[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Már a Forbes is ajvékol. Jobbnál-jobb döntéseket hoznak a "haladár" nyugati vezetők. :)

Forbes: az orosz olajárplafon bevezetése halálos csapás lesz a Nyugatnak.

2022. SZEPTEMBER 30. - 15:14

A nyugati országok által az orosz olajra vonatkozó árplafon előírása “végső halálos csapássá” válhat, és Joe Biden amerikai elnök – “a legnagyobb baklövése lesz az energiaszektorban” – írta a Forbes szakértői cikkében Dan Eberhart, a Canary olajszolgáltató cég vezetője.
nevtelen-2377.jpg


Mint a szerző megjegyzi, az orosz olajexportra vonatkozó árkorlátozásnak, amelyről a G7 vezetői szeptember elején állapodtak meg, két valószínű következménye van, és “mindkettő nem sok jót ígér a politika megálmodóinak”, mivel jelentős hibákat tartalmaz.
Eberhart szerint a G7-országok úgy vélik, hogy “ravasz módszert” dolgoztak ki annak biztosítására, hogy az orosz olaj továbbra is áramoljon a piacokra, miközben az árakat alacsonyan tartják. “Ez a terv elméletben jó, de a gyakorlatban sok kockázatot rejt magában. Ez azért van így, mert a politikusok képtelenek megérteni az energiapiacok működését” – hangsúlyozza a szerző.

Az árplafon az orosz kőolaj olyan nagy vásárlóit érintené, mint Kína, India és – kisebb mértékben – Törökország, miközben ezek az országok nem csatlakoztak az árplafon bevezetésének tervéhez. Miután Oroszország bejelentette, hogy nem ad el olajat a tervhez csatlakozó országoknak, “nem lenne bölcs dolog” számítani a támogatásukra – írta Eberhart.
Emellett Oroszország változatlanul tagja marad az OPEC+ csoportnak, és a kartell kulcsfontosságú tagjainak már “elege van” abból, hogy a Nyugat folyamatosan beavatkozik az energiapiacokba.

Az OPEC+ azonban már leadott egy “figyelmeztető lövést” Washington felé, amikor októberben bejelentette a termelés kisebb mértékű csökkentését, és nem zárta ki a további csökkentéseket.

Tehát, mik a legvalószínűbb eredményei az árplafon bevezetésének?

“Tekintettel arra, hogy ennek nincs gyakorlati értelme, és nem lehet betartatni, a felső határérték csak egy további kockázatot jelentene egy olyan környezetben, ahol a piac nem engedheti meg magának – mivel a világon nagyon kevés további termelési kapacitás áll rendelkezésre” – figyelmeztet Eberhart.

SZERINTE A NYUGAT SZÁMÁRA A “LEGROSSZABB” FORGATÓKÖNYV AZ ÁRPLAFON BEVEZETÉSE ELLENI “TELJES KÖRŰ OROSZ VISSZAVÁGÁS”, AMELYNEK KÖVETKEZTÉBEN A NYERSOLAJ VILÁGPIACI ÁRA HORDÓNKÉNT 150 DOLLÁRRA EMELKEDHET.
“Egy ilyen piaci reakció veszélyét nem lehet túlbecsülni – különösen, mivel a Biden kormányzat, valamint az európai és brit tisztviselők teljes hozzá nem értésről tettek tanúbizonyságot a jelenlegi energiaválsággal kapcsolatban. Az árplafon bevezetése pedig a végső csapást jelentheti számukra” – zárja a szerző.

A G7-országok (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország és Japán) pénzügyminiszterei szeptember 2-án megerősítették azon szándékukat, hogy a szankciók kiterjesztésének részeként árplafonokat vezetnek be az orosz olajra. A tervek szerint az árplafon bevezetésére a kőolaj esetében december 5-én, az olajtermékek esetében pedig 2023. február 5-én kerül sor. Az orosz képviselők válaszul arra figyelmeztettek, hogy azok az országok, amelyek alkalmaznák a felső határokat, az Oroszországból származó olajexport nélkül maradnak.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Szavazásban serosszak, lásd Bulgária ahol 2021 április-2021 november között 3x rendeztek országgyűlési választásokat. Addig amíg az amerika barát kormány nem került hatalomra. Kormány buktatásban jók de kormány megtartásban nem, mert az új kormány 2022 júliusban meg is bukott.
Egyetértek. Addig szavasztatnak újra, amíg a nekik tetsző eredmény meg nem születik. Vagy inkább ki se írják, ha kétes az eredmény.Ezek az igazi "demokraták". :)

A svéd kormány nem írna ki népszavazást a NATO-csatlakozásról.​

https://www.google.com/amp/s/www.portfolio.hu/global/20220428/a-sved-kormany-nem-irna-ki-nepszavazast-a-nato-csatlakozasrol-541883?amp
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
863
4 346
93
ŐŐŐ, ez a csávó nem pont az angol megszállás,az angol annektálási kisérlet és gyarmatositás ellen harcolt, és nem pont az angolok végezték ki? Jól emlékszem ugye, hogy ő a jófiú, az angolok meg a rosszfiúk? Illetve jól emlékszem, hogy legalábbis a film szerint, megdugta az akkori angol királynét is. Most akkor William Wallace a mostani Putyin? Mert mind a ketten az angolszászok ellen harcoltak/harcolnak. Vagy mert mind a ketten megdugtak valakit az angol királyi családból?
 
W

Wilson

Guest
tényszerűen sorold fel, hogy honnan fogja európa beszerezni az elégséges mennyiségű gázt, olcsóbban.
Mert oké, most rövid távon összeomlott a gazdaság.
csak aztán jön a hosszú táv, amikor újra kellene építeni.
miközben ugye felárral vesszük kínából a gázt. MIközben a szállítási költségek még a nem orosz gázra is rárakódnak.
És aztán hajrá majd a világpiacon versenyezni a pozíciókért, amikor minőségi előnyöd minimális, jelenleg is csak a nyugati világ tudta ténylegesen megvenni a termékeidet, és közben pont a nyugati világ fizetőképes kereslete fog eltűnni.

A magyar ipar és az európai ipar a háború előtt is az éppen aktuális világpiaci áron kapta a földgázt legyen az orosz katari vagy azeri stb, itt a problémát az energiárak brutális megugrása okozza aminek különböző okai vannak, az orosz földgáz pótlása hosszú távon minden további nélkül megoldható, hiszen nem azért ugrottak meg az árak mert nincs elegendő földgáz készlet a világon (éppen ellenkezőleg), hosszútávon a kitermelési kapacitások a keresletnek megfelelően megnőnek és a földgáz árak mérséklődni fognak amelyhez a magas földgáz árak miatt visszaeső fogyasztás is hozzá fog járulni, amiben teljességgel egyetértek veled az az, hogy a jelenlegi helyzet komoly kihívás elé állítja az európai ipart.

A gáztározókat mindenen kívül írta.
Te válaszoltál rá, hogy: "Igen most a jelenlegi állapot szerint nem lesz fagyhalál Nyugat-Európában földgázhiány következtében"

Mer(t)em feltételezni, hogy a nem lesz fagyhalált összekapcsoltad a tárolók szintjével.
Vagy ha nem, kíváncsi lennék, hogy miért nem lesz "fagyhalál". (idézőjelben. Nekem már az is annak számít, ha pl iskolákba 17 fok van, és kabátban kell ülniük a jövő generációjának, pedig lehetne melegben is ülni, de hát a a világpolitika nem engedi)
Nem azért kell pl a magyar iskolákban 17 fokban ülni a tanulóknak mert nincs elég földgáz, hanem mert brutális ára van.
 
W

Wilson

Guest
A videó a linkelt cikkben található...


Az ukrán fegyveres erők ténylegesen körülvették az orosz hadsereget Lyman térségében, és behatoltak Jampolba....​


Egy ellentámadás részeként az ukrán hadsereg valójában egy orosz csoportot vett körül a donyecki régióban található Lyman város környékén.

Erről Szerhij Cserevaty, az ukrán fegyveres erők keleti csapatainak szóvivője tájékoztatta lapunkat.

"Az orosz csapatok Lyman körzetében történő bekerítésének befejezésére irányuló intézkedések folyamatban vannak, szinte minden logisztikai útvonal a fegyveres erők tűzellenőrzése alatt áll " - mondta Cherevaty.

A közösségi hálózatokon egy videó is megjelent, amelyen egy ukrán katona látható Jampol faluban, amely nem messze van Lymantól.
Az American Institute for the Study of War (ISW) is írt a lymani helyzetről . A kutatók szerint szeptember 29-én az ukrán erők már majdnem befejezték az orosz csoport bekerítését a városban, és elvágták az orosz erőket támogató kritikus földi vonalakat Drobysheve-Lyman térségében.

Frissítve 12:35-kor. A "DNR" vezetője, Denis Pushylin azt írja , hogy az ukrán fegyveres erők bekerítették az orosz csoportot Liman térségében. Azt is elismerte, hogy az orosz haderő nem irányítják teljes mértékben Yampilt és Drobisevét.

Hozzáadva 12:49-kor. Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői közzétett egy videót, amely a megszálló erők állítólagos "taktikai átcsoportosítását" mutatja Lyman irányába .


A közelmúltbeli sikerek a megszállás megszüntetésében

Szeptember 27-én a Kharkiv OVA vezetője, Oleg Sinegubov megerősítette , hogy az ukrán hadsereg felszabadította Kupjanszk-Vuzlovij falut, ahol egy nagy vasúti csomópont található.

A harkovi régióban élő oroszok számára több alapvető és fontos irány volt, amelyen keresztül a donyecki és luhanszki régió területére szállították felszereléseiket. Ez volt Izyum és az úgynevezett Izyum Heights, valamint Kupyansk-Vuzlovy – Harkiv megye egyik legnagyobb logisztikai és vasúti csomópontja.

Később, szeptember 27-én Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette , hogy az ukrán fegyveres erők nem hagyják abba az ukrán területek előrenyomulását és felszabadítását a megszállás alól.

 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 137
10 465
113
Kard Blog ma:
Ismét lemaradni látszik a hazai sajtó az ukrán-orosz front lényeges mozzanatáról. Az ukrán erők szeptember első felében végrehajtott, az Oskil folyóig és északon az államhatárig jutott ellentámadása után ugyanebben az irányban folytatják az offenzívát. A péntek délelőtti, mindkét oldalról megerősített információk és hadmozdulatok szerint Limant és a várost védő orosz erőket körülzárták az ukránok.
Már az előző offenzíva úgy zárult, hogy a támadó ukrán erők nemcsak eljutottak az Oskil folyóig, de legalább két hídfőállást és létesítettek a keleti parton, a nagyobbat Kupjanszknál, és északabbra egy kisebbet. Ezzel együtt a front az Oskil és délen a Szivernij Donyec mentén stabilizálódott rövid két hétre, és az ukránok inkább ennek a déli, az utóbbi folyó felőli részét támadták, nem is teljesen eredménytelenül. Bár az előrenyomulás a térképen nem volt látványos, egy folyóátkelés mindig jelentős dolog, viszont erőfeszítéseik fő célpontja, Liman város stabilan orosz kézen maradt. Ott van most is, csak immár bekerítésben, viszont Svyatohyrsk település még a harkivi ellentámadás végén ukrán kézre került a Szivernij Donyec északi partján.
A héten az ukránok ebből a hídfőből támadtak előbb észak, majd (lásd lent a térképen) kelet felé. A keddi hírek már Nove, a szerdaiak Kolodyazi elfoglalásáról is szóltak – ez utóbbi település már közvetlenül az oroszok által stabilan tartott limani front hátában van, annak utánpótlási vonalait fenyegeti.
Ma, pénteken, a késő délelőtti órákban az ukránok bejelentették Liman délkeleti előterében Yampil elfoglalását. Ezzel az iránnyal is napok óta próbálkoztak. Yampil felszabadításával a limani frontszakaszon a Szivernij Donyec mindkét partja ukrán kézre került, aminél jobb „hídfő” nehezen képzelhető el. Az alábbi, a Militaryland által péntek délelőtt kiadott térkép szerint Liman már csak Zarichne felől közelíthető meg. A térkép publikálása óta mindkét fél megerősítette a még oroszok által megszálltnak feltüntetett (pirossal jelzett) Drobysheve elestét. Zarichne helyzete pillanatnyilag bizonytalan, de ha még orosz kézen van is (több forrás már ezt is megkérdőjelezi), az orosz utánpótlási vonalak így is a gyalogsági fegyverzet tűzhatáskörletébe kerültek, így Liman körbezárása funkcionálisan megtörtént.
A poszt írása közben (csak hogy érzékeltessük: ismét a szeptember elején történthez hasonló intenzitású cselekmények zajlanak) érkeztek egyelőre meg nem erősített hírek arról, hogy az ukránok immár a Zherebets folyón is átkeltek és Terny falut fenyegetik vagy el is foglalták. A következő órákban további hírek várhatók, mert ha ennek csak egy része is igaz, akkor a három héttel ezelőtti, harkivi összeomlást fogja megismételni az orosz (illetve részben „luhanszki”) hadsereg.
Ne feledjük: e térképtől északra van az ukránok kupjanszki hídfője, és ha tényleg ennyire nincs mélységi védelme az orosz seregnek, akkor a Svatove-Kreminna(-Sziverodonyeck) és a Svatove-Starobilsk irány is veszélybe kerülhet, vagyis a hadműveletben az ukránok a két héttel ezelőttihez hasonló méretű területet szabadíthatnak fel.
309310121_428815072713938_3697166813575001791_n.jpg
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
522
2 411
93
Mondjuk az még mindig nagyon durva, hogy a cső robbantások után se esik le Sok mindenkinek hogy az Usa egész Európa ellen van, van de lejjebb asszony kB Usa helytartoként való működésével meg a pelenkás mögött álló való vezető hiénákkal. Hiába bukna Putyin nekünk is lőttek így is úgyis.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
ŐŐŐ, ez a csávó nem pont az angol megszállás,az angol annektálási kisérlet és gyarmatositás ellen harcolt, és nem pont az angolok végezték ki? Jól emlékszem ugye, hogy ő a jófiú, az angolok meg a rosszfiúk? Illetve jól emlékszem, hogy legalábbis a film szerint, megdugta az akkori angol királynét is. Most akkor William Wallace a mostani Putyin? Mert mind a ketten az angolszászok ellen harcoltak/harcolnak. Vagy mert mind a ketten megdugtak valakit az angol királyi családból?
Nem rossz. Nem rossz :D
Nem szántam mögé semmi ideológiát, leszámítva az idegesítő, hiszterikus kiabálásukat, ami közös.
Hát, ne a filmből indulj ki... Izabella 10 éves volt és Fr-ban élt Wallace halálakor például.
+a skótok úgy harcoltak Anglia ellen, hogy kezdésnek meghívták döntőbírónak Edward királyt
De persze a putinfanok meg is hasonulhatnának; anno sem biztos, hogy Edwardnak több jogalapja volt, mint most Putinnak a
4 megyével (ti. hasonlítanának). Mondjuk ez sem igaz, mert Skócia esetében legalább volt családi érintettség. Ja, meg akkoriban még divatban volt ez a terjeszkedősdi.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 137
10 465
113
Igen most a jelenlegi állapot szerint nem lesz fagyhalál Nyugat-Európában földgázhiány következtében , kíváncsi leszek jövő márciusban azoknak a reakciójára akik tömeges fagyhalált vízionáltak Nyugat-Európában idén télre.

Ami pedig az állítólagos orosz szabotázsokat illeti, ez jelenleg nem több fikciónál, de az egyértelmű, hogy Oroszországnak most már érdekében áll, a vele szemben szankciókat kivető államok energetikai infrastruktúrája elleni szabotázs és egyéb támadások végrehajtása , hiszen azzal, hogy nem küldött gázt (kezdetben különböző átlátszó kifogások mögé bújva, később pedig teljesen nyíltan a szankciók feloldását követelve cserébe a gázszállítások újraindításáért) minden hidat "felégetett", és ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy most kinek van igaza, hiszen a képlet nagyon egyszerű, az eddig nagymértékben orosz földgázt használó európai elsősorban EU-s országok visszavonhatatlanul olyan döntéseket hoztak (és ezen döntések végrehajtását haladéktalanul megkezdték) amelyek azt fogják eredményezni, hogy az orosz földgáz részesedése az európai gázfogyasztásból nagyon nagy mértékben vissza fog szorulni és ezzel Oroszország Medvegyev szavaival élve a világ legjobb "prémium árú piacát" veszti el.

És hiába kommunikálja azt, hogy az innen kieső bevételeket majd Ázsiában pótolja ennek nincs sok realitása hosszú távon, mivel ott nem tudja ilyen áron eladni a földgázt, másrészt, ahogy a jelenlegi helyzet is mutatja pl Kína esetében , hogy Kínának nincsen szüksége ekkora mennyiségű földgázra ezért azt tovább értékesítette és paradox módon ezen szállítmányok nagyon nagy része Európában kötött ki, nagyban segítve a gázkrízis elkerülését idén télen Nyugat-Európában. Tehát rövid távon Oroszország a gázfegyver bevetésével (Európával szemben) anyagi bevétel tekintetében sokat profitált, de hosszú távon éppen ellenkezőleg sokat vesztett, mivel az innen kieső bevételeket csak egy irányban és csak nyomott áron tudja eladni még a jelenlegi keresleti piacon is és ez a helyzet hosszú távon ahogy a kieső orosz földgáz pótlását biztosítják az európai államok , tovább fog romlani, mivel nem az elérhető földgáz készletek végessége okozta a mostani földgáz ár robbanást.
A gázfegyver egylövetű, és szerintem sem lesz fagyhalál.
Meg műtrágya, betonvas és dízel se lesz.
A kaja áremelkedés még évekig velünk lesz.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
788
2 036
93
Friss:
"Robbanások Jaltában, Alupkában és a Krím más déli városaiban." //hozzászólók szerint valószínűleg tüzijáték :)//


"Zelenszkij elnök szerint Ukrajna pályázni fog a NATO-tagságra." //pályázni, azt lehet...//
"Zelenszkij válasza: Azt mondja, Ukrajna de facto része a NATO-szövetségnek. „Ma Ukrajna de jure pályázik… Határozott lépésünket tesszük meg Ukrajna NATO-hoz való gyorsított csatlakozási kérelmének aláírásával.”"

Ez is jó:
https://twitter.com/PxG_Ius/status/1575852754048012294/photo/1
 
  • Hűha
Reactions: hendrick