[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 108
113
Gondot okozott? Vagy csak remekbe szabott ukrán videókat kaptunk?
Mit tudunk mi a háborúról?
Amúgy ha engem kérdezel: felkészítették. Nagyjából úgy, ahogy tapasztalataik alapján gondolták, hogy jó lenne. Csak itt az ellenfél nem kecskeszexualizálókból állt, hanem Európa egyik legerősebb hadserege. Aztán jött a pofon, és a tanuljunk meg háborúzni.
Maga idejében(öböl háború).Irak hadereje erősebnek számított a maga idejében mint a háború kitörésekor az Ukrán.Tudom kecskeszexuálók stb mindenesetre ott rendesen rákészültek és meglett az eredménye.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
És íme a példa, pont ezért nincs kedvem az egészhez. De akkor lássuk
Nem történt ilyen. Egészen Sztálingrádig megállítani se tudták őket. A teljesen elmebeteg, képzetlen és vezetésre alkalmatlan hadvezetésük miatt, viszont szovjet katonák milliói haltak értelmetlen halált. A világháborús győzelmüket kizárólag a land lease program amerikai hadianyagmennyiségének köszönhetik.
1. De történt. Pl.: Moszkva, Sztálingrád, Kurksz, Bagratyion, és még sokan mások. Fájdalmas, tudom, de a legtöbb esetben pont a németek kapkodása/balfaszkodása, ami miatt "csak" akkora lett a katasztrófa, amekkora végül lett.
2. Nem, a II. Vh a moszkvai csatában eldőlt. Minden hadtörténész, minden elemző leírta ezt. Itt is milliószor át lett beszélve. Az LL nem megfordította, csak meggyorsította a végét.
3. Értelmetlen halál? Megvédték az országukat. Ne tévesszen meg, hogy 25 millió halott volt. Abból 15 millió civilt a németek mészároltak le, 7 millió körüli a katonai véres veszteségük. Ez a VH-s átlagos 2:1 arány a németek ellen, amit nagyjából MINDENKI elszenvedett.
Akkor miért nem készültek fel? Teljes a felkészületlenségük.
Felkészültek, csak ugye ahhoz látni is kéne, nem csak nézni...
Nincs relevanciája.
Semmi, dehogy van. Igazán, tényleg... A logisztikának soha nem is volt, semmiben relevanciája.
A gázexportjuk töredékét tudja csak Kína irányába szállítani, a kitermelésük akár nyolcvan-kilencven százalékát is el kell majd égetniük öt-hat évig, ha minden rosszul alakul most.
Hát persze :) Aztán miért is? De ha el kell égetniük, mert a nyugat azt mondja, hogy nein danke, akkor egy télen belül európa kaput.
Sok szándékosság nem volt benne, ez egy már évtizeddel ezelőtt beindult fejlődési folyamat végére következett be.
LOL
Sehol. Az iparuk nem képes semmi olyat termelni, ami leválást jelentene.
LOL még a no comment is no comment.
Dehogy számolták. Százmilliárd dollárok ragadtak be Nyugaton. Letolt gatyával érte a pénzügyi szektorukat az egész, ha van olyan terület, aminek a szankciók odabasztak, akkor az az orosz pénzügyi szektor.
Magánemberek dollárszázmilliói, nem az állami szektor százmilliói. De amúgy, már megint, látsz valamit, és nem veszed észre a lényeget. Ezekkel a köztörvényes lopásokkal nem az oroszok szívtak, hanem mi. Mert nincs olyan gyengeelméjű kereskedő, aki nem számlázza ki ennek a kockázatát.
BTW még mindig, a makrogazdasági adataik, szinte mindenben kezdenek jobbak lenni, mint az EU adatok.
Semmilyen formában nem álltak készen most sem.
Ehhez képest fél éve nyomják, és nem náluk vannak tömegtűntetések, az összeomló gazdaság miatt.
Most meg a hadsereg omlott össze és rántani fogja magával az országot is.
Összeomlott? Hol? Merre?
Tehát tisztázzunk valamit, az orosz csapatok RENDEZETTEN vonultak vissza. Nincs a világon olyan csata, ahol ezt egy összeomló hadsereg meg tudta volna csinálni, egy frontáttörés után. Még szolid vereség esetén mint Lipcse, vagy Isaszeg, a vesztes fél visszavonulásához a győztes balfaszkodása kellett.
Az egész világgazdaság áll földbe hamarost Európa kiesésével, az oroszoknak nem lesz hova exportálniuk
Arrogáns, felsőbbrendű duma, minden valóságalap nélkül. Csak India és Kína középosztálya nagyobb, mint teljes Európa lakossága.
Minden szinten katasztrófa van. Az orosz állam teljes felkészületlenséggel, borzalmas belső állapotokkal, egy roncs hadsereggel vágott bele olyasmibe, amit -most már- nyilvánvalóan nem tud végigvinni. Oroszországnak csak minimális erőprojekciós képessége van a határain túlra, mégcsak potens középhatalomnak se lehet nevezni, ez csak egy regionális hatalom, ami rövid ideig képes egy kis határmenti kalandra, de aztán be kell fejeznie, mert erőforrásai nem tesznek többet lehetővé!
Oké, minek is írok ide?
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Egy válaszlehetőségemet is elpasszolom rád.

Írjál! Annyira szükség van a józanságodra. Sajnos, akik az indulataikat járnak ide levezetni, meg a jóstehetségüket mutogatni, azok igazán fárasztóak. Szerintem az életvezetésükben, a z nincs rendben valami. És ezt a többségnek valában terhes viselni.
Szembejön egy "másik" valóság mint amiről ti itt hónapok óta teljes egyetértésben, más véleményt meg sem hallgatva, kinevetve beszéltetek, de biztosan az ellenkező véleményűeknek vannak problémáik az "életterükben (wtf) a személyiségükben" mi ?

Érdekes...
, sajnos nincs időm 50+ oldalt teljesen visszaolvasni, így csak válaszolok néhány kérdésre röviden:

A harkovi régió oroszok általi feladása várható volt, hiszen az ukrán létszámfölény törvényszerüen érvényesült, mivel az ukrán hadsereg az általános mozgosítás következtében jelentős élőerő-számbeli fölényre tett szert. Mellette a NATO(usa,brit) állandó felderítítési, hírszerzési adatok(real time) jelentősen hozzájárultak az ukránok áttöréséhez.Sőt a hírek szerint az amerikaik tervezték meg az ukránok offenzíváját. Oroszok tudták, hogy támadásra készülnek az ukránok, de a tábornokok elbaxták...
Néhány szám:
Orosz hadsereg létszáma 900 000 fő, abból kb 445000 hivatásos, tehát szerződéses katona a másik fele sorozott katona. A 445 000 hivatásos katona eloszlik több fegyvernem között mint pl. a légierő, stratégiai rakétás erők, haditengerészet, biológiai,vegyvédelmi erők, szárazföldi erők, egyéb között. Az orosz szárazföldi erők létszáma 280 000 fő, aminek kb a fele sorozott katona. A VDV-s erők száma 45 000, aminek kb2/3 hivatásos. a TGY-sek száma 20-25000 kb 2/3-a hivatásos. Végül az elit SSO(Speciális Müveleti Erők) Létszáma ismeretlen(titkos), de néhány ezer fő lehet.
Ez a kínálat. Természetesen még ott van a 400 000-es Rosgvardija a korábbi belügyi csapatok, de ők csak könnyü páncolozott szállítójármüvekkel rendelkeznek mint a BTR-80/82, Tigr,Kamaz Tajfun. Feladatuk a "felszabadított"területek védelme volt.

Ilyen létszámú katonával nem lehet hosszabb ideig fenntartani egy 1200 km-es frontszakaszt. Ha nem érkezik orosz erősítés, az oroszok kénytelenk lesznek az LNR/DNR védelmére összpontosítani.

Az ukrán villamos erőmüvekre mért orosz csapásokról: Ukrajna ezt csinálta 2014-től, tehát a DNR/LNR területén található erőmüveket, vizellátó rendszereket lőtte direkt.

Oroszoknak ezt az ukrán infrastruktúrát még az első napokban kellet volna szétlőni, mint anno 1999-ben usánka tette ezt Jugoszláviával. Amerikaikat nem érdekelte, hogy mennyi civil fog meghalni . Szétlőtték a gyárakat, hidakat, erőmüveket, katonai és civil épületeket és még a szerb tv épületét is. Oroszok mit csináltak? Jóformán semmit.


"velPár napig nem voltam az oldalon"...= vártad az elvtársak újabb helyzethez igazított direktívátit.
 

snakeye

Active Member
2010. április 27.
134
173
43
Az a gond, hogy az oroszoknak per pillanat nem érdekük a gyors lezárás. Amíg az EU és főleg a német kancellár nem megy hozzá kanosszát járni a Kremlbe, és nem könyörög a gázért, addig itt nem lesz semmi.
Miért menne? A németekhez megy a norvég gáz. Nem lesz gondjuk. Nekünk lesz, mert az EU felöl már csak azért se fognak venni ha beledöglik is a lakosság, keletről meg fizikailag nem tudnak majd behozni, ha valamelyik fél elzárja a csapot.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Maga idejében(öböl háború).Irak hadereje erősebnek számított a maga idejében mint a háború kitörésekor az Ukrán.Tudom kecskeszexuálók stb mindenesetre ott rendesen rákészültek és meglett az eredménye.
Meg bazzeg ! A félvilágot oda vitte az USA ! Több mint egy hónapig rombolta , demiralizálta rakétákkal , robotrepülőgépekkel és rendes repülőgépek százaival szétbombázva még a bomba tölcséreket is . A nyúlszívű reguláris alakulatok (a sereg nagyrésze) ha meglátott 1 USA zászlót megadta magát akár a sarki fűszeresnek is . Egyedül az elit Köztársasági gárda állománya fejtett ki ellenállást de az se mérhető még a kapor regulárisokhiz se !
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Maga idejében(öböl háború).Irak hadereje erősebnek számított a maga idejében mint a háború kitörésekor az Ukrán.
Őőő izé, a még a lengyel T-72-esek műszaki színvonalát sem elérő Babylon oroszlánjai (pedig a lengyel t-72es kb káromkodásnak számított a VSZ-en belül) T-55ös klónokból álló iraki hadsereg erősebb lett volna, a maga min 2 generációnyi hátrányaival, mint az ukrán a szovjet elsővonalas technikájával? Na ez nagyon izgalmas kijelentés...
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 960
113
Gondot okozott? Vagy csak remekbe szabott ukrán videókat kaptunk?
Mit tudunk mi a háborúról?
Amúgy ha engem kérdezel: felkészítették. Nagyjából úgy, ahogy tapasztalataik alapján gondolták, hogy jó lenne. Csak itt az ellenfél nem kecskeszexualizálókból állt, hanem Európa egyik legerősebb hadserege. Aztán jött a pofon, és a tanuljunk meg háborúzni.
De bakker, mikor egy háborúban álló ország területén úgy megy a harckocsikonvoj, mintha hazafelé mennének a lőtérről, akkor az azt mutatja, hogy nem készítették fel őket. Egyébként azt írtam: egy-két alakulat.
Senki nem gondolta az ukránokról, hogy így kifognak tartani. Még az őket évek óta képzők sem. Nem ezt vetem fel az oroszoknak, hogy benézték, hanem, hogy alap dolgot nem tud egy harcba vetett alakulat. A laktanyát nem lett volna szabad elhagyniuk azoknak. De láttam itt videót, amin meg tök profik voltak, az itteni katonaviseltek szerint.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 734
13 659
113
Hmm csak a folytatása ennek nehogy egy új EU-s ukrán nyelvtörvény legyen, hogy ezek után Európa iskoláiban csak ukrán nyelvet lehessen tanulni, és a közterületeken is csak ukránul lehessen beszélni mert ez a trendi..
No a hülyeség ragályos, és nincs határa.. már Murphy is régen törvénybe fektette
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Azon gondolkodom, hogy ez milyen relációban lehet az ukrán nyelvtörvénnyel. Most a k.v@@nyjukat és az @pjukf@szát között vacilálok. Hmmm...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 295
44 919
113

Shurygin elmondta, hogy Oroszországnak nagyon rövid idő áll rendelkezésére a különleges művelet befejezésére​


Vlagyiszlav Shurygin katonai szakértő és elemző a Központi Hírszolgálatnak adott interjújában arra a lehetőségre reagált, hogy az új ukrán hadtestet hoznak létre.

„Amikor Zaluzsnij azt mondta, hogy három hadtestre van szüksége, akkor meg kell érteni, hogy erre van szüksége. Valójában csak egyet alakítottak ki és készítettek elő. A második most a koordináció és a formálás szakaszában van, a harmadiknál pedig a legjobb esetben is csak embereket próbálnak toborozni ”- jegyezte meg a szakember.

Szerinte Oroszországnak le kell vonnia a következtetéseket, és lépéseket kellene tennie. A szakértő hozzátette: az Egyesült Államoknak továbbra is nehéz fegyvert találni Kijev számára. Tavasszal azonban meg tudják oldani ezt a kérdést, így az RF fegyveres erőknek kevés ideje van legyőzni az ukrán fegyveres erőket – összegzett Shurygin.

Mint azt a Public News Service korábban megírta, Konsztantyin Szivkov katonai szakértő, a hadtudományok doktora külföldi tankok megjelenéséről számolt be Kijev közelében.

A szakember szerint a NATO dönthet úgy, hogy a harckocsikat átadja az ukrán fegyveres erőknek. Hozzátette, hogy német Leopard autókról lehet szó.

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
A gázexportjuk töredékét tudja csak Kína irányába szállítani, a kitermelésük akár nyolcvan-kilencven százalékát is el kell majd égetniük öt-hat évig, ha minden rosszul alakul most.

Szintén nincs nagy relevanciája, nem számottevő az exportjukban.
A globális GDP bevételük 2,7%-a a gáz export, az energiaszektoron belül 7%.

A LNG szállítások növekedtek, Kína vezetéken veszi a gázt, LNG csinál belőle, és Európának szállít.
A Gazprom és leányvállalatai (offshore cégek pl. ciprus) kezében van a nemzetközi LNG kapacitásának közel 1/6-a. Ugyanez igaz az olajszállító kapacitásokra is. Ne feledjük az India olaj flottát melyben a Gazprom úgyszintén érdekelt.
Az európai LNG gázellátás 6-7% most Kínából jön.
A vezetékes gázszállítások 48% stabil Europa felé továbbra is, valamint a törökök, és kínaiak is veszik.
Az európaiak 9 szeres áron, a kínaiak a nemzetközi gázár 60-70%-ért.

India:
Görögország

Soha nem látott mennyiségeket ad el mindenből az orosz. Az energiaszektor köszöni jól van.

Sehol. Az iparuk nem képes semmi olyat termelni, ami leválást jelentene.
Mezőgazdasági gépgyártástól, az űrhajózásig elég sok területen jeleskedtek. Nem kétséges, hogy a kínai chipgyártás majd kell nekik, és ez zajlik is javában. Azonban mindezek mellett a világgazdaság energiahordozóinak nem elhanyagolható mértékével bírnak.
Titokban harmadik fél közbeiktatásával (India) az USA orosz olajat vesz a mai napig. Nagyon sok nélkülözhetetlen nyersanyag van még oroszországban, melyek nélkül a világgazdaság összeomlana. Pl. Chipgyártáshoz Xenon, argon, neon, repülőgépgyártáshoz nélkülözhetetlen titán, nem utolsó sorban nagyon jó kalóriaértékű szén.
A világ legnagyobb mezőgazdasága Oroszországban van. Jelenleg sokkal stabilabb a szankció ellenére Oo. Ami a nélkülözhetetlen polgári ellátást illeti teljesen önellátó államról beszélünk. Ezt a világon szinte egy marék állam mondhatja el magáról.
Ha bukik Oo az csak egy puccs ill. belső nyugodtabb hatalom átvétel eredménye lehet. De biztos lehetsz benne, hogy nem gazdasági tényezők miatt.

Oroszországot egyszerűen kivenni az világgazdaság energiaképletéből , és azt hazudni, nincs rá szükség, egyszerűen hazugság.
Legjobb esetben is csak annyi történik, hogy mindent is körbehajóznak a fél világon, majd új "zöld" címkével megveszi Európa és az USA.
No persze 9-szeres áron....
Dehogy számolták. Százmilliárd dollárok ragadtak be Nyugaton. Letolt gatyával érte a pénzügyi szektorukat az egész, ha van olyan terület, aminek a szankciók odabasztak, akkor az az orosz pénzügyi szektor.
A legfoglalt USD egyenleg nagyon kérdéses. Oo ezt a pénzt (annak rubel megfelelőjét) szabadon kinyomtathatja, és beöntheti a gazdaságba, az infláció legcsekélyebb esélye nélkül. Ugyanis itt többnyire eladott gáz és olaj USD ellenértékekről beszélünk.
Megtermelt javak ellenértéke, ami zárolásra került. De ott messze nem tartunk, egyenlőre kivárnak, nincs rá szükség. Az egyenlegük -3% GDP csökkenés ha így zárják az évet. Az infláció Európában hasonló mint náluk. Voltak kezdeti riadalmak, de stabilizálódott a helyzet.
Semmilyen formában nem álltak készen most sem.
Soha nem is fognak, szimplán egy atomnagyhatalom, EU méretű szárazföldi haderővel. Lesz egy kis modernizáció, "oszt jóvan", az atomfegyverek védik őket.
Most meg a hadsereg omlott össze és rántani fogja magával az országot is.
Nem fog. Elenyésző költségvetéssel bír ez a hadsereg. 60 milliárd USD az 1438 milliárdból. A háború nem kicsit költséges, de amíg veszik a 9-szeres áron a portékát ez sem számít nagyon, simán elviszik a hátukon.
Csak az orosz nép dönthet Oo vezetés és politikai irány bukásáról, a nyugat nem.
Az egész világgazdaság áll földbe hamarost Európa kiesésével, az oroszoknak nem lesz hova exportálniuk, mert azok nem fognak tudni mivel fizetni Euró és Dollárbevétel hijján, ha nem tudnak az EU-ba exportálni. És nem fognak tudni egy pillanatnyilag megingó EU-ba!
Ipar lesz máshol, csak nem Ázsiában? :) Milyen praktikus, majd mehet vezetéken:) AZ EU-ról már letettek. Ez nem nekik lesz nagy veszteség, hanem az EU-nak.
De ehhez meg kell élnünk a 2022 és 2023 telet, és amikor jövőre nulláról kell feltölteni az összes tározót, jön a meglepi. Reménykedjünk
hogy kitart januárig vagy februárig legalább.
Minden szinten katasztrófa van. Az orosz állam teljes felkészületlenséggel, borzalmas belső állapotokkal, egy roncs hadsereggel vágott bele olyasmibe, amit -most már- nyilvánvalóan nem tud végigvinni. Oroszországnak csak minimális erőprojekciós képessége van a határain túlra, mégcsak potens középhatalomnak se lehet nevezni, ez csak egy regionális hatalom, ami rövid ideig képes egy kis határmenti kalandra, de aztán be kell fejeznie, mert erőforrásai nem tesznek többet lehetővé!
Igaz, ugyenez igaz a Teljes EU hadseregre is. Csak hát van még pár ezer apróság a pincében az orosznak, ezért nem kellene a végsőkig ellenük harcolni. Van az a pont ahol, nekünk kellene, hogy több eszünk legyen. De a Ukri triumvirátus narratívája mentén, most mindörökké megmutatjuk Oroszországnak, hogy soha több ne merészelje...
Ebben az esetben a mindörökké 2022-ben véget ér.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 307
113
Úgy nézem, rég nem voltak itt térképek:


***
Ma van néhány hír arról, hogy a partizánok irányítják Kreminnát és Starobilszket – az oroszok elmentek, de az ukrán hadsereg nincs ott, inkább a Lyman front megtisztításával van elfoglalva. Az oroszok elhagyták Szvatovót, de visszatértek.


***

Nem lesznek referendumok Oroszországhoz való csatolásokról:

 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 994
93
Oroszországnak csak minimális erőprojekciós képessége van a határain túlra, mégcsak potens középhatalomnak se lehet nevezni, ez csak egy regionális hatalom, ami rövid ideig képes egy kis határmenti kalandra, de aztán be kell fejeznie, mert erőforrásai nem tesznek többet lehetővé!
A te narratívádban kik előzik meg őket erőprojekciós képességben?
Kik a potens középhatalmak?
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Miért menne? A németekhez megy a norvég gáz. Nem lesz gondjuk. Nekünk lesz, mert az EU felöl már csak azért se fognak venni ha beledöglik is a lakosság, keletről meg fizikailag nem tudnak majd behozni, ha valamelyik fél elzárja a csapot.
Mármint az a norvég gáz ami semmire sem elég Németországban, és most amúgy is kevesebb van belőle, sőt a kalória értéke 20%-al kisebb az ruszki gáznál? Nem igazán látod át Németország jelenlegi problémáit, már ne is haragudj.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Dehogy számolták. Százmilliárd dollárok ragadtak be Nyugaton. Letolt gatyával érte a pénzügyi szektorukat az egész, ha van olyan terület, aminek a szankciók odabasztak, akkor az az orosz pénzügyi szektor

Kemény 13 mrd $-nyi tőkét foglaltak le, a többi a nemzeti bankokban vezetett számlákon lévő kötvényekből jött össze amivel amúgyse tudtak volna mit kezdeni.

Mondjuk a végén erre is mi baxtunk rá, mivel az usanka rátolta az EU-ra ezeket, mi pénzt adtunk cserébe ukrajnának, ők meg fegyvereket vettek amerikából...