbe keveredett(megeredt a nyelve)...".

 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
338
2 239
93

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 994
23 088
113
Ez két országra tartozik, Ukrajnára és az USÁ-ra. Amúgy nem kell mindent elhinni az oroszoknak
ha ez a dolog csak két országra tartozik ahogyan írod .. akkor a háború is csak 2 országra tartozik,ezen logikai szál mentén haladva .. tehát fasz köze nincs hozzá se a briteknek se az amerikaiaknak,se senkinek .. kizárólag 2 ország magánügye !!
jaaaaa hogy ez a válasz neked biztosan nem tetszik ?

hát c'est la vie

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A lengyelek vegkepp megbolondultak, legalabbis politikusi szinten mindenkeppen.
Vagy eddig is azok voltak, csak nem figyelt rajuk az ember, meg van ez az evszazados magyar-lengyel baratsag maszlag is.
De ezzel mit lehet most kezdeni, haboru, valsag, erre a kretenek most jönnek elö ezzel az igen aktualis, friss problemajukkal:
.
.

Kaczyński: Lengyelország 520 ezermilliárd forintnyi háborús jóvátételt fog követelni Németországtól​

Várom, mikor fogják bejelenteni, hogy pénz helyett Németország területének valamekkora (negyede? fele?...) részét is elfogadják...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 010
11 832
113
Rövid, lényeges kivonat:
- elkezdődött a nők sorozása. 3000 nőt sorozat be és vittek el Ukrajna mélyébe, állítólag főzni fognak...
- most már a nőket sem engedik vissza magyar útlevéllel. Már a nők is elkezdenek menekülni.
- magyar iskolák 80-90%-ban elindult az oktatás. Kérdéses, hogy ha a tanárnőket is behívják vagy elmenekülnek, akkor mi marad meg belőle.
  • az ukrán belső menekültek jól érzik magukat, arcoskodnak, már félmillióan vannak ott. Feljelentik a magyar boltosokat, ha azok magyarul beszélnek a vevőikkel és addig nem mennek el, amíg a rendőrség ki nem ér és fel nem veszi a jegyzőkönyvet.
  • A munkácsi dandár teljesen megsemmisült. A munkácsi dandár egy 300 fős egységéből (gondolom zlj.) heten maradtak életben.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Ha volt akkor bocsi, túl gyors a topik, nincs idő visszalapozni.

The successful arrival of the Russian MLRS on the attacking formations of the 28th separate mechanized brigade of the Armed Forces of Ukraine in the Kherson direction.

 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Harkov – a Város Napja a valódi megszállók alatt és szirénaüvöltés a Függetlenség Napján (2/1)

Artyom Pavlov, Ukraina.ru, 2022. augusztus 25. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220825/1038073072.html

1038078055_0:0:3072:1728_640x0_80_0_0_352bdfb063c2405a2b8c4b9620cb0f64.jpg.webp


A Város Napja hosszú évek óta a harkoviak kedvenc ünnepe. Fényes, életteli, sokszínű fesztivál bontakozott ki ilyenkor számos helyszínen az Első Főváros minden kerületében. Kiállítások a virágtermesztők eredményeitől a katonai retrotechnikákig, vásárok, koncertek, köztük egy nagy esti hangverseny a város főterén. Ezen a napon, egy héttel a nyári szünet vége előtt mindig diákok serege érkezett Harkovba, akik nem akartak lemaradni a nagy buliról.

Mindeközben a lényeg sem veszett el. Augusztus 23. - Harkov nácik alóli felszabadításának napja, a kurszki csata végnapjaiban. Ennek az emléke hatotta át az ünnepet, mely mindig Harkov polgárainak százezres zarándoklatával kezdődött a Dicsőség Emlékművéhez, a Pavlovo Polje katonájához vagy Konyev marsall magaslatához...

A 2004-es majdan után az ünnepet a harkoviak többsége a harkovi (a kijevitől és a nyugat-ukrajnaitól eltérő) identitás kifejezéseként, a város Oroszországgal való elválaszthatatlan kapcsolata, valamint a nácizmussal szembeni ellenállás jelképeként kezdte felfogni. Ennek eredményeként az még nagyobb népszerűségre és korábban példátlan terjedelemre tett szert. Ez az időszak kilenc évig tartott. Ugyanakkor a hivatalos állami ünnepet, augusztus 24-ét határozottan figyelmen kívül hagyták és csak egy kényelmes szabadnap maradt a mozgalmas városnapi programok után. Csak néhány tisztviselő és képviselő futotta le a kötelező kört virágot helyezve el a Függetlenség Emlékművénél.

A 2014-es államcsíny és az azt követő junta véres bűncselekményei után Harkov városi hatóságai „bűntudatból” fokozatosan kezdték eljelentékteleníteni a veszélyes ünnepet. Ez a folyamat felgyorsult, miután 2017. május 9-én a harkoviaknak az emlékműhöz tartó, a Porosenko-kormányt megrémítő véget nem érő felvonulása a valódi harkovi közhangulat élénk demonstrációja lett. A „menet közben” megjelenő koronavírus a polgármesteri hivatal kezére játszott.

És most végre a Zelenszkij-rezsimnek van oka arra, hogy teljesen elnémítsa az Első Főváros "engedetlenségi ünnepét".

Valójában idén az ünnep néhány olyan ismert nacionalista személyiség gratulációjára korlátozódott, mint a hírhedt önjelölt író, Szergej Zsadan. Ugyanebben a stílusban állították össze a "díszpolgárok" hagyományos éves listáját - Igor Tyerehov polgármester a katonaságot, az úgynevezett "védelmezőket" is közéjük foglalta.

Az Oroszországi Föderáció részéről esetlegesen megnövelt rakétatámadások ürügyén augusztus 22-től határozatlan ideig tartó, napi 12 órás kijárási tilalmat vezettek be a városban. Augusztus 23-án 19:00-tól augusztus 25-én 07:00-ig a polgároknak teljesen megtiltották az otthonuk elhagyását (kivéve a kutyasétáltatást a lakás közelében és a futást az óvóhelyig).

A hatóságok ráadásul azt sem rejtették véka alá, hogy a hosszú kijárási tilalom alatt "példátlan biztonsági intézkedéseket" foganatosítanak, vagyis a "lokalizátorok", a "kollaboránsok" és az „egyet nem értők” elfogását.

„Egyet nem értőnek” lenni azt jelenti, hogy az ukrán büntetőtörvénykönyv cikkelye vonatkozik ránk.

A harkovi SzBU a múlt héten letartóztatott egy ilyen „gonosztevőt”. Az elkövető Odnoklassznyiki-oldalán „szisztematikusan tagadta Oroszország fegyveres agresszióját Ukrajna ellen”, és „együttműködésre szólított fel az agresszor országgal”.

Sőt, amint azt az SzBU megjegyzi, annyira javíthatatlannak bizonyult, hogy továbbra is „bolondult” Oroszországért, még azután is, hogy a Barabasov-metróállomás közelében lévő piacon álló kioszkját „az orosz tüzérség teljesen megsemmisítette”.

És még mindig nem elégelte meg a „bolondulást”. A barabasovói vállalkozók valószínűleg nincsenek arról meggyőződve, hogy bárki más okolható a bajukért, mint az ukrán nacionalista zászlóaljak. Ők voltak ugyanis azok, akik előzetes ágyúzás után az utolsó szögig kifosztották a piacot.

A lakosság egy részét sikerült megfélemlíteni. A Szent Bertalan-éj dátumával – augusztus 24-ével – kapcsolatos sötét viccek kezdtek terjedni a városban. A különösen ideges polgárok, várva a háztól-házra járókat, sietve elkezdték átvizsgálni a kapukat és a bejárati ajtókat, hogy nincs-e rajtuk idegen jel.

Augusztus 21-én este az óvóhelyekre siettek az emberek, amelyek közül a legfontosabbnak még mindig a metrót tartják. Augusztus 22-én délelőtt 11 órakor már nem volt szabad fekvőhely az „Augusztus 23.”-állomáson. A metró beengedőkapuit leküzdve az utasok a vágányokhoz vezető keskeny folyosón egy sátortenger közepén találták magukat. A metróra március-áprilisban jellemző kép órákon belül visszatért.

Augusztus 22-én és 23-án kevés civil volt az utcákon, észrevehetően kevesebben, mint általában az elmúlt napokban és hetekben.

A várost ellepték a járőrök.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Harkov – a Város Napja a valódi megszállók alatt és szirénaüvöltés a Függetlenség Napján (2/2)

Artyom Pavlov, Ukraina.ru, 2022. augusztus 25. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220825/1038073072.html


Az internetes és a szájról szájra terjedő hírközlés útján számos hír érkezett ellenőrzésekről, pontosabban razziákról. Különösen a Szaltovkán (a város egyik északkeleti kerülete, eredeti nevén Moszkovszkij rajon, a ford.) vitték be az ügynökök az embereket és megszervezték az okmányok (főként a helyi regisztrációk megléte iránt érdeklődtek), valamint a tabletek és a telefonok ellenőrzését. A kommunikációs eszközökben, ahogy az várható volt, átnézték az „feliratkozásokat és a levelezést”, a fotó- és a videógalériát. Azokat az embereket, akik valamilyen okból nem mentek át ezen a teszten, őrizetbe vették és elvitték. Az okmányokkal nem rendelkező állampolgároknak választási lehetőséget kínáltak: hazakísérik őket ellenőrzésre, vagy beviszik a rendőrségre azonosítás céljából. A járőrök gondosan átvizsgálták az autókat, ellenőrizték a sofőröket és az utasokat.

Érdekes helyzet alakult ki a város bejáratainál. Az autókat akadálytalanul kiengedték, de ahhoz, hogy bejussunk Harkovba, sorban kellett állni, mint a határon. Az ok ugyanaz: alapos ellenőrzés. A biztonsági erők szűrőjén átjutott harkovi lakosok arról számolnak be, hogy elsősorban az oroszokkal, köztük rokonaikkal való kapcsolataik miatt hallgatták ki őket.

Ami a vasúti közlekedést illeti, azt egyszerűen "lekapcsolták". A 36 órás kijárási tilalom alatt minden Harkovba induló és onnan érkező járatot töröltek.

A meghirdetett „példátlan biztonsági intézkedések” ellenére sem tudta azonban a rendőrség és az SzBU egyesített ereje egyszerre lefedni figyelmével az egész óriásvárost. A kilenc kerületből kettő-háromban zajlott egyszerre a tömeges ellenőrzés, a többi viszont a megszokott számú rendőrjárőr nélkül maradt.

Augusztus 23-án különösen a Sevcsenkovszkij (eredeti nevén Dzerzsinszkij, a ford.) kerületben, valamint a Holodnogorszkij (Leninszkij) kerület olyan stratégiai pontjain, mint a Déli pályaudvar és a Blagovescsenszkij piac, volt különösen feltűnő a biztonsági erők hiánya.

A kulcsfontosságú útvonalakon (így a Tudomány sugárútján – Proszpekt Nauki – és a Klocskovszkaja utcán) az ellenőrző pontok is üresek álltak. Egyébként a razziák ott zajlottak, ahol nem volt ágyúzás, és fordítva. Ami a városlakók ki- és beutazásainak rögzítésével együtt megerősíti, hogy a várost a VSzU (Ukrán Fegyveres Erők) ágyúzza.

A szovjet és orosz emlékművek lerombolásával változatlanul elfoglalt nacionalistákat egyébként nem nagyon aggasztja Harkov egyetlen, hozzájuk lélekben közel álló szobrának a sorsa. Az áruló atamán, Ivan Szirko (17. századi zaporozsjei kozákatamán, a ford.) bronzszobra minden védelem nélkül áll a metró bejáratánál, a Burszackij Szpuszk felső végénél, egyetlen homokzsákot se szántak a "városra jellemző" emlékmű épségére... Talán azért, mert a "testvérek" pontosan tudják, hogy Szirkóra nem fognak lőni. Így vagy úgy, nem sokáig fog állni a mai harkovi pénzeszsákok által a „nemzetnek adott ajándék” azon a helyen, ahová Szirkót annak idején az orosz cárhoz hű harkovi kozákok nem engedték be. A banderistákkal és a petljuristákkal együtt távozik majd.

Augusztus 23-án a reggel "baráti" tűzzel kezdődött a Sevcsenkovszkij (Dzerzsinszkij) kerületben és ez nem volt véletlen. Itt találhatóak a harkovi lakosok zarándokhelyei a Város Napján - a Felszabadító Katona emlékműve az Augusztus 23. utcában és a Dicsőség emlékműve az Erdőparkban. A különleges hadművelet során a Katonát és az Emlékművet is többször lőtték az ukrán állások felől.

Aztán szünet következett, gyakori légiriadó-szirénákkal és időnkénti tüzérségi lövésekkel.

„Eltelt a nap első fele – most ébredtek fel, kinyitották a szemüket, meglátjuk, mi lesz este. Az ágyúzás fokozódik késő délután, és különösen éjszaka. Ezt az időszakot tartják a leghatékonyabbnak a csapásmérésekre - éjszaka több ember tartózkodik egy helyen. Ha ez egy lakóövezet, akkor mindenki otthon alszik” – magyarázta a tűzszünetet és egyben a hosszú kijárási tilalom „célravezetőségét” Oleg Zsdanov ukrán szakértő.

Este 9 órakor, miután a harkovi lakosokat hazaűzték otthonaikba, meg sem várva az ukrán hatóságok által beharangozott állítólagos orosz rakétatámadást, maga a VSzU „tisztelgett a Város Napja előtt” – a rakéta-sorozatvető rendszer (MLRS) bevetésével. Az egész tipikus ukrán forgatókönyv szerint zajlott le. Először a kilövések hangja hallatszott, majd közeli becsapódások, két-három perccel később pedig bekapcsoltak a légiriadó-szirénák. Akárcsak reggel, ismét a Sevcsenkovszkij kerületet lőtték.

Végül egy órával éjfél előtt eljött a „tűzijáték” csúcspontja: többszörös robbanás hallatszott, ami még a sok mindenhez hozzászokott harkoviakat is meglepte az erejével. Hogy hol, mi és mi robbant fel, az továbbra is rejtély maradt az otthonukba zárt emberek számára.

Szinyegubov gauleiter hivatalos verziója nem állja ki a kritikát:

„Körülbelül 23:00 órakor egy rakéta, feltehetően egy Kalibr felrobbant Harkov Sevcsenkovszkij kerülete felett. A lakóépületek megrongálódtak, tűz keletkezett. A Novobavarszkij kerületben egy ház ablakai betörtek.”

Mivel a Sevcsenkovszkij (Dzerzsinszkij) és a Novobavarszkij (Oktyabrszkij) kerületek még csak nem is határosak egymással, a Sevcsenkovszkij feletti robbanásból származó repeszeket (vagy lökéshullámot) nehéz lenne úgy manőverezni, hogy betörhesse az ablakokat Novobavarszkij akár egyetlenegy házában is.

Augusztus 24-én kora reggel óta szinte folyamatosan bőgtek a szirénák Harkovban. Ezt a hangot, amely csak kevéssé kapcsolódik a valódi veszélyhez, a harkovi „vattások” (a kelet-ukrajnai orosznyelvű lakosság gúnyneve, a ford.) már „az ukrók függetlenségért kiáltásának” nevezik.

Ugyanakkor felismerték, hogy a várost gyűlölő nácik még mindig képesek sok kárt okozni neki. Ez már megtörtént egyszer a történelemben. De az orosz Harkovnak nincsenek kétségei: lesz felszabadulás. A város élni fog, ellentétben a "független" ukrán állammal.