[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 880
113
Szurkolástól függetlenül jó sorok!

Robert C. Castel

51 p. ·

AZ AGRESSZIÓ KELLEMETLEN RACIONALITÁSA
Demkó Attila és Rácz Andras kollégával ellentétben én még mindig úgy gondolom, hogy Oroszország részéről a hadbalépés egy teljesen racionális döntés volt.
A gyengébbek kedvéért itt újra meg kell ismételnem, hogy a racionális NEM a jó és az erkölcsös szinonimája.
Egy döntés racionalitását nem a kivitelezés slendriánsága alapján kell megítélni, hanem a geopolitikai konstelláció és az oroszok által fenyegetésként érzékelt hosszútávú folyamatok alapján. Az Al-Qaeda elleni afganisztáni intervenció sem vált hirtelen irracionálissá csak azért, mert a dicstelen záróakkordjait a menekülni vágyók a repülőgépek futóműveibe kapaszkodva kísérték.
De még akkor is, ha a kimenetelen alapuló utilitarista szemszögből nézzük a háború jelenlegi mérleget, (és ebben teljesen egyetértek John Laughland-al) a következő tagadhatatlan sikereket látjuk:
1. Oroszországnak sikerült 5-6 millió fővel növelni az egyébként zuhanórepülésben lévő demográfiáját.
2. Annektálta Kelet-Ukrajna ipari központját.
3. Elfoglalt egy tekintélyes méretű ingatlant Ukrajna híresen gazdag mezőgazdasági területeiből.
4. Egy fél Egyesült Királyságnyi területtel növelte a birodalom, bocsánat a Föderáció, területét.
5. Az Azov tengert egy orosz beltengerré alakította át.
6. Felvehetetlenné tette Ukrajnát a NATO-ba pusztán azzal a ténnyel, hogy magas intenzitású konfliktusban áll vele.
7. Hatalmas károkat okozott politikai, gazdasági, energetikai és ideológiai riválisának összeroppantva a gazdaságát, elvágva a világtengerektől és menekülté téve a lakossága jelentős hányadat.
8. Sikerült a felszínre hoznia a Nyugat és a Nem-Nyugat közötti feszültségeket és meghiúsítania egy hatékony condon sanitaire létrejöttét, amilyet a Hidegháború éveiben a Szovjetunió köré emeltünk.
Egyáltalán nem egyértelmű, hogy az elérőben és a haditechnikában elszenvedett kár sokkal súlyosabb lenne az orosz, mint az ukrán oldalon. Arról nem is beszélve, hogy mindezt az agressziót elkövető szuperhatalom egy nagyságrendekkel „mélyebb zsebből” "fizeti ki".
Ami a gazdasági szankciókat illeti, az orosz gazdaságnak okozott kár jelentős lehet, de valójában senki sem tudja, hogy milyen mértékben. Azt sem tudjuk, hogy mekkora az orosz társadalom törékenységének, illetve anti-törékenységének a mértéke. A szakértők által közölt számadatok, még ha ténybelileg pontosak is, semmit sem mondanak a kérdés egészéről és a belőlük levont következtetések vágyvezérelt non sequitur-ok. Köztudott, hogy a CIA a Hidegháború alatt nagyságrendekkel becsülte túl az orosz gazdaság mutatóit. Nem valószínű, hogy napjaink halálra politizált nyugati szakszolgálatai ennél jobban teljesítenénk. Nem tudjuk, mert talán még a Kreml sem tudja, hogy mi az orosz gazdaság valódi állapota.
Arról nem is beszélve, hogy a szankciókat egy aláírással fel lehet oldani, de a megtámadott Ukrajnának okozott károk helyrehozása sok évtized munkáját és erőforrásait fogja felemészteni.
A jelenlegi orosz elit persze elveszítheti a trónját és a fejét a háború inkompetens és habozó menedzselése miatt. Ami viszont az Orosz Birodalom hosszútávú érdekeit illeti, én nem vagyok benne biztos, hogy a sorozatos katonai kudarcok ellenére az utókor nem fog politikai sikerként tekinteni vissza Putyin elnök „furcsa háborújának” a hódításaira.
Kellemetlen gondolat? A legtöbbünk számára valószínűleg az.
Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a hatalmi politika visszapillantó tükrében ezek a kézzelfogható sikerek a racionalitás egyetlen mércéje és nem az orosz harcjárművet elvontató ukrán traktor egy 30 másodperces TikTok videón.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
akkor hazudozzunk (és ez csak a kezdet volt) .. a felvételen bizonyára a Moszkvai Balett előadását láthatjuk .. direkt nem kerestem hosszabb verziót !
le lehet nyugodtan tagadni ezt is .. hogy orosz agitprop videó

kiváncsi ki lesz az első retardált röhögő smiley-s

Nem tudom hogy az
Kemény vagy Csoki babettád és macskád van é ? @Ursula olvtársnő csak arra próbált rávezetni , hogy a stílus maga az ember és attól még , hogy más a véleményed és a sötét oldal eszközeivel szájkaratézol még nem leszel az igazság bajnoka ! Több tisztelet elvtárs és mindenki jól érzi magát a vitában ! Nem , nem kell Grétsy Lacibácsinak lenni csak normálisnak ! Béke és nyugalom ! Ámen .
Pubi, ezt pont te meg az "elvtársaid" vetik a szememre, meg még te próbálsz itt etikát tanítani az elmúlt 8-10-hónapban megtett kinyilatkoztatásaitokkal, véleményezéseitekkel ?
Konkrétan a nektek nem tetsző oldal, nép, véleményformáló személyekkel szembeni végtelen megvetéssel, lenézéssel, ép elméjének, sokszor az élethez való jogának a megkérdőjelezésével ?

"Hohol" jelző pl. megvan ? Meg "ukronácik", akiket egy "narkós" vezet ?

Vagy nálatok ez az egyenlő szemléletmód ?
Kicsit sem érzed az iróniát abban amit írtál ?
Vagy ez már az az önkritika amit az előbb számonkértem, ccak ilyen vicces formában ?

Tényleg ? A "stílus maga az ember" ?
Azt tükörbe szoktál-e nézni ?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Szerintem egy mai háborút már nem az dönt el, hogy kinek van több gyalogos katonája. Fegyverzett, szervezettség, morál kombinációja akár "papíron" 10x fölényt is ki tud egyensúlyozni. Lásd Izrael történetét, sokszoros túlerőben lévő, nem ritkán legalább olyan jól, talán jobban felszerelt arab seregeket tett rendszeresen helyre az arab-zsidó háborúkban.

Egy nyugati fegyverekkel de orosz szinten felszerelt, jobban szervezett, jobban vezetett, sokkal jobban motivált ukrán hadsereg egy 1-1-es, 1-2-es (oroszok vannak kétszer annyian) arány mellett is elsöprő sikert arathat akár.

Vagyis egy rosszul vezetett, alul motivált, szervezetlen orosz haderő sokszoros élőerő fölény mellett is befürödhet Ukrajnában.
Izrael a legtöbb háborújában helyi erőfölénnyel rendelkezett, szóval szó nincs sokszoros arab túlerőről.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 323
10 361
113
Beszarás hogy ennyien beszopjátok ezt a permanens nácizást akár az orosz, akár az ukrán oldalról, és forró krumpliként ide-oda dobálózgattok vele, hogy ki a nácibb.

Ez egy területszerző háború, itt szimplán Ukrajna erőforrásainak az uralásáért megy a harc. Minden más csak tét nélküli, súlytalan hablaty, ál-intellektuális-morális rágógumi annak a birkaként bégető tömegnek, a papagálykommandónak, akit ideológiákkal triggerelni lehet.

Ukrajna területének eddig volt egy gazdája (Ukrajna) és most jött egy kihívó (Oroszország), aki ezt a tulajdonjogot vitatja és erővel el akarja venni, hogy még több erőforráshoz férjen hozzá és ennélfogva nagyobb hatalomra tegyen szert.

Oroszoknak van bőven elég területe és nyersanyaga. Amikor egy állam vezetői nácikat és dzsihadistákat megszégyenítő szólamokkal indítanak háborút saját maga ellen elszokták veszíteni a szuverenitásukat és megjelennek rezsim ellenes moderált felkelőket támogató szabad nyugat ügynökei.

Ukrajnában rendszerszinten működik ez.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 637
48 365
113
Akik a 700 000 elmenekült oroszt ismétlik, vagy azt a sok ukránt, aki elhagyta Ukrajnát, hallgassa meg ezt a beszélgetést! Számomra ez az ember abszolút hiteles, még akkor is, ha kiderül, hogy vannak téves meglátásai.

Oroszország tudatosan vonult vissza ukrán területekről? - Vukics Ferenc​


 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 310
55 610
113
Beszarás hogy ennyien beszopjátok ezt a permanens nácizást akár az orosz, akár az ukrán oldalról, és forró krumpliként ide-oda dobálózgattok vele, hogy ki a nácibb.

Ez egy területszerző háború, itt szimplán Ukrajna erőforrásainak az uralásáért megy a harc. Minden más csak tét nélküli, súlytalan hablaty, ál-intellektuális-morális rágógumi annak a birkaként bégető tömegnek, a papagálykommandónak, akit ideológiákkal triggerelni lehet.

Ukrajna területének eddig volt egy gazdája (Ukrajna) és most jött egy kihívó (Oroszország), aki ezt a tulajdonjogot vitatja és erővel el akarja venni, hogy még több erőforráshoz férjen hozzá és ennélfogva nagyobb hatalomra tegyen szert.

Az a tét, hogy ki rendelkezzen Ukrajna erőforrásai (terület, munkaképes lakosság, termőföld, ipar, nyersanyag, vásárlóerő, támaszpontok, stb.) felett, a nácizással csak az idióta plebszet (igen, jól érted, téged, kedves olvasó) etetik mindkét oldalon.

Az egész nácizás csakis onnan ered, hogy a Nagy Honvédő Háború narratívájára próbálják építeni a mostani háború ideológiai alapjait, mert az egy nagy közös - és a második világháborút megjárt nagypapák révén még élő - társadalmi élmény mind az orosz, mind pedig az ukrán oldalon.

Olyan, mint a nyuggerek hátsójának permanens lefetyelése az összes magyarországi párt esetében: egy nagy közös narratíva, ami már sokszor bevált, nagy számú támogatót lehet egy darab narratívával megnyerni (értsd költséghatékony) és az alkalmazója nagy tömegeket állíthat maga mellé, hogy elérje egyetlen igaz célját: a hatalmat.




Bekapcsolva maradt a bullshit generator.
Ásít....
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Beszarás hogy ennyien beszopjátok ezt a permanens nácizást akár az orosz, akár az ukrán oldalról, és forró krumpliként ide-oda dobálózgattok vele, hogy ki a nácibb.

Ez egy területszerző háború, itt szimplán Ukrajna erőforrásainak az uralásáért megy a harc. Minden más csak tét nélküli, súlytalan hablaty, ál-intellektuális-morális rágógumi annak a birkaként bégető tömegnek, a papagálykommandónak, akit ideológiákkal triggerelni lehet.

Ukrajna területének eddig volt egy gazdája (Ukrajna) és most jött egy kihívó (Oroszország), aki ezt a tulajdonjogot vitatja és erővel el akarja venni, hogy még több erőforráshoz férjen hozzá és ennélfogva nagyobb hatalomra tegyen szert.

Az a tét, hogy ki rendelkezzen Ukrajna erőforrásai (terület, munkaképes lakosság, termőföld, ipar, nyersanyag, vásárlóerő, támaszpontok, stb.) felett, a nácizással csak az idióta plebszet (igen, jól érted, téged, kedves olvasó) etetik mindkét oldalon.

Az egész nácizás csakis onnan ered, hogy a Nagy Honvédő Háború narratívájára próbálják építeni a mostani háború ideológiai alapjait, mert az egy nagy közös - és a második világháborút megjárt nagypapák révén még élő - társadalmi élmény mind az orosz, mind pedig az ukrán oldalon.

Olyan, mint a nyuggerek hátsójának permanens lefetyelése az összes magyarországi párt esetében: egy nagy közös narratíva, ami már sokszor bevált, nagy számú támogatót lehet egy darab narratívával megnyerni (értsd költséghatékony) és az alkalmazója nagy tömegeket állíthat maga mellé, hogy elérje egyetlen igaz célját: a hatalmat.
Hát a 2. És 3. Bekezdés zseniális.
Meg úgy amblokk az egész. Eztmostjómegaszontad.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 017
16 367
113
Ez egy területszerző háború, itt szimplán Ukrajna erőforrásainak az uralásáért megy a harc
Ez a harc már rég túlnyúlik a proxiUkrajnán keresztül, lényegében a Medve gazdasági bőrére megy már a játék.. és azon is túlnyúlva most már elkezdődött a világgazdaság átalakulása is.. Elsősorban Európa lesz az egyik szenvedő alany
Ukrajna területének eddig volt egy gazdája (Ukrajna)
Az már nagyon a mult, amikor Ukrajna néven egy csomó nemzet élt ezen a területen ..
Azóta már szöröstül bőröstül felvásárolták őket a nyugati "befektetők"..
Pld Monsanto a földeket, a Beden család az erdőket... végtelen a sor...
Még a kárpátaljai magyarság jó része is 50 éves "bérleti szerződésekbe" adta a földjeit, nem gondolva arra hogy kijátszották őket..
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
614
7 445
93
Sokakkal ellentétben, én meg pont most kezdem azt érezni, hogy az oroszok készülnek valamire, és minden amit a közelmúltban történt, az erre ment ki.
Akik olvasnak, tudják, hogy szinte az eleje óta értetlenül állok a passzivítás, a tessék-lássék hadakozás, Putyin galambkodása előtt, és múltkor még Ronival is egyetértettem ebbe-abban, de olvasva ezt a sok ruszkik ennyit tudnak, szarok, végük van és a hasonló véleményeket, kezdem azt hinni, hogy nem, ennyire bénák, ennyire dilettánsok (még ha az is a képlet egyik része) nem lehetnek, kell lennie itt még valaminek.

1) Vagy az van, hogy az oroszok most már biztosak abban, hogy elkerülhetetlen egy közvetlen NATO tagállamok elleni háború, és ehhez az kell, hogy az ukrán elhasználja a neki küldött technikát, hogy mire elindul az ellentámadás, azok jóformán csupasz seggel, lehasalt gazdasággal és iparral álljanak ott.


2) Vagy talán a taktika része, hogy védekezve és visszavonulva feláldozok x embert és y technikát, de közben a másik oldal vesztesége ennek többszöröse, ami a közeljövőben olyan mértéket ölt, hogy azt nem fogja kiheverni. Pl vannak olyan jelentések, miszerint Limannál az oroszok feláldoztak 500 védőt, de az ukránok csak ott 6000 főt vesztettek. És ha azt vesszük, hogy a legagymosottabb, legfanatikusabb, legnácibb rétege hullik az ukránoknak, talán mindez számításba is van véve ez. Ez az a réteg, aki már a majdan utáni ideológiában nőtt fel. Ha ez a réteg megmarad, akkor a pacifikálás nagyon nehéz lenne. Volt még az offenzivák előtt egy kiszivárgott ukrán jelentés, miszerint 190ezer fő a veszteségük. Ha csak a fele igaz, akkor meddig tartható ez? Oroszok szerintem simán feláldoznak a sajátjukból 50ezer főt azért, ha ezen az áron többszázezer fanatizált fiatal ukrán náci hal meg a másik oldalon.

Majd amikor elidnulnak, minden kiderül, addig mindenki csak találgat. Én is, más is, a brit tudósok is, meg az amerikai hírszerzés is.
Azt, hogy miből mennyi van az oroszoknak, azt csak ők tudják.

Emlékszem mikor előkerült Hitler és Mannerheim beszélgetésének titokban készült felvétele pár éve, és a történészek is rácsodálkoztak, ahogy Hitler mondja, hogy addigra 34 ezer páncélost megsemmisítettek, és az oroszok nem gyengültek meg. "Ha egy tábornokom azt mondja a háború előtt, hogy bármely országnak 35 ezer tankja van, azt mondtam volna neki, hogy megőrült és hogy mindent duplán, vagy triplán lát".

Szóval most egy kettőség van bennem: egyrészről frusztrál a töketlenség, mert Európa és a világ sorsa függ az orosz győzelemtől, másrészről kezdem azt gondolni, hogy ez már olyan szintű bohóckodásnak tűnik, ami lassan kizárja azt, hogy ne legyen benne egy direkt faktor. Most az látszik, hogy a vezetés úgy gondolja, hogy mind élőerő, mind anyag tekintetében megengedhet magának ilyen veszteségeket. Vagy balfaszok, vagy ez az oroszok 'tortákat reptetünk át az óceánon a közkatonáknak' pillanata.

Gondolj csak bele, az milyen demoralizáló lesz, amikor a győzelmi mámor tetején a több 10 ezer katona élete árán, az egész nyugat támogatásával 2-3 hónap alatt visszafoglalt területeket pár nap alatt megint elfoglalják a ruszkik. Na az TKO lesz az ukránoknak.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Az egész összefoglaló jó, de ezt kiemelném:
Felvehetetlenné tette Ukrajnát a NATO-ba pusztán azzal a ténnyel, hogy magas intenzitású konfliktusban áll vele.
... ugyanis amennyiben ukrajna meg a "világ" elfogadná, hogy az elszakított területek már az Orosz Föderációhoz tartoznak, akkor maradékukrajna akár "okés" is lehetne: nincsenek harcok a területén (most épp) és hivatalosan nem is áll hadban senkivel.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Beszarás hogy ennyien beszopjátok ezt a permanens nácizást akár az orosz, akár az ukrán oldalról, és forró krumpliként ide-oda dobálózgattok vele, hogy ki a nácibb.

Ez egy területszerző háború, itt szimplán Ukrajna erőforrásainak az uralásáért megy a harc. Minden más csak tét nélküli, súlytalan hablaty, ál-intellektuális-morális rágógumi annak a birkaként bégető tömegnek, a papagálykommandónak, akit ideológiákkal triggerelni lehet.

Ukrajna területének eddig volt egy gazdája (Ukrajna) és most jött egy kihívó (Oroszország), aki ezt a tulajdonjogot vitatja és erővel el akarja venni, hogy még több erőforráshoz férjen hozzá és ennélfogva nagyobb hatalomra tegyen szert.

Az a tét, hogy ki rendelkezzen Ukrajna erőforrásai (terület, munkaképes lakosság, termőföld, ipar, nyersanyag, vásárlóerő, támaszpontok, stb.) felett, a nácizással csak az idióta plebszet (igen, jól érted, téged, kedves olvasó) etetik mindkét oldalon.

Az egész nácizás csakis onnan ered, hogy a Nagy Honvédő Háború narratívájára próbálják építeni a mostani háború ideológiai alapjait, mert az egy nagy közös - és a második világháborút megjárt nagypapák révén még élő - társadalmi élmény mind az orosz, mind pedig az ukrán oldalon.

Olyan, mint a nyuggerek hátsójának permanens lefetyelése az összes magyarországi párt esetében: egy nagy közös narratíva, ami már sokszor bevált, nagy számú támogatót lehet egy darab narratívával megnyerni (értsd költséghatékony) és az alkalmazója nagy tömegeket állíthat maga mellé, hogy elérje egyetlen igaz célját: a hatalmat.
Magyarázd már el pls, hogy miért is nem náci állam Ukrajna, amikor náci tömeggyilkos nemzeti hőst tisztelnek, etnikai törvénykezést folytatnak, gyerekeket zikkajloztatnak black sun pólóban paramilitáris táborokban, ahol több a horogkeresztes zászló, tetkó, mint annó a Birodalmi Gyűlésen?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 637
48 365
113
Beszarás hogy ennyien beszopjátok ezt a permanens nácizást akár az orosz, akár az ukrán oldalról, és forró krumpliként ide-oda dobálózgattok vele, hogy ki a nácibb.

Ez egy területszerző háború, itt szimplán Ukrajna erőforrásainak az uralásáért megy a harc. Minden más csak tét nélküli, súlytalan hablaty, ál-intellektuális-morális rágógumi annak a birkaként bégető tömegnek, a papagálykommandónak, akit ideológiákkal triggerelni lehet.

Ukrajna területének eddig volt egy gazdája (Ukrajna) és most jött egy kihívó (Oroszország), aki ezt a tulajdonjogot vitatja és erővel el akarja venni, hogy még több erőforráshoz férjen hozzá és ennélfogva nagyobb hatalomra tegyen szert.

Az a tét, hogy ki rendelkezzen Ukrajna erőforrásai (terület, munkaképes lakosság, termőföld, ipar, nyersanyag, vásárlóerő, támaszpontok, stb.) felett, a nácizással csak az idióta plebszet (igen, jól érted, téged, kedves olvasó) etetik mindkét oldalon.

Az egész nácizás csakis onnan ered, hogy a Nagy Honvédő Háború narratívájára próbálják építeni a mostani háború ideológiai alapjait, mert az egy nagy közös - és a második világháborút megjárt nagypapák révén még élő - társadalmi élmény mind az orosz, mind pedig az ukrán oldalon.

Olyan, mint a nyuggerek hátsójának permanens lefetyelése az összes magyarországi párt esetében: egy nagy közös narratíva, ami már sokszor bevált, nagy számú támogatót lehet egy darab narratívával megnyerni (értsd költséghatékony) és az alkalmazója nagy tömegeket állíthat maga mellé, hogy elérje egyetlen igaz célját: a hatalmat.
Azt gondolom, hogy abban igazad van, hogy az ukrán-náci párhuzan valójában egy szociálpszichológiai fogás az orosz nép megnyerésére. Persze vannak nácit utánzó erők Ukrajnában, de ennek a háborúnak valóban nem ez a lényege.
Abban nem értünk egyet, hogy területi és gazdasági nyereség lenne a fő cél. Nézd én nem vagyok Oroszország-szakértő, de nekem is feltűnt, hogy az Orosz Föderáció határain lévő államokban sorozatosan robbantak ki elégedetlenkedő megmozdulások, egymás közötti villongások. Azaz a NATO kerítette be Oroszországot. És Ukrajna gazdasági forrásai eltörpülnek Oroszország gazdasági (energia, nyersanyag, termőföld) forrásaihoz képest. Nem is szólva arról, hogy a klímaváltozás nagy nyertese lesz Szibéria. Szerintem, a klímaváltozás megállíthatatlan, bármit csinálunk, melegedni fog a Föld. Voltak már ilyen korszakok, Észak-Magyarországon ezt szépen bemutatják, hogy itt valamikor trópusi klíma volt. És volt, amikor jégkorszak volt. Az is tény, hogy a tudományos-technikai fejlődés olyan életszínvonalat teremtett, hogy az ökológiai lábnyoma az emberiségnek meghaladja a forrásait. Nem is szólva a népesség gyorsuló növekedéséről. Ha a világ minden táján nyugati színvonalú életet szeretnének, akkor itt borzasztó küzdelem lesz az erőforrásokért.
Az ideológia máz a nyers valóság eltakarására és a tömegek megnyerésére. Csak bele ne pusztuljon az emberiség.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
614
7 445
93
Nem tudom hogy az

Pubi, ezt pont te meg az "elvtársaid" vetik a szememre, meg még te próbálsz itt etikát tanítani az elmúlt 8-10-hónapban megtett kinyilatkoztatásaitokkal, véleményezéseitekkel ?
Konkrétan a nektek nem tetsző oldal, nép, véleményformáló személyekkel szembeni végtelen megvetéssel, lenézéssel, ép elméjének, sokszor az élethez való jogának a megkérdőjelezésével ?

"Hohol" jelző pl. megvan ? Meg "ukronácik", akiket egy "narkós" vezet ?

Vagy nálatok ez az egyenlő szemléletmód ?
Kicsit sem érzed az iróniát abban amit írtál ?
Vagy ez már az az önkritika amit az előbb számonkértem, ccak ilyen vicces formában ?

Tényleg ? A "stílus maga az ember" ?
Azt tükörbe szoktál-e nézni ?

Jó pár évvel ezelőtt - mikor még csak olvasni jártam ide - írta valaki, aki rendszeresen jár ki ukrajnába, hogy amit az átlag közukrán világnézetileg vall és kifejt a mindennapokban, az máshol echte nácizmus, de minimum szélsőséges soviniszta nacionalizmus.

A média és a közoktatás csodákra képes a megfelelő kezekben. 30 év alatt a semmiből lehet teremteni egy nemzetet, ki lehet alakítani egy identitást, a viccből gyűlöletbeszédet, az elmebeteg devianciából normalitást lehet faragni.

Hiába tagadod, az átlag ukrán igenis azon a szinten van, azon a szinten náci, mint egy átlag német 39-41 között.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 196
29 219
113
Nem tudom hogy az

Pubi, ezt pont te meg az "elvtársaid" vetik a szememre, meg még te próbálsz itt etikát tanítani az elmúlt 8-10-hónapban megtett kinyilatkoztatásaitokkal, véleményezéseitekkel ?
Konkrétan a nektek nem tetsző oldal, nép, véleményformáló személyekkel szembeni végtelen megvetéssel, lenézéssel, ép elméjének, sokszor az élethez való jogának a megkérdőjelezésével ?

"Hohol" jelző pl. megvan ? Meg "ukronácik", akiket egy "narkós" vezet ?

Vagy nálatok ez az egyenlő szemléletmód ?
Kicsit sem érzed az iróniát abban amit írtál ?
Vagy ez már az az önkritika amit az előbb számonkértem, ccak ilyen vicces formában ?

Tényleg ? A "stílus maga az ember" ?
Azt tükörbe szoktál-e nézni ?
A "hohol" kb annyira pejoratív, mint a szlovákokra a "tót".
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Szurkolástól függetlenül jó sorok!

Robert C. Castel

51 p. ·

AZ AGRESSZIÓ KELLEMETLEN RACIONALITÁSA
Demkó Attila és Rácz Andras kollégával ellentétben én még mindig úgy gondolom, hogy Oroszország részéről a hadbalépés egy teljesen racionális döntés volt.
A gyengébbek kedvéért itt újra meg kell ismételnem, hogy a racionális NEM a jó és az erkölcsös szinonimája.
Egy döntés racionalitását nem a kivitelezés slendriánsága alapján kell megítélni, hanem a geopolitikai konstelláció és az oroszok által fenyegetésként érzékelt hosszútávú folyamatok alapján. Az Al-Qaeda elleni afganisztáni intervenció sem vált hirtelen irracionálissá csak azért, mert a dicstelen záróakkordjait a menekülni vágyók a repülőgépek futóműveibe kapaszkodva kísérték.
De még akkor is, ha a kimenetelen alapuló utilitarista szemszögből nézzük a háború jelenlegi mérleget, (és ebben teljesen egyetértek John Laughland-al) a következő tagadhatatlan sikereket látjuk:
1. Oroszországnak sikerült 5-6 millió fővel növelni az egyébként zuhanórepülésben lévő demográfiáját.
2. Annektálta Kelet-Ukrajna ipari központját.
3. Elfoglalt egy tekintélyes méretű ingatlant Ukrajna híresen gazdag mezőgazdasági területeiből.
4. Egy fél Egyesült Királyságnyi területtel növelte a birodalom, bocsánat a Föderáció, területét.
5. Az Azov tengert egy orosz beltengerré alakította át.
6. Felvehetetlenné tette Ukrajnát a NATO-ba pusztán azzal a ténnyel, hogy magas intenzitású konfliktusban áll vele.
7. Hatalmas károkat okozott politikai, gazdasági, energetikai és ideológiai riválisának összeroppantva a gazdaságát, elvágva a világtengerektől és menekülté téve a lakossága jelentős hányadat.
8. Sikerült a felszínre hoznia a Nyugat és a Nem-Nyugat közötti feszültségeket és meghiúsítania egy hatékony condon sanitaire létrejöttét, amilyet a Hidegháború éveiben a Szovjetunió köré emeltünk.
Egyáltalán nem egyértelmű, hogy az elérőben és a haditechnikában elszenvedett kár sokkal súlyosabb lenne az orosz, mint az ukrán oldalon. Arról nem is beszélve, hogy mindezt az agressziót elkövető szuperhatalom egy nagyságrendekkel „mélyebb zsebből” "fizeti ki".
Ami a gazdasági szankciókat illeti, az orosz gazdaságnak okozott kár jelentős lehet, de valójában senki sem tudja, hogy milyen mértékben. Azt sem tudjuk, hogy mekkora az orosz társadalom törékenységének, illetve anti-törékenységének a mértéke. A szakértők által közölt számadatok, még ha ténybelileg pontosak is, semmit sem mondanak a kérdés egészéről és a belőlük levont következtetések vágyvezérelt non sequitur-ok. Köztudott, hogy a CIA a Hidegháború alatt nagyságrendekkel becsülte túl az orosz gazdaság mutatóit. Nem valószínű, hogy napjaink halálra politizált nyugati szakszolgálatai ennél jobban teljesítenénk. Nem tudjuk, mert talán még a Kreml sem tudja, hogy mi az orosz gazdaság valódi állapota.
Arról nem is beszélve, hogy a szankciókat egy aláírással fel lehet oldani, de a megtámadott Ukrajnának okozott károk helyrehozása sok évtized munkáját és erőforrásait fogja felemészteni.
A jelenlegi orosz elit persze elveszítheti a trónját és a fejét a háború inkompetens és habozó menedzselése miatt. Ami viszont az Orosz Birodalom hosszútávú érdekeit illeti, én nem vagyok benne biztos, hogy a sorozatos katonai kudarcok ellenére az utókor nem fog politikai sikerként tekinteni vissza Putyin elnök „furcsa háborújának” a hódításaira.
Kellemetlen gondolat? A legtöbbünk számára valószínűleg az.
Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a hatalmi politika visszapillantó tükrében ezek a kézzelfogható sikerek a racionalitás egyetlen mércéje és nem az orosz harcjárművet elvontató ukrán traktor egy 30 másodperces TikTok videón.
Az Orosz Birodalom hosszú távon kihal, tehát senki se fog sikerként tekinteni semmire. Az ukránok szintén. A magyarok szintén. A fehér emberek mindenestül szintén. Gazdag nép még nem maradt fönn.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 492
18 506
113
Nem lehetne ezt a szóhányást normálisan leírni? A visszautasítás részemről az alpári stílus miatt az erősebb. Szeretek olyannal eszmét cserélni vagy vitazkozni, aki kulturált módon teszi. Az indulatos fröcsögés nem értelmes észlényről árulkodik. Egyetlen tényt nem közölsz és támasztasz alá. Ezzel nem lehet mit kezdeni, csak negligálni.

Konkrétan tényeket közöl.
Csak te a tényeket szeretnéd negligálni.
;)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 453
11 468
113
Sokakkal ellentétben, én meg pont most kezdem azt érezni, hogy az oroszok készülnek valamire, és minden amit a közelmúltban történt, az erre ment ki.
Akik olvasnak, tudják, hogy szinte az eleje óta értetlenül állok a passzivítás, a tessék-lássék hadakozás, Putyin galambkodása előtt, és múltkor még Ronival is egyetértettem ebbe-abban, de olvasva ezt a sok ruszkik ennyit tudnak, szarok, végük van és a hasonló véleményeket, kezdem azt hinni, hogy nem, ennyire bénák, ennyire dilettánsok (még ha az is a képlet egyik része) nem lehetnek, kell lennie itt még valaminek.

1) Vagy az van, hogy az oroszok most már biztosak abban, hogy elkerülhetetlen egy közvetlen NATO tagállamok elleni háború, és ehhez az kell, hogy az ukrán elhasználja a neki küldött technikát, hogy mire elindul az ellentámadás, azok jóformán csupasz seggel, lehasalt gazdasággal és iparral álljanak ott.


2) Vagy talán a taktika része, hogy védekezve és visszavonulva feláldozok x embert és y technikát, de közben a másik oldal vesztesége ennek többszöröse, ami a közeljövőben olyan mértéket ölt, hogy azt nem fogja kiheverni. Pl vannak olyan jelentések, miszerint Limannál az oroszok feláldoztak 500 védőt, de az ukránok csak ott 6000 főt vesztettek. És ha azt vesszük, hogy a legagymosottabb, legfanatikusabb, legnácibb rétege hullik az ukránoknak, talán mindez számításba is van véve ez. Ez az a réteg, aki már a majdan utáni ideológiában nőtt fel. Ha ez a réteg megmarad, akkor a pacifikálás nagyon nehéz lenne. Volt még az offenzivák előtt egy kiszivárgott ukrán jelentés, miszerint 190ezer fő a veszteségük. Ha csak a fele igaz, akkor meddig tartható ez? Oroszok szerintem simán feláldoznak a sajátjukból 50ezer főt azért, ha ezen az áron többszázezer fanatizált fiatal ukrán náci hal meg a másik oldalon.

Majd amikor elidnulnak, minden kiderül, addig mindenki csak találgat. Én is, más is, a brit tudósok is, meg az amerikai hírszerzés is.
Azt, hogy miből mennyi van az oroszoknak, azt csak ők tudják.

Emlékszem mikor előkerült Hitler és Mannerheim beszélgetésének titokban készült felvétele pár éve, és a történészek is rácsodálkoztak, ahogy Hitler mondja, hogy addigra 34 ezer páncélost megsemmisítettek, és az oroszok nem gyengültek meg. "Ha egy tábornokom azt mondja a háború előtt, hogy bármely országnak 35 ezer tankja van, azt mondtam volna neki, hogy megőrült és hogy mindent duplán, vagy triplán lát".

Szóval most egy kettőség van bennem: egyrészről frusztrál a töketlenség, mert Európa és a világ sorsa függ az orosz győzelemtől, másrészről kezdem azt gondolni, hogy ez már olyan szintű bohóckodásnak tűnik, ami lassan kizárja azt, hogy ne legyen benne egy direkt faktor. Most az látszik, hogy a vezetés úgy gondolja, hogy mind élőerő, mind anyag tekintetében megengedhet magának ilyen veszteségeket. Vagy balfaszok, vagy ez az oroszok 'tortákat reptetünk át az óceánon a közkatonáknak' pillanata.

Gondolj csak bele, az milyen demoralizáló lesz, amikor a győzelmi mámor tetején a több 10 ezer katona élete árán, az egész nyugat támogatásával 2-3 hónap alatt visszafoglalt területeket pár nap alatt megint elfoglalják a ruszkik. Na az TKO lesz az ukránoknak.
Akkor már érted, hogy miért írtam, amit...

.
Sorolni fogok közhelyeket: nem ugrik be szó szerint, de valami olyasmit olvastam a repülésről "meghatározást", hogy a repülés nem más, mint folyamatos korrigálás.
Az én szememben az ideális hadviselés az, amikor megvan minden szükséges és megfelelő eszköz/képesség, ráadásul a megfelelő helyen van és megfelelő időben, no meg megfelelő módon használva. Ez utóbbi alatt akár azt is értve, hogy olyankor, ott és olyan módon, amire az ellenség éppen nem számít.
Ha megnézzük ezt a meghatározást, akkor gyakorlatilag lehetetlen a tökéletes hadviselés.
Ezért tetszik, nem tetszik, gyakorlatilag itt is a folyamatos korrigálás zajlik.
Ha összehasonlítható potenciálokat vetünk össze, (márpedig jelen esetben az Ukrajna-NATO összességében bőven az az orosz haderővel/hátországgal), akkor nem véletlen, hogy egy konfliktus zajlása alapvetően kiszámíthatatlan. Még a végkifejletek sem törvényszerűen borítékolhatóak.
Ahogy jelen esetben sem, hiszen olyan erősségek/zsenialitások/gyengeségek/hiányosságok/ inkompetenciák jöhetnek/jönnek elő, amik, ha mást nem is, de a folyamat végéig megjelenő veszteségek nagyságát mindenképpen megjósolhatatlanná teszik.
Ezekkel szembesülünk itt nap, mint nap. Még akkor is, ha az eredményből később katasztrófát is tudnak generálni a hadvezetők (pl. betörésből gyakorlatilag öngyilkos zsák), illetve fordítva.
Nem véletlen, hogy még az agitpropot leszámítva is pörög a fórum...

De egyet ne felejtsünk el, mert az lett a mondás, hogy ez a dedikált katonai/politikai cél:

Demilitarizálás és denacifikálás.

Ha az oroszok első "huszáros" rohama sikerül, s kapitulált volna az ukrán államvezetés, akkor technikailag akár sikerülhetett is volna az ukrán hadsereg demilitarizálása azáltal, hogy Moszkvához lojális ukrajnai tisztek kontrollja alá kerültek volna az ukrán fegyverek.

De a denacifikálásból így semmi nem valósult volna meg: Ott lettek volna a félreállított oroszellenes katonák, tisztikar, no meg a náci szellemiségű katonai/félkatonai szervezetek, azok tagjai,szimpatizánsai.

Mivel az "A" verziójuk nem jött be az oroszoknak, ezért maradt a - logikailag - "B". (A Bé, bé, bé!).
Ekkor viszont van az - a hibából eredményt kovácsolni - amit most látunk; a lehető legtöbb élőerő veszteséget akarnak okozni az ukránoknak.

Hogy közben számolatlanul pusztulnak a katonák és a civil lakosság is, itt is-ott is?
Ez mikor, mely korban is érdekelt bármely politikust, hadvezetőt is!?
Ha a saját erők kisebb (rövid távon pótolhatatlan) veszteséget szenvednek, mint az ellenség, az csak bónusz...

Demilitarizálás és denacifikálás.

Ez az oroszok által dedikált cél, ez mindig jusson eszünkbe akkor is, amikor nem értünk valamit, mi több, már semmit, s amikor nem mellékesen sokkal több is már a cél és sokkal több is forog kockán - az egész világ számára (s akkor nukleáris fegyver bevetésével még nem is számoltam).

Szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire