[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 979
113
A Leopardokat ne számoljátok, arra még nem bólintottak rá a németek, anélkül meg senki sem fog adni az ukránoknak.

Van egy jo fele whiskey-m arra, hogy a nemetek nem kuldenek Leopardokat!

Es, hogy ne legyen OFFF, az ukranok setalgatnak, tenferegnek, lovoldoznek, ertelmetlenkednek a fronton… ha ok a nyugaton kikepzettekhez tartoznak, akkor van baj…
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113

a háború fordulóponthoz érkezett​


Havonta, bakker.
Teljesen hiteltelenek szerintem az ilyen lózungok.
Annyi fordulópontot látnak bele ebbe, mint egy szerpentinen.

de a szlovák pilóták min fognak évekig repülni?

Annak idején azt nyilatkozták, hogy a gépekkel együtt a pilótáktól is elbúcsúznak, és teljesen új gárda lesz.

Asszem ideje visszafoglalni a felvidéket :D

Ja, azt úgy járnánk, mint a ruszkik Ukrajnában, vagy úgy sem.

Valaki elmagyarázná nekem ezt a számot: 140-150 ezer. Arról volt szó, hogy 1 millió katona lesz ukrán oldalon. Hogy lett ebből 150 ezer? Mennyi van még kiképzés alatt? Mondjuk akkor hosszú a kiképzés, mert a millióról mintha még tavasszal lett volna szó.

Nem mindenki harcoló. Egy radarász nem nagyon fog majd karabélyt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 909
113

Magyarország blokkolja az ukrajnai segélyt​

Magyarország blokkolta az EU-segély újabb részletét Ukrajnának.
Erről az RMF FM magyar rádió számol be.
500 millió euróról van szó a "békealapból", amelyből az uniós országok halálos fegyvereket és védőfelszereléseket finanszíroznak Ukrajna számára.
Az uniós országok január 22-én nyomást fognak gyakorolni Budapestre az országok külügyminiszteri találkozóján – áll a jelentésben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674152300
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 356
113
...ehhez sincs affinitásom:
Meg lehet e még, s ha igen hol lehet megtalálni az O.S.C.E jelentését (akár grafikonját) a szemben álló felek belövéseiről az elmúlt nyolc évről tavaly február végéig?
Előre is köszönöm.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and borisz

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 594
113
Remélem nem baj, ha egy kis hírt is hozok ide a dühöngőbe :)


Aki elvesztette már, hogy hol tart a legutóbbi készletkisöprés, annek nem kell tovább mennie, mint ez a tweet thread.
Kellemes további ideologizálást, propagandázást ésatöbbit :)
Úgy látom, hogy nagyon nagy a baj. Remélem Te is tisztában vagy vele. Ha már ennyi vasat gyűjtenek, akkor már rendesen ég a ház. Valaki körbe jár (vajon ki), hogy mindenkitől kolduljon valamit.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 862
113
"a lengyelek nagyon pedzegetik, hogy ők márpedig de."
Nem a lengyelek hanem az USA ,a lengyelek csak az USA csicskái.
Számomra egyértelmű hogy az egész " LEO-t a kaproknak" ügy egy USA projekt.
Így akarják beégetni a konkurenciát, ha jönnének sorozatban a média hírek a szétcsapott Leókról biztos visszalépne egy két lehetséges megrendelő és inkább M1 mellett döntene.
december 7-i posztomban ezt írtam..

"teljesen érthető a lépésük,mivel egy úszni nem tudó kacsa a vizen , mind Németország, mind az egész EU , annyi a különbség,hogy mivel mind a kettő zsarolható (és zsarolják is ..) a németek mégis el vannak engedve lóvéval.így ha az összes MBT-jüket elküldik azt pótolni kell ..és 1000%-hogy nem T-90-es lesz helyette rendszeresítve náluk ..magyarul kellő képpen hülyék ahhoz hogy netán elküldjék őket, aztán hiánypótlásra meg vehetnek amerikait,mivel elég időigényes lesz őket pótolni. nekik (a cowboyoknak) ez megint win- win helyzet lenne .."


szóval ha megadják (politikai nyomásra ) a németek az engedélyt,mehetnek a Leo-k,de mivel hullani fognak a Leo-k így senki nem akar majd ilyen tankot,nekik bekínálható lesz az Abrams (erre írom hogy win-win helyzet az USA-nak) szerencsére kigyulladt a fritzek fejében a lámpa,és ők ugyanígy le akarnák járatni az Abramseket is,mert ha az is hullik akkor az sem olyan jó :D
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Magyarország blokkolta az Ukrajnának nyújtott katonai segély hetedik részletét – jelentette a sajtó

RMF: Magyarország 500 millió eurós részletet zárolt le Ukrajnának az Európai Uniótól​

Budapest, Magyarország - RIA Novosti, 1920, 2023.01.19


Budapest, Magyarország. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
VARSÓ, január 19. – RIA Novosti. Magyarország blokkolta a segély hetedik részletét az EU-tól Ukrajna felfegyverzésére – jelentette az RMF FM rádió .
A pontosítás szerint 500 millió euróról van szó az Európai Békealapból. Sajtóértesülések szerint az uniós országok hétfőn külügyminiszteri értekezleten kívánnak nyomást gyakorolni Magyarországra. Az, hogy az ország nem hajlandó jóváhagyni a részletet, felháborítja az európai diplomatákat, ezért fontolgatják annak elfogadását Budapest részvétele nélkül .

„Lehetetlen, hogy egy kis oroszbarát állam, amelynek kivételei vannak minden szankció alól, az egész EU álláspontját diktálja” – idézi az egyik európai diplomata szavait az RMF FM.
Az EU-országok korábban megállapodtak abban, hogy a költségvetésen kívüli Európai Békealap forrásait felhasználják Ukrajna fegyverszállításának egy részének kifizetésére. Az alap értéke jelenleg 5,6 milliárd euró. Idén újabb kétmilliárd euróval növelték, a jövőben pedig közel 11 milliárdra nőhet.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO -tagországoknak Ukrajnának való fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte , hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. A külügyminisztérium kijelentette, hogy a NATO-országok "tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megjegyezte, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással lesz.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 576
113
Az orosz fegyveres erők négy települést foglaltak el Zaporozsje régióban
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 743
113
Az történik amit jeleztem korábban. Az oroszok artyemovszki előtetörése elvonta az egyéb helyekről az ukrán erőket. Most meg az oroszok ott támadnak ahol akarnak. A harcfelderítés során tapasztalják az ukrán gyengeséget. Jön megint Harkov felé, Herszon felé a támadás... Meg ne hagyjuk ki Odesszát. Zaporozsnye felkészül, Dnyipro felkészül, Krivoj Rog felkészül.
Most éppen elvágják egymástól a frontszakaszokat.
Artyemovszk-katlan
Toreck-katlan
Ha már Olekszndro-Sultyine-ben vannak, akkor reszetek a T0516 ÉS a T0504 utak ukrán ellenőrzésének és utánpótlás útvonalának.
Ha a H20-at is elvágják mondjuk Zorya-nál. Akkor lesz még egy katlan:Avdiivka.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 849
113
...ehhez sincs affinitásom:
Meg lehet e még, s ha igen hol lehet megtalálni az O.S.C.E jelentését (akár grafikonját) a szemben álló felek belövéseiről az elmúlt nyolc évről tavaly február végéig?
Előre is köszönöm.
Sajnos ebben nem tudok segíteni, viszont az általad keresett adatok valóságtartalmát illetően kérdések merülhetnek fel.
Bizonyára emlékszel még a 2014-es időkben, említett szervezet megfigyelőiről több esetben is kiderült, hogy kvázi célmegjelölő tevékenységet folytattak az ukránok javára. Ilyen előzmények után az általuk készített statisztikák minimum fenntartással kezelendők.
 
W

Wilson

Guest
Havonta, bakker.
Teljesen hiteltelenek szerintem az ilyen lózungok.
Annyi fordulópontot látnak bele ebbe, mint egy szerpentinen.
Én azt vettem észre, hogy az ukrán oldalon az elmúlt másfél hónapban kezdtek a háború fordulópontjáról beszélni.

Más...


Az újonnan kinevezett német védelmi miniszter, Boris Pistorius úgy véli, hogy a német Leopard 2 harckocsik Ukrajnába szállítását nem szabad az M1 Abrams tankok Egyesült Államok általi biztosításához kötni.

2023. január 19., csütörtök, 23:21


A European Truth szerint a Spiegel által idézett Pistorius ezt az ARD televíziós csatornának adott interjújában mondta .

„Nem tudok ilyen kapcsolatról” – mondta a német védelmi minisztérium vezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország csak akkor kész-e ellátni Ukrajnát Leopard harckocsikkal, ha az Egyesült Államok szállít Abrams harckocsikat.

Arra a kérdésre, hogy Németország szállítana-e harckocsikat az Egyesült Államok nélkül, Pistorius azt mondta, Olaf Scholz kancellár Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal.

"Teljesen biztos vagyok benne, hogy a következő napokban döntést fogunk kapni ebben a kérdésben. De ma nem tudom megmondani, hogyan fog kinézni" - mondta.

Előző nap a média arról írt, hogy Olaf Scholz német kancellár a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében feltételt szabott a német Leopard 2 harckocsik Ukrajnába való szállítására - azt ha Washington is úgy dönt, hogy az Abrams tankokat szállítja.

Scholz nyilvánosan hangsúlyozta, hogy a harckocsik biztosítására vonatkozó döntést csak a szövetségesekkel egyeztetve szabad meghozni.

Ukrajna aktívan kéri, hogy nyugati harckocsikat, elsősorban német gyártmányú Leopard 2-t adjanak neki. Mivel a Leopard tankokat egy német védelmi konszern gyártja, a NATO-n kívüli országokba történő szállításukhoz német beleegyezés szükséges.

Korábban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök utalt arra, hogy Varsó egy német gyártmányú Leopard 2 tankokból álló társaságot Berlin beleegyezése nélkül is átadhat Ukrajnának, ha túl sokáig kell várnia Berlin jóváhagyásra.

Zelenszkij elnök elmondta, hogy számos európai ország kész tankokat szállítani Ukrajnának, de várják annak az országnak az engedélyét, ahol azokat gyártották és értékesítették


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 973
113
Ha jól számoltam az elmult 1 hét felajanlasait: ca.
250 mbt
400 ifv
500 apc
250 önjáró tuzerseg. Ugyanannyi vontatott.

Nagyon nem tetszik az irány, még ha letszám hiany is van ukran oldalon.
Zsaluznij ennyit kert az osz végén.
Ennyire volt akkor szuksege hogy offenzivat indithasson valahol.
Szerintem kifutottak az időből, azota sok mindent elvesztettek, es mivel ezek zome Nato technika mindhez kell zsoldos aki uzemelteti, vagy tobb honap kikepzes. Hacsak el nem bujtattak es kikepeztek egy kozel 100000-es sereget. De arrol tudnank.
Mindegy, hadd lassuk hat elesben europai foldon mit tud a Nato technika.

Regi belga M109-ek utja a britekhez es onnet az ukran frontra.

A luganszki Prizrakosok bemutatoja.
Dronos felderites, tuzerseggel megsemmisites.

T 80BV, es BMP-2M Berezsok toronnyal de meg pancelozatlan teknovel.


Marinka.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Hangot le!
A katonát krobbantja egy tüzérségi gránát.

Az egész háború klippekben:
 
W

Wilson

Guest

A Fehér Ház új, 2,5 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának​


2023. január 20., péntek, 01:14


A Fehér Ház új, 2,5 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

Forrás : Amerika Hangja, Amerika Hangja, Ostap Yarysh újságíró

Részletek : A csomag 8 Avenger légvédelmi rendszert, 59 további Bradley és 90 Stryker páncélozott járművet, 350 Humvee páncélozott járművet, 53 MRAP aknavédett járművet, HIMARS lőszert, tüzérséget és egyebeket tartalmaz.







Sztrelkov Igor Ivanovics


január 19., 00:04


Április első felében nem valószínű (ukrán offenzíva by Wilson) : a hónap közepéig eső és sáros időjárás lehetséges. A második félévben már viszonylag meleg van éjszaka, az utak és a talaj felszárad, a nappal meleg, mint nyáron, de még nem forró - a zsoldosoknak ("külföldi katonai szakembereknek") nem kell megtapasztalniuk a mi orosz déli éghajlatunk kellemetlenségeit.

Ismét - április 20-án Novorosszija és "Kisorosz" már "zöld" - könnyebb a haditechnikai eszközöket elrejteni a még viszonylag nagy létszámú légierönk elől az offenzívára való felkészülésben és az áttörések megszervezésében. Az ellenséget pedig, amelynek gyalogos és páncélos erői sokkal teljesebben "meg vannak pakolva" a hőkamerás technikával, mint az Orosz Föderáció fegyveres erői, nem akadályozhatja a "zöld" a célpontok keresésében és felderítésében. A légi, űrbeli, emberi és elektronikus felderítésük is jelentősen (többszörösen? nagyságrendekkel?) jobb. Plusz egy sokkal hozzáértőbb parancsnoksággal rendelkeznek, amelynek sikerült már bebizonyítania az erőinek, hogy képes sikeresen legyőzni az ellenséget.

Igen, Roman "Donyeckij" úr számításai "Oroszország legyőzésére" természetesen nem lesznek elégségesek. De egy komoly támadáshoz ez is elég. És itt van "ahogy a kártyák leesnek". Elvégre még csak január van - április előtt még sokkal többet fognak adni és többet ígérni (és ők MINDENT megígérnek - ne legyenek illúzióink - ellenségeink nagyon következetesek szavakban és tettekben).

És a főparancsnokunk (vagy Lipin) nem az úgynevezett "Ukrajna" legyőzéséről beszél, hanem légvédelmi rakéták gyártásával büszkélkedik - vagyis olyan fegyverekkel, amelyek pusztán védelmi célúak, miközben ahhoz, hogy megnyerjük ezt a háborút, támadó fegyverekre van szükség - méghozzá sok és modern fegyverre -, és ezeknek a fegyvereknek olyan emberek kezében kell lenniük, akiket kiképeztek a használatukra. Szükségünk van
A FRONTON több (a meglévőkön kívül) 3-5 teljes értékű hadosztályból álló hadseregre (azaz 2 gépesített lövészezred, 1 harckocsi ezred, 1 tüzérezred, páncélos ezred, páncélos ezredek, felderítő és minden egyéb szükséges egység). Ezeket már most sürgősen meg kell alakítani a mozgósítás során szükséges tartalékos kontingens behívásával (legalábbis a szükséges fegyverzet és felszerelés felhalmozása szerint). Így 3-4 hónap múlva ezek a hadosztályok (legalábbis egy részük) legalább viszonylag képzettek, jól koordináltak és harcképesek lesznek.

Rendkívül sürgős a fiatalabb és középső parancsnoki állomány képzési/átképzési tanfolyamainak fejlesztése, nem a "civilek" közül a katonai sorozóhivatalon keresztül hozzájuk irányítva az embereket, hanem a tapasztalt katonákat és őrmestereket - a frontvonalbeli katonákat. És a semmiből kell elindítani a katonai szakemberek - kommunikációs tisztek , tüzérek, harckocsi személyzetek - képzését is. Mindezt nagyapáink megtették. Megismételhetjük? Mivel ők maguk semmit sem képesek kitalálni, de mit találtak ki - Nem lenne vicces, ha nem lennénk ennyire sértettek, keserűek és fájdalmasak?

És ezt a nagyon nehéz szervezési munkát a fegyveres erők vezérkarának kellene elvégeznie, amelyet a saját főnökük vezet (maga a vezérkari főnöki poszt összevonása az egyesített csoportosulás parancsnoki posztjával a kivételes idiotizmus példája. - Még ha Geraszimov a világ legnagyobb elméinek egyike lenne (aminek a közelében sincs), akkor sem lenne képes mindkét funkciót jól és egyszerre ellátni. Véleményem azonban változatlan - sem ő, sem "főnöke", Shojgu nem képes ellátni a vállalt feladatokat. Csak hazudni tudnak, szóban és írásban egyaránt).

Elegem van abból, hogy az Államvédelmi Bizottság létrehozásáról (amiről sokan "nedves álmokat" álmodtak a nemrég bejelentett újabb "bla-bla-bla" előestéjén), a Legfelsőbb Főparancsnoki Törzs felállításáról és a hátország és az ipar mozgósításáról, az úgynevezett "Ukrajnába" irányuló/onnan érkező gáz- és olajszállítások elvágásáról és az ellenség stratégiai kommunikációs eszközei elleni csapásokról írjak és beszéljek - már majdnem egy éve...

Szeretném még egyszer emlékeztetni Önöket: ha ezeket (és más) intézkedéseket nem hozzák meg a tavasz végéig, a háborús vereség gyakorlatilag elkerülhetetlen lehet... És időközben - a mozgósítási intézkedések 3 hónapos "lefagyasztásának" következtében - ismét csak egy újabb vereség vált elkerülhetetlenné operatív szinten. Melyik fronton és mikor - majd kiderül a kellő időben (remélem, tévedek).
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 065
9 006
113
Magyarország blokkolta az Ukrajnának nyújtott katonai segély hetedik részletét – jelentette a sajtó

RMF: Magyarország 500 millió eurós részletet zárolt le Ukrajnának az Európai Uniótól​

Budapest, Magyarország - RIA Novosti, 1920, 2023.01.19


Budapest, Magyarország. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
VARSÓ, január 19. – RIA Novosti. Magyarország blokkolta a segély hetedik részletét az EU-tól Ukrajna felfegyverzésére – jelentette az RMF FM rádió .
A pontosítás szerint 500 millió euróról van szó az Európai Békealapból. Sajtóértesülések szerint az uniós országok hétfőn külügyminiszteri értekezleten kívánnak nyomást gyakorolni Magyarországra. Az, hogy az ország nem hajlandó jóváhagyni a részletet, felháborítja az európai diplomatákat, ezért fontolgatják annak elfogadását Budapest részvétele nélkül .

„Lehetetlen, hogy egy kis oroszbarát állam, amelynek kivételei vannak minden szankció alól, az egész EU álláspontját diktálja” – idézi az egyik európai diplomata szavait az RMF FM.
Az EU-országok korábban megállapodtak abban, hogy a költségvetésen kívüli Európai Békealap forrásait felhasználják Ukrajna fegyverszállításának egy részének kifizetésére. Az alap értéke jelenleg 5,6 milliárd euró. Idén újabb kétmilliárd euróval növelték, a jövőben pedig közel 11 milliárdra nőhet.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO -tagországoknak Ukrajnának való fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte , hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára. A külügyminisztérium kijelentette, hogy a NATO-országok "tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megjegyezte, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással lesz.
Elképzelhető, hogy emiatt emberkednek hoholék Kárpátalján?