[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Mivel egyre többen dobtak fel meg nem erősített híreket arról, hogy a tartalékosok mozgósítása valójában 1 millió fős is lehet ebben a körben (és a rotáció hármas száma miatt teljesen hihető a 900ezeres létszám), ezért megint megosztanék pár gondolatot arról, hogy nekem ez mit jelent. És bocsánat, ha valakinek fáj a feje a táblázatoktól, de most berakok megint egyet.


Oroszország és Ukrajna között évről évre durván egy háromszoros szám van "csak". Erős hibahatárral azt mondhatjuk, hogy a Föderációban évente egy olyan 1,5 millió új élet születik, ennek a fele férfi. A másik oldalon alulról egy durván 500ezer.

1, Ebből elsőre úgy tűnik, hogy bőven van mind a két félnek tartaléka. Van itt még hús, ha szükség van a darálóhoz.
2, Határvidék szempontjából a 18-30 év közötti férfi lakosság az 2,5-3millió. Ez fontos szempont, mikor Kijevben bulizó aranyifjúkat látunk, rengetegen pénzért külföldre szöktek a behívó elöl menekülve. És persze ebben benne volt a most elfoglalt 4 megye lakossága is.
3, Ez a 18-30 év közötti korosztály döntő mértékben befolyásolja a reprodukciót. Közülük kerülnek ki a gyermeket vállaló apukák.
4, Érdemes egyszer elgondolkodni azon, hogy mit jelent az a méretű menekült tömeg, akik a felvételek és saját tapasztalatom szerint is jellemzően gyerekekkel nyugatra vándorló hasonló korú nők. A fenti számokhoz hasonlítsuk össze, ha csak 1 millió család dönt úgy, hogy az EU-ban marad és segélyen él vagy a nyelvet megtanulva munkát vállal!
5, Ezeket a számokat megszorozva hárommal azért a muszka adatokat is megkapjuk! Ténylegesen kézzel foghatóan érezhetővé válik egy hasonló méretű ember veszteség, még ha számukra jóval tompább mértékben is. A keleti szomszédunk számára ez a lakosság jövőben történő megharmadolását jelentené alsó hangon, míg a ruszki részről a teljeshez képest kisebb arányszámot.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
537
1 944
93
Egy kérdés. Mikor volt utoljára részleges mozgósítás az EU tagállamai között Horvátországot leszámítva? Ja, hogy több mint 70 éve. Akkor miről is beszélsz?
Nezzuk a tenyeket. Az oroszok szetszaladtak a katonai behivo hirere. Ez az europaiakkal nem esett meg. Biztos vagyok benne hogy az europaiak huebbek a hazajukhoz mint az oroszok.
Oroszország fele is Európa, az Uralig! És amikor kitört a különleges hadművelet, az ukránok is pucoltak, ha jól emlékszem 5-600 euró volt a határon átjutni. Aztán lezárták a határt a hadköteles férfiak elött.Tehát ez nem egy orosz sajátosság!!!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 796
113
Felháborító ez az oroszbarát fröcsögés, meg az is hogy ez a színvonal..... Az gondolom elkerülte a cikkíró figyelmét hogy az oroszok részleges mozgósítása 300000 embert érint nem 2 milliót..... És Sergei Shoigu azt is mondta hogy nem egyszerre kerül oda a frontra ennyi ember, hanem váltásokban. Ráadásúl nyilván nem azonnal mennek, előbb kapnak valami felkészítést, ismeret frissítést. Ennek valószínűleg csak jövőre lesz látszatja.
Van egytitkosított hetedik pontja is a rendeletnek, amiről azt híresztelik, hogy 1 millió a mozgósítási keret.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Szóljon a pesznya a Kadirovszkij Szpecnaznak!!! :)
Bár már Budapesten is így vernék az utcán a hazaáruló libsiket! (persze lehetne keményebben is :oops: )
Ebbe a Vartába csúnyán beköszönt valami :D
 

Atlas

Active Member
2018. június 20.
44
127
33
Van egytitkosított hetedik pontja is a rendeletnek, amiről azt híresztelik, hogy 1 millió a mozgósítási keret.
Nem mondom hogy nem lehet így, de akkor is csak jövőre lehetne ennek látszatja. És az eddigi orosz melléfogásokat látva, nem tudom hogy a puszta embertömeg mennyire tud győzedelmeskedni a XXI. században.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 904
113
Oroszország számos régiójának - Jakutszktól Derbentig, Vlagyivosztoktól Anapáig - válogatott személyzete a mozgósított polgárok gyülekezéseivel a katonai sorozási irodák kapujánál. Búcsú a rokonoktól, ígéretek a visszatérésre és harci hangulat.

Szomorú képsorok ezek, ha így megy tovább, itt is ez lesz
Bocs, de ez még mindig jobb, mint az ukránoknál, és még mindig jobb, mintha NEM tettek volna semmit és hagyják magukat megBarbarossázni amerikai módra, a la NATO ...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 940
21 618
113
Jo, csak epp a demokratak uralkodnak odaat, a konzervativok velunk vannak.
Szantho Miklos jo kapcsolatokkal rendelkezik naluk.

Amugy a skotok epp romma verik az ukranokat, mar 3:0. Tuti megvaltoztatjak az eredmenyt, ezt a Vb-t az ukranoknak kell nyerni.

Ma kiugrottam osztrakba, a covid zarasuk ota nem voltam kinn. Itt a cefre szezon, kene vagy 50-60 kilo cukor, ugy keltettek a hangulatot hogy ezeknel nincs korlat az ara is annyi mint itt. Annyi a turot, 650 ft-ra jon ki a Billaban 1 kg, hoztam 10kg, mert nincs messze csak 5 km, Szombathelyre nem eri meg bemenni ezert. Kockacukor duplaja, de lehet csak fel kilo, mar nem emlekszem. Szalami Pick 14500/kg-ra jon ki, ugyhogy ezzel se jojjon senki. Vettem parmezanost 11500/kg aron 75 dekat, olcsobb nincs nagyon. Egy karkosar motyoert meg 10 kg cukorert fizettem 60,5 eurot, az 25000ft.
Cefet draga naluk minden, minimum duplaja ha nem haromszoros.
Savanyusagok is 3 euro korul, nyers hus 10,5 euro, tojas minimum 3 euro 10db, legolcsobb joghurt xarok is 1 euro korul, sor is 1 euro, masfel liter Pepsi kola 1,5 euro stb...
Itthon is draga minden, de ezeknel horror.
Es akkor meg olcso helyen voltal. Becsben egy Intersparban meg ezekre az arakra 15 %-ot tegyel ra atlagba. Tudnek pityeregni egy hetvegi bevasarlas alkalmaval. o_O
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
Wilson, én nem darabról beszéltem, ne ments az irhádat. Csak belementem a játékodba, ami abból áll, hogy úgy védekezel, hogy ferdítesz. De részletesen leírtam miért képes ez a gyár többek között egy másik nehéz gépgyártóval karöltve akár az 1000 db-os mennyiséget is legyártani.
Ezek az üzemek, mind önállóan nem túl régen 2011-2018 világrekordokat állítottak fel a gyártási kapacitásukból.
Nem aprócska hobbiüzemekről beszélünk.

Tényleg nem érted a logikádat, hogy ha 120.000 vagontengelyt és 18.000 vagont képes egy gyár egy év alatt
elkészíteni, mellette közel 2000 tankot felújítani 3-4 év alatt. Ugyanezen idő alatt évi 100-150 újat is átad, és még új típusok fejlesztésén is dolgozik, hogy neked miért nem esik le a hogy van elég kapacitása?

Az Uralvagonzavod önmagában nem gyárt high-tech alkatrészeket, csak egy óriási nehéz gépgyártó vállalat. A motorgyártó üzeme is az.

Bűvésztrükkökkel próbálod néha az embereket elvarázsolni.

A tények:

1.) Az egész üzem univerzálisan használható harckocsi gyártása, 25 hangárból jelenleg 5-ben van ilyen tevékenység.
2.) Továbbra sem a gyártáson van hangsúly hanem javításon, és újraüzembehelyezésen, valamint modernizáláson.
3.) Gondolom, nem is akarnak jelenleg a méregdrága T90M-el bíbelődni, mikor tele a padlás használható anyagokkal, ráadásul rohadt drága az elfekvő állományhoz képest.
4.) A gyár közben mást is csinál, tehát egyértelműen nem hadiállapotnak megfelelő üzemben van.
Gergő!

Ne hagyd magad befolyásolni. Nincs igaza Wilsonnak.
Én hiszek neked!
Teljesen egyértelmű, hogy képesek legyártani 1000 db/év T-90M Királymackót. Igazából ha átállnak háborús termelésre, ettől jóval többre is képesek, most csak kisujjal, fél kézzel szerelik össze őket.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Rosszul tudod! 300 darabos megrendelésvolt a T-90M-re. Az Armija-2022 kiállításon további 300 darab volt rendelve. Évente 40-50 darabot tudnak legyártani.
Évi 40-50 darab...
A baj csak az, hogy jelenlegi, fotódokumentált fogyási ütem 1177 darab tank 7 hónap alatt, specifikusan a T-90-est tekintve pedig 24. Az 2018 tank illetve 41 T-90 per év!
Ennyi erővel rögtön mehetnek is a roncstemetőbe a gyártósorról.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 873
27 450
113
Mivel egyre többen dobtak fel meg nem erősített híreket arról, hogy a tartalékosok mozgósítása valójában 1 millió fős is lehet ebben a körben (és a rotáció hármas száma miatt teljesen hihető a 900ezeres létszám), ezért megint megosztanék pár gondolatot arról, hogy nekem ez mit jelent. És bocsánat, ha valakinek fáj a feje a táblázatoktól, de most berakok megint egyet.


Oroszország és Ukrajna között évről évre durván egy háromszoros szám van "csak". Erős hibahatárral azt mondhatjuk, hogy a Föderációban évente egy olyan 1,5 millió új élet születik, ennek a fele férfi. A másik oldalon alulról egy durván 500ezer.

1, Ebből elsőre úgy tűnik, hogy bőven van mind a két félnek tartaléka. Van itt még hús, ha szükség van a darálóhoz.
2, Határvidék szempontjából a 18-30 év közötti férfi lakosság az 2,5-3millió. Ez fontos szempont, mikor Kijevben bulizó aranyifjúkat látunk, rengetegen pénzért külföldre szöktek a behívó elöl menekülve. És persze ebben benne volt a most elfoglalt 4 megye lakossága is.
3, Ez a 18-30 év közötti korosztály döntő mértékben befolyásolja a reprodukciót. Közülük kerülnek ki a gyermeket vállaló apukák.
4, Érdemes egyszer elgondolkodni azon, hogy mit jelent az a méretű menekült tömeg, akik a felvételek és saját tapasztalatom szerint is jellemzően gyerekekkel nyugatra vándorló hasonló korú nők. A fenti számokhoz hasonlítsuk össze, ha csak 1 millió család dönt úgy, hogy az EU-ban marad és segélyen él vagy a nyelvet megtanulva munkát vállal!
5, Ezeket a számokat megszorozva hárommal azért a muszka adatokat is megkapjuk! Ténylegesen kézzel foghatóan érezhetővé válik egy hasonló méretű ember veszteség, még ha számukra jóval tompább mértékben is. A keleti szomszédunk számára ez a lakosság jövőben történő megharmadolását jelentené alsó hangon, míg a ruszki részről a teljeshez képest kisebb arányszámot.
Nagyon optimista voltál, a 275 000et nem éri el.
https://www.statista.com/statistics/1006663/ukraine-number-of-live-births/

Ebből nem tudom, hány gyereket adnak el külföldre, olyant olvastam, h évi minimum 2000 csecsemőt.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 093
9 077
113
Oroszország számos régiójának - Jakutszktól Derbentig, Vlagyivosztoktól Anapáig - válogatott személyzete a mozgósított polgárok gyülekezéseivel a katonai sorozási irodák kapujánál. Búcsú a rokonoktól, ígéretek a visszatérésre és harci hangulat.

Szomorú képsorok ezek, ha így megy tovább, itt is ez lesz
Csak remélni tudom, hogy megjön az esze a sátáni amerikának, ámbár ameddig nem az ő bőrükre megy a játék nem igazán izgatják magukat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113

Visszatért Ukrajnába a világ egyik legjobb mesterlövésze, hogy oroszokra vadásszon​

15-bol 15 ember rohogi ki ezt a faxit eppen.

Lavrov es a nemzetkozi birosag...

Kb ugyanezt irtam tegnap, a lista hogy a 300000 fo mire kell majd.
Ha ezt nyugaton lemasolnak...

Azert Jakutfoldrol nem futnak el a mama kedvencei...
Melitopol, ukran terrortamadas civilek ellen...
A valasztasok kozeledtevel sok terrortamadas varhato, bar mar sok ukran merenyletet lefuleltek eddig, es tobb csoportot elfogtak a napokban.

 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
Tegyetek már pontot erre a vitára. Wilson szerint a hatalmas számban az USA-ba exportált orosz RD-180 rakétahajtómű rövid története az lenne, hogy az oroszok a Lockheed Martintól kértek célgépeket a hajtóművek legyártásához...? Hahaha
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Ebből nem tudom, hány gyereket adnak el külföldre, olyant olvastam, h évi minimum 2000 csecsemőt.
Mármint a béranyaságra gondolt, igaz?

"Jelenleg 100 családnak segítenek, akiknek ukrán béranya hordja ki a gyermekét és akik kétségeesve várják, hogy végre biztonságban tudhassák újszülöttjeiket - vagy embrióikat - az ország határain kívül.

"Az esetek mindegyike kétségbeejtő - tette hozzá Everingham. - Az, hogy valakit átjuttassunk a határon, nem probléma, de ez egy teljesen más szint. Családokat küldeni háborús zónába, hogy elhozhassák a gyerekeiket, ez egyszerűen túl nehéz."

"A kisbabánk egy bunkerben van és mi nem tudunk érte menni"

Ali biológiai szülei a kanadai Torontóban élnek. Nevüket saját kérésükre nem írjuk le. Több mint tíz évig próbálkoztak saját gyermekkel, először természetes, majd mesterséges úton. A lombikprogramok közül egy sem sikerült nekik, így három évvel ezelőtt a házaspár úgy döntött, hogy béranyát fogadnak.

A választásuk Ukrajnára esett, mert itt 40-60 ezer euró (14-22 millió forint) közötti összegért vállalják egy gyermek kihordását a béranyák - ez pedig épp a fele az Egyesült Államokban elfogadott tarifának. A pár Ukrajna legnagyobb, béranyákra és mesterséges megtermékenyítésre specializálódott klinikáját, a BioTexCom-ot választotta, és még azt is kiválaszthatták, hogy ki legyen a jelentkezők közül az, aki majd kihordja a magzatukat."

 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 099
3 050
113
A Bibliának igaza lesz? Világvége következik?
2014 óta már megint Oroszország az Északi király..."45 Felállítja királyi sátrait a nagy tenger és a dicsőség szent hegye között. Őt pedig utoléri a vég, és nem lesz, aki segítsen rajta."...Oroszország el fog bukni......nézd meg melik vallásszervezetet üldözik 2014 óta OO-ban....amikor legyőzik OO akkor......"béke és biztonság lesz" ...aztán betiltják a vallásokat...aztán kakukk majdnem mindenkinek...többi infó privátban... :):)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Sarkos példának hívják. Az a szerepe, hogy rávilágítson az érvelésed gyengeségére.
:)
Hidd el, a ruszki mindent megtesz, hogy fokozza a hadiipari termelést, de ez nem könnyű.
A világ legnagyobb harckocsi gyártó üzeméről beszélsz, de azért csak folytasd, szerencsétlen oroszok rajtad röhögnek visítva.
Nincs mit fokozni, ez egy harckocsi gyártó üzem, ami békeidőben gördülő állományt készít. Nem kell átépíteni, nem kell fokozgatni semmit sem, ez az egész gyár erre készült. Lusta voltál utánanézni, és az utólagosan megváltoztatott neve alapján nyomod a mantrádat.
A vágy vezérelt ábrándozásod félrevezet sokakat. Nem érdemes álmodozni, szembe kell nézni a komor valósággal.
Az a vágyvezérelt ábrándozás amikor az ellenfelet lebecsüljük és semmibe vesszük. Érdemeit, és sikereit eltemetjük. Legyen szó űrhajózás, rakétagyártás, nehézmunka gépgyártás, mezőgazdasági gépgyártás, gördülő állományok gyártása, vagy csak a mezőgazdasági sikereik, és nem utolsó sorban hadiiparuk.
Mindezek mellett felsorolt témakörök jelentős részében még remekelt is, és mint önellátó energia és nyersanyag nagyhatalom az alapanyagtól, az energiáig, a munkaerőig, a nyersanyagon át mindent ki is termelt. De ez Neked semmit sem mond, egyszerűen fiatal vagy hogy értsd ezen javak értékét, ezzel egyetemben súlyosan alábecsülöd az ellenfelet, egy buta nyugati ideológia miatt, ami most akár európát is romba döntheti.

Nagyon fontos, és értened kellene végre. Ukrajna a 2021-es formájában akkor sem lesz már, ha az orosz esetleg veszítene, visszavonulna, vagy megpuccsolják Putyint. Az is csak vágyálom, hogy NATO katona orosz terültre lép.

Értem én, hogy ukránként Téged ez komolyan érint, és a front helyett inkább itt éled ki a frusztrációdat, de néha már nevetséges amit művelsz.