[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 366
45 656
113
"Zelenszkij elnök nyilatkozata a kijevi Bankova utcában: terroristák támadják az energia infrastruktúrát és a civileket Ukrajna-szerte"
hozzászólás: "ez ugyanaz az utca, amikor éjszakai bejelentést tett, amelyről mindenki azt mondta, hogy zöld képernyő"
Szerintem ez is vetített kép. Egyrészt az alak élesen elválik a háttértől, szinte kontúros. A másik, van fenn egy videó mai 9 órai helyzetről, és azon bizony nagyon élő ez a halottnak látszó utcarészlet. Sehol egy autó, ember!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 987
32 305
113
Éppenséggel tettek.Megtámadtak egy általuk többszörösen nemzetközi szerződésekben garantált határú független államot.Plusz a ,mélyen a frontvonal mögötti városok lakótelepei elleni légi(CM,BM) támadások egyértelmú terrortámadások (célja a civil háttér erkölcsi kitartásának összeomlasztása,de forditva sült el-már a II.vh-ban sem jöttek be ebből a szempontbol az ilyen támadások).

Na, Kaisert inkább hagyjuk. Túl elfogult. Lakótelepeket támadtak szándékosan 1 milla dodóba kerülő CM-mel, na persze....
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 987
32 305
113
Nagy sebességű rakéták ellen hatástalan.
Szubszonikus ellen, lehet, hogy jó. Feltéve, ha az elég magasan repül. Föld közeli haladás esetén nem sokat ér a NASAMS.
Egyébként a PATRIOT sem nagy piskóta a ballisztikus rakéták ellen. Emlékezzetek az Iraki háború alatt hány SCUD-ot szedtek le. Talán 10:1-hez volt az arány. Na jó azóta fejlődtek, most lehet, hogy 10:3 lenne az állás.

Jó de itt kalibrokkal és öngyilkos drónokkal támadtak nagyrészt, ha igaz.

Na ezt az utolsót nem láttuk Ukrajnában gyakorlatilag soha. Az ukrán légvédelem pedig 7 hónap után is vígan működik, az orosz nem mer repülővel repkedni a frontvonal mögött...
 
K

kamm

Guest
Úgy, ahogyan olvasod.
A NASAMS nem erre lett kitalálva. Egy 3-4 mac-al érkező rakétát nem bír elfogni (talán az Izraeli vaskupola képes erre, ha nem terhelik túl). A hiperszonikusról nem is beszélve.
A PATRIOT igen, lehet, hogy elkapja, de nem elég hatékony. Lásd, háborúban (ha nem hiszed, akkor olvass utána).
Az interkontinetális - űrön keresztül érkező - rakéták ellen pedig még az USA sem tud komoly védelmet felmutatni. Ha tudna, már beleállt volna a muszkába. 10:5-höz elfogási arányt pedig nem meri bevállalni.
WHAT.
ARE.
YOU.
SMOKING.

@molnibalage
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Nem lépnék semmit. Elve várható volt, hogy a híd kap, tehát gondoskodtam volna az alternatív útvonalakról.

A poén kedvéért bereptetnék éjjel egy PAK-FA párost, hogy Kijev felett legyen egy kis utánégetős téma, nehogy az üvegesek munka nélkül maradjanak, de többet nem.

Hagynám a frontot, mehet a balhé, még nem fontos, nekem a célpont Nyugat-Európa, mert valahogy onnan még jön üzemanyag. Az OPEC is csak az első lépést tette. Közben megnézetném, mennyire "biztonságosak" a nyugat-európai finomítók PLC rendszerei, kikötői terminálok, kompresszor-állomások.

Az évnek ebben az időszakában a Szuezi-csatorna mintha keskenyebb lenne és bármelyik hajóval lehet műszaki gond, esetleg a jemeniek elengednek valamit és pár arab olajfinomítóban valami felrobban.

Aztán amíg mindenki a hidakról beszél, mehetnek az üzemanyagtárolók ellen a csapások.

Semmi olyat nem teszek, ami egyértelműen rám mutat, mivel akár ki lehetett - lásd NS vezetékek.

Az ukrán bírja a verést, én bírom a verést, de q nyugatiak és az amerikaiak nem. Miért vagyok gondban? Mert kapják a nyugati fegyvert. Miért kapják? Mert a jelenlegi vezetés adja. Milyen a jelenlegi vezetés? Koalíciós. Aha. Vagyis törékeny. Tehát a nyugati lakosság az elsődleges célpontom - fegyverek nélkül. Másodlagos célpont az ukrán hadsereg - fegyverrel. Harmadlagos célpont a külföldi zsoldos - fegyverrel.

Nekem a helyzet jó. Amíg az elsőszámú cél nem szenved eleget, addig aprítjuk a második és harmadik célpontot. Ha a harmadikból is egyre kevesebb van marad, akkor a jövőben, nyugati "demokratikus mozgalmakra" is kevesebb marad. A másodiknak meg akkor fog leesni a tantusz, ha az elsőtől a támogatás megszűnik, mert fontosabb a saját fogyasztói kosara, mint egy 10000km-re lévő poszt-szovjet klepktorácia.

Atomhoz nem nyúlnék, mert annyira "demokratikus" nem vagyok, hogy városokat hamvasszak el. Az a 12 igeidőt használók privilégiuma, plusz nyitva hagynám az ajtót a most külföldön lévő millióknak, ha esetlek mégsem jönne be a nyugati lét - sosem lehet tudni.

Túlságosan idegesítő és gyerekes ez a sok hűbelebalázs türelmetlenkedése, akik minden lelőtt Bayraktar/T-akármi/hajó/ladik/mosógép/híd/2 halott alapján várják a csodát, holnapra.

Összeomlott bármelyik ország a szankcióktól? Nem. Összeomlott USA a pénznyomtatásban? Nem. Eltűntek az oroszok a föld színéről a gazdasági össseomlásban? Nem. Érdekel valakit, hogy valaki elfoglalt területeket? Nem, lásd Izrael, Ciprus, stb. Kilőttek 27384848 tankot, változott valami? Nem (plusz a számok minimum vitathatóak..)..

Vagyis használt valamit az eddigi megközelítés? Nem. Változtatnak valamit a rendszeren? Nem. Változatlan paraméterek mellett ugyanabból rendszerből más kimenetet várni az ostobaság definíciója? Igen...
Ez a hozzászólás nem fog szépen öregedni a jelek szerint...
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 517
13 449
113
Ez egy akkora baromság,mint egy ház.
Sztálingrád védői ezek szerint háborús bűntettet követtek el?
Manapság meg főleg igaz,hogy a lakott területek,városok birtoklása hadicél.Vagyis teljessen logikus,hogy a védők védik.Plusz a záróerődök szerepét is a városok vették át (jobbanmondva igazábol mindig is volt ilyen szerepe a városoknak,Nándorfehérvár is város volt.A történelem folyamán a legtőbb záróerőd,erődváros volt.)

Moszkva ostromát nem tudták megvalósítani, de Sztálingrád megtörtént, mindkettőnél Sztálin megtiltotta a civilek evakuálását, és a polgári lakosságot erődítmények, védművek építésére vezényelte, elsődleges célzattal. Másodlagosan a városban rekedt civil lakosság látványa erősebb ellenállásra serkentette a várost védő katonákat.

Ez általános pszichológia és módszer.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Jó de itt kalibrokkal és öngyilkos drónokkal támadtak nagyrészt, ha igaz.


Na ezt az utolsót nem láttuk Ukrajnában gyakorlatilag soha. Az ukrán légvédelem pedig 7 hónap után is vígan működik, az orosz nem mer repülővel repkedni a frontvonal mögött...
Hohol állítások szerint pár tucat cirkálórakétát leszedett ma a légvédelem.
Forrást nem találtam, az ultrahangon hallottam (a félórás videóban hatszor ment le a “mi mind békés EU-t akarunk“ reklám)
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Tekintve, hogy Ukrajna elég sok támogatást kap a nyugattól, elképzelhető, hogy majd ehhez is kap segítséget.
Úgy gondold ezt át, hogy egy egyszerű mávos trafó állomás javítása több óra/nap, pedig van hozzá pótalkatrész. Ugyanez pl a Gagarin hőerőműben, heteket vesz igénybe, pedig nem rakéta csapta szét, csak a használat. Biztos lesz olyan, ami gyorsan javítható, de az ilyenek nagyon fájdalmasak, és ez azért nagyjából nulla csapás volt.
Az Ukránok szándékosan, és háborús bűnt megvalósítva bújnak civilek közé, az Oroszok meg felkészületlenségből rendszeresítettek kevés Smart lőszert a Szmercshez és társaihoz.
Miért lőnének smartba való lőszerrel a Szmercsel? De ha már megint teljesen feleslegesen angol szavakat raksz a mondandóba, válaszolok.
Amikor civil pajzs van, a célpontok nagyon nagy részénél mindegy, hogy okos, vagy buta a lőszer. Ez amúgy látszik az amerikai demokratizálások civil áldozatainak számán. Amik amúgy majdhogynem nagyságrendel nagyobbak, mint ennek a dekomunizálásnak. (Vagy re, ízlés kérdése)
Egy harckocsit, bunkert, vagy épp szétszóródott élőerőt nem fogsz tudni kikapni csak olyan lőszerrel, aminek szükségképpen nagy lesz a járulékos sebzése.
Sztálingrád védői ezek szerint háborús bűntettet követtek el?
Ízlés kérdése. Mindenesetre ugyanaz, mint most az ukránok módszere. A városban hagyták a civileket. Ami szükségtelenül megnövelte a civil áldozatok számát. Talán nem háborús bűn, de nem is szép húzás.
Magánvélemény; de én nem hiszek abban hogy egy ilyen akció megtöri a morált (esetleg a konfliktus elején lehetett volna ilyen paralizaló hatása).
Alapvetően egyetértve, szerintem, ha nem közvetlenül a lakosságot, hanem "csak" a megszokott életét támadják, az megtörheti a lelkeket.
Kit érdekel a győzelem szempontjából hogy terrorbombázás, civil pajzs meg kicsi kutya füle.... egy háborút meg kell nyerni és kész, ez a moralizálás olyan mintha nagyanyámat hallgatnám.
Mindenkit, aki még nem aljasodott az usa szintjére.
Na akkor csak az objektivitás kedvéért már akkor is nagyon gyorsan kiderült, hogy amit állítottatok akkor is az nem volt igaz,
Csak az objektivitás kedvéért, ezt az ukránok állították. Akik viszont addigra már minden hitelüket elveszítették.
az orosz médiába azt a fényképet amely egy ukrán lakótelepen készült amelyen egy ukrán katonai alakulat látható csakhogy az a fénykép nem akkor és nem azon a harkovi lakótelepen készült...
Meg videókat hasonló esetekről, meg még sok mást is. A közös mindegyik esetben az volt, hogy voltak ott ukrán katonák.
hét hónapban rendszeresen támadták az ukrán civileket
Hát, elég furcsán csinálják ez esetben. Most is 200+ rakéta, és csak 8 civil halott. Eddig február óta, az ensz (és ők igazán nem vádolhatók oroszpártisággal) 7000 alatti számot tud.
Hagyományosból meg ha annyi fegyverük lenne, már használták volna korábban.
... mindezt az után, hogy kb egy délelőtt alatt szétcsapták az ukrán infra egy jelentős részét.
Komolyan kérdezem te most direkt vetítesz vagy ennyire tájékozatlan vagy a témában?
Mármint? A scudok elég jól átmentek a patriotokon. Persze tudom, de azóta pac3 van. Na igen, csak a scud meg egy 60as évek belli rakéta volt. Már akkor is.
10:5-höz elfogási arányt pedig nem meri bevállalni.
Nincs stratégiai rakétavédelem. Sehol. Felesleges.
Donyecki ágyúzása kivételnek tűnik
Hát igen. Tulajdonképpen pont itt váltok hiteltelenné.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 383
113
"
⚠️ IMPORTANT: There is information that Russian ships have already reloaded and put to sea. Ready for new hits. Don't ignore worries! - local publications
t.me/RVvoenkor"
A teherautó útja térképen.
Egy kis közelharc.
Harctéri hangulat.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 517
13 449
113
Miért lőnének smartba való lőszerrel a Szmercsel? De ha már megint teljesen feleslegesen angol szavakat raksz a mondandóba, válaszolok.
Amikor civil pajzs van, a célpontok nagyon nagy részénél mindegy, hogy okos, vagy buta a lőszer.

A háború elején Kijevben volt egy nagy robbanás, kéttucat ember meghalt és ment a sírás, hogy mennyi civil halt meg és többtucat sérült meg súlyosan. Az Oroszok erre leközölték a drónfelvételt, hogy panelok közé telepítették az Ukránok a tüzérséget, és 5 épületet töltöttek fel a lőszerkészletével, ami jó nagyot robbant, az okozott tömeghalált, nem az Iszkander, az alapjáraton csak 3 - 4 emberét okozta volna.


Próbálok a jövőben kevesebb angol kifejezést használni, precíziós / irányítható / okos lövedék a megfelelő ?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 921
41 003
113
Intel Slava Z
Ismét robbanások Kremencsugban. Cserkaszi régióban is robbanások történtek
Három érkezés Krivoy Rogba
Korábban a Geranium-2 kamikaze drónok.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 383
113
Jurij...
https://t.me/Slavyangrad/13123
Csak nem Kárpátalját?
Van ott ész...
11:10
Rus:Ukr
200:0