Eggyel korábbi hsz-emben írtam, hogy a történésekben a
fokozatosságot kell látni. Nem azt írtam, hogy holnap
stratégiai atomtöltetek fognak röpködni.
Putyin azt mondta a beszédében, hogy nem blöfföl, mikor ezek alkalmazásáról beszél. Itt elsősorban a
taktikai töltetekre kell gondolni. De mit is jelent ez, ha elfogadjuk a fokozatosságot? Castel mikor a nyugat általi atomernyőről kezdett el beszélni én egy kicsit komolytalannak éreztem, és inkább szenzációhajhászásnak. De tegyük fel, hogy az oroszok valóban használni fognak taktikai atomfegyver(eke)t. Ez a gondolat az első naptól fel fog vetődni és bizonyosan többen követelni fogják. Mielőtt ezt a gondolatot befejezném visszatérnék egy kicsit a másik kérdéshez.
Ha elfogadjuk
@nyugger fórumtárs állítását, miszerint a háború előtti közig határvonalak számítanak, akkor ennek a népszavazásnak mi az értelme? Olyan területekről nem lehet dönteni egy népszavazáson, aminek a lakói azon nem vesznek részt. Ráadásul Zaporizsja oblast esetén még a népesség nagyobb része is a maradék 30% területen lehet.
Egyébként az, hogy házhoz mennek rendőri kísérettel, nem feltétlenül jelenti azt, hogy előttük kell behúzni az ikszet. Ez azt jelenti, hogy a népszavazásokat - mivel háború van - nem lehet normális keretek között megtartani, mivel a szavazóhelyiségek biztonságát nem tudják garantálni.
A fenti dolgokból fakadóan, ennek a népszavazásnak ebben a formában semmi értelme. Itt meg kell jegyezni, hogy lnr-dpr esetén már ~félévvel ezelőtt felvetődött a kívánalom Oo.-hoz való csatlakozáshoz (lehet sokan nem tudják, de van tényleges határ, vámellenőrzéssel Oo. és a szakadár államok között), de Putyin teljesen érthetően akkor ezt visszautasította és azt mondta, hogy erre majd később visszatérnek. Egyáltalán nem is értem ezt az egész színházat, meg szavazósdit, mikor Belgorodot, Rosztovot, Kurszkot stb. is támadások sora ért, tehát már van hivatalos casus belli is. Teljesen felesleges ezeket a területeket odacsatolni ilyen körülmények között. Nincs racionális oka. Egyenesen bele kellett volna mondania a kamerába, hogy mit akar (ezt a 4 megyét), háborút hirdet, részlegesen mozgósít, illetve ha kell atomfegyvert fog bevetni. Nem bohóckodik itt ezekkel a népszavazásokkal.
De hogy követelhet olyan területet, ami jelenleg nincs az oroszok uralma alatt? Azzal nem lehet tromfolni, hogy atomfegyvert fog bevetni, ha úgy lesz.
Gondoljuk el, egy nap felébred az USA, kijelenti, hogy nekem bizonyos területek kellenek X országban. Csapatokat küld, a terület egy részét birtokolja, azon népszavazást ír ki, a terület annektálásra kerül. Másnap is felébred az usa, és újabb területeket fog követelni, ezeken túl.
Visszatérve. Na pont ez a félelem lehet az oka annak, hogy a nyugat adott esetben atomernyőt adhat majd Ukrajnának. Mert mi van akkor, ha Putyin holnap felébred és azt mondja, hogy neki kell még ez, meg ez, ha nem akkor atomot vetek be...
Ezért írtam, hogy őrület. Eleve van egy felesleges színjáték ezzel a népszavazással, ha az tényleg úgy valósul meg, hogy nem a jelenleg uralmuk alatt lévő területekre értik (a DNR esetén sztm is a régi közig határvonalak lehetnek az irányadóak - de mint írtam ezért sem fogadta el a csatlakozásukat korábban Putyin) + ezenfelül utólagosan lehet még területi igényük, de ennek így semmi értelme.
Ez így csak abba az irányba mutat, hogy ennek még nagyon sokáig nem lesz vége és ez rettentően rossz hír, sőt még jobban elmérgesedhet ez a helyzet.