[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113

Az Ukrenergo példátlan károkat jelentett be az energiarendszerben.​


2023. JANUÁR 01. - 12:43

Ukrajna energiarendszere soha nem látott károkat szenvedett – mondta az Ukrenergo társaság igazgatótanácsának vezetője, Volodimir Kudrickij.

nevtelen-2875.jpg


"A károk mértéke példátlan... A létesítmények elég nagy része vagy megsérült, vagy megsemmisült. És nem csak az Ukrenergo alállomásokról beszélünk, hanem sajnos erőművekről - hő-, vízerőművekről, kombinált hő- és erőművek, amelyek villamos energiát és hőt termelnek városaink számára” – mondta.

Kudrickij szerint évekbe telhet az ország energiarendszerének teljes helyreállítása. Hozzátette, hogy bár a redundáns kapacitás segít csökkenteni a rendszerhiányt, a berendezéseket nem úgy építették ki, hogy tartósak legyenek, és alacsonyabb a megbízhatóságuk, így a rendszer nehezebben viseli el az infrastruktúrát érő minden egyes újabb találatot.


„Ezeknek (redundáns energiaellátó rendszereknek – a szerk.) van egy határuk: először is kevésbé megbízhatóak, ami azt jelenti, hogy minden további támadás nem jár előnnyel az energiarendszerünkben. Egyre nehezebb helyrehozni kárt” – mondta az Ukrenergo igazgatóság vezetője.

Korábban az ország Energiaügyi Minisztériumának vezetője, German Galuscsenko azt mondta, hogy Ukrajna energiarendszerét csak a nyárra lehet helyreállítani, ha nem lesznek újabb csapások.

Az elmúlt 24 órában két támadás is volt, ezekről itt és itt olvashatsz.

Hm...pedig 120%-on dolgozott a kapor légvédelem. Erre magyarázatot már csak a Scully ügynök az X-aktákból tudna adni!
:oops: :)
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113
Szerintem kategorikusan kijelenteni, hogy az egyik v a másik oldal “tud harcolni” félrevezető.
Vannak jobb-rosszabb, kiváló és egészen használhatatlan egységek mindkét oldalon.
Arról nem is beszélve, hogy az ukránok oldalán most már nagy számosságbqn vannak “tiszteletbeli ukránok” (az oroszoknál csak a szakiknál van/volt pár tucat ilyen vendégszereplő).

Az ukránok két nagy előnye, hogy jó részük már az elmúlt 8-10 év produktuma, ebben az időszakban lett felnőtt, és így a banderista ukrajnáért, meg a hagymázas ideológiáért akár meg is hal.

A másik hatalmas előny pedig a NATOtól érkező tuti tippek, a mikor-hol támadjanak témakörben. Ez az, amit végletesen alábecsültek az oroszok.
Lehet bármennyire is jó egy lövészegységük, ha az ukránok már napokkal azelőtt tudják, hogy hol vetik majd be őket.

De majd beletanulnak ebbe is.

Szerk: BÚÉK mindenkinek!
Nem gondolom félrevezetőnek, szerintem nyilvánvaló, hogy vannak mindkét oldalon jobb és rosszabb egységek, de általánosságban igaz amit írtam.
Ezen nem változtat, hogy melyik ukrán egyenruha alatt van külföldi önkéntes (fair vagy sem, de ott van és harcol), és a NATO hírszerzési munka is egy másik kérdés.
Az elmúlt 8-10 év az oroszok számára is adott volt, mégsem lettek felkészítve a lövészek, és ennek csak egy része a felszerelés hiányossága. Harcászati szinten jókora bajok vannak (kivétel a szakik és a zenészek) amit a tüzérséggel és a drónokkal ellensúlyoznak.
Ezt amúgy látja az orosz vezetés is, és a válaszuk az, hogy elkezdték tolni a Wagnert (legalábbis logisztikailag ahogy látom mindenképp).
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nincs az 1600, bármennyire is hazudják. Az orosz készletekkel meg az a baj, hogyha felépítik azt az egy vagy két üzemet akkor fognak tudni havi 40-50 harckocsit reaktíválni/nagyjavítani. És ennél azért nagyobb mértékben fogy a harckocsiállományuk. Bár szerintem és ez csak szigorúan magánvélemény, nem az elavult harckocsi a legnagyobb bajuk, hanem a tragikusan fos APC és IFV állományuk. BTR-el meg BMP-1/2-vel, BMD-3/4-el 2022-ben harcok közelébe menni az öngyilkosság egy nagyon perverz formája.
Nem tudom ténylegesen mennyi harckocsit vesztettek az oroszok, de nagyságrendileg az ukri veszteség is hasonló. Az ukriknak is hasonló IFV és APC állományuk van, kiegészítve az M-113 és egyéb nyugati könnyű páncélozott járművek tömegével. Nekem az még gyengébbnek tűnik az oroszokénál is. Majd meglátjuk mennyi új BMP-3-t tud kibocsájtani az orosz hadiipar.
Az ukránoknak is kb. ez áll rendelkezésre, csak az ő gyalogságuk tud harcolni, az oroszok meg a tavaszi szintet hozzák.
Ja, kolosszális veszteségeik vannak az ukránoknak, herszoni ellentámadásaik során állandó probléma volt a tüzérségi támogatás hiánya. A tűzerőben meglevő hátrányukat az élőerő húsdarálóba tolásával kompenzálják. Eddig az egyetlen valódi sikerüket a harkovi fronton érték el főként másodvonalbeli orosz erők ellen. Én nem vagyok meggyőződve az ukrán gyalogság hatékonyságáról.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Ezt amúgy látja az orosz vezetés is, és a válaszuk az, hogy elkezdték tolni a Wagnert (legalábbis logisztikailag ahogy látom mindenképp).
egyre kevesebb szó esik a wagner integrációjáról az orosz hadseregbe
és egyre több az orosz hadsereg integrációjáról a wagnerbe:)
komolyra fordítva, sürgős vizsgálatot igényel (nem, nem várhat a háború végéig) hogy mik is azok a módszerek eljárások technikák amiknek köszönhetően a wagner az eredményeit köszönheti, és hogy ezek a módszerek eljárások technikák mi a faxtól nem evidenciák az orosz hadseregben, aztán a kerékkötőket átirányítani fakitermelésmanagement- és uránbányászat szakra a honvédelem területéről, hátha ott hatékonyabban bizonyítják rátermettségüket
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 917
113
Nem tudom ténylegesen mennyi harckocsit vesztettek az oroszok, de nagyságrendileg az ukri veszteség is hasonló. Az ukriknak is hasonló IFV és APC állományuk van, kiegészítve az M-113 és egyéb nyugati könnyű páncélozott járművek tömegével. Nekem az még gyengébbnek tűnik az oroszokénál is. Majd meglátjuk mennyi új BMP-3-t tud kibocsájtani az orosz hadiipar.

Ja, kolosszális veszteségeik vannak az ukránoknak, herszoni ellentámadásaik során állandó probléma volt a tüzérségi támogatás hiánya. A tűzerőben meglevő hátrányukat az élőerő húsdarálóba tolásával kompenzálják. Eddig az egyetlen valódi sikerüket a harkovi fronton érték el főként másodvonalbeli orosz erők ellen. Én nem vagyok meggyőződve az ukrán gyalogság hatékonyságáról.

Kérdésem:
Akkor mifaxért is húzzák a háborút? Ha Oroszország meg akart volna gyengülni, már rég meggyengült volna. A donbasszi területekkel pedig bárki, Putyin, aki helyette indul tök mindegy ki támogatottsága csak nőni fog, nem csökkenni. Az ellenzék kevesebb százalékot fog szerezni, mint korábban. És már nincs ellenzéket támogató külföldi háttér se! Fb pl
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113

Kérdésem:
Akkor mifaxért is húzzák a háborút? Ha Oroszország meg akart volna gyengülni, már rég meggyengült volna. A donbasszi területekkel pedig bárki, Putyin, aki helyette indul tök mindegy ki támogatottsága csak nőni fog, nem csökkenni. Az ellenzék kevesebb százalékot fog szerezni, mint korábban. És már nincs ellenzéket támogató külföldi háttér se! Fb pl
Inkább az oroszok kivereztetéserol szól az egész! Még a Krímet megnyerhetik az ukrik,ha ilyen elszantak lesznek.
 
W

Wilson

Guest
Hogy lehet ennyire másik csatornát nézni, hihetetlen! :)

Akkor mond el légy szíves milyen csatornát kellene nézni?


Más...


Megkezdődött az RCH 155 önjáró lövegek gyártása Ukrajna számára....​


Ezt Krauss-Maffei Wegmann tanácsadója, Nicholas Drummond jelentette be.

Néha forradalmi lehet két bevált megoldás egy új koncepcióba való ötvözése, amivel elkerülhető a jelentős kockázat . Megkezdődött a Boxer RCH-155 gyártása Ukrajna számára” – írta Drummond.

Decemberben a német kormány hivatalosan megerősítette , hogy a legújabb RCH 155 kerekes egységből 18 darabot készít elő Ukrajna számára.


Ukrajna védelmi minisztere, Oleksiy Reznikov 2022 júliusában ennek megfelelő megkeresést intézett Németországhoz.

Kerekes önjáró tüzérségi berendezés RCH 155 a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől.  Fotó nyílt forrásból
Kerekes önjáró tüzérségi löveg RCH155 a német "Krauss-Maffei Wegmann" cégtől. Fotó nyílt forrásból

Ezeket a kerekes 155 mm-es egységeket a német Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja.

A 155 mm-es "Remote Controlled Howitzer 155" tüzérségi rendszer lövegének csőhossza 52 kaliber.

Az RCH 155 a GTK Boxer kerekes páncélozott személyszállító alvázán alapul, 8×8-as kerékképlettel.


A rendszer egy automatizált AGM torony tüzérségi modullal rendelkezik a német PzH 2000 önjáró tarack tüzérségi rendszerével


" Maximum töltéssel 90 fokos szögben lőhet. Ezt akár 10 fokos lejtőn is megteheti ” – mondta Nicholas Drummond.

Önjáró tüzérségi telepítés RCH 155 a tesztek során.  Németország.  Fotó: Nicholas Drummond
RCH155 önjáró tüzérségi telepítés a tesztek során. Németország. Fotó: Nicholas Drummond

Az AGM modul pilóta nélküli, így az RCH 155.höz csak két emberre van szükség. Az AGM modul lőszerkapacitása 30 db lőszer . A gyártó állítása szerint a lőtávolság 40 km, V-LAP lövedékekkel pedig akár 52 km. Az önjáró fegyver nagy hatótávolságú "VULCANO" és "EXCALIBUR" lövedékek használatára is alkalmas.

A gép teljes harci tömege 39 tonna, az AGM modul tömege 12,5 tonna. A meghajtásáról egy 815 lóerős MTU dízelmotor gondoskodik.


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Ukran "honvedek" altal szetlott kórház.

Na, mar fegyvert es loszert is kapni ukranban mint egy peksegben kenyeret. Rendor egyenruha pl 1100 griveny.
Na ahova ez bebaxott egy ideig nem nő fű...
Allitolag az ukranok beuzemeltek egy Bayraktart.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 917
113





 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 561
113
Egy elefántcsontparti önkéntes harcol a Wagner PMC-ben Artyomovsk mellett.

A "Svetin" hívójelü harcos azt mondta, hogy második hazája védelmében csatlakozott a rohamosztaghoz
/RIAN/.

Az egykori rabok szerződést kötöttek a Wagner PMC-ben, és ők lettek az első veterán önkéntesek. Az RT tudósítója, Kostya Prydybaylo a harcosokkal és Jevgenyij Prigozsinnal beszélgetett az LPR frontvonalában.

Sokan az otthoni pihenés után visszatérnek és "befejezik, amit elkezdtek". Az önkéntesek azt mondják, hogy a PMC-kkel kötött szerződés és a különleges műveletben való részvétel jobbá változtatta őket.

„A srácok igazi férfiakká váltak, többször is megmutatták magukat. Senki nem adott vissza egyet sem. Olyan csapatban állok, amellyel könnyedén tudok előre menni, tudva, hogy minden oldalról le vagyok fedve” – mondta az egyik harcos.

Prigozhin szerint a foglyok úgy harcolnak, mint senki más:

„Ez genetika. Ami a testedben van: hormonok, agyi konvolúciók és minden más kombinációja. Menj előre, ne félj az ellenségtől, nézz a szemébe, és ne nézd el.

 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Az egyik /k-s autista is megkapta a behívóját, "literal state of the AFU" (nem tudom ez hogy jönne át magyar fordításban)

Not sure if it qualifies for this board, but I got drafted to the Ukrainian army, and not particularly willingly. I'm a nerd with a complicated form of astigmatism and generally shitty health, but I usually avoid our healthcare system, and during the medical examination they only cared about official papers none of which I had.
So the long story short, I'm ordered to show up on a specific date (pretty soon) and get transferred to one of the training centres. What exactly should and shouldn't I take with me there? Hygiene stuff, obviously. Warm gloves, thermal underwear, good boots in case the issued ones don't fit. Lots of t-shirts. Metallic bowl and cup? Basic medicine for stomach, against flu, light painkillers. Powerbank, kindle. A cheap thingy for boiling water in a cup. Tactical scarf, tracking socks, lots of boxers. A tactical knife?
Tell me what I forgot and keep in mind that I hope to return home after the training since I'm a useless introverted nerd with no value. Also I've read some stories that the stuff you take there sometimes gets confiscated or stolen either by the command or by your comrades in the barracks. Not that I have anything expensive, I just don't want to be bullied for a month.

inb4 dodge. A bit too late for that, if I don't show up there's a criminal charge awaiting me, 3-5 years in jail. They'd probably give me probation, but it's still a criminal record and a hefty fine. And who knows how they'd fuck me after the war is over.



bl0UFR0.jpeg



mivel /k-n lett posztolva...
és fogalmatok sincs mi az...
képzeljétek el azt, hogy bronson beléd köt mekkora gyáva kutya vagy, mert nem önként mentél, magán kivül tanácsokat ad milyen cuccokat vigyél magaddal és copy2000 katonai tanácsokkal lát el hogyan mészárolhatod le az ellenséget egymagad... 1000 hozzászóláson keresztül.

természetesen jó távolról miközben te szó szerint a halálba indulsz.

Mondjuk időnként van 1-1 józanabb hang is, hogy próbáljon meg szökni/vállalja az 5 év börtönt.



yzVP8DG.png
 

Xtreeem

Active Member
2022. március 7.
30
167
33
"Ursula

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/vi...405307698441636/&show_text=true&width=560&t=0" width="560" height="429" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Amikor az ausztrál riporter kényelmetlen kérdést kap, ami nem illik a nyugati narratívába."

Ezzel mi volt a gond? Nem illik a topikba? vagy....
 
K

Kopi2000

Guest
Vége a "wágneresek" szerződésének, mennek haza....(18+)


Az ukránok nem a civileket, hanem az árkaikban lévő oroszokat drónozzák...


Bónusz, francia önjáró löveggel (Cézár) orosz állásokat lőnek....


A jó orosz és a rossz orosz, ukrán szemszögből, legalábbis.

 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Akkor mond el légy szíves milyen csatornát kellene nézni?


Más...


Megkezdődött az RCH 155 önjáró lövegek gyártása Ukrajna számára....​


Ezt Krauss-Maffei Wegmann tanácsadója, Nicholas Drummond jelentette be.

Néha forradalmi lehet két bevált megoldás egy új koncepcióba való ötvözése, amivel elkerülhető a jelentős kockázat . Megkezdődött a Boxer RCH-155 gyártása Ukrajna számára” – írta Drummond.

Decemberben a német kormány hivatalosan megerősítette , hogy a legújabb RCH 155 kerekes egységből 18 darabot készít elő Ukrajna számára.


Ukrajna védelmi minisztere, Oleksiy Reznikov 2022 júliusában ennek megfelelő megkeresést intézett Németországhoz.

Kerekes önjáró tüzérségi berendezés RCH 155 a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől.  Fotó nyílt forrásból
Kerekes önjáró tüzérségi löveg RCH155 a német "Krauss-Maffei Wegmann" cégtől. Fotó nyílt forrásból

Ezeket a kerekes 155 mm-es egységeket a német Krauss-Maffei Wegmann cég gyártja.

A 155 mm-es "Remote Controlled Howitzer 155" tüzérségi rendszer lövegének csőhossza 52 kaliber.

Az RCH 155 a GTK Boxer kerekes páncélozott személyszállító alvázán alapul, 8×8-as kerékképlettel.


A rendszer egy automatizált AGM torony tüzérségi modullal rendelkezik a német PzH 2000 önjáró tarack tüzérségi rendszerével


" Maximum töltéssel 90 fokos szögben lőhet. Ezt akár 10 fokos lejtőn is megteheti ” – mondta Nicholas Drummond.

Önjáró tüzérségi telepítés RCH 155 a tesztek során.  Németország.  Fotó: Nicholas Drummond
RCH155 önjáró tüzérségi telepítés a tesztek során. Németország. Fotó: Nicholas Drummond

Az AGM modul pilóta nélküli, így az RCH 155.höz csak két emberre van szükség. Az AGM modul lőszerkapacitása 30 db lőszer . A gyártó állítása szerint a lőtávolság 40 km, V-LAP lövedékekkel pedig akár 52 km. Az önjáró fegyver nagy hatótávolságú "VULCANO" és "EXCALIBUR" lövedékek használatára is alkalmas.

A gép teljes harci tömege 39 tonna, az AGM modul tömege 12,5 tonna. A meghajtásáról egy 815 lóerős MTU dízelmotor gondoskodik.


Kedves bajtársak! Új kiváló fegyvert kaptunk nyugati szövetségeseinktől. Várjuk olyanok jelentkezését, akik kaptak kiképzést valamilyen 155mm-es vagy pzh2000-es eszközre. Teljesen NATO kompabilitis csak tök más de szerencsére sokkal bonyolultabb is egyben. Ellenben két fő elég hozzá, ismerve lehetőségeinket létszám terén, itt jegyezzük meg, hogy az orvosi alkalmasság vizsgálatakor az egy teljes végtag hiánya vagy több végtagon 8 ujj hiánya a maximum de még elégséges kritérium. Szláv az ukrajna!
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
352
2 101
93
"Ursula

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/vi...405307698441636/&show_text=true&width=560&t=0" width="560" height="429" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Amikor az ausztrál riporter kényelmetlen kérdést kap, ami nem illik a nyugati narratívába."

Ezzel mi volt a gond? Nem illik a topikba? vagy....
Amennyire én kivettem a srác igazat beszélt vagyis (Az ENSZ elismerte a donbasszi 13000 áldozatot) na ez nem illett az ottani műsorba.
Amúgy ha ezt nem értetted hogy tudtál ide beregisztrálni. Nem volt nehéz vagy súgtak?