[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Taktika.

Az erőforrások szempontjából a wagneristák célja az ukrán védelem felderítése és az olcsó harcosok, akiket az orosz hadvezetés nem sajnál, ukránokra "cserélése". Ez azért működik, mert Oroszországnak még mindig több tüzérsége és lőszere van. A "wagneristák" nyomását csak jelentős veszteségekkel és a tűz magas színvonalú megszervezésével, jól álcázott és lépcsőzetes védekezéssel lehet megállítani.

A "wagneristák" meglehetősen kiszámíthatóan viselkednek. Az előrenyomulási útvonalakat előre ki lehet számítani, aknákkal vagy lövedékekkel le lehet fedni, megfigyelőberendezéseket lehet telepíteni, a csoportok páncélozott járművek alkalmazásával felkészülhetnek az ellentámadásra.

A "wagneristák" ellen védekező manőverre van szükség, vagyis olyan állások jelenlétére a szárnyakon, amelyek képesek átvenni a támadás irányának tűzvezetését, egy ellentámadásra felkészült egység jelenlétére. Vagyis, ha rosszul felszerelt előretolt állásokat tartanak, még több rohamcsoport megsemmisítése is jelentős veszteségeket okoz a védőknél. A védelemben lévő egységeknek képesnek kell lenniük a tartalékállásokba való visszavonulásra, és a támadási útvonalakon meg kell erősíteni a megfigyelést.És még akkor is, ha valakinek sikerül az első vonalra jutni a tűz alatt, de veszteségek lesznek, bizonyos célpontokat lehet lőni, hogy némi időt nyerjenek, a szárnyakon lévő pozícióknak képesnek kell lenniük arra, hogy elvágják a jelentős ellenséges erők közeledését, és a helyzetet a taktikai tartalék páncélozott járművekkel történő ellentámadásával lehet helyreállítani.

Természetesen ezek a dolgok minden katonai szakember számára világosak, de ez bizonyos erő összpontosítást igényli. Nincs értelme az utolsó pillanatig tartani a pozíciót, amíg az ellenség fedezi, és folyamatosan cserélni az embereket ezen a pozícióban, mert a "wagneriták" még nem fognak véget érni.

A céljuk az, hogy ránk kényszerítsék a cserét. A célunk pedig az, hogy eltaláljuk őket, és csökkentsük a tüzérségük képességét, hogy támadjon minket válaszul.

A "Wagner" egyéni és csoportos kiképzésének szintje gyenge, a tűz alatt álló rohamcsoportokban az irányítás azonnal elveszik, a támadások során a veszteségek magasak.

A légi felderítés magas színvonalú megszervezése, a stabil kommunikáció, a rugalmas taktika, amely lehetővé teszi a visszavonulást abból a pozícióból, amelyre az ellenség lőtt, és az ellentámadás taktikai tartalékának jelenlétében katonáink magabiztosan visszaverik a "Wagner" minden támadását. Még a tüzérség lövedékhiánya esetén is vissza lehet verni a rohamcsoportok támadásait a gyalogsági erők jó minőségű szervezésével és irányításával.

 
W

Wilson

Guest
Az Egyesült Államok további 275 millió dollár katonai segélyt kíván nyújtani Ukrajnának.

Forrás : Az Associated Press amerikai tisztviselőkre hivatkozva

Részletek : A segélylista nagy mennyiségű lőszert és csúcstechnológiás rendszert fog tartalmazni a drónok elleni küzdelemhez az ügyben jártas emberek szerint.

Ez a segélycsomag 80 000 db tüzérségi lőszert és HIMARS lőszert, HUMVEE járműveket és generátorokat tartalmaz majd.
 
  • Dühítő
  • Tetszik
Reactions: tomsinner and endre

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Amennyiben ilyen problémák, akadályok voltak/vannak miért kellett megtámadni Ukrajnát? Megmagyarázhatod a balfaszkodást, de attól még az vereség lesz.
Definiáld a vereség szót mert úgy látom nem vagy vele tisztában.... hátha itt együttes erővel fel leszel majd világosítva... eddig sem katonailag sem politikailag sem gazdaságilag nem úgy áll a helyzet hogy Oroszország vereségért beszéljünk de hajrá hátha neked van más perspektivad ez ügyben....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Sokan azt terjesztik, hogy nem ismerjük az oroszok háborús céljait.
Természetesen nem így van. Február 24 óta ismerjük.
Persze a kudarcok miatt, kevésbé nagy arccal, ritkábban kommunikálják.
Mindig a harctéri híreknek megfelelő hangulathoz igazodva. Ami azt jelzi, az orosz vezetés sem hisz már a sikerben.
Kicsit olyan mint a meccsen a szépítő gól, ad némi reményt, bátrabban nyilatkoznak.


 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 406
113
Sokan azt terjesztik, hogy nem ismerjük az oroszok háborús céljait.
Természetesen nem így van. Február 24 óta ismerjük.
Persze a kudarcok miatt, kevésbé nagy arccal, ritkábban kommunikálják.
Mindig a harctéri híreknek megfelelő hangulathoz igazodva. Ami azt jelzi, az orosz vezetés sem hisz már a sikerben.
Kicsit olyan mint a meccsen a szépítő gól, ad némi reményt, bátrabban nyilatkoznak.



bcd21595373aa9538c18add283ca79baa84d5bb6.gif
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 511
113
A brit védelmi minisztérium péntek reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

A jelentés szerint HÁROM HÉT ÓTA ELŐSZÖR ÉRKEZTEK JELENTÉSEK AZ IRÁN ÁLTAL OROSZORSZÁGNAK ELADOTT HARCI DRÓNOK TÁMADÁSÁRÓL.
Valószínű, hogy Oroszország kimerítette korábbi, több száz Sahed–131-es és Sahed–136-osból álló készletét, és most kapott utánpótlást.
Kedden az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy 17 harci drónt, köztük 14 Sahed–136-ost lőttek le. Szerdán ukrán tisztviselők beszámoltak róla, hogy az oroszok iráni drónokat vetettek be Zaporizzsja és Dnyipro megyék ellen.
Korábban utoljára november 17-én jelentették iráni Sahed–136-osok ukrajnai lelövését. Ha az ukrán jelentések beigazolódnak, akkor valószínű, hogy Oroszország újrakezdte a támadásokat az újonnan szállított iráni harci drónokkal.

A nyugati média egész ősszel a Donbász „kulcsvárosáért”, Artemovszkért folyó „döntő csatáról” beszélt. Ma a The Economist egy egész cikket szentelt annak bizonyítására, hogy Artemovszk egy jelentéktelen kis város, amelynek lakossága a háború előtt is 70 ezer fő volt, és ennek elvétele nem lenne stratégiai értéke. Biztos jel: a közvéleményt a város megadására készítik elő

Új kínai UAV TV-001 teljes harci terheléssel, amely 8 keményponton található.
Nyílt forrásokból származó adatok szerint a közepes magasságú drón hasznos teherbírása 1200 kg, maximális felszálló tömege pedig 2800 kg. A TV-001 repülési hatótávolsága eléri a 6000 km-t, 35 órát a levegőben.

Összefoglaló december 9-én reggel

A Kremennaja-Szvatovo szektoron az ellenséges támadásokat Krasznopopovka térségében visszaverték.
Folytatódik Jakovlevka megtisztítása a Szoledarszkij szektorban.
Artemovszktól (Bakhmut) délkeletre folytatódnak a harcok. Egységeink ágyúzzák az ellenséges állásokat a városban.
Harcok Marinkában Donyeck irányában
A Herson fronton kölcsönös ágyúzás folyik.

Ukrajna fegyveres erői lelőtték a Belgorod régiót, megsérült a villanyvezeték a Jakovlevszkij városrészben
Tegnap reggel az Ukrán Fegyveres Erők UAV-ját lelőtték a Krím nyugati partjainál
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 887
82 422
113
Mariupol:

Front:

Egyéb:


 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Nahát, a nagy benzinkutat mindenki alábecsülte? Miközben az USA csak egy "nagy McDonalds"? :) Dehát a Brit tudósok mást mondtak...



Reisner ezredes a ZDF-ben vallott: "Alábecsültük Oroszországot"

Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők ezredese úgy látja, hogy Oroszország az a fél a katonai konfliktusban, amely bármikor szuverén módon uralhatja a harcokat. Ukrajna egyéni sikerei ezen nem változtatnának. "Az ukránok Herszonban ülnek, de a sötétben." Erről az RT DE magazin számolt be.

Az RT DE tovább írja: "A ZDF-nek adott interjúban most még Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők Teréziai Katonai Akadémiájának munkatársa is elismeri, hogy Nyugaton (és ő maga is rendszeres YouTube-elemzéseiben) sokáig alábecsülték Oroszország katonai képességeit.

Szerinte Oroszország még mindig irányítja a katonai fejleményeket, és kilenc hónapnyi katonai konfrontáció után is tetszés szerint támadhat Ukrajna bármely pontján.

Ukrajna egyes katonai sikereket ért el. Ezeket azonban semlegesítenék az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokkal. "Az ukránok Herszonban ülnek, de sötétben" - idézi Reisnert a ZDF.

Ugyanakkor szerinte az európai fegyverkészletek nagyrészt kimerültek, míg Oroszország sokkal jobban felkészült. Reisner hangsúlyozza, hogy Ukrajna puszta mérete problémát jelent a védelem szempontjából. A konfliktus kezdetén Oroszországnak sikerült kiiktatnia Ukrajna légvédelmének egyharmadát. Ezt a nyugatról érkező szállítmányok eddig nem tudták ellensúlyozni. Az ország túl nagy ahhoz, hogy a teljes rendszerszintű infrastruktúrát hatékonyan meg lehessen védeni. Túl sok a védendő tárgy. Ahhoz, hogy Ukrajnát el lehessen látni a szükséges berendezésekkel, először ki kellene építeni a megfelelő kapacitásokat.

Az ezredes szkeptikus a brit hírszerző szolgálat jelentéseivel kapcsolatban is, amely többször is beszámol az orosz fél állítólagos nagy gyengeségeiről. A különleges művelet kezdete óta a britek többször is azt mondták, hogy Oroszországnak nehézségei vannak - mondja Reisner. Valójában azonban Oroszországnak teljes szuverenitása van abban, hogy eldöntse, mikor és hol támad. Ezek a jelentések tehát inkább az információs térben zajló médiaháborúnak tulajdoníthatók.

Implicit módon Reisner legutóbbi nyilatkozatai azt is jelentik, hogy a tervek, amelyek szerint a szankciórendszeren keresztül befolyásolni lehetett volna az ellenségeskedések menetét, végül kudarcot vallottak."


UKRAINE-WAR: Alábecsülték az oroszok képességeit | WELT Analyse

A WELT-interjúban Wolfgang Richter katonai szakértő, nyugalmazott ezredes magyarázza a jelenlegi ukrajnai helyzetet. Különösen az oroszok még mindig töretlen tűzerője lep meg sok szakértőt. Bár minden fél ellátási gondokkal küzd, az oroszok képességeit valószínűleg alábecsülték, és most Moszkva ismét átvette a stratégiai kezdeményezést.



Mi lesz az összes ukránsimogatóval, ha a saját szakértőik is ellenük fordulnak?
Itt azért kicsit más a kontextus.
A háború előttihez képest az orosz haderő összteljesítményét túlbecsülte kb mindenki.
Amit alábecsültek, különösen a tavaszi várakozásokhoz képest, az az oroszok preciziós támadóeszközeinek a száma, specifikusan a nagyobb hatótávolságú Kalibr és hozzá hasonló eszközök, illetve az iráni drónok, amikkel még most is képest több hullámban ukrán stratégiai célpontokat támadni. Úgy értettem ez volt az, amit a videóban, mint "stratégiai kezdeményezés" nevezett meg Reisner, hiszen az oroszok egy új területre terjesztették ki a támadást.
Az azonban elég erős állítás (és a videóban nem hangzik el ilyen), hogy ott támadhat, ahol akar. Míg eleinte Odesszát például tenger és szárazföld felől is fenyegette, előbbi a Moszkva és a Kígyó-sziget elvesztése után, utóbbi pedig az utolsó Dnyeperen túli hídfő (Herszon) feladása után nem realitás.


Mi lesz az összes ukránsimogatóval, ha a saját szakértőik is ellenük fordulnak?
Nagyon rosszul értelmezed, hogy egy szakértőnek mi a feladata. A szakértő segít értelmezni a valóságot és döntéseket hozni a helyzet alapján. Ha azt látja, hogy az orosz hadsereg tüzérsége erős, akkor egy szakértőnek azt kell mondania, hogy az orosz hadsereg tüzérsége erős. Ha az orosz oldalt támogatja, akkor tehet javaslatokat, hogy miként kéne ezt az előnyt kihasználni. Ha az ukrán oldalon áll, akkor arra tehet javaslatot, hogy miként kéne ezt ellensúlyozni.
Az a "szakértő", aki a valós helyzettől függetlenül valamelyik oldalt fényezi, nem szakértő, hanem propagandista.
És a szakértők nem azért mondják, hogy az orosz hadsereg összességében messze a várakozásokon alul teljesít, mert Ukrajnának szurkolnak, hanem mert ez az objektív valóság.
 
Last edited by a moderator:

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Ugródeszka az Ukrajnából való meneküléshez – mi folyik Kárpátalján?

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. november 23. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20221123/1041121713.html

1019491446_0:144:3000:1832_640x0_80_0_0_222637855cc7a1f568a0423fc03edd8f.jpg.webp


Ukrajna legnyugatabbi régiójában, Kárpátalján a héten sokkal rosszabra fordult az időjárás. A hágókon első szintű veszélyre figyelmeztető viharjelzés van érvényben. A hegyekben leesett a hó és megkezdődtek a hóviharok, de még ez sem akadályozza meg az ukrán katonaszökevényeket. Hegyi hágókon át, hóviharokon keresztül takarókba burkolózva bolyonganak, csak hogy ne kerüljenek a frontra.

Az utóbbi időben a menekülők nagy, 15-20 fős csoportokba verődnek, ami segíti a túlélést a hóborította hegyekben. Ugyanakkor az ilyen csoportokat a határőrök is könnyebben észlelik, főleg, hogy nyomokat hagynak maguk után a friss havon.

A közelmúltban a határtól mindössze 80 méterre vették őrizetbe a kárpátaljai Huszt városából érkező menekülők egy csoportját. A fiatalok már papírzacskókba rakták az iratokat, a pénzt és a meleg ruhákat, azzal a szándékkal, hogy belevetik magukat az áradó Tiszába.

Újabb csoportot vettek őrizetbe november 22-én: ternopoli lakosokat, akik éjjel gyalogoltak GPS segítségével a román határ felé, műanyag zacskókba rakott váltóruhákkal. Mint a határőrök megjegyzik, a fiatalok az életüket kockáztatták, hiszen a kárpátaljai folyók szintje mostanra meredeken emelkedett, még nem fagytak be és a jeges vízben nagyon nehéz a felszínen maradnia a felkészületlen embernek.

A határőrök állítása szerint az elmúlt hónapban tíz vízbe fulladt szökevényt találtak a Tiszában. A szomszédos országok partjainál még több holttest sodródik partra.

Nem csak a katonai szolgálatra kötelezett férfiak menekülnek Kárpátaljáról. Múlt héten, egy egész cigánytábort vettek őrizetbe a határtól 300 méterre gyerekekkel és nőkkel amikor megpróbáltak megszökni Ukrajnából. Bár a nők és a gyerekek elméletileg legálisan távozhatnának, a kárpátaljai cigányok többségének nincsenek okmányai, a férfiaknak pedig – ahogy a kárpátaljai cigányok mondják – íratlan törvényük, hogy soha ne harcoljanak.

A menekülőket különösen ösztönzik a régió mozgósított lakosainak viszontagságairól szóló hírek. Szeptemberben hirdettek gyászt az egész régióban a 128. hegyi rohamdandár súlyos veszteségei miatt. Most ismét ugyanaz a dandár szenved veszteségeket és november 23-án Ungváron tartották meg a kárpátaljai 105. zászlóalj parancsnokának, Nyikolaj Kraszivov ezredesnek a temetési szertartását, aki nemrégiben esett el a Herszoni területen.

A korábbiakhoz hasonlóan a közönséges csempészáru is áthalad a kárpátaljai határokon. Ukrajnából ez leggyakrabban cigaretta, az Európai Unióból pedig olyan háztartási cikkek, amelyeket humanitárius segélyként (adó- és jövedékiadó-mentesen) tartanak nyilván a vámon uralkodó korrupciónak köszönhetően. Bár elfogásuk esetén a csempészek gyakran elveszítik az autójukat, amelyet a VSzU (Ukrán Fegyveres Erők) szükségleteire koboznak el.

Gyakran behoznak autókat is, amelyeket a VSzU számára küldött segélynek nyilvánítanak, de aztán eladásra kerülnek. 500 euróba kerül ellenőrzés nélkül regisztrálni egy élelmiszerrel megrakott mikrobuszt. Ezzel egyidejűleg november 21-től november 27-ig Kárpátalja minden útján rendőri razziát tartanak a csempészett üzemanyag és egyéb jövedéki áruk azonosítása érdekében.

Múlt héten Vlagyimir Kacura, a „Tisza” (Csap) vámhivatal vezetője és helyettese, Vlagyimir Lazorik égették meg a kezüket hamis humanitárius segélyek kenőpénz fejében történő átengedése miatt, de, mint a helyi újságírók megjegyzik, az itteni csempészet rendszerszintű és minden szál Kijevbe vezet.

November 22-én az Állami Nyomozó Iroda házkutatást tartott a „Tisza” ellenőrzőpont adminisztratív épületeiben. Nem először tárnak fel ilyen korrupciós sémákat a vámon, de az esetek többségében az ukrán vámosok enyhe ijedtséggel kiléptek, majd szolgálatba álltak egy másik vámhivatalban.

Együtt dolgoznak és együtt is gazdagodnak a kárpátaljai csempészek és vámosok. Idén február óta azonban jelentősen nőtt a helyi községek hivatalos bevétele is. Ennek nemcsak a nyugatról érkező humanitárius segélyek beáramlása az oka, hanem az is, hogy Kelet-Ukrajnából számos olyan vállalkozást evakuáltak ebbe a békés térségbe, amelyek most már Kárpátalja költségvetésébe fizetnek adót.

Eddig elsősorban könnyűipari vállalkozásokról, gyógyszer- és élelmiszeripari kisvállalkozásokról van szó. Igaz, hogy az áramszünetek, melyek Kárpátalját is érintik, nem járulnak hozzá a vállalkozások fejlődéséhez.

Ennek ellenére Ungváron, Csapban, Munkácson és Perőcsényben a költségvetési bevételek idén a duplájára emelkedtek a tavalyinak. Kárpátalja északi és keleti részének városai és falvai bevételi szempontból jelentősen elmaradnak tőlük. Ez arra utalhat, hogy a kitelepített vállalkozások ragaszkodnak ahhoz, hogy a határ szó szerint 1-2 órán belül elérhető legyen.

Kárpátalja hófödte hegyi ösvényein bolyonganak az ukrán mozgósítás elől menekülők, akiknek nincs elég pénzük a kenőpénzre. Nem mindegyikük lesz képes átlépni a határt, de ellenérzésük az iránt, hogy a VSzU-ban harcoljanak az oroszok ellen, erősebb számukra a menekülés kockázatainál és nehézségeinél.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113

Robert C. Castel: A szankciós politikával a Nyugat a saját hadi képességeit is gyengíti.​


2022. december 9. 7:22

A szakértő a szankcióval sújtott nyugati alkatrészek kapcsán megjegyezte: az, hogy törvényesen nem juthatnak hozzá az oroszok, nem jelenti azt, hogy nem is jutnak hozzá.

Oroszország gazdaságát valószínűleg gyengítik az energiahordozókra kivetett uniós szankciók, de Európa és vele együtt Ukrajna sokkal nagyobb árat fizethet ezért – vélekedett a Karc Fm-en Robert C. Castel.

Szakértő: az orosz ipar sértetlen​

Az izraeli biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett: a kőolajkitermelő országokat tömörítő OPEC egyszer már teljes mértékben kiállt Oroszország mellett és legalább február végéig fenntartják a 2 millió hordós korlátozást. Az ennek következtében várhatóan növekvő energiaárak pedig befolyásolni fogják a szövetségesek képességét arra, hogy gázolajat és más, kritikus hadianyagokat, üzemanyagot szállítsanak Ukrajnának a hadviseléshez. Másrészt pedig a hadiipar is energiaigényes, így mindenképpen hatása lesz rá a kínálat csökkenése miatti áremelkedésnek – tette hozzá.
Robert C. Castel arra is rámutatott:
az orosz ipar sértetlen, a létesítményeket nem bombázta senki, nincs energiahiány.
Ami pedig a fegyvergyártáshoz szükséges, szankcióval sújtott nyugati alkatrészeket illeti: az, hogy törvényesen nem juthatnak hozzá, nem jelenti azt, hogy nem is jutnak hozzá – húzta alá. Ráadásul minél több idő telik el, az oroszok törvényszerűen annál jobban alkalmazkodnak a szankciós politikához és találnak olyan megoldásokat, amelyekkel meg tudják kerülni a korlátozásokat – tette hozzá.

Az ukrán dróntámadásról​

A szakember a hétfőn hajnalban, a mélyen Oroszország belsejében, Szaratov megyében, valamint a Moszkvától délkeletre fekvő ryazani repülőtéren történt, feltehetően ukrán dróntámadásról úgy vélekedett:
nem kizárt, hogy az ukránok nem annyira az oroszoknak, mint inkább a NATO-nak akartak jelezni ezzel az akcióval.
Mégpedig azt, hogy ha nem kapnak több, hadszíntéri, vagy taktikai eszközt, akkor stratégiai szintre eszkalálják a háborút Oroszországgal. Az Észak-atlanti szervezetnek ugyanis a legfontosabb érdeke most az, hogy elkerüljön egy atomháborút, másodsorban a NATO bevonását a háborúba és csak harmadik helyen van az ukránok támogatása – szögezte le Castel.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Ahogy @cirqle fórumtárs szokta írni, ők is igazi hőshonvédőcsaládapák.
Az érdem wilsoné, ő kezdte ezt a hőscsaládapás megnevezést (talán ő kezdte “honvédnek” is hívni őket, de már nem emlékszem). Én csak átvettem.
Minden alkalommal meg kell emlékezni hősiességükről, néha akkor is amikor nem annyira hősiesek. De mindig családapák.
Ugródeszka az Ukrajnából való meneküléshez – mi folyik Kárpátalján?

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. november 23. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20221123/1041121713.html

1019491446_0:144:3000:1832_640x0_80_0_0_222637855cc7a1f568a0423fc03edd8f.jpg.webp


Ukrajna legnyugatabbi régiójában, Kárpátalján a héten sokkal rosszabra fordult az időjárás. A hágókon első szintű veszélyre figyelmeztető viharjelzés van érvényben. A hegyekben leesett a hó és megkezdődtek a hóviharok, de még ez sem akadályozza meg az ukrán katonaszökevényeket. Hegyi hágókon át, hóviharokon keresztül takarókba burkolózva bolyonganak, csak hogy ne kerüljenek a frontra.

Az utóbbi időben a menekülők nagy, 15-20 fős csoportokba verődnek, ami segíti a túlélést a hóborította hegyekben. Ugyanakkor az ilyen csoportokat a határőrök is könnyebben észlelik, főleg, hogy nyomokat hagynak maguk után a friss havon.

A közelmúltban a határtól mindössze 80 méterre vették őrizetbe a kárpátaljai Huszt városából érkező menekülők egy csoportját. A fiatalok már papírzacskókba rakták az iratokat, a pénzt és a meleg ruhákat, azzal a szándékkal, hogy belevetik magukat az áradó Tiszába.

Újabb csoportot vettek őrizetbe november 22-én: ternopoli lakosokat, akik éjjel gyalogoltak GPS segítségével a román határ felé, műanyag zacskókba rakott váltóruhákkal. Mint a határőrök megjegyzik, a fiatalok az életüket kockáztatták, hiszen a kárpátaljai folyók szintje mostanra meredeken emelkedett, még nem fagytak be és a jeges vízben nagyon nehéz a felszínen maradnia a felkészületlen embernek.

A határőrök állítása szerint az elmúlt hónapban tíz vízbe fulladt szökevényt találtak a Tiszában. A szomszédos országok partjainál még több holttest sodródik partra.

Nem csak a katonai szolgálatra kötelezett férfiak menekülnek Kárpátaljáról. Múlt héten, egy egész cigánytábort vettek őrizetbe a határtól 300 méterre gyerekekkel és nőkkel amikor megpróbáltak megszökni Ukrajnából. Bár a nők és a gyerekek elméletileg legálisan távozhatnának, a kárpátaljai cigányok többségének nincsenek okmányai, a férfiaknak pedig – ahogy a kárpátaljai cigányok mondják – íratlan törvényük, hogy soha ne harcoljanak.

A menekülőket különösen ösztönzik a régió mozgósított lakosainak viszontagságairól szóló hírek. Szeptemberben hirdettek gyászt az egész régióban a 128. hegyi rohamdandár súlyos veszteségei miatt. Most ismét ugyanaz a dandár szenved veszteségeket és november 23-án Ungváron tartották meg a kárpátaljai 105. zászlóalj parancsnokának, Nyikolaj Kraszivov ezredesnek a temetési szertartását, aki nemrégiben esett el a Herszoni területen.

A korábbiakhoz hasonlóan a közönséges csempészáru is áthalad a kárpátaljai határokon. Ukrajnából ez leggyakrabban cigaretta, az Európai Unióból pedig olyan háztartási cikkek, amelyeket humanitárius segélyként (adó- és jövedékiadó-mentesen) tartanak nyilván a vámon uralkodó korrupciónak köszönhetően. Bár elfogásuk esetén a csempészek gyakran elveszítik az autójukat, amelyet a VSzU (Ukrán Fegyveres Erők) szükségleteire koboznak el.

Gyakran behoznak autókat is, amelyeket a VSzU számára küldött segélynek nyilvánítanak, de aztán eladásra kerülnek. 500 euróba kerül ellenőrzés nélkül regisztrálni egy élelmiszerrel megrakott mikrobuszt. Ezzel egyidejűleg november 21-től november 27-ig Kárpátalja minden útján rendőri razziát tartanak a csempészett üzemanyag és egyéb jövedéki áruk azonosítása érdekében.

Múlt héten Vlagyimir Kacura, a „Tisza” (Csap) vámhivatal vezetője és helyettese, Vlagyimir Lazorik égették meg a kezüket hamis humanitárius segélyek kenőpénz fejében történő átengedése miatt, de, mint a helyi újságírók megjegyzik, az itteni csempészet rendszerszintű és minden szál Kijevbe vezet.

November 22-én az Állami Nyomozó Iroda házkutatást tartott a „Tisza” ellenőrzőpont adminisztratív épületeiben. Nem először tárnak fel ilyen korrupciós sémákat a vámon, de az esetek többségében az ukrán vámosok enyhe ijedtséggel kiléptek, majd szolgálatba álltak egy másik vámhivatalban.

Együtt dolgoznak és együtt is gazdagodnak a kárpátaljai csempészek és vámosok. Idén február óta azonban jelentősen nőtt a helyi községek hivatalos bevétele is. Ennek nemcsak a nyugatról érkező humanitárius segélyek beáramlása az oka, hanem az is, hogy Kelet-Ukrajnából számos olyan vállalkozást evakuáltak ebbe a békés térségbe, amelyek most már Kárpátalja költségvetésébe fizetnek adót.

Eddig elsősorban könnyűipari vállalkozásokról, gyógyszer- és élelmiszeripari kisvállalkozásokról van szó. Igaz, hogy az áramszünetek, melyek Kárpátalját is érintik, nem járulnak hozzá a vállalkozások fejlődéséhez.

Ennek ellenére Ungváron, Csapban, Munkácson és Perőcsényben a költségvetési bevételek idén a duplájára emelkedtek a tavalyinak. Kárpátalja északi és keleti részének városai és falvai bevételi szempontból jelentősen elmaradnak tőlük. Ez arra utalhat, hogy a kitelepített vállalkozások ragaszkodnak ahhoz, hogy a határ szó szerint 1-2 órán belül elérhető legyen.

Kárpátalja hófödte hegyi ösvényein bolyonganak az ukrán mozgósítás elől menekülők, akiknek nincs elég pénzük a kenőpénzre. Nem mindegyikük lesz képes átlépni a határt, de ellenérzésük az iránt, hogy a VSzU-ban harcoljanak az oroszok ellen, erősebb számukra a menekülés kockázatainál és nehézségeinél.
Ezek a cikkek mindig nagyon betalálnak. Köszönjük a színvonalas fordítást!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Nézz rá a térképre pl Donbaszban, mióta is próbálkozik a Wagner Bahmut elfoglalásával, eddig nem tudnak felmutatni semmit , de mivel van bőven ember anyag az orosz büntetés végrehajtási intézetekben, így lesz még idejük próbálkozni....
Artemovszk mindkét oldalnak húsdaráló, én egyelőre magasabb ukrán veszteségeket látok egy folyamatosan degradálódó háttérországgal, ami nem tud se embert, se hadianyagot pótolni a szükséges tempóban - illetve lassan már sehogy. Ez a “magabiztosan visszaverik” duma (tudom, csak a cikkben volt, amit “hozol”), ez púder.
 

mentuhotep

Well-Known Member
2016. december 20.
373
1 070
93
Ugródeszka az Ukrajnából való meneküléshez – mi folyik Kárpátalján?

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. november 23. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20221123/1041121713.html

1019491446_0:144:3000:1832_640x0_80_0_0_222637855cc7a1f568a0423fc03edd8f.jpg.webp


Ukrajna legnyugatabbi régiójában, Kárpátalján a héten sokkal rosszabra fordult az időjárás. A hágókon első szintű veszélyre figyelmeztető viharjelzés van érvényben. A hegyekben leesett a hó és megkezdődtek a hóviharok, de még ez sem akadályozza meg az ukrán katonaszökevényeket. Hegyi hágókon át, hóviharokon keresztül takarókba burkolózva bolyonganak, csak hogy ne kerüljenek a frontra.

Az utóbbi időben a menekülők nagy, 15-20 fős csoportokba verődnek, ami segíti a túlélést a hóborította hegyekben. Ugyanakkor az ilyen csoportokat a határőrök is könnyebben észlelik, főleg, hogy nyomokat hagynak maguk után a friss havon.

A közelmúltban a határtól mindössze 80 méterre vették őrizetbe a kárpátaljai Huszt városából érkező menekülők egy csoportját. A fiatalok már papírzacskókba rakták az iratokat, a pénzt és a meleg ruhákat, azzal a szándékkal, hogy belevetik magukat az áradó Tiszába.

Újabb csoportot vettek őrizetbe november 22-én: ternopoli lakosokat, akik éjjel gyalogoltak GPS segítségével a román határ felé, műanyag zacskókba rakott váltóruhákkal. Mint a határőrök megjegyzik, a fiatalok az életüket kockáztatták, hiszen a kárpátaljai folyók szintje mostanra meredeken emelkedett, még nem fagytak be és a jeges vízben nagyon nehéz a felszínen maradnia a felkészületlen embernek.

A határőrök állítása szerint az elmúlt hónapban tíz vízbe fulladt szökevényt találtak a Tiszában. A szomszédos országok partjainál még több holttest sodródik partra.

Nem csak a katonai szolgálatra kötelezett férfiak menekülnek Kárpátaljáról. Múlt héten, egy egész cigánytábort vettek őrizetbe a határtól 300 méterre gyerekekkel és nőkkel amikor megpróbáltak megszökni Ukrajnából. Bár a nők és a gyerekek elméletileg legálisan távozhatnának, a kárpátaljai cigányok többségének nincsenek okmányai, a férfiaknak pedig – ahogy a kárpátaljai cigányok mondják – íratlan törvényük, hogy soha ne harcoljanak.

A menekülőket különösen ösztönzik a régió mozgósított lakosainak viszontagságairól szóló hírek. Szeptemberben hirdettek gyászt az egész régióban a 128. hegyi rohamdandár súlyos veszteségei miatt. Most ismét ugyanaz a dandár szenved veszteségeket és november 23-án Ungváron tartották meg a kárpátaljai 105. zászlóalj parancsnokának, Nyikolaj Kraszivov ezredesnek a temetési szertartását, aki nemrégiben esett el a Herszoni területen.

A korábbiakhoz hasonlóan a közönséges csempészáru is áthalad a kárpátaljai határokon. Ukrajnából ez leggyakrabban cigaretta, az Európai Unióból pedig olyan háztartási cikkek, amelyeket humanitárius segélyként (adó- és jövedékiadó-mentesen) tartanak nyilván a vámon uralkodó korrupciónak köszönhetően. Bár elfogásuk esetén a csempészek gyakran elveszítik az autójukat, amelyet a VSzU (Ukrán Fegyveres Erők) szükségleteire koboznak el.

Gyakran behoznak autókat is, amelyeket a VSzU számára küldött segélynek nyilvánítanak, de aztán eladásra kerülnek. 500 euróba kerül ellenőrzés nélkül regisztrálni egy élelmiszerrel megrakott mikrobuszt. Ezzel egyidejűleg november 21-től november 27-ig Kárpátalja minden útján rendőri razziát tartanak a csempészett üzemanyag és egyéb jövedéki áruk azonosítása érdekében.

Múlt héten Vlagyimir Kacura, a „Tisza” (Csap) vámhivatal vezetője és helyettese, Vlagyimir Lazorik égették meg a kezüket hamis humanitárius segélyek kenőpénz fejében történő átengedése miatt, de, mint a helyi újságírók megjegyzik, az itteni csempészet rendszerszintű és minden szál Kijevbe vezet.

November 22-én az Állami Nyomozó Iroda házkutatást tartott a „Tisza” ellenőrzőpont adminisztratív épületeiben. Nem először tárnak fel ilyen korrupciós sémákat a vámon, de az esetek többségében az ukrán vámosok enyhe ijedtséggel kiléptek, majd szolgálatba álltak egy másik vámhivatalban.

Együtt dolgoznak és együtt is gazdagodnak a kárpátaljai csempészek és vámosok. Idén február óta azonban jelentősen nőtt a helyi községek hivatalos bevétele is. Ennek nemcsak a nyugatról érkező humanitárius segélyek beáramlása az oka, hanem az is, hogy Kelet-Ukrajnából számos olyan vállalkozást evakuáltak ebbe a békés térségbe, amelyek most már Kárpátalja költségvetésébe fizetnek adót.

Eddig elsősorban könnyűipari vállalkozásokról, gyógyszer- és élelmiszeripari kisvállalkozásokról van szó. Igaz, hogy az áramszünetek, melyek Kárpátalját is érintik, nem járulnak hozzá a vállalkozások fejlődéséhez.

Ennek ellenére Ungváron, Csapban, Munkácson és Perőcsényben a költségvetési bevételek idén a duplájára emelkedtek a tavalyinak. Kárpátalja északi és keleti részének városai és falvai bevételi szempontból jelentősen elmaradnak tőlük. Ez arra utalhat, hogy a kitelepített vállalkozások ragaszkodnak ahhoz, hogy a határ szó szerint 1-2 órán belül elérhető legyen.

Kárpátalja hófödte hegyi ösvényein bolyonganak az ukrán mozgósítás elől menekülők, akiknek nincs elég pénzük a kenőpénzre. Nem mindegyikük lesz képes átlépni a határt, de ellenérzésük az iránt, hogy a VSzU-ban harcoljanak az oroszok ellen, erősebb számukra a menekülés kockázatainál és nehézségeinél.
a cigányokat ott se merik besorozni? lol.
 
W

Wilson

Guest
Artemovszk mindkét oldalnak húsdaráló, én egyelőre magasabb ukrán veszteségeket látok egy folyamatosan degradálódó háttérországgal, ami nem tud se embert, se hadianyagot pótolni a szükséges tempóban - illetve lassan már sehogy. Ez a “magabiztosan visszaverik” duma (tudom, csak a cikkben volt, amit “hozol”), ez púder.
Az ukrik azt csinálják Bahmutnál mint korábban a keleti fronton, arra törekednek, hogy az oroszok minél nagyobb erőt összpontosítsanak a fronton egy bizonyos pontra az áttörés érdekében amelyet kihasználva az ukrik a front más pontján ellentámadást indítanak (lásd pl Harkov) , hozzáteszem ebben partner az orosz hadvezetés is...

Ami pedig a "magabiztosan visszaverik" kijelentést illeti az ukránok nem mondhatnak mást, de eddig sikeresen megvédték Bahmutot.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az azonban elég erős állítás (és a videóban nem hangzik el ilyen), hogy ott támadhat, ahol akar.
A videó (WELT)és a ZDF riport nem egy és ugyanaz, két külön téma. Két külön szakértő.
Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők ezredese ZDF riport
Wolfgang Richter katonai szakértő WELT riport

Nagyon rosszul értelmezed, hogy egy szakértőnek mi a feladata. A szakértő segít értelmezni a valóságot és döntéseket hozni a helyzet alapján. Ha azt látja, hogy az orosz hadsereg tüzérsége erős, akkor egy szakértőnek azt kell mondania, hogy az orosz hadsereg tüzérsége erős. Ha az orosz oldalt támogatja, akkor tehet javaslatokat, hogy miként kéne ezt az előnyt kihasználni. Ha az ukrán oldalon áll, akkor arra tehet javaslatot, hogy miként kéne ezt ellensúlyozni.
Az a "szakértő", aki a valós helyzettől függetlenül valamelyik oldalt fényezi, nem szakértő, hanem propagandista.
És a szakértők nem azért mondják, hogy az orosz hadsereg összességében messze a várakozásokon alul teljesít, mert Ukrajnának szurkolnak, hanem mert ez az objektív valóság.
Akár igazad is lehetne, de a német köztévé (ZDF) és a WELT 100%-ban Ukrán párti, csak olyan szakértőket szólaltatnak meg aki órákon át képesek az ukránokat dicsőíteni. Rendszerint Meszike és mindenen kívül videóit mutogatják egy touch paneles képernyőn.
Olyan légbőlkapott ukrán propot nyomtak eddig, hogy a hajam az égnek állt. Minden fake videót bemutattak eddig, live kommentárral és helyesbítést soha nem alkalmaztak, akkor sem ha kiderült a fake mivolta egy videónak. (Pl. Wagner egységet simán bemutatták Ukrán kommandós egységnek.)

Ez az első alkalom, hogy fordult a kocka és a támogató berendezkedésű német médiában elhangzanak ilyen dolgok.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 709
30 206
113