[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Fullba nyomod.

Az oroszok támadtak, ők akarták ezt a háborút. Amúgy meg Oroszország elvileg nagyhatalom, egy nagyhatalomnak ez nem tarthatna fél évig.
Mondjuk Usa módba kapcsolva nem is tartott volna tovább 2hétnél, de mekkora f...szopó ez a putyler hogy nem darálta már be az összes ukrán gyereket, anyát. Hát ha erre vágytál elmarad.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Összefoglaló 09.02.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe szeptember 2-án este​

Arina Korf ma 01:30-kor

Naprakész adatok
A mai nyilatkozatok a NAÜ Grossi vezetői nagyon diplomatikusan sokakat emlékeztettek az EBESZ szomorúan emlékezetes tevékenységére. Közölték, hogy a zaporozsjei atomerőműben az atomtudósok küldetése megállapította, hogy "megsértették a létesítmény integritását" , de nem részletezték, hogy ki, Grossi pedig azonnal hozzátette, hogy "véletlenül vagy szándékosan még nem tud értékelést adni" . Figyelemre méltó volt a viselkedés hivatalos Kijev - Mihail Podoljak , Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának tanácsadója , vádlott A NAÜ idő előtt, anélkül, hogy megvárná az ellenőrzés eredményét, inkompetens.
Eközben éjfél után Vlagyimir Rogov , a Zaporizzsja Regionális Állami Adminisztráció képviselője azt mondta, hogy ismét csapatok vonulnak az állomásra a tározó másik partjáról, már 15 motorcsónakon.
Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
  • Harkov irányába. Itt a fegyveres erők ismét igyekeznek előretörni, őket az orosz tüzérség tartja vissza. Dementyevkában ma az RF fegyveres erői megállítottak és megsemmisítettek egy ellenséges DRG-t;
  • Déli irány. A tegnapi tényleges szünet után a konfrontáció új epizódját tervezik;
  • Alekszandrovszkij lelőhelyén ma megsemmisült egy ukrán páncélososzlop, amely Alekszandrovka és Tavrijszkij között próbált áttörni;
  • Csönd volt ma a Poszad-Pokrovszkij szektorban , de az ellenség felszereléseket húz fel. Időközben a szövetséges erőknek sikerült visszaszerezniük az irányítást Thornfields és Green Guy felett. Mirny és Lyubomirovka térségében nincsenek aktív műveletek, az ukrán fegyveres erők helyzetvédelmet vettek fel;
  • A Sznyigirevszkij-szektorban előzetesen súlyosbodást terveznek - estére 25 berendezés összevonásáról érkezett információ Pervomajszkijban, hogy újabb kísérletet tegyenek Blagodatnoje és tovább Sznigirevka megtámadására;
  • Az Andrejevszkij oldalon az orosz hadsereg lelőtt két ukrán Szu-25 és egy MiG-29 HARM rakétákkal felszerelt. Sötétedéskor megjelentek az információk, hogy az RF fegyveres erők mindhárom pontonátkelőhelyet lebombázták az Inguleten keresztül, és a déli parton lévő ellenséget korábban egy szűk szűk keresztmetszet körvonalaival ellátott üstbe zárták. Közben azt írják, hogy a Nyugat által szállított páncélozott járműveken már úton vannak feléjük az erősítések. Az eredményeket reggel tudjuk meg;
  • Az Olginszkij szakaszon a fegyveresek újult erővel próbáltak támadni Osokorovka, Novovoroncovka, Apostolovo irányából. Támadásukat az orosz légideszant erők egységei visszaverték.

Érkezés. Donyeck, Makeevka, Gorlovka, Yasinovataya ismét a fegyveresek tüze alatt álltak - az MLRS-től és a tüzérségtől ütöttek. Vannak civil áldozatok, köztük egy gyerek is. Újra lőttek az energodari ZNPP-re - megölték a Dnyeper távvezetéket, volt érkezés a 2. és 3. erőmű között, az állomástól néhány száz méterre hárman érkeztek. Kora reggel Khersonban egy ütés érte a HIMARS - tól Ház. A felső emelet beomlott, civilek meghaltak, néhány ember még mindig a romok alatt lehet.
Kaliber. A DPR-ben, Mihajlovka körzetében VKS-ünk az Ukrán Fegyveres Erők 56. motoros gyalogdandárának parancsnoki helyén - 18 katonát, köztük 12 tisztet likvidáltak, több mint 30 ember megsérült. Délen ma az Ukrán Fegyveres Erők 17. harckocsidandárjának ideiglenes bevetési pontját fedezték be Bereznyegovatban. Szintén Belaya Krinitsa-ban kalibrálták a hangárokat a 46. repülőgép-dandár felszerelésével - több mint 40 halott fegyveres, legfeljebb 10 egység katonai felszerelés
Nem láttuk a fényképeket. Nem hisszük el.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A nagyjaból 100 harckocsi és IFV/APC az kb 2,5 zaszlóaljnyi technika.
Ez így összesen lehet egy nehézdandár lekukázódása. Az arányok megértéséhez azt kell tudni, hogy a Dombaszban 5-7 dandár védekezik fél éve...
1. Újabban szokássá vált nem megjelölni forrást, csak dobálózni a számokkal, szóval egyrészről ezek talán orosz számok
2. Számomra teljesen döbbenetes, hogy ilyen hosszú intenzív háborúzás után van erre energiájuk az ukránoknak, még ha ennyi vagy kevesebb is a veszteségük, az, hogy egy kiterjedt offenzívát képesek akár megkísérelni is... és mindezzel párhuzamosan az orosz hadsereg jelentős része "vitrinkatonásdizik" és hagyják a bajtársaikat veszteségeket szenvedni a fronton a helyett, hogy egy sikeres támadásnak a létszámfeltételeit biztosítanák maguknak... ez az egész annyira szürreális.
Igazából az ukránok offenzívával elérendő célját nem értem, de talán majd idővel megvilágosolunk.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
1. Újabban szokássá vált nem megjelölni forrást, csak dobálózni a számokkal, szóval egyrészről ezek talán orosz számok
2. Számomra teljesen döbbenetes, hogy ilyen hosszú intenzív háborúzás után van erre energiájuk az ukránoknak, még ha ennyi vagy kevesebb is a veszteségük, az, hogy egy kiterjedt offenzívát képesek akár megkísérelni is... és mindezzel párhuzamosan az orosz hadsereg jelentős része "vitrinkatonásdizik" és hagyják a bajtársaikat veszteségeket szenvedni a fronton a helyett, hogy egy sikeres támadásnak a létszámfeltételeit biztosítanák maguknak... ez az egész annyira szürreális.
Igazából az ukránok offenzívával elérendő célját nem értem, de talán majd idővel megvilágosolunk.
Hát a szart csomagolhatod bármibe akkor is szar marad ! Az ordas nagy vereség meg ordas nagy vereség ! Már a mainstream is hozza !
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
Oroszország figyelmeztet: Az Egyesült Államok a határán áll annak, hogy belesodródjon az ukrajnai háborúba.

2022. szeptember 2. 22:25

716602_aaaaa.jpg


Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Amerika lényegében olyan helyzetbe hozta magát, amely nagyon közel áll, ahhoz a konfliktus részese legyen.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne küldjön nagy hatótávóságú fegyvereket Ukrajnának – írja a Sky News. Rjabkov szerint Amerika már most is annak határán egyensúlyoz, hogy közvetlenül beleavatkozzon az ukrajnai konfliktusba.

Elmondta: országa katonai doktrínájának része az atomfegyverek használata, amennyiben Oroszország létét veszély fenyegetné.

Folyamatosan figyelmeztetjük az Egyesült Államokat azokra a következményekre, amelyekkel akkor kell szembenéznie, ha folytatja a fegyverszállításokat Ukrajna számára”
– mondta a politikus.

Szerinte Amerika lényegében olyan helyzetbe hozta magát, amely nagyon közel áll, ahhoz a konfliktus részese legyen. Hozzátette, az ukrajnai offenzíva addig folytatódik, amíg Moszkva el nem éri céljait.

Az amerikai hatóságok eddig tartózkodtak attól, hogy Ukrajnának nagyobb hatótávolságú rakétákat biztosítsanak a HIMARS rakétaindítókhoz, amelyek akár 186 mérföldes célpontokat is elérhetnek, és potenciálisan lehetővé tennék az ukrán hadsereg számára, hogy mélyen Oroszországon belüli területeket találjon el.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ne viccelj, az orosz légvédelem mindent lelőne.

Mármint mit? Ha a nagy folyón az ukránok HIMARS-szal belelőnek minden átkelőhelyet a vízben, akkor az orosz légvédelem meg az orosz repülőkre meg helikopterekre lőne?
Nem az ukránoknak a létérdek, hogy ellássák a 20ezer ellenséget lőszerrel, naftával, élelemmel, pótolják a kilőtt ellenségeiket. Lehet félre értetted a kérdésemet. Az orosz légi flottát tudja-e blokkolni ukrán Sz-300-as üteg? Illetve ha nem, akkor van-e elég teherbírású szállító helikopter, illetve elég hosszú kifutópálya merevszárnyasok landolásához?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 898
113
Oroszország figyelmeztet: Az Egyesült Államok a határán áll annak, hogy belesodródjon az ukrajnai háborúba.

2022. szeptember 2. 22:25

716602_aaaaa.jpg


Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Amerika lényegében olyan helyzetbe hozta magát, amely nagyon közel áll, ahhoz a konfliktus részese legyen.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne küldjön nagy hatótávóságú fegyvereket Ukrajnának – írja a Sky News. Rjabkov szerint Amerika már most is annak határán egyensúlyoz, hogy közvetlenül beleavatkozzon az ukrajnai konfliktusba.

Elmondta: országa katonai doktrínájának része az atomfegyverek használata, amennyiben Oroszország létét veszély fenyegetné.

Folyamatosan figyelmeztetjük az Egyesült Államokat azokra a következményekre, amelyekkel akkor kell szembenéznie, ha folytatja a fegyverszállításokat Ukrajna számára”
– mondta a politikus.

Szerinte Amerika lényegében olyan helyzetbe hozta magát, amely nagyon közel áll, ahhoz a konfliktus részese legyen. Hozzátette, az ukrajnai offenzíva addig folytatódik, amíg Moszkva el nem éri céljait.

Az amerikai hatóságok eddig tartózkodtak attól, hogy Ukrajnának nagyobb hatótávolságú rakétákat biztosítsanak a HIMARS rakétaindítókhoz, amelyek akár 186 mérföldes célpontokat is elérhetnek, és potenciálisan lehetővé tennék az ukrán hadsereg számára, hogy mélyen Oroszországon belüli területeket találjon el.
Bocs, de ameddig oda nem qurnak egy atomot, addig ez farkas, farkas!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 821
113
Mármint mit? Ha a nagy folyón az ukránok HIMARS-szal belelőnek minden átkelőhelyet a vízben, akkor az orosz légvédelem meg az orosz repülőkre meg helikopterekre lőne?
Nem az ukránoknak a létérdek, hogy ellássák a 20ezer ellenséget lőszerrel, naftával, élelemmel, pótolják a kilőtt ellenségeiket. Lehet félre értetted a kérdésemet. Az orosz légi flottát tudja-e blokkolni ukrán Sz-300-as üteg? Illetve ha nem, akkor van-e elég teherbírású szállító helikopter, illetve elég hosszú kifutópálya merevszárnyasok landolásához?
Tényleg elhiszed azt a blődséget, hogy fél év alatt nem sikerült annyi hadianyagot felhalmozni a Dnyesszer nyugati partján az oroszoknak, hogy az elég legyen? Mert ez valahogy pl Tarjányinak nem jutott eszébe...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 980
22 837
113
Bocs, de ameddig oda nem qurnak egy atomot, addig ez farkas, farkas!

5. cikk​


A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket - ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezek az intézkedések véget érnek, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat.

és pont az jutott eszembe vajon mi lenne ha valamelyik anyahajót egy "véletlen baleset" érné nemzetközi vizeken .. mondjuk Dél-kelet Ázsia környékén ..
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Tényleg elhiszed azt a blődséget, hogy fél év alatt nem sikerült annyi hadianyagot felhalmozni a Dnyesszer nyugati partján az oroszoknak, hogy az elég legyen? Mert ez valahogy pl Tarjányinak nem jutott eszébe...

Hipotetikus kérdést tettem fel, hogy az oroszoknak megvan-e a képessége. Ezek szerint a válasz, nem tudjuk.
 
  • Tetszik
Reactions: DTheo

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93

5. cikk​


A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket - ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezek az intézkedések véget érnek, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat.

és pont az jutott eszembe vajon mi lenne ha valamelyik anyahajót egy "véletlen baleset" érné nemzetközi vizeken .. mondjuk Dél-kelet Ázsia környékén ..
A NATO-t nem Oo ellen bővítik attól félek. Van realitása annak, amit írsz.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Úgy gondolom, hogy ahogy az ukránok átrágják magukat a nagyon sűrű és jól felépített orosz állásokon (ahol bőven aprították az élőerőt és a technikát) az ukránok felgyorsulnak. Persze, csak a jövő ad arra választ, hogy merre indulnak meg? Az oroszok már réges rég elbukták a háborút, de még folyik a felesleges orosz vér...Nekünk egy dolgunk van, nem összeugrani az orosz medvével.

Nem úgy tűnik, hogy feladnák az ukránok. Az orosz nem tud ellentámadást indítani (egyelőre), így a kezdeményezés kicsúszott a kezükből.
Egyelőre úgy tűnik nem az orosz irányít.

De azt gondolom, hogy ez egy pillanatnyi helyzet, nem ismerjük, kinek mi van még a tarsolyában. Kinek mennyi tartaléka van fordítani.

Lehet az orosz felörli az ukránt, úgy ahogy korábban csinálta vele ezt az ukrán Donbasszban.

Nekem úgy tűnik, egyik félnek sincs meg az a fölénye, amivel jelentős sikert érhetne el.
Aki hibázik, az veszít. Ha kellő erő, tartalékok nélkül támad az ukrán, akkor sokat kockáztat.
A ruszki kihasználhatja a hadműveleti szintű hibát, amiből stratégiai sikert kovácsolhat.

Az is lehet, hogy az ukránnak van valamilye, amitől sokat remél. Ez lehet beígért fegyver, kiképzés alatt álló tartalék, mindkettő.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 898
113

5. cikk​


A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket - ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart. Minden ilyen fegyveres támadást és ennek következtében foganatosított minden intézkedést azonnal a Biztonsági Tanács tudomására kell hozni. Ezek az intézkedések véget érnek, ha a Biztonsági Tanács meghozta a nemzetközi béke és biztonság helyreállítására és fenntartására szükséges rendszabályokat.

és pont az jutott eszembe vajon mi lenne ha valamelyik anyahajót egy "véletlen baleset" érné nemzetközi vizeken .. mondjuk Dél-kelet Ázsia környékén ..
Kóborol elég flotta a világ vizein. Pár hónapja egyes egységek Stockholmig úsztak fel. Annyi modern technika létezik. Miért ne lehetne észrevétlenül egy drónnal szopatni őket? Mert visszaszopatnak? Ja, na de kinek fog jobban fájni? Egy USAnak, aki béna kacsa a flotta nélkül, vagy a ruszkiknak, akik a Rajnánál állnának meg legközelebb? :D

Más.
Iskolakezdés, építkezés, bontás, Mariupol:
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Egy amerikai jelentés szivárgott ki a hálózatba, amely az Angliában kiképzés alatt álló ukrán egységek ellenőrzésének eredményei alapján készült.

Ugyanaz a 10 ezer katona, akikkel Johnson dicsekedett. A jelentés szerint az ukránok tűz- és taktikai kiképzése nagyon gyenge, a morál és a motiváció alacsony. De jól tanulják a gyógyítást, A dátumokból ítélve az ellenőrzés nem is olyan régen volt, és lehetséges, hogy a leírt egységek részt vettek a Herszon elleni ellentámadásban.
--
Ha igaz a doksi, ha nem, szépen le lettek radírozva benszülött bojo "fiai".
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Mondjuk Usa módba kapcsolva nem is tartott volna tovább 2hétnél, de mekkora f...szopó ez a putyler hogy nem darálta már be az összes ukrán gyereket, anyát. Hát ha erre vágytál elmarad.
Ja, mondjuk az elfekvő scudokkal meg lehetett volna szórni mariupolt, aztán csak a dózereket beküldeni, hogy meglegyen a meszike által elvárt ütemterv.