[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 619
113
2014. Rémlik valami?
Igen, az oroszok példátlan gyengesége vagy ostobasága/arroganciája, amivel akkor, amikor a gyenge, szar hadseregükkel még tudták volna se foglalták el Ukrajnát, pedig fél Ukrajna akkor várta őket. Úgy kell nekik, ez most már a Nyugat zsákmánya és tisztességes orosz haderő hijján semmit nem tehetnek ez ellen láthatóan.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 508
113
Diadalszagot hoz a szél.


444? Ezek szerint te meg olvasod.


Kozben Harkovban meg mindig nincs eleg aram.

Ugledarnal harcok. Tesztelnek az ukranok.

Ukrajna 2023-ban inditana offenzivat Orpszorszag teruleten.

Ez jo, Lejden asszonynak most kell majd az azero gaz vajpn?
Es Vucsicsnak milyen igaza van.

Ekozben Kijevben. :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Igen, az oroszok példátlan gyengesége vagy ostobasága/arroganciája, amivel akkor, amikor a gyenge, szar hadseregükkel még tudták volna se foglalták el Ukrajnát, pedig fél Ukrajna akkor várta őket. Úgy kell nekik, ez most már a Nyugat zsákmánya és tisztességes orosz haderő hijján semmit nem tehetnek ez ellen láthatóan.
Jolvan Anulu. Köszönjük Emese.
 

2105

Well-Known Member
2022. január 20.
147
870
93
Es Vucsicsnak milyen igaza van.
Ja maximálisan. Gondolom akkor most visszaadják délvidéket ennek a szellemében.

ON: Egy videóban azt fejtegették, hogy a "harkovi katasztrófát" szándékosan hagyták az oroszok remélve, hogy orosz területet is ér lövés (ha nem akkor meg false flageznek egyet).
Így nemhogy csúnyán néznek Putyinra a full scale háború miatt, hanem egyenesen követelik. Ez mondjuk bejött. Bármit tehet az ukrikkal az oroszok tapsolni fognak hozzá.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 058
26 619
113
Értem én persze, hogy sokan mire gondolnak sokan 2014-el, meg a nyugati terjeszkedés felemlegetésével és az orosz kisebbség sérelmeivel, de igazság csak ott van, ahol erő. Tetszettek volna 2014-ben beavatkozni, vagy bármikor azóta. Ja, nem tették. Mégis mit gondoltak? Putyin egy szellemi fogyatékos volt, hogy nem érte fel ésszel? Aztán amikor beavatkozott akkor mit csinált! Szánalmas, korlátozott háborút, amit az ukránok meguntak és most megmutatták az oroszoknak, hogy mi az, hogy háború! Hát, az, amit az oroszok nem tudnak, mert a hadseregük nem alkalmas háborúra a NATO ellen. Pontosabban a NATO még meg se jött, ez csak NATO elvek alapján, NATO kiképzőkkel, gyorstalpalón felkészített, sebtében, NATO roncstelepekről összevakart felszereléssel ellátott, NATO tanácsadók vezette ukrán hadsereg egy hadtest méretű ereje.

A történelemkönyvek egyetlen lapján sem lesz szó itt, semmilyen "orosz igazságról". Nem tudom elképzelni, hogy tudnák visszahozni a szarból magukat és ezt megnyerni! Itt semmilyen mozgósítás nem segít, nincs mivel felszerelni, mivel ellátni és az eddig vezetési stílus alapján a mozgósítás egyetlen dolgot eredményezne: a berántott szerencsétlen orosz kiskatonák lemészároltatását az ukrán fronton, félhülye, alkoholista tisztekkel az élükön, roncs felszereléssel, lőszer nélkül, ellátatlanul, úgy kábé első csecsen háborús stílusban, mert az orosz haderő azóta semmit nem fejlődött. Ez pedig Oroszország teljes kivérzésével járna és a végén ott állnának mint a Központi Hatalmak az összeomláskor, amikor a kiskatonáik már csak menekülni akarnak. A hivatásos-szerződésesek is fejvesztve vonulnak vissza most!

Nincs orosz hadsereg, amit be lehetne még vetni Ukrajnában a siker reményében. Innentől már csak súlyosbítani lehet a vereséget szerintem. Putyin lehet, hogy kicsit fogyatékos és nagyon tolvaj, de elég dörzsölt ahhoz, hogy -most már- átlássa a saját szarkupaca -az életműve- belső viszonyait és ezért ódzkodhat a mozgósítástól. Nincs mit, hogyan és hova mozgósítani, csak rosszabb lesz tőle, mert azzal már a teljes katonai összeomlást kockáztatná. Igazság szerint ez utóbbi nagyon is kézenfekvő magyarázat arra amit látunk, beleértve az oligarchákkal toborzandó zsoldosokat is. Az orosz hatalom egyszerűen a végét járja. Az erőforrásai és lehetőségei végét, a belső viszonyok korruptsága miatt esély sincs arra, hogy az állam meglévő struktúrái bármilyen erőfeszítésre sarkallhatók legyenek, bármilyen hatékonyság kipréselhető legyen belőlük. Oroszország ennyi volt, amit itt, most látunk. Általában amúgy is fölösleges bonyolult magyarázatokat keresni...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Igen, az oroszok példátlan gyengesége vagy ostobasága/arroganciája, amivel akkor, amikor a gyenge, szar hadseregükkel még tudták volna se foglalták el Ukrajnát, pedig fél Ukrajna akkor várta őket. Úgy kell nekik, ez most már a Nyugat zsákmánya és tisztességes orosz haderő hijján semmit nem tehetnek ez ellen láthatóan.
Na most tisztázzunk valamit. Még a II. Vh-ban is, amikor nem vártak német támadást, és a főtisztjeik enyhén szólva is tapasztalatlanok, a legénységi állományuk meg rosszul kiképzett volt, stratégiai színten ott, és akkor húzták dákóra a németeket, amikor, és ahol akarták. Csak ezt érthető módon nem szeretik egyesek észre venni, szóval marad a veszteség/nyeresség arányon való (amúgy hibás) örömködés.
14 óta Oroszország erre a háborúra készül.
Ennek a felkészülésnek során:
-modernizálták, és újraépítették a vasúti rendszerüket.
-megépítették a szibéria erejét
-növelték az lng kapacitásaikat
-újraszervezték, és önellátóvá tették a mezőgazdaságukat. De azt olyan szintig, hogy pl.: kombájnból a világ egyik legnagyobb exportőrei lettek
-Ahol csak lehet leváltak a nyugati technológiáról
-Felszámolták a nyugati pénzügyi kitettségeik nagy részét.
stb.
Ha 2014-ben nyiltan beavatkoznak, az kb a Danzing szindróma lett volna. Azaz, beugranak egy háborúba, amire az ország még nem áll készen.
Ugyanezeket a szankciókat megkapják. És év végére összeomlik az ország.
Most jelenleg lassan jobbak a makrogazdasági számaik mint az EU-nak. És ugye a "fő front" az bizony ez. Persze egy ideig még megy a lendület, de egész európa szerte állnak le az alapanyagüzemek, vagy tűntek el az alapanyagbeszerzési források.
De ti folyamatosan a taktikai szintet nézitek, és eszetekbe se jut ezen túllépni.
szerk: de pontosan ezek miatt nem írok már ide igazából semmit, mert felesleges.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 474
113
Csak megtámadták azt az országot amelyik csatlakozni akart az EU-hoz.

És Ukrajna mégis Milyen EU-s feltételeknek felelt meg ? Ha az Ukránoknak épp olyanjuk van, a Németek és a Franciák ellen dühöngenek, hogy ők is akadályozták a menetelésüket az EU-ba :) Neked miért ekkora szívügyed, hogy Ukrajna "ide" tartozzon, soron kívül, és könnyített feltételekkel ?

Nem tudom Európának miért kéne ez tűrnie. Főleg egy ennyire meggyengült országtól.

Milyen válaszlépést vársz ? Totális háborút ? Mi az, hogy meggyengült ország ? A harckocsizóikat valóban leamortizálták. De a légierejüket és a rakétaerőiket nem vetették be. Ha elkezdene 2,000 H-55-ös / AS-15 Kent záporozni, meg Kalibr, és Iszkanderek hada, akkor is jó ötletnek tartanád ?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 394
113
Értem én persze, hogy sokan mire gondolnak sokan 2014-el, meg a nyugati terjeszkedés felemlegetésével és az orosz kisebbség sérelmeivel, de igazság csak ott van, ahol erő. Tetszettek volna 2014-ben beavatkozni, vagy bármikor azóta. Ja, nem tették. Mégis mit gondoltak? Putyin egy szellemi fogyatékos volt, hogy nem érte fel ésszel? Aztán amikor beavatkozott akkor mit csinált! Szánalmas, korlátozott háborút, amit az ukránok meguntak és most megmutatták az oroszoknak, hogy mi az, hogy háború! Hát, az, amit az oroszok nem tudnak, mert a hadseregük nem alkalmas háborúra a NATO ellen. Pontosabban a NATO még meg se jött, ez csak NATO elvek alapján, NATO kiképzőkkel, gyorstalpalón felkészített, sebtében, NATO roncstelepekről összevakart felszereléssel ellátott, NATO tanácsadók vezette ukrán hadsereg egy hadtest méretű ereje.

A történelemkönyvek egyetlen lapján sem lesz szó itt, semmilyen "orosz igazságról". Nem tudom elképzelni, hogy tudnák visszahozni a szarból magukat és ezt megnyerni! Itt semmilyen mozgósítás nem segít, nincs mivel felszerelni, mivel ellátni és az eddig vezetési stílus alapján a mozgósítás egyetlen dolgot eredményezne: a berántott szerencsétlen orosz kiskatonák lemészároltatását az ukrán fronton, félhülye, alkoholista tisztekkel az élükön, roncs felszereléssel, lőszer nélkül, ellátatlanul, úgy kábé első csecsen háborús stílusban, mert az orosz haderő azóta semmit nem fejlődött. Ez pedig Oroszország teljes kivérzésével járna és a végén ott állnának mint a Központi Hatalmak az összeomláskor, amikor a kiskatonáik már csak menekülni akarnak. A hivatásos-szerződésesek is fejvesztve vonulnak vissza most!

Nincs orosz hadsereg, amit be lehetne még vetni Ukrajnában a siker reményében. Innentől már csak súlyosbítani lehet a vereséget szerintem. Putyin lehet, hogy kicsit fogyatékos és nagyon tolvaj, de elég dörzsölt ahhoz, hogy -most már- átlássa a saját szarkupaca -az életműve- belső viszonyait és ezért ódzkodhat a mozgósítástól. Nincs mit, hogyan és hova mozgósítani, csak rosszabb lesz tőle, mert azzal már a teljes katonai összeomlást kockáztatná. Igazság szerint ez utóbbi nagyon is kézenfekvő magyarázat arra amit látunk, beleértve az oligarchákkal toborzandó zsoldosokat is. Az orosz hatalom egyszerűen a végét járja. Az erőforrásai és lehetőségei végét, a belső viszonyok korruptsága miatt esély sincs arra, hogy az állam meglévő struktúrái bármilyen erőfeszítésre sarkallhatók legyenek, bármilyen hatékonyság kipréselhető legyen belőlük. Oroszország ennyi volt, amit itt, most látunk. Általában amúgy is fölösleges bonyolult magyarázatokat keresni...
Talán 1 koncentrált erőátcsoportosítás Donyecki frontra és kis szerencsével a 2 szakadár Köztársaság meg a Dél mínusz Herszon (onnan valszeg szintén ki kell vonulni) tartható. Ha azt megtartják a Nyugat a téli káosz után kicsit elzárja a pénzcsapot és ez lehet az új fegyverszüneti vonal.


A belső orosz erózió viszont valszeg megindul és a jövőben arra kell koncentrálni, már nem Putyinnal.
 

snakeye

Active Member
2010. április 27.
134
173
43
Azért kíváncsi leszek, hogy amint megérkezik az orosz erősítés hogy fogják tudni tartani a hoholok azt a sok-sok négyzetkilómétert, amivel zselé dicsekszik. Szerintem sehogy, de majd meglátjuk a hétvégén..
Mindenesetre Energodar felé megint nem sikerült a hohol akció, szóval azért az látszik, hogy ahol van rendes orosz védelem, és nem valami verbuvált ORB, vagy milyen brigád, ott nem tudnak 50 kilómétereket haladni.

Látom megint szóbahozta valaki, hogy Putyin hülye, mert nem mozgósít.
Még mindig azt mondom, hogy fölösleges. Ebben a helyzetben.
Azért nem szedett vetett csürhe védte azt a szakaszt sem ahol annyit nyomultak előre. Itt olyan lázálmokkal küzdenek az elvakult foteltábornokok. Még ha van is eszköz, ha nincs ember vagy nincs motíváció akkor baszhatod. Neked nagyobb a motívációd mint sok orosz katonának. Szerintem várjuk ki. Ha visszanézed hónapokkal ez elött megírtam az ukrán ellentámadás esélyét, igaz én augusztus közepére tippeltem. Most is mondok valamit. Amint nagyobb falba ütköznek, megállnak beássák magukat a télre. Az oroszok meg írtozatos erőfeszítések árán araszolnak makd előrte, ha tudnak. Aztán majd tavasszal indítanak egy nagyobb offenzívát. Addig meg kiképzik és felszerelik a friss csapatokat. Havi szinten kb 1 dandárt. Számold ki. Az orosz erők nem gyarapszanak annyira, főleg nem az ukrán fronton. Makd tavaszra rakd félre ezt a kis szösszenetet. Most ne is vitázzunk róla. Majd akkor told az orrom alá ha tévedtem.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Jobban örülnék, ha nem csak "link spam" lenne a hozzászólásod, hanem inkább egy kivonat... Az új videóról a youtube csengőcske is tud értesíteni.
Egy olyan kiszólása volt amit eddig nem hallottam, és szerintem új és fontos. Nem örül, hogy a tömeg hadseregek újra előkerülnek, mert erre a nyugat nincs felkészülve pláne a nyugati polgár. És Oroszország ezt a régi új típusú tömeges haborut tanulja újra minden szinten. És olyan ellenféllel aki nem tud nagy kárt okozni neki, mégis elég nagy és erős hogy újra tudja tanulni a tömeg háborút vele.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Talán 1 koncentrált erőátcsoportosítás Donyecki frontra és kis szerencsével a 2 szakadár Köztársaság meg a Dél mínusz Herszon (onnan valszeg szintén ki kell vonulni) tartható. Ha azt megtartják a Nyugat a téli káosz után kicsit elzárja a pénzcsapot és ez lehet az új fegyverszüneti vonal.


A belső orosz erózió viszont valszeg megindul és a jövőben arra kell koncentrálni, már nem Putyinnal.
Ti (azaz Te, meg a többi orosz politkában "nagyon" jártas kollégád) be vagytok avatva az orosz politikai történésekbe?
Esetleg orosz politikai szakértők vagytok? Vagy hosszú éveken keresztül tanulmányoztátok Putyin népszerűségének folyamatát, titkát?

Ha nem, akkor honnan az illatos lila francból veszitek ezt a Putyin le lesz váltva történetet?
Miért lenne leváltva? Azért mert kivonultak Harkivból? Előbb lesznek leváltva Sojguék, mint Putyin.

Nem unjátok még a konteora épített gondolataitokat, amiket hetek óta toltok?
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ha amerikai chipek vannak benne, mit tudnak meg amit eddig nem tudtak róla? Nem igazán értem a logikát.
A mainstream olvasók zabálják, most mindent is megtudtak az oroszokról.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 508
113
Ja maximálisan. Gondolom akkor most visszaadják délvidéket ennek a szellemében.

ON: Egy videóban azt fejtegették, hogy a "harkovi katasztrófát" szándékosan hagyták az oroszok remélve, hogy orosz területet is ér lövés (ha nem akkor meg false flageznek egyet).
Így nemhogy csúnyán néznek Putyinra a full scale háború miatt, hanem egyenesen követelik. Ez mondjuk bejött. Bármit tehet az ukrikkal az oroszok tapsolni fognak hozzá.
Belgorod megyei kiuritett falut lottek az ejjel az ukranok. Csak az oregek maradtak ott. Korabban is lottek mar Oroszorszagot a hoholok. Az a baj hogy az elejen kellett volna nagyon odacsapniuk az oroszoknak, de meg most sem mernek.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113

Akkor mivel is lőtték le a repcsit?

Ezeket a nyomorék béna Oroszokat. Meglátszik a bürokrácia, nepotizmus és a többi okokra visszavezethető hozzá nem értés a hadvezetésben.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 972
113
Ennek a felkészülésnek során:
-modernizálták, és újraépítették a vasúti rendszerüket.
-megépítették a szibéria erejét
-növelték az lng kapacitásaikat
-újraszervezték, és önellátóvá tették a mezőgazdaságukat. De azt olyan szintig, hogy pl.: kombájnból a világ egyik legnagyobb exportőrei lettek
-Ahol csak lehet leváltak a nyugati technológiáról
-Felszámolták a nyugati pénzügyi kitettségeik nagy részét.
stb.
Ez mind szép és jó, de akkor a haderejüket, hírszerzésüket miért nem készítették fel a háborúra, ha már?
Azt ne mond, hogy felkészülten vágtak neki, mert a háború elején egyik-másik alakulatnak még a biztosított menet végrehajtása is gondot okozott, pedig az aztán nem a legmagasabb szintű hadművészet...