[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 360
113

Az orosz Szu-35S két óra alatt megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők két repülőgépét és két helikopterét​

gyedülálló esetről beszélt kollégáival az orosz katonai pilóta, a Fighterbomber Telegram csatorna műsorvezetője.

„Tegnap egyedülálló esemény volt.
Nemcsak az NWO történetében, hanem a világ katonai repülésének történetében is.
Az epikus az, hogy egy Szu-35S mindezt két óra alatt csinálta, és 4 rakétát költött mindehhez.
Hosszú, hosszan tartó, álló ovációnak kell lennie.”
Источник: https://rusvesna.su/news/1672423847
Azért ez felettébb érdekes hír, bár igen gyér az infótartalom.
  • Részemről nem világos, hogy miért egy gép a felelős mind a négy légi győzelemért, holott a kísérővel együtt szokták a célokat közösen támadni.
  • Az eddigi videókban mindig minimum szimultán rakétaindítás történt (de akár három egyetlen, bár high value célra), itt egy cél/raksi a felhasználás. Ez fura, eltérés a standard harceljárástól.
  • Fura az ukrán gépek felbukkanása is, holott nincs igazán nagy offenzíva, amit kísérni kéne. Meglepetés csapás?
Mégis a legdöbbenetesebb, hogy honnan a retekből kukáznak az ukránoknak repülőgépeket?
Ugye két lehetséges forrás van - egyrészt Afrikából/Közel-keletről/Ázsiából meg minden lehetséges koszfészekből összeszedni a szovjet vasakat (szerintem ez ki is merült mostanra), másrészt a meglévő, az elmúlt évtizedekben a földön rohadó repülőgépparkot iszonyatos erőfeszítéssel repképes állapotba hozni (na abból aztán van dögivel).

Az orosz légifölényhez nem fér kétség (szerintem amit mondanak, nagyjából azt a mennyiséget le is lőtték pont emiatt) - viszont az ukrán/nyugati erőfeszítés számomra (repülőműszaki szemmel nézve) egészen döbbenetes. Nem csodálkoznék, ha évek múlva kiderülne, hogy kvázi elrohadt csontvázakból csináltak repképes (bár nem teljesen airworthiness kategóriás, de háborúra jó) gépeket a hónapok folyamán. Nagy háborúkban ez nem meglepő az ilyesmi amúgy, de képzelem, mi szervezés, mérnöki erőfeszítés és hangármunka van e mögött.
Respect a műszaki személyzetnek!
 
W

Wilson

Guest

Ukrajna 114 000 tonna gázolajat importált Magyarországról a Samara-Nyugati irányú olajtermék vezetéken keresztül.....​


2022. december 31., szombat, 10:00






Getty Images

A 2022-es eredmények szerint az ukrán olajszállító rendszer üzemeltetője, az Ukrtransnafta bejelentette dízel üzemanyag fordított szállításának megvalósítását a Szamara-Nyugati irányú olajtermékvezeték ukrán szakaszán keresztül Magyarországról Ukrajnába 114 ezer tonna mennyiségben. .

Erről az Ukrtransnafta sajtószolgálata számolt be .

„A társaságnak 2022-ben sikerült megfordítania a Szamara-Nyugati irányú olajtermékvezeték ukrán szakaszát a Magyarországról Ukrajnába történő gázolaj szállítására.

Ez lehetővé tette az ukrán üzemanyagpiac támogatását a válság idején, és több mint 2,5 millió autótulajdonos számára biztosította az üzemanyag elérhetőségét. Ebben az évben az olajtermék-vezeték 114 000 tonna dízel üzemanyagot szivattyúzott" - írja a jelentés.

Korábban az Ukrtransnafta megállapodást írt alá az Asset Tracing and Management Agency-vel (ARMA) a Samara-Western Direction olajtermékvezeték ukrán részének 5 éves időtartamra történő kezeléséről.


2022. december 31 Ukrán BMP-1TC gyalogsági harcjármű. Fotó: Techimpex


2022-ben több mint 250 milliárd hrivnyát különítettek el fegyverek és felszerelések vásárlására és korszerűsítésére - a miniszterelnök...​



A 10 hónapig tartó teljes háború alatt az ukrán kormány több mint 1,2 billió hrivnyát különített el a biztonsági és védelmi szektor számára.

Ezt Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök jelentette be a Minisztertanács december 30-i ülésén.

Elmondása szerint jövőre és idén is az erős ukrán fegyveres erők fejlesztése lesz a kormány fő feladata.

„A 2022-ban elköltött források, amelyeket a 2023-as költségvetésbe helyeztünk, egyértelműen ezt mutatják” – hangsúlyozta Shmyhal.

Idén jelentős anyagi forrás is jutott védelmi igényekre.

BMP-2.jpg
Javított BMP-2 a ZHTBZ-nél. Fotó: "Ukroboronprom"

„A teljes körű háború alatt a kormány több mint 1,2 billió hrivnyát különített el a biztonsági és védelmi szektor számára . Jelentősen megemeltük az összes katonai személyzet kifizetését. Több mint 250 milliárd hrivnyát különítettek el a megszállókat hatékonyan megsemmisítő fegyverek és felszerelések vásárlására és korszerűsítésére” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elmondása szerint új biztonsági támogatási mechanizmusok jöttek létre Ukrajna számára, és aktívan működnek, amelyek között kulcsszerepet kapott az 50 országot egyesítő "Ramstein" formátum.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az idén számos hosszú távú szerződést kötöttek Ukrajna számára fegyvergyártásra, amelyeket az USA, Németország, Dánia, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és más partnerországok kormánya finanszíroz. a következő 2-3 évben.

Modernizált T-72 harckocsi Fotó: novinky.cz
Modernizált T-72 harckocsi Fotó: novinky.cz

Továbbá, amint azt Denys Shmyhal hangsúlyozta, Ukrajna továbbra is aktívan gyártja saját fegyvereit.

Emlékeztetünk arra, hogy a Pentagon felgyorsítja a fegyvervásárlási szerződések megkötését saját arzenáljának feltöltésére és Ukrajna számára.

Az ukrán hadsereg „Panzerhaubitze 2000” (PzH 2000) önjáró fegyvere.  2022 nyár. Ukrajna.  Fotó: Radio Svoboda
Az ukrán hadsereg Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró fegyverei. 2022 nyár. Ukrajna. Fotó: Radio Svoboda

Szlovákiában megkezdte munkáját Ukrajna katonai felszerelés-javító központja . Németország és Szlovákia között létrejött kormányközi megállapodás keretében működik. A javítóbázis megszervezéséről a Krauss-Maffei Wegmann fegyvergyártó cég gondoskodik. Szlovákia azt is tervezi, hogy nagy kaliberű lőszergyártást indít Ukrajna számára.

152 mm-es lövedékek az ukrán hadsereg Msta-B tarackjához.  Fotó nyílt forrásból
152 mm-es lövedékek az ukrán hadsereg Msta-B tarackjához. Fotó nyílt forrásból

November elején Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter azt mondta , hogy az ukrán védelmi-ipari komplexum 122 mm-es és 152 mm-es kaliberű tüzérségi lövedékek gyártását hozta létre.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 953
113
Azért ez felettébb érdekes hír, bár igen gyér az infótartalom.
  • Részemről nem világos, hogy miért egy gép a felelős mind a négy légi győzelemért, holott a kísérővel együtt szokták a célokat közösen támadni.
  • Az eddigi videókban mindig minimum szimultán rakétaindítás történt (de akár három egyetlen, bár high value célra), itt egy cél/raksi a felhasználás. Ez fura, eltérés a standard harceljárástól.
  • Fura az ukrán gépek felbukkanása is, holott nincs igazán nagy offenzíva, amit kísérni kéne. Meglepetés csapás?
Mégis a legdöbbenetesebb, hogy honnan a retekből kukáznak az ukránoknak repülőgépeket?
Ugye két lehetséges forrás van - egyrészt Afrikából/Közel-keletről/Ázsiából meg minden lehetséges koszfészekből összeszedni a szovjet vasakat (szerintem ez ki is merült mostanra), másrészt a meglévő, az elmúlt évtizedekben a földön rohadó repülőgépparkot iszonyatos erőfeszítéssel repképes állapotba hozni (na abból aztán van dögivel).

Az orosz légifölényhez nem fér kétség (szerintem amit mondanak, nagyjából azt a mennyiséget le is lőtték pont emiatt) - viszont az ukrán/nyugati erőfeszítés számomra (repülőműszaki szemmel nézve) egészen döbbenetes. Nem csodálkoznék, ha évek múlva kiderülne, hogy kvázi elrohadt csontvázakból csináltak repképes (bár nem teljesen airworthiness kategóriás, de háborúra jó) gépeket a hónapok folyamán. Nagy háborúkban ez nem meglepő az ilyesmi amúgy, de képzelem, mi szervezés, mérnöki erőfeszítés és hangármunka van e mögött.
Respect a műszaki személyzetnek!
Ha jol emlekszem mar az Usabol is visszahoztak azokat a gepeket amiket megszereztek korabban tanulmanyozasra. Plusz azert az ukranoknak raktaron lehetett eleg alkatresz, ahogy a lengyel is atadja amilye van, de a szlovak is mar adhatott at alkatreszt, bulgar, moldav? Irakbol is csak kipucoltak valamikor a Mig 29 - et.
Olyan sok repkedo ukran gep nincs, mindig 1-2 amit osszelapatolnak. Az utobbi honapokban nem is lattunk repulos ukran videot, valamikor szeptember korul elfogytak. Mondjuk ilyen korulmenyek kozt beuzemelni roncsokbol ilyen gepet megha kb 1-2 utas is...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Lista nyugati fegyverekről.



Lesz utánpótlása az orosz rakétáknak. Nem kell tárolni a legyártott mennyiséget, már gyártják a jövő heti csapás rakétáit.


A Wágnyer kapja az új tankokat.

 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Azért ez felettébb érdekes hír, bár igen gyér az infótartalom.
  • Részemről nem világos, hogy miért egy gép a felelős mind a négy légi győzelemért, holott a kísérővel együtt szokták a célokat közösen támadni.
  • Az eddigi videókban mindig minimum szimultán rakétaindítás történt (de akár három egyetlen, bár high value célra), itt egy cél/raksi a felhasználás. Ez fura, eltérés a standard harceljárástól.
  • Fura az ukrán gépek felbukkanása is, holott nincs igazán nagy offenzíva, amit kísérni kéne. Meglepetés csapás?
Mégis a legdöbbenetesebb, hogy honnan a retekből kukáznak az ukránoknak repülőgépeket?
Ugye két lehetséges forrás van - egyrészt Afrikából/Közel-keletről/Ázsiából meg minden lehetséges koszfészekből összeszedni a szovjet vasakat (szerintem ez ki is merült mostanra), másrészt a meglévő, az elmúlt évtizedekben a földön rohadó repülőgépparkot iszonyatos erőfeszítéssel repképes állapotba hozni (na abból aztán van dögivel).

Az orosz légifölényhez nem fér kétség (szerintem amit mondanak, nagyjából azt a mennyiséget le is lőtték pont emiatt) - viszont az ukrán/nyugati erőfeszítés számomra (repülőműszaki szemmel nézve) egészen döbbenetes. Nem csodálkoznék, ha évek múlva kiderülne, hogy kvázi elrohadt csontvázakból csináltak repképes (bár nem teljesen airworthiness kategóriás, de háborúra jó) gépeket a hónapok folyamán. Nagy háborúkban ez nem meglepő az ilyesmi amúgy, de képzelem, mi szervezés, mérnöki erőfeszítés és hangármunka van e mögött.
Respect a műszaki személyzetnek!
Az a baj, hogy az eredeti Fighterbomber bejegyzés sem árul el többet, mivel azon túl, hogy tegnapelőtt történt az eset, semmi egyebet nem tudni. Az 1800 kommenten végigmenve annyit legalább tudni, hogy a pilótát Vaszilijnek hívják. Viszont sem a javadalmazásról nincs szó, sem arról milyen rakétával sikerült a művelet. Bár gondolom a vadászokra R-77-1 ment, míg a helikre elég lehetett az R-73 is. Viszont annyi már megvan, hogy a 2 kilőtt heli az Mi-8 volt, míg a 2 vadász az vagy MiG-29-Szu-24 vagy MiG-29-Szu-25 kombó volt. Illetve szinte fixen bedolgozhatott a kollégának egy A-50U AWACS folyamatos helyzetképet adva.

Ami az ukrán gépek felbukkanását illeti, főképp most a Szvatovo-Kremennaja vonal mentén aktív a légierő maradéka, mivel az ukránok nagyon neki akarnak menni a Liszicsanszk-Luganszk térségnek megint. Plusz miután az oroszoknak még mindig nem sikerült rendesen szétlőni a poltavai Mirgorod repterét, az ukránok gyakorlatilag szabadon repkednek onnan. A Belgorodra indított HARM rakétákat főképp onnan felszállva szórják, de jut onnan még Donyeckre is. A lényeg, hogy mivel a gépekre csak épp felszórták a HARM indítókat, így a cél pontos bemérése helyett inkább eleresztik őket bekapcsolt keresőfejjel, aztán ha sikerül eltalálni légvédelmet az fasza, ha nem akkor meg sima unguided rakétaként csapódik be valahol ellenséges területen.

Végül ami az összekukázott ukrán gépparkot illeti, ott a legenda szerint a maradék 10-en darabos moldáv MiG készletet biztosan megkapták az ukránok, igaz azok legfeljebb donornak jók, mivel évtizede nem repültek. Meg ott vannak a nagyjavításon lévő azeri 29-esek is, amiket Baku már fixen nem fog visszakapni. Plusz szerintem a lengyelek már minden kivont/tartalék készletet odaadtak nekik, illetve ahogy mondod, azért kurva nagy készlete volt az ukránoknak is. Miután pedig a lembergi repjavító úgy-ahogy egyben van (a lucki hajtóműüzem már jobb kérdés), képesek azért korlátozottan feltámasztani gépeket.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 309
4 571
113
Az a baj, hogy az eredeti Fighterbomber bejegyzés sem árul el többet, mivel azon túl, hogy tegnapelőtt történt az eset, semmi egyebet nem tudni. Az 1800 kommenten végigmenve annyit legalább tudni, hogy a pilótát Vaszilijnek hívják. Viszont sem a javadalmazásról nincs szó, sem arról milyen rakétával sikerült a művelet. Bár gondolom a vadászokra R-77-1 ment, míg a helikre elég lehetett az R-73 is. Viszont annyi már megvan, hogy a 2 kilőtt heli az Mi-8 volt, míg a 2 vadász az vagy MiG-29-Szu-24 vagy MiG-29-Szu-25 kombó volt. Illetve szinte fixen bedolgozhatott a kollégának egy A-50U AWACS folyamatos helyzetképet adva.

Ami az ukrán gépek felbukkanását illeti, főképp most a Szvatovo-Kremennaja vonal mentén aktív a légierő maradéka, mivel az ukránok nagyon neki akarnak menni a Liszicsanszk-Luganszk térségnek megint. Plusz miután az oroszoknak még mindig nem sikerült rendesen szétlőni a poltavai Mirgorod repterét, az ukránok gyakorlatilag szabadon repkednek onnan. A Belgorodra indított HARM rakétákat főképp onnan felszállva szórják, de jut onnan még Donyeckre is. A lényeg, hogy mivel a gépekre csak épp felszórták a HARM indítókat, így a cél pontos bemérése helyett inkább eleresztik őket bekapcsolt keresőfejjel, aztán ha sikerül eltalálni légvédelmet az fasza, ha nem akkor meg sima unguided rakétaként csapódik be valahol ellenséges területen.

Végül ami az összekukázott ukrán gépparkot illeti, ott a legenda szerint a maradék 10-en darabos moldáv MiG készletet biztosan megkapták az ukránok, igaz azok legfeljebb donornak jók, mivel évtizede nem repültek. Meg ott vannak a nagyjavításon lévő azeri 29-esek is, amiket Baku már fixen nem fog visszakapni. Plusz szerintem a lengyelek már minden kivont/tartalék készletet odaadtak nekik, illetve ahogy mondod, azért kurva nagy készlete volt az ukránoknak is. Miután pedig a lembergi repjavító úgy-ahogy egyben van (a lucki hajtóműüzem már jobb kérdés), képesek azért korlátozottan feltámasztani gépeket.
Az R-77-1 meglehetősen új, alkalmazását tekintve különösen. Éppen ezért könnyen lehet, hogy sokáig "erősen ajánlott" volt egyszerre kettőt indítani belőle 1 célra, de mostanra (vélhetően a tapasztalatok alapján) már lehet, hogy nincs ilyen elvárás. (Nem állítom, hogy ez van a háttérben, azt viszont igen, hogy akár ez is lehet.) Ugyanez elmondható az R-74-ről is, hiába 73 utód.

Népszerű hülyeség a mai napig, hogy nincs orosz légifölény, a Föld lapos és a szankciók működnek. Ezzel szemben halál egyértelmű, hogy az ukránok úgy kukáznak és "szigetelőszalagoznak" össze időnként némi szovjet időkből származó adományt, hogy aztán pár felszálláson belül lelőjék az oroszok (vagy maguk az ukránok) a p*csába. Ez nem azt jelenti, hogy nincs orosz légifölény (de, csak az van), hanem azt, hogy az ukránok teljesen feleslegesen és értelmetlenül próbálnak úgy csinálni, mint ha lenne légierejük. De nincs.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 565
113
Az orosz csapatok felszabadították a Zaporozsje régióban található Dorozsnyanka falut
 

gorcsev

Well-Known Member
2021. december 19.
418
2 558
93
Több tucat rakéta Ukrajna felett: robbanások az ukrán fegyveres erők Kijev, Harkov, Zsitomir és Vinnitsa régiójában
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Mégsem fogytak ki...A cikk frissül...

12:00 - Az oroszok éjszaka folyamán is lecsaptak

Az orosz csapatok az éjszaka folyamán rakétatámadást intéztek egy rendőrőrs ellen az ukránok ellenőrzés alatt álló Krasznij Limanban. Az épületben tartózkodó személyzetet és különböző járműveket találtak el.

Szintén ma éjjel egy Iszkander rakéta csapódott be egy laktanyába, Csernyihiv régióban. Jelentős számú halottról és sebesültről érkezett jelentés. A helyiek arról számoltak be, hogy a támadásról nem kaptak figyelmeztetést, így a személyzetnek nem volt ideje elhagyni a laktanyát.

12:12 - 120 rakétáról vannak információik az ukránoknak


Már több mint 120 orosz rakéta van Ukrajna felett - közölte Podoljak ukrán elnöki tanácsadó

12:48 - becsapódások:

  • Ternopil régió
  • Kijev és Kijev régió
  • Lemberg (Lviv)
  • Zsitomir régió
  • Vinnicja

 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Na ki mire tippel? Hány százalékos lesz a hi tech ukrán légvédelem?
120, 150?

Eleve ugy, hogy nincs is mire lőni..

Én asszondom , hogy minimum 2 támadó rakétát fognak lelőni minden egyes légvédelmivel ! Ha jó lesz az idő akkor talán többet es ! LOL
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
Azért ez felettébb érdekes hír, bár igen gyér az infótartalom.
  • Részemről nem világos, hogy miért egy gép a felelős mind a négy légi győzelemért, holott a kísérővel együtt szokták a célokat közösen támadni.
  • Az eddigi videókban mindig minimum szimultán rakétaindítás történt (de akár három egyetlen, bár high value célra), itt egy cél/raksi a felhasználás. Ez fura, eltérés a standard harceljárástól.
  • Fura az ukrán gépek felbukkanása is, holott nincs igazán nagy offenzíva, amit kísérni kéne. Meglepetés csapás?
Az eredeti hír ezen a telegramcsatornán jelent meg: https://t.me/s/fighter_bomber A satorna üzemeltetője:
Harcos vagyok. Vadászbombázó. Orosz vadászbombázó.
Egy nyugdíjas vadászbombázó krónikái.
Kapcsolat: @fbsha
kab1500lg@gmail.com
TELEGRAM LETÖLTÉSE

A videó az egyik ilyen pillanat.
A talán leghíresebb Ka-52 SVO megsemmisülése, miután kényszerleszállást hajtott végre.
Minden jó minőségű és drága fegyver fogyóeszköz.
És természetesen nem hagyhatja az ellenségre.

A nukleáris triád két repülőgépe - a Tu-160M - átkerült a repülési tesztállomásra. A "fehér hattyúk" rendszereket, motorokat és repüléselektronikai berendezéseket fognak tesztelni.
Az egyik repülőgépet tömegesen gyártják a Tu-160M reprodukciós program keretében, a második egy harci repülőgép, amely mélyreható modernizáción esett át.

SÜRGŐS: Hatalmas rakétatámadás Ukrajna ellen – robbanások nyugaton, keleten és középen (+VIDEO)​


Robbanások dörögnek Kijevben, valamint Harkov és Vinnitsa régiójában.
Több sztrájkot jelentettek Kramatorszkban és Szlavjanszkban.
Ukrán források azt mondják hallgatóságuknak, hogy "gyakorolják a PPO-t", miközben az ukrán rakétavédelem munkája nem hatékony.

Frissítve​

Robbanások történtek Zsitomir, Rivne és Ternopil régiókban.
A lvivi régió hatóságai szerint a rakéták egy része feléjük repül.
Ukrán források a Krivoj Rog felé tartó rakétákra figyelmeztetnek.
14:55 Robbanások dörögnek a kijevi régióban, a regionális gauleiter a közösségi hálózatokban arra kéri a polgárokat, hogy ne filmezzenek és ne tegyenek közzé semmit az interneten.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672486886
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 360
113
Az a baj, hogy az eredeti Fighterbomber bejegyzés sem árul el többet, mivel azon túl, hogy tegnapelőtt történt az eset, semmi egyebet nem tudni. Az 1800 kommenten végigmenve annyit legalább tudni, hogy a pilótát Vaszilijnek hívják. Viszont sem a javadalmazásról nincs szó, sem arról milyen rakétával sikerült a művelet. Bár gondolom a vadászokra R-77-1 ment, míg a helikre elég lehetett az R-73 is. Viszont annyi már megvan, hogy a 2 kilőtt heli az Mi-8 volt, míg a 2 vadász az vagy MiG-29-Szu-24 vagy MiG-29-Szu-25 kombó volt. Illetve szinte fixen bedolgozhatott a kollégának egy A-50U AWACS folyamatos helyzetképet adva.
Kizárt a helikre R-73 ment volna, ahhoz le kellett volna ereszkedni MANPADS magasságra, nagy magasságra optimalizált nehéz vadászt meg épeszű AWACS vadászirányító nem zavar le.
Az R-77-1 jó földháttérben repülő célra is, ahogy az AIM-120C is, aminek kb. a megfelelője.
Ami az ukrán gépek felbukkanását illeti, főképp most a Szvatovo-Kremennaja vonal mentén aktív a légierő maradéka, mivel az ukránok nagyon neki akarnak menni a Liszicsanszk-Luganszk térségnek megint. Plusz miután az oroszoknak még mindig nem sikerült rendesen szétlőni a poltavai Mirgorod repterét, az ukránok gyakorlatilag szabadon repkednek onnan. A Belgorodra indított HARM rakétákat főképp onnan felszállva szórják, de jut onnan még Donyeckre is. A lényeg, hogy mivel a gépekre csak épp felszórták a HARM indítókat, így a cél pontos bemérése helyett inkább eleresztik őket bekapcsolt keresőfejjel, aztán ha sikerül eltalálni légvédelmet az fasza, ha nem akkor meg sima unguided rakétaként csapódik be valahol ellenséges területen.
Mindenesetre van üzem, és amíg az oroszok nem tudják annyira ledarálni az ukrán légvédelmet, hogy bemehessenek csapásmérőkkel szétszedni, addig ez így is marad. Fel nem foghatom miért nem minden éjjel SEAD Szu-57-esek keringenek arrafelé...
Szerintem amúgy ezért is kapják majd egyre nagyobb számban a Patriotot (az egy darab elsőre csak a hatás csökkentésére korlátozódott ennyire, lesz még), hogy éppen ez ne történhessen meg. Mert akkor nem csak a haderőt magát, de mondjuk a villamos hálózatot is tudnák tonnás bombákkal szórni szakadatlanul, nem kéne CMekkel meg drónokkal dolgozni. Na az verné csak agyon az ukránokat.
Végül ami az összekukázott ukrán gépparkot illeti, ott a legenda szerint a maradék 10-en darabos moldáv MiG készletet biztosan megkapták az ukránok, igaz azok legfeljebb donornak jók, mivel évtizede nem repültek. Meg ott vannak a nagyjavításon lévő azeri 29-esek is, amiket Baku már fixen nem fog visszakapni. Plusz szerintem a lengyelek már minden kivont/tartalék készletet odaadtak nekik, illetve ahogy mondod, azért kurva nagy készlete volt az ukránoknak is. Miután pedig a lembergi repjavító úgy-ahogy egyben van (a lucki hajtóműüzem már jobb kérdés), képesek azért korlátozottan feltámasztani gépeket.
Bármi jó ilyen helyzetben - pénzkérdés. Kvázi kicseréled és akár egyénibe legyártasz frametől szivattyúig mindent, hiszen itt nem sorozatgyártásról van szó, hanem manufaktúráls egyéni nagyjavítás. Ez pedig műszakilag egy igen érdekes kérdés, kicsit az oldtimer/replika világba is elkanyarodunk, ahogy a létező legmodernebb gyártástechnológiát alátesszük öreg gépekhez. Mivel az alkatrész pótlás és a folyamatok tervezése/szimulálása/tesztelése klasszisokkal könnyebb (mivel mögötte áll a Pentagon R&D + pénz...).

Például beszéltem egyik volt kollégámmal hasonló témákkal kapcsolatban, és arra jutottunk sok, nem teherviselő (SMW) elemet akár 3D nyomtatással is csinálhatsz ezekre, eszméletlenül meggyorsítva a maintenance folyamatot, nem kell a régi, fekete piaci kukázásos nyomort eljátszani. Mivel nem pecsétes papíros gépet kell csinálni EASA/MIL regulation szerint, hanem valamit, ami felszáll és rakétát lő ki a lehetőségek elképesztően megnőnek (a repülés véleményem szerint mára egészségtelenül túlszabályozott és túlbiztosított).