[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Az oroszok nem izmoznak, tény, jön át a cuccos, de mire izmozzanak JELENLEG Donbasszból? Ráadásul, fog sincs milyen szóban megkötött megállapodásaik vannak!

Darálnak, rakétáznak, rombolnak. Eddig óvatosan csinálták, Szeverodonyeck óta le se szarják. Háborús üzemmódban nyomják. Közben Mariupoltól kezdve ahol szétqurtak mindent és szilárd a védelem, építenek újjá mindent.

Tankok. A Leo és a többi, a tank, nem más, mint támadófegyverek. Amin senki nem gondolkozik el, az az, hogy ugyan Ukrajna milyen támadóműveletre lesz valaha is képes? Semmilyenre. Ha a ruszki nem ürít ki, akkor NINCS semmilyen ukrán siker tavaly február 24. óta. És most már értelme sincs ilyet tennie, mert esik össze az ukrán hadsereg. A mainstreamet felejtsük el! A tények viszont magukért beszélnek. Mellette már az ukrán felső vezetés is menekül a süllyedő hajóról. Amiket Aresztovics nyilatkozik, na az a maradék morált is csinálja ki.

De ha már tankok ..., a Leo, a Challenger, a brit, a német és amerikai cuccok mire jók? Ez a pár tucat támadásra nem, beásva pedig csak egy ágyú, sőt, még az se, de annak meg túl drága. Városban még elrettentőnek se mondanám, a Wagner pl. készül ezekre, fel van szerelve, hogy semlegesítse őket, így a nagy tanküldés egy hatalmas nagy bukta lesz, és még a reklámot is cseszhetik. Az átlag arab és afrikai zsebdiktátor pedig 50 Leo árából vesz 200 T90et, és ugyanott tart majd. De még ha jönne is több Leo vagy Abrams! Mondjuk 2000. Minden EUs elmebeteg odaadná az egész készletét és rendszerben tartott vasát. Ugyan honnan venne 6-8 ezer harckocsizót Ukrajna? Golyófogóhoz sincs emberük, nemhogy modern, tudást igénylő csúcsvasakra, helló! A NATO, ha bejönne - erre készül az orosz is a kezdetek óta, a hadsereg szinte teljes része szépen tartalékban - sem járna előnnyel. Kizárt, hogy meg akarna dögleni az átlagkatona Ukrajnáért. Már az amerikaiaknál is megy a kihívás a "nem a mi háborúnk" címmel.

És ha jön az amcsi csúcspéldány, lebutítva, a teljesítménye ezen a terepen, azzal a motorral ugyan mire lesz elég? Még egy sivatagban csakcsak, de ezen a terepen? Percenként egy erdősáv. Domb. Miegymás. A ruszki tűzérség meg irányított lövedékekkel dolgozik vagy van ha nem, tucatjával rendelkezik ott tűzérségi fölénnyel? De ha nem, akkor egy Leora jön 3-4 T72 T90, aztán csókolom. Kellenek a tankok, ezt Grúzia esete megmutatta - ott gyalogságra fókuszáltak NATOék, olyan is lett, a ruszkiknak volt 5 nap az egész -, de a régi taktika a drónok, irányított tűzérségi lövedékek, ebből sok, nagyon sok, és a Wagneres páncélos taktika után átértékelendő! Az emberek akkora jelentőséget tulajdonítanak a nyugati tanknak, de még úgy is pusztultak, hogy mind a török, mind a szaúdi légi fölény megvolt helyben. De most ez nincs. És nem is lesz soha ukrán légi fölény.

És akkor elfelejtve a mainstream csipogást, ezt a katonai!!! vezetők is tudják. Érzik. Papíron bólintanak ugyan a küldésre, de ez a politikusoknak szól, akiknek egész élete arról szól, hogy a koala még hány százaléknyi bukást bír ki, míg az ellenzék fölénybe nem kerül. Úgy is adagolják a csipogást. Aztán, amikor senki nem néz oda megveregetik Orbán vállát, hogy ja, tárgyalni kell azonnal, mert Orbán koalíciós nyomás nélkül talán az egyedüli eus politikus, aki azt mondhatja, amit kellene a jelenlegi esetben. De hogy milyen szar helyzetben is van Ukrajna, ez a hír mindent elmond:


Az USA már itt tart. Méghozzá nem akárki szájából!

Innentől pedig a kérdés nem az, hogy a "sok" tankkal Ukrajna milyen ellentámadásba kezd majd nyáron, hanem, hogyan létezik-e majd!?

Vki írta, hogy nonszensz az oroszok általi megszállt teljes. Ukrajna. Lehet, hogy egy éve az volt, de most? Ezt a minimumnak érzem.

Ugyanez a valaki írta azt is, hogy az orosz nem megy tovább? Ha túl vannak Ukrajnán, nincs EUs haderő, ugyan miért lenne nonszensz? Harcedzett, feltöltött, kiképzett orosz alakulatok a valamilyen erősségű maradék eus nato haderővel szemben úgy, hogy teljesen katonai gyártásra àllt át Oroszország és egy éve a nyugati nato országok rengeteg fegyvert küldtek Ukrajnába? Az atom fenyegetésnek oké, de ha ott akarnál robbantani, ahol harcolsz és laksz, az azért nem olyan cool. Meg ugye van fogalom róla, főleg a volt VSZ országokban, hogy egy ruszki/szovjet megszállás még nem feltétlenül a világvége! (1814, Párizs, 1849 Komárom, 1945 Berlin, stb.)

Meg az egész atombuzulás kétirányú, ugye. A másik is tud atomot küldeni, és onnantól ...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Véleményem szerint mind az Eu-nak,mind az Oroszoknak előnyös lehetett volna akár Ukrajnán keresztül egy szorosabb gazdsdasági szövetség.
Jóreggelt. Szerinted a féreg usa mit akart (és sikerült is patkányoknak) megakadályozni? Ezt mantrázzuk már 1 éve, meg erről szólt az elmúlt 20-30 év. Vagy még több.

@Sniper Még mindig kínlódtok a kopi2000 félékkel? :D veszett fejsze, van aki menthetetlen. Gondolom itt egy agymosott atlantista sem látott be eddig semmit, ami igazolódott.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Ez nem igaz. A mennyiségük volt kérdés az orosz CM-eknek, az nem volt titok, hogy rendszerbeállították őket és a sorozatgyártás is megkezdődött.

Viszont ezzel lesz bajuk...
FB-IMG-1674776114466.jpg
Nekik nem hiszem, eddig se volt nagy teljesítményű javitas mar naluk. Az oroszok visszaviszik a lestrapalt technikat vonaton. Az ukranoktol meg elvileg a szlovakokhoz, lengyelekhez, baltiakhoz viszik. Amennyiben ez lehetseges, naluk inkabb tenylegesen elkopik a technika. A nyugati holmikra lehet jobban rafigyelnek, de egyenlore csak tuzerseg erkezett eddig ami jobban kimentheto ha lestrapalodik.

Mondjuk a cseh nep eme ajandekat mar nem kell megjavitani.

Ajjaj, na ez is megszivta csóró....

Ugledar terkep.

Vissza lesznek adva Zelenszkijnek az emberei vajon? Megtortenhet, Zelenszkijnek es a nyugatnak nagyon kell most a friss hús. Erdekes
hogy csak a ferfiak adatait gyujtik be...
Elore az utolsó ukranig...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 422
12 036
113
E videó után kijelenthessuk, hogy ez az ezkoz favágásra sem alkalmas. :cool:;)


Kíváncsi lennék az arcodra mikor ilyen és t62m szarokkal szemben állsz a nyugati újságírókkal kézenfogva.
Még lehet sor is kerül rá.

Itt a buszod, csak rád vár:

 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Szepen gyulik a nyugati tankhadsereg Ukrajnanak. Ezen kivul 72db ujabb lengyel T72 illetve szlovak T72 jon.
A táblázat némi módosításra szorul, Kanada 4 harckocsit fog küldeni, Spanyolország pedig még nem tudja, hogy mennyit, mivel a spanyol Leók eléggé lepusztult állapotban vannak.


"Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 885
113
Kapja az orosz katonai vezetés a kritikákat a telegramcsatornáktól!

A háborút játszó parancsnokokról

Többször írtunk az orosz hadsereg problémáiról, egyes parancsnokok és főnökök ostobaságáról, beleértve a frontvonalban lévőket, valamint az RF fegyveres erők egyes egységeiben uralkodó burjánzó bürokráciáról és káoszról.
Sajnos jelenleg nincs előfeltétele a helyzet jelentős javulásának. Sok egységben, alakulatban még mindig a „háború előtti” hangulat uralkodik, még mindig szaporodnak a papírok és a nem túl hasznos parancsok, parancsok.
Az elmúlt napokban a Déli Katonai Körzet nagy részén speciális taktikai kiképzést tartottak, hogy a katonai egységet a legmagasabb fokú harckészültségbe hozzák.
Maga az esemény nagyon fontos , hiszen elképzelése szerint segítenie kell a riasztás vagy háború kitörése esetén teendőkkel kapcsolatos elméleti információk elsajátítását és asszimilációját.
Az igazán fontos szempontokat azonban, mint például a rakétafenyegetettség vagy a katonai egység elleni támadás visszaverése stb. akcióinak gyakorlati kiképzése, valójában megkerülték, és csak papíron maradtak.
A személyi állomány képzése most egy rakás felesleges formációból, cédulák és egyenruhák ellenőrzéséből áll, emellett több száz különféle irat céltalan kinyomtatásából áll, amelyek jelentése feltételes, tulajdonképpen nincs is érdemben.
Még az egyenes idiotizmusról is szó van - az egyik egységben, amelynek fő feladata a felderítés, a személyzet a ceruzákat a parancsnok által meghatározott színek sorrendjében helyezte el.
Nem vitatjuk az oktatási folyamat fontosságát, és azt sem, hogy a honvédségben szükséges a gyakorlati képzés, mint a katonaság fegyelmezésének eleme, de mindez előnyös lehet, különösen a háborús övezetekkel határos helyeken.
"Az ezredesek háborúznak" , de nem veszik észre, hogy a közelben van.

Élőjavakra vadászok kóborolnak a kijevi mikrokörzetekben.

Nem igazán értem, hogy erre a "vadászatra" miért van szükség. A katonai nyilvántartásban nincsenek meg a hadkötelesek adatai? Mennyire lehet rendben ez a nyilvántartás. A keleti részen még érthető, hiszen ott nagy volt a külső és belső migrációs mozgás. De Nyugat-Ukrajnában ez nem áll fenn.

Lengyelország a korábban bejelentett 14 Leopard 2 mellett 60 PT-91 Twardy tankot ad Ukrajnának.

Az orosz csapatok Kremenna közelében megölték Vitalij Vlasenko alezredest, az Ukrán Állami Határszolgálat magas rangú különleges erőit. A Volyn régió őslakosa
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
571
2 322
93
Wagner főnöke visszahívja a legendás terepparancsnokot a frontra - RT (részlet)
Jevgenyij Prigozsin azt javasolja, hogy Igor Sztrelkov váltson szavakról tettekre, miután a volt DNR védelmi miniszter online kritizált.

A Wagner Group orosz katonai magáncég (PMC) vezetője felszólította egyik főkritikusát, Igor Strelkov katonai bloggert, hogy csatlakozzon szervezetéhez, és harcoljon a frontvonalon az ukrajnai konfliktusban.

A hét elején Sztrelkov, igazi nevén Igor Girkin, Prigozhint „bűnözőnek és szolgának” minősítette, mondván, nem szabad megengedni, hogy nyilvánosan nyilatkozzon. Azt állította, hogy a Wagner-csoport „kiváló rohamosztagosok”, de „a lehető legelhibázottabb módon” vezényeltek. A blogger a továbbiakban azt állította, hogy Prigozhin nem a katonai magáncég igazi vezetője, hanem csak egy figura.

A Wagner-csoport főnöke csütörtökön válaszolt, és azt mondta, hogy „meghívja Girkint a frontra, hogy ellenőrizze álláspontját, és felhasználja azt, amit katonai tapasztalatának nevez. Felajánlom neki, hogy jöjjön el a Luganszki Népköztársaságba, hogy hozzáértésének megfelelő parancsnoki beosztást jelöljenek ki az egyik rohamegységben.
Prigozsin, amint azt sajtószolgálata idézte, kijelentette, hogy Sztrelkov nem tölthet be különösebben magas pozíciót a Wagner-csoportban, mivel először bizonyítania kell, és hozzátette: „ideje váltani a szavakról a tettekre”.

Sztrelkov órákkal később válaszolt, és azt írta a Telegramon, hogy az ilyen ajánlatokat személyesen kell megtenni, nem a médián keresztül. Kijelentette ugyanakkor, hogy kész a javaslatot „megfelelő üzletszerű tárgyalások során” megvitatni a Wagner-csoport képviselőivel. Hozzátette: minden találkozónak Moszkvában kell lennie, mivel úgy látja, nincs értelme Luganszkba utazni anélkül, hogy minden részletet ismerne.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Szerintem roppant nagy demagógia, amit írtok. Egyrészt, ha meggondolnátok, Magyarországot fegyverrel megtámadnák a pirézek, nyilván itt sem azt kérdeznék, hogy kézeltartással jelezze, aki akar menni a frontra, hanem vinnék (összefogdosva a mozgósíthatókat) a magyarok mellett a hazai szlovákokat, románokat, horvátokat és a cigányokat is. Ez, szerintem háborús helyzetben így történik mindenhol, ahol szükség van az élőerőre a sereg feltöltésére és azokat érinti, akik nem akartak vagy tudtak dobbantani..... Meg ne feledjed, Putyin támadta meg Ukrajnát és nem fordítva. Legfeljebb, valami alternatív valóságban van ez máshogy. Ha ez a támadás nem indult volna meg, most más lenne a helyzet. De megindult....

Lehet mosdatni a szerecsent, de megsúgom, hogy a kelet Ukrajnából Kárpátaljára menekült hadköteles férfiakat senki nem viszi katonának, a gyerekek, nők, öregek már Magyarországon vannak, a hadköteles férfiakat nem engedik át, de nem is cseszegetik, mondván, hogy szegény elvesztette mindenét, sőt éppen üresen álló magyar házakban szállásolják el őket, igen flusztráltak és bármikor beszólnak bármelyik tőgyökeres helyi magyarnak.

Továbbá hány olyan fényképet mutassak, ahol Kijevben a metróban hadköteles civil férfiak tömegei okostelefonoznak bombariadó alatt?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A táblázat némi módosításra szorul, Kanada 4 harckocsit fog küldeni, Spanyolország pedig még nem tudja, hogy mennyit, mivel a spanyol Leók eléggé lepusztult állapotban vannak.


"Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek."
Az sem mindegy mikor érkeznek a Nyugati harckocsik. Az amerikaiak az év végére igérték az Abramsokat. Valószínűleg a spanyol roncsállapotú Leopardoknak is kell pár hónap mire beérkeznek. És mi történt a finnekkel megfelezték az eredetileg 10 darabos mennyiséget?

@dudi A harkovi ellentámadásnál és az október eleji herszoni előrenyomulás oka az orosz vonalak elvékonyodása, aminek oka a mozgósítás halogatása volt. Harkovnál nyolcszoros élőerőfölényben voltak az ukránok. A tetejében a meglevő orosz erők fele is a könnyűfegyverzetű belügyi csapatok voltak. Az októberi herszoni áttörés is hasonló okra vezethető vissza, a 126. partvédő dandár a háború kezdete óta arcvonalban volt, októberre már eléggé leharcolt állapotban. Az arcvonal megrövidítése után stabilizálódott is az arcvonal. Igaz, végül az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt az orosz hadvezetés a hidfő kiürítése mellett döntött. Az evakuálást mintaszerűen hajtotta végre az orosz haderő, szinte veszteség nélkül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Az sem mindegy mikor érkeznek a Nyugati harckocsik. Az amerikaiak az év végére igérték az Abramsokat. Valószínűleg a spanyol roncsállapotú Leopardoknak is kell pár hónap mire beérkeznek. És mi történt a finnekkel megfelezték az eredetileg 10 darabos mennyiséget?

@dudi A harkovi ellentámadásnál és az október eleji herszoni előrenyomulás oka az orosz vonalak elvékonyodása, aminek oka a mozgósítás halogatása volt. Harkovnál nyolcszoros élőerőfölényben voltak az ukránok. A tetejében a meglevő orosz erők fele is a könnyűfegyverzetű belügyi csapatok voltak. Az októberi herszoni áttörés is hasonló okra vezethető vissza, a 126. partvédő dandár a háború kezdete óta arcvonalban volt, októberre már eléggé leharcolt állapotban. Az arcvonal megrövidítése után stabilizálódott is az arcvonal. Igaz, végül az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt az orosz hadvezetés a hidfő kiürítése mellett döntött. Az evakuálást mintaszerűen hajtotta végre az orosz haderő, szinte veszteség nélkül.
Herszonnál nem voltak elvékonyodva és Harkovnál is csak élerőből volt kevesebb, de technikaból nem. Ami pl Harkovnál döntött az a meglepetés, az erőkoncentráció (nem zaszlóaljak támadtak, hanem dandárok az elejükön hk zászlóaljjal) és az, hogy a folyamatos mozgással sikerült negligálni az orosz tüzérségi fölényt. A légvédelem amit odakoncentráltak pedig a légierőt lehetetlenítette el annyira, hogy ne tudjon hatékonyan fellépni az ukránokkal szemben.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93

Ilyenkor hol van a kormanyunk hogy megvédje a magyart? A morcos nyilatkozatok sz.rt sem érnek, én már a háború kitörésekor úgy gondoltam hogy azonnal kéne egy fedett akció az összes hadköteles magyar kimenekítésére (persze aki harcolni akar, maradjon), lesz.rva hogy mit szól hozzá az ukrán vezetés. Nekik az övéik az elsők, nekünk a mieink és ez így van rendjén. A mindenkori magyar kormány kutya kötelessége megóvni minden magyar életét határtól függetlenül. Most már ez sokkal nehezebb lenne, de tavaly februárban még meg lehetett volna csinálni civil köntösben, elég nagy káosz volt és bőven megért volna egy diplomáciai botrányt. (Pénzzel sokszor most is el lehet intézni a menekülést de honnan lenne annyi a szerencsétleneknek...)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ez még fip táblázata szerint sincs így

Ha már megidézel:
b650bdbe2eed2e7f65aba102e432ebb3.jpg


4e9b787a17ce25f4b0fe2e79e6d605a4.jpg


Ebben csak a tankok és tanklőszerek vannak benne.
A képet kicsit árnyalja, hogy összetett páncélok ellen az urános lőszerek hatékonyabbak, mint a wolfram nehézötvözetből készültek. (Lásd. Challenger 2-es írásom a topikjában) Ahogyan a tandem fejes kumulatív lőszerek esetén is ugyan ez a helyzet.
A másik, hogy a Kontakt-5 vagy a Relikt adatai nincsenek benne a táblázatban. De ennek oka, hogy eléggé találat és lőszer függő a hatékonyságuk.
Az is tök jól látszik, hogy oldalról bárki ki tud lőni bárkit. A legtöbb harckocsi oldal védelme 100-300 mm KE között mozog, típustól és rálátástól függően.
Itt minden lövedék ezt könnyen megugorja.

Az irányított páncéltörő rakéták esetén a Kornet típustól függően 1200-1500 mm páncélt tud átlőni, az ősöreg Konkurs-M pedig 800 mm-t.
Az RPG-7VR 750 mm-t, az RPG-29 szintén 750+ mm-t, az RPG-28-as meg 1000 mm acélt képes átütni.
A járműves pct. rakétás rendszereknél az Ataka 950 mm-t, a Vikhr 1000 mm-t, a Krizantén 1250 mm-t acélt tud átlőni.
Természetesen mindegyik tandem robbanó fejes, ami nem csak az ERA, de a NERA ellen is hatékonyabb.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
337
1 945
93
Nem tudom hogy továm, én még nem láttam itt. Érdekes cikk jelent meg a Soldat und technik-ben, a német katonai vezetés véleményéről, a német harckocsik Ukrajnába küldéséről, a PZH2000-esek tapasztalatának tükrében.
A cikk német nyelvű, google jól fordítja. Én eredetiben olvastam, ha bárkinek értelemzési gondja van a fordítással, szívesen segítek.
A véleményem röviden: Bismarck ha láthatná mi folyik a német politikai vezetés berkeiben, az egész németország projektet hagyta volna a fenébe, és elment volna vadászni, vagy mást csinálni.
A link:https://soldat-und-technik.de/2023/...die-ukraine-sargnagel-fuer-das-deutsche-heer/
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 064
113
Kaiser Ferenc arról, hogyan képzeli el Putyin az új világrendet. Ti tényleg egy olyan világban szeretnétek élni a gyerekeitekkel, ahol a nyers katonai erő a meghatározó az országok közötti kapcsolatban? Európában is? Csak az a kár, hogy pont azok nem fogják ezt meghallgatni, és elgondolkodni, akiknek ez a beszélgetés szólna...

Ezt a nyers katonai erőt kérdezd meg nagyjából 30 országban,akiket a nagy vizen túlról demokratizáltak nyers katonai erővel.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Aminek hatása boritékolható volt hogy megimétlődik az ami a 2004-es narancsos forradalom idején is volt.Ukrajna már régóta megosztott volt már 2014-ben is.Véleményem szerint mind az Eu-nak,mind az Oroszoknak előnyös lehetett volna akár Ukrajnán keresztül egy szorosabb gazdsdasági szövetség.
Tudjuk kinek volt ez érdeke... hadd ne túrjam elő megint Friedman előadását, vagy kelljen a Nagy Sakktáblát hivatkoznom Brzsnnynszkjtől...