[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 969
19 291
113
Azt meglátjuk még, mennyire volt “ukrán”.
Vagy ha tényleg hiszel ebben, válaszold már meg ezt a kérdést: miért vártak a hoholok eddig? Miért nem ezzel kezdték?

Az ugyanis jól látszik, hogy az ukrán vezetés nem fogta vissza magát eddig, lőttek/robbantottak ők mindent, amit értek. Ha lett volna érkezésük (önerőből), ezt már rég meglépték volna.
Ez igaz, de ezzel együtt ez egy szimbolikus lépés volt.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 502
113
Bármennyire is durván hangzik, de az oroszok anyagi és emberveszteségénél én nem tudok semmi motiválóbbat, hogy az Putyinék ne akarják időben elhúzni a háborút. Ha maguktól nem jöttek rá arra, hogy nem éri meg évekig szarakodni, akkor az ukránok segítenek ebben. Nekünk is az az érdekünk, hogy mihamarabb vége legyen. Nem úgy néhány szövetségesünknek... :rolleyes:
Az oroszokat egyre szűkebb pályára terelték az elmúlt években, ennek következménye lett a mostani konfliktus.
Ez mint párszor kifejtettem, pár év hosszúságra van eredetileg eltervezve (atomfegyver nélkül)
Két eset lehet:
1. Zelenszkíj mint Ukrajna és a világ megmentője túljátszotta a kottáját
2. Vagy a kottájából addig kell a hülyeséget nyomatnia mig ki nem tör a III. Vh hagyományos fegyverekkel.

Ne feledjük hogy a NATO és USA csak egy kicsit "erősebb" lépésre vár, hogy szerintük nemzetközi jogosan letámadják az oroszokat, aztán lehet osztoszkodni a földeken termelőeszközökön, munkásokon (felvevőpiac) , hogy pár évtizedig tovább lehessen vonszolni a kimerülő félben levő világgazdaság szekerét..

Ha az orosz keményebben megmozdul, lassan most már csak egy választása lehet: A nukleáris csapás, de tartok attól hogy akkor mi is megyünk a levesbe..
1. Ha szerencsénk lenne akkor egy "figyelmeztető" robbantás, felajánlva nyugatnak a béke vagy elhamvadás választási lehetőségét...
2. Full csapás, mindenki totál demokratizálva egyenlő lesz föld felett és alatt : por és hamu..
 

Kadirov

Active Member
2022. február 25.
24
123
28
Már hogy a rothadekok ukránnak és nem kanadaiak vagy orosznak születtek, ez volt az ő döntésük? Hát, ezt mondani baromság.
Viszont ha ezt teszi Oroszország az miben különbözik attól hogy az ukránok minden orosz területén robbantani kezdjenek?
Az volt az Ő döntésük hogy az ukrán nép egy része a jelenlegi elmebeteg drogos amcsi báb Zelenszkijt támogatják és kitartanak mellette ezek után is. Háború van. Nem kell különbözni az ukránoktól egyszerűen csak le kell győzni őket minden rendelkezésre álló eszközzel. Ez valami új faszság az oroszoktól hogy a civilekre vigyázni kell mint a hímes tojásra. Emlékezzünk mikor az USA és a Nato megtámadta Afganisztánt és Irakot az első dolga az volt hogy lebombázta a kritkus infrastuktúrát és senkit se zavart hogy több százezer civil, nő és gyerek hal meg. Az érdekes módon senkit se érdekelt nem volt ekkora felhajtás és cirkusz körülötte.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 184
26 890
113
Legyen meg itt is:

Csakhogy világos legyen milyen súlyos az alapvetően vasútra épülő orosz logisztika problémája most a herszoni és zaporozsjiai területek ellátásában (és miért láttuk azt a rengeteg videót, hogy ömlik a hadianyag át a krími hídon):

railsup.jpg


A krími hídon átvezető vasútvonal volt egyetlen tűrhető kapacitású és villamosított vonal Nyugatnak. A zaporozsjiai és donbaszi vonalak meg amúgy is súlyos károkat szenvedtek a harcok során, nem biztos, hogy egyáltán használhatóak. Namost az orosz hadseregnek tavasszal ha emlékeztek már pár száz kilométeres előrenyomulás után hatalmas ellátási nehézségekkel kellett szembenéznie, a közúti logisztikájuk úgy szar, ahogy van. Most pedig két oblasztnyi területen az ott állomásozó csapatok csak erre vannak utalva.

Hát nem lennék a helyükben!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 385
113
1) A Golden Gate vagy Brooklyn híd teljes mértékben civil forgalmat szolgált ki az iraki háború idején, míg a Kercsi hídon folyamatosan jönnek a haditechnikai eszközök, fontos utánpótlási vonal az oroszoknak.
2) Ez kevésbé fontos és alapvetően a helyzet értékelését nem befolyásolja, de azért tény hogy a Krím (és a híd területe) a nemzetközi közösség szerint de jure nem Oroszország része (de facto és az oroszok szerint persze de, így ez csak jogi csúrcsavar, a teljesség kedvéért írtam le, az én elgondolásomat mondjuk nem befolyásolja)
3) Folyamatosan felmerül (teljesen logikusan) a Dnyepperen lévő hidak elpusztítása. A Te logikai elgondolásod alapján akkor az is terrorizmus? (Vagy ha nem, akkor miért nem?)

A Te példád szerintem akkor lenne releváns ha egy felvonulási területen lévő hidat támadtak volna meg egy robbanóanyaggal töltött autóval az irakiak. És ezzel párhuzamba állítva az én véleményem szerint az sem lett volna terrorizmus.
alapvetően ezen a logikai szál mentén haladva minden joga megvan Szerbiának porig bombázni Koszovó össze hídját,mert de jure és de facto .. alapon is megkérdőjelezhető Koszovó létezése

ha pl egy üzemanyag szállító teherautót robbantottak,fel,nem olyan nagy dolog elrejteni a tartályban a detonátort ..
gondolom figyelmesebbek lesznek ezután az oroszok is,de ez kivédhetetlen volt,pláne hogy (remélem) azt mindenki tudja hogy mi egy hídnak a feladata.
 

-Ashlan-

Active Member
2017. február 1.
27
141
28
Na innentől vannak nagyon nehéz helyzetben az oroszok, mert a szétvert donyecki és zsaporozsjiai infrastruktúrán keresztül nem fogják tudni a Krímtől északra ellátni a legnyugatabbra levő csapataikat. Láthatóan az egész hídszakasz megsemmisült (a vasúti a tűz miatt van oda), ezek pótlása rohammunkában is hosszú hónapokba fog telni. Idén már nincs utánpótlás Herszon felé nagyon, onnan azonnal ki kell vonulni, ha van egy csöpp eszük vissza a Dnyeper mögé, de szerintem már az sem reális, hogy Zaporozsját megtartsák és inog a Krím is.

Hatalmas orosz vereség készül.
Hajó?
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 722
15 529
113
Ezek az elmebeteg ukránok szinte dicsekednek azzal, hogy ők voltak.
Putyin hiába akar tökörészni, Ukrajnát csak valódi háborús logikával tudná legyőzni.
Ha 1-2 napon belül nem hirdetnek ki az oroszok hadiállapotot Ukrajnával, akkor Putyinnak mennie kell. Bezzeg a bohóckodás a Kreml-ben meg a Vörös téren az megy, de ha döntést kéne hozni, akkor mindig csak tolja maga előtt, és csak akkor lép, mikor nincs más választása. Ilyen felfogással nem lehet megnyerni egy háborút. Mert nem egy különleges hadműveleti bohóckodásról van már nagyon régóta szó, hanem egy igazi, 2 állam közötti háborúról.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 184
26 890
113
Ezek az elmebeteg ukránok szinte dicsekednek azzal, hogy ők voltak.
Putyin hiába akar tökörészni, Ukrajnát csak egy valódi háborús logikával tudná legyőzni.
Ha 1-2 napon belül nem hirdetnek ki az oroszok hadiállapotot Ukrajnával, akkor Putyinnak mennie kell. Bezzeg a bohóckodás a Kreml-ben meg a Vörös téren az megy, de ha döntést kéne hozni, akkor mindig csak tolja maga előtt, és csak akkor lép, mikor nincs más választása. Ilyen felfogással nem lehet megnyerni egy háborút. Mert nem egy különleges hadműveleti bohóckodásról van már nagyon régóta szó, hanem egy igazi, 2 állam közötti háborúról.
Ja, hát Orbán ilyen. Semmilyen határozott döntést nem mer meghozni és kerül minden igazi konfliktust. Az idős embereknek márcsak ilyenek. Ja, bocs! Te Putyinról beszélsz...
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 064
10 203
113
Az volt az Ő döntésük hogy az ukrán nép egy része a jelenlegi elmebeteg drogos amcsi báb Zelenszkijt támogatják és kitartanak mellette ezek után is. Háború van. Nem kell különbözni az ukránoktól egyszerűen csak le kell győzni őket minden rendelkezésre álló eszközzel. Ez valami új faszság az oroszoktól hogy a civilekre vigyázni kell mint a hímes tojásra. Emlékezzünk mikor az USA és a Nato megtámadta Afganisztánt és Irakot az első dolga az volt hogy lebombázta a kritkus infrastuktúrát és senkit se zavart hogy több százezer civil, nő és gyerek hal meg. Az érdekes módon senkit se érdekelt nem volt ekkora felhajtás és cirkusz körülötte.
Engem mondjuk zavar hogy meghaltak az afgán és iraki emberek, egy ideális világban bush és putyin együtt sakkoznananak egy dutyiban életük végéig.