[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 248
54 228
113
Ahogy meglattam az ukran egyenruhat mar kapcsoltam is el. Miert sulykoljak meg ilyenkor is az embereknek, mintha barmi kozuk volna hozza...
Ez a ficko "az" a tanar? Igazi celeb lett belole.
Ez esetben tokeletes a muvelet az RTL-en, es a Telexes ficko is 20 perc alatt megirt egy cikket, amiben minden benne van. Nem semmi, grat.
Ukranok, tanarok, gyerekek, MTA minden egyben.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 565
16 301
113
Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán különleges műveleti erők 8. ezredének bázisát Hmelnyickijben

"A tegnapi hatalmas csapás során rakétatalálat érte az elit ukrán különleges erők katonai egységét. A hmelnyickij 8. SSO-ezredet amit Ukrajna legjobb különleges egységeként tartják számon. Az ellenséges veszteségekről még nem állnak rendelkezésre adatok."

(mint látható a légvédelem ismét szenzációsan működött, ezt a rakétát is lelőtték minimum hatszor !!)

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 639
8 951
113
Mariopulban ukrán partizánok orosz katonai barakkokat gyújtottak fel....

Vagy csak vanyadt bacsi tuzelte a lehullott lombot a kertjeben... Te tenyleg kepes vagy betenni egy ilyen zero informacios erteku videot a forumba? Tuti nem nezted meg, mert ennek aztan semmi koze a cimehez.

Amugy meg B.U.E.K. mindenkinek.
 
K

Kopi2000

Guest
A frontvonalról jövő, pihenni vágyó oroszokat akkor lepte meg a tüzérség, miután elnyugodtak...


Ukrán himnuszt énekeltetnek orosz foglyokkal. Mielőtt megköveznétek engem is meg Őket is, sokkal jobb hogy énekeltetéssel vezetik le rajtuk az ukrán katonák a gyűlöletüket, mintha idegből -videófelvétel nélkül- agyonlőnék az összeset...

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
580
4 435
93
Hitelesség mindenek felett.. Kinek gyártanak híreket és vajon miért?

Mai hír az origo.hu-n:
"Lőszerhiány lassítja az oroszokat
Az oroszoknak valószínűleg kimerülőben vannak a tüzérségi lőszerkészleteik, és ennek következtében nehezen tudják majd fenntartani a jelenlegi műveleti ütemet az ukrajnai frontvonal egyes részein - állítja az amerikai ISW elemző vég.
Az amerikai thinktank vasárnap közzétett jelentésében azt írta, hogy a lőszerhiány valószínűleg megakadályozza, hogy az orosz erők rövid távon fenntartsák a műveleti ütemet a kelet-ukrajnai Bakhmut térségében."

Hírek Moszkvából:
"Az orosz ejtőernyősök áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét, és a déli oldalról behatoltak Artyomovszkba
2022.12.31. 16:25 (Frissítve: 2022. 12. 31. 20:58)

Az orosz ejtőernyősök áttörték az ukrán hadsereg védelmét, és behatoltak a Donyecki Népköztársasághoz (DPR) tartozó Artyomovszkba (Bahmut). Erről a "Military Affairs" Telegram csatorna számolt be.

Elmondása szerint az orosz katonaság a déli oldalról lépett be a városba. Ezenkívül az RF fegyveres erők harcosai betörtek az Artemovszktól délre található Kleshcheevkába.

A jelentés hivatkozik a legújabb T-90M "Breakthrough" tankokra is, amelyek az orosz hadsereg birtokába kerültek. Megjegyzendő, hogy már megkapták, és csatákban használják.

Vegye figyelembe, hogy az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma még nem erősítette meg hivatalosan ezt az információt.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1785511-rossiiskii_desant_prorval_oboronu_vsu_i_zashel_v_artemovsk/""Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma nyolc nemzetközi hadgyakorlatot hirdetett Oroszországban
2023. 01. 01. 12:25

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának képviselői arról számoltak be, hogy idén nyolc nemzetközi gyakorlaton vesznek részt hazánk szárazföldi erői . Ezekre Oroszország területén kerül sor – jegyezte meg a katonai osztály.
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma nyolc nemzetközi hadgyakorlatot hirdetett Oroszországban


A minisztérium szerint 2023-ban Indiával „Indra-2023” gyakorlatokat tartanak. Ezenkívül a védelmi minisztérium eseményeket jelentett be Pakisztán "Barátság-2023", Mongólia "Selenga-2023", Vietnam, Laosz és Algéria részvételével.
"Az SCO-tagok Peace Mission 2023 közös katonai terrorellenes parancsnoki és törzsgyakorlatát tervezték" - közölte a védelmi minisztérium.
A védelmi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció fegyveres erői a közép-ázsiai térség „Frontier-2023” gyorsbevetési erőinek egységeivel és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének békefenntartóival vesznek részt kiképzésen. „Elpusztíthatatlan Testvériség – 2023” Örményországban.

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1785586-voennye_uchenija_v_rossii/"

Egy kifogyóban lévő ország miért tart egy rakás nemzetközi hadgyakorlatot? Ezzel a ki hazudik kérdést meg is válaszoltuk.
A mi értelme kérdésre épeszű válasz nincs! Nekem itt hiába mondják, attól még el lesz verve a nato-ukri banda...
Éljen az EU-ba törekvő, demokratikus okrajna! Most jó pravoszláv, ellenzéki ujságírónak lenni Kievben! Sose volt még ennyire hiteles a demokratikus nyugat! Mekkora pofára esés lesz ebből édes jó istenem!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
41 531
60 661
113
Az a különbség az oroszok képesek saját készletekből pótolni a veszteségeiket, az ukránok meg teljes egészében a Nyugat által összedobott segélytől függenek. Eddig mintegy 400 darab harckocsit kaptak katonai segélyként, 2023-ban nem lesz ekkora a szállítások volumene, mert kimerülőben vannak a készletek, már igy is Marokkótól kellett T-72 harckocsikat kunyerálni. Természetesen a Leopard-1 és -2 szállítások esetén ez változhat, de ez csak tovább mélyítené Ukrajna függését a Nyugattól. Oroszország a meglevő letárolt készleteinek a reaktiválásával még 2-3 évig képes lehet folytatni a háborút. Meglátásom szerint erre Ukrajna még Nyugati támogatással sem lesz képes.
Nincs az 1600, bármennyire is hazudják. Az orosz készletekkel meg az a baj, hogyha felépítik azt az egy vagy két üzemet akkor fognak tudni havi 40-50 harckocsit reaktíválni/nagyjavítani. És ennél azért nagyobb mértékben fogy a harckocsiállományuk. Bár szerintem és ez csak szigorúan magánvélemény, nem az elavult harckocsi a legnagyobb bajuk, hanem a tragikusan fos APC és IFV állományuk. BTR-el meg BMP-1/2-vel, BMD-3/4-el 2022-ben harcok közelébe menni az öngyilkosság egy nagyon perverz formája.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 760
113

Oroszország rakétatámadást intézett a hmelnyickij ellenséges bázis ellen: részletek (FOTÓ)​

Az orosz hadsereg tegnapi rakétatámadása következtében az Ukrán Fegyveres Erők hmelnyickij támaszpontja ellen nyolc ukrán fegyveres megsérült, valamint felszerelés.
Ezt közölték az ukrán hatóságok.
A hírek szerint nyolc ukrán katona került kórházba. Nyolc jármű és tárolóhelyiségek sérültek meg.
A képen - ennek az ütésnek a következményei.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672558001
Az orosz hadsereg tegnapi rakétatámadása következtében az Ukrán Fegyveres Erők hmelnyickij támaszpontja ellen nyolc ukrán fegyveres megsérült, valamint felszerelés.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672558001

„Először is legyőzzük a belső bürokráciánkat és a korrupciónkat” – nevezte Ukrajna legyőzésének feltételeit Prigozin​


Jevgenyij Prigozsin vállalkozó a különleges hadművelet övezetében találkozott a Wagner PMC harcosaival, és rámutatott azokra a főbb problémákra, amelyek lassíthatják az Ukrajna feletti diadalt. Erről a Szövetségi Hírügynökség számolt be .
Most heves harcok dúlnak Bahmut irányában. A PMC "Wagner" katonái lassan, de biztosan áttörik az ukrán fegyveres erők védelmét Experiencedben, Podgorodnyban, Kleshcheevkában és Soledarban. A logisztikai problémák azonban jelentősen lelassítják az előrehaladás ütemét.
„Nincs elég felszerelésünk, BMP-3-asaink és „száz” lövedékünk (100 mm-es kaliber – a szerkesztő megjegyzése), hogy gyorsabban és magabiztosabban mozogjunk Artemovszk környékén” – mondta az egyik vadász.
Prigozhin viszont rámutatott az Ukrajna elleni harc főbb problémáira is. Az üzletember szerint ők az ország belső ellenségei.
„Az idén nyerni fogunk, de előbb legyőzzük a belső bürokráciánkat és a korrupciónkat. És amikor legyőzzük a belső bürokráciát és a korrupciót, akkor legyőzzük az ukránokat, a NATO-t és az egész világot” – hangsúlyozta Prigozin.
Prigozhin az új évet az NVO zónában, a Wagner PMC pozícióiban töltötte. Gratulált a katonaságnak az ünnephez, és ajándékokat vitt nekik. A vállalkozó megvizsgálta a pervomajszki kórházat is, amelyre az ukrán fegyveres erők lőttek.

December 31-én csapást mértek Ukrajna hadiipari komplexumának objektumaira, amelyek drónok gyártásában vesznek részt - az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma.
A december 31-i csapás során az ukrán csapásmérő UAV-ok tárolóhelyeit és kilövőhelyeit találták el – az orosz védelmi minisztérium.
Tegnap nem az energetikai infrastruktúrán dolgoztak.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 354
14 595
113
Prigozhin viszont rámutatott az Ukrajna elleni harc főbb problémáira is. Az üzletember szerint ők az ország belső ellenségei.
„Az idén nyerni fogunk, de előbb legyőzzük a belső bürokráciánkat és a korrupciónkat. És amikor legyőzzük a belső bürokráciát és a korrupciót, akkor legyőzzük az ukránokat, a NATO-t és az egész világot” – hangsúlyozta Prigozin.

Le, persze hogy legyőzik ! Bohóc!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
915
6 854
93
Ukrán himnuszt énekeltetnek orosz foglyokkal.
F@sza... Tudod honnan ered ez az ukrán "népszokás"?
Emlékszem a Majdani Forradalmi Játékok után nem sokkal , mikor az országúton éjszaka időnként gépfegyveres ukrán "civilek" személykocsikat állítottak meg, az utazókat kiszállították, és az ukránságukat bizonyítandó, szintén az ukrán himnuszt próbálták velük elénekeltetni..
A fegyvereket , és a lőszert hozzá a lembergi, őrzött laktanya kifosztásából szerezték, Majdan jóvoltából..
 
K

Kopi2000

Guest
Szerencsétlen orosz katonák, akik megpróbálják eloltani egy megrongált, felgyújtott nehéz aknavetőjük tüzét....


120 mm-es aknavető csapás járőröző orosz katonákra...

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 688
34 057
113
csak az ő gyalogságuk tud harcolni, az oroszok meg a tavaszi szintet hozzák.
Szerintem kategorikusan kijelenteni, hogy az egyik v a másik oldal “tud harcolni” félrevezető.
Vannak jobb-rosszabb, kiváló és egészen használhatatlan egységek mindkét oldalon.
Arról nem is beszélve, hogy az ukránok oldalán most már nagy számosságbqn vannak “tiszteletbeli ukránok” (az oroszoknál csak a szakiknál van/volt pár tucat ilyen vendégszereplő).

Az ukránok két nagy előnye, hogy jó részük már az elmúlt 8-10 év produktuma, ebben az időszakban lett felnőtt, és így a banderista ukrajnáért, meg a hagymázas ideológiáért akár meg is hal.

A másik hatalmas előny pedig a NATOtól érkező tuti tippek, a mikor-hol támadjanak témakörben. Ez az, amit végletesen alábecsültek az oroszok.
Lehet bármennyire is jó egy lövészegységük, ha az ukránok már napokkal azelőtt tudják, hogy hol vetik majd be őket.

De majd beletanulnak ebbe is.

Szerk: BÚÉK mindenkinek!
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 788
14 964
113

Az Ukrenergo példátlan károkat jelentett be az energiarendszerben.​


2023. JANUÁR 01. - 12:43

Ukrajna energiarendszere soha nem látott károkat szenvedett – mondta az Ukrenergo társaság igazgatótanácsának vezetője, Volodimir Kudrickij.

nevtelen-2875.jpg


"A károk mértéke példátlan... A létesítmények elég nagy része vagy megsérült, vagy megsemmisült. És nem csak az Ukrenergo alállomásokról beszélünk, hanem sajnos erőművekről - hő-, vízerőművekről, kombinált hő- és erőművek, amelyek villamos energiát és hőt termelnek városaink számára” – mondta.

Kudrickij szerint évekbe telhet az ország energiarendszerének teljes helyreállítása. Hozzátette, hogy bár a redundáns kapacitás segít csökkenteni a rendszerhiányt, a berendezéseket nem úgy építették ki, hogy tartósak legyenek, és alacsonyabb a megbízhatóságuk, így a rendszer nehezebben viseli el az infrastruktúrát érő minden egyes újabb találatot.


„Ezeknek (redundáns energiaellátó rendszereknek – a szerk.) van egy határuk: először is kevésbé megbízhatóak, ami azt jelenti, hogy minden további támadás nem jár előnnyel az energiarendszerünkben. Egyre nehezebb helyrehozni kárt” – mondta az Ukrenergo igazgatóság vezetője.

Korábban az ország Energiaügyi Minisztériumának vezetője, German Galuscsenko azt mondta, hogy Ukrajna energiarendszerét csak a nyárra lehet helyreállítani, ha nem lesznek újabb csapások.

Az elmúlt 24 órában két támadás is volt, ezekről itt és itt olvashatsz.

Hm...pedig 120%-on dolgozott a kapor légvédelem. Erre magyarázatot már csak a Scully ügynök az X-aktákból tudna adni!
:oops: :)
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
1 718
5 974
113
Szerintem kategorikusan kijelenteni, hogy az egyik v a másik oldal “tud harcolni” félrevezető.
Vannak jobb-rosszabb, kiváló és egészen használhatatlan egységek mindkét oldalon.
Arról nem is beszélve, hogy az ukránok oldalán most már nagy számosságbqn vannak “tiszteletbeli ukránok” (az oroszoknál csak a szakiknál van/volt pár tucat ilyen vendégszereplő).

Az ukránok két nagy előnye, hogy jó részük már az elmúlt 8-10 év produktuma, ebben az időszakban lett felnőtt, és így a banderista ukrajnáért, meg a hagymázas ideológiáért akár meg is hal.

A másik hatalmas előny pedig a NATOtól érkező tuti tippek, a mikor-hol támadjanak témakörben. Ez az, amit végletesen alábecsültek az oroszok.
Lehet bármennyire is jó egy lövészegységük, ha az ukránok már napokkal azelőtt tudják, hogy hol vetik majd be őket.

De majd beletanulnak ebbe is.

Szerk: BÚÉK mindenkinek!
Nem gondolom félrevezetőnek, szerintem nyilvánvaló, hogy vannak mindkét oldalon jobb és rosszabb egységek, de általánosságban igaz amit írtam.
Ezen nem változtat, hogy melyik ukrán egyenruha alatt van külföldi önkéntes (fair vagy sem, de ott van és harcol), és a NATO hírszerzési munka is egy másik kérdés.
Az elmúlt 8-10 év az oroszok számára is adott volt, mégsem lettek felkészítve a lövészek, és ennek csak egy része a felszerelés hiányossága. Harcászati szinten jókora bajok vannak (kivétel a szakik és a zenészek) amit a tüzérséggel és a drónokkal ellensúlyoznak.
Ezt amúgy látja az orosz vezetés is, és a válaszuk az, hogy elkezdték tolni a Wagnert (legalábbis logisztikailag ahogy látom mindenképp).
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 790
17 942
113
Nincs az 1600, bármennyire is hazudják. Az orosz készletekkel meg az a baj, hogyha felépítik azt az egy vagy két üzemet akkor fognak tudni havi 40-50 harckocsit reaktíválni/nagyjavítani. És ennél azért nagyobb mértékben fogy a harckocsiállományuk. Bár szerintem és ez csak szigorúan magánvélemény, nem az elavult harckocsi a legnagyobb bajuk, hanem a tragikusan fos APC és IFV állományuk. BTR-el meg BMP-1/2-vel, BMD-3/4-el 2022-ben harcok közelébe menni az öngyilkosság egy nagyon perverz formája.
Nem tudom ténylegesen mennyi harckocsit vesztettek az oroszok, de nagyságrendileg az ukri veszteség is hasonló. Az ukriknak is hasonló IFV és APC állományuk van, kiegészítve az M-113 és egyéb nyugati könnyű páncélozott járművek tömegével. Nekem az még gyengébbnek tűnik az oroszokénál is. Majd meglátjuk mennyi új BMP-3-t tud kibocsájtani az orosz hadiipar.
Az ukránoknak is kb. ez áll rendelkezésre, csak az ő gyalogságuk tud harcolni, az oroszok meg a tavaszi szintet hozzák.
Ja, kolosszális veszteségeik vannak az ukránoknak, herszoni ellentámadásaik során állandó probléma volt a tüzérségi támogatás hiánya. A tűzerőben meglevő hátrányukat az élőerő húsdarálóba tolásával kompenzálják. Eddig az egyetlen valódi sikerüket a harkovi fronton érték el főként másodvonalbeli orosz erők ellen. Én nem vagyok meggyőződve az ukrán gyalogság hatékonyságáról.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 220
5 308
113
Ezt amúgy látja az orosz vezetés is, és a válaszuk az, hogy elkezdték tolni a Wagnert (legalábbis logisztikailag ahogy látom mindenképp).
egyre kevesebb szó esik a wagner integrációjáról az orosz hadseregbe
és egyre több az orosz hadsereg integrációjáról a wagnerbe:)
komolyra fordítva, sürgős vizsgálatot igényel (nem, nem várhat a háború végéig) hogy mik is azok a módszerek eljárások technikák amiknek köszönhetően a wagner az eredményeit köszönheti, és hogy ezek a módszerek eljárások technikák mi a faxtól nem evidenciák az orosz hadseregben, aztán a kerékkötőket átirányítani fakitermelésmanagement- és uránbányászat szakra a honvédelem területéről, hátha ott hatékonyabban bizonyítják rátermettségüket