[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 306
113
Valaki összefoglalná, hogy most akkor mi a helyzet az utóbbi napok ukrán offnzíváival?

Herszon és Harkov.

Sikeresek vagy nem?

Nekem inkább az jön le, hogy sikeresek, ami elég ciki az oroszoknak.
Harkovnál az orosz tartalék visszább lökheti az ukránokat, de valszeg előrébb tolták a frontot. Főleg ha az orosz légierő (ők tényleg hol voltak??) megérkezik.

De benne van a pakliban az is, hogy az ukránok még déli irányban továbbmennek. Sok ezer orosz katona kerülhet kellemetlen szituba, ha az orosz ellenlökés erőtlen lesz.


Délen daráló, ott az oroszok felkészültek voltak.

Viszont lehet még ukran tartalék 1 harmadik frontot nyitni Melitopol irányában, akkor lehet cumi. De ez utóbbi valszeg csak propi.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
508
1 706
93
Valaki összefoglalná, hogy most akkor mi a helyzet az utóbbi napok ukrán offnzíváival?

Herszon és Harkov.

Sikeresek vagy nem?

Nekem inkább az jön le, hogy sikeresek, ami elég ciki az oroszoknak.
Herszon; sok hír nincs, az offenzíva valszeg megrekedt, max taktikai szintű sikerek (szerintem).

Harkiv; az ukik nagyot mentek, egyértelműen sikeres eddig, a kérdés hogy az orosz erősítés megerkezésével mire lesz ez elég. Oroszpárti oldalról többeknek az a véleménye hogy csapda az egész és az ukik ezzel csak bedugták a micsodájukat a húsdarálóba.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Igen ez így van, sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett a szovjet, de amikor kifulladt a német támadás, megindult a krasznaja armija... és Berlinig mentek.
Nyugati támogatással.
Aszongya hogy land líz vagy mi, '43 nyarán már non stop bombázások iparra közlekedésre ny európában /nappal usaaf éjjel britek/ atlanti csata, olasz front, majd francia országi front.
Ezek nagy szerepét talán még Zsukov se tagadta.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 509
113

Nehéz helyzetben a harkovi védelem​


Hidegkuti Konstantin

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az harkovi front mentén? Hogyan áll az aktuális ukrán ellentámadás, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója a Harkov környéki harcok szeptember 8-i alakulásáról.​


Harmadik napjához érkezve tovább folytatódik az ukrán offenzíva a harkovi régióban. Vélhetően az elsődleges ukrán célok közt szerepel az orosz ellenőrzésű területek nem hivatalos központjaként emlegetett Kupjanszk elfoglalása, illetve Izjum blokád alá vétele.

▪️ Estére nyilvánvalóvá vált Balakleja eleste. Az orosz haderő egységei a váorsban maradt Roszgvargyija alakulatok számára menekülő folyosót biztosítottak, hogy a települést két napja védő erők biztonságban el tudják azt hagyni. Úgy tűnik az orosz parancsnokság az alakulatok védelme érdekében inkább feladta a hadászati bekerítésbe került várost.

▪️ A Balaklejától északra fekvő Volhov Jar elfoglalásával az ukrán haderőnek részlegesen sikerült Sevcsenkovo települést blokád alá venni és folytatta előrenyomulását Kupjanszk irányába. Az ukrán diverzáns alakulatoknak sikerült a nyílt terepen az Oszkol folyóig eljutva elfoglalniuk Bezmjatezsnoje és Szpodobovka falvakat.

▪️ Ezt követően a támadó erők megoszlottak, egy részük a Kupjanszk-Sevcsenkovo út irányába fordulva elfoglalta Grusevka falut. A támadó ék másik fele keletre fordulva az Oszkol folyó jobb partján fekvő Szenkovo faluért folytatott heves harcokat.

▪️ Mindezen eseményekkel párhuzamosan az ukrán haderő kiszélesítette a Balakleja környéki ellenőrzési zónát. Az elsődleges cél Veszjoloje és Kunya falvak elfoglalása volt, ám a támadás lelassult Zaliman térségében. Amennyiben az ukrán erőknek sikerül elfoglalnia a Veszjoloje településen található közlekedési csomópontot, akkor az egyik Izjumba vezető fő orosz logisztikai útvonalat sikerül elvágniuk..

▪️ Az ukrán alakulatok egy része az orosz haderő figyelmének elterelése, illetve erőinek lekötése érdekében Izjumtól délnyugatra, Kupanki térségében kezdett ellentámadásba.

Az orosz haderő tovább folytatja az újabb tartalék erők átvezénylését az érintett frontszakaszok irányába. Mindeddig a nagyobb települések közül Balakleja esett el és az ukrán fél tovább folytatja előrenyomulását, kihasználva az orosz védelem gyenge pontjait.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Taktikai nemet sikert hozott a csata. Hadmuveletileg dontetlen. Strategiai szinten pedig bukta volt. De meg kell jegyezni, a nemetek ugy vesztettek el a vilaghaborut, hogy taktikai szinten altalaban jobban teljesitettek az ellenfeleiknel...
Kurszkra visszatérve taktikailag óriási német kudarc volt.
Talán májusban találkozott manstein ah-val és elmagyarázta neki hogy nincs értelme a offenzívának.
ah megígérte hogy nem támad.
Majd másnap kiadta a támadás tervei elkészítésére a parancsot.
face to face ezt egy beosztottjával szemben nem merte megmondani.

A angol szászok meg megvárták a csata csúcspontját azt partra szálltak sziciliában.
Miért volt taktikai kudarc?
A támadó erők 50%ának a szicíliánál /07 hónapban/ vagy salernónál /09/ hónapban vagy bárhol való bevetésének /ha egyáltalán támadtak volna a nagy kb. 2-3 héten belül oda érő tartalékok ismeretében/ több értelme lett volna katonailag és politikailag a ő szempontjukból.
Dehát többedik alkalommal vezették kretének a németeket.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ez is lehetséges, de az általam látott képek/videók indokolatlanul nagy veszteségeket mutatnak az orosz oldalon.
Ha még meg is próbálják kellő erővel egyfajta harapófogóba zárni őket, akkor is ki tudnak menni belőle az ukránok és vissza tudnak vonulni a Balaklia-Sevcsenkova vonalig, ami viszont egy viszonylag könnyen védhető rész. Az előrehaladásuk tempójából egyébként számomra az látszik, hogy először felderítő egységek "rohannak" végig a területen (megkerülve azokat a pontokat, ahol komolyabb ellenállás van), mögöttük pedig második lépcsőben a hátramaradt orosz helyőrségek felmorzsolása történik (egyfajta "megtisztítás/takarítás - ez maradt el sokszor az oroszok részéről a háború első szakaszában).
Egyébként az Ardenneknél csináltak hasonlót az amcsik, mivel rossz nyelvek szerint az egy szándékos csapda volt a németeknek. Kurszknál egy orosz kiszögellés volt, amit nagyon megerősítettek a szovjetek.

tippre még annyit, hogy:
-Orosz felderítés (megint) elhasalt.
-A visszafoglalt területeket az oroszoknak újra el kell foglalnia. Ha nem sikerül az komoly startégiai hátrányt fog okozni. Ezt így nem hagyhatják prio1 lesz. És gyorsan kéne mielött az Ukránok beássák magukat...
-Szinte biztos, hogy a Harkiv feletti 15k "önkénteset" is be fogják vetni. Izyum és környékén is komoly erők vannak.
-Vszeg az történt amit írtál. Miután áttörtek nem volt több jól kiépített védelmi vonal, végigfutottak, elvágtak majd a második lépcső felmorzsolt. Orosz részről biztos magasak a veszteségek. Ha a Kupianskot tüzérséggel lövik az nekem x.
-Akárhogy nézem ez így egy nagyon komoly Ukrán siker.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
További orosz hadoszlopok a Harkov-Izjum irányba

Nekem teljesen úgy tűnik, hogy az ukrán támadásra vártak az oroszok. Előfordulhat hogy lépre csalták a kaprokat. Kurszknál is bevárták az ellenséges támadást. Ezúttal gyengének mutatták magukat, hogy bekövetkezzen a támadás, az ukrán csapásmérő erők kimozdultak a védekező pozícióikból.
Pontosan barátom ! Gyakorlatilag a kaprok bekapták a pucut rendesen és a média még hypolja is őket bőszen ! Stratégia sikernek mondva azt ami még taktikainak se jó ! A jó öreg maszkirovka modern változatát látjuk . A kaprok beásták ugye magukat 8 év alatt mostanra az Oroszok összetörték ezeket a vonalakat de a nagyobb erősítésekkel Mariupol óta nem foglalkoztak , pontosan tudják , hogy az idő nekik dolgozik . Viszont eddigre kifundálták annak módját miképpen kell kimozdítani , támadásra sarkalni a még meglévő hohol képzettebb egységeket a beásott pozícióikból , hogy minimalizálni tudják a saját veszteségeket ! És a kaprok rábuktak mint gyöngytyúk a takonyra , gyengeségnek értékelve az elcsendesedő orosz mozdulatokat ! Pedig a háttérbe már szerveződött az a bizonyos 3. hadtest és már ott is van ma holnap pozícióban ! Közben az idő is szépen halad nemsokára itt a rasputyica és megszűnik a még meglévő hohol mozgástér is ez által a HIMARS-ok is sokkal sebezhetőbbek lesznek . Az orosz tűzhenger elől nem lesz menekvés ! És csak szólok , hogy még egyetlenegy stratégiai bombázást se láttunk pedig megvan rá a képesség és a Dnyeper keleti oldalán nincs olyan légvédelem ami elérné a bombázókat ! Szóval a hoholok padlógázon égetik a hadianyagot és az élőerőt is !

Tipikusan a falusi kocsmai verekedés jut eszembe :

-Bátyám oszt , hogy is vót ?
-Hát én ütöttem vagy húszat a kalapommal míg ő csak egyet tudott a lőccsel !

Én hátra dőlök mert a kaprok úgy tolták be az all-in-t , hogy tudják , hogy az Oroszok kezében több ász is van ! Jövő héten elemezhetünk fotel tábornoki szinten de az aki eddig lenézte , lebecsülte , degradálta az oroszokat az még csak rábaszott !
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Taktikai nemet sikert hozott a csata. Hadmuveletileg dontetlen. Strategiai szinten pedig bukta volt. De meg kell jegyezni, a nemetek ugy vesztettek el a vilaghaborut, hogy taktikai szinten altalaban jobban teljesitettek az ellenfeleiknel...
Egészen pontosan a németek úgy vesztették el a háborút, hogy mind haditechnikában, mind szervezettségben mindenkire toronymagasan rávertek.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
TOS-1A Kupjanszk körzetében

Uragan sorozatvető támadja az ukrán állásokat Balaklija körzetében
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
1 kérdés felmerül. Putyin töketlen vagy ennyire képes az orosz haderő és egy orosz mozgosítás káoszt szülne otthon?

Putyin töketlen. Ahhoz viszont sajnos eléggé tökös, hogy aki keményebben fellépne, azt eltegye láb alól. Így az eredmény egy nagy nulla, pedig az orosz haderő nem ennyire volna képes. Ha pedig mozgósítanának (értem ezalatt 10-15 milliós haderő felállítását, mert ha már csinálják, akkor csinálják rendesen), akkor Németországig eljutnának. A káosz nem a mozgósítástól lesz (az éppen fegyelemre kényszerítené a népet), hanem annak hiányától, amikor kitör majd az elégedetlenség az eredmények hiánya és a tehetetlenség érzése miatt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 306
113
Pontosan barátom ! Gyakorlatilag a kaprok bekapták a pucut rendesen és a média még hypolja is őket bőszen ! Stratégia sikernek mondva azt ami még taktikainak se jó ! A jó öreg maszkirovka modern változatát látjuk . A kaprok beásták ugye magukat 8 év alatt mostanra az Oroszok összetörték ezeket a vonalakat de a nagyobb erősítésekkel Mariupol óta nem foglalkoztak , pontosan tudják , hogy az idő nekik dolgozik . Viszont eddigre kifundálták annak módját miképpen kell kimozdítani , támadásra sarkalni a még meglévő hohol képzettebb egységeket a beásott pozícióikból , hogy minimalizálni tudják a saját veszteségeket ! És a kaprok rábuktak mint gyöngytyúk a takonyra , gyengeségnek értékelve az elcsendesedő orosz mozdulatokat ! Pedig a háttérbe már szerveződött az a bizonyos 3. hadtest és már ott is van ma holnap pozícióban ! Közben az idő is szépen halad nemsokára itt a rasputyica és megszűnik a még meglévő hohol mozgástér is ez által a HIMARS-ok is sokkal sebezhetőbbek lesznek . Az orosz tűzhenger elől nem lesz menekvés ! És csak szólok , hogy még egyetlenegy stratégiai bombázást se láttunk pedig megvan rá a képesség és a Dnyeper keleti oldalán nincs olyan légvédelem ami elérné a bombázókat ! Szóval a hoholok padlógázon égetik a hadianyagot és az élőerőt is !

Tipikusan a falusi kocsmai verekedés jut eszembe :

-Bátyám oszt , hogy is vót ?
-Hát én ütöttem vagy húszat a kalapommal míg ő csak egyet tudott a lőccsel !

Én hátra dőlök mert a kaprok úgy tolták be az all-in-t , hogy tudják , hogy az Oroszok kezében több ász is van ! Jövő héten elemezhetünk fotel tábornoki szinten de az aki eddig lenézte , lebecsülte , degradálta az oroszokat az még csak rábaszott !
Igen, én is arra szamítok, ha Steiner megindul Észak-Keletről, akkor komoly harapófogóba kerülnek az ukránok. Akár Kijev alá visszalökhetik őket.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ha ez csapda volna akkor most kellene átcsoportosítani erőket más hadszinterekről? 3 nappal a támadás megindulta után? Nagyon-nagyon csavaros tervnek tűnne ez nekem...
Annyira nem az csak tovább kell látni 2 lépésnél ! Az , hogy mit látunk azaz mit akarnak láttatni velünk és mi a valóság az két teljesen más történet ! Csak egy gondolat sor ! Teljes légifölény a Dnyeper bal partján ezt nem lehet vitatni ! A csak szárazföldi erőkre épített offenzíva az sehol se működött a modern korban ! Teljes tüzérségi fölény , szerintem ezt se vitathatjuk ! Hadianyagban és logisztikában esment csak drasztikus előny az oroszoknál . A képzettségen lehetne vitázni de nem látunk objektív képet ! Az orosz hátország stabil és erős bárki bármit is állítson róla ! Nem látok olyan tényezőt ami a kaprok oldalára billentené a mérleget ! Arra építeni egy stratégiát és egy offenzívát , hogy "az oroszok teljesen hülyék és dilettánsok " és majd mi a nyugati kiképzéssel és tanácsadókkal majd jól megmutatjuk nekik szerintem szimpla öngyilkosság ! De egy hét múlva majd meglátjuk !
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Kurszkra visszatérve taktikailag óriási német kudarc volt.
Talán májusban találkozott manstein ah-val és elmagyarázta neki hogy nincs értelme a offenzívának.
ah megígérte hogy nem támad.
Majd másnap kiadta a támadás tervei elkészítésére a parancsot.
face to face ezt egy beosztottjával szemben nem merte megmondani.

A angol szászok meg megvárták a csata csúcspontját azt partra szálltak sziciliában.
Miért volt taktikai kudarc?
A támadó erők 50%ának a szicíliánál /07 hónapban/ vagy salernónál /09/ hónapban vagy bárhol való bevetésének /ha egyáltalán támadtak volna a nagy kb. 2-3 héten belül oda érő tartalékok ismeretében/ több értelme lett volna katonailag és politikailag a ő szempontjukból.
Dehát többedik alkalommal vezették kretének a németeket.
Ez teljesen off, de Manstein pont nem ezt mondta, hanem azt, hogy ne várják be a Tigrisek megérkezését, mert így sok idejük marad a szovjeteknek kiépíteni a védelmüket. ~3 hónapig álltak hitler tigrisei miatt, sőt hitler állítja le a hadműveletet több tábornok tiltakozása ellenére, akik között Manstein is ott volt, pont az olasz partraszállás miatt...
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 527
6 579
113
Folyamatos műholdas megfigyelés alatt?
Kizárt dolog, egyetlen lehetőségük Belgorod környékén való felfejlődés volt.
Onnan meg nem két perc beérni a frontra.

De már odaértek.
S8m6wEG.jpg
Én itt foteltábornoki rangomban bezárnám a zsákot az oroszok helyében.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 891
5 178
113
Se a lengyel vagy a román szörnyállam, se a balti latorállamok nem atomhatalmak. A NATO sem atomhatalom, mert nem egy létező entitás. Ez utóbbit kéne az oroszoknak bebizonyítaniuk a többi csicskának, európának.
Egyik atomhatalom sem kockáztatna háborút, egy nem atomhatalmat ért taktikai csapás miatt. Még akkor se, ha a szövetségese.
Amit Putyin mondott februárban, ahhoz kellett volna magát tartania, és világosan megmondani: bármilyen beleavatkozás csapást von maga után NATO tagságtól, szerződéstől függetlenül. Ezekre a csapásokra adott bármilyen válasz, mindig egy nagyságrenddel nagyobb viszontválaszt von maga után.

Támogatod ukrajnát? Lebombázzuk a rzeszówi repteret. Erre válaszolni mersz? Taktikai atomcsapás Mihail Kolgeniceanura. Ha erre taktikai csapás lenne a válasz amerikai, brit vagy francia részről, akkor stratégiai csapás naygvárosokra. Erre van az a szaros forródrót meg a diplomácia, hogy ezt megfelelően lehessen kommunikálni. Semmilyen figyelmeztetésnek nem lett következménye...tessék, itt az eredmény. Az első hírek után, hogy eszközök átlépték a lengyel-ukrán határt, csapást kellett volna mérni Rzeszówra. Az első hetekben le kellett volna szedni amerikai drónokat a fekete tengerről. Nincs áldozat...

Remélem tévedek, és az orosz csak arra vár, hogy miután a latorállamok mindenüket odaadták és az elhasalt ukrajnában, megindul a latrok ellen. Lengyelek sikeresen bebizonyították, hogy nincs joguk önálló államisághoz, mert az állandó békétlenség, feszültség forrása. Majd Marek oroszul fog megtanulni, Zbigniew meg németül, oszt jónapot. Baltiakkal meg lehet kicsit javítani jakutföld demográfiai helyzetén.
Valószínűleg "nyomós"oka van hogy nem került erre sor az Oroszok részéről.Ahoz nagyon nagy "szarban"kell lennie az Oroszoknak hogy megkockáztassanak egy atomháborút.Véleményem szerint jelenleg az oroszok arra várnak hogy kifullad az Ukránok támogatása.Annyit hozzátennék bár Európai NATO tagállamok készletei végesek de az Egyesült államokban irdatlan mennyiségű hadianyag van letárolva sierra army depot és hasonló hadianyag raktárakban.Ha ők kitartanak az Ukránok támogatása mellet nagyon sokáig fog elhúzódik ez a konfliktus.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
A hekyzet az, hogy sokan, bármilyen orosz kivonulást, vagy akár most, harctéri vereséget egy nagy orosz taktika részének tekintenek, Putyin zsenialitását látják és várják Steinert. Vagy egyszerűen minden rosszhír ukrán propi, ignor.

Termeszetesen vannak orosz sikerek, Melitopol, Herszon, de akár még Mariupol vagy Luhanszk. Viszont fel évvel a háború kirobbanása utan, ha vki azt mondja, hogy Donyeck nincs meg, folyamatos ukrán offenzívák miatt a likakat tömködi a nagy orosz hadsereg, hát kiröhögöm. De te is!!! Az összkép 1 nagy kudarc. Kijev, Moszkva (fekete tenger) , Harkov, Donyeck stb, stb. Szánalmas!!!

De ha a gazdasági szankcióikat nézem az is röhej. Küldik a cseheknek, szlovákoknak a gázt, olajat, üzemanyagot az atomerőműveikbe, Harkovnál meg ezek a csehszlovak pancelosok nyomulnak előre.

Én szemelyesen rühellem az ukranokat. De amit nyújtanak az messze az orosz hadsereg fölött áll. Az oroszokra azért haragszok, mert qrvanagy xarba sodorták Magyarországot ezzel a dilettáns háborúval. A hekyzet az, a lengyeleknek volt 10 éve igazuk. Sajnalom, hogy nem azt az utat követtük. Szopunk az orosz energaifüggőség miatt, Paks is a penge élén táncol. Totális harapofogóban vagyunk a semmiért. Ha jobban leválunk a ruszkiktól, ma fele ennyi gondunk lenne.

Most abban biztam, ez az orosz haderő képes lesz megroppantani Ukrajnát. De ez most nagyon kevéssé látszik. Egy végeláthatatlan csőd amibe tartanak. Mi meg Putyin miatt folyamatosan tartjuk a hátunk, az Unióban teljesen elszigetelődtünk.

1 szerencsénk van, Brüsszel legalább annyira hülye, mint Moszkva. Összetolnak minket újra a lengyelekkel, jön az új orbanista olasz kormány. A dilettáns brüsszeli szankcióspolitika, ahogy anno migránsügyben, majd egyre több uniós országot mellénk sodor.

Ettől a xar ittmarad, csak jobbak lesznek az esélyeink.

Nem kívánok ukrán győzelmet, hanem fegyverszünetet, a gazdasági szankciók véget. Ehhez a minimál orosz célokat el kellene érni. Akár még ez a harkovi bukta is belefér. Főleg, hogy nem lefutott, fordíthat az orosz tartalék és légierő. Utána zúzzák már be Donyecket, aztán jöhet a fegyverszünet.

Folyt kövi majd később.

Nagyon nehéz minket most Lengyelekkel összetolni.
Amennyire én látom jó magyar szokás szerint megint a vesztes félre fogadtunk.
Ha oroszok elfoglalnák Donyecket ami most különössen messzínek tűnik attól én még nem látom mért jönne Ukrán részről fegyverszünet. Ez egyre inkább egy Afganisztán/Vietnámmá kezd válni. Ami a legrosszab ami csak Orosz szempontból lehet.
A Lengyeleknek volt igazuk résszel kb egyetértek. Ők USAra fogadtak. USA LNGre. Mi Oroszora és Orosz gázra.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
339
2 244
93
Ez a gigabalf@sz Putyin ennyit tud. Odahaza megölet néhány embert, akikben van kurázsi, tehetség, karizma és külföldön pár (azt hiszem eddig 8-at) ellenséges orosz oligarchát. Bakker ez egy nagy nulla. Ott van egy milliós hadsereg, egy kontinensnyi ország mögötte áhh. Nem kell itt nagy stratégiai tervekre gondolni. Az orosz gazdasági és katonai reagálásokat látva valószínű egyszerűen csak gyáva. Mert ennyire hülye azért mégse lehet. Jöjjön már valaki orosz tábornok vagy bárki, mert ez így bukás lesz a javából, csakhogy nem csak ő fog elbukni, hanem Oroszország is. Na meg mi is szívni fogunk.
A nyuszi Putyintot a HTKA tábornoki kar haragjától már csak a taktikai atom bevetése mentené meg.Vlagyimir Vlagyimirovics utolso esély...!