[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
ez speciel nem hülyeség, ha van elég jelentkező zsoldosnak
számolgattuk itt már: ha egy zsoldos kér havi 3.000 dollárt, akkor százezer zsoldos kér havi 300 mio dollárt, százezer zsoldos egy év alatt kér 3,6 milliárd dollárt
további költségekkel nem kell számolni mert a fegyverzet kiképzés logisztika ellátás stb. a sorkatonánál is felmerülne ugyanúgy
tekintettel az orosz költségvetés helyzetére és a beáramló olaj-gáz bevételekre, igazából egy ennél egy nagyságrenddel nagyobb zsoldosseregre is futná nekik, ha lenne elég jelentkező
és a wagnerrel kifejezetten jók a tapasztalatok...
Ezzel általánosan bizonyos mértékig akár egyet is lehetne érteni, de...
Oroszországban már tobb hónapja megy a toborzás, nagy fizétéseket igérve.
Még a 3. hadtestet se voltak képesek az oroszok teljesen feltolteni, pedig odo javarést pénzért mentek az onkéntesek. A wagneresek is nagyban tolják, de nem túl nagy erdményel. Márpedig ha nincsen mibol meríteni, mert ukrajnára most már szinte senki se akar menni, akkor hiába lesz bármenyi zsoldoscég alapítva.

------

Más!
Cherson térségében tobb orosz egységnek elfogyot a loszere és elkezdtek a megadás feltételeiról alkudozni:



Lyman koruli helyzet:

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Na-na, azért a fizika még itt van. Ha veszel egy 80 km-es távolságot, akkor - a rakéta égésvégi sebességével számolva is több mint egy percig utazna a rakéta. Utazna, mert az utazás összes többi pontjában lassabb.
Becslés szerint bőven 2 perc fölött van a B-30 rakétájának fizikai útja. A BM-30 2 perc alatt elhagyja a helyszínt, akkor egy HIMARS feszített tempóban miért ne tudná ezt akár kevesebb idő alatt? És itt még sehol sincs a célazonosítás ideje, mire ez megtörténik már rég pakol a HIMARS. Ti. nem az első méteren deríti fel a radar a rakétát.
Ahhoz meg gondolom nem elég hülyék az ukránok hogy a Krasznopol hatótávjába bevigyék a cuccot.


Mert nekünk Ukrajnától kell engedélyt kérni hogy valakivel üzletelhessünk???
Meséld már el honnan jön ennyi embernek ez a kényszeres szervilizmus, mert komolyan nem értem mi a jó szaladgálni hogy kitől kérhetünk engedélyt élni.
Vagy európai országként nem szólhatunk semmit ha valaki basztatja a magyarokat? Miért kell mindenkit a fejünk fölé emelni hogy ránk szarjon? Miért olyan ijesztő egyenrangú tárgyalópartnerként fellépni és nem seggekbe bújni? Már szólni se szabad, ert megtiltjuk magunknak?

Mindenképp megéri kimaradni mások háborújából. Nem ért véget a háború, az oroszok tegnap nyúltak először bizonyos célpontokhoz. Nem tudjuk mit hoz még, addig is függőségünk van. Közünk meg nincs hozzá, hiába próbálják ezt elhitetni. Ha odajut az orosz, hogy már ez lesz a gondja, majd kitalálja kivel milyen lesz a nexus. Most még más baja van.

Brüsszellel szembe is érdemes volt menni. Nézd meg mi maradt a szlovákoknak. Mi mit adtunk volna oda? Van pl. olyan légvédelmünk ami nem hiányozna? De úgyis fel lehet tenni a kérdést: és mit kaptak a szlovákok hogy most jó fiúk? Vállveregetést. Remek. Ígéreteket.
A zsét nem azért nem kapjuk meg mert nem akarunk háborúsdit játszani, azzal már előtte szopattak. De azt már írtam hogy a nemzeti tulajdonú termelőeszközök és ezek piaca akkor hozzáférhető a libsi tőkének ha a nemzeti kormány bukik. A jogállamiság meg a többi csak színház, ezt az Ukrajnával való viszony árulja el a legjobban. Mi bármit csinálunk rosszak vagyunk amíg nincs kormányváltás. Utána majd nekünk is lesz vállveregetés, amikor teljes marionett bábuk leszünk mert egy qrva paradicsomról is a nagytőke fogja eldönteni, hogy bent maradhat-e az országban és megehetjük, vagy elviszik spanyolba dobálni.
Nahát. Akad itt értelmes hozzászólás is.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Amúgy a drónok világában, aminek folyik nagyszámban az alkalmazása ebben a háborúban igen hasznos lett volna itt is.... de gondolom mindenkinek nem jut... ez -40 főt jelent... csak hogy mi is tanuljunk belőle magyarok, mert Mo.ban az élőerő nem lesz ekkora mint az ukinak...

Fontosabb helyeken csak a nagyobb műholdas irányítású drónok működnek a masszív EW miatt. Herszonnál a milicisták is sajnálkoztak, hogy az ő kereskedelmi cuccaik röpképtelenek.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 178
113
Idehaza nem nagyon van olyan, hogy pro-ukrán. Leszámítva azokat, akiknek valamilyen családi-rokoni kötődése van az ukrán néphez, idehaza inkább anti-orosz a nem oroszpárti véleményformáló. De nem az ukránokat támogatja.
Ennek viszont faramuci módon nem az oroszellenesség az alapja, hanem az Orbán ellenesség. Egyértelműen látszik ugyanis, hogy az oroszellenes nézőpont alapvetően baloldali és ellenzéki, tehát Orbán ellenes is. De ez is csak azért van, mert a hazai politikai kultúrában a konstruktív ellenzékiség, mint olyan, nem létezik. Itthon a mindenkori ellenzék szimpla permanens ellenkező, bármi is a mindenkori kormányzati álláspont. Így esett meg, hogy az idei parlamenti választások előtt nem sokkal sikerült a kormányzati kommunikáció békepártiságát is automatikusan ellenezni.

A mostani egy elég világos, így kényelmes és szerencsés helyzet, mert "akit Orbán szeret, azt nekünk szimplán csak gyűlölnünk kell" és most ehhez meg is van a nemzetközi háttér is.
Például, mi lett volna, ha Orbán 2010 óta következetesen Romániát helyezi regionális szövetségesnek? Megvádolható lett volna azzal, hogy szembeköpi egykori, 1989-es "ruszkik haza" önmagát? Nem. De akkor mi lenne így a mostani háborúban az narratíva, ha a a gyűlölt politikai ellenfél nem húzható be a képletbe, mert nem képvisel relevanciát?

Tovább megyek. Mi lett volna, ha Orbán 2010 óta, de főleg 2014 után is mind a mai napig pro-ukrán politikát folytatna? Mi lenne az ellenzék szembehelyezkedésének az alapja? Úgy járnának, mint a lengyeleknél, ahol a gyűlölt keresztény-konzervatív, jobboldali kormány egyúttal ukrán-párti, így azokkal a balos-progresszív nyugati erőkkel árulnak egy gyékényen, akikkel elvileg a mostani lengyel ellenzéknek volna dolga kokettálni.
Akárhogy is nézem, a lengyel ellenzék nagy bánatára így létrejött egy kikezdhetetlen lengyel társadalmi egység, mert aki ma balos és liberális-progresszív, az amerikapárti, ukránpárti, de kormányellenes, ugyanakkor a kormány legnagyobb szövetségeseibe mégse rúghat bele, tehát egy oldalra sodródik a kormánnyal.
Teljes a meghasonlás.
De nekik ehhez megvan a történelmi ukránpárti ideológiai bázisuk, ami mindenre ráhúzható igazolás.

Ezzel szemben nekünk Ukrajna sosem volt a barátunk, de az utóbbi időben különösen ellenségesek lettek velünk, miközben gazdasági téren nem sok közös ügy volt, ami miatt bármiben is partnerek lehettünk volna. A kisebbségeinket viszont vegzálják.
Így esik meg az, hogy valós alapok nélkül érdemben nem sokan látnak támogatni valót az ukrán oldalon, de annál többen látnak elleséget a Kormány gazdasági partnerében, az oroszokban.
A Kormány gazdasági alapú oroszpártisága viszont kontraproduktív, elszigeteli Magyarországot, tehát végeredményül nemzetellenes.
Az ellenzék teljesen életszerűtlen és üres ukránpártisága viszont csak protest ellen-oroszpártiság, nem konstruktív. Az akár még az ördöggel is cimborálni kész ellenzék a nemzet érdekeit is zokszó nélkül kész hátrébb sorolni, ha a hatalom megkaparintása lehetséges távolságba kerül.
Így viszont ez is nemzetellenes.

Ebből eredményül nem jön ki más, mint az, hogy az orosz-ukrán csörtében bárminemű magyar álláspont a geopolitikia érintetség miatt kompromittáló, így nemzetellenes.
Technikailag ignorra kéne mindkettőt tenni. :)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 908
113
Bocs, de ebből tényszerűleg egy szó sem igaz.
De gondolom ezt Te is tudod.
;)
1. A szankciók célja nem a háború befejezése, hanem annak árának megnövelése az agresszor szempontjából. Mivel könyörög, visít, agitál a ruszki ellene, ezért nyilvánvalóan fáj neki. Tehát hatásos. Ráadásul még csak ezután jönnek a komolyabb következmények.
2. Az EU GDP -je 4%-al nőtt az első fél évben. Ezzel szemben az orosz jókora válságba löki magát a háborúval és a szankciókkal. Az energia és nyersanyag függetlenedés folyamata elindult, Oroszország elszámolta magát. Rosszul mérte fel lehetőségeit, a világ elszántságát.
3. Nincs más lehetősége Európának, az agresszív, háborúzó Oroszország veszélyezteti a kontinens biztonságát, gazdasági fejlődését. Egy állandó háborús térségbe nem jön a tőke, elszegényedő, pusztuló része lennénk a világnak, ha Oroszország kedvére háborúzhatna Eurázsiában. Nem engedhetjük, nem is fogjuk. Tehát nem annyira Ukrajna győzelme a lényeg, hanem inkább Oroszország olyan veresége, ami elveszi a kedvét a háborútól.
;)
https://www.consilium.europa.eu/en/...r-ukraine/sanctions-against-russia-explained/

"The aim of the economic sanctions is to impose severe consequences on Russia for its actions and to effectively thwart Russian abilities to continue the aggression."

A gazdasági szankciók célja h Oroszország számára súlyos következményekkel járjon az akciói miatt és hogy Oroszország képességeit meggyengítsék az agresszió folytatására. És már a 2014es szankciók is ezt a célt szolgálták.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Podolyak: a következő két hét meghatározó lesz az orosz fegyveres erők számára Ukrajnában


A Krasznij Lymanért folyó csata kulcsfontosságú csata , és az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) nyilvánvalóan növelni fogják a nyomást ebbe az irányba. Ezt a véleményt Jurij Podolyaka katonai elemző és blogger fejtette ki .

Ha az ellenségnek sikerül kidobni a szövetséges erőket állásaikról, további helyzetük ebben az irányban nagyon bizonytalan lesz. Ha sikerül megtartani az állásokat, érezhetően megerősödik csapataink pozíciója – véli a szakember.

Ebben az esetben elmondható, hogy az izyumi csatában elszenvedett vereséggel kapcsolatos probléma megszűnt, és általában a front stabilizálódott. Miközben folyik a csata Krasznij Lymanért, ezt nem lehet határozottan megmondani – jegyezte meg a blogger.


Podoljaka forrásaira hivatkozva közölte, hogy az ukrán fegyveres erők is átdobják erőiket Herson irányába.


Az ukrán fegyveres erők néhány napon belül ott lehetnek, az Orosz Föderáció fegyveres erői pedig legkorábban egy-két hét múlva helyezhetik át oda csapataikat.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747044-sledujuschie_dve_nedeli_budut_reshajuschimi_dlja_vs_rf_na/

Ti ezt értitek. Mióta folyik a harc Ezért a városért. Azóta nem volt idejük az oroszoknak erősitést oda vinni. Miért kell ehhez egy-két hét. Azalatt eldőlhet aváros sorsa. Mi ez a teszetoszaság?

Valószínűleg minden harcra fogható erőt korábban délre irányítottak.
  • A két héttel ezelőtt megindított Ketszoni támadás elhitette az orosz vezetéssel, hogy ott mindent egy lapra tesznek fel az ukránok.
  • Ezért az oroszok az összes tartalékokat ide csoportosították.
  • Ezért mindenhol máshol csak a motiválatlan, harcolni nem akaró gyengébb erőket hagyták. Tartalékok nélkül. Így most nagy meglepetés és a pánik.

A Wágner és a lázadók így kevesek és utóbbiak csak saját földjüket, Donbaszt védik....

Valaki hazudott Putyinnak...
;)
Meglátjuk.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az ukrán harkivi ellenoffenzíva következtében az orosz technikai veszteség óriási... Ja, amúgy hamarosan beküldöm, hogy az oroszok TOSZ 1-et is vesztettek (mondjuk már korábban is)... Nona, Mszta-SZ, Mszta-B, T-72, T-80, BMP-k, BTR-k, Grad, teherautók, stb...szép mennyiségben. Egészen "egzotikus" felhozatal... Ami érdekes, hogy az orosz szintnél (a háborúban) is gyengébben teljesítő orosz légierő próbált (gyenge) csapásokat intézni az ukránok ellen, de még így is szenvedett veszteséget... Itt egy megsemmisült Szu-30.
Itt meg (ettől függetlenül) egy Szu-34, ami a Krímben zuhant le...
Ez mi a franc?
További veszteségek (annyi van, hogy nem győzöm belinkelni...)
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569347140035518466/photo/2
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569288340041568258/photo/2
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569058662869516289/photo/2
https://twitter.com/i/status/1569058019866021894
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569057880027832327/photo/2
https://twitter.com/UAWeapons/status/1569043961771163652/photo/2
Az ukránok dolgozzák Herszont.
https://liveuamap.com/en/2022/12-september-explosions-audible-in-kherson
Robbanások Belgorodtól nem messze.
Ukrán dróncsapás egy orosz határállomásnál (3 sebesült)
(orosz v. ukrán?) tűzérségi csapás egy határállomásnál. (1 halott 4 sebesült)
Egyébiránt nem hiszem, hogy Luhanszkba betörnek teljesen az ukránok. Elfáradtak a kharkivi offenzívában résztvevő erők, és ha sikerülne is a darabokra szétesett orosz erőket szétverni ott, túlontúl megnyúlnának az utánpótlásvonalak, és nehezebb lenne szilárd állást foglalni...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Valaszonline-s bejegyzés:
"
A SZANKCIÓ A HIBÁS?
Az Oroszország elleni gazdasági-technológiai büntetőintézkedések (köznyelven: szankciók) miatt szállt el a gázár, miattuk van recessziós veszély szerte Európában és Magyarországon, ez hibás politikai eszköz, ezért abba kell hagyni – szól a magyar kormányzati álláspont.
Négy megjegyzés ehhez.
1) A február 23. és július 21. között elfogadott 7 db EU-s szankciós csomag közül egyik sem érinti a gázkereskedelmet. Egyetlen ponton sem. A gázár azért ilyen magas, mert az oroszok a háború kitörése előtt hónapokkal elkezdték tudatosan szűkíteni a kínálatot, és azóta is hajtják fel az árakat. Tény, hogy ez a gazdasasági hadviselés része, vagyis az EU-s büntetőintézkedések nélkül ma nem csinálnák. De az is tény, hogy már fél évvel a háború előtt elkezdték. Részletek az augusztusi cikkünkben: https://www.valaszonline.hu/.../oroszorszag-ukrajna-eu.../
2) A magyar kormányzat az összes eddigi szankciós csomagot megszavazta. Csak az „orosz nyersolaj és bizonyos kőolajtermékek uniós vállalkozások általi behozatalának, transzferének tiltását” is tartalmazó 6. csomagnál (2022. május 30. / június 3.) jelzett vétót, és végül más országok mellett ez alól mentességet kapott. Vagyis érvényesíthette az érdekeit az közös döntéshozatalban. (Az olajembargó egyébként még a többi ország esetében sincs érvényben.)
3) Aki az Oroszország elleni büntetőintézkedések ellen beszél, nem is annyira burkolt kódnyelven azt mondja: hagyni kell az oroszokat győzni. Mivel Moszkva imperialista területszerző háborút vív felmérhetetlen mennyiségű civil áldozattal, ez az álláspont elfogadhatatlan. Ukrajna függetlenségét feb. 24-ig 5 db nemzetközi szerződés (köztük a Budapesti memorandum) garantálta. Az oroszok az összeset megszegték. Oroszország háborús bűnös.
4) Az orosz vezetés nyilvános közlésekben fenyegeti Moldovát és beszél arról, hogy Kazahsztán északi területe nem is Kazahsztánhoz tartozik, hanem Dél-Szibéria történelmi része. Semmilyen garancia sincs arra, hogy ha a Nyugat most hagyja Oroszországot győzni, akkor az imperialista terjeszkedés megáll."
Ez ennél sokkal bonyolultabb, bár azt elhiszem, hogy az idő köde már belengi ezt a kérdést, pedig még nem is volt olyan régen.
Az eu közvetlen szankciókat nem vezetett be az orosz gáz ellen, de közvetetteket igen.
Ugyanis miért is kellett áttérni a "rubel-alapú elszámolásra" számos területen, így a gáz területén is? Miért hoztak erről döntést az oroszok?
Időrendben az orosz szankcióscsomagok:
A csomagok magyarázatánál ezt olvashatjuk:
"Az EU emellett megtiltotta az euróban denominált bankjegyek Oroszországba történő eladását, szolgáltatását, átadását és kivitelét is. Ennek célja, hogy az orosz kormány, az Orosz Központi Bank, valamint az oroszországi természetes vagy jogi személyek csak korlátozottan férjenek hozzá eurókészpénzhez, a szankciók kijátszásának megakadályozása érdekében."

Megoldásként az jött, hogy végül is egy Gazprombank-nál vezetett számlára kellett befizetni az eredeti pénznemben, amit majd ez az orosz bank váltott át rubelra, így megoldva azt, hogy az eu-s jogiszemélyek ne sértsék meg a sznkciókat. Persze eleinte zavaros volt az eu kommunikációja, így sokáig a különböző országok és cégek vezetői csak néztek egymásra, mint borjú az új kapura:
"A kezdetektől nem volt világos, hogy ha ezzel együttműködnek a nyugati energetikai cégek, akkor megsértik-e a szankciókat, és ezzel kapcsolatban az EU sem adott ki világos állásfoglalást. A Bizottság által kiadott nem kötelező érvényű dokumentum arra figyelmeztette a kormányokat, hogy lehet, hogy megsértik vele a szankciókat. Azóta megjelent egy nyilvános állásfoglalás is, ami szintén nem fogalmazott egyértelműen, emiatt is írtuk április végén, hogy képmutatásban egymásra talált Moszkva és Brüsszel."
Három országról tudunk akik ezt nem lépték meg: Lengyeo., Finno., Bulgária (a bolgárok már meggondolták magukat).
Aki ebben kételkedik az emlékezzen vissza a (remélhetőleg) még nem is olyan régi minket érintő olajszállítások leállítására...

És a történetnek itt nincs vége. Ugyanis bizonyos tagállamok az eu-s szankciókon felül még további szankciókat vezettek be. Így tett Lengyelország is, aki még a Gazprom-ot is szankcionálta, vagyánot befagyasztotta:
"Lengyelország bejelentette, hogy a szankciós listán 50 orosz oligarcha és vállalat (köztük a Gazprom) szerepel, akik és amik újabb büntetőintézkedéssel, többek között lengyelországi vagyonuk befagyasztásával sújthatók egy, a hónap elején elfogadott lengyel jogszabály alapján. A lengyel szankciós törvény független az EU által közösen elfogadott büntetőintézkedésektől."
Ennek az lett a vége, hogy az oroszok többlet szankciókat vezettek be a lengyelekkel szemben. Eredménye -33 milliárd köbméter/év.
A döntés az egész eu-t érinti.

A teljesen elkészült északi-áramlat2 nem került átadásra, és erről már a háború előtt két nappal döntés született. Eredménye -55 milliárd köbméter/év.
A döntés az egész eu-t érinti.

Az északi-áramlat1 esetén már a kölcsönösség jegyei fedezhetők fel. Először is a Kanadába javításra küldött turbinák a Kanada által kivetett szankciók miatt nem kerülhettek vissza. Majd 2 hónapig tartott mire eljutott a németekhez. Azóta nem ismerjük a valós tényeket, csak az egymásra mutogatás megy az ügyben. Állítólag a Siemens készen áll arra, hogy segítse az NS-1 karbantartó munkálatait, a valóságban, pedig nem tudjuk, hogy a technológiai export milyen és mekkora részletekre terjed ki, tehát ha még a szakemberek oda is mennek, lehet egy gramm alkatrészt nem vihetnek magukkal, mivel az eu-s szankcióba ütközik.

A kérdést összegezve. Az eu valóban nem hozott közvetlen szankciókat a gázra, de tényként kijelenthető, hogy több szankciója közvetett formában alakította a gázhoz történő hozzáférést, amivel ténylegesen piaci turbulenciákat okozott.
Mivel a szankciókat kellő mélységében nem ismerem, azokat részleteiben nem olvastam, így nem tudom, hogy a különböző egyéb alkatrészek, melyek csupán csak ahhoz szükségesek, hogy ezek a gázvezetékek működjenek egyáltalán exportálhatók-e.
Egyébként vélelmezem, hogy nem exportálhatók, s ugyanúgy érintik a gáz-, mint az olajszektort, de ha tud ilyen irányú kivételekről, akkor kérem azt ossza meg velem, mert ebben az esetben az NS-1 kapcsán igazat fogok adni.
Ennek a kapacitása 55 milliárd köbméter/év, így összesen érintett 143 milliárd köbméter ~38%-ról beszélünk.
 
S

Szilvatövis

Guest
Csak hallkan a NATO vonatkozásában:
  • egy védelmi szövetség tagjai vagyunk,
  • senki sem támadta meg a szövetséget,
  • igy nincs semmilyen szövetségi szintű lépés,
  • aminek mi szembemennénk,
  • és term. nem álltunk semmilyen oldalra. Mert már egy ideje egy bizonyos oldalon vagyunk.
Ezek a tények. Megcáfolhatod, ...ha tudod.

Az EU-t definiálni, hogy mi ma és egyébként minek kellene lennie az eredeti rendeltetése szerint inkább ne menjünk bele,...,de akkor is megállnak a fenti pontjaim.
Ezen nincs mit cáfolni, mert nem is erről beszéltem. Az oroszok fenyegetik az EU-t, NATO-t és benne minket is, ez viszont tényszerű. Putyin ki akarja zavarni a NATO-t a volt orosz érdekszférából, ehhez az EU-val szemben egyelőre csak a gázfegyveres zsarolást veti be.

"...orosz követelésekről, melynek része a NATO-haderők visszavonása a védelmi szövetség 1997-ben elfoglalt pozícióira, mielőtt többek között Magyarország a védelmi szövetség tagjává vált volna."
https://www.portfolio.hu/global/202...arorszaggal-is-tervei-vannak-putyinnak-529231

Putyin céljai nem titkoltak, messze túlmutatnak Ukrajna határain.
"Nagy Péter nem elvett területeket, hanem orosz őshonos földeket foglalt vissza, a modern Oroszország feladata is ez."
Az orosz propaganda hivatalos csatornáján pedig harmadik világháborúról, atomcsapásokról és a NATO dmilitarizálásáról beszélnek.
Gugli fordításban:
„Talán ideje beismerni, hogy Oroszország különleges hadművelete Ukrajnában véget ért, abban az értelemben, hogy elkezdődött egy igazi háború, és a harmadik világháború. Kénytelenek vagyunk demilitarizálni nemcsak Ukrajnát, hanem az egész észak-atlanti szövetséget” – mondta Skabeeva.
https://mailbd.net/news/the-special-operation-is-over-the-real-war-has-begun-16971/


Véleményem szerint Magyarország ellenérdekelt Ukrajna orosz elfoglalásában, frontországgá válunk két birodalom határán, ebből nem jöhetünk jól ki.
Ellenben nagyonis érdekeltek vagyunk az ukránokkal való jó kapcsolatokban, hiszen csak ezáltal tudjuk érvényesíteni az ott élő magyar kisebbségek érdekképviseletét.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 187
113
Amúgy a drónok világában, aminek folyik nagyszámban az alkalmazása ebben a háborúban igen hasznos lett volna itt is.... de gondolom mindenkinek nem jut... ez -40 főt jelent... csak hogy mi is tanuljunk belőle magyarok, mert Mo.ban az élőerő nem lesz ekkora mint az ukinak...
Nana. A drón nagyon jó, használata javasolt és szükséges, de nem lehet csak ezekre támaszkodni.
Pl a drónnal nehezen állapotos meg, hogy nem csak hogy kevés az ellen, de még hajlamos megfutni is... Lásd hétvége.
Isten tudja, mi lett a.musor vége, nem hinném, hogy mind a 40 ottmaradt volna, mert akkor nem.mennek vissza kétszer sebesültert.
 
S

Szilvatövis

Guest
Tudsz mutatni egy olyan a kormánytól származó nyilatkozatot amiben azt nyilatkozták, hogy Magyarország kinyilvánította X vagy Y területre az igényét? Nem fogsz tudni, mert sosem létezett ilyen, és ehhez képest minden más az belemagyarázás vagy provokáció. Ami pedig ukrajnai szomszédunkat illeti (hogy legyen on topic is) hát nekünk sokkal rosszabb lesz ebből a háborúból győztesen kikerülő Ukrajna, mint egy vesztes fél. Sokkal agresszívebbek lesznek velünk és adott esetben még az is elképzelhető, hogy nekünk fognak menni, úgy, hogy mindeközben a NATO baromira nem fog nekünk segíteni. Jöhetnek a röhőgős smileik.
Nem a hivatalos magyar politikáról beszéltem, bár elég sajnálatos, hogy hovatovább szövetségesek nélkül maradunk az EU-ban.
Igen, jól mondod, kontraproduktív Magyarország számára az ukránellenes uszítás, akár létünket is fenyegetheti, ezért alapvető érdekünk, a jószomszédi kapcsolat velük, ha győznek... és bajban ismerkszik meg a barát.
Meg is lepődtem, sokan mennyire azonosulnak az orosz érdekekkel, figyelmen kívül hagyva a sajátunkat is.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Ne röhögtess már, az USA-t leszámítva melyik NATO ország tudna úgy háborúzni mint az oroszok, még Líbiát se tudták lenyomni amerikai segítség nélkül

Krab önjáró löveg és BUK M1 megsemmisitése
Azok a posztszovjet országok ahol nem történt meg a hadsereg modernizálása, félek hogy Magyarország is ilyen. A többi mind jobb az oroszoknál, max nincsenek akkora készleteik.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
"...orosz követelésekről, melynek része a NATO-haderők visszavonása a védelmi szövetség 1997-ben elfoglalt pozícióira, mielőtt többek között Magyarország a védelmi szövetség tagjává vált volna."
https://www.portfolio.hu/global/202...arorszaggal-is-tervei-vannak-putyinnak-529231
Alap tárgyalási technika, hogy olyat kérsz, amiből ha engedsz is, akkor is jól jársz.

Egyébként a balti államok és Lengyelország kivételével Oo nem jelent fenyegetést az EU és a NATO országaira. Már ezt a fenyegetést is le lehetett volna nullázni, ha az érintett felek megbékéltek volna egymással. De mivel a NATO védőernyője alatt vannak, ezért nem céljuk olyan politikát folytatni, ami a megbékélés irányába mutat.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
601
7 223
93

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet​

2022.09.12. 19:56
Erős szerkezet
Varsó előrejelzése szerint Berlin hamarosan erőszakkal próbálja megoldani területi követeléseit.

Sivkov: Lengyelország és Németország hamarosan háborúba keveredhet


Ezért Lengyelország ehhez tankokat vásárol Dél-Koreától, az NSZK pedig új páncélozott járművek kibocsátására készül - a "borzasztóan" ismerős "Panther" néven.

Ezt Konsztantyin Szivkov katonai szakértő jelentette be.


Szerinte Varsó is háborúra készül, de nem az Orosz Föderációval, hanem Németországgal. A lengyelekkel ellentétben az NSZK már bemutatott egy új KL-51 "Panther" tankot, amelynek hatalmas áthatoló képessége van a fegyvernek.



Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1747037-polsha_i_germanija_ochen_skoro/
Én szóltam :)

Európa nem engedheti meg, hogy a lengyel szörnyállam amerika támogatással megerősödjön.
Európa érdeke, hogy mind ukrajna, mind lengyelország megszűnjenek létezni jelen formájukban.

Amíg az amerikai érdek az, hogy az oroszt elválassza ny-európától, az európai érdek az, hogy meggátoljuk a 120milliós INTERMARIUM létrejöttét, azaz elválasszuk a balti és román latorállamokat a lengyel és ukrán szörnyállamtól.

Lengyelország már kirobbantott egy világháborút, nem kell mégegy (tudom, tudom, a gonosz nácikok robbantották ki, a lengyelek nem akartak már évekkel korábban németországra támadni, 35-36 tájékán nem a lengyel haderő volt a legnagyobb európában...)