[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Máshogy nem reagálsz érdemben...
Azt majd meglátjuk, hogy a végén kinek a mozgósítása ér többet. Amit most látunk, hogy banderisztánban már fogdossák az embereket erőszakkal.
A hadiiparra : Nem tudom feltűnt e, de amíg a fronton elbíbelődtek a lesajnált T-62 modokkkal addig azért csak sikerült felpörgetni a T-90 gyártást és most már havi szinten érkeznek a szállítmányok, mostanában már a szakadároktól a wagnerig mindenkihez új T-90esek kerültek, jelentős mennyiségben. biztos kifosztottak valami mosógép vagy légkondiraktárat. A dróngyártást szintén megoldották, hirtelen rájöttek a hoholoknál is, hogy tulajdonképpen lehet nem is iráni gyártásúak azok a Geranok ugye. Ezen felül a Lancetből is sikerül folyamatosan ellátni a frontot. Hogy pár embernek hirtelen lépcső meg tériszonya lett? Hát van ilyen... Vova megmondta : Aki Oroszország Anyácska zsíros emlőin hízik, az köteles meghozni a szükséges áldozatokat ha a rógyina érdeke úgy kívánja. Egyenes, világos beszéd. Nekem úgy tűnik akik maradtak, azok megértették és kezdik összeszedni magukat.
A szankciózgatás és a gyűlölethadjárat elején megmondtam azt is, hogy nem lesz ennek jó vége ha az oroszokat, Iránt, Kínát és egy halom feltörekvő országot egy nyugatellenes koalícióba lökünk, ugyanis míg a nyugatnak technológiája meg hitéleti alapú ígérvényes bankrendszere van, addig ezek az országok rendelkeznek a föld erőforrásainak nagy részével, ráadásul a Föld lakosságának nagy része is náluk van. És mit ad isten, mit mondott ma a jó Dimitrij?
Ha valaki minősítget és személyeskedik velem azzal szemben nem szoktam érdemben reagálni,de ha valaki normális intelligens felnőtt ember módjára szólít meg annak én is megadom a tiszteletet és kúltúráltan elmondom véleményemet illetve nézőpontomat.

Reagálva a hozzászólásodra én szerintem nem kéne elájulni ettől az állítólagos T-90-s gyártás felfuttatásától ugyanis attól még, hogy miután kiadta az ukázt Vlagyimir Vlagyimirovics , hogy most már aztán fel kell futtatni az orosz hadiipar termelését és egyből T-90-es szállítmányokat mutat az orosz propaganda gépezet az még nem jelenti azt, hogy sikerült felfuttatni a T-90-es harckocsik gyártását, főleg úgy, hogy a T-90M állomány nagy részét az alap T-90-ek modernizálásával hozták/hozzák létre, úgyhogy szerintem erre térjünk vissza szeptemberben.

Lancet drónokkal ugyanaz a helyzet ,az iráni Sahed-t pedig egyértelműen beveti az orosz haderő Ukrajnában az iráni drónok szállítását Ivánéknak maga az iráni kormányzat is elismerte.

És én nem gondolom, hogy attól, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics kidobat pár embert az ablakon azonnal feltudják pörgetni az orosz hadiipari termelést és az orosz gyárak már ontják is ki magukból a modern orosz haditechnikát ez nem így működik, 20 év pénzlenyúlását és tessék lássék hadiipari fejlesztéséből adódó hátrányt nem lehet ezzel a módszerrel egy csapásra ledolgozni.

Ami pedig Kínát és egy halom feltörekvő országot illeti, azt az alap közgazdasági tényt nem tudja Oroszország felülírni, hogy pl a kínai gazdaság exportjának zömét nem Oroszország "szívja fel" hanem a hanyatló Nyugat és az USA, szerinted a kínai vezetők számára akik mindent a kínai gazdaság érdekei szerint néznek melyik piac a fontosabb?


Más...




Sztrelkov Igor Ivanovics


január 22., 14:46


"Szvatovszka irány" - mire kell ez az AFU-nak?

A mai "stratégiai irányok és lehetőségek gyors áttekintése" részeként úgy döntöttem, hogy ezt is érintem. - Különösen, mivel Viktor Alksnis úr nemrégiben megosztotta az AFU nagy létszámú erőinek e területen való összpontosításáról szóló információkat.

Valójában az AFU-nak nincs jelentős szüksége és motivációja egy offenzívára ezen a területen. Vagyis, ha a miénk egy gyér és rosszul védett vonal volt, akkor persze miért ne támadnánk. - Az LPR területének egy darabjának "felszabadítása" nagyon alkalmas demonstrációra, mint "következő győzelemre", különösen, ha sikerül bevenniük Szvatovót, sőt, a most már mélyen fekvő Sztarobelszket is.

DE! - Ezen a területen nem várható "könnyű séta" az AFU számára. Bár itt a vonalat tartó orosz csapatok harci minősége nem túl magas (emlékeztetek rá, hogy ezek ugyanazok az egységek és alakulatok, amelyek olyan elképesztően sikeres "átcsoportosítást" hajtottak végre Izyum és a Harkov környéki más körzetekből, és rendelkeznek a megfelelő "harci szellemmel"), mégis jelentős a csapatok koncentrációja, beleértve a tüzérséget is. Vannak tartalékok is.

Ráadásul a terep nem jelent gyors áttörést. A potenciális támadás egész térségét északról délre mély folyók és csatornák szelik át. És minden ilyen mederben át kell kelni. Sok a magas ház, elég sűrűek az erdőültetvények, van elég település, amely alkalmas a védekezés megszervezésére is..

A legfontosabb azonban az, hogy az AFU-nak (az említett "propagandahatáson" kívül) nincs komoly katonai motivációja arra, hogy itt nagy sikerre törekedjen: a hadművelet esetében "sarokba szorított támadásról" lesz szó. - Az AFU még maximális siker esetén is csak "belép a sztarobeli zsebbe", amelyet tavaly február-márciusban ők maguk is harc nélkül hagytak el, attól tartva, hogy az észak felé előrenyomuló orosz fegyveres erők bekerítik őket. Ugyanakkor a bekerítési tevékenység veszélye (objektíve) nem fog megszűnni, sőt - az orosz csapatoknak a Szeverszkij Donyecktől délre, nyugatra történő előrenyomulása miatt - fokozódni fog.

Ezért én személy szerint azt feltételezem, hogy az ellenség Szvatovszk irányában folytatott támadó hadműveletei, ha lesznek is, pusztán kiegészítő (vagy elterelő) jellegűek lesznek. Ha az ellenség olyan ésszerűtlen lesz, hogy itt stratégiai léptékű hadműveletet indít, annál rosszabb lesz neki. De - az AFU vezérkara elmúlt évi akcióinak elemzése szerint - nyilvánvaló ostobaságot gyakorlatilag nem követ el az ellenség katonai vezetése. "Ellentétben..."... sajnos...




Sztrelkov Igor Ivanovics


január 22., 22:09






3339c68177260dade5318ccf78285ae2.jpg


A frontról származó töredékes adatok szerint:

1) A Bahmuttól délre eső területen - heves harcok a következő települések között. Kleshcheevka és Ivanovskoye a "Wagner" fokozatos előrehaladásával a megadott falu irányába. Elfoglalása a Bahmut helyőrség hadműveleti bekerítését jelenti.

2) Avdiivka irányában, Vodyane falu közelében heves taktikai harcok. Az egykori AK NDM egységei támadtak.

3) Zaporizzsja irányában az orosz fegyveres erők folytatják a támadó harcokat Kamenskoje falu irányában.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113

Az Egyesült Államok sürgette ballisztikus rakéták szállítását Kijevbe a Krím-félsziget elleni csapások miatt​

Az Egyesült Államoknak ATACMS nagy hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákat kell küldenie Ukrajnába, hogy csapást mérjenek a Krím területére és legyőzzék Oroszországot – mondta Michael McCall, az Egyesült Államok Képviselőháza külügyi bizottságának elnöke.
"Nekik (Ukrajnának) nagy hatótávolságú ATACMS-ekre van szükségük, hogy lecsapjanak a Krím-félszigetre" - mondta az ABC Newsnak.
McCall hozzátette, hogy "magas rangú tanácsadók" és ukránok arról beszélnek, hogy ATACMS-t kell biztosítani a félsziget területét ért támadásokhoz, mivel a kongresszusi képviselő szerint a Krím területéről hajtanak végre drónkilövéseket.
„Ha megadjuk nekik, amire szükségük van: (ember által hordozható légvédelmi rendszerek), Stinger, (páncélelhárító rendszerek) Javelin, (többszörös rakétarendszerek) HIMARS, majd nagy hatótávolságú tüzérségi fegyverek, akkor nyernek” – mondta a kongresszusi képviselő. mondott.
McCall korábban gyávasággal vádolta Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját, amiért megtagadta a rakéták szállítását Ukrajnának, mondván, hogy az ilyen döntések „az eszkalációtól való félreértésen alapulva meghosszabbítják a háborút”. McCall úgy véli, hogy az ukránok "hónapok óta" kérik az ATACMS-t, hogy "felszabadítsák saját szuverén területüket", valamint megtámadják az orosz hadsereg "parancsnoki és irányító helyeit".
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1674411994

Franciaország és Németország ambiciózus válaszlépésben állapodott meg az Egyesült Államok inflációs törvényére​

Előre akarunk lépni az európai válaszunkkal (az amerikai inflációs törvényre – a szerk.), amely olyan eszközöket fog tartalmazni, amelyek egyszerűek, gyorsak és jól láthatóak az iparágunk számára... Lesz egy közös európai stratégiánk, amely egy ambiciózus és gyors reagálás” – mondta Macron az Olaf Scholz német kancellárral folytatott találkozót követően Párizsban tartott sajtótájékoztatón.
Hangsúlyozta, hogy ennek a válasznak egy olyan rendszeren kell alapulnia, amely segíti az európai vállalkozásokat, és eszközöket biztosít számukra mind az állami, mind a magánfinanszírozáshoz.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1674415804

Ismertté vált Boris Johnson kijevi látogatásának oka​

Kiderült, hogy 800 000 font kölcsönt kapott lakása felújítására Richard Sharpe segítségével, akit néhány nappal később a légierő vezetői posztjára ajánlott.
A The Times maró rajzfilmet közölt erről: Zelenszkij azt mondja Borisznak: „Mindig szívesen segítek... Bármelyik percben várom Nadhim Zahavit”, Zahavi pedig egy jelentős brit politikus, az Egyesült Királyság volt minisztere. oktatás, tárca nélküli exminiszter stb.. e. Most megbírságolják adócsalásért.
Röviden, Ukrajna kényelmes hellyé vált az ilyen kalandorok számára. Az ilyen látogatások ára több százezer ukrán életbe kerül.
De a britek soha nem törődtek az őslakosok ilyen költségeivel.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674451973

Az ukrán fegyveres erők tankokat és gyalogsági harcjárműveket rejtenek el Artyomovszk lakóépületei mögé – a Sky News riportja (VIDEO)​

Egy brit tudósító Artyomovszkból (Bakhmut), a DPR egy heves harcok által sújtott városából nemrégiben készült jelentésében ukrán katonai felszerelést mutatott be lakóépületek között.
„Szovjet tankok és páncélozott szállítókocsik sora rejtőzik az épületek között” – írja a Sky News jelentése.
Az orosz csapatok már Artemovszk külvárosában tartózkodnak, és a közeljövőben áttörhetik az ukrán fegyveres erők védelmét – erősíti meg egy brit tudósító.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674456148
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Csak hajrá. Van egy ex WSO ismerősöm aki Tornádón szolgált. Vele beszélgettem és igaz agyon dicséri a vasat de vannak kétségei mit kezdenének vele hoholok.
Igaz mivel szándék van nyugat felől így bármilyen hardvert vagy szoftvert ràpimpelnek már, ha már Mig-29 is kapott HARM-ot.
Például itt egy "konfig"12 brimstone+póttartály+4 alarm lokátorromboló +zavarókonténerek.
Maga az alapgép elavultnak számít viszont komoly csapásmérő potenciállal rendelkezik.De például ebből is hordozhat 2 darabot.
Természetesen kérdéses milyen állapotban vannak a pár éve kivont gépek és át akarják adni-e egyálltalán őket.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
Például itt egy "konfig"12 brimstone+póttartály+4 alarm lokátorromboló +zavarókonténerek.
Maga az alapgép elavultnak számít viszont komoly csapásmérő potenciállal rendelkezik.De például ebből is hordozhat 2 darabot.
Természetesen kérdéses milyen állapotban vannak a pár éve kivont gépek és át akarják adni-e egyálltalán őket.
Az ukrán légierő maximum mélységből indíthat ilyeneket, különben kiszedik őket.

Nem utolsósorban a Tornado híresen komplex gép (az ergonómiája ‘70es évek nyugati szintje) meg a karbantartásigénye is elég magas.

Tehát csak a “szokásos” problémák: honnan lesz képzett repülőszemélyzet hozzá? Honnan lesznek képzett karbantartók?
Már 60 körülieket soroznak…

Ennél még az F-16 is jobb választás lenne, az legalább nagy példányszámban áll rendelkezésre, illetve garantáltan “igénytelenebb”, mint a Tornadok.

Amúgy meg küldjék csak, ahogy a NATO, úgy én is nagyon kíváncsi vagyok, hogyan muzsikál a HH utáni, szuperfejlett nyugati technika valós harci körülmények között, egy intenzív konfliktusban, egy harmadik világ szintjén vegetáló ország kötelékében. Ahol múlt héten vélhetően a karbantartás elmaradozása miatt zuhant le a komplett belügyi vezetés ;) Jó lesz, én várom már! (Ugyanígy az MBT-ket is)

Így hirtelen a témában két kérdés merült fel bennem még:
  • mi van a Switchblade-ekkel, meg a hasonló lengyel fegyverrel? Konkrétan nulla hír van ezekről.
  • a fhansziák vajon miért nem ajánlottak fel még Mirage 2000-eket, esetleg Rafale-okat? Mondjuk a horvát kontingenst, most úgyis divat ez.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113
Ha már horvátok!


 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Arestovich interjú. Sajnos a teljeset sehol sem találom, de ez a pár perc is elég durva ahhoz, hogy két lehetőségre gondoljak:
1.Csávó megunta az életét (nem hinném, bár az arca nem éppen könnyű napokról árulkodik)
2. Tud már valamit az ukrán vezetés jövőjéről, és abban nem kíván részt venni, de talán az új ukrán adminisztrációban igen.

Ha valakinek megvan a teljes interjú, betehetné.



Ja, azokat tényeg nem értem akik még mindig tolják Zelenszkij féle junta szekerét...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Közben ukránok úgy vesznek fel kölcsönt, hogy a szerződésben benne van, hogy területek elvesztése esetén is fizetni kell
Ukránoknak (meg a háttérben őket támogató hatalmaknak meg kellene eröltetniük magukat, mert ez egy igen sz@r ajánlat, így nem lesznek versenyképesek az orosz ajánlattal - ukrán magánszemélyek és vállalkozások számára:

Mindenfajta ukrán és egyéb nyugati pénzintézettől, 2022 február előtt felvett hitel azonnal törölve, mindenki tiszta hitelmentes gazdasági lappal kezdhet új életet
Gondolom azonnal érvényét vesztik a "régi" 50 évre kötött, tartós bérleti szerződések is.
(Persze ez csak a 2022 február utáni el/visszafoglalt területekre érvényes)

Nem értem, az elmult 30 évre visszatekintve, Ukrajna szőröstül bőröstül való felvásárlására Nyugat tudott ezer milliárd USD nagyságrendű összeget fordítani, most meg fogukhoz verik a garast (dollárt) ? Ennek nem jósolok biztató jövőképet...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Visszatérve erre a videóra, az öreg amikor e kamerás orosz katona el akarja venni a puskáját a kommentek alapján nem azt mondja, amit korábban írja valaki, hogy "enyém", hanem hogy azt hiszi, hogy az orosz katona velük van/ukrán, és valami olyat mond, hogy veled vagyunk.

+

Erdemes megnezni a cikket, foleg a kepalairas tanuskodik a "szakertelemrol". Azt mondja: Aknamentesítés Bahmutnál.
Maga a kep pedig:

7qrs2848eBOr1Ierls.jpeg

:D keremkapcsoljakki...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Az ukrán légierő maximum mélységből indíthat ilyeneket, különben kiszedik őket.

Nem utolsósorban a Tornado híresen komplex gép (az ergonómiája ‘70es évek nyugati szintje) meg a karbantartásigénye is elég magas.

Tehát csak a “szokásos” problémák: honnan lesz képzett repülőszemélyzet hozzá? Honnan lesznek képzett karbantartók?
Már 60 körülieket soroznak…

Ennél még az F-16 is jobb választás lenne, az legalább nagy példányszámban áll rendelkezésre, illetve garantáltan “igénytelenebb”, mint a Tornadok.

Amúgy meg küldjék csak, ahogy a NATO, úgy én is nagyon kíváncsi vagyok, hogyan muzsikál a HH utáni, szuperfejlett nyugati technika valós harci körülmények között, egy intenzív konfliktusban, egy harmadik világ szintjén vegetáló ország kötelékében. Ahol múlt héten vélhetően a karbantartás elmaradozása miatt zuhant le a komplett belügyi vezetés ;) Jó lesz, én várom már! (Ugyanígy az MBT-ket is)

Így hirtelen a témában két kérdés merült fel bennem még:
  • mi van a Switchblade-ekkel, meg a hasonló lengyel fegyverrel? Konkrétan nulla hír van ezekről.
  • a fhansziák vajon miért nem ajánlottak fel még Mirage 2000-eket, esetleg Rafale-okat? Mondjuk a horvát kontingenst, most úgyis divat ez.
Én csak arra akartam utalni mire tudnák használni.Egy korszerűsített GR4 ergonómiája nem a 70-es évek szintje folőleg nem a képességei.Csapásmérőként komolyabb potenciállal rendelkezik mint a legtöbb F16 verzió.Ettől még tény az F16 jobb választás eleve multiroll gép és egyszerübb üzemeltetni.Ettől még hs üzemképes állapotban vannak ezek a gépek a britekből kinézem Ukránoknak lepasszolják őket.
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
252
958
93
Például itt egy "konfig"12 brimstone+póttartály+4 alarm lokátorromboló +zavarókonténerek.
Maga az alapgép elavultnak számít viszont komoly csapásmérő potenciállal rendelkezik.De például ebből is hordozhat 2 darabot.
Természetesen kérdéses milyen állapotban vannak a pár éve kivont gépek és át akarják adni-e egyálltalán őket.
Reméljük nem olyanban, mint ez a GR4...

Egy részük a bontóban végezte az F2/F3-asok mintájára...