[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 984
113
És mégis megállított őket Európa egyik lecsövesebb országa.

joe-biden-laugh.gif
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 431
113
És mégis megállított őket Európa egyik lecsövesebb országa.
A legcsövesebb ország 10 hónapja még Európa legnagyobb haderejével rendelkezett, azóta pedig gyakorlatilag ledaráltatta az oroszokkal a teljes nehézfegyverzet-állományát és segélyekből tartja fel a még mindig csak maximum feleakkora létszámmal jelen levő oroszokat. Teljes NATO SIGINT és HUMINT támogatással, teljes nyugati politikai és pénzügyi támogatással. Ki tudja mennyi nyugati katonával a frontokon.

Az oroszok nem az ukránok ellen harcolnak, hanem az összes támogatójuk ellen.

ukrajna a helyszínt és a statisztákat biztosítja ehhez a horror-kamaradarabhoz.

Jó cikk Merkel minapi elszólásairól:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 913
113

Az orosz hadsereg Herson melletti hadművelete: stratégiailag fontos sziget a sarkvidéki gyalogság, különleges erők és "leopárdok" által (FOTÓ)​

Zelenszkij Arestovics képviselője váratlanul bejelentette, hogy az oroszok a Dnyeper torkolatánál csapatokkal szálltak partra a stratégiailag fontos Nagy Potyomkin-szigeten (valójában a Dnyeper torkolatát irányítja, és közvetlenül Herson mellett található).
„Ott partra szálltak egyesített egységükkel, különleges erők „mobikjaival” és dandárjaival, és boldogan próbálják ellenőrizni a Dnyeper torkolatát” – mondta Arestovich.
Mashovets ukrán propagandista és katonai szakértő pontosítja, hogy a szigetet a 80. motorizált lövészdandár (az északi flotta 14. hadsereghadteste), a GRU különleges erők 25. különálló ezrede és a BARS egység (orosz önkéntes) csapata szállta meg.
A partraszállás a sziget déli partján történt az orosz irányítású Belogrudovo oldaláról. Most ez a csoport a sziget déli és délkeleti részét foglalja el, és felderítést végez a keleti csücskénél lévő Zakitnoye-tóhoz. Vadászaink tovább haladnak a sziget mentén, amíg el nem érik annak északi partját.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670623026

Stoltenberg attól tart, hogy az ukrajnai háború kicsúszik az irányítás alól​

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár attól tart, hogy az ukrajnai harcok kikerülhetnek az irányítás alól.
Ezt az NRK-nak adott interjújában nyilatkozta.
Szerinte ezzel a forgatókönyvvel a háború más európai országokra is átterjedhet, és háborúvá válhat Oroszország és a Szövetség között.
„Attól tartok, hogy az ukrajnai háború kicsúszik az irányítás alól, és egy nagy háborúvá fejlődik a NATO és Oroszország között. De biztos vagyok benne, hogy ezt elkerüljük” – mondta a szövetség főtitkára, de nem részletezte, miért biztos ebben.
Stoltenberg szerint "nem kétséges, hogy lehetséges egy teljes körű háború".
Hangsúlyozta azt is, hogy fontos elkerülni a több európai országot érintő konfliktust.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670622012

Temetni párhuzamosan, szentimentalizmus nélkül: mit tervez az USA Oroszországnak és Kínának​


Nem tettem be a cikket: hosszú és elég rosszul fordította a Google. A lényege az, hogy az USA-nak van egy menetrendje a világ egységesítésére:
"Az EU-t tönkre tették, általánosságban elmondható, hogy míg az amerikaiak „ügyfelekkel” végzett munkájának a következő ütemezése van kilátásban: a perzsák - 2022-2023, mi - 2022-2025, a kínaiak - 2025-2027.
Párhuzamosan temetik el mindannyiunkat, szentimentalizmus nélkül, szabadon változtatva a cselekvés ütemtervét és irányát, fanatizmus nélkül változtatva a dátumokat és a prioritásokat, következetesen és makacsul kalapálva egy-egy gyenge ponton, kompromisszumot nem kötve. Az ilyen egyszerű dolgokat meg kell értened! Bármilyen megállapodás ideiglenes lesz, mint az amerikaiak esetében mindig. Bármilyen kétség, amit feletteseinkben keltenek valódi szándékaikkal kapcsolatban, sokba kerülhet az országnak. És mellesleg az egyik fő prioritásuk Oroszország atomfegyver-mentesítése, amely ha elveszíti nukleáris arzenálját, akkor végleg nem lesz veszélyes rájuk nézve. Vagy kihúzzuk a helyzetet, vagy még pár év –
Источник: https://rusvesna.su/news/1670599957
 
W

Wilson

Guest
A legcsövesebb ország 10 hónapja még Európa legnagyobb haderejével rendelkezett, azóta pedig gyakorlatilag ledaráltatta az oroszokkal a teljes nehézfegyverzet-állományát és segélyekből tartja fel a még mindig csak maximum feleakkora létszámmal jelen levő oroszokat. Teljes NATO SIGINT és HUMINT támogatással, teljes nyugati politikai és pénzügyi támogatással. Ki tudja mennyi nyugati katonával a frontokon.

Az oroszok nem az ukránok ellen harcolnak, hanem az összes támogatójuk ellen.

ukrajna a helyszínt és a statisztákat biztosítja ehhez a horror-kamaradarabhoz.

Jó cikk Merkel minapi elszólásairól:
Persze meg ahogy Móricka elképzeli, ugyanis hiába adod akár a Halálcsillagot is az ukrán államnak ha az ukrán katona és az ukrán társadalom nem akar harcolni akkor nem ér semmit az egész. Tehát ez a statiszta jelző nem állja meg a helyét, főleg úgyhogy ezek az ukrán "statiszták" lassan már 10 hónapja harcolnak véreznek meghalnak és megsebesülnek az orosz haderő elleni harcban...

"A legcsövesebb ország 10 hónapja még Európa legnagyobb haderejével rendelkezett,"

Ez a kijelentésed pedig tényszerűen nem igaz...


Más..


Szerhij Gaidai, a Luhanszki terület katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy az ukrán hadsereg Kreminna közelébe ért, és több kilométerre vannak a várostól.

Forrás: Gaidai adásban a műsorában


"Csapataink néhány kilométerre vannak Kremennajától. Remélem, hogy újév előtt még lesz hír a térség településeinek megszállásáról."

Részletek: Gaidai szerint a luhanszki terület visszafoglalása nagyon nehéz lesz, mivel az oroszok "jól felkészültek" az állásaik védelmére.

Az OVA vezetője megjegyezte, hogy "az oroszok az utolsó kiképzett egységeiket Szvatove és Kreminaja közelében telepítették".

Emellett Gaidai meg van győződve arról, hogy a téli időjárás megkönnyíti a felszerelések gyors mozgását a fronton.

Emlékeztetett a luhanszki területen lévő partizánokra is, akiknek köszönhetően "egy bizonyos "bavina" zajlik".

Gaidai úgy véli, hogy a tél végére a Luhanszki területen a védelmi erők elérhetik a 2014-es demarkációs vonalat, és 2023 folyamán felszabadíthatják az egész régiót.



Az ellenséges kamikaze drónok támadása következtében szombatra virradó éjszaka Odessza régióban jelentős károk keletkeztek az energetikai infrastruktúra létesítményeiben, így fogyasztók ezrei maradtak áram nélkül...


331f049-electricity-getty.png

szemléltető fotó: Getty Images


Forrás : Odessza városi tanácsa az OK "South"-ra hivatkozva

Szó szerint : „Éjszaka az ellenség kamikaze drónokkal támadta meg az ország déli részét, folytatva az ember által alkotott terrort, az odesszai régió energetikai infrastrukturális létesítményeit csapta le, jelentős károkat okozva, fogyasztók ezreit hagyva áram nélkül.

Az áldozatokról nincs információ.

A mentési és helyreállítási szolgálatok munkája folytatódik."

Részletek : Az odesszai városi tanács arról is beszámolt, hogy a szombati áramfogyasztási korlátozások miatt nem fog működni az elektromos közlekedés a városban.

Ami előzte meg : Szombat este a légierő lelőtt 15 ellenséges kamikaze drónból 10-et Herson, Nikolaev és Odessza régiók felett.



A brit hírszerzés az orosz csapatok iráni katonai támogatásának növekedésére számít a következő hónapokban.


Ez áll a brit védelmi minisztérium szombati hírszerzési áttekintésében az European Truth szerint .

Irán Oroszország egyik fő katonai szövetségesévé vált Ukrajna elleni inváziója óta.Irán támogatása az orosz hadsereg számára valószínűleg növekedni fog a következő hónapokban, mivel Oroszország újabb fegyverek, köztük több száz ballisztikus rakéta beszerzésére törekszik.

Oroszország pedig valószínűleg soha nem látott mértékű katonai és technikai támogatást kínál Iránnak, amely átalakítja védelmi kapcsolatukat – áll az összefoglalóban.

Meg kell jegyezni, hogy Oroszország nagy valószínűséggel elhasználta a rövid hatótávolságú Iskander ballisztikus rakéták jelentős részét, amelyek 500 kilogrammos robbanófejet szállítanak akár 500 km távolságra. Ha pedig Oroszországnak sikerül nagyszámú iráni ballisztikus rakétát telepítenie, akkor valószínűleg arra fogja használni őket, hogy folytassa és kiterjessze Ukrajna kritikus nemzeti infrastruktúrája elleni csapásmérő kampányát.

Emlékezzünk vissza, az Egyesült Államok előestéjén úgy döntött, hogy szankciókat szab ki az orosz légierő és más orosz intézmények ellen, mert részt vettek drónok illegális vásárlásában Iránból és az ukrajnai háborúban.

Szeptemberben az Egyesült Államok szankcionált egy iráni vállalatot, amelyet azzal vádoltak, hogy katonai repüléseket koordinált iráni drónok Oroszországba szállítására, valamint három másik céget, amelyek részt vettek az iráni drónok gyártásában.
Novemberben pedig az Egyesült Államok további szankciókat vezetett be az iráni drónok gyártásában vagy Oroszországba történő szállításában részt vevő személyekre és szervezetekre, amelyeket Ukrajnában polgári infrastruktúra megtámadására használ fel.
Sztrelkov egy politikai eszköz. Kicsit túltolták már ők is. Ebből világosan látszik. De Wilsonék eszik, nekik készül a showműsor úgyis.
Taníts még minket légy szíves, de tudod Sztrelkov sokkal hitelesebb mint bármelyik szakértő az ukrán-orosz harctéri helyzetet az erőviszonyokat illetően, és ezt az elmúlt több mint 9 hónap során folyamatosan igazolta.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 649
8 454
113
Novoszibirszk környékén (3000 km-re Ukrajna legkeletibb pontjától) ukrán szabotázs?
Szinte kizárt.

Ez inkább valami belső orosz civil ellenállás csírája lehet, bár nem hiszem, hogy annak sok eredménye lenne, Putyint is max. a hatalomért vetélkedő és ezért tétet emelő szilovik elvtársak fogják majd élve felfalni.

A másik kézenfekvő opció a messze földön híres orosz absztinencia és munkafegyelem kombinációja, az, amelyik a hepehupás lemezelésű Szuhojokat is gyártja, szintén az orosz távol-keleten.
Amúgy még Szibériában is van érdemi ukrán lakosság akik még a SZU idejében kerültek oda. Nagyobb részük már nyilván feladta az ukrán identitását, de azt simán el tudom képzelni hogy ez a háború nem tetszik nekik. Bár nyilván épeszű orosznak se tetszik ez.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 865
113
Novoszibirszk környékén (3000 km-re Ukrajna legkeletibb pontjától) ukrán szabotázs?
Szinte kizárt.

Ez inkább valami belső orosz civil ellenállás csírája lehet, bár nem hiszem, hogy annak sok eredménye lenne, Putyint is max. a hatalomért vetélkedő és ezért tétet emelő szilovik elvtársak fogják majd élve felfalni.

A másik kézenfekvő opció a messze földön híres orosz absztinencia és munkafegyelem kombinációja, az, amelyik a hepehupás lemezelésű Szuhojokat is gyártja, szintén az orosz távol-keleten.
várjál .. majd az ortodox karácsonyt követő csillagszóró okzta lakástüzekből is állandó szabotőr jelenlétet fognak vizionálni ..
(nyilván van ami az volt a tüzek közül,de nem kell felülni a hülyeség kisvonatára)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 913
113

Merkel váratlan beismerése​

Váratlan helyről kapott érveket Vlagyimir Putyin. Angela Merkel ugyanis egy interjúban elismerte, hogy a Nyugatnak esze ágában sem volt Kijevet rábírni a minszki megállapodás teljesítésére. Ehelyett a cél az volt, hogy időt nyerjenek, és azt Ukrajna katonai megerősítésére használják ki. A volt német kancellár ezzel igazolta Moszkva félelmeit, és megalapozta Ukrajna megtámadásának orosz érveit, egyúttal megerősítette Oroszországot abban, hogy a Nyugatban nem lehet megbízni, így kész tények elé kell állítani.​

...

Times: Az Egyesült Államok zöld utat ad Ukrajnának az oroszországi célpontok csapására​

Az Egyesült Államok „hallgatólagosan” jóváhagyta Ukrajna csapásait távoli oroszországi célpontokra – írja a The Times brit lap Pentagon-forrásra hivatkozva.
„Amikor azonban az általunk szállított fegyvereket használnak, csak ahhoz ragaszkodunk, hogy az ukrán hadsereg betartsa a nemzetközi háborús törvényeket és betartsa a genfi egyezményeket” – mondta egy forrás a The Timesnak.

Szerinte ezek a követelmények nem teszik lehetővé, hogy Ukrajna csapást mérjen a civilekre, és konkrét személyeket elimináljon.
Kijev "követi ezeket az utasításokat" - mondta a forrás.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670653424

Iráni szakértők a nyugati fegyvereket Oroszországból Iránba szállították visszafejtés céljából
Reza Abbászi iráni újságíró elmondta, hogy nem olyan régen egy orosz szállítógépet küldtek Iránba Ukrajnában lefoglalt nyugati fegyverekkel a fedélzetén fejlett nyugati technológiával, amelyet Irán tanulmányozni fog. hamarosan ismét meglepje ellenségeit.

A Bloomberg elismeri, hogy az olajár felső határa nem lesz képes befolyásolni az orosz katonai költségvetést.
A helyzet az, hogy a maximális ár általában az olaj piaci árához hasonlítható, ezért nem fogja nagyon sújtani Moszkva bevételeit, és semmi sem fenyegeti a költségvetést.
 
W

Wilson

Guest
Imádom, hogy harmadik negyedik pánikolnak a déli front miatt, mikor eddig csak az összes többi front szakadt át.

,,Összességében nincs változás a fronton. Az orosz fegyveres erők átadták a kezdeményezést az ellenségnek, és passzív védekezésre készülnek."
Ehhez csatlakozva Sztrelkov blogbejegyzésének fordítása...


Sztrelkov Igor Ivanovics


december 10., 12:40

Röviden a fronton kialakult helyzetről.

A Dnyeper alsó folyásán nyugalom van. Mindkét fél hátrébb vonult, vagy a korábban a herszoni hídfőnél szemben álló erőket más területekre helyezte át. A frontot előőrsök fedik le. Csapataink több okból sem tudnak itt támadni, az ellenség vagy nem szándékozik, vagy a "Krím felé való roham" részeként meglepetésszerű támadásra készül, de ezt eddig semmilyen módon nem mutatja.

Zaporizzsjai Front - Az orosz hírszerzés észlelte a nagy gépesített AFU-erők mozgását a front közelében, és ennek következtében a Huliay-Pole-Orekhov térségében hatalmas tüzérségi csapásokat mértek az ellenséges állásokra és a hátországhoz közeli területekre. A fronton továbbra is ez a legveszélyesebb irány az ukrán fegyveres erők Berdjanszk és tovább a Krími földszorosok felé irányuló támadás lehetősége szempontjából.

A donyecki fronton Uglegorsk, Marinka és Avdeevka közelében folytatódik a lomha húsdaráló. Az ellenség megkezdte Donyeck módszeres lerombolását tüzérséggel. Északon a Wagner továbbra is az Artemivszk melletti ukrán erődítmények ellen döngeti a homlokát, csekély taktikai sikereket elérve. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenved, de az AFU frontjának áttörésére alig van esély.

Az LNR északi részén az ellenség rendszeresen támad, és kisebb taktikai sikereket ér el az R-66-os útvonal (Kremenna-Svatovo) és Szvatovo közelében. Az irány másodlagos, de a taktikai pozíciójavításnál határozottabb célú ellenséges támadások nem zárhatók ki.

Összességében nincs változás a fronton. Az orosz fegyveres erők átadták a kezdeményezést az ellenségnek, és passzív védekezésre készülnek.


Amúgy még Szibériában is van érdemi ukrán lakosság akik még a SZU idejében kerültek oda. Nagyobb részük már nyilván feladta az ukrán identitását, de azt simán el tudom képzelni hogy ez a háború nem tetszik nekik. Bár nyilván épeszű orosznak se tetszik ez.
A tengermelléki területeken a 2002-es népszámlálás adatai szerint az össznépesség 4,5%-a ukrán volt, ha jól emlékszem Vlagyivosztokban és a környékén voltak is tiltakozások az ukrajnai háború miatt....



Más...


Ukrajna "Radar szimulátorokat" kapott az USA-tól......​



Az Egyesült Államok speciális felszerelést adott Ukrajnának, hogy megzavarja az orosz légi erő működését.


Az Aviation Week az amerikai légierő vezérkari főnökére, Charles Brown tábornokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Pentagon "radar-szimulátorokat" (fenyegetés-kibocsátókat) küldött Ukrajnába.


A fenyegetést kibocsátó eszközöknek speciális antennái vannak, amelyek sugárzásukkal a radarberendezések, különösen a légvédelmi rakétarendszerek radarjának működését szimulálják.

Így az ellenséges repülőgépek és az elektronikus felderítés számára igazi radarnak tűnnek.


Ezek a szimulátorok olcsó, innovatív módszert jelentenek arra, hogy tovább bonyolítsák az orosz repülés légi képét az Ukrajnával vívott háborúban.


Ukrajna területének földi hírszerzéssel vagy légi erővel történő megfigyelése során az oroszok így nehezebben tudják megállapítani, hol találhatók a valódi légvédelmi rakétarendszerek és térfigyelő radarok, illetve hol találhatók az imitátorok.

A fenyegetést kibocsátó eszközök alkalmazásával meg kell őrizni az ukrán légvédelemben rejlő lehetőségeket, és biztosítania kell annak további sikeres munkáját az orosz légi támadási eszközök megsemmisítésében, beleértve a harci repülőgépeket és a cirkáló rakétákat


Olcsó radar hullám kibocsátókat hoztak létre pilóták képzésére az Egyesült Államokban található teszthelyeken, de jelenleg ezek az ukránok kezében vannak.

Polish_20221210_075619100.jpg
Radar szimulátor (fenyegetést kibocsátó). Kép: Amerikai Védelmi Minisztérium

Brown tábornok a fenyegetéskibocsátók átadását az AGM-88 HARM nagy sebességű radarellenes rakéták szállításához hasonlította , amelyet a Pentagon augusztusban jelentett be – írja az Aviation Week.


Az USA-ban radarszimulátorokat használnak a harci repülés pilótáinak képzésére, lehetővé teszik a gyakorlatok során a radarok és feltételes légvédelmi rendszerek észlelésének és azonosításának biztonságos gyakorlását, valamint algoritmusok kidolgozását ezekre a fenyegetésekre harci helyzetekben.

Polish_20221210_075704700.jpg
Radar szimulátor antenna (fenyegetést kibocsátó). Kép: Amerikai Védelmi Minisztérium

A szimulált kiképzési forgatókönyvek során a pikóták megtanulják, hogyan reagálnak a repülőgép fedélzeti rendszerei a valós fenyegetésekre, és hogyan tudnak biztonságosan alkalmazkodni a különféle légvédelmi eszközökhöz, amelyekkel valós harci környezetben találkozhatnak





Az ukrán fegyveres erők Szlovéniától modernizált T-55 harckocsikat kaptak, M-55S néven.



A harckocsikról készült videót az Ukraine Weapons Tracker elemzőcsapata tette közzé közösségi oldalain.


Ez az első nyilvánosságra hozott videó arról, ahogy az ukrán személyzet gyakorol ezeken a gépeken. Korábban az ukrán haderő nem mutatta be ezt a technikát.

Szeptemberben a szlovén kormány bejelentette, hogy 28 ilyen típusú harckocsit ad át a fegyveres erőknek.




Az M-55S a szovjet T-55 harckocsi modernizálása, amelyet a 40-es és 50-es években fejlesztettek ki. Szlovénia az 1990-es évek végén modernizálta a harcjárművet. Amely a szlovén STO RAVNE cég és az izraeli Elbit közös projektje volt. Együtt 30 harckocsit modernizáltak.


Szlovénia modrnizált T-55-je egy új, 105 mm-es L7-es löveget kapott hőköpennyel, a harcjármű páncélzatát a tornyon és a test elülső részén pedig a „Blazer” dinamikus védelem izraeli elemeivel erősítették meg.


A harckocsi tűzvezető rendszere digitális ballisztikus számítógépet, új lövegstabilizátort és egy Fotona SGS-55 lövész irányzékot kapott lézeres távolságmérővel.

yvacb4jbiqo31.jpg
A szlovén hadsereg M-55S harckocsija. Fotó nyílt forrásból

A gépet LIRD-1A lézersugárzás-érzékelővel is ellátták, amely az IS-6 füstgránátvető rendszerrel együtt működik, amely vészhelyzet esetén automatikusan aktiválható.

Ezenkívül a modernizált M-55S tank új V-12 dízelmotort kapott, amely 520 lóerőről 600-ra növelte a teljesítményét.


 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
A Times cikk arról, hogy az usákok nem ellenzik az ukránoknak az oroszországi csapásokat.


Talán az ukránok hozzászoktatták fokozatosan először kis csapásokkal, majd nagyobbakkal az oroszokat és tán az amerikaikat is ahhoz, hogy csapásokat mérnek orosz területen.