Értem én persze, hogy sokan mire gondolnak sokan 2014-el, meg a nyugati terjeszkedés felemlegetésével és az orosz kisebbség sérelmeivel, de igazság csak ott van, ahol erő. Tetszettek volna 2014-ben beavatkozni, vagy bármikor azóta. Ja, nem tették. Mégis mit gondoltak? Putyin egy szellemi fogyatékos volt, hogy nem érte fel ésszel? Aztán amikor beavatkozott akkor mit csinált! Szánalmas, korlátozott háborút, amit az ukránok meguntak és most megmutatták az oroszoknak, hogy mi az, hogy háború! Hát, az, amit az oroszok nem tudnak, mert a hadseregük nem alkalmas háborúra a NATO ellen. Pontosabban a NATO még meg se jött, ez csak NATO elvek alapján, NATO kiképzőkkel, gyorstalpalón felkészített, sebtében, NATO roncstelepekről összevakart felszereléssel ellátott, NATO tanácsadók vezette ukrán hadsereg egy hadtest méretű ereje.
A történelemkönyvek egyetlen lapján sem lesz szó itt, semmilyen "orosz igazságról". Nem tudom elképzelni, hogy tudnák visszahozni a szarból magukat és ezt megnyerni! Itt semmilyen mozgósítás nem segít, nincs mivel felszerelni, mivel ellátni és az eddig vezetési stílus alapján a mozgósítás egyetlen dolgot eredményezne: a berántott szerencsétlen orosz kiskatonák lemészároltatását az ukrán fronton, félhülye, alkoholista tisztekkel az élükön, roncs felszereléssel, lőszer nélkül, ellátatlanul, úgy kábé első csecsen háborús stílusban, mert az orosz haderő azóta semmit nem fejlődött. Ez pedig Oroszország teljes kivérzésével járna és a végén ott állnának mint a Központi Hatalmak az összeomláskor, amikor a kiskatonáik már csak menekülni akarnak. A hivatásos-szerződésesek is fejvesztve vonulnak vissza most!
Nincs orosz hadsereg, amit be lehetne még vetni Ukrajnában a siker reményében. Innentől már csak súlyosbítani lehet a vereséget szerintem. Putyin lehet, hogy kicsit fogyatékos és nagyon tolvaj, de elég dörzsölt ahhoz, hogy -most már- átlássa a saját szarkupaca -az életműve- belső viszonyait és ezért ódzkodhat a mozgósítástól. Nincs mit, hogyan és hova mozgósítani, csak rosszabb lesz tőle, mert azzal már a teljes katonai összeomlást kockáztatná. Igazság szerint ez utóbbi nagyon is kézenfekvő magyarázat arra amit látunk, beleértve az oligarchákkal toborzandó zsoldosokat is. Az orosz hatalom egyszerűen a végét járja. Az erőforrásai és lehetőségei végét, a belső viszonyok korruptsága miatt esély sincs arra, hogy az állam meglévő struktúrái bármilyen erőfeszítésre sarkallhatók legyenek, bármilyen hatékonyság kipréselhető legyen belőlük. Oroszország ennyi volt, amit itt, most látunk. Általában amúgy is fölösleges bonyolult magyarázatokat keresni...