[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 574
113
Megérkeztek az M1117-esek.
Ezek VAB-ok
Ez az M1117
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
Hmmm. Remélem tanultak a Moszkva tragédiájából és ezekre a szintén nem mai egységekre már jobban vigyáznak... Sok minden indokolhatja, de lehet, hogy készül valami.

"A Fekete-tengeri Stratégiai Tanulmányok Intézetének megfigyelőcsoportjának vezetője, Klimenko szerint az Orosz Föderáció csendes-óceáni flottájának "Varyag" rakétacirkálója és az "Admiral Tributs" nagy tengeralattjáró-elhárító hajó a Földközi-tenger felé tart Vlagyivosztokból."



 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 908
113

Szijjártó: Magyarország kész folytatni Ukrajna támogatását, de nem járul hozzá a közös EU-s hitelfelvételhez​


Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szófiában.

Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt”​

Szijjártó Péter ezt követően érintette a háborúra adott szankciós válaszokat. Úgy vélekedett, hogy egyértelműen épp az ellenkezője történt annak, mint amit ígértek a korlátozások elrendelésekor, ugyanis a háború egyre brutálisabb és az orosz helyett az európai gazdaság kényszerült térdre.

Utóbbit jól példázza, hogy Magyarország tavaly hétmilliárd eurót költött energiaimportra, míg idén 19 milliárd eurót, és ha minden így megy tovább, akkor jövőre 29 milliárd eurót fog – hangsúlyozta.

Meg kell értenünk, hogy ezen válaszintézkedések alapvetően kudarcot vallottak. Az európai gazdaság szenved és az is világos, hogy ebből a helyzetből ki profitál”​

– mondta.

A Honvédelmi Minisztérium kommentálta a 155. dandár tengerészgyalogságainak állítólagos nevében megjelent bloggerek nyilatkozatait.​

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma kommentálta a Csendes-óceáni Flotta (Csendes-óceáni Flotta) 155. dandárjának tengerészgyalogságainak állítólagos nevében megjelent bloggereinek kijelentéseit az NVO zónában „nagy haszontalan ember- és felszerelési veszteségekről”.
A minisztérium arról számolt be, hogy a csendes-óceáni flotta 155. tengerészgyalogos dandárjának egységei több mint 10 napja folytatnak hatékony támadó műveleteket Uludar irányában.
A Csendes-óceáni Flotta 155. tengerészgyalogos dandárának felelősségi zónájában való előrenyomulás 5 km mélyen az ukrán állásokig.
Az egységek parancsnokainak hozzáértő intézkedései miatt a tengerészgyalogság vesztesége ebben az időszakban nem haladja meg a harci erő 1%-át és a sebesültek 7%-át, amelyek jelentős része már visszatért a szolgálatba.
Ugyanakkor az ellenséges veszteségek a dandár harci érintkezési vonala mentén átlagosan 7-1, egyes területeken pedig 9-1-esek emberben és felszerelésben – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium.
Источник: https://rusvesna.su/news/1667819067

" Valakinek nem volt szerencséje, de nekünk szerencsénk volt ."
Alekszandr Borodaj orosz Állami Duma-helyettes majdnem egy páncéltörő aknába rohant.
A terepjáró, ahol maga a politikus tartózkodott, majdnem belerohant egy másik aknába - egy francia HPD-2A2-be.
Felrobbantották a motoroszlopának első autóját, de az áldozatokról nincs információ.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93

Úgy látszik, te nem olvasol elég hírt az orosz fa, az orosz macskák, az orosz zene, balett letiltásáról. A Google a jó barátod, találsz bőven hírt erről. Még az orosz kurtizánokat is kitiltották pornóoldalakról, mintha az orosz kurtizán nem ugyanolyan élvezeti cikk lenne, mint a holland.

Robert C. Castel

AMERIKAI ÁLOMFOGÓ
Az utóbbi hetekben hihetetlen mennyiségű zagyvasággal tömték a fejünket, arra a kérdésre válaszolva, hogy miről is szólnak valójában az amerikai időközi választások.
Trump, abortusz, populizmus, klíma, Putyin, gender, rasszizmus, transz, hunterbiden, Ukrajna, identitáspolitika, migráció stb.
Tulajdonképpen nincs ebben meglepő, mert az utóbbi években ugyanezekkel a fakanalakkal püfölték ugyanezeket a fazekakat.
A kérdés, hogy van-e ennek a zajkoncertnek kottája? Van-e logika az őrületben?
A válasz erre az hogy igen.
A ricsaj egyetlen célt szolgált.
Elterelni a figyelmet az amerikai társadalmat izgató legfontosabb problémáról, amit kimondani nem illik és amiről "mivel nincs, említés ne essék".
Ez a probléma osztályjellegű, és egy igen egyszerű kérdés áll a hátterében. Köztársaság-e még Amerika, vagy pedig egy neofeudális társadalom?
Létezik-e még meritokrácia, jogegyenlőség, állampolgárság, szólásszabadság stb. vagy pedig az oligarchiáknak sikerült fennkölt maszlagok ürügyén bebetonozni az örökletes uralmukat.
Létezik-e még az Amerikai Álom?
Erről szólnak az időközi választások Amerikában.
És nem csak az időköziek.
És nem csak Amerikában.
A cikkeidből.

"...betiltana egy Dosztojevszkij-kurzust..."

"...betiltotta volna..."​

Tehát hol tiltották be Dosztojevszkijt?

Sehol.
Megint hoztál Nagyorosz propagandát és eladtad volna, mint "Nagyorosz igazság"...​

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 568
113
ma van hogy a republikánus képviselők,szenátorok többsége igennel szavazott az Ukránoknak szánt "segélyeknél",fegyverszállításoknál.Ebben meg semmi meglepő nincs hogy párton belül vannak különböző "érdekcsoportok"
A szövegértelmezés megy? Azt írtam "ez a helyes politika" . Egyébként ugyanúgy retard vénembereknek tartom a republikánusokat is. Nincs nagy különbség köztük. Tisztelet a kivételnek,mint pl. Greene.

Más

T-90M az SzVO zónában(Még a sár sem akadály)

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 689
113

Érti valaki a kommentelők közül, mi folyik itt. Azt tudom, hogy egy kommentelő vett részt a szerb háborúban. Hátha a harcedzettek többet látnak, mint én, egyszerű földi halandó. Itt egy falu ide, ott egy falu oda, majd vissza az egész. Lehet, hogy tudatlanságból ered, de én ezt látom. Nem tudnak felülkerekedni egymáson. Nagyobb offenzívát készítenek elő? A herszoni ooffenziva már lassan két hónapja készülődik. Vagy ez maga az offenzíva? Közben megy a fegyverek sokasága mindkét oldalról. Az ukránok felé talán modernebb fegyverek is érkeznek. Valami Belorussziában is készülődik, de hogy mi? Az én fejemben káosz van. Szakértők fel, oszlassátok el!​

Lehet, hogy ez is álhír, de azt olvastam, hogy Zelenszkijnek májproblémái vannak a kokótól.
Igazából semmi különös, ilyen amikor a háború két hasonló mentalitású hadsereg között zajlik. Ez nem a burnuszos/papucsos céllövölde, meg nem is valami törpeállam lerohanása. Bárki bármit os mond, az ukránok ezt a háborút elvesztették már néhány hónappal ezelőtt, itt már a NATO izmozik, fegyverrel, felszereléssel és úgy tűnik most már személyzettel is (lásd a luhanszki irányt).
Herszon számomra kicsit sötét ló, de inkább csak azért, mert megy a dezinfó mindkét oldalról, plusz a mainstream tagjai ordas nagy ökörségeket hoznak le... Pl. "menekülnek az oroszok" majd két sorral lejjebb "Sztálingrádhoz hasonló méretű ütközet várható". Az igazság szerintem az, hogy a kaprok megpróbálnak egy eredményes támadáshoz elegendő erőt összeigazgatni, valószínűleg a technika már beérkezett hozzá, de a túloldalon a tűzérség ezt mindig megritkítja, így lehet előlről kezdeni... Azért Hersont szemből megtámadni nem lesz gyerekjáték egy beásott orosz védelemmel és főleg tűzérséggel szemben, ott nincs erdősáv meg szabdalt terep, frontális síkvidéki roham kell, ami hamar céllövöldévé válhat. Az egyetlen esélyük ez a gátrombolás dolog, de ahogy fogy a víz a tárolóból egyre kisebb a várható árhullám mérete. Légitámogatás és minimum azonos szintű tűzérség híján ez brutális élőerő veszteséggel járhat, kérdés, hogy utána lesz-e még egyszer ereje talpraállni a kaproknak.
Én azt gondolom - és hangsúlyozom, ez csak egy gondolat - hogy a Zaporozsje alatti terület a Dnyeper bal partján alkalmasabb lehet egy eredményes támadóék számára, de ott akkor brutális páncélosmennyiséget kellene összevonni és egyfajta blitzkrieg taktikával lerohanni Mariupolig, ellenkező esetben felőrlődnek. És akkor még be sem érkezett a mozgósított tartalék igazán...
Jelenleg nem lehet tisztán látni, mert fogalmunk sincs arról, hogy az orosz tartalékok hol kerültek összevonásra és defenzív vagy offenzív lesz-e a következő taktikájuk...
Ami biztos, hogy a tél megérkezett, a raszputyica viszont még tart, és ha hinni lehet a híreknek akkor a zselés támogatások is csökkenőben vannak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 926
113
Igazából semmi különös, ilyen amikor a háború két hasonló mentalitású hadsereg között zajlik. Ez nem a burnuszos/papucsos céllövölde, meg nem is valami törpeállam lerohanása. Bárki bármit os mond, az ukránok ezt a háborút elvesztették már néhány hónappal ezelőtt, itt már a NATO izmozik, fegyverrel, felszereléssel és úgy tűnik most már személyzettel is (lásd a luhanszki irányt).
Herszon számomra kicsit sötét ló, de inkább csak azért, mert megy a dezinfó mindkét oldalról, plusz a mainstream tagjai ordas nagy ökörségeket hoznak le... Pl. "menekülnek az oroszok" majd két sorral lejjebb "Sztálingrádhoz hasonló méretű ütközet várható". Az igazság szerintem az, hogy a kaprok megpróbálnak egy eredményes támadáshoz elegendő erőt összeigazgatni, valószínűleg a technika már beérkezett hozzá, de a túloldalon a tűzérség ezt mindig megritkítja, így lehet előlről kezdeni... Azért Hersont szemből megtámadni nem lesz gyerekjáték egy beásott orosz védelemmel és főleg tűzérséggel szemben, ott nincs erdősáv meg szabdalt terep, frontális síkvidéki roham kell, ami hamar céllövöldévé válhat. Az egyetlen esélyük ez a gátrombolás dolog, de ahogy fogy a víz a tárolóból egyre kisebb a várható árhullám mérete. Légitámogatás és minimum azonos szintű tűzérség híján ez brutális élőerő veszteséggel járhat, kérdés, hogy utána lesz-e még egyszer ereje talpraállni a kaproknak.
Én azt gondolom - és hangsúlyozom, ez csak egy gondolat - hogy a Zaporozsje alatti terület a Dnyeper bal partján alkalmasabb lehet egy eredményes támadóék számára, de ott akkor brutális páncélosmennyiséget kellene összevonni és egyfajta blitzkrieg taktikával lerohanni Mariupolig, ellenkező esetben felőrlődnek. És akkor még be sem érkezett a mozgósított tartalék igazán...
Jelenleg nem lehet tisztán látni, mert fogalmunk sincs arról, hogy az orosz tartalékok hol kerültek összevonásra és defenzív vagy offenzív lesz-e a következő taktikájuk...
Ami biztos, hogy a tél megérkezett, a raszputyica viszont még tart, és ha hinni lehet a híreknek akkor a zselés támogatások is csökkenőben vannak.
November 25től -5 fok tartósan, mellé ha van is erdősáv, konkrétan átlátszó lesz minden.

Bármit is csinálnak, kockáztatnak egy általános orosz támadást kb. mindenhonnan egyszerre.

Más.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Mibe hogy ezek szép csendben megegyeznek egymással!
Egyik sem bírt a másikkal, felmérték egymás erőit és most hogy már kezd nekik is fájni, tuti hogy a színfalak mögött megegyeznek egymással!


Amúgy meg aki leírja az orosz haderőt, ne tegye!
Ugyan ez volt a Szovjet-Finn háborúnál is! Mindenki azt hitte hogy egy tehetségtelen haderő a szovjet, bátran meg is támadták a Szovjetuniót. A többi már történelem…
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 505
54 459
113
Igazából semmi különös, ilyen amikor a háború két hasonló mentalitású hadsereg között zajlik. Ez nem a burnuszos/papucsos céllövölde, meg nem is valami törpeállam lerohanása. Bárki bármit os mond, az ukránok ezt a háborút elvesztették már néhány hónappal ezelőtt, itt már a NATO izmozik, fegyverrel, felszereléssel és úgy tűnik most már személyzettel is (lásd a luhanszki irányt).
Herszon számomra kicsit sötét ló, de inkább csak azért, mert megy a dezinfó mindkét oldalról, plusz a mainstream tagjai ordas nagy ökörségeket hoznak le... Pl. "menekülnek az oroszok" majd két sorral lejjebb "Sztálingrádhoz hasonló méretű ütközet várható". Az igazság szerintem az, hogy a kaprok megpróbálnak egy eredményes támadáshoz elegendő erőt összeigazgatni, valószínűleg a technika már beérkezett hozzá, de a túloldalon a tűzérség ezt mindig megritkítja, így lehet előlről kezdeni... Azért Hersont szemből megtámadni nem lesz gyerekjáték egy beásott orosz védelemmel és főleg tűzérséggel szemben, ott nincs erdősáv meg szabdalt terep, frontális síkvidéki roham kell, ami hamar céllövöldévé válhat. Az egyetlen esélyük ez a gátrombolás dolog, de ahogy fogy a víz a tárolóból egyre kisebb a várható árhullám mérete. Légitámogatás és minimum azonos szintű tűzérség híján ez brutális élőerő veszteséggel járhat, kérdés, hogy utána lesz-e még egyszer ereje talpraállni a kaproknak.
Én azt gondolom - és hangsúlyozom, ez csak egy gondolat - hogy a Zaporozsje alatti terület a Dnyeper bal partján alkalmasabb lehet egy eredményes támadóék számára, de ott akkor brutális páncélosmennyiséget kellene összevonni és egyfajta blitzkrieg taktikával lerohanni Mariupolig, ellenkező esetben felőrlődnek. És akkor még be sem érkezett a mozgósított tartalék igazán...
Jelenleg nem lehet tisztán látni, mert fogalmunk sincs arról, hogy az orosz tartalékok hol kerültek összevonásra és defenzív vagy offenzív lesz-e a következő taktikájuk...
Ami biztos, hogy a tél megérkezett, a raszputyica viszont még tart, és ha hinni lehet a híreknek akkor a zselés támogatások is csökkenőben vannak.
Köszi a propimentes megközelitès miatt. :) Reâlisnak tünik az elemzèsed annak a kevésnek az alapjân, amit tudunk.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 908
113
A cikkeidből.

"...betiltana egy Dosztojevszkij-kurzust..."

"...betiltotta volna..."​

Tehát hol tiltották be Dosztojevszkijt?​

Sehol.​

Megint hoztál Nagyorosz propagandát és eladtad volna, mint "Nagyorosz igazság"...​

Ha figyelmesen olvasod a cikket, törölte a milánói egyetem a kurzust, a közösségi médiában megszólaló tiltakozások miatt vonta vissza a döntést. Tehát a milánói egyetem betiltotta Dosztojevszkíjt. Egyébként nem én hoztam a hírt, egy videó alatti kommentelő ennek hatására olvasta el a Bűn és bűnhődést. Te olvastad? A világirodalom legjobb10 remekműve közé tenném. Épülésedre szolgálna! Puskin egyik szobrát eltávolították Kijevben, ez milyen orosz propaganda. Ezt az ukránok tették. Egyébként hogyan lehet orosz propaganda, amit a nemzetközi sajtó ír? Nem oroszok írták!
A butaságot nem kellene védeni. Bár védheted, legfeljebb te is közéjük lépsz, mint ez az ukrán könyvtári szakember:
„Ma már meg vagyunk győződve arról, hogy az angol, a francia és a német irodalom, az Egyesült Államok és a keleti népek irodalma sokkal több remekművet adott a világnak, mint az orosz irodalom.”

„Azt hiszem, sok tudományos elmélkedést és kutatást fognak írni arról, hogy az orosz klasszikusok hogyan befolyásolták az oroszok mentalitását, és hogy ez közvetve hogyan vezetett ilyen agresszív állásponthoz, és a világ bármely más népének, köztük az ukránok dehumanizálására tett kísérletekhez.”
És nem csak Ukrajában történik ez: a folyamat elkezdődött számos nyugati országban is. Nyilvánvalóan semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a kulturális szankcióknak akárcsak minimális visszatartó erejük lenne. Ennek ellenére tudunk műsorról levett Csajkovszkij-darabról Cardiffban, Európai Filmakadémiai bojkott-tervről az orosz filmek ellen – a sor hosszan folytatható.

Megjegyzem, a cikk írója erősen Putyin-ellenes figura!

Klicsko hadilábon áll a matematikával:
" 16 rakéta repült Kijevbe, mind a 16-ot lelőtték. És csak 2 talált el energetikai létesítményeket " - mondta Klicsko Kijev polgármestere.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 568
113
Ha figyelmesen olvasod a cikket, törölte a milánói egyetem a kurzust, a közösségi médiában megszólaló tiltakozások miatt vonta vissza a döntést. Tehát a milánói egyetem betiltotta Dosztojevszkíjt. Egyébként nem én hoztam a hírt, egy videó alatti kommentelő ennek hatására olvasta el a Bűn és bűnhődést. Te olvastad? A világirodalom legjobb10 remekműve közé tenném. Épülésedre szolgálna! Puskin egyik szobrát eltávolították Kijevben, ez milyen orosz propaganda. Ezt az ukránok tették. Egyébként hogyan lehet orosz propaganda, amit a nemzetközi sajtó ír? Nem oroszok írták!
A butaságot nem kellene védeni. Bár védheted, legfeljebb te is közéjük lépsz, mint ez az ukrán könyvtári szakember:
„Ma már meg vagyunk győződve arról, hogy az angol, a francia és a német irodalom, az Egyesült Államok és a keleti népek irodalma sokkal több remekművet adott a világnak, mint az orosz irodalom.”

„Azt hiszem, sok tudományos elmélkedést és kutatást fognak írni arról, hogy az orosz klasszikusok hogyan befolyásolták az oroszok mentalitását, és hogy ez közvetve hogyan vezetett ilyen agresszív állásponthoz, és a világ bármely más népének, köztük az ukránok dehumanizálására tett kísérletekhez.”
És nem csak Ukrajában történik ez: a folyamat elkezdődött számos nyugati országban is. Nyilvánvalóan semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a kulturális szankcióknak akárcsak minimális visszatartó erejük lenne. Ennek ellenére tudunk műsorról levett Csajkovszkij-darabról Cardiffban, Európai Filmakadémiai bojkott-tervről az orosz filmek ellen – a sor hosszan folytatható.

Megjegyzem, a cikk írója erősen Putyin-ellenes figura!

Klicsko hadilábon áll a matematikával:
" 16 rakéta repült Kijevbe, mind a 16-ot lelőtték. És csak 2 talált el energetikai létesítményeket " - mondta Klicsko Kijev polgármestere.
Így van ezzel Aresztovics is, aki korábban azt állította egy ukrán tv csatornának, hogy a beérkező 12 orosz Kalibr rakétából 16-ot lelőttek(KIjevi régió)

Más

Szvatovo:

 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
f09f87b7f09f87ba.png
f09f87baf09f87a6.png
f09f87baf09f87b2.png
-2 db 155 mm-es M777-es tarack konyec

f09f87b7f09f87ba.png
f09f87baf09f87a6.png
Artem "Tegnapelőtt befejeződött a donyecki repülőtér területének tisztítása. Videó a DAP utolsó ellenséges erődített területeinek támadásairól - a Nagy és Kis Hangya domb.
A műveleteket az 1539-es "Mihály arkangyal" zászlóaljjal közösen hajtották végre, OTB tankokkal és a 238. tüzérségi brigád tüzérségével.

 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Amúgy meg aki leírja az orosz haderőt, ne tegye!
Ugyan ez volt a Szovjet-Finn háborúnál is! Mindenki azt hitte hogy egy tehetségtelen haderő a szovjet, bátran meg is támadták a Szovjetuniót. A többi már történelem…
Az is a szovjet hadseregnek a létszáma és felszereltsége alapján minimum a határon kellett volna megállítani a a németeket, de lehet hogy inkább bucira kellett volna vetniük a fritzeket. De mivel szarul vezettek voltak, több katonát, tankot, repülőt vesztették mint ami a németeknek volt.
És most megint ugyanott vannak. És jó eséllyel megint nyernek, de csak a létszámuk miatt. Most legalább nem milliók halnak meg remélhetőleg.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 794
113

Hogyan hallgatott évekig a nyugati sajtó a donbászi háborúról és az ukrajnai neonácizmusról.​


Oroszország február 24-én “különleges hadműveletet” indított Donbászban a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DPR és LPR) védelmére, amelyeket február 21-én Moszkva függetlennek ismert el. A nyugati média “inváziónak” nevezte az akciót, amelyre már régóta figyelmeztettek.


“Először is Zelenszkij néhány héttel ezelőtti beszédében rendelte el a támadást” – mondja George Eliason, Ukrajnában dolgozó amerikai újságíró.
Eliason szerint Zelenszkij nagyon is világossá tette, hogy Ukrajnának az a célja, hogy a donbászi területek erőszakos eltiprásával, ezeket a területeket visszaintegrálja Ukrajnába. Ugyanis egységet kell teremteni az országon belül, illetve a katonai akcióknak meg kell szűnniük ahhoz, hogy a NATO-ba történő felvétel feltételeinek meg tudjanak felelni.
Mert a szövetség szabályai szerint, területi vitákkal küzdő, háborúban álló országot nem vehetnek fel a blokkba.
2021 novemberében az “orosz inváziós narratíva” egy másik fejezete volt, amikor a mainstream sajtó és a prominens közösségimédia-befolyásolók, térképeket és “hamis zászlós” forgatókönyveket kezdtek terjeszteni a feltételezett támadásról.
Az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete McFaul is azt állította, hogy az ukrán civilek a végsőkig harcolni fognak az orosz “megszállók” ellen. Még Sean Penn hollywoodi sztár is eljött Ukrajnába, hogy az “orosz agresszióról” dokumentumfilmet készítsen.
Eliason szerint ez egy összehangolt infoháborús művelet volt, amelynek célja, hogy Oroszország lehetséges reakcióját Ukrajna Donbász elleni offenzívájára, teljes értékű invázióként mutassa be. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is szorgalmazta az információs hadművelet narratíváját, amelyet amerikai infoháborús tanácsadók dolgoztak ki számára – állítja az oknyomozó újságíró.

Láthatatlan háború Donbassban

Ugyanakkor a nyugati fősodratú média évek óta hallgat a Donyecki és Luganszki Köztársaság ukrán kormányerők és neonáci zászlóaljak általi ágyúzásairól.
Csak korlátozott számú független amerikai és európai újságíró és szabadúszó fotós dolgozik a Donbass régióban, és örökítik meg, számolnak be az ukrán kormány láthatatlan háborújáról, melyet saját népe ellen folytat. “Az elsődleges célpontjuk mindig is a polgári lakóterületek és az infrastruktúra volt.” Az ENSZ szerint több mint 13 ezren haltak meg a régióban a 2014. februári Maidan államcsíny óta.
Az elmúlt hetekben az ukrán hadsereg fokozta a Donbass-régió bombázását, ami arra késztette a DPR és az LPR vezetését, hogy elkezdjék kimenekíteni a gyermekek és az idősek Oroszországba. Tulajdonképpen már folyamatos lett az evakuáció. Azonban “az ukrán speciális hadműveleti csoportok tüzérséggel lőtték az Oroszországba távozókat – mondja Eliason.

A-Donbass-ukr-n-nk-ntes-z-szl-alj-katon-ja-g-ppusk-t-k-sz-t-el-a-donyecki-r-gi-beli-Shirokine-falu.webp
A Donbass ukrán önkéntes zászlóalj katonája géppuskát készít elő a donyecki régióbeli Shirokine falu közelében 2015. június 6-án. © AFP 2022 / ALEKSEY CHERNYSHEV


Az Egyesült Államok nyíltan elutasította Oroszország figyelmeztetéseit az orosz ajkúak elleni folyamatos népirtásról és az emberiség elleni bűncselekményekről Kelet-Ukrajnában. Olaf Scholz német kancellár a maga részéről azt állította a február 19-i müncheni biztonsági konferencián, hogy “igazán nevetséges” azt állítani, hogy “valami népirtáshoz hasonló történik” Donbassban.
Ez a a német kancellárnak egy „botrányos” kijelentése volt. Eliason szerint a Scholz vezette koalíció az ukrán katonai és neonáci milíciák által Kelet-Ukrajnában elkövetett bűncselekmények előtt lényegében szemet hunyt, amivel „az 1930-40-es évek második generációs politikai náci gondolkodását” legitimizálta.

Ukr-n-nacionalist-k-s-az-Azov-z-szl-alj-katon-i-t-ntetnek-Kijevben-F-jl-f-nyk-p.webp
Ukrán nacionalisták és az Azov zászlóalj katonái tüntetnek Kijevben. Fájl fénykép © AFP 2022 / GENYA SAVILOV

Nácítlanítás

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország katonai hadműveletet indított Donbász védelmére, hogy megtisztítsa az országot a náciktól. „Ideális esetben fel kell szabadítani Ukrajnát, meg kell tisztítani a náciktól, valamint a nácibarát emberektől és az ideológiától” – mondta Peszkov újságíróknak.
2018 májusában Stephen F. Cohen, az Oroszországgal foglalkozó befolyásos amerikai történész figyelmeztetett a neofasisztákról, a The Nation számára írt közleményében, hogy fontos, hivatalos vagy megtűrt szerepet játszanak az Egyesült Államok által támogatott Ukrajnában. Nehezményezte, hogy sok amerikai nem tud a 2014. május 2-i odesszai „pogromról”, amelyben nagyjából 50 embert égettek el elevenen a Szakszervezetek Házában ukrán radikális nacionalisták és neonácik.

Hal-los-t-z-a-Szakszervezetek-H-z-ban-Odessz-ban-Ukrajn-ban.webp
Halálos tűz a Szakszervezetek Házában, Odesszában, Ukrajnában © Szputnyik / Alexander Polishchuk
Mi több, a neonácizmus rehabilitációját Ukrajnában a 2005-ös „narancsos forradalom” óta az egymást követő amerikai kormányzatok tolerálták és Cohen szerint George Bush, Barack Obama és Donald Trump uralma alatt is tovább virágzott.
Joe Biden, aki korábban Obama ukrajnai kinevezettje volt, most az elnöksége alatt még tovább ment: tonnányi fegyverrel és kiképzéssel látta el az ukrán hadsereget, amely a Donbász mentén koncentrálódott.
2021. december 16-án az ENSZ Közgyűlése megvitatta azt a határozatot, amely a nácizmus, a neonácizmus és más, rasszizmust és idegengyűlöletet tápláló gyakorlatok dicsőítése elleni küzdelemre szólított fel. Az egyetlen két ország, amely ellene szavazott, az Egyesült Államok és Ukrajna volt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 926
113
Ha figyelmesen olvasod a cikket, törölte a milánói egyetem a kurzust, a közösségi médiában megszólaló tiltakozások miatt vonta vissza a döntést. Tehát a milánói egyetem betiltotta Dosztojevszkíjt. Egyébként nem én hoztam a hírt, egy videó alatti kommentelő ennek hatására olvasta el a Bűn és bűnhődést. Te olvastad? A világirodalom legjobb10 remekműve közé tenném. Épülésedre szolgálna! Puskin egyik szobrát eltávolították Kijevben, ez milyen orosz propaganda. Ezt az ukránok tették. Egyébként hogyan lehet orosz propaganda, amit a nemzetközi sajtó ír? Nem oroszok írták!
A butaságot nem kellene védeni. Bár védheted, legfeljebb te is közéjük lépsz, mint ez az ukrán könyvtári szakember:
„Ma már meg vagyunk győződve arról, hogy az angol, a francia és a német irodalom, az Egyesült Államok és a keleti népek irodalma sokkal több remekművet adott a világnak, mint az orosz irodalom.”

„Azt hiszem, sok tudományos elmélkedést és kutatást fognak írni arról, hogy az orosz klasszikusok hogyan befolyásolták az oroszok mentalitását, és hogy ez közvetve hogyan vezetett ilyen agresszív állásponthoz, és a világ bármely más népének, köztük az ukránok dehumanizálására tett kísérletekhez.”
És nem csak Ukrajában történik ez: a folyamat elkezdődött számos nyugati országban is. Nyilvánvalóan semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a kulturális szankcióknak akárcsak minimális visszatartó erejük lenne. Ennek ellenére tudunk műsorról levett Csajkovszkij-darabról Cardiffban, Európai Filmakadémiai bojkott-tervről az orosz filmek ellen – a sor hosszan folytatható.

Megjegyzem, a cikk írója erősen Putyin-ellenes figura!

Klicsko hadilábon áll a matematikával:
" 16 rakéta repült Kijevbe, mind a 16-ot lelőtték. És csak 2 talált el energetikai létesítményeket " - mondta Klicsko Kijev polgármestere.
Első sikeres tesztje Matrjoska rakétának? :D