[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 754
113
9Hírdömping...
11.25.
azsagoldalan/42624
Most Artemovszk a sláger, uki átcsopi. Az oroszok pedig áthelyezik a súlypontot máshova, ha van eszük.
Napi csecsen.
Baskír testvérünk.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Tehát te az ukrán nacionalizmus és sovinizmus megerősödését az orosz támadás következményeként értékeled, és nem annak tudod be, hogy az atlantista világ vért izzadva próbálja életben tartani mindezt?
Ha elolvasta volna és értelmezte volna a hozzászólásomat, nem pedig azt félre szeretné magyarázni, akkor ezt olvashatta volna benne:
Szóval a majdan utáni Ukrajnában tobb soviniszta párt is a felemelkedés útjára lépett például a Szvoboda, vagy a jobb-szektor), bár erről a hazai sajtó igen szegényesen számolt be. Egyébként ezeket az alakulatokat újfasisztának vagy fasisztának titulálták annak idején, ez ugye azért is érdekes, mert jelenleg az oroszokat szokták fasisztázni - totális képzavar. Népszava cikk 2015-ből:
"Tyahnibok azonban nemrég még Jacenyuk kormányzati partnere volt, a Szvoboda pedig koalíciós társ. Tyahnibokot a Majdan idején még demokratikus változásért harcoló politikusként „futtatták”, az akkori triumvirátus tagja volt Jacenyuk és Klicsko mellett. A Szvoboda a Jacenyuk-kormányt teszi felelőssé a történtekért. Hasonlóképpen vélekedik a decentralizáció törvényt elutasító Oleh Ljasko Radikális Pártja is, amely tegnap bejelentette kilépését a koalícióból."
Ön szerint az ukrán sovinizmus talán gyengült a február 24.-e után?
Tökéletesen látja, erősödött és van arra esély, hogy ebben ellentétes irányú változás ne következzen be.
Összegezve, az oroszok tetteinek következményeként az ukrán haderő még jobban megerősödött, az ukrán sovinizmus sokkal nagyobb lehetőségek előtt áll, ami egyértelműen káros a kárpátaljai magyarságra nézve, illetőleg a megmaradt Magyarország jövőbeli gazdasági és kereskedelmi lehetőségei jelentősen beszűkültek abban az irányba egy nem belátható időre, ami alatt mind Ukrajnát, mind az Ukrajnán keresztül érkező áruforgalmat értem. Próbáltam rövid lenni legyenek megértők. : )
Nem hiszem, hogy e részében a hsz-em túl tömör és homályos lett volna.
Furcsák vagytok ti liberálisok.
Ha a liberálist a 19. századi értelmében veszi, akkor liberális vagyok, ahogy a magyar társadalom elsöprő többsége (egyébként királyságpárti, de habsburg-ellenes: ). Viszont Ön biztos, hogy nem az eredeti értelmében használta, jelenlegi tartalmával ellátva nem vagyok liberális.
Gyakorlatilag az orrotok előtt éledt újjá a nácizmus, de évekig diszkréten félrefordított arccal jártatok. Itthon néhány éve még hisztériás rohamot kaptatok a Magyar Gárdától, de most melldöngetve beálltok a sokkal rosszabb AZOV mögé.
A sovinizmus szót keresi. Az a baj nincs tudatában a szavak jelentésével, amit használ. Én támogattam a Magyar Gárdát (ez egyébként hogy jön ide?). Idézzen mikor támogattam az AZOV-ot
Azoknak a seggét nyaljátok, akik a náci módszerekkel irtották az orosz kisebbséget és ugyanilyen módszerekkel vonták el a jogait a magyar kisebbségnek (na jó, őket MÉG nem irtották, csak ellehetetlenítették).
Mikor nyaltam az ukrán soviniszták seggét? Tessék idézni. Mikor helyeseltem a kisebbség elnyomó politikájukat? Tessék idézni.

Segítek, soha nem írtam ilyet. Szóval ne hazudozzon, ha kérhetem.
Most értem csak miért akkora divat a szakáll a köreitekben: nagyon gáz lehet reggel a tükörbe nézni...
Ezt meg egyáltalán nem értem...
Csak akkor káros, ha ukrajna megmarad.
Pont ezért érdekünk az, hogy az oroszok győzzenek, és az ukrán sovinizmusból/nácizmusból (hívd, ahogy akarod) nem marad semmi.
Ha Ukrajna eltűnne a térképről holnap, attól még az emberek nem változnának meg. Ha lenne egy kormányváltás, meg még jó pár évtized, akkor ez lehetséges. A háború előtt a jelenlegi vezetés támogatottsága valahol 10% körül volt. Most mekkorára is becsülik? Sokféle győzelem lehetséges orosz szemszögből, viszont amire szinte nincs esély az a teljes Ukrajna annektálása, tengertől való elvágása (ez egyébként azt jelentette volna, hogy mint lehetséges középhatalom megszűnt volna), sőt egy háború utáni pro-orosz vezetésre is nagyon kicsi esélyt látok, ami egyúttal egy folyamatos polgárháborúba torkollana.
A jelenlegi realitások mellett én nem látom azt, hogy itt rövid időn belül jelentős mértékben csökkenne az ukrán sovinizmus befolyása, illetve, hogy jelentős pozitív változások köszönthetnének be Magyarország kapcsán. Ez utóbbi azért is valószínű, mivel záródjon ez a háború akárhogy, az oroszokkal szembeni szankciók valószínűleg a háborút túl fogják élni, persze az kérdés, hogy milyen mértékben.
  • Ugyanez az orosz győzelem esetén sokkal nehezebb lenne. Vagy az orosszal kellene tárgyalni, vagy egy agyonsajnált, millió keleti menekültet Kárpátalján letelepítő "szegény" Ukrajnával szemben kellene nekünk, egész agresszíven fellépnünk a magyar kisebbség érdekeiért. Ekkor már nincs EU/NATO tagság opció, itt már nyílt, agresszív, ellenséges harc kezdődne a két ország között, de egyértelműen az EU és NATO az ukránok érdekeit képviselné velünk szemben.
Én azért úgy gondolom, hogy mi vagyunk a NATO és az EU tagjai és nem Ukrajna, amellett az igen valószínű, hogy a saját érdekeink érvényesítése nagyon nehéz lesz Kárpátalján, bárhogyan is alakuljon a háború, főleg azért, mert én kizárom azt, hogy Oo. Magyarország szomszédja lehet.
  • A gond azonban az orosz befolyás megmaradása, ami a térség legnagyobb problémája.
Az orosz befolyás lényegesen le fog csökkenni, ez viszont tényleg független bármilyen kimeneteltől.
A térképre pillantva belátható: Az USA bármikor beáldoz minket Ukrajnáért. Ez a geopolitikai realitás a nagyok játszmájában. o_O
Az biztos, hogy mi lényegesen kisebbek vagyunk azon a bizonyos sakktáblán, mint Ukrajna, de jelenleg mi vagyunk a NATO tagjai.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 065
9 010
113
Valaki a külügyben kapjon már a fejéhez és hozzák haza Katalinunkat mert speciel rakétáznak tőle pár száz kilométerre, Ő pedig egy NATO tagország főparancsnoka. Nem tudom, hogy felfogták-e a helyzet súlyosságát a politikusaink???
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 918
113
Én ezért írtam régebben, hogy egyik oldalt sem szeretem, mert ennek a háborúnak nem lett volna szabad kirobannia, ez számunkra végtelenül káros és nagyon súlyos következményei lesznek/vannak Magyarországra nézve; továbbá úgy gondolom, hogy Oo. egyáltalán nem merítette ki a lehetséges eszköztárát, hogy Ukrajna egy vele szemben semleges/baráti ország legyen, mindenképpen agresszornak tekinthető. És akkor a különböző történelmi sérelmeinkre nem térnék ki az oroszok kapcsán.
Őszintén érdekelne, szerinted milyen eszközei lettek volna Oroszországnak arra, hogy Ukrajna barátságos ország maradjon? Én úgy emlékszem, hogy 8 évig próbálkozott Oroszország, Macron, Merkel, hogy elkerülje Európa ezt a különleges hadműveletet. Volt itt Minszk1, Minszk2, semmire nem ment vele Oroszország. Ukrajnának nem kellett volna mindent megtenni, hogy barátságos ország maradjon?
Olyan módszeresen törekedett körbe zárni a NATO Oroszországot, hogy ezt csak a naívak nem látták.
A másik: Az úgynevezett Nyugat lépéseiben számomra a legvisszatetszőbb az az álszent módszer és elvtelenség, ahogy megpróbálja beszorítani az egyes országokat olyan helyzetbe, hogy ne legyen sok választásuk cselekedni. Elismerem a Nyugat tudományos-technikai teljesítményét, a civilizációs eredményeit, a kultúrális vívmányait, de ezt a tartuffe-i köpenyt, amelyet magára ölt, kifejezetten taszít.

Az ukrán delegáció bejelentette az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének bojkottját​

Ukrajna küldöttsége bojkottálni kívánja az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének (PA) munkáját, mivel Oroszország továbbra is tagja ennek a szervezetnek.
„Mi, az ukrán delegáció bojkottáljuk az EBESZ PA-ban való munkát mindaddig, amíg ez a nemzetközi szervezet nem alakítja ki álláspontját az oroszok részvételével kapcsolatban” – mondta Jevgenyija Kravcsuk, az ukrán delegáció tagja, a Nép Szolgája helyettese. .
Megjegyzendő, hogy november 25-én az EBESZ PA Állandó Bizottsága nem tudott döntést hozni az Orosz Föderáció szervezeti tagságának megszüntetéséről. Ukrajna ezzel kapcsolatos felháborodását Litvánia és Észtország delegációja is osztja.
Az EBESZ PA őszi ülésszaka Varsóban november 26-ig tart, ezen ülés keretében határozatok elfogadását nem tervezik.
Meg kell jegyezni, hogy az orosz delegációnak nincs lehetősége teljes mértékben részt venni a jelenlegi ülésszakon, mivel a lengyel hatóságok megtagadták a vízumot az Orosz Föderáció képviselőitől.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669455888

Újabb rakétatámadás Ukrajna ellen: robbanások Dnyipropetrovszkban (+FOTÓ, VIDEÓ)​

Jelenleg új rakétacsapást mérnek az ukrajnai célpontokra.
Robbanások dörögnek Dnyipropetrovszkban, a neten megjelennek az első helyi lakosok által készített felvételek.
Harkov, Poltava és Dnyipropetrovszk térségében zajlik a légitámadás. Az orosz tavasz követi a fejleményeket.

FRISSÍTVE​

Újabb robbanás dördült Dnyipropetrovszkban.
A város polgármestere elmondta, hogy az előzetes adatok szerint a városi kommunikáció és az infrastruktúra nem sérült.
Ezzel egyidejűleg több alállomás is le van választva a hálózatról.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669457096
 
K

Kopi2000

Guest
Legalább nézd végig te ............................! A fák is kinőttek már az aszfalton lévő lyukakban olyan régi eset lehet de ebből a videóból az nem derül ki , hogy kiket lőttek itt szét ! A T90M-t meg keresgéljed te amatőr propagandista !
Ogre, szívd vissza a Roburra mért kritikádat, mert lentebb láthatod annak a hírnek a geolokálását, amit Robur betett.... Röhögök az OFK tagokon (ezt a sok nevető fej kitétele ellentételezéseként írom le!!!) Bár tudom, a vallásos helet ellen semmit sem érnek a tények!!!


Orosz parancsnoki jármű ukrán foglyul ejtése....

 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
"...attól, hogy a nyelvkérdésben mindig is megosztottak voltunk, mindannyian ukránok vagyunk."
Ihor Tyerehov

Magyar Nacionalistáknak Magyarországon és valószínűleg Ukrajnában is igazán komoly indíttatást (támogatottságnövekedést) adott az Ukrán nyelvtörvény megjelenése még anno. Denácifikációról álmodozó nacionalisták.
Gönyörű.


 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
,,Bahmut a XXI. század Passchendaleje"
FifarZYWYAEGQlB

FifaqZ4WQAM797O
FifbdetWIAIPLG0
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Újabb becslés az orosz oldalon meghalt katonák számát illetően: a BBC a szakikat és a Wagnert nem számítva 9311-re teszi a számukat.
Ez a szakikkal és egyebekkel együtt 20-25e lehet - napi átlagban nem egészen 100.
Ha a poszt angol szövege alapján jól értem, itt csak azokról van szó, akiket név szerint sikerült az angol BBC-nek beazonosítani. Szóval ez csak a jéghegy csúcsa.
Azt meg erősen kétlem, hogy Londonban 100%-ban naprakészek lennének az összes áldozat pontos nevével, vagy egyáltalán azzal, hogy melyik nap hány Iván Szergejevics Mosógéptolvajlev halálozik el a fronton. Elvtársak, szerintem korai még erre szovjet pezsgőt bontani!
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Egyetértek azzal, hogy az ukrán fasizmus nagyon veszélyes. A gond az, hogy a két opció közül, még mindig az ukránnal szemben van/lehet lehetőségünk a magyar érdekeket érvényesíteni:
  • NATO és EU tagként van/lenne esélyünk a kisebbségek jogaiért kiállni. Igen, nehéz, én is csalódtam az EU-ban, hisz legtöbbször kudarcot vallottunk ezen a területen eddig, de itt már nincs hova hátrálnunk. Vétó, minden ukrán EU/NATO támogatás esetén, ha a magyar kissebség védelmét nem hajlandó az ukrán garantálni. Biztos, hogy ellenséges viszonyban leszünk, maradunk, de az EU/NATO egy lehetőség is nem csak kötöttség.
  • Ugyanez az orosz győzelem esetén sokkal nehezebb lenne. Vagy az orosszal kellene tárgyalni, vagy egy agyonsajnált, millió keleti menekültet Kárpátalján letelepítő "szegény" Ukrajnával szemben kellene nekünk, egész agresszíven fellépnünk a magyar kisebbség érdekeiért. Ekkor már nincs EU/NATO tagság opció, itt már nyílt, agresszív, ellenséges harc kezdődne a két ország között, de egyértelműen az EU és NATO az ukránok érdekeit képviselné velünk szemben.
  • A gond azonban az orosz befolyás megmaradása, ami a térség legnagyobb problémája. Az ukrán fasizmus nem tűnne el, azt a ruszki, a következő háborúra készülve tovább támogatná a háttérből. Ennek érdekében szítaná a feszültséget a magyar és ukrán fél között egyéb módszereivel. Ez akár népírtáshoz, polgárháborús helyzethez is vezethetne, ami kifejezetten érdeke lenne a ruszkinak, hisz így jöhet a következő meccs , ami már csapnál érne véget nekünk és a NATO-nak. Mindezt úgy, hogy a NATO/EU végig ellenünk lenne a harcban és még a végén mi lennénk a következő háború kirobbantói, amikor próbáljuk megvédeni a magyarokat Kárpátalján. Ezért kell kiiktatni az oroszt ebből a játékból is. Neki csak egy paraszt vagyunk a sakktáblán, akit bármikor feláldoz. Megjegyzem az USA is, csak neki nehezebb, mert NATO tagként minket kellene képviselnie Ukrajnával szemben, de ez eddig sem így volt, akkor sem lenne így.
A térképre pillantva belátható: Az USA bármikor beáldoz minket Ukrajnáért. Ez a geopolitikai realitás a nagyok játszmájában. o_O

A valamiért törölt rész:

A globalizált világban a földrajzi távolság nem véd meg semmilyen veszélytől. Szerintem ez belátható, ezért ne nevettesd ki magad.

A fenyegetések értékelése politikai kérdés, ott kevés mértékegység van. Számunkra és a világ számára egyértelmű, hogy Oroszország veszélyesebb, mint Ukrajna. Akkor is, ha most ezt a háborút utóbbi veszti el. Az orosz befolyás gazdasági okokból veszélyesebb, mint az ukrán egyéb (nyilván veszélyes) eszközei. Az ukránnal szemben sokkal több esélyünk lesz képviselni érdekeinket, mint az orosszal szemben. A háború segíthet minket az orosz fenyegetés csökkentésében. Ezt mindenki érti a világon. Ez hosszútávú stratégiai érdekünk. Ettől még az ukrán ellenség marad, de már orosz manipuláció nélkül tudjuk majd rendezni dolgaink.

Az oroszok területi integritását most sem és eddig sem fenyegette senki. Egy atomhatalmat senki nem fog megtámadni, senki nem is támadta meg.
Ez egy rablóhadjárat Putyin részéről, megpróbál minél nagyobb területeket kihasítani szomszédja területéből, ha már az egész országot nem tudta megszerezni. Reszelheti a fingot a ruszki propaganda, de a valóság ez.

Előző miatt senki sem fogja és senki sem akarja feldarabolni Oroszországot. Az csak náci propaganda eszköz az ellenség démonizálására, hogy könnyebb legyen a lakosságot a húsdarálóba kényszeríteni. (Az orosz társadalmat a háború támogatására bírni, hivatalosan).
Azért sem darabol senki, amit írtál: Az egész emberiségre hatalmas veszélyt jelentene, ha az atomfegyverek feletti irányítás kontrollálhatatlanná válna. Az USA egyébként egy ilyen forgatókönyvtől jobban tart, mint attól, hogy Putyin rossz döntést hoz (atom ügyben).

A vereség esetleges következményei érdekesek lehetnek. Nyilván függ a mértékétől.

  • A háború lezárására még mindig CSAK Putyinnak van lehetősége.
  • Azonban ez a mozgásszabadság azt az illúziót kelti benne, hogy akár még nyerhet is (valamit).
  • Azt gondolom, hogy az oroszok az ukrán rendszer bukása, a nyugati támogatások megszűnése esetén sem tudnának nyerni.
  • Azért nem, mert jelenleg nem annyira az ukrán elszántság és a nyugati támogatások miatt állnak így, hanem a saját inkopetenciájuk miatt. Magyarul ezzel a haderővel (katonai vezetéssel) nem tudnak nyerni.
  • Ezek miatt Putyin ezt a háborút már nem nyerheti meg, de még sokáig húzhatja (ahogy írták mások).
  • Viszont a következményei annál súlyosabbak lesznek, minél nagyobb áldozatot hoz az orosz tárdadalom. Emberi és anyagi áldozatot.
  • Mindenki abban érdekelt, hogy Oroszország stabil maradjon. Az esetleges vezetőváltás önmagában is veszélyes folyamat (béke időben is) arrafelé, de egy vesztes háború következményeként kifejezetten rizikós lehet.

Ezek miatt lenne mindenki számára fontos, hogy minél előbb, minél kisebb társadalmi megrázkodtatással legyen túl ezen Oroszország és a világ.
De a mi szempontunkból az is fontos, hogy Oroszország katonai fenyegetéssel se, és gazdasági zsarolással se fenyegessen minket. Erre szerintem van esély, egy katonai vereséggel és energiapiaci átrendeződéssel. Mindkettő fájdalmas következményekkel jár részünkről, mert most kell megfizetnünk a korábban elkövetett hibákért.
Az ukránok ebben a történetben a felmosórongy szerepét kapták. Igen, a végén a mi gondunk lesz a mocskos felmosórongy.
De ezt a mocskot el kell takarítani, ha már ezt dobta a történelem.
Sajnos az egész hozzászólás láncot törölték.
Szerintem abban tévedsz, hogy az orosz befolyást értékeled a legveszélyesebbnek. Holott az USA világuralma és az Új Világrend bevezetése a legnagyobb veszély Magyarország és a magyar nemzet számára. A globalista elit elég erősnek érzi magát, hogy ténylegesen átvegye a világ felett az uralmat. Tudták, hogy Oroszország számára kulcsfontosságú a Határvidék, ezért Ukrajna felfegyverzésével kiprovokálták az orosz támadást. Ha legyőzik Oroszországot, Kína sem állhat ellen. Ha eltűnik az orosz ellensúly, nem lesz semmiféle érdek érvényesítő képességünk, mert a nemzetállamok eljelentéktelenednek és helyüket az amerikai vazallus Európai Egyesült Államok veszi át, amelyet harmadik világbeli migránsok százmillióival árasztanak el a klímaváltozásra hivatkozva. Magyarország érdeke a teljes orosz győzelem és ukrajna felszámolása.

Szerintem teljes tévedésben vagy a katonai helyzettel kapcsolatban is. Ukrajna már rég kapitulált volna a Nyugat támogatása hiányában, gazdaságuk, társadalmuk és haderejük összeomlott volna a csapások alatt. Eddig 150-200 ezer orosz katona harcolt egy kétszer-háromszor akkora ukrán haderő ellen. Ez az oka annak, hogy a kezdeti sikerek után az orosz haderő defenzívába szorult, de valódi komoly vereséget még eddig nem szenvedtek. Az ukrán haderő haditechnikai veszteségei nagyságrendileg hasonlóak az oroszokéhoz, míg élőerő veszteségeik feltehetően sokszorosan meghaladja az oroszokét. Szerintem korai még orosz vereséget vizionálni, én továbbra is úgy gondolom, hogy végül Ukrajna visszakerül az orosz érdekszférába.

IMG-20221126-132241-134.jpg

Ukrán T-64BV
IMG-20221125-054121-795.jpg

Ukrán Krab önjáró löveg maradványai

IMG-20221122-160347-536.jpg

Ukrán YPR-765
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 396
4 398
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 754
113
11.26.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 565
80 943
113
Ennyit arról, hogy nem akarnak kormányt buktatni.


A lengyelek pedig egy olyan játékos góljával vezetnek a szaúdiak ellen, akit Zielinskynek hívnak ...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 816
20 997
113
Ennyit arról, hogy nem akarnak kormányt buktatni.


A lengyelek pedig egy olyan játékos góljával vezetnek a szaúdiak ellen, akit Zielinskynek hívnak ...

Remelem gyoznek lengyelek, imadom a vizilabdat! :D
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Ennyit arról, hogy nem akarnak kormányt buktatni.


A lengyelek pedig egy olyan játékos góljával vezetnek a szaúdiak ellen, akit Zielinskynek hívnak ...
Konkrétan össze vissza kommunikálnak...

más:

 
K

Kopi2000

Guest

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Őszintén érdekelne, szerinted milyen eszközei lettek volna Oroszországnak arra, hogy Ukrajna barátságos ország maradjon? Én úgy emlékszem, hogy 8 évig próbálkozott Oroszország, Macron, Merkel, hogy elkerülje Európa ezt a különleges hadműveletet. Volt itt Minszk1, Minszk2, semmire nem ment vele Oroszország. Ukrajnának nem kellett volna mindent megtenni, hogy barátságos ország maradjon?
Olyan módszeresen törekedett körbe zárni a NATO Oroszországot, hogy ezt csak a naívak nem látták.
A másik: Az úgynevezett Nyugat lépéseiben számomra a legvisszatetszőbb az az álszent módszer és elvtelenség, ahogy megpróbálja beszorítani az egyes országokat olyan helyzetbe, hogy ne legyen sok választásuk cselekedni. Elismerem a Nyugat tudományos-technikai teljesítményét, a civilizációs eredményeit, a kultúrális vívmányait, de ezt a tartuffe-i köpenyt, amelyet magára ölt, kifejezetten taszít.
Az első kérdésre mielőtt válaszolnék fel kell tenni egy kérdést:
A háború jelenlegi állása ellenére is megindította volna Putyin a háborút?
Ha erre a kérdésre igen a válasz, csak akkor érdemes ezzel foglalkozni szvsz, mert ha igen, akkor teljesen más megvilágításba kerülnek a dolgok. Mindenesetre a háború előtt a jelenlegi ukrán elnök támogatottsága nagyon alacsony volt. Kizárt dolog volt, hogy hivatalban maradjon, tehát feltételezni kell, hogy Oo. szempontjából akár még rosszabb is jöhetett volna (vagy talán jobb?).
Ámdebár, Ukrajna a világ egyik legkorruptabb állama, az oroszoknak pedig ukrán mércével mérve rengeteg pénzük volt, ezért bizonyosan az ukrán állam számtalan szintjén jelen voltak és jelen maradtak volna bármilyen államfőváltás esetén.
Mi volt az orosz elképzelés a háború előtt állítólag? 3+ nap alatt kormányváltás, s legfeljebb pár hétig elhúzódó harcok. A háború elején még a katonai laktanyákat sem támadták, mert bíztak abban, hogy az ukrán hadsereg egy jelentős része hűséges lesz az új pro-orosz kormányhoz, ez egyben megmagyarázná az irracionálisan alacsony támadósereget, amit az oroszok bevetettek.
Egyébként én úgy láttam, hogy van esély arra, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát (2021 decemberi hsz) a többség ellenében. A véleményem csak a háború kitörése előtt úgy ~10 nappal változott meg, mert úgy gondoltam, hogy egyszerűen kifutottak az időből (romló időjárási viszonyok egy támadóhadművelet szempontjából + hamarosan végett ér a tél, így az európai gázfegyver is gyengébb lett).

Én úgy gondolom, hogy az általam feltett kérdésre nem a válasz. Az oroszok jelentősen túl becsülték a hadseregük mellett a hírszerzésüket, illetve azt, hogy mennyire szövik át a különböző "lekenyerezettjeik" az ukrán döntéshozatali/hírszerzési/katonai szervezetek. A 2022-es év Oo. számára egy nagyon jó év lett volna - mivel nyersanyagokban bővelkedik ugyebár -, és elég szépen meg tudták volna keresni magukat, be tudták volna pótolni a 2020 környéki katonai kiadások levágását, továbbá tudták volna növelni a befolyásukat Ukrajnában stb. Viszont ez a felívelés egy kisebb válságba torkollott volna, ami szerintem szintén az oroszoknak kedvezett volna Ukrajna esetén is, ahogy az EU esetén is, már csak azért is nekik játszott az idő, mert a gázfüggőség évről-évre csak nőtt volna tovább a klímapolitika miatt...
"...attól, hogy a nyelvkérdésben mindig is megosztottak voltunk, mindannyian ukránok vagyunk."
Ihor Tyerehov

Magyar Nacionalistáknak Magyarországon és valószínűleg Ukrajnában is igazán komoly indíttatást (támogatottságnövekedést) adott az Ukrán nyelvtörvény megjelenése még anno.
Vagy nincs tisztában a magyar belpolitikával, vagy csak nagyon felületesen ismeri azt, ezt őszintén szólva nehezemre esik eldönteni. Az ukrán nyelvtörvényt a magyar Országgyűlés minden(!) pártja egységesen elítélte (sajnos nagyon ritka pillanatok egyike), még a táncos ferkó pártja is. A nyelvtörvény az ukrán sovinizmus eredménye volt, nem annak adott lökést, hanem a hatalmának megnyilvánulása volt (2014 majd 2017), remélem sikerült érzékeltetnem a különbséget.
Denácifikációról álmodozó nacionalisták.
Gönyörű.
Az a baj, hogy nem ismeri a fogalmakat tetszik tudni. A nacionalizmus a nemzetté válás folyamatát is takarja. Ahhoz hogy ezt megértse vissza kell menni az európai középkorba. A skizma (1054) után kettészakadt a kereszténység. Nyugaton a latin nyelvű római katolikus egyház volt a domináns. Európának volt közös nyelve, úgy hívták latin. Majd a különböző protestáns mozgalmak okán lefordították a nemzeti nyelvekre a Bibliákat, hogy az emberek is megértsék (1590 Károli-biblia), majd egyre nagyobb igény lépett fel a nemzeti nyelvek használatára a 18. században (Magyarországon 1844-ben lesz a magyar az államnyelv addig a latin volt - egyébként 1784-ben kalapos jóska a németet tette hivatalos nyelvvé, majd később visszaállították a latint). Magyarán a nacionalizmust a felvilágosodás hozta el.
A wikipedia hazai szócikkében ezt olvashatjuk:
  • "Egyik, ma már elhalványult jelentése az az érzelmi kötődés, amelyet az ember a családja, az általa használt és alakított környezete, a faluja, a városa, a megyéje, a hazája iránt érez, a patriotizmus.
  • Másik jelentése a nemzetépítés feladatára utal, amely az ideológia megalkotásával, a kultúra egységesítésével és érzelmi élmények átélésével a közös nemzeti identitás kitalálását és megteremtését célozza.
  • Harmadszor értelmében nemcsak a programot, hanem magát a nemzetépítés folyamatát is jelenti."
...
"A gondolat, amely szerint nemzeteket megilleti az államalkotás joga, a nacionalizmus a nemzetté válás folyamatának nélkülözhetetlen eleme. A nacionalizmus szélsőséges formája, melyet sovinizmusnak neveznek, gyakran vallja a kisebbségekkel szembeni tolerancia hiányát. Azonban problémát okoz annak megállapítása, hogy hol húzódik a határ a hagyományos nacionalizmus és annak eltorzult formája, a sovinizmus között. "

Persze ma a "haladó" értelmiség direkt nem beszél a sovinizmusról, hanem helyette ilyen helyettesítőket használ, mint "nácizmus", meg fasizmus. Ezzel nem azt akarom írni, hogy ne lennének neonácik vagy éppen neofasiszták, de ezek a fogalmak szándékosan vannak összemosva és a jelentésük sok esetben nem fedi egymást. Nem lehet azt se írni, hogy minden soviniszta neonáci vagy éppen neofasiszta lenne, viszont minden neonáci soviniszta, de nem minden neofasiszta soviniszta; de mind három esetben nélkülözhetetlen a nacionalista elem, de hogy képletesen fogalmazzak egy fiút nem lehet az apja bűnei miatt megítélni, ebből fakadóan egy apát sem a fia bűnei miatt, magyarán a nacionalizmus nem kárhoztatható a sok évtizeddel/évszázaddal később megjelenő "leágazások" hibáiért.

Egyébként a zsidók Izrael kapcsán "jó értelemben vett" előtaggal vagy valami hasonlóval szokták ellátni a nacionalizmust. Az amcsik, ahol aztán minden tele van a nemzeti lobogójukkal, meg letudják azzal, hogy ők amúgy csak patrióták aztán viszontlátásra...