[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

Kopi2000

Guest
Elég komoly baj lehet Fuckrajnában, ha már csak ennyire telik ettől az alkesz köpködős félnótástól :D
Nagyon hiányoltam tőled a drogos, pedo és a buzi jelzőket. Kérlek, legközelebb ne feledkezz meg róluk...
Sokszor írtunk Kárpátalja jövőjéről. A határokat mindig a győztes fél írja át, ha akarja. Vagyis, csak akkor lehet bizonyos revízió, ha az oroszok átveszik a térségben a vezető szerepet. Minden más esetben marad minden ahogy van.
Mindig is azt írtam, hogy a hazai szélsőjobbot mindig a revízió vágyával, lehetőségével etetik. jó, hogy megerősítetted a korábbi vélekedésemet... Pedig láthattad, évek óta dörgölődzik O az oroszokhoz, de semmi említésre méltó kedezményt sem kapott az ország. Az orosz támogatta kárpátaljai revízió pont olyan, mint a Putyin által mondott gázár. MO a világpiaci ár ötödéért kapja. Ezt is harsogta a média...
Te beteg vagy,ha nem tetszik a szájkarate,menj,harcolj a honvédő Ukrajna oldalán, most jól is fizetnek.
"Mi sniperünk" áhh...
Hitelesebb lennél, ha nem a hanyatló nyugaton élnél és dolgoznál, hanem mondjuk oroszország felemelkedő részén, Szibériában. Ha nem így teszel, csak a nevetség tárgya vagy a számomra, mert oda piszkítasz, ami felé tartod a markod...

No, de inkább videózzunk...
Hoppá, milyen kényelmes lett a világ: csak mínusz 2 orosz katona kellett hozzá...


Az ukrán fegyveres erők kemény rajtaütésének a eltételei: az ellenség rossz álcázása + a tüzérség hihetetlen munkája..


Az oroszok likvidálása Ukrajnában: a Biztonsági Tanács ukrán segítőinek a jó munkája...

 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 760
28 660
113
Ebben nem értek veled egyet. Miért lenne szüksége Moszkvának a herszoni lakossagra, ha többségük, 70%, a háború előtt ukránnak vallotta magát. Most sem lehet jobb a helyzet. Ez inkább komoly rizikó az oroszoknak. Egy ellenséges várost kell tartaniuk. Ilyen szempontból a kiürítés, a városi lakosság deportálása érthető. De ahogy vki fentebb írta logisztikai lágy élelmiszerellátás szempontjából is előnyös.
Érdemes e téren hozzátenni, hogy főképp a déli és keleti területeken eléggé csereszabatosak ezek az identitások és sokkalta kisebb a jelentőségük mint akár itt Közép-Európában. Főképp ha a háború előtti képet nézzük az ukrán-orosz felosztást talán ilyen cseh-szlovák eltérésként lehetett volna leírni, de jobb időkben még cseh-morva szimbiózis is belefért. Inkább a nyelvhasználat, ami tényleg megkülönbözteti a térségeket ténylegesen ukrán és orosz részekre, de ott is ott van középen a szurzsik, ami félig orosz, félig ukrán és ember legyen aki kiigazodik rajta. Ismerősnek pl. Luganszkból van felesége, aki hol ukránnak, hol orosznak vallja magát, ahogy éppen kedvezőbb neki a helyzet. Plusz sok ukrán származású oroszból (-enko/scsenko/scsuk végződésű vezetéknevek árulkodóak) lett a legnagyobb birodalmi támogató. Ha már posztmodern terminológusokat használunk, akkor lényegében a genderfluid mintájára ez az ukrán-orosz identitás is bináris helyett egy skálán helyezkedik el :D Na de Herszonhoz visszatérve, a kezdeti minimális ellenállást követően nagyjából a civil lakosság elfogadta/beletörődött az orosz fennhatóságba (aka under new management), plusz aki ukrán pártibb volt az lelépett Nyikolajev fele.

Ez az egész ukrajnai háború amúgy a történelmet nézve nem újdonság, gyakorlatilag a kozákok (sőt lényegében a Kijevi Rusz felbomlása) óta megy a mai Ukrajna területének esetében az, hogy akkor keletre (Moszkvához) vagy nyugatra (főképp polákok, most épp az USA) húzzunk, esetleg váratlant húzva bizniszeljünk a törökökkel. Miközben a kozákság eredetét nézve többségük épp az észak-orosz területekről elvándorolt/szökött jobbágyok leszármazottja volt, ami aztán tovább öröklődött a mai ukránságra. Ehhez még jön az egykori Novorosszija területének újbóli benépesítése Nagy Katalin által/óta (Herszont is ő alapította amúgy meg az összes -pol nevű várost ott délen) és kb meg is van a mai civilizációs törésvonal Ukrajnán belül. A mai kort nézve személy szerint igazán egységesnek én nem tudom az ukrán államot tekinteni, inkább tényleg az van, hogy anno a bolsevikok közös vezetéssel patchworkként összelegózták az egykori Malorosszija, Novorosszija, Észak-Bukovina, Galícia-Volhínia és Kárpátalja területét. Ez még a szovjet rendszerben úgy-ahogy működött, de 1991 után egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy vagy széleskörű autonómiák, vagy egyéb decentralizáció nélkül az államiság jelen formájában nem fenntartható. Ez pedig 2014 után az ukrán nackó hullámokkal csak még erősebb lett. Azért ne feledjük ha a tatárjárás pár évét nem nézzük, 1945 előtt nem volt olyan kor, amikor pl. Munkács és Luganszk egy államon belül helyezkedett volna el. Egységes identitásról pedig végképp nem beszélhetünk, akármilyen erőszakosan is akarják ezt Kijevből (de inkább Lembergből) lenyomni Ukrajna torkán.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 529
93 834
113
1. Ne csak a létszámot hasonlítsd össze ! Kié légi fölény , tűzérségi fölény , üzemanyag és egyéb logisztikai fölény ? Ugye így már más az erő viszony ! A kérdés nem ez hanem , ahogy Szurovikin fogalmazott "Saját csapataink védelme fontos és a lehető legtöbb ukrán hús darálóba tétele !" ha ehhez hozzá teszem a kapor infrastruktúra módszeres tönkre tételét és hoholisztán élhetetlenné tételét akkor máris körvonalazódik egy olyan scenario ami hoholisztán visszatértét fogja elhozni Orosz anyácska keblére minél kisebb szláv vér kiontásával.
2. Ha lerombolják a Kahovkai gátat (aminek vizét már alaposan leengedték tehát már nem biztos , hogy elég víztömeg van a gát mögött) az Oroszok megmondták ugyan ezt fogják tenni Kijevnél ami sokkal nagyobb pusztítás és főleg pszichológiai sokk a kaproknak !
3. Az Oroszok az Ukrán bábkormány és náci rezsim megdöntését tartják kívánatosnak , nekik egy baráti / testvéri szomszédra van szükségük , hogy miképpen fogják hívni azt az országot az majd kiderül . Ha okos a "nép" akkor ukrajnának , ha ostoba akkor Novorosszijának vagy minek ! Szükség van a lakosokra és ha jobb , élhetőbb életet tudnak majd biztosítani nekik akkor egyből mind újból Orosz lesz és oroszul fog beszélni !
Kezdjük a végén.

1. Itt oroszbarát, ukrán kormány belátható időn belül nem lesz. Ez a háború a horvát - szerb viszony szintjére sülyesztette az ukrán -oroszt. Ukrajna több évtizedre elveszett Oroszország számára, ez a háború kimenetétől függetlenül így lesz. Ez stratégiai vereség Moszkvának, stratégiai győzelem Washingtonnak.

2. Krimben, Donbaszban 7 éve orosz fennhatóság van. Az élet semmivel nem jobb mint Ukrajnában, az emberek a lábukkal szavaznak és Nyugatra emigrálnak. A jövőben sem várható nagy orosz jóléti felemelkedés, a háború nemcsak Ukrajnának kerül havonta tízmilliárd dollárba hanem Oroszországnak is.

3. Sztem az egyértelműen látszik, hogy szóvirágokkal, orosz nyilatkozatokkal nem lehet fenyegetni az ukránokat. Ahol katonailag hasznos ott odabaxnak az oroszoknak.Krím, Belgorod és akár ez a gát. Az hogy most már vannak orosz válaszcsapások a stratégiai infrastrukturára nehéz következmény az ukránoknak, de nem végtelen számú iráni drón van. Meglátjuk, ez valóban megtörheti a civilek ellenállását, nehezítheti az ukrán utánpótlást, mozgekonysagot, irányítást. De ez az ukrán hadsereg most nyeregben érzi, nem csinálja össze magat az orosz fenyegetésektől. Komoly csatát Luhanszk óta nem nyertek az oroszok.Az meg már tavasszal vagy júniusban volt. Azóta az oroszok védekeznek az ukránok kezdeményeznek és haladnak előre.

4.,Sztem nincs meg Herszont térségében a döntő ukrán fölény, de a háború azt bizonyította nem lehet az orosz hadvezetést és hadsereget kellő mértékben alulbecsülni. Nem lenne számomra már váratlan ha Herszont így is elvesztenék, illene a nyár óta zajló háborús dinamikába. Nem véletlen nyilatkozta Szurovkin azt, amit. Végre egy olyan orosz parancsnok, aki szembenéz a tényekkel. Enélkül nem lehet csatát nyerni. Ebben egy stratégiai visszavonulas a déli partra Herszont feladása is belefér, ha a másik opció, hogy odaveszik 14.000 orosz és rengeteg haditechnika. De ha lehetséges sztem megpróbálja megtartani a várost, nehéz döntés lesz.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 537
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 030
87 854
113
Orbán "enyhe" áthallása az ukrán eseményekre! (A magyar topikból!) Megint zseniális volt a patás, mint mindig, bár maga a beszéd többi része semmi volt, ez ütött. Nem is hozták le nagyon az atlantista portálok, még a jobbosok is elhallgatták ezt a rész! :)

"A kormány tagjai közül egyedül Bibó István maradt az Országházban, aki kiáltványt intézett a magyarokhoz és az egész világhoz: „Felelőtlenség volna a magyar ifjúság drága vérével rendelkezni. Magyarország népe elég vérrel adózott, hogy megmutassa a világnak a szabadsághoz és igazsághoz való ragaszkodását.” A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét – írta Camus is. Valóban meg kell becsülni, mert rajtunk kívül nem becsüli meg senki. Sem a kommunisták, amikor vérfürdőt rendeztek közöttünk, amikor tankokkal támadtak tizenéves diákokra, és amikor a forradalom után véres megtorlásokat rendeztek. És a magyarok vérét nem becsülte az akkori szabad világ sem, amely bár bátorított minket, de aztán nem segített. Akkor minket is kitettek a Time magazin címlapjára, aztán negyven évig ott hagytak bennünket a szovjet-kommunista prés alatt – azt gondolva, legalább eggyel több gondja lesz a szovjeteknek.

A lecke világos: a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben. Ha elpusztul az ország, hiába harcoltunk a szabadságért. Ha csak üszkös romok maradnak, akkor nem nyertünk semmit. Ha emberek millióinak kell elhagyniuk az országot, akkor a következő nemzedéknek nem marad szülőföldje. Nincs hova futnunk, mert Magyarországot sehol máshol meg nem találhatjuk. Ezt kell megtartani, ezt kell megvédeni, itt kell boldogulni."
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 240
113
2 db TOS 1 szórja a kaprokat a Kremina-Svatovo vonalon


Az orosz hadsereg a Donbassban támadja az UA-t a teljes arcvonal mentén – az UA vezérkarának összefoglalójából: ▪ Orosz csapatok támadnak Bahmut, Bahmutskoye, Ivangrad, Maryinka, Soledar településeken.

FfvKDY9XoAAcThP
 
W

Wilson

Guest

Sztrelkov Igor Ivanovics


október 23., 12:10

Kedves Barátaim és Társaim!

A frontnak továbbra is segítségre van szüksége, a gyógyszerektől és egyenruháktól kezdve a drónokig és egyéb eszközökig, amelyek közelebb hozhatják a győzelmünket. A korábbiakhoz hasonlóan a sebesültek és az elhunytak hozzátartozóinak támogatására is szükség van - gyógyszerekkel, ruházattal, élelemmel és higiéniai cikkekkel.

Kérjük, hogy minden lehetséges anyagi segítséget nyújtson önkénteseink kártyáihoz - Svetlana Olshevskaya vagy Evgeny Skripnik ("Prapora"). A befolyt összeget olyan tárgyak vásárlására fordítjuk, amelyek segítenek megmenteni harcosaink életét, beleértve azokat is, akik most mellettem vannak.
4276 1609 9465 6107 Szvetlana Anatoljevna A. (Sber.)
( https://t.me/olischewskaja , https://vk.com/s.olshevskaya )
4276 1609 5246 0245 Tatyana Vladimirovna S. (Sber.)
( https://t.me/donbass_skripnik , https://vk.com/id283238578 ).

Az is nagyra értékelnénk, ha valaki közvetlenül az online boltokból tudna nagy tételben vásárolni a harcosok számára. További információért forduljon a csoport adminisztrátoraihoz a https://t.me/iistrelkov címen.

Mivel Sztrelkov a nyilvánossághoz fordult nem úgy néz ki,hogy nagyon változott volna a helyzet, az orosz katonák ellátása tekintetében...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 672
79 939
113

Sztrelkov Igor Ivanovics


október 23., 12:10

Kedves Barátaim és Társaim!

A frontnak továbbra is segítségre van szüksége, a gyógyszerektől és egyenruháktól kezdve a drónokig és egyéb eszközökig, amelyek közelebb hozhatják a győzelmünket. A korábbiakhoz hasonlóan a sebesültek és az elhunytak hozzátartozóinak támogatására is szükség van - gyógyszerekkel, ruházattal, élelemmel és higiéniai cikkekkel.

Kérjük, hogy minden lehetséges anyagi segítséget nyújtson önkénteseink kártyáihoz - Svetlana Olshevskaya vagy Evgeny Skripnik ("Prapora"). A befolyt összeget olyan tárgyak vásárlására fordítjuk, amelyek segítenek megmenteni harcosaink életét, beleértve azokat is, akik most mellettem vannak.
4276 1609 9465 6107 Szvetlana Anatoljevna A. (Sber.)
( https://t.me/olischewskaja , https://vk.com/s.olshevskaya )
4276 1609 5246 0245 Tatyana Vladimirovna S. (Sber.)
( https://t.me/donbass_skripnik , https://vk.com/id283238578 ).

Az is nagyra értékelnénk, ha valaki közvetlenül az online boltokból tudna nagy tételben vásárolni a harcosok számára. További információért forduljon a csoport adminisztrátoraihoz a https://t.me/iistrelkov címen.

Mivel Sztrelkov a nyilvánossághoz fordult nem úgy néz ki,hogy nagyon változott volna a helyzet, az orosz katonák ellátása tekintetében...
Ezek nem orosz, hanem szakadár katonák.
 

jimkirk

Well-Known Member
2011. december 16.
289
1 106
93
ÉS milyen eredménny

2 db TOS 1 szórja a kaprokat a Kremina-Svatovo vonalon


Az orosz hadsereg a Donbassban támadja az UA-t a teljes arcvonal mentén – az UA vezérkarának összefoglalójából: ▪ Orosz csapatok támadnak Bahmut, Bahmutskoye, Ivangrad, Maryinka, Soledar településeken.

FfvKDY9XoAAcThP
Várható volt.
Az őrölt Elensky mindent bedobott ezekre a PR offenzívákra.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Ezek nem orosz, hanem szakadár katonák.
Van még olyan? Bár ha polkorrektek vagyunk és azt nézzük Magyarország elismerte-e a szakadár területek Oroszországhoz csatolását, akkor igen szakadárok... de ha azt nézzük, hogy Oroszország szempontjából ezeket a területeket mmár annektálták, abból a szempontból (oroszból) már papíron nincsenek "szakadárok":) Sőt az ukrán frontvonal hátoldalában vannak a kikiáltottan annektált területek szakadárjai :D Kezd qrva zavaros lenni ez :D Persze nekünk itt nyilván a magyar álláspont szerinti terminológiával kellene operálnunk, amivel jó sokan szembemennek itt, de ez sokakat nem zavar a véleménypluralizmus szellemében.