[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A Pentagon hatszorosára növeli a tüzérségi gyártást Ukrajna számára..

WASHINGTON - A Pentagon azon van, hogy két éven belül 500 százalékkal növelje a tüzérségi lövedékek gyártását, és ezzel a koreai háború óta nem látott szintre emelje a hagyományos lőszerek előállítását, miközben dollármilliárdokat fektet be az ukrajnai háború okozta hiányok pótlására és a jövőbeli konfliktusok esetére szánt készletek felhalmozására.

A hadsereg jelentése szerint az erőfeszítés, amely gyárak bővítésével és új gyártók bevonásával jár, része az amerikai védelmi ipari bázis "közel 40 éve legagresszívabb modernizációs erőfeszítéseinek".

A tüzérségi gyártásba történő új beruházás részben a valóságnak tett engedmény: Míg a Pentagon arra összpontosít, hogy a háborúkat a drágább precíziós irányítású fegyverek kis darabszámával vívja, addig Ukrajna nagyrészt irányítatlan lövedékeket kilövő ágyúkra támaszkodik.

Mielőtt Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, az amerikai hadsereg havi 14 400 nem irányított lövedék előállítása elegendő volt az amerikai hadsereg hadviselési módjához. A kijevi fegyveres erők ellátásának szükségessége azonban arra késztette a Pentagon vezetőit, hogy szeptemberben megháromszorozzák, majd januárban ismét megduplázzák a termelési célokat, hogy végül havi 90 000 vagy még több lövedéket tudjanak gyártani.
Az irányítatlan tüzérségi lövedékek váltak a 11 hónapja tartó konfliktus sarokkövévé, az ukrán és az orosz csapatok naponta több ezer tüzérségi lőszert lőnek ki egymásra a több mint 600 mérföld hosszú frontvonalon. Valószínűleg ezek a fegyverek felelősek a háborús veszteségek legnagyobb százalékáért, amelyet amerikai tisztviselők mindkét oldalon több mint 100 000-re becsültek.

A hadseregnek a tüzérségi gyártás bővítésére vonatkozó döntése az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy az Egyesült Államok azt tervezi, hogy támogatja Ukrajnát, függetlenül attól, hogy meddig tart a háború.

Az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött lőszerek között nem csak a 155 milliméteres lövedékek szerepelnek a tüzérségi lövegekhez, hanem a HIMARS rakétavetőkhöz való irányított rakéták, több ezer légvédelmi és páncéltörő rakéta és több mint 100 millió lőszer a kézifegyverekhez.

A jelenleg gyártásban lévő tüzérségi lőszerek - lényegében robbanóanyaggal töltött nagyméretű acéllövedékeket - nem lehet olyan gyorsan gyártani, mint sok fogyasztási cikket. Bár a gyártás módja lassan változik az egyre növekvő automatizálás és az újabb technológiák révén, a folyamat lényege - az acél vágása, melegítése, kovácsolása és formába hajlítása - nagyrészt változatlan marad.

A védelmi minisztérium új létesítményeket finanszíroz a tüzérségi lőszerek gyártására, és a következő 15 évben évente nagyjából 1 milliárd dollárt költ a kormány tulajdonában lévő lőszergyártó létesítmények korszerűsítésére, hogy növelje az automatizációt, javítsa a dolgozók biztonságát és végső soron gyorsabban készítse el a lőszereket. Csak augusztus óta a Kongresszus 1,9 milliárd dollárt különített el a hadsereg számára erre az erőfeszítésre.

"Tényleg szorosan együttműködünk az iparral, hogy növeljük a kapacitásukat és a gyártási sebességüket" - mondta Christine Wormuth, a hadsereg minisztere a múlt hónapban, hozzátéve, hogy ez magában foglalja "bizonyos alkatrészek azonosítását, amelyek egyfajta fojtó pontok", és "azok beszerzését, hogy megpróbáljuk gyorsabban mozgatni a dolgokat".



"Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője elmondta, hogy az USA már döntött az Ukrajnába szállítandó repülőgépek típusáról, valamint a pilótaképzés feltételeiről."




12 ország megállapodott arról, hogy körülbelül 100 Leopard 2-t szállít át Ukrajnának Ramsteinnél - média...​



2023. január 24., kedd, 17:51



Az Ukrán Védelmi Kapcsolattartó Csoport (Ramstein formátum) múlt heti ülésén tizenkét ország állapodott meg arról, hogy körülbelül 100 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, ha a német kormány beleegyezik az újraexportba.

Ezt egy magas rangú ukrán tisztviselő az ABC Newsnak adott interjújában jelentette be – írja az European Truth .

A forrás szerint Lengyelország és Finnország mellett, amelyek nyilvánosan megállapodtak Leopard 2-je egy részének átadásáról, Spanyolország, Hollandia és Dánia is kész tankokat biztosítani. Ahhoz azonban, hogy a "tankkoalíció létrejöjjön , Németország hozzájárulása szükséges.

A Leopard 2 gyártó országaként Németországnak jóvá kell hagynia az exportengedélyt, ha az országok harmadik országba akarják szállítani tankjaik egy részét.

Az ABC News ukrán forrása kifejtette, hogy Ukrajnában kifogy a lőszerből a szovjet kori harckocsikhoz, és nem tud új lőszert gyártani, "ezért arra kényszerültünk, hogy alternatív útvonalat találjunk".

Felhívta a figyelmet Nagy-Britannia azon döntésére, hogy 14 Challenger 2 harckocsit szállít, azzal érvelve, hogy ez segített "áttörni a falat" a más országokból érkező tankok szállítása terén.

Kedden vált ismertté, hogy Németország kérelmet kapott Lengyelországtól a Leopard 2 tankok Ukrajnába történő reexportálására, a német kormány közölte, hogy ezt a kérést a lehető leggyorsabban meg akarják vizsgálni.





Oroszországnak egyre nehezebb a saját hadserege számára tankokat helyreállítani...​


2023. január 24


Oroszországnak egyre nehezebb a régi szovjet készletekből tankokat helyreállítani az alkatrészek és felszerelések hiánya miatt.


Ezt az egyik blogger vette észre , az orosz média beszámolóját elemezve.

A csaknem egy évig tartó harcok során a páncélozott járművek nagy veszteségei jelentősen csökkentették az orosz harckocsiflottát. Ez arra kényszerítette a megszállókat, hogy kezdjék meg a szovjet páncélozott járműállomány aktív dekonzerválását és korszerűsítését.

A gyártólétesítmények korlátozott kapacitása és a szankciók miatt azonban Oroszország nem tudja gyorsan modernizálni tankjait. Ezért a közelmúltban megjelentek felvételek a szovjet T-80 és T-72 harckocsik ersatz (pótlás) modernizálásának megjelenéséről a fronton .

FnLEsM1XwBk3Ynj.jpg
Orosz T-80-as harckocsi Luhanszk régióban, 2023. január.

Például az orosz T-80BVM harckocsi háború utáni változata jelent meg az orosz propagandisták videóján. Az új francia-fehérorosz „Sosna-U” lövész irányzéka helyett ennél a modellnél a harckocsi egy régi szovjet 1G42-es távolságmérő irányzékot kapott.

Az 1G42 a múlt század 80-as éveiben gyártott szovjet T-80BV alapváltozatának szabványos lövész irányzéka.

A "Sosna-U" irányzékban lévő hőkamera optika hiányának kompenzálására az oroszok lecserélték a régi TPN-3-49 éjszakai irányzékot egy 1PN-96MT-02 irányzékra, amelyet a karakterisztikáról lehet felismerni. képkijelző képernyő a lövész számára.

FnLFpTQXwAk4-22.jpg
1PN-96MT-02 irányzó képernyő egy orosz T-80 harckocsin, 2023. január.

Az 1PN-96MT-02 irányzékot az elavult T-62 harckocsik korszerűsítésére hozták létre, amelyeket exportra előkészítettek és Szíriába szállítottak. Tartalmaz egy hőképes csatornát és egy távolságmérőt.

Az irányzékot Oroszországban szerelik össze. A gyártók szerint rosszabb mutatókkal rendelkezik a célpontok észlelésének és azonosításának tartományára rossz látási viszonyok között (éjszaka), mint a Thales cég ugyanazon francia hőkamerái.

A „Sosna-U” helyett ezeknek az irányzékoknak a felszerelését vették észre az egyik T-72B harckocsin is, amelyek az UralVagonZavod páncélozott harckocsigyárban nagyjavításon és korszerűsítésen estek át.

FnLHs5PXwAESnyM-1.jpg
T-72B az UralVagonZavod páncélozott harckocsigyár modernizálása során, 2023. január.

A harcjárműre a "Kontakt-5" dinamikus védelem hiányos készletét szerelték fel, a "Kontakt-1" dinamikus védelem régi elemeivel keverve. És ugyanazt az irányzékot adják hozzá: 1PN-96MT-02.

Jelenleg ismeretes, hogy a francia Thales cég szállított Oroszországnak Catherine FC hőképező mátrixokat, amelyeket az Essa, Plisa és Sosna-U célzórendszerekben használtak a legújabb orosz páncélozott járművekhez.

A gyártási válság és az ersatz-korszerűsített berendezések megjelenéséig való leépülés az importált alkatrészek eltűnése után kezdődött. Oroszország Ukrajna területén történő teljes körű inváziójának kezdetével a nyugati országok elkezdték elfedni a katonai áruk szállításának árnyékprogramjait a szankciók megkerülésére.

 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113
A Pentagon hatszorosára növeli a tüzérségi gyártást Ukrajna számára..

WASHINGTON - A Pentagon azon van, hogy két éven belül 500 százalékkal növelje a tüzérségi lövedékek gyártását, és ezzel a koreai háború óta nem látott szintre emelje a hagyományos lőszerek előállítását, miközben dollármilliárdokat fektet be az ukrajnai háború okozta hiányok pótlására és a jövőbeli konfliktusok esetére szánt készletek felhalmozására.

A hadsereg jelentése szerint az erőfeszítés, amely gyárak bővítésével és új gyártók bevonásával jár, része az amerikai védelmi ipari bázis "közel 40 éve legagresszívabb modernizációs erőfeszítéseinek".

A tüzérségi gyártásba történő új beruházás részben a valóságnak tett engedmény: Míg a Pentagon arra összpontosít, hogy a háborúkat a drágább precíziós irányítású fegyverek kis darabszámával vívja, addig Ukrajna nagyrészt irányítatlan lövedékeket kilövő ágyúkra támaszkodik.

Mielőtt Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, az amerikai hadsereg havi 14 400 nem irányított lövedék előállítása elegendő volt az amerikai hadsereg hadviselési módjához. A kijevi fegyveres erők ellátásának szükségessége azonban arra késztette a Pentagon vezetőit, hogy szeptemberben megháromszorozzák, majd januárban ismét megduplázzák a termelési célokat, hogy végül havi 90 000 vagy még több lövedéket tudjanak gyártani.
Az irányítatlan tüzérségi lövedékek váltak a 11 hónapja tartó konfliktus sarokkövévé, az ukrán és az orosz csapatok naponta több ezer tüzérségi lőszert lőnek ki egymásra a több mint 600 mérföld hosszú frontvonalon. Valószínűleg ezek a fegyverek felelősek a háborús veszteségek legnagyobb százalékáért, amelyet amerikai tisztviselők mindkét oldalon több mint 100 000-re becsültek.

A hadseregnek a tüzérségi gyártás bővítésére vonatkozó döntése az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy az Egyesült Államok azt tervezi, hogy támogatja Ukrajnát, függetlenül attól, hogy meddig tart a háború.

Az Egyesült Államok által Ukrajnának küldött lőszerek között nem csak a 155 milliméteres lövedékek szerepelnek a tüzérségi lövegekhez, hanem a HIMARS rakétavetőkhöz való irányított rakéták, több ezer légvédelmi és páncéltörő rakéta és több mint 100 millió lőszer a kézifegyverekhez.

A jelenleg gyártásban lévő tüzérségi lőszerek - lényegében robbanóanyaggal töltött nagyméretű acéllövedékeket - nem lehet olyan gyorsan gyártani, mint sok fogyasztási cikket. Bár a gyártás módja lassan változik az egyre növekvő automatizálás és az újabb technológiák révén, a folyamat lényege - az acél vágása, melegítése, kovácsolása és formába hajlítása - nagyrészt változatlan marad.

A védelmi minisztérium új létesítményeket finanszíroz a tüzérségi lőszerek gyártására, és a következő 15 évben évente nagyjából 1 milliárd dollárt költ a kormány tulajdonában lévő lőszergyártó létesítmények korszerűsítésére, hogy növelje az automatizációt, javítsa a dolgozók biztonságát és végső soron gyorsabban készítse el a lőszereket. Csak augusztus óta a Kongresszus 1,9 milliárd dollárt különített el a hadsereg számára erre az erőfeszítésre.

"Tényleg szorosan együttműködünk az iparral, hogy növeljük a kapacitásukat és a gyártási sebességüket" - mondta Christine Wormuth, a hadsereg minisztere a múlt hónapban, hozzátéve, hogy ez magában foglalja "bizonyos alkatrészek azonosítását, amelyek egyfajta fojtó pontok", és "azok beszerzését, hogy megpróbáljuk gyorsabban mozgatni a dolgokat".



"Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők légierejének szóvivője elmondta, hogy az USA már döntött az Ukrajnába szállítandó repülőgépek típusáról, valamint a pilótaképzés feltételeiről."




12 ország megállapodott arról, hogy körülbelül 100 Leopard 2-t szállít át Ukrajnának Ramsteinnél - média...​



2023. január 24., kedd, 17:51



Az Ukrán Védelmi Kapcsolattartó Csoport (Ramstein formátum) múlt heti ülésén tizenkét ország állapodott meg arról, hogy körülbelül 100 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, ha a német kormány beleegyezik az újraexportba.

Ezt egy magas rangú ukrán tisztviselő az ABC Newsnak adott interjújában jelentette be – írja az European Truth .

A forrás szerint Lengyelország és Finnország mellett, amelyek nyilvánosan megállapodtak Leopard 2-je egy részének átadásáról, Spanyolország, Hollandia és Dánia is kész tankokat biztosítani. Ahhoz azonban, hogy a "tankkoalíció létrejöjjön , Németország hozzájárulása szükséges.

A Leopard 2 gyártó országaként Németországnak jóvá kell hagynia az exportengedélyt, ha az országok harmadik országba akarják szállítani tankjaik egy részét.

Az ABC News ukrán forrása kifejtette, hogy Ukrajnában kifogy a lőszerből a szovjet kori harckocsikhoz, és nem tud új lőszert gyártani, "ezért arra kényszerültünk, hogy alternatív útvonalat találjunk".

Felhívta a figyelmet Nagy-Britannia azon döntésére, hogy 14 Challenger 2 harckocsit szállít, azzal érvelve, hogy ez segített "áttörni a falat" a más országokból érkező tankok szállítása terén.

Kedden vált ismertté, hogy Németország kérelmet kapott Lengyelországtól a Leopard 2 tankok Ukrajnába történő reexportálására, a német kormány közölte, hogy ezt a kérést a lehető leggyorsabban meg akarják vizsgálni.





Oroszországnak egyre nehezebb a saját hadserege számára tankokat helyreállítani...​


2023. január 24


Oroszországnak egyre nehezebb a régi szovjet készletekből tankokat helyreállítani az alkatrészek és felszerelések hiánya miatt.


Ezt az egyik blogger vette észre , az orosz média beszámolóját elemezve.

A csaknem egy évig tartó harcok során a páncélozott járművek nagy veszteségei jelentősen csökkentették az orosz harckocsiflottát. Ez arra kényszerítette a megszállókat, hogy kezdjék meg a szovjet páncélozott járműállomány aktív dekonzerválását és korszerűsítését.

A gyártólétesítmények korlátozott kapacitása és a szankciók miatt azonban Oroszország nem tudja gyorsan modernizálni tankjait. Ezért a közelmúltban megjelentek felvételek a szovjet T-80 és T-72 harckocsik ersatz (pótlás) modernizálásának megjelenéséről a fronton .

FnLEsM1XwBk3Ynj.jpg
Orosz T-80-as harckocsi Luhanszk régióban, 2023. január.

Például az orosz T-80BVM harckocsi háború utáni változata jelent meg az orosz propagandisták videóján. Az új francia-fehérorosz „Sosna-U” lövész irányzéka helyett ennél a modellnél a harckocsi egy régi szovjet 1G42-es távolságmérő irányzékot kapott.

Az 1G42 a múlt század 80-as éveiben gyártott szovjet T-80BV alapváltozatának szabványos lövész irányzéka.

A "Sosna-U" irányzékban lévő hőkamera optika hiányának kompenzálására az oroszok lecserélték a régi TPN-3-49 éjszakai irányzékot egy 1PN-96MT-02 irányzékra, amelyet a karakterisztikáról lehet felismerni. képkijelző képernyő a lövész számára.

FnLFpTQXwAk4-22.jpg
1PN-96MT-02 irányzó képernyő egy orosz T-80 harckocsin, 2023. január.

Az 1PN-96MT-02 irányzékot az elavult T-62 harckocsik korszerűsítésére hozták létre, amelyeket exportra előkészítettek és Szíriába szállítottak. Tartalmaz egy hőképes csatornát és egy távolságmérőt.

Az irányzékot Oroszországban szerelik össze. A gyártók szerint rosszabb mutatókkal rendelkezik a célpontok észlelésének és azonosításának tartományára rossz látási viszonyok között (éjszaka), mint a Thales cég ugyanazon francia hőkamerái.

A „Sosna-U” helyett ezeknek az irányzékoknak a felszerelését vették észre az egyik T-72B harckocsin is, amelyek az UralVagonZavod páncélozott harckocsigyárban nagyjavításon és korszerűsítésen estek át.

FnLHs5PXwAESnyM-1.jpg
T-72B az UralVagonZavod páncélozott harckocsigyár modernizálása során, 2023. január.

A harcjárműre a "Kontakt-5" dinamikus védelem hiányos készletét szerelték fel, a "Kontakt-1" dinamikus védelem régi elemeivel keverve. És ugyanazt az irányzékot adják hozzá: 1PN-96MT-02.

Jelenleg ismeretes, hogy a francia Thales cég szállított Oroszországnak Catherine FC hőképező mátrixokat, amelyeket az Essa, Plisa és Sosna-U célzórendszerekben használtak a legújabb orosz páncélozott járművekhez.

A gyártási válság és az ersatz-korszerűsített berendezések megjelenéséig való leépülés az importált alkatrészek eltűnése után kezdődött. Oroszország Ukrajna területén történő teljes körű inváziójának kezdetével a nyugati országok elkezdték elfedni a katonai áruk szállításának árnyékprogramjait a szankciók megkerülésére.

Ukrán topik széljegyzet:
Rettentő zavaró (ezt már sokan jelezték) a teljes oldalas bemásolt, helyenként nagy stockfotókkal tűzdelt, gépileg fordított cikkek tömege.
A topik gatyába rázása érdekében az ilyen kontentet törölni fogom. Helyette a talált cikk pár sorban történő összefoglalása javasolt.


A fenti hozzászólást példa gyanánt idéztem.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
"... Úgy tűnik, az ügyek az ukrán fegyveres erők frontján kritikusak, főleg munkaerőhiány van. Sőt, aktív diplomáciát használják az Európába menekültek körében végrehajtandó sorozáshoz."
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/56133
Itt lenne egy tiszteletteljes javaslatom a hivatalos közegek felé:
2-3 ide menekült ukrán hadköteles férfit adnánk 1 magyar nemzetiségű besorozott hadköteles férfiért cserébe...
Így mindkét fél jól jár...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Közérdekű közlemény:
A fordításokra esetleg érdemes lenne a mostanában méltán elhíresült chatgpt-t használni ( https://chat.openai.com )
Messze jobb fordításokat készít magyar nyelvre (is), mint a fordító oldalak, bár nagyon hosszú szöveget nem nyel be, de egy néhány bekezdésből állót simán, oroszból ezt a fordítást készítette most nekem:

Ezt kértem a chatben:
Fordítsd ezt magyarra: По Артемовску: Ночью противник в период с 00:00 до 1:00 попытался провести разведку боем в направлении Белая Гора - Озаряновка силой одной пикапа и одной БМП, был уничтожен артиллерией. Севернее Клещеевки ЧВК «Вагнер» был ликвидирован крупный опорный пункт ВСУ, бойцы продвигаются дальше. За сегодняшние сутки противник провел 7 разведок боем, на направлениях Раздоловка - Соледар, Белая Гора - Озаряновка. Понеся потери отступил. У личного состава ВСУ есть большие проблемы с моральным духом, отходя минируют за собой позиции.

Ezt válaszolta a rendszer:
Az ellenség éjszaka, 00:00 és 1:00 között kísérletet tett egy felderítő támadásra a Fehér-hegy - Ozáryanka irányában egy pickuppal és egy BMP-vel, az ágyúkkal elpusztítva.

A Kleshcheevka északi részén a "Vagner" kommandósok megtámadták és elpusztították az ellenség nagyobb támogató állását, a harcosok tovább haladnak.

Ma az ellenség 7 felderítő támadást hajtott végre a Razdolovka - Soledar, Fehér-hegy - Ozáryanka irányokban, és veszteségeket szenvedve visszavonult.

A Ukrán Honvédségnek nagyon rossz a lelki állapota, a rettegő katonák saját pozícióikat is felrobbantják.

Nem tudok oroszul, de alapvetően jó a nyelvezet és kb. hihető a kapott fordítás is. Oroszul tudók, kérem véleményezzék :)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113


Voltmár?
"A bejátszást az ukrán belügyminisztérium tanácsadója rakta fel a Twitterre, de ebből az nem derült ki, hogy a megszólaltatott szakértő pontosan kicsoda."

Így akár simán lehet egy Zelenszkij Produkciós Iroda felvétele is, pont a magyaroknak címezve..
Eddig miért nem tették meg?

Ha netán az orosz arra járna, bolond lenne hogy ezeket ujjá építse..amit saját maga robbantott fel?

Itt nem egy Krimi híd félpályát és egy annak is csak a szelvényét érintő "próbarobbantásról" van szó...
Krimi hidat még a kis bajszos is tudott építeni, fából, háborús körülmények között..

A Dnyeper Európa 4. leghosszabb folyója... azon nem 1 - 2 nap normális, végleges hidat rakni..
Aki látta már az tudja hogy miről beszélek, tele van víztározókkal..
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 842
113
Elkészült az ukrajnai Bayraktar-gyár épülete


Talán csak azért nem lötték még szét a ruszkik, mert nem akarnak balhét Kardigánnal...
Hát ez tényleg érdekes ! Nekem eléggé színház ez a háborúnak nevezett valami !
2 vh idején egész országokat foglaltak el ! Ja és még annyira gépesített gyalogság sem volt hanem lóháton meg kerékpárral tették meg a távot !!!!!!
Itt meg hadiipari gyárak épülnek épségben lévő repcsik repterek vannak ahol Mig meg szuhoj gépek emelkednek levegőbe ! + jönnek a külföldről tankok és egyebek ! Mind ezt egy megtámadott országban ? Senkinek nem gyanús ? o_O
 
K

Kopi2000

Guest
Szoledar, így néz ki a heves csaták után... Az OF legfeljebb néhány kupac bontott téglát tud uralni...


Ukrán drónok elől futnak az árkaikban az oroszok...


Az ukrán erők nem vonultak issza, tartják Bahmutot...

 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 191
113
Hát ez tényleg érdekes ! Nekem eléggé színház ez a háborúnak nevezett valami !
2 vh idején egész országokat foglaltak el ! Ja és még annyira gépesített gyalogság sem volt hanem lóháton meg kerékpárral tették meg a távot !!!!!!
Itt meg hadiipari gyárak épülnek épségben lévő repcsik repterek vannak ahol Mig meg szuhoj gépek emelkednek levegőbe ! + jönnek a külföldről tankok és egyebek ! Mind ezt egy megtámadott országban ? Senkinek nem gyanús ? o_O

"We expect that the plant will be put into service within the next two years." Kicsit lett csak félrefordítva.

Nova kakhovkai támadás részletei
 
K

Kopi2000

Guest

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 898
113
A tankszállításokról:
Azt értse meg mindenki, hogy itt nem az a lényeg, hogy ez csak pár darab, és ezek is kilőhetők, és eddig is küldtek mást stb stb.

A lényeg az, hogy sajnos még mindig van hajlandóság az eszkalációra, miközben az orosz csemberlenkedik, továbbra sem adott egyik nyugati lépésre sem olyan választ, ami ezt a hajlandóságot megszüntetné, pedig az oroszok elleni gazdasági háború, a fegyverszállítások és a kinyilatkoztatott politikai célok már rég túl vannak azon a határon, ami casus belli. Az egyre emelt téteket, az eszkalációt nem követte ellenlépés a másik oldalról, de ez csak a hülyéket téveszti meg és sarkallja további eszkalációra. A reciprocitás elvén adandó válaszok elmaradása inkább a bizonytalanságot növeli, inkább be kéne legyünk szarva, mert a másik fél egyből a legdrasztikusabb lépések valamelyikével indíthat (ha eldurran az agya a sokadik eszkaláció után), amit összekapcsolhat egy addig irreálisnak tekintett követeléssel is.

Logikusan nézve, és az oroszok fejével gondolkodva hamar eljöhet az a pont, ahol a totális atomháború elkerülésének egyetlen lehetősége az lesz, ha Oroszország korlátozottan, de csapást mér valamelyik nem atomhatalom NATO országra. Természetesen ezzel egy időben Putyinnak nemzetközi sajtótájékoztatón kell a nyugati világ polgáraihoz és vezetőihez szólni, hogy ez egy korlátozott csapás figyelmeztetésnek, amit a nyugat provokált ki, és csak rajtuk múlik, hogy elkerüljük-e a katasztrófát. Erre a csapásra orosz részről csak a tárgyalások megkezdése fogadható el racionáis válaszként, bármilyen gazdasági, vagy katonai válaszcsapás a nyugat részéről, akár hagyományos, akár WMD, vagy bármilyen 5. cikkelyeskedés történne, akkor Oroszország válasza mindig katonai és mindig nagyságrendekkel nagyobb lesz, ergo eddig és netovább. Percekre vagyunk a katasztrófától! Felszólítja a józanul gondolkodó európai embereket és vezetőket, hogy a következő percekben gondolják át, hogy mi a következő lépés, merre haladjunk tovább. Vagy deeszkaláció és béke, aminek feltételei:
  • Oroszország megkérdőjelezhetetlen fennhatósága ukrajna, transznyisztria, abházia, dél-oszétia felett, suwalki kiszögelés átadása, balti államok teljes demilitarizálása, orosz bázisok létesítése a politikai berendezkedést nem érintve
  • a NATO megszüntetése és teljes amerikai csapatkivonás európából, miközben egy összeurópai védelmi szerveződést nem feltétlen tekintenének fenyegetésnek
  • haderőkorlátozás lengyelország és románia esetében
  • minden gazdasági szankció eltörlése
  • az oroszellenes propaganda és a náci megnyilvánulások elleni fellépés

Vagy eszkaláció, válaszcsapás, és akkor jön a MAD. Lehet dönteni.

Egy ilyen helyzetben aki előbb lép ki a proxyból, azaz támadja közvetlen a ténylegesen vele szembenálló másik felet, az diktálhatja a feltételeket. Azonban az adott konfliktusban erre több okból csak Oroszországnak van stratégiai lehetősége:
  • mire fel támadná meg a NATO az oroszokat, és mivel? Bármilyen Oroszo. elleni NATO támadás azonnali jogalap egy nukleáris első/válaszcsapásra. Ugyanakkor oroszországnak legitim indokai lehetnek a vele háborúban álló országot felfegyverző, az ő elpusztításáról álmodozó államok elleni csapásra.
  • azon az oldalon ő egymaga résztvevője a konfliktusnak, miközben a másik oldalon számos ország van, és a leghangosabbak nem is atomhatalmak. Oroszország megteheti, hogy nem atomhatalom NATO tagra mér csapást, nukleáris válasz francia, brit, amerikai részről nem lesz, ellenben a másik oldal csak Oroszországra tudna csapást mérni, ami már a 3 NATO atomhatalom elleni válaszcsapást is legitimálná. (Elpárologjunk-e egy ukrajnáért vagy az amerikai vezetés globális hegemóniájára való törekvés miatt?)

A helyzet furcsasága az, hogy ha az összeeurópai érdekeket nézzük, akkor lehet olyan olvasata a dolgoknak, hogy az amerikai rabigától való megszabadulásnak az egyetlen módja a fent leírtak - az USA-orosz proxyháborút odáig kell eszkalálni, hogy oroszország csapjon oda, így ő is, és a csapás hírétől hirtelen kijózanodó európa egyaránt követelje az amerikai erők kivonását (nem leszünk gya...proxyk).

Szóval kurva gyorsan abba kéne hagyni a bohóckodást nyugati részről, és a realitásokat elfogadva megállapodni ukrajna felosztásáról, mert jelen helyzetben nincs olyan forgatókönyv, ami szerint ne az oroszoké lenne a stratégiai előny.
Igazad van, viszont én úgy érzem, ismerve a történelmüket, ha majd ott lesznek, ahol lenniük kell, akkor lesznek válaszok is. Addig felesleges izmozni.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Deeszkalációról csak akkor beszélhetünk ha az agresszor teljesen kivonul a megtámadott országból.

Oroszországot senki se fenyegeti. Oroszország fenyegeti a szomszédait
Aljas módon közel rakta az országát a nato bázisaihoz? Ráadásképpen nem átallott nem felbomlan? Köpedelem az ilyen nép, de tényleg...
Logikusan nézve, és az oroszok fejével gondolkodva hamar eljöhet az a pont, ahol a totális atomháború elkerülésének egyetlen lehetősége az lesz, ha Oroszország korlátozottan, de csapást mér valamelyik nem atomhatalom NATO országra.
Ugyan miért tenné? Még fél év ilyen háború, és a magyar haderő lesz a legjobban felszerelt, és a legnagyobb gépesítettséggel bíró európai nato hatalom.
Ne haragudjatok meg, de a folyamatos az oroszoknak atomoznia kell, mert különben hülyeséget lassan be lehetne fejezni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
@nyugger cikk:

Bár az elmúlt napok Ukrajnával kapcsolatos híreit főképp a Leopard 2-vel kapcsolatos viták dominálták, Moszkva eközben a harctéren magához ragadta a kezdeményezést. Már nem csak a Donbasszban, de Zaporozsjéban is offenzívába kezdtek az orosz csapatok, még inkább megosztva az alapvetően túlterhelt és elnyúló ukrán arcvonalat. Moszkva a déli front újramelegítésével pedig nem csak Kijev erőit gyengíti, de sajátságos módon a korábban várt ellentámadásoknak is elejét veszi. Nem kizárt, hogy a Donbasszban hamarosan Szoledar után újabb ukrán dominók dőlnek le, amin pár tucat harckocsi aligha fog segíteni.​

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
Ezek a történésznek álcázott Timothyk márcsak ilyenek, a másik is őrült, a Garton Ash nevű féreg.

Orosz részről most kéne ultimátumot adni a németeknek - hadüzenetként értékelik, amennyiben átlépik az ukrán határt ezek az eszközök, és a SZU jogutódjaként benyújtani az igényt a párizsi békeszerződésben foglaltak visszaállítására, azaz kelet-németország orosz megszállására.

Babishoz hasonlóan nekünk is ki kell jelentenünk, hogy semmilyen esetben sem fogunk az 5. cikkely alapján Oroszországgal hadba szállni.


Én azt gondolom, hogy az USA most már szándékosan ki akar provokálni egy orosz nukleáris támadást, akár korlátozottat is, hogy mutogathasson, hogy ez egy veszélyes rezsim (válaszcsapás nyilván nem lesz), és azokat, akik eddig tartózkodta, vagy oroszpártiak voltak, azokat is ellenük fordítsa, illetve ami a legfontossabb, hogy ezzel lekerüljön a stigma róluk, hogy ők az egyetlenek, akik eddig bevetették azt a világtörténelemben.
A helyzet komikuma, hogy orosz részről is egyre közelebb kerül az, hogy muszáj lesz meglépni ezt, mert eddig egyik lépésükre/figyelmeztetésükre sem született olyan válasz, ami deeszkalációra utalna, sőt, nyugati idióták konkrétan és nyíltan Oroszország elpusztítását tűzik ki célul. Úgy látszik az EU csak akkor fog fölocsúdni, amikor lesz egy pukk. Párszor már beraktam ide a székely viccet a fiúról, és a kocsmában hülyére pofoztatott apáról: jöjjön innen édesapám, mert itt magát csúnyán megverik.
Megy folyamatosan az oroszokat el kell pusztítani, Oroszország gonosz, Oroszország gyenge, úgyse meri, úgyse meri, úgyse meri mantra, aztán PUKK. Húúú bazdmeg, ez merte. Utána meg kb ez lesz :D
Pontosan így látok én is mindent. Ez már erről szól!!!
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Közben az ukrán gabona tönkreteszi a keleti EU-s mezőgazdákat...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 563
113
Dmitry Rogozin: A marker harci robot februárban érkezik az NVO zónába
Ennek a gépnek két változatán dolgozunk. Az első a felderítő komplexum. Az úgynevezett függő drónnal dolgozik (kábel köti össze a drónt meg a robotot)
Ennek megfelelően, ha egy elektromos kábelre felfüggesztett drónról van szó, amely mondjuk 150 méter magasra emelkedik az autó fölé, akkor ez lehetővé teszi, hogy 15, 20 kilométeres látótávolságban lásson a magasból. részletes felvételkészítés kameráival, zoommal és így tovább.

Különféle lehetőségek vannak. Vannak még páncéltörő rakétarendszerek, vannak koaxiális nehézgéppuskák is, amit akarsz. A lényeg a forgó támasztómodul, amely a "Markeren" található, és lehetővé teszi, hogy egy másodperc alatt 540 fokkal elforduljon, vagyis géppuskából lőhet agyaggalambokat. Ez egy olyan gép, amely természetesen nagyon szükséges, beleértve az ellenséges drónok elleni küzdelmet is.