[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Nagy kérdés inkább az, hogy honnan van és lesz üzemanyag mindenhez ami be lett jelentve.
Tőlünk meg a lengyelektol, romanoktol, gabona szalito hajok lefejtesebol. A Baratsag koolajvezetek fel nem robbantasaert es az olaj atengedeseert finomitott uzemanyaggal fizetunk nekik honapok ota. Plusz reverz gazzal, plusz arammal Karpataljara, plusz elelmiszerrel, egyeb segelyekkel.
Megis honnet lenne uzemanyag, elelmiszer, stb abban a szetlott orszagban?
Ha keves nekik amit kapnak par napra lekapcsoljak az aramot azon az oreg vezeteken.

Na ezzel se mentek messzire. Igy szetcseszni egy L 200-at...

Autopalya elvagva.

Sose fogynak el ezek a vonatok.

Égő NATO technika.

Apa es fia talalkoznak a csatateren.

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 848
113

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 193
113
Megmenekült orosz gép

0T4lZlT.jpg
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Bahmut elég szarul nez ki
Figyeld meg!
Nemsokára, tavasszal jönnek majd a romeltakarítós, söprögetős, virágültetős képek!
:)
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Ezt amúgy valaki magyarázza már meg nekem, hogy a vérben lehetnek ennyire pofátlanok az ukránok a grúzok irányába. Első körben követelik (nem kérik, követelik!) egy második front megnyitását Oroszországgal szemben, miközben minden grúz fejében ott van 2008 emléke, mikor a nyakkendőzabáló Szaakasvilinek is milyen kiválóan sikerült az a pár napos kalandja. Erre még dupláznak is mindenen és le akarják lejmolni azokat a légvédelmi rendszereket, amiket 15 éve még jópénzért eladtak a grúzoknak. Ja meg hát még belejmolnák azt a pár 100 Javelint is, amit Grúzia direktben az USA-tól kapott.

Komolyan beszarás az egész, ilyen szövetséges mellett ellenség sem kell. Mintha az éjjeli 4-6-on lennénk, ahol a földi javaidat újraosztó szorgos kollégák a telefon és minden érték mellett még a gatyát is leszednék rólad, hogy háhh úgyse kell az neked. Max ha viccesek akarnak a grúzok lenni, Buk helyett Szaakasvilit küldik vissza, ő is milyen jót tett Odesszának
Miből gondolod, hogy ez valóban így történt?

A kurucinfo megírta? Akkor az biztos úgy van?
 
W

Wilson

Guest
Fentebb átbeszélték, hogy kamu. Az ukránok is elismerik, hogy Soledart bukták. Azon erőlködnek, hogy rendezetten vonuljanak ki, és megakadályozzák Artyemovszk északról történő körbeölelését. Ha ez nem sikerül, Artyemovszkot elzárják az oroszok az utánpótlástól, és az is ugrott.
Azért még nincs lejátszva a meccs Soledárnál, mivel az ukrán hadvezetés úgy döntött, hogy további csapatokat és harceszközöket vezényelt oda egyértelműen az a célja az ukrán hadvezetésnek, hogy minél jobban kivéreztesse az orosz haderőt Soledárnál és Bahmutnál , még akkor is, hogyha ez súlyos veszteségeket okoz az ott bevetett ukrán haderőben , egy az egyben ugyanaz ismétlődik Bahmutnál és Soledárnál mint Szeverodonyecknél és Liszicsanksznál a kérdés az, hogy az orosz hadvezetés harmadszor is belelép ugyanabba a folyóba.

Kiválló ötlet! :oops:
Dobjunk bele egy újabb típust a logisztikai rendszerbe. Miközben épp most vitték át a Bradley-t, mint páncélozott szállítójárművet.
Bradley-ből van jó bőven. Már régen ki kellett volna dobni őket.
Strykerből meg nem annyira. Csodálkoznék, ha 60-80db-nál több lenne az átadásra szánt APC (kb. zl.).
Illetve ne lepődjön meg senki sem azon, ha a kivont MGS-eket dobják bele a darálóba!
Számomra is érthetetlen egy kicsit ez a Stryker dolog, sokkal logikusabb lenne a Stryker-ek helyett inkább újabb Bradley szállítmányt küldeni az ukriknak.

Más..

Olaszország szerint "technikai okok" késleltetik a légvédelmi rendszer szállítását Ukrajnába​


Rómában összeül a parlament alsóháza az alelnök megválasztására

Antonio Tajani, a Forza Italia Párt alelnöke részt vesz az alelnökválasztás első szavazásán a parlament alsóházában, Rómában, 2022. október 19-én. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Róma, január 10. (Reuters) – Olaszország rakétavédelmi rendszert szándékozik szállítani Ukrajnának az orosz támadások elleni védekezés érdekében, de az átszállítás előtt meg kell oldania a technikai problémákat – mondta Antonio Tajani külügyminiszter kedden.

Tajani azután beszélt, hogy a la Repubblica olasz lap hétfőn arról számolt be, hogy politikai feszültségek, költségmegfontolások és felszereléshiány miatt a jövő hónapra halasztották a döntést az új fegyverek Ukrajnának szállításáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két héttel ezelőtt azt mondta , hogy Róma az ukrán légvédelem támogatását fontolgatja, miután telefonbeszélgetést folytatott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, amelyben megerősítette, hogy kormánya "teljes mértékben támogatja" Ukrajnát.

Tajani elmondta, hogy Olaszország a franciákkal együttműködve megoldja a problémákat a SAMP/T telepítése előtt.

"Nincs fék... de időbe telik, mert technikai problémák vannak , a katonai parancsnokságok dolgoznak ezen" - mondta az olasz rádiónak.

A La Repubblica meg nem nevezett forrásokra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy Meloni, aki Kijev határozott támogatója, ellenállásba ütközik a jobboldali szövetségesei, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi fegyverek Ukrajnába küldéséről szóló rendelet jóváhagyásával kapcsolatban.


Mindkét politikust régóta jó kapcsolatokat ápol Moszkvával.

De politikai pártjaik – Salvini Ligája és Berlusconi Forza Italia – forrásai hétfőn tagadták, hogy bármi problémájuk lenne a rendelettel.

A döntést még hátráltatja az aggodalmak az olasz hadsereg légvédelmi rendszereitől való megfosztása miatt – írta a La Repubblica, mivel öt rakétaütegéből kettő már Kuvait és Szlovákia mellett van.

 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Miből gondolod, hogy ez valóban így történt?

A kurucinfo megírta? Akkor az biztos úgy van?
Ha kimásznál a kavics alól, és megkérnél valakit, aki tud olvasni, hogy nézzen utána ennek a hírnek, az el tudná mutogatni neked, hogy minden médiában így interpretálják ezt az infót. (És akkor nem kellene ismét beégetned magad.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 330
113
Azért még nincs lejátszva a meccs Soledárnál, mivel az ukrán hadvezetés úgy döntött, hogy további csapatokat és harceszközöket vezényelt oda egyértelműen az a célja az ukrán hadvezetésnek, hogy minél jobban kivéreztesse az orosz haderőt Soledárnál és Bahmutnál , még akkor is, hogyha ez súlyos veszteségeket okoz az ott bevetett ukrán haderőben , egy az egyben ugyanaz ismétlődik Bahmutnál és Soledárnál mint Szeverodonyecknél és Liszicsanksznál a kérdés az, hogy az orosz hadvezetés harmadszor is belelép ugyanabba a folyóba.


Számomra is érthetetlen egy kicsit ez a Stryker dolog, sokkal logikusabb lenne a Stryker-ek helyett inkább újabb Bradley szállítmányt küldeni az ukriknak.

Más..

Olaszország szerint "technikai okok" késleltetik a légvédelmi rendszer szállítását Ukrajnába​


Rómában összeül a parlament alsóháza az alelnök megválasztására

Antonio Tajani, a Forza Italia Párt alelnöke részt vesz az alelnökválasztás első szavazásán a parlament alsóházában, Rómában, 2022. október 19-én. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Róma, január 10. (Reuters) – Olaszország rakétavédelmi rendszert szándékozik szállítani Ukrajnának az orosz támadások elleni védekezés érdekében, de az átszállítás előtt meg kell oldania a technikai problémákat – mondta Antonio Tajani külügyminiszter kedden.

Tajani azután beszélt, hogy a la Repubblica olasz lap hétfőn arról számolt be, hogy politikai feszültségek, költségmegfontolások és felszereléshiány miatt a jövő hónapra halasztották a döntést az új fegyverek Ukrajnának szállításáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két héttel ezelőtt azt mondta , hogy Róma az ukrán légvédelem támogatását fontolgatja, miután telefonbeszélgetést folytatott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, amelyben megerősítette, hogy kormánya "teljes mértékben támogatja" Ukrajnát.

Tajani elmondta, hogy Olaszország a franciákkal együttműködve megoldja a problémákat a SAMP/T telepítése előtt.

"Nincs fék... de időbe telik, mert technikai problémák vannak , a katonai parancsnokságok dolgoznak ezen" - mondta az olasz rádiónak.

A La Repubblica meg nem nevezett forrásokra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy Meloni, aki Kijev határozott támogatója, ellenállásba ütközik a jobboldali szövetségesei, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi fegyverek Ukrajnába küldéséről szóló rendelet jóváhagyásával kapcsolatban.


Mindkét politikust régóta jó kapcsolatokat ápol Moszkvával.

De politikai pártjaik – Salvini Ligája és Berlusconi Forza Italia – forrásai hétfőn tagadták, hogy bármi problémájuk lenne a rendelettel.

A döntést még hátráltatja az aggodalmak az olasz hadsereg légvédelmi rendszereitől való megfosztása miatt – írta a La Repubblica, mivel öt rakétaütegéből kettő már Kuvait és Szlovákia mellett van.

igen ez komoly teknikai problém. a mennyiség.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113

Shoigu: Az orosz hadsereg bővíteni fogja a csapásmérő fegyverek arzenálját​

Szergej Sojgu védelmi miniszter az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek vezetésével folytatott konferenciabeszélgetésen számos fontos kijelentést tett az orosz hadsereg fejlesztésével kapcsolatban.
► A Honvédelmi Minisztérium a közeljövőben korszerűsíteni kívánja a katonai biztosok munkáját, digitalizálni kívánja az adatbázisokat, és kapcsolatot kíván kialakítani a helyi és regionális önkormányzatokkal;
► 2023-ban bővül a csapatok modern csapásmérő fegyvereinek arzenálja;
► a következő évben szükséges a honvédség felszerelésének és felszerelésének legmagasabb szintű véglegesítése;
► a hadsereg harci kiképzését az NVO zónában és Szíriában a csapatok gyakorlata alapján fejlesztik;
► az RF fegyveres erők vezetési és irányítási rendszerét mesterséges intelligencia technológiákkal fejlesztik;
► 2023-ban a katonai osztály javítani fogja a polgári kezdeményezésekre való reagálás mechanizmusait (amelyek közül néhány gyakorlati értékű);
► Oroszország folytatja a nukleáris pajzs fejlesztését, mint a szuverenitás és a területi integritás fő garanciáját.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673345485

Ebből a fotóból ítélve
Soledart már nem lehet akadály nélkül elhagyni, az út Wagnerek tűzirányítása alatt áll.

A helyzet Soledar irányában az ukrán fél szerint.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Stoltenberg: Az Ukrajnának nyújtott segélyek kimerítették a NATO és az EU katonai készleteit


Az Ukrajnának nyújtott segélyek kimerítették a NATO és az EU-országok katonai készleteit – jelentette ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szövetség főtitkára a blokk és az EU közötti együttműködésről szóló nyilatkozat aláírását követő sajtótájékoztatón.

Stoltenberg szerint ugyan a katonai készletek kimerültek, de ez volt a helyes döntés.

A mi biztonságunkról van szó, ezért saját képességeinkre, készleteinkre és lőszereinkre kell támaszkodnunk, hogy segítsük Kijevet
– mondta a NATO-főtitkár, hozzátéve, hogy Ukrajna segítése fontosabb, mint az, hogy az egyes NATO-államok megfeleljenek a katonai szállítmányokra vonatkozó előírásoknak.

Stoltenberg megjegyezte, hogy a NATO és az EU összehangolja erőit a fegyvergyártás növelése érdekében.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 310
4 579
113
Még a végén az oroszoknak lesz elsőnek használható 5 gen gépük.

Ez a "brit miabánat" olyan, mint a híres jereváni rádió. (Gyengébbek és fiatalok kedvéért: a jereváni rádió bemondja, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak. Másnap a moszkvai rádió közli, hogy a jereváni rádió híre igaz, csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban: illetve nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.) "Szerintük" és "valószínűleg". Így könnyű nem "mellélőni": az oroszok vagy az ukránok valamelyike éppen győzelemre áll - vagy vesztésre, de az már egyszer biztos. Retardáltak.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Ha kimásznál a kavics alól, és megkérnél valakit, aki tud olvasni, hogy nézzen utána ennek a hírnek, az el tudná mutogatni neked, hogy minden médiában így interpretálják ezt az infót. (És akkor nem kellene ismét beégetned magad.)
Teljesen felesleges pazarolni rá a karaktert. Az a dolga hogy az ukrán propagandát ideöntse. Nem célja a beszélgetés, az eszmecsere. Ukrán bot.
 

stendre

Active Member
2014. december 4.
408
191
43
Izgi lesz látni, hogyan bírja a Chally meg a Stryker is az igazi háborút meg a különböző ATM fegyvereket. És mikor kerülnek orosz kézre…
Az én tippem: Egyik szállitásából sem lesz semmi, csak a szájkaraté megy.
Most látszik, hogy miután elfogyott a volt szovjet cucc amit Kievnek lehetett szállitani, bizony nyugati fegyverek nincsenek megfelelő mennyiségben. 10 db Chally! 40 Marder! Meg a game changer AMD 10, :)
Bizony a király meztelen !
Bármit visznek , mi majd megnézzük mit bír a sárral.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 848
113
Azért még nincs lejátszva a meccs Soledárnál, mivel az ukrán hadvezetés úgy döntött, hogy további csapatokat és harceszközöket vezényelt oda egyértelműen az a célja az ukrán hadvezetésnek, hogy minél jobban kivéreztesse az orosz haderőt Soledárnál és Bahmutnál , még akkor is, hogyha ez súlyos veszteségeket okoz az ott bevetett ukrán haderőben , egy az egyben ugyanaz ismétlődik Bahmutnál és Soledárnál mint Szeverodonyecknél és Liszicsanksznál a kérdés az, hogy az orosz hadvezetés harmadszor is belelép ugyanabba a folyóba.
Na, most lenne jó tudni erről Sztrelkov véleményét, de ő erről hallgat mióta színikritikus lett. Mármint nyílt színen kritizálja az orosz hadvezetést.
De viccet félretéve, komolyan gondolják az ukránok (30 mio max), hogy az oroszokat (cca 145 mio) harmadszor is "lépre csalják" és azok nagy veszteségeket fognak szenvedni? Itt nem az orosz veszteségeket illetően vannak kétségek, hanem aziránt, miszerint az ukrán erők minimum uakkora veszteségeket szenvednek el, a kiinduló létszámból pedig egyértelmű egy ilyen játszmának a vesztese.
Lehet, meg kellene keresni Z-nek, azt a fehér zászlót?

Stoltenberg: Az Ukrajnának nyújtott segélyek kimerítették a NATO és az EU katonai készleteit


Az Ukrajnának nyújtott segélyek kimerítették a NATO és az EU-országok katonai készleteit – jelentette ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szövetség főtitkára a blokk és az EU közötti együttműködésről szóló nyilatkozat aláírását követő sajtótájékoztatón.

Stoltenberg szerint ugyan a katonai készletek kimerültek, de ez volt a helyes döntés.


– mondta a NATO-főtitkár, hozzátéve, hogy Ukrajna segítése fontosabb, mint az, hogy az egyes NATO-államok megfeleljenek a katonai szállítmányokra vonatkozó előírásoknak.


Stoltenberg megjegyezte, hogy a NATO és az EU összehangolja erőit a fegyvergyártás növelése érdekében.
Ezt a túlórázó jóembert is bíróság elé kéne állítani kontinens árulás vádjával.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
Szoledar-Artyomovszk esetében a választóvonal a Ramstein formátum következőleg esedékes ülése lesz január 20-án. Addig valszeg Szoledart nem fogják tudni tartani az ukránok, de Artyomovszkhoz minden módon fognak kapaszkodni, hogy lehessen indokolni az újabb fegyverigényt. Szoledarba a bevezető utak vagy már orosz ellenőrzés alatt vannak, vagy folyton belövik őket és emiatt egyszerűen minimális forgalom haladhat csak rajta. Artyomovszkból így nem is lehet utánpótlást vinni Szoledarba.
Tippre pár napon belül Szoledarban nem tudnak mit csinálni, mint feladni, de Artyomovszk Csaszov Jar és Konsztantyinovka közelsége miatt hosszabb falat lesz. Nem véletlen a bekerítést folytató Wagner elindult Csaszov Jar irányába is, hogy további nyomást gyakoroljon az ukrán védelemre.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Orosz? :D

Kozben a valosagban ismet buktak az ukran/Nato csapatok egy telepulest.

Szoledar keritodik hatulrol.