[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Én csak arra akartam utalni mire tudnák használni.Egy korszerűsített GR4 ergonómiája nem a 70-es évek szintje folőleg nem a képességei.Csapásmérőként komolyabb potenciállal rendelkezik mint a legtöbb F16 verzió.Ettől még tény az F16 jobb választás eleve multiroll gép és egyszerübb üzemeltetni.Ettől még hs üzemképes állapotban vannak ezek a gépek a britekből kinézem Ukránoknak lepasszolják őket.
ezeket csak legénységgel és kiszolgáló személyzettel van értelme "lepasszolni" szerintem.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113

Oroszok Az Igazság Oldalán
Észt nagykövetnek február 7-én el kell hagynia az Orosz Föderációt - Lavrov

Vélemény?
Amilyen külpolitikai irányvonalat visznek mostanság - meg Lettország és Észtország is - nem csodálkozom rajta. Kb az agresszív Csivava jut róluk - a balti államokról - eszembe az utóbbi időben.
 
K

Kopi2000

Guest
"Azok az oroszok, akik tagadják, hogy holttesteket hagytak volna el, elfutnak anélkül, hogy visszanéznének"




"Az oroszok, akik autókkal szállították holmijukat Bakhmutba, tüzérségi tűz célpontjává váltak

Az ukrán Nemzeti Gárda donyecki egysége csapást mér az orosz csapatokra....​

 
W

Wilson

Guest

Lengyelország engedélyt fog kérni Németországtól a Leopard átadására, de mindenképp ad tankokat – PM....​


2023. január 23., hétfő, 11:57


Lengyelország Németországhoz fordul engedélyért, hogy Leopard tankokat küldjön Ukrajnába, de ha nincs is ilyen hozzájárulás, egy „kis koalíció” részeként átadja a harckocsikat.

Ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilatkozta , írja a " European Truth " a TVN24 -re hivatkozva .

Morawiecki szerint a hivatalos beleegyezési kérés Berlinbe küldése "másodlagos" ügy. Hozzátette: "a remény szikrája" a német külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozata volt Németország egyetértésében ebben a kérdésben.

"A nyomásnak van értelme. Erőfeszítéseink egy olyan államkoalíció létrehozására, amelyek segíteni akarnak ebben a drámai ukrajnai küzdelemben, hatékonynak bizonyulnak" - mondta.

Hozzátette: "folyamatosan nyomást gyakorolunk a berlini kormányra, hogy biztosítsa a tankjaikat".

"Több mint 350 aktív Leopárd van náluk, és körülbelül 200 raktárban. Valóban segíthetnek Ukrajnának, amely ma harcol. Ez a harc egyben a biztonságért, az európai békéért való harcot is jelenti" - tette hozzá.



Arra a kérdésre, hogy Lengyelország kérte-e már Németországtól a szállítási engedélyt, azt válaszolta: "Kérelmezni fogjuk az engedélyt, de ez másodlagos kérdés."


"Ha végül nem is kapjuk meg ezt a hozzájárulást, egy kis koalíció keretein belül - még ha nincsenek is benne németek - akkor is a többiekkel együtt tankokat szállítunk Ukrajnába. Feltételünk, hogy legyen legalább ilyen kis államkoalíció jelenleg" - mondta.

Boris Pistorius német védelmi miniszter előző nap türelmet kért a Leopard 2 harckocsik ukrajnai szállításáról szóló döntés meghozatalakor.

Emlékezzünk vissza, a német külügyminisztérium vezetője azt mondta, Berlin nem bánná , ha Lengyelország német gyártmányú Leopard 2 tankokat küldene Ukrajnába.





Észtország minden 155 mm-es tarackját átadja Ukrajnának a rekordsegélycsomag részeként...​


2023. január 23., hétfő, 11:13


Észtország a múlt héten bejelentett, Ukrajnának szánt rekordméretű katonai segélycsomag részeként felajánlja az összes 155 mm-es tarackját.

Ezt Kaimo Kuusk észt ukrajnai nagykövet jelentette ki, írja az " European Truth ".

"Minden 155 mm-es tarackunkat Ukrajnának adjuk. És precedenst akarunk ily módon teremteni, hogy más országoknak ne legyen kifogásuk, miért nem tudják ellátni Ukrajnát a háború megnyeréséhez szükséges fegyverekkel" - mondta Kaimo észt ukrajnai nagykövet. Kuusk.

A nagykövet bejelentette a fegyverek listáját is, ami megegyezik az észt médiában korábban megjelent információkkal: ezek "tucatnyi" 155 mm -es FH-70 és 122 mm-es D-30 tarack; több ezer 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedék; több száz M2 „Karl-Gustaf” páncéltörő gránátvető lőszerrel; és atüzérségi egységek támogatásának eszközei.

Az észt testvéreknek!

Az országban található összes 155mm-es tarack átadása - jó akaratról és helyes férfiasságot mutató tse!

A mi és a te szabadságodért! az orosz albirodalom megsemmisül. pic.twitter.com/a9e0bMl5c4
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov) 2023. január 23

Az Ukrajnának nyújtott észt katonai segélyek teljes összege már meghaladta az észt GDP 1%-át.







Sztrelkov Igor Ivanovics


január 23., 10:40




a2ece37fdc2ea26dee7c6b7a0dfe2dde.jpg



A jelentések szerint az orosz fegyveres erők teljesen átvették az irányítást Kamenszkoje falu felett, Vasziljevkától északra, a Zaporizzsja víztározó partján.

Mit is jelent ez?

- Igen, semmi különös dolgot, taktikai előrelépés. Úgy tűnik, az offenzíva folytatódik, frontálisan megy, anélkül, hogy mélyen áttörné a frontot.



Olaszország és Franciaország a SAMP/T légvédelmi komplexumot készíti elő Ukrajna számára​


2023. január 22



Olaszország Franciaországgal együtt befejezi a SAMP/T légvédelmi rakétakomplexum előkészítését az Ukrajnába történő átszállításra.


Ezt Antonio Tajani, az olasz külügyminisztérium vezetője nyilatkozta a Corriere della Serának adott interjújában .

Tajani elmondta, hogy Olaszország már öt katonai segélycsomagot nyújtott Ukrajnának mintegy 1 milliárd euró értékben.


Olaszország már a hatodik csomagot készíti elő, amely légvédelmi rendszereket tartalmaz.

" Franciaországgal együttműködve véglegesítjük a SAMP/T kiszállítását, és ezen kívül további olyan intézkedéseket is tervezünk, amelyeket nem hozunk nyilvánosságra " - mondta a miniszter.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter.  Fotó a közösségi hálózatokról
Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Fotó a közösségi hálózatokról..


 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
T-90M harckocsik a fronton
9N156-1 Kornet ATGW
pwa_vertical_1280_7f3d5ac560bfa9573f2f40a6a94c8357.jpg

1647107150_553156_91.jpg

1042696010_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_3492b9aa13f01914cf4f68979e04d2c9.jpg
649b454ed4359564eae46ae64c9a915e.jpg

bd3bd13202be5b76fcad15c42ac79fb0149f0f8aa_1495_997.jpg

Közel 30 éve többen azt jósolták, hogy leáldozott a harckocsi fegyvernemnek. Sokan le is építették rendesen, most meg szerintem reneszánszukat élik. Viszont mennyiség kell belőle és szerintem a légierőnél is. Jól kiképzett tartalékos állomány nélkül egy komoly háborút nem lehet megnyerni. Nem tudom, hogy jó pár kormány miért akar egyre jobban egymásra licitálni? A végén lehet, hogy pont ezért lesznek a legnagyobb pácban majd. Először ukránok ukránokkal harcoltak, de most már szinte mindenki benne van, vagy lesz. Nem lesz ez így jó. Most még mi kibicek vagyunk, de ha felrobbantják a játék termet, mi is megyünk a lecsóba.
Fog ott még nemsokára a lett és litván nagykövet is, de lehet a lengyel is követi őket.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Én csak arra akartam utalni mire tudnák használni.Egy korszerűsített GR4 ergonómiája nem a 70-es évek szintje folőleg nem a képességei.Csapásmérőként komolyabb potenciállal rendelkezik mint a legtöbb F16 verzió.Ettől még tény az F16 jobb választás eleve multiroll gép és egyszerübb üzemeltetni.Ettől még hs üzemképes állapotban vannak ezek a gépek a britekből kinézem Ukránoknak lepasszolják őket.
A HMI a Tornadoban továbbra is nagyon ergya egy F16hoz (akár a nem éppen kurrens MLU-hoz) képest. De ahogy írtam, képezzék csak ki Taraszékat, aztán lássuk, mire képes a túrós hátú közös ló egy ilyen konfliktusban.
Nagy vízválasztó lesz, mindenesetre, ha megtörténik bármilyen nyugati vadász átadása - egy ilyen komplexitású fegyverrendszertől az ukránokat tápoló országok is többet várnak majd, mint a mostani (szárazföldi) vasaktól. Egy APC/IFV-nél még elmegy ez az ukrán "használjuk amíg szét nem esik, utána átülünk a következő roncsba" mentalitás, és ami azt illeti a szervizhátterük hiányát tekintve nincs is nagyon más lehetőségük.

De egy vadászbombázó érzékeny műszer, illetve ha ott valami TMK elmarad, akkor jó eséllyel azonnal veszteség lesz belőle. Ezért is reagáltam a korábbi, hasonló ötleteidre azzal, hogy a gépek fizikai leszálítása-átadása még a legyegyszerűbb része a képletnek.

+szerk: Amire egy Tornadot használnának a hiperszuper brit rakétákkal, azzal nagyságrendileg egy kategória lenne az ATACMS (és egy kicsivel lejjebb a GLSDB). Ezekre pedig már van indító meg személyzet is.

+szerk2: A britek elvileg adtak át Starstreak AD rendszereket is, azokkal mi történt?
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
337
1 945
93
Laikusként, kívülről azt látom, hogy Európában, illetve az II. VV óta szint az egész világon, ilyen méretű, és stílusú háború nem zajlott.
A technika fejlődésével, a messzemenően túlárazott haditechnikai eszközök miatt, és a rosszul felmért kockázatok miatt, két állam kivételével, mindenki az amerikai totális légifölényen alapuló, mozgó, nagy távolságból megvívott harcokhoz alakította a haderejét.
Drasztikusan csökkent a létszám, egy II. VV-s haderőhőz nem is mérhető nagyságú csapatok vannak.
Az orosz haderő átállt a front típusú háborúra, szörnyű emberveszteség árán, de megtehetik, mert hatalmas technikai tartalékkal rendelkezik, hatalmas lőszer készlettel. Ilyen méretű készlettel csak az USA rendelkezik, és nagyon komoly kérdés lenne, meddig tűrné az amerikai belpolitika, hogy katonáit elvéreztesse egy ilyen strílusú háborúban, mert meglátásom szerint amerikai csapatokkal is hasonló lenne a veszteség ráta. Egy kivétel lenne, ha a front Alaszkában lenne.
Biztos vagyok benne hogy a vezérkarok nap mint nap elemzik az aktuális helyzetet, biztos ők is felmérték azt amit én egyszerű laikusként látok. Ennek tükrében nem értem ezt az eszetlen fegyverküldést, önlefegyverzést. Nem "jobb" lett volna hagyni vereséget szenvedni az ukrán államot, és megtudni hogy az orosz csapatok milyen stratégia szerint viselkednek egy ilyen helyzetben.
Szép dolog, hogy elküldök mindent ami mozog, de ha át kell strukturálni a hadsereget, a tartalékos rendszert, az esetleges sorozás valamilyen formáját, akkor ezek az eszközök elavultságuk dacára fontos eszközök lesznek. Nem irigylem az európai vezérkarokat, mert nem erre készültek. Fontos a kiberháború, de ott ahol a kiélezett gyal. ásó lesz a döntő fegyver, ott másodlagos ez a probléma kör.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Ukrajna számára végleg nincs biztató jövőkép. Most éppen tanúi vagyunk egy ország kivégzésének, kizsigerezésének, ami után csak lerágott csontok fognak maradni. Igy, vagy úgy. Mindegy, melyik fél “győz”.
Tanúsíthatom, hogy ez a folyamat már vagy 30 évvel ezelőtt elkezdődött, mikor az Ukrajnában gomba módjára elszaporodó bankok némelyike irreálisan magas kamatot kíváltak a lakossági és intézményi befektetőknek, és egy két hónap alatt felszippantották mindenki megtakarított, nékülözhető pénzét, majd az egyik napról a másikra "elfelejtettek" kinyitni.

Érdekes módon a mai napig nincsenek meg a tettesek, és nem történt az ügyben állami kártérítés sem (Egy Bank lenne a legnagyobb rabló? Mármint aki ilyen nyíltan mer dolgozni.. Ez csak Ukrajnában lehetséges..)

Így Kárpátalján is le lett nullázva , pedig szinte ennek a térségnek voltak a legtöbb megtakarítása, főleg a határ menti kereskedelemből kifolyólag..

A lakosság vagyonát, keresetét ez után már gondosabban , de más, törvényesnek tűnő módszerekkel kezdték el csökkenteni pld nagyító alatt nézhető fizetés - cserébe az államilag erősen támogatott - minimális rezsivel.. Ugye kicsit ismerős?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 423
12 041
113
Arestovich interjú. Sajnos a teljeset sehol sem találom, de ez a pár perc is elég durva ahhoz, hogy két lehetőségre gondoljak:
1.Csávó megunta az életét (nem hinném, bár az arca nem éppen könnyű napokról árulkodik)
2. Tud már valamit az ukrán vezetés jövőjéről, és abban nem kíván részt venni, de talán az új ukrán adminisztrációban igen.

Ha valakinek megvan a teljes interjú, betehetné.



Ja, azokat tényeg nem értem akik még mindig tolják Zelenszkij féle junta szekerét...


Szerintem meg új pozíciójában szimplán ő lett az ukrán Sztrelkov.
A hinni akarókat eteti.


 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 558
80 896
113
T-90M harckocsik a fronton
9N156-1 Kornet ATGW
pwa_vertical_1280_7f3d5ac560bfa9573f2f40a6a94c8357.jpg

1647107150_553156_91.jpg

1042696010_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_3492b9aa13f01914cf4f68979e04d2c9.jpg
649b454ed4359564eae46ae64c9a915e.jpg

bd3bd13202be5b76fcad15c42ac79fb0149f0f8aa_1495_997.jpg

Közel 30 éve többen azt jósolták, hogy leáldozott a harckocsi fegyvernemnek. Sokan le is építették rendesen, most meg szerintem reneszánszukat élik. Viszont mennyiség kell belőle és szerintem a légierőnél is. Jól kiképzett tartalékos állomány nélkül egy komoly háborút nem lehet megnyerni. Nem tudom, hogy jó pár kormány miért akar egyre jobban egymásra licitálni? A végén lehet, hogy pont ezért lesznek a legnagyobb pácban majd. Először ukránok ukránokkal harcoltak, de most már szinte mindenki benne van, vagy lesz. Nem lesz ez így jó. Most még mi kibicek vagyunk, de ha felrobbantják a játék termet, mi is megyünk a lecsóba.
Fog ott még nemsokára a lett és litván nagykövet is, de lehet a lengyel is követi őket.
Mi ez a T90 rambózás egyedül, na meg városban? Nooormális?

A kérdésem az lenne, hogy minek álljon majd meg az orosz ha már felturbózta a gyártást, behívott rakat tartalékost, harci tapasztalatot szerzett a sereg, ha ez a kretén Európa elszórja a védelmi felszerelését? Ingyen behúzhatnak bármilyen országot. A végén még III. Károlyt se koronázzák meg, héló!

Mit kockáztat? Annyit, mint a nyugat, atomháború nélkül pedig kb. semmit. Főleg, mert kizárt, hogy atommal válaszoljanak. Elrettenteni, ja, jó az atom, de eddig aki tökös volt, az az orosz. Megtámadta Ukrajnát, pedig nem hitte volna sok mindenki. Na róluk tényleg el tudom képzelni, hogy atomfegyvert vetnek be, viszont max. vereség előtt. De az USA és az EU NATO ugyan miért atomozná le magát önként? Mire volt akkor jó a nagy ukránszeretet, ha a vége ugyanaz? Leesett ez nekik? Nem. Na ez a szomorú, a béke, amit kockáztatnak marhára törékennyé vált, és mindezt totál feleslegesen. A Baltiak önként mennek csatlakozni az Orosz Birodalomhoz, szinte harc nélkül, ha így folytatják ...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Wagneresek egy a juntához tartozó Mi-8ast lőttek le Artyomovszk térségében.
kis egészségügyi kocogás Ugledárnál
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Mi ez a T90 rambózás egyedül, na meg városban? Nooormális?

A kérdésem az lenne, hogy minek álljon majd meg az orosz ha már felturbózta a gyártást, behívott rakat tartalékost, harci tapasztalatot szerzett a sereg, ha ez a kretén Európa elszórja a védelmi felszerelését? Ingyen behúzhatnak bármilyen országot. A végén még III. Károlyt se koronázzák meg, héló!

Mit kockáztat? Annyit, mint a nyugat, atomháború nélkül pedig kb. semmit. Főleg, mert kizárt, hogy atommal válaszoljanak. Elrettenteni, ja, jó az atom, de eddig aki tökös volt, az az orosz. Megtámadta Ukrajnát, pedig nem hitte volna sok mindenki. Na róluk tényleg el tudom képzelni, hogy atomfegyvert vetnek be, viszont max. vereség előtt. De az USA és az EU NATO ugyan miért atomozná le magát önként? Mire volt akkor jó a nagy ukránszeretet, ha a vége ugyanaz? Leesett ez nekik? Nem. Na ez a szomorú, a béke, amit kockáztatnak marhára törékennyé vált, és mindezt totál feleslegesen. A Baltiak önként mennek csatlakozni az Orosz Birodalomhoz, szinte harc nélkül, ha így folytatják ...
Egyelőre az ukránokkal sem bírnak.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
no, miújság hoholisztánban fanok?
Zaporozsija irányban mi lesz? Mennek darálódni az ukrik megint?
Vagy a hohol-propiban még mindig Soledart védik? :)

@dudi "Egyelőre az ukránokkal sem bírnak."
Soledariak, Zaporozsijaiak, köszönik szépen, ők is így látják. Tudod, az a több 10 ezer, aki már a föld alatt van.
tényleg itt tartanak még páran?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Spectator cikk a brit tankpkrol. Full ajnarozas. Na majd kiderul ha egyaltalan eljutnak a frontig.

Hirek a csitai 103-as javitouzemrol ahol a modernizalt T-62M-ek keszulnek. 3 muszak, heti 6 nap, de hatalmas a jelentkezes igy szerintem folyamatos lesz a termeles hetfotol hetfoig hamarosan. Eddig 62 db T-62 semmisult meg a cikk iro szerint.

T-90 vs Leopard2 joslas. Allitolag a nemetek 12-t megengedtek a lengyeleknek hogy atadjanak.

Die Welt riport nemet zsoldosokrol Ukrajnaban.