[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113







A Herson Fronton az ellenség az elmúlt napokban lassan, de biztosan kiterjesztette az Ingulets folyó déli partján lévő hídfőt.
A jelentések szerint az ellenségnek sikerült elfoglalnia Malaya Seydemenukha falut. Az ellenség megtartja az irányítást a település felett is. Bezimennoje (a térképen Szejdemenukhától délkeletre) és tovább a Bezymennoye-Schastlivoe-Kostromka-Dry Stavok vonalon. A harcok folytatódnak Bezimennyj környékén.

Ha jól értem az ürge öntés nem sikerült, az ukrán halad tovább Kerszon felé.
Pedig bibliai pusztítást ígérték itt sokan, meg orosz csodát.
:)
A csoda megint elmaradt.

"Technológiára, felszerelésre, szakemberekre van szükségünk, amelyek egyszerűen nem léteznek". Szakértők az orosz hadsereg jövőbeni "lőszer éhségéről"


szeptember 7, 2022 07:00



Pavel Luzin orosz biztonsági szakértő nyílt adatok alapján azt jósolja, hogy Moszkva arzenáljában hiányozni fognak a lövedékek és rakéták. Először is, hiány van nagy kaliberű fegyverekből.

Ilyen taktikával úgy tűnhet, hogy Oroszországnak szó szerint korlátlan mennyiségű lövedék és rakéta áll rendelkezésére. Moszkva valóban jelentős arzenált örökölt a Szovjetuniótól, és az elmúlt harminc év során számosat gyártott. De tekinthető-e ez a készlet határtalannak az Oroszország által Ukrajna ellen vívott háború összefüggésében? Pavel Luzin, biztonsági szakértő és orosz védelmi ipari elemző szerint nem. És még "lőszerbéhséget" is jósol a Kremlnek.

A katonai elemző a The Insider számára írt cikkében arra figyelmeztet, hogy Oroszországnak a jövőben rakétahiánnyal, romló lövegekkel és lövedékhiánnyal kell szembenéznie. Elsősorban a 122mm és 152mm kaliberű lőszerekről van szó. Ezek az orosz hadsereg fő kaliberű lövegei a 20. század óta: vontatott lövegek, mint a D-30 vagy az Msta-B, és önjáró lövegek, mint az Msta-S. Ez a löveg Oroszország legközelebbi versenytársa a nyugati 155 milliméteres kaliberű ágyúknak. De ez csak elméletben van így. A gyakorlatban a hatótávolság jóval alacsonyabb. Ez 30 kilométer a 40-50 vagy akár 70 kilométerrel szemben. Egy dologban alulmaradnak a külföldi lövegek az oroszokéval szemben, ez pedig a mennyiség. Az orosz hadsereg Ukrajnában naponta több tízezer lövedéket lő ki.

"Van mihez hasonlítani: a második és az első csecsen háborúban- naponta akár 30 ezer lövedéket is kilőtt az orosz hadsereg. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi háború intenzitása magasabb, 40-60 ezer naponta. Nincs kétségem afelől, hogy ezek a napi tízezrek, az intenzitástól függően, teljesen valósak" - mondja Pavel Luzin nemzetközi kapcsolatok és biztonságpolitikai szakértő.

Ez több, mint amennyit Oroszország képes előállítani - mondja Pavel Luzin. Ezeket a tartalékokat pedig lehetetlen lesz feltölteni, többek között a szankciós nyomás miatt. Hasonló a helyzet a páncélozott járművek és a katonai repülőgépek esetében is. Az AFU szerint hat hónap alatt mintegy kétezer harckocsit, több mint négyezer harci páncélozott járművet és több mint négyszáz repülőgépet és helikoptert semmisítettek meg. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az orosz védelmi minisztérium hivatalosan nem erősítette meg ezeket a veszteségeket. Moszkva egyáltalán nem számol be a megsemmisített felszereléseiről.

"Itt kétféle folyamat létezik: a fémmegmunkálás, amely speciális berendezéseket igényel, amelyek nem léteznek. A folyamat másik fele a lőpor és a rakéta üzemanyag előállítása. Ott minden importált berendezéseken történik. A modern lőpor előállításához, amely jobb lőtávolságot és jobb tárolást biztosít, jó berendezésekre van szükség. Néhány helyen pedig szükség van az összetevőkre" - folytatja Pavel Luzin.

Adatai szerint a háború előtt, a 2010-es években Oroszország évente 30-35 harci repülőgépet és 25-30 harci helikoptert gyártott. Ehhez jön még 130-200 különböző típusú gép, amelyeket modernizáltak. De mindezt vagy importált gépekkel, vagy külföldön gyártott alkatrészekkel végezték. Most ez vagy lehetetlen, vagy még nehezebb lesz, mondja Luzin: "Minden repülőgép-hajtómű egyszer csak eléri élettartama végét. Új motorokra van szükségünk. Az új motorok mind importált berendezésekkel készülnek, ott, a amerikai és, európai gépeken. És előbb-utóbb minden meg fog szűnni".

A szkeptikusok méltán jegyezhetik meg, hogy Oroszország nemcsak az új fegyverekkel, hanem a szovjet fegyverekkel is harcol. Mi van ezekkel a készletekkel? A leghosszabb ideje tárolt lőszerek több rakétavetőhöz való lövedékek. De korántsem volt az egész szovjet arzenál Oroszország birtokában az Ukrajnával vívott háború előestéjén. Először is, ezeket a rakétákat az 1990-es és 2000-es években már használták a két csecsenföldi hadjárat során. Aztán Oroszország Grúziában használta őket, de a Kreml még több rakétát használt a szíriai hadjárat és a nyolc évig tartó háború során a Donbasszban.

A tüzérség lövedékei azonban a tárolási feltételek szempontjából sokkal igényesebbek. Pavel Luzin megjegyzi, hogy Oroszország először húsz évvel ezelőtt, a második csecsen háború idején szembesült a 122 és 152 milliméteres kaliberű lövedékek hiányával. Ezek után levonták a következtetéseket, és az elmúlt évtizedben Moszkva képes volt megalapozni e lövedékek gyártását, de az arány még mindig nem volt elegendő, és három éven belül úgy döntöttek, hogy a Hatékony Hadsereg Program keretében egymillió hétszázezer régi rakétát és lőszert állítanak helyre. Ennek a munkának az ára és ideje nyílt forrásokban elérhető, és Pavel Luzin ezekből azt is kiderítette, hogy mennyibe kerül az új lőszerek előállítása, és arra a következtetésre jutott, hogy minden 570 ezer felújított lövedékre Oroszország akár egymillió és több új lőszert is készített.

Az elemző becslése szerint Oroszország az elmúlt tíz évben évente akár kétmillió különböző típusú lövedéket is képes volt előállítani. Luzin azonban pontosítja, hogy a rakéták aránya nyilvánvalóan alacsony volt. A Rostec állami vállalat jelentése szerint 2017-ben csak mintegy tizenegyezer darabot szállítottak le belőlük. Pavel Luzin becslése szerint a lőszerek teljes száma 17 millióra tehető.

Moszkva szó szerint a földdel teszi egyenlővé az ukrán városokat. Valerij Zaluzsnij, az AFU főparancsnoka napi 40-60 ezer lövedékre becsülte az orosz tüzérség fogyasztását, és a viszonylagos "nyugalom" napjaiban az orosz hadsereg naponta legalább 20 ezer lövedéket lőtt ki Ukrajnára. Kiderült, hogy hat hónap alatt Oroszország nem kevesebb, mint hétmillió lövedéket használt fel. Pavel Luzin korábbi számításai szerint Oroszországnak a szankciós korlátozások figyelembevétele nélkül akár öt évre is szüksége lenne ennyi új lőszer előállításához.

Luzin elismeri, hogy ha a tüzérségi ágyúzás jelenlegi üteme folytatódik, akkor az orosz hadsereg az év végére megkezdi a város bombázásának tesztelését. Ugyanakkor Jurij Butusov ukrán újságíró az orosz fegyveres erők 2. hadtestének egyik katonája, Andrej Morozov publikációjára hivatkozva azt írta, hogy Moszkva máris tüzérségi hiányt

"Az év végére Oroszország gyakorlatilag kifogy a nagy pontosságú lövedékekből. Oroszországnak nem lesz lehetősége ilyen típusú lövedékek utánpótlására azzal az intenzitással, amellyel Ukrajna területén harcol. Azt is meg kell érteni, hogy az ilyen lövedékek többnyire nyugati gyártmányú elektronikát használnak, például mikroprocesszorokat és mikrokontrollereket. Ha drónokról beszélünk, akkor vannak rádiófrekvenciás teljesítményerősítők is. Mindezt korábban az Egyesült Államokban, Kínában, Svájcban, Hollandiában vásárolták. Jelenleg azonban Oroszországnak nincs meg a kapacitása arra, hogy ezeket a termékeket saját maga állítsa elő. Technológiára, felszerelésre és szakemberekre van szükségünk, amelyekkel egyszerűen nem rendelkezünk.

Ezek szerint Putyin azért háborúzik fél kézzel, mert Oroszország félkezű.
A vezetője meg féleszű.

Miért lőnék? Nem akarják tönkrelőni az országot.

De. Akarják. Csak nem tudják. A fél év háborúskodásban elveszett a szárazföldi fegyverzet negyede, harmada. Veszteség listára került a szárazföldi erők (és más fegyveres szervek) személyi állományának képzettebb része.
Ellőtték a lőszerek nagy részét, különösen a precíziós eszközeiket.
Ami van, azt szerintem igyekeznek beosztani.

Ezért most nincs több szufla a ruszkiban. Gondolom igyekszik felszívni magát, pótolni veszteségeit, feltölteni személyi állományát, és hadianyag készleteket halmoz fel támadó műveletek végrehajtására.
Ez természetes szerintem.

Viszont a vezetés többedjére leszerepelt (Kijevnél, majd Harkovnál). Így a sikeres folytatáshoz kellene egy jobb katonai vezetés, hogy ne pazaroljanak több erőt, eszközt a jövőben, mert Oroszország tartalékai S végtelennek.
Nem is az anyagi, vagy humán erőforrás, inkább az idő a gond Putyinnak.
Gyors győzelemmel lenne, vagy lett volna esélye arra, hogy elfogadtatása a helyzetet a nyugattal, így azok feladták volna a szankciózást.
De most van miért kitartani a szankciók mellett, ami egyre nehezebbé teszi Putyin és Oroszország helyzetét.
Egyre nagyobb a háború ára. A végén az orosz társadalom is felismeri ezt, és pk fognak lépni. Putyin tudja ezt.
Az idő emiatt fontos.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113

(Pedig percekig filóztam a humor és az ukrán hírek között ...)
Ezért nem kell korházakból katonai célpontot csinálni. Eddig sem bombáztak korházakat amennyiben(!!!!) nem használták hohol istállónak meg lőszerraktátnak.
(Tudom, egy "rendes" háborúban szó nélkül lehetne célpont, de ez SMO :D)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 515
113

"A háborús övezet": az oroszoknak nem volt elég hőkamerájuk, hogy megállítsák az ukrán fegyveres erőket Harkov közelében​


2022. szeptember 18., 12:37 - Közhírszolgálat - OSN
Az amerikai gyalogosoknak le kell vonniuk a leckét az orosz hadsereg visszavonulásából a Herszon régióban – írja a War Zone portál.

A cikk szerzői szerint, ha az orosz hadseregnek kiváló minőségű szabotázselhárító berendezése lenne a kisebb csoportok megfelelő távolságból történő észlelésére, akkor a kétségtelenül amerikai katonai parancsnokság által tervezett harkovi offenzíva könnyen megelőzhető lett volna.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 515
113

Az orosz hadsereg megsemmisítette a külföldi PMC "Akadémia" zsoldosait​


2022. szeptember 18., 14:07 - Közhírszolgálat - OSN
Az orosz hadsereg likvidálta az Akadémia amerikai katonai magánvállalat (PMC) zsoldosait és a Kraken ukrán zászlóalj harcosait. Erről az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma számolt be szeptember 18-án, szombaton.

„A hadműveleti-taktikai és katonai légiközlekedés, rakétacsapatok és tüzérség csapásai a Nyikolajevi régió Shurino régiójában található Primorye csoport rakétacsapásainak parancsnoki és koordinációs központját értek” – közölte a védelmi osztály is.

Beleértve az osztály nyilatkozatai szerint az "Akadémia" amerikai magán katonai kampány és a "Kraken" nemzeti formáció külföldi zsoldosainak bázisait megsemmisítették.

Korábban a Honvédelmi Minisztérium arról számolt be, hogy az "Aidar"* ukrán nacionalista formáció egyik zászlóalja állományának több mint felét elveszítette.

 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Már épp kérdezni akartam, hogy ukrán egységekről van szó minden esetben, de hol és milyen pmc-k tevékenykednek egyébként? Merthogy szép számmal vannak, abban biztos vagyok és abban is, hogy a kegyetlenkedések akár mindkét oldalon inkább ezekhez a csoportokhoz köthető és nem a reguláris erőkhöz.
Jó, hogy raktok be videókat de nem értem azokat akik olyan tartalmakat szívecskéznek ahol az átlagbaka utolsó pillanatait látni, nációtól függetlenül. Egy förtelem az egész, ahol hétköznapi emberek halnak mindkét oldalon olyanok miatt, akik otthon bőrszékben ülnek.
Magam oldaláról, nem érdekel hogyan, de ezt le kell zárni a szomszédban és úgy, hogy itt hosszú ideig béke legyen végre.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Már épp kérdezni akartam, hogy ukrán egységekről van szó minden esetben, de hol és milyen pmc-k tevékenykednek egyébként? Merthogy szép számmal vannak, abban biztos vagyok és abban is, hogy a kegyetlenkedések akár mindkét oldalon inkább ezekhez a csoportokhoz köthető és nem a reguláris erőkhöz.
Jó, hogy raktok be videókat de nem értem azokat akik olyan tartalmakat szívecskéznek ahol az átlagbaka utolsó pillanatait látni, nációtól függetlenül. Egy förtelem az egész, ahol hétköznapi emberek halnak mindkét oldalon olyanok miatt, akik otthon bőrszékben ülnek.
Magam oldaláról, nem érdekel hogyan, de ezt le kell zárni a szomszédban és úgy, hogy itt hosszú ideig béke legyen végre.

Volt egy Humwee-s videó ahol a csóka angolul üvöltözik a láthatóan azt nem értő személyzettel, hogy neki lőszer kell a browning-hoz mert kifogyott.
Chug-on el is csodálkoztak rajta, hogy ezek vezetik az ukrán haderőt, miközben annyit képtelenek megtanulni, hogy "patron" a lőszer.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113

"A háborús övezet": az oroszoknak nem volt elég hőkamerájuk, hogy megállítsák az ukrán fegyveres erőket Harkov közelében​


2022. szeptember 18., 12:37 - Közhírszolgálat - OSN
Az amerikai gyalogosoknak le kell vonniuk a leckét az orosz hadsereg visszavonulásából a Herszon régióban – írja a War Zone portál.

A cikk szerzői szerint, ha az orosz hadseregnek kiváló minőségű szabotázselhárító berendezése lenne a kisebb csoportok megfelelő távolságból történő észlelésére, akkor a kétségtelenül amerikai katonai parancsnokság által tervezett harkovi offenzíva könnyen megelőzhető lett volna.

Csak nem ezt írtam le vagy egy hete ? Na nem a hőkamera hiányt hanem kislétszámú de gyors beszivárgó csoportok által keltett zavart amit az intenzív visszavonulással tudtak kivédeni .
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 608
8 797
113
Ime az orosz csodafegyver



Bár mi magyarok is inkább majd ellenük harcolnánk ! Javelinnel a kezembe könnyű dolgom lenne !

Roni, lehet,hogy a karod 50-es, de az ilyen hozzászólásaid azt mutatják,hogy az IQ-d sem lehet sokkal több. Ha annyira harcolni akarsz ellenük, akkor menj önkéntesnek az ukránokhoz. Kaját, lövedékálló mellényt, egyebeket vigyél, mert azt, ahogy olvasom korábbi önkéntesek beszámolóit, nem adnak. Haza ne nagyon gyere, mert börtön jár érte, ugyanúgy, mintha orosz oldalon harcolnál. Ha ez minden vágyad, hogy a hazádtól 1000km-re olyan idegeneket gyilkolj le Javelinnel, akik valószínűleg a létezésedről sem tudnak, akkor menj.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
"Technológiára, felszerelésre, szakemberekre van szükségünk, amelyek egyszerűen nem léteznek". Szakértők az orosz hadsereg jövőbeni "lőszer éhségéről"


szeptember 7, 2022 07:00



Pavel Luzin orosz biztonsági szakértő nyílt adatok alapján azt jósolja, hogy Moszkva arzenáljában hiányozni fognak a lövedékek és rakéták. Először is, hiány van nagy kaliberű fegyverekből.

Az ukrajnai háború hat hónapja alatt mindenki hallott az orosz hadsereg tüzérségi bevetéséről. A Kreml szó szerint szőnyegbombázza az AFU állásait és a városok lakónegyedeit. Ez volt a helyzet Mariupolban, Lisicsanszkban és Szeverodonyeckben. Ugyanez történik most Mikolajivban és Harkivban.



Ilyen taktikával úgy tűnhet, hogy Oroszországnak szó szerint korlátlan mennyiségű lövedék és rakéta áll rendelkezésére. Moszkva valóban jelentős arzenált örökölt a Szovjetuniótól, és az elmúlt harminc év során számosat gyártott. De tekinthető-e ez a készlet határtalannak az Oroszország által Ukrajna ellen vívott háború összefüggésében? Pavel Luzin, biztonsági szakértő és orosz védelmi ipari elemző szerint nem. És még "lőszerbéhséget" is jósol a Kremlnek.

A katonai elemző a The Insider számára írt cikkében arra figyelmeztet, hogy Oroszországnak a jövőben rakétahiánnyal, romló lövegekkel és lövedékhiánnyal kell szembenéznie. Elsősorban a 122mm és 152mm kaliberű lőszerekről van szó. Ezek az orosz hadsereg fő kaliberű lövegei a 20. század óta: vontatott lövegek, mint a D-30 vagy az Msta-B, és önjáró lövegek, mint az Msta-S. Ez a löveg Oroszország legközelebbi versenytársa a nyugati 155 milliméteres kaliberű ágyúknak. De ez csak elméletben van így. A gyakorlatban a hatótávolság jóval alacsonyabb. Ez 30 kilométer a 40-50 vagy akár 70 kilométerrel szemben. Egy dologban alulmaradnak a külföldi lövegek az oroszokéval szemben, ez pedig a mennyiség. Az orosz hadsereg Ukrajnában naponta több tízezer lövedéket lő ki.

"Van mihez hasonlítani: a második és az első csecsen háborúban- naponta akár 30 ezer lövedéket is kilőtt az orosz hadsereg. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi háború intenzitása magasabb, 40-60 ezer naponta. Nincs kétségem afelől, hogy ezek a napi tízezrek, az intenzitástól függően, teljesen valósak" - mondja Pavel Luzin nemzetközi kapcsolatok és biztonságpolitikai szakértő.

Ez több, mint amennyit Oroszország képes előállítani - mondja Pavel Luzin. Ezeket a tartalékokat pedig lehetetlen lesz feltölteni, többek között a szankciós nyomás miatt. Hasonló a helyzet a páncélozott járművek és a katonai repülőgépek esetében is. Az AFU szerint hat hónap alatt mintegy kétezer harckocsit, több mint négyezer harci páncélozott járművet és több mint négyszáz repülőgépet és helikoptert semmisítettek meg. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az orosz védelmi minisztérium hivatalosan nem erősítette meg ezeket a veszteségeket. Moszkva egyáltalán nem számol be a megsemmisített felszereléseiről.

"Itt kétféle folyamat létezik: a fémmegmunkálás, amely speciális berendezéseket igényel, amelyek nem léteznek. A folyamat másik fele a lőpor és a rakéta üzemanyag előállítása. Ott minden importált berendezéseken történik. A modern lőpor előállításához, amely jobb lőtávolságot és jobb tárolást biztosít, jó berendezésekre van szükség. Néhány helyen pedig szükség van az összetevőkre" - folytatja Pavel Luzin.

Adatai szerint a háború előtt, a 2010-es években Oroszország évente 30-35 harci repülőgépet és 25-30 harci helikoptert gyártott. Ehhez jön még 130-200 különböző típusú gép, amelyeket modernizáltak. De mindezt vagy importált gépekkel, vagy külföldön gyártott alkatrészekkel végezték. Most ez vagy lehetetlen, vagy még nehezebb lesz, mondja Luzin: "Minden repülőgép-hajtómű egyszer csak eléri élettartama végét. Új motorokra van szükségünk. Az új motorok mind importált berendezésekkel készülnek, ott, a amerikai és, európai gépeken. És előbb-utóbb minden meg fog szűnni".

A szkeptikusok méltán jegyezhetik meg, hogy Oroszország nemcsak az új fegyverekkel, hanem a szovjet fegyverekkel is harcol. Mi van ezekkel a készletekkel? A leghosszabb ideje tárolt lőszerek több rakétavetőhöz való lövedékek. De korántsem volt az egész szovjet arzenál Oroszország birtokában az Ukrajnával vívott háború előestéjén. Először is, ezeket a rakétákat az 1990-es és 2000-es években már használták a két csecsenföldi hadjárat során. Aztán Oroszország Grúziában használta őket, de a Kreml még több rakétát használt a szíriai hadjárat és a nyolc évig tartó háború során a Donbasszban.

A tüzérség lövedékei azonban a tárolási feltételek szempontjából sokkal igényesebbek. Pavel Luzin megjegyzi, hogy Oroszország először húsz évvel ezelőtt, a második csecsen háború idején szembesült a 122 és 152 milliméteres kaliberű lövedékek hiányával. Ezek után levonták a következtetéseket, és az elmúlt évtizedben Moszkva képes volt megalapozni e lövedékek gyártását, de az arány még mindig nem volt elegendő, és három éven belül úgy döntöttek, hogy a Hatékony Hadsereg Program keretében egymillió hétszázezer régi rakétát és lőszert állítanak helyre. Ennek a munkának az ára és ideje nyílt forrásokban elérhető, és Pavel Luzin ezekből azt is kiderítette, hogy mennyibe kerül az új lőszerek előállítása, és arra a következtetésre jutott, hogy minden 570 ezer felújított lövedékre Oroszország akár egymillió és több új lőszert is készített.

Az elemző becslése szerint Oroszország az elmúlt tíz évben évente akár kétmillió különböző típusú lövedéket is képes volt előállítani. Luzin azonban pontosítja, hogy a rakéták aránya nyilvánvalóan alacsony volt. A Rostec állami vállalat jelentése szerint 2017-ben csak mintegy tizenegyezer darabot szállítottak le belőlük. Pavel Luzin becslése szerint a lőszerek teljes száma 17 millióra tehető.

Moszkva szó szerint a földdel teszi egyenlővé az ukrán városokat. Valerij Zaluzsnij, az AFU főparancsnoka napi 40-60 ezer lövedékre becsülte az orosz tüzérség fogyasztását, és a viszonylagos "nyugalom" napjaiban az orosz hadsereg naponta legalább 20 ezer lövedéket lőtt ki Ukrajnára. Kiderült, hogy hat hónap alatt Oroszország nem kevesebb, mint hétmillió lövedéket használt fel. Pavel Luzin korábbi számításai szerint Oroszországnak a szankciós korlátozások figyelembevétele nélkül akár öt évre is szüksége lenne ennyi új lőszer előállításához.

Luzin elismeri, hogy ha a tüzérségi ágyúzás jelenlegi üteme folytatódik, akkor az orosz hadsereg az év végére megkezdi a város bombázásának tesztelését. Ugyanakkor Jurij Butusov ukrán újságíró az orosz fegyveres erők 2. hadtestének egyik katonája, Andrej Morozov publikációjára hivatkozva azt írta, hogy Moszkva máris tüzérségi hiányt tapasztalt.


Pavel Luzin előrejelzése széles körben terjedt a közösségi médiában, különösen a volt és aktív katonák, valamint a katonai elemzők körében. Egyesek szerint túlságosan optimista az orosz hadseregben idén "kagylóéhségre" számítani. Volodimir Datsenko, az ukrán Forbes rovatvezetője például egyetért azzal, hogy ez lehetséges, de csak jövő nyáron és ősszel. Igor Gretzky, az Észt Külpolitikai Intézet kutatója szerint a legnagyobb deficit Oroszországra a nagy pontosságú fegyverek terén vár. Ezek aktív-reaktív lövedékek tüzérség, rakéták és drónok számára.

"Az év végére Oroszország gyakorlatilag kifogy a nagy pontosságú lövedékekből. Oroszországnak nem lesz lehetősége ilyen típusú lövedékek utánpótlására azzal az intenzitással, amellyel Ukrajna területén harcol. Azt is meg kell érteni, hogy az ilyen lövedékek többnyire nyugati gyártmányú elektronikát használnak, például mikroprocesszorokat és mikrokontrollereket. Ha drónokról beszélünk, akkor vannak rádiófrekvenciás teljesítményerősítők is. Mindezt korábban az Egyesült Államokban, Kínában, Svájcban, Hollandiában vásárolták. Jelenleg azonban Oroszországnak nincs meg a kapacitása arra, hogy ezeket a termékeket saját maga állítsa elő. Technológiára, felszerelésre és szakemberekre van szükségünk, amelyekkel egyszerűen nem rendelkezünk.

A szankciók lezárják a csúcstechnológiájú katonai és kettős felhasználású termékekhez és a berendezések karbantartására vonatkozó szerződésekhez való közvetlen hozzáférést. Ezenkívül másodlagos szankciókat is kiszabtak. Nagyon fontos, hogy ezek a szankciók nemcsak az Egyesült Államokat és az EU-t érintik, hanem olyan országokat is, mint Svájc, Tajvan, Japán, Dél-Korea és Kanada. Mindezek a szankciók csak fokozzák az orosz DIC technológiai éhségét.

Hogyan cselekedhet Oroszország ilyen körülmények között? Valószínűleg azt kell feltételeznünk, hogy az orosz ipari kémkedés intenzitása és mértéke a nyugati országokban, elsősorban az Egyesült Államokban növekedni fog. Úgy tűnik, hogy a Kreml így próbálja kompenzálni a hiányt, legalábbis bizonyos mértékig" - mondta Igor Gretzky, az Észt Külpolitikai Intézet kutatója.

És még egy vélemény. Konsztantyin Maszovec ukrán katonai szakértő, az Információs Ellenállás csoport koordinátora túlságosan optimistának tartja Pavel Luzin előrejelzését az orosz hadsereg közelgő lövedékhiányáról. "A cikk nem közvetlenül, hanem közvetve fogalmazza meg azt a gondolatot, hogy állítólag Oroszország nem lesz képes elvégezni az importált berendezések modernizálását, javítását és karbantartását, amelyeket lőszerek és tüzérségi csövek gyártására használnak. Nem hiszem, hogy ez az állítás teljesen igaz, mert Oroszország legalábbis ilyen lépéseket fog tenni, vagy minden lehetséges eszközzel, beleértve a szankciók megkerülését is, erre fog törekedni" - biztos Konsztantyin Maszovics.

Addig örüljetek b+ amíg az oroszoknak van mivel lőniük.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
Roni, lehet,hogy a karod 50-es, de az ilyen hozzászólásaid azt mutatják,hogy az IQ-d sem lehet sokkal több. Ha annyira harcolni akarsz ellenük, akkor menj önkéntesnek az ukránokhoz. Kaját, lövedékálló mellényt, egyebeket vigyél, mert azt, ahogy olvasom korábbi önkéntesek beszámolóit, nem adnak. Haza ne nagyon gyere, mert börtön jár érte, ugyanúgy, mintha orosz oldalon harcolnál. Ha ez minden vágyad, hogy a hazádtól 1000km-re olyan idegeneket gyilkolj le Javelinnel, akik valószínűleg a létezésedről sem tudnak, akkor menj.
Nem azt írtam hogy akarok de ha kellesz akkor inkább ellenük mint a NATO ellen.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Eurostat, KSH.


"De a Népszavának nyilatkozó szakértők elmondták, hogy az orosz gázbehozatal a KSH külkereskedelmi adatbázisában nyilvántartott havi pénzbeni ellenértékének, illetve mennyiségének hányadosa lényegében – de ívében mindenképp – kiadja a magyar nagykereskedő által az oroszoknak fizetett gázárat. Így kiderült, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő szinte fillérre az irányadó holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított."







Ezek is balliberális libsik, mert lebukott a hazugság? :eek:
Ez egyetlen egy hónap, nevezetesen február. A trió (Románia, Litvánia stb) aki ez időben olcsóbban kapta mindenkinél, hosszútávú szerződéseket kötött és még nem járt le, Magyarország a legmagasabb áron kényszerült vásárolni februárban. A nemzetközi ár csak irányadó ár! Annyiért kapsz amennyiért adnak! Ez az amit elfelejtettél.

Csak a helyes matek kedvéért, és hogy erről a témáról örökre leszállj, most bedöntöm az összes EU-s nyugati narratívodat.

1.) LNG hosszútávú szerződés jelenleg nincs. (Senki sem vállalja, nincs mennyiség)
2.) LNG spot vásárlásokat az EU a nemzetközi ár felett akár 15-30%-al drágábban, másokat kiütve a nyeregből vásárolhat.
3.) 70 millió EUR értékű LNG gáz szállítási költsége 120-200 millió EUR !!! (Vicces a LNG hajó nem ér annyit)
4.) Az úszó LNG terminálok költsége 10 éves távlatra, a gáz költségét további 20%-al emelik.
5.) További gázáremelés lesz garantáltan Novemberben a lakosság számára az EU-ban az LNG nemzetközi áron felüli vásárlások miatt, amit az EU erőltet csak hogy bizonyítsa a diverzifikáció abszurd megvalósíthatóságát.

Az LNG "késztermék" ára közel 240-320%-a az orosz gáznak. Ez késztény. Nem is tagadja a német politika!!!
A mantra: Kicsit többet fizetünk és kicsit fázunk kell Ukrajnáért. Na persze a lakosság ezt Szeptember óta már nem így látja.

A matek tovább, Németországban 36-45 Eurocent/KWh a gáz ára a lakosságnak.
Ennek ellenére a legnagyobb német gázkereskedő céget(Uniper), most kell megmenteni, a mentőcsomag kialakítás alatt van, ellenkező esetben még idén menthetetlenül tönkremegy. Az abszurd árakba még a "gasumlage" se tudja tudja megmenteni őket. Az üzemeltetés költségei nem kitermelhetőek a gázkereskedő cégek számára. Ezért már beharagozták az emeléseket.
Ellentétben az német árammal ahol a kereskedők gennyesre is kereshetik magukat jelenleg (gázból termelt áram ára a legmagasabb, ezáltal az az irányadó ár), Európában minden gázkereskedő cég bajban van, vagy jelentős tízmilliárd Euro-t veszít.

Első fecskék:
Uniper Németország
Wien Energie Ausztria

Légyszíves, fejezd be a sületlenségeket amiket itt a fórumon mantrálsz.