[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 987
68 627
113
Nem tudom ténylegesen mennyi harckocsit vesztettek az oroszok, de nagyságrendileg az ukri veszteség is hasonló. Az ukriknak is hasonló IFV és APC állományuk van, kiegészítve az M-113 és egyéb nyugati könnyű páncélozott járművek tömegével. Nekem az még gyengébbnek tűnik az oroszokénál is. Majd meglátjuk mennyi új BMP-3-t tud kibocsájtani az orosz hadiipar.

Ja, kolosszális veszteségeik vannak az ukránoknak, herszoni ellentámadásaik során állandó probléma volt a tüzérségi támogatás hiánya. A tűzerőben meglevő hátrányukat az élőerő húsdarálóba tolásával kompenzálják. Eddig az egyetlen valódi sikerüket a harkovi fronton érték el főként másodvonalbeli orosz erők ellen. Én nem vagyok meggyőződve az ukrán gyalogság hatékonyságáról.

Kérdésem:
Akkor mifaxért is húzzák a háborút? Ha Oroszország meg akart volna gyengülni, már rég meggyengült volna. A donbasszi területekkel pedig bárki, Putyin, aki helyette indul tök mindegy ki támogatottsága csak nőni fog, nem csökkenni. Az ellenzék kevesebb százalékot fog szerezni, mint korábban. És már nincs ellenzéket támogató külföldi háttér se! Fb pl
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 376
14 672
113

Kérdésem:
Akkor mifaxért is húzzák a háborút? Ha Oroszország meg akart volna gyengülni, már rég meggyengült volna. A donbasszi területekkel pedig bárki, Putyin, aki helyette indul tök mindegy ki támogatottsága csak nőni fog, nem csökkenni. Az ellenzék kevesebb százalékot fog szerezni, mint korábban. És már nincs ellenzéket támogató külföldi háttér se! Fb pl
Inkább az oroszok kivereztetéserol szól az egész! Még a Krímet megnyerhetik az ukrik,ha ilyen elszantak lesznek.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
26 239
64 866
113
Hogy lehet ennyire másik csatornát nézni, hihetetlen! :)

Akkor mond el légy szíves milyen csatornát kellene nézni?


Más...


Megkezdődött az RCH 155 önjáró lövegek gyártása Ukrajna számára....​


Ezt Krauss-Maffei Wegmann tanácsadója, Nicholas Drummond jelentette be.

Néha forradalmi lehet két bevált megoldás egy új koncepcióba való ötvözése, amivel elkerülhető a jelentős kockázat . Megkezdődött a Boxer RCH-155 gyártása Ukrajna számára” – írta Drummond.

Decemberben a német kormány hivatalosan megerősítette , hogy a legújabb RCH 155 kerekes egységből 18 darabot készít elő Ukrajna számára.


Ukrajna védelmi minisztere, Oleksiy Reznikov 2022 júliusában ennek megfelelő megkeresést intézett Németországhoz.

Kerekes önjáró tüzérségi berendezés RCH 155 a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Fotó nyílt forrásból
Kerekes önjáró tüzérségi löveg RCH155 a német "Krauss-Maffei Wegmann" cégtől. Fotó nyílt forrásból

Ezeket a kerekes 155 mm-es egységeket a német Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja.

A 155 mm-es "Remote Controlled Howitzer 155" tüzérségi rendszer lövegének csőhossza 52 kaliber.

Az RCH 155 a GTK Boxer kerekes páncélozott személyszállító alvázán alapul, 8×8-as kerékképlettel.


A rendszer egy automatizált AGM torony tüzérségi modullal rendelkezik a német PzH 2000 önjáró tarack tüzérségi rendszerével


" Maximum töltéssel 90 fokos szögben lőhet. Ezt akár 10 fokos lejtőn is megteheti ” – mondta Nicholas Drummond.

Önjáró tüzérségi telepítés RCH 155 a tesztek során. Németország. Fotó: Nicholas Drummond
RCH155 önjáró tüzérségi telepítés a tesztek során. Németország. Fotó: Nicholas Drummond

Az AGM modul pilóta nélküli, így az RCH 155.höz csak két emberre van szükség. Az AGM modul lőszerkapacitása 30 db lőszer . A gyártó állítása szerint a lőtávolság 40 km, V-LAP lövedékekkel pedig akár 52 km. Az önjáró fegyver nagy hatótávolságú "VULCANO" és "EXCALIBUR" lövedékek használatára is alkalmas.

A gép teljes harci tömege 39 tonna, az AGM modul tömege 12,5 tonna. A meghajtásáról egy 815 lóerős MTU dízelmotor gondoskodik.


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 283
54 466
113
Ukran "honvedek" altal szetlott kórház.

Na, mar fegyvert es loszert is kapni ukranban mint egy peksegben kenyeret. Rendor egyenruha pl 1100 griveny.
Na ahova ez bebaxott egy ideig nem nő fű...
Allitolag az ukranok beuzemeltek egy Bayraktart.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 987
68 627
113

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
46 194
70 675
113
Egy elefántcsontparti önkéntes harcol a Wagner PMC-ben Artyomovsk mellett.

A "Svetin" hívójelü harcos azt mondta, hogy második hazája védelmében csatlakozott a rohamosztaghoz
/RIAN/.

Az egykori rabok szerződést kötöttek a Wagner PMC-ben, és ők lettek az első veterán önkéntesek. Az RT tudósítója, Kostya Prydybaylo a harcosokkal és Jevgenyij Prigozsinnal beszélgetett az LPR frontvonalában.

Sokan az otthoni pihenés után visszatérnek és "befejezik, amit elkezdtek". Az önkéntesek azt mondják, hogy a PMC-kkel kötött szerződés és a különleges műveletben való részvétel jobbá változtatta őket.

„A srácok igazi férfiakká váltak, többször is megmutatták magukat. Senki nem adott vissza egyet sem. Olyan csapatban állok, amellyel könnyedén tudok előre menni, tudva, hogy minden oldalról le vagyok fedve” – mondta az egyik harcos.

Prigozhin szerint a foglyok úgy harcolnak, mint senki más:

„Ez genetika. Ami a testedben van: hormonok, agyi konvolúciók és minden más kombinációja. Menj előre, ne félj az ellenségtől, nézz a szemébe, és ne nézd el.

 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 972
32 283
113
Az egyik /k-s autista is megkapta a behívóját, "literal state of the AFU" (nem tudom ez hogy jönne át magyar fordításban)

Not sure if it qualifies for this board, but I got drafted to the Ukrainian army, and not particularly willingly. I'm a nerd with a complicated form of astigmatism and generally shitty health, but I usually avoid our healthcare system, and during the medical examination they only cared about official papers none of which I had.
So the long story short, I'm ordered to show up on a specific date (pretty soon) and get transferred to one of the training centres. What exactly should and shouldn't I take with me there? Hygiene stuff, obviously. Warm gloves, thermal underwear, good boots in case the issued ones don't fit. Lots of t-shirts. Metallic bowl and cup? Basic medicine for stomach, against flu, light painkillers. Powerbank, kindle. A cheap thingy for boiling water in a cup. Tactical scarf, tracking socks, lots of boxers. A tactical knife?
Tell me what I forgot and keep in mind that I hope to return home after the training since I'm a useless introverted nerd with no value. Also I've read some stories that the stuff you take there sometimes gets confiscated or stolen either by the command or by your comrades in the barracks. Not that I have anything expensive, I just don't want to be bullied for a month.

inb4 dodge. A bit too late for that, if I don't show up there's a criminal charge awaiting me, 3-5 years in jail. They'd probably give me probation, but it's still a criminal record and a hefty fine. And who knows how they'd fuck me after the war is over.bl0UFR0.jpegmivel /k-n lett posztolva...
és fogalmatok sincs mi az...
képzeljétek el azt, hogy bronson beléd köt mekkora gyáva kutya vagy, mert nem önként mentél, magán kivül tanácsokat ad milyen cuccokat vigyél magaddal és copy2000 katonai tanácsokkal lát el hogyan mészárolhatod le az ellenséget egymagad... 1000 hozzászóláson keresztül.

természetesen jó távolról miközben te szó szerint a halálba indulsz.

Mondjuk időnként van 1-1 józanabb hang is, hogy próbáljon meg szökni/vállalja az 5 év börtönt.yzVP8DG.png
 

Xtreeem

Active Member
2022. március 7.
28
143
28
"Ursula

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/vi...405307698441636/&show_text=true&width=560&t=0" width="560" height="429" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Amikor az ausztrál riporter kényelmetlen kérdést kap, ami nem illik a nyugati narratívába."

Ezzel mi volt a gond? Nem illik a topikba? vagy....
 
K

Kopi2000

Guest
Vége a "wágneresek" szerződésének, mennek haza....(18+)


Az ukránok nem a civileket, hanem az árkaikban lévő oroszokat drónozzák...


Bónusz, francia önjáró löveggel (Cézár) orosz állásokat lőnek....


A jó orosz és a rossz orosz, ukrán szemszögből, legalábbis.

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
581
4 437
93
Akkor mond el légy szíves milyen csatornát kellene nézni?


Más...


Megkezdődött az RCH 155 önjáró lövegek gyártása Ukrajna számára....​


Ezt Krauss-Maffei Wegmann tanácsadója, Nicholas Drummond jelentette be.

Néha forradalmi lehet két bevált megoldás egy új koncepcióba való ötvözése, amivel elkerülhető a jelentős kockázat . Megkezdődött a Boxer RCH-155 gyártása Ukrajna számára” – írta Drummond.

Decemberben a német kormány hivatalosan megerősítette , hogy a legújabb RCH 155 kerekes egységből 18 darabot készít elő Ukrajna számára.


Ukrajna védelmi minisztere, Oleksiy Reznikov 2022 júliusában ennek megfelelő megkeresést intézett Németországhoz.

Kerekes önjáró tüzérségi berendezés RCH 155 a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Fotó nyílt forrásból
Kerekes önjáró tüzérségi löveg RCH155 a német "Krauss-Maffei Wegmann" cégtől. Fotó nyílt forrásból

Ezeket a kerekes 155 mm-es egységeket a német Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja.

A 155 mm-es "Remote Controlled Howitzer 155" tüzérségi rendszer lövegének csőhossza 52 kaliber.

Az RCH 155 a GTK Boxer kerekes páncélozott személyszállító alvázán alapul, 8×8-as kerékképlettel.


A rendszer egy automatizált AGM torony tüzérségi modullal rendelkezik a német PzH 2000 önjáró tarack tüzérségi rendszerével


" Maximum töltéssel 90 fokos szögben lőhet. Ezt akár 10 fokos lejtőn is megteheti ” – mondta Nicholas Drummond.

Önjáró tüzérségi telepítés RCH 155 a tesztek során. Németország. Fotó: Nicholas Drummond
RCH155 önjáró tüzérségi telepítés a tesztek során. Németország. Fotó: Nicholas Drummond

Az AGM modul pilóta nélküli, így az RCH 155.höz csak két emberre van szükség. Az AGM modul lőszerkapacitása 30 db lőszer . A gyártó állítása szerint a lőtávolság 40 km, V-LAP lövedékekkel pedig akár 52 km. Az önjáró fegyver nagy hatótávolságú "VULCANO" és "EXCALIBUR" lövedékek használatára is alkalmas.

A gép teljes harci tömege 39 tonna, az AGM modul tömege 12,5 tonna. A meghajtásáról egy 815 lóerős MTU dízelmotor gondoskodik.


Kedves bajtársak! Új kiváló fegyvert kaptunk nyugati szövetségeseinktől. Várjuk olyanok jelentkezését, akik kaptak kiképzést valamilyen 155mm-es vagy pzh2000-es eszközre. Teljesen NATO kompabilitis csak tök más de szerencsére sokkal bonyolultabb is egyben. Ellenben két fő elég hozzá, ismerve lehetőségeinket létszám terén, itt jegyezzük meg, hogy az orvosi alkalmasság vizsgálatakor az egy teljes végtag hiánya vagy több végtagon 8 ujj hiánya a maximum de még elégséges kritérium. Szláv az ukrajna!
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
300
1 516
93
"Ursula

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/vi...405307698441636/&show_text=true&width=560&t=0" width="560" height="429" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Amikor az ausztrál riporter kényelmetlen kérdést kap, ami nem illik a nyugati narratívába."

Ezzel mi volt a gond? Nem illik a topikba? vagy....
Amennyire én kivettem a srác igazat beszélt vagyis (Az ENSZ elismerte a donbasszi 13000 áldozatot) na ez nem illett az ottani műsorba.
Amúgy ha ezt nem értetted hogy tudtál ide beregisztrálni. Nem volt nehéz vagy súgtak?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 486
29 089
113
"Ursula

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/vi...405307698441636/&show_text=true&width=560&t=0" width="560" height="429" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Amikor az ausztrál riporter kényelmetlen kérdést kap, ami nem illik a nyugati narratívába."

Ezzel mi volt a gond? Nem illik a topikba? vagy....
Pedig egy ukrán-orosz háború elnevezésű oldalról hoztam.


Artyomovszk (Bakhmut).

Az Ukrán Fegyveres Erők Kijevbe utánpótlásra összevont egységei 60% veszteséget szenvedtek. Az ellenséges parancsnokság feladata, hogy bármi áron megtartsa a vonalakat. A nagy veszteségek oka az orosz fegyveres erők tüzérsége. Az Ukrán Fegyveres Erők katonái remélik, hogy a lehető leghamarabb további, nagy pontosságú MLRS HIMARS-okat kapnak a helyzet kiegyenlítése érdekében.
A kijevi rezsim fegyveres alakulatai a harkovi régió határán szétszórva:
▪️Zolochiv település – az NSU 3. brigádja (Kharkiv régió)
▪️kozák Lopan falu - 127 dandár csapat (Kharkov)
▪️Volchanszk város - 112 dandár csapat (Kijev) és 3 harckocsi dandár az ukrán fegyveres erőkből (Hmelnitsky régió)
▪️Olhovatka falu - 124-es csapatdandár (Kherson régió) és 107-es csapatdandár (Csernivtsi régió)
▪️Dvurechnaya falu – az NSU 5. dandárja (Kharkiv régió)
▪️Kupjanszk városa - az ukrán fegyveres erők 14 dandárja (Volyni régió) és 113 dandár csapata (Kharkiv régió)
▪️Kruglyakovka falu - az Ukrán Fegyveres Erők 92. dandárja (Kharkiv régió)
▪️Borovaya falu – 80. légideszant rohamdandár (Lviv régió) és 103. dandár csapatai (Lvov régió)

Vitalij Klicsko kijevi polgármester újévre érkezett Artyomovszkba‍♀️
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
919
6 934
93
Kérdésem:
Akkor mifaxért is húzzák a háborút? Ha Oroszország meg akart volna gyengülni, már rég meggyengült volna. A donbasszi területekkel pedig bárki, Putyin, aki helyette indul tök mindegy ki támogatottsága csak nőni fog, nem csökkenni. Az ellenzék kevesebb százalékot fog szerezni, mint korábban. És már nincs ellenzéket támogató külföldi háttér se! Fb pl
A nyugati katonai szakértők többsége az első puskalövéskor nem sok jövőt jósolt az ukránoknak (tán napokban, hetekben számolták?), tehát akkor sem volt gyenge az orosz a tudásuk szerint.

Viszont ha a Medve ráül az országra, egy petákot sem lehetett volna "segélyezés" címén kiküldeni oda a nyugati adófizetők pénzéből.
Gondoljátok meg, az összes nyugati befektetőknek közölni kellett volna, hogy az összességében ezer milliárd USD nagyságrendű befektetéseikre is hideg vizet ihatnak.. Kezdődhetet volna a befektetői fejes ugrálás a toronyházakról, mint 1930-as években volt látható..
Ezért ezen veszteségek elfogadására időt kell hagyni hogy megemésszék..

Igy viszont a dollár 100 milliárdok vándorolhatnak ki a "Nagy Fekete Lyukba" , a pénz sosem tűnik el csak átalakul.. Ráadásul minden héten új fegyverrendszer kis mintaméretű tesztelését lehet elkezdeni , és a frontharcosok ezt nagyon komolyan teszik, mert az életükre megy az "éles" játék.. Láthatjátok, leáldozott a "Szent Javelin" csodafegyver korszaknak, most már a Patriot szállítása van belengetve., igaz nem teljes értékben mert nem küldenek hozzájuk hozzáértő gyakorlott személyzetet.
Ezen is sokat hezitáltak odakint, mert ha a Medve úgy érzi hogy túllépnek egy adott határon, az ő bőre is célkeresztbe került, akkor begorombul és lesz ami lesz egy csapásra véget vet ennek a játszmának.

Ez az állapot mintegy 3 évre volt tervezve a nyári adatok alapján hiszen ezt a Nagy Fehér Főnökünk is nyilatkozta (ennyi év a segélyezésre) én elhiszem Neki.
. Ezt is gyakorlott marketinges médiás szakemberek számolhatták i, mert ez az ideális időmennyiség amikor a maximálisat lehet ebből a projectből kihozni, itt a profit maximuma. Ha hosszabb az sem jó mert az emberek a TV előtt is megunják, (már megint Ukrajna)...
Közben pedig az egész világon zajlik a gazdasági átalakulás (átalakítás), amiről a figyelmet ez a konfliktus álcázó-áldozófüstje vonja el.
Magyar nagyáruház, 1 éve 850 gr tejfől 850,-Ft tegnap előtt 2660,- Ft ugyanaz..
és még sorolhatnám.
Normál esetben a nép már rég az utcán volna, igy befogja, örül h nem lőnek rá...még..
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
7 068
26 383
113
.A Nyugati Katonai Körzet harcosai megállították az ukrán csapatok Kremensk irányú támadásait