[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 528
29 737
113
Elemzés...
Ukrinuki?
A polákok nem félnek a bőrükben.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Igen az 1.Gárda harckocsi hadosztályra gondoltam, az hogy nem közvetlenül az áttörésnél hanem Izjumnál voltak, még rosszabb bizonyítványt állít ki róluk, az meg hogy sértetlen állapotban otthagytak egy T-90M-t mindent elmond a morálról és a kétségbeesett kapkodásról ezen magasabb egység esetében is.

Az orosz élőerők hiányát ezzel a 300.000 mozgósított tartalékossal max csak statisztikai szempontból oldották meg, az orosz erők téli offenzívájára én nem vennék mérget,nagyobb esélyt látok arra, hogy ezzel a 300 000 tartalékossal inkább a megszállt területeket feletti ellenőrzés megszilárdítását akarják elérni, mint egy nagyszabású téli offenzíva indítását.
Nem akarok szőrszálhasogatni de 1. gárda harckocsi hadsereg. Nem tudjuk mit, miért hagytak hátra. Az Izjum közelében zsákmányolt 10 T-80 is erősen műszaki hibásnak látszott.

Előbb utóbb a hohol sereg el fog fogyni, én biztos vagyok abban hogy az orosz behuzza Odesszát is, sőt végül Ukrajna kapitulálni fog.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
@commandante

1. nem állítom, hogy az oroszok voltak
2. csak arra reagálnék, hogy kizárjátok, mint "lehetetlent"
3. merthogy "egy tengeralattjárót észrevettek volna" mert az "nagy" és a víz sekély
4. Egy Oszkár II érkezése a Balti tengeren, amiről az adott cikk szól, nyilván egyértelműen követhető, de arra akartam utalni vele, hogy ennek ellenére az orosz haditengerészet egyértelműen műveleti területnek tekinti és próbálkozik a többi linken említett minitengeralattjárókkal (a Bati tenger oldalán is)

A britek sem értették a második világháború idején, hogy mi történik a Földközi tengeren, mitől süllyedgetnek a hajóik, amíg le nem tették a fegyvert, és akkor is nem sokan múlott, hogy soha ne derüljön fény az esetre, szinte egy véletlennek köszönhető, hogy kiderült ilyet meg lehetett csinálni, de remélem a haditengerészeti kreatív gondolkodásra serkent a történet (anno a régi Top Gunban egy részletesebb talán többrészes cikk is volt, az nagyon jól visszaadta, hogy milyen Bermuda háromszögi történésnek tűnt az egész művelet brit szemszögből - egyébként az olasz osztag neve !Ursa Major! - Nagy Medve volt :D - de tényleg nem mondom, hogy tuti az oroszok voltak, csak ne zárjuk már ki őket olyan egyszerűen...)



A Merry Xmas innentől sosem lesz a régi :)

És akkor pörgessük meg az időgépet 80 évvel később... ma mi az amit meg lehet oldani úgy, hogy a "paciens" számára megmagyarázhatatlan legyen?
Lehet, hogy Pelikán elvtárs békaemberei voltak, csak eltévedtek, mert Bástya elvtársat keresték.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 528
29 737
113
28september2022_Ukraine_map.jpg


28september2022_Eastern_Ukraine_Kharkiv_map2.jpg


Ukránok a harctéren a civilek ellen...

Herszon régió videóval.

Avagy, mennyi az annyi? Ukrajna USA segélyei.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Lehet, hogy Pelikán elvtárs békaemberei voltak, csak eltévedtek, mert Bástya elvtársat keresték.
Ha csak 1 százalék is az esély addig fenn szükséges tartani, amíg be nem bizonyososodik, hogy a szankciók gátolják a javítási munálatokat. Mondjuk ebben az esetben is maximum néhány százalékra emlekedhet az arány, de attól még lehetséges. Ő pedig ezt írta.

Szerk.: Mondjuk nekem nem mini-tengeralattjárók, hanem mindenképpen drónok ugranak be, ha tippelni kellene a kivitelezést illetően.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Új front ? Kikkel? mivel ? A baltikumba már nem elég a grad , láthattuk ide is kevés volt ! Nem hiába nevettem a gradozásokon hónapokkal ezelőtt mert márciusban is vittek egy egész vagon gradot . Na most kifizetődik az eredménye !

Az orosz turizmus egy komoly tétel Grúziában. A háború óta kb. nincs ott ukrán, viszont mindenfelé ukrán zászló van/volt. A turista-övezeteket és az országot szét kell választani. Ott sincsenek könnyű idők. Lényegesen szegényebb ország, mint pl. mi.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 854
113
Atya gatya ! Ha az Ukránok ezekkel a régi szutyok gépekkel miket tudnak és el is találják a dolgokat ! akkor mire lennének képesek egy fullosan felszerelt f-16-sal ? Moszkváig bombáznák ezeket a nyomorultakat!!
aztán ha később kiderül,.hogy oroszok voltak a pilóták,majd jön a "milyen primitív szar gépekkel repkednek,és buta bombákat szórnak ezek az elmaradott szarok " szöveg .. igaz ??

addig rendben van,hogy állást foglaltok valamelyik irányba,de miért nem próbáltok meg tárgyilagosak is lenni ? (ha valami szar akkor az mind a két kézben fogva szar,ha meg jó akkor jó)
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Új front ? Kikkel? mivel ? A baltikumba már nem elég a grad , láthattuk ide is kevés volt ! Nem hiába nevettem a gradozásokon hónapokkal ezelőtt mert márciusban is vittek egy egész vagon gradot . Na most kifizetődik az eredménye !

Azok a hoholok akik az árkokba kapták a nyakukba a gradot, azok biztosan ugyan így gondolják mint te :)
Amúgy aranyosak ezek az ejuronyúzos jutub videóid, ahol csiribiri identitázzavaros, ukránzászlóhátas nemtudommik tüntiznek.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
Orbán keze van ebben is,mert kétkulacsos politikát folytat,reinkarnálták Buvár Kundot aki szétcsapta a vezetéket .. nem olyan bonyolult ez .. kb annyira lehet komolyan venni mint a nyugati narratívát,ahol fel sem tételezik,hogy egyszerűbb lett volna bármiféle műszaki problémára hivatkozva (VIS MAIOR jelleggel) elzárni a csapot mint szétbarmolni a vezetéket .. na de ez van .. kinek mi.
Hát gondolat olvasó vagy! Akartam is írni tuti Búvár Kund volt és a Moszkvát is tuti ő intézte el külföldi zsoldosként! :rolleyes:
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Még annyit - ha Putyin keményebb, vagy a keményvonalasok időben félreállítják, és nem csinál kínai segget a szájából az üres fenyegetőzésekkel, akkor most nem tartanánk itt. Nagyon nagyon rossz előérzetem van, és látva az agymosott tömegek teljesen irracionális gondolkodását, a 2 láb rossz, 4 láb jó féle kondícionált véleményformálást, nem látok más kiutat ebből, csak azt, ha az oroszok egy, mindent eldöntő csapást indítanak, mintegy intő jelként. Talán ez még megállíthatja az őrületet. Talán. De az is lehet, hogy már ehhez is késő, és pontosan az a cél, hogy ez a lépés is megtörténjen.

Aki nem fogja fel, hogy a tegnapi amerikai támadás mit is jelent, az menthetetlen.
Aki nem fogja fel, hogy mit jelent a világra nézve, hogy az USA csak úgy gondol egyet, és szankciókat vet ki a világ bármelyik részén, és a többi ország és az azokban működő cégek akár a saját kormányaikat megelőzve, vagy azokkal szembe menve is becsicskulnak a szankcióknak, az nem tanult semmit a történelemből, és azt hiszi, hogy a csúnya gonosz japánok minden ok nélkül, kiprovokálatlan támadást indítottak a mit sem sejtő, ártatlan áldozat USA ellen Pearl Harbornál.

Hogy egy többezer km-re lévő országnak bármilyen szava legyen, hogy 2 másik földrészen lévő ország milyen gázvezetéket épít államaik között, az nonszensz. Hogy a saját állítólagos szövetségesét ezért szankciókkal fenyegesse, és a német állam a szóban törvénytelennek nevezett szankcióknak becsicskuló vállalatait nem tudja megrendszabályozni és kényszeríteni, hogy a saját államának törvényeit tartsa be, az tulajdonképpen a szuverenitás legutolsó csírájának az elfojtása.

Ma ugyanez történt Törökországban a MIR-rel. Szalámi taktika, oszdd meg és uralkodj elv.

Elég egyetlen kérdést feltenni: van-e olyan elképzelhető forgatókönyv, amely szerint pl az EU szankciókat vetne ki az USA-ra? Tud-e az USA bármi olyat tenni, amire ez lehetne a válasz? Vagy elszenvedhetne-e szankciókat bármi olyanért, amiért más államokat bőszen szankciózunk? Választásokba való beavatkozás? Államok szétbombázása és kamu indokokon alapuló háborúk? Gazdasági zsarolás és fenyegetőzés?
Ha valaki elég magas, veszélyes pozícióban fel is merné vetni ezt, másnapra vagy erkölcsileg vagy fizikailag vége lenne. Európának vége - a politikai pártok, a kormányok, a média, az egyetemek, az akadémiai és a 'civil' élet tele van amerikai ügynökökkel. Ezek nagy része persze nem is tudja magáról, hogy ő az, ő csak követ egy megfelelőnek tartott ideológiát, egy polkorrekt igazodást. Hasznos hülyék és fizetett ügynökök. 1-1 zsíros állás egy 4 betűs fosban, egy jó kis fellowship, felület a megbízható forrásnak felcimkézett sajtótermék OP-ED rovatában (mit is beszélek, ma már az egész ménsztrím sajtó egy nagy közös OP-ED) és kész is a megfelelően körbehivatkozott hálózat, ami bármilyen ellenhangot azonnal elnyom.

Egy pólusú világrend, világkormány stb stb - amikor a kizárólagos globális hatalmi pólus szerepére törő állam a törvénykezésének nem szab területi hatályt, azzal mintegy semmibe veszi minden más állam szuverenitását.


Skizofrén állapot, de most egész európa, de talán az egész világ sorsa, szuverenitása, szabadsága függ az oroszok sikerétől.

UI: pont ezért nem lehet itt himi-humi különleges műveletezni, és ezért értek most egyet Roni felettem lévő hozzászólásával. A tét túl nagy ahhoz, hogy olyan bohóckodást csináljanak, amit az elmúlt 7 hónapban. A VB döntőre nem egy harmadosztályú csapat kispadosaival nevezel...

Az első nyugati fegyverszállítást meg kellett volna torolni egy korlátozott, konvencionális csapással Lengyelország ellen (megfelelő vonalakon küldött figyelmezetéssel kísérve - nincs 5. cikkely, mert pukk)
Első nap el kellett volna zárni minden nyersanyagot, teljes embargó a szankciókra válaszul.
Totális háború ukrajna teljes elfoglalásáig (akkor tényleg elég lett volna 1-2 hét)

Te álomvilágban élsz.
Nincs olyan, hogy nincs V. cikkely!
Lengyelországot sem tudná semmilyen módon aruszki megcsapni, mert NATO felderítés, NATO légvédelem védi.
Putyin az ukránnal sem bír, fogd már fel a valóságot ember!

Nincs ereje:
  • Elveszett a szárazföldi erők harmada, negyede. A jobbann képzett része!
  • Nem képes a légifölényt kialakítani.
  • Nem képes sem a katonai,sem a politikai vezetést megbénítani.
  • Nem képes a nyugati támogatást megakadályozni, ezáltal Ukrajna erősebb, mint valaha.
  • Nem képes az ukrán hátországot sem támadni.

Fentiek miatt az ukránok átvették a kezdeményezést. Jelenleg a ruszki messzebb van a céljaitól, mint februárban. Sőt:
  • Jó eséllyel az orosz ukrán határ egy vasfuggönnyé válik a következő évtizedekre.
  • A NATO új tagokkal egységesebb és erősebb, mint korábban.
  • Az elkúrt háború miatt Oroszország elszegényedik, tartósan elszigetelődik, miközben a megszállt területek folyamatos háborús helyzetet jelentenek számára. Ha még hülyébb döntéseket hoz Putyin, akár el is bukhatja. A megszállt területeket és a hatalmát is.

Az atomról meg hiába ábrándozol, nem segít, csak felgyorsítaná vesztét.
Egy régi kínai mondás szerint:
"A medve nem szabadulhat meg a bolhától, puskával se." (Tacepao)
:D
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Te álomvilágban élsz.
Nincs olyan, hogy nincs V. cikkely!
Lengyelországot sem tudná semmilyen módon aruszki megcsapni, mert NATO felderítés, NATO légvédelem védi.
Putyin az ukránnal sem bír, fogd már fel a valóságot ember!

Nincs ereje:
  • Elveszett a szárazföldi erők harmada, negyede. A jobbann képzett része!
  • Nem képes a légifölényt kialakítani.
  • Nem képes sem a katonai,sem a politikai vezetést megbénítani.
  • Nem képes a nyugati támogatást megakadályozni, ezáltal Ukrajna erősebb, mint valaha.
  • Nem képes az ukrán hátországot sem támadni.

Fentiek miatt az ukránok átvették a kezdeményezést. Jelenleg a ruszki messzebb van a céljaitól, mint februárban. Sőt:
  • Jó eséllyel az orosz ukrán határ egy vasfuggönnyé válik a következő évtizedekre.
  • A NATO új tagokkal egységesebb és erősebb, mint korábban.
  • Az elkúrt háború miatt Oroszország elszegényedik, tartósan elszigetelődik, miközben a megszállt területek folyamatos háborús helyzetet jelentenek számára. Ha még hülyébb döntéseket hoz Putyin, akár el is bukhatja. A megszállt területeket és a hatalmát is.

Az atomról meg hiába ábrándozol, nem segít, csak felgyorsítaná vesztét.
Egy régi kínai mondás szerint:
"A medve nem szabadulhat meg a bolhától, puskával se." (Tacepao)
:D
Amennyiben radikális fordulat nem következik be Ukrajna nyugati támogatásában, a dolgok jelenlegi állása szerint a legtöbb, amit Putyin elérhet, az a Krím meg a Donbasz megtartása.
Magyarul a jelen háború kiindulási állapotába sikerül majd nagy küzdelmek és jelentős veszteségek árán visszajutnia. Mondjuk az egyes ukrán oblasztok lakosságának entolingvisztikai összetételét tekintve eleve csak maximum ez lehet hosszú távon is reálisan fenntartható.

Ezzel csak az a gond, hogy ezt már 2014-ben minimális áldozatokkal-ráfordítással elérte, hadseregének, nagyhatalmi státuszának és gazdaságának értelmetlen ledarálása nélkül.